Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Šta govore dva uspešno rešena slučaja Poverenika

Datum kreiranja: subota, 27 avgust 2016

sabić2MCU vrlo kratkom vremenu su se dogodila dva slučaja gde su nakon oglašavanja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organi vlasti pozitivno reagovali i uskladili svoje ponašanje sa zakonom. U oba slučaja je reč bilo o nedozvoljenoj obradi podataka o ličnosti, odnosno nameri da se sa takvom obradom počne: http://goo.gl/psl58Y i http://goo.gl/hOvgib 

Situacija u kojoj se nakon oglašavanja i upozorenja Poverenika (ili bilo kog nezavisnog organa, udruženja, političara, novinara, građanina ... ), koje dobije medijsku pažnju, problem brzo reši u Srbiji poprima dimenzije velikog uspeha. Naime, postoje mnogi slučajevi u kojima ni javno oglašavanje o nezakonitostima, pa interesovanje javnosti, ni nastanak dodatnih štetnih posledica, nisu bili dovoljni da se problem reši. To se dogodilo mnogo puta ne samo pojedincima koji jedva uspeju da dobiju kakvu – takvu pažnju medija, već i u onima koji imaju stalan i dobar pristup. Na kraju krajeva, brojni su slučajevi u kojima je i Poverenik za informacije insistirao na primeni zakona i strateških akata Srbije, a koji još uvek nisu rešeni.

Zašto su, inače dobre vesti, o rešavanju slučajeva na koje je ukazano u medijima, govore u stvari o mnogo čemu lošem? Zato što ozbiljnih nezakonitosti ima mnogo više nego mogućnosti da se zadobije pažnja medija. Situacija je po mnogo čemu slična onoj u sferi zdravstva i socijalne zaštite – uvek će biti mnogo više ozbiljno bolesnih i siromašnih ljudi nego mogućnosti da se sprovedu velike nacionalne akcije za skupljanje pomoći. Zbog toga mora da postoji (ili mora da se napravi) sistem u kojem će nezakonitosti rutinski uočavati i otklanjati obični „pešadinci“ u javnim službama, bez potrebe za angažovanjem medijske „teške artiljerije“.