Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Kako doskočiti prevari?

Datum kreiranja: subota, 30 jul 2016

igraonicapraznaViše puta smo na ovim stranicama pisali o pokrivanju troškova za boravak u privatnim vrtićima iz gradskih budžeta. U više gradova Srbije to je razmatrano ili uvedeno kao sredstvo da se prevaziđe problem nepostojanja kapaciteta u gradskim vrtićima za sve zainteresovane roditelje. Mediji izveštavaju o mogućim prevarama u Novom Sadu http://www.b92.net/info/vesti/index.php…

Kako se može naslutiti, prevara se sastoji u tome što vlasnici privatnih vrtića prijavljuju kao da rade u punom kapacitetu i tokom letnjih odmora kako bi naplatili od grada razliku i za boravak odsutne dece. Prva ideja je da bi se takva prevara lako mogla kontrolisati posetama inspektora i utvrđivanju stanja na licu mesta. Problem je što i takve kontrole stvaraju mogućnost korupcije, ali i angažuju dodatne resurse koje takođe treba platiti.

Taj rizik bi se otklonio a troškovi smanjili da je sistem pokrivanja troškova drugačije postavljen. Subvencionisanje troškova boravka dece u vrtiću, naime, počiva na pretpostavci da roditelji imaju pravo na pokrivanje tih troškova od grada. Ako je već tako, gradovi ne bi ni morali da se bave pitanjem da li će deca ići u državne ili privatne vrtiće, da li će se roditelji sami organizovati oko čuvanja, ili će koristiti "baba - servis". Grad može da im podeli vaučere u vrednosti koju može i smatra da treba da izdvoji, i da omogući roditeljima na taj način da ih iskoriste tamo gde sami smatraju da je najbolje za njihovu decu.