Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Propao i drugi pokušaj izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: četvrtak, 23 mart 2017

blic acas 2Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ni iz drugog puta nije izabrao novog direktora. Članovi Odbora ponovo nisu uspeli da se saglase oko kandidata koji bi u narednih pet godina vodio Agenciju, piše Blic.

Ovakav ishod bio je donekle i očekivan, iako je za direktorsku poziciju konkurisao 21 kandidat. Naime, prema saznanjima Blica, za četiri člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, od starta je favorit bila Ljiljana Blagojević, bivša savetnica Nikole Selakovića, dok je za dva njen izbor bio neprihvatljiv zbog slabih referenci i proseka na fakultetu od 6,51.

Blagojevićeva se, inače, prijavila i na prošlom konkursu, ali nije dobila neophodnu podršku od najmanje pet glasova. - Direktora Agencije sledeći put biraće novi Odbor - kažu za "Blic" nezvanično u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kako saznaje "Blic", sednica Odbora trajala je duže od pet sati, a razgovori sa kandidatima nisu ni obavljeni.

Osim Blagojevićeve, prijavilo se još pet kandidata koji su učestvovali i na prethodnom konkursu. Među njima je i Biljana Pavlović, nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu pravde, koju je Viši sud proglasio krivom za mobing, a kandidat je bio i Željko Ivanji, nekada visoki funkcioner URS-a, a zatim i SNP Nenada Popovića. Za fotelju direktora konkurisao je i Dragutin Radosavljević, bivši direktor Poreske uprave, kao i Radan Ilić, zamenik direktora KBC Niš, koji je bio član G17 plus. Za čelnu poziciju Agencije konkurisao je i Slavko Davitković, Živa Novaković, sudija Prekršajnog apelacionog suda, advokati Gordana Božilović Petrović i Snežana Nešić. Na spisku kandidata bili su još profesor Dragana Radenković Jocić, sekretar Visokog saveta sudstva Majda Kršikapa, Ljiljana Matić, profesorka na Diplomatskoj akademiji...

Odbor Agencije već duže vreme ne funkcioniše u punom sastavu od devet članova, jer Skupština Srbije ne želi uopšte ni da razmatra predloge poverenika i zaštitnika građana, kao ni udruženja novinara, a tek treba da bude izabran član kojeg predlaže predsednik Srbije. Agencija će se, međutim, već od 8. aprila naći u još većem problemu, jer će u Odboru tada biti svega dva člana, a ostalima ističe mandat.