Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ko će biti novi ombudsman

Datum kreiranja: petak, 10 februar 2017

sabic i jankovicNovi zaštitnik građana mora da ima stručnost, integritet i autoritet i zato bi najbolje rešenje za tu funkciju bio Rodoljub Šabić, koji se već dokazao kao poverenik za informacije od javnog značaja, smatraju analitičari, a prenosi Blic.

Ko će biti novi ombudsman pitanje je koje zaokuplja javnost od kako je Saša Janković zvanično napustio tu instituciju. Poznato je da će do isteka Jankovićevog drugog mandata 4. avgusta funkciju zaštitnika građana obavljati njegov zamenik i prezimenjak Miloš Janković. Odmah pošto je prekjuče podneo ostavku, Saša Janković je istakao da bi voleo da vidi poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića na mestu ombudsmana.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju smatra da je Šabić “odličan pravnik sa dragocenim političkim iskustvom, što je izuzetno bitno za funkciju zaštitnika građana”.

- Takva institucija zahteva stalnu borbu sa političarima na vlasti za nezavisnost. Zato ombudsman mora da poseduje stručnost, autoritet i integritet kako bi se odupreo pritiscima izvršne vlasti. Sve to poseduje Šabić koji je u javnosti prepoznatljiv po otvorenoj komunikaciji sa građanima i medijima, ali i saradnji sa svim instancama i nevladinim organizacijama - naglašava Klačar.

I doktor političkih nauka i predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ističe da je “među partijskim kadrovima teško naći čoveka sa integritetom”. - Najbitnije je da ombudsman bude nezavisan. Ne tvrdim da onaj koji je slobodan neće grešiti jer je ljudski grešiti. Značajno je da ta greška, i ako je bude, dođe iz slobode, a ne zbog ograničenja izvršne vlasti.

Šabić je zajedno sa Jankovićem pretvorio novoformirane organizacije u institucije i doprineo vladavini prava. Narod je stekao poverenje u njega kao čoveka koji radi po zakonu i Ustavu, a ne na osnovu procene političara na vlasti i zato je pravo rešenje za novog ombudsmana - objašnjava Goati i dodaje da je “srećna okolnost da su Janković i Šabić došli na odgovorne funkcije pošto politika takve ne trpi”.

Inače, Šabiću drugi mandat na mestu poverenika za informacije od javnog značaja ističe krajem sledeće godine i više ne može biti izabran za tu funkciju. Ipak, nije želeo da se izjašnjava o podršci javnosti da postane novi ombudsman. - Sa ove pozicije ne mogu da komentarišem tako nešto - kaže Šabić.

Zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih narodnih poslanika, što znači da je vladajućoj koaliciji dovoljno 126 podignutih ruku da odluči ko će biti novi ombudsman.

- Kod nas vlada partito despotija, gde vladajuće stranke postavljaju svoju administraciju. Zato mislim da će teško Šabić biti izabran za novog ombudsmana jer ima svoj stav i čvrsto ga brani, a takve izvršna vlast ne voli. Vrlo brzo pošto bude izabran novi zaštitnik građana videće se da li je to čovek vladajuće većine - tvrdi Goati.

foto: www.mc.rs