Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Javnost odluka Vlade i kosovske odluke

Datum kreiranja: subota, 18 mart 2017

vladaRSVlada Srbije objavila je šta je Aleksandar Vučić rekao o "poništavanju" kosovske odluke o preuzimanju imovine, ali ne i dokument koji je Vlada usvojila: "Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ... da je Vlada donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom, kao što je ranije učinila i u slučaju Trepče". 

Građanima koji su zainteresovani za sadržinu pravnih mera koje je Vlada Srbije preduzela ovim povodom ostaje da premijeru veruju na reč. Naime, u izveštaju sa 44. Sednice Vlade, održane 17. marta 2017. nalazi se samo Uredba o izmenama i dopuni uredbe o utvrđivanju Državnog programa obnove infrastrukture koja je u nadležnosti jedinice lokalne samouprave. Zvuči složeno, ali ne zvuči kao pravni akt kojim se proglašava ništavim pomenuta uredba kosovskih vlasti. Taj pravni akt je verovatno donet u formi zaključka, za koje ne postoji ni obaveza ni praksa objavljivanja. U vezi sa tim, Transparentnost podseća na nalaze naših istraživanja prema kojima je javnost rada izvršne vlasti bitno manja nego kod zakonodavne i drugih organa, a jedan od razloga za to je upravo neobjavljivanje zaključaka kojima se odlučuje o mnogim bitnim pitanjima. Pored zaključaka, Vlada bi trebalo da objavljuje i obrazloženja uredbi i drugih odluka koje usvaja, u vezi sa čime smo uputili posebnu inicijativu.   

Kada je reč o samoj sadržini odluke o poništavanju akata organa vlasti na Kosovu, nameće se jedno načelno pitanje na koje nema jasnog odgovora. Ako Republika Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova, bilo bi logično da ne priznaje ni jednu odluku tamošnjih zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa, koji se pozivaju na ustav (nezavisnog) Kosova. Drugim rečima, u tom slučaju bi poništavanje pojedinačnih odluka bilo suvišno. Ako se priznaju neke odluke (npr. presude sudova, zakoni čije je donošenje dogovoreno u Briselskim pregovorima), bilo bi dobro zbog pravne sigurnosti građana Srbije, da se zna o kojim je odlukama reč i gde se one mogu pročitati.