Business Joomla Themes by Justhost Reviews

V.d. direktora umesto konkursa

Datum kreiranja: četvrtak, 05 januar 2017

emsNeposredno pred Novu godinu Vlada Srbije imenovala je nekadašnju članicu Nadzornog odbora i dosadašnju izvršnu direktorku Elektromreža Srbije Jelenu Matejić za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća koje je nedavno transformisano iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Informaciju o imenovanju prenele su Elektromreže, a objavila većina medija. Informaciju o tome da li je Vlada raspisala konkurs za izbor direktora nismo pronašli ni u medijima ni u Službenom glasniku, iako je Vladi Srbije bilo dobro poznato da 21. decembra 2016. godine ističe četvorogodišnji mandat Nikoli Petroviću.

Petrović je, naime 26 septembra 2012. godine imenovan za v.d. direktora, da bi ga 21. decembra 2012. godine, četiri dana pre stupanja na snagu novog Zakona o javnim preduzećima, Vlada imenovala za generalnog direktora. I na tom mesto je ostao četiri godine iako je po Zakono o JP konkurs morao da se raspiše u svim javnim preduzećima. Vlada je,međutim tvrdila da to ne važi za JP u kojima su direktori postavljeni pre stupanja novog zakona na snagu. Reč je bilo o nekoliko najvažnijih i najviših partijskih kadrova i ljudi od poverenja svih članica vladajuće koalicije (SNS,SPS, PUPS).

S druge strane, ni u svim JP u kojima su konkursi raspisani,u praksi nije bilo mnogo uzmerivanja dotadašnjih partijskih kadrova - neki su opstali u v.d.stanju (mimo zakona) do usvajanja novog Zakona o JP i novih rokova.

Elektromreže Srbije u međuvremenu su, uz vrlo čudno obrazloženje, transformisane iz JP u akcionarsko društvo. Ostala je,međutim, obaveza izbora direktora na javnom konkursu,na način kako se to čini za javna preduzeća.

Zbog čega smo, s obzirom na to da se sve dešavalo u "redovnim rokovima", umesto konkursa dobili samo vest o v.d.direktora, pitanje je koje će gotovo sigurno ostati bez odgovora. Možemo se nadati da pod nekim novim čudnim obrazloženjem nećemo ostati i bez konkursa.