Business Joomla Themes by Justhost Reviews

U Skupštini konačno o izveštajima nezavisnih državnih organa

Datum kreiranja: petak, 16 septembar 2016

skupstina srbije unutra„Nezavisni državni organi moraju dobiti snažniju podršku, pri čemu je jedan od prvih zadataka pred Skupštinom razmatranje njihovih godišnjih izveštaja i korišćenje tih izveštaja za nadzor nad izvršnom vlašću, a posebno izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koju je Narodna skupština i usvojila.“ Ovo je bila jedna od glavnih poruka Transparentnosti povodom predstavljanja studije o proceni Sistema društvenog integriteta za 2015, koje je palo u doba između završetka izbora i višemesečnog čekanja da Vlada konačno bude izabrana 

Razmatranje izveštaja nezavisnih organa, utvrđivanje zaključaka i pomno praćenje šta je po njima urađeno je jedno od najmoćniijih oruđa koje Skupština ima na raspolaganju da bi argumentovano vršila nadzor nad Vladom. Na žalost, već tradicionalno, poslanici vladajuće većine ne žele da vrše takvu ulogu i umesto nadzornika neretko bivaju poslušnici izvršne vlasti. Takva situacija mahom je posledica činjenice da u Vladi sede partijski šefovi tih poslanika. Čak ni to, međutim, ne može da opravda neumerene izlive divljenja vođi, kakvo smo imali prilike da vidimo već prilikom izbora Vlade.

Godinama su rasprave povodom izveštaja nezavisnih organa bile prilika da im poslanici iskažu „podršku“, koja nije bila praćena konkretnim akcijama za rešavanje problema. Od prošle godine smo ušli u novu fazu – i te sednice odbora poslužile su kao poligon za dokazivanje vernosti u borbi protiv kritičara vlasti. Odbor za pravosuđe još nije formulisao zaključke povodom izveštaja Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenice za ravnopravnost. Na nekoj od narednih sednica će biti, nadajmo se sa većom fokusiranošću na sadržaj izveštaja, razmatran izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije.

O sednici Odbora Zaštinik piše sledeće:

Zaštitnik građana Saša Janković izražava žaljenje što su poslanici iz vladajuće većine na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu 14. septembra, umesto da razmatraju dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti iz Izveštaja Zaštitnika građana za 2015. godinu, vodili kampanju protiv Zaštitnika građana koga su sami projektovali kao kandidata u neraspisanim predsedničkim izborima.

„Umesto da se na Odboru raspravlja o teškim, argumentovanim nalazima o kršenjima prava građana kojima Izveštaj obiluje i načinima da se unapredi rad organa vlasti, deo poslanika skretao je pažnju javnosti sa suštinske teme napadom na ličnost koja stoji iza izveštaja, što je upravo primer tabloidizacije rada državnih organa na šta se u Izveštaju inače upozorava“, ističe zaštitnik građana Saša Janković.

Uprkos pozivima predsednika Odbora Petra Petrovića da se fokusiraju na sadržaj Izveštaja, većina poslanika najpre je samoinicijativno isticala zaštitnika građana Sašu Jankovića kao kandidata za predsednika Republike, a onda se na najgrublji način podsmevala sopstvenoj ideji.

„Građani Srbije zaslužuju bolje od toga, njihova prava i interesi moraju da budu u žiži institucija, a ne stalna politička bitka za vlast“, stav je zaštitnika građana koji je, upravo da bi izbegao skretanje sa teme, na sednicu Odbora uputio svoje zamenike koje je na tu funkciju izabrala Narodna skupština. Uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, Narodna skupština nije razmatrala izveštaj Zaštitnika građana ni za 2014. godinu, a od podnošenja izveštaja za 2015. prošlo je pola godine, a razmatranje izveštaja pred Narodnom skupštinom nije ni zakazano.