Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Podaci o finansiranju kampanje

Datum kreiranja: četvrtak, 27 april 2017

dinariJedna od besmislenijih odredaba Zakona o finansiranju političkih aktivnosti jeste ona prema kojoj stranke, koalicije i grupe građana podnose izveštaje o finansiranju kampanje u roku od 30 dana nakon proglašenja konačnih rezultata izbora. Naime, proglašenje konačnih rezultata nema veze sa kampanjom – ona se i inače ne sme voditi od kada počne izborna tišina. S druge strane, proglašenje rezultata izbora zavisi od toga da li će biti prigovora, kako će po njima odlučiti RIK i Upravni sud, kada će biti održani ponovljeni izbori i slično. Upravo to se dogodilo na ovogodišnjim predsedničkim izborima. Predizborna tišina počela je 31. marta, a rok za dostavljanje izveštaja biće 22. maj!   

To znači da će građani biti u prilici da vide na šta su trošene (uglavnom njihove) pare u kampanji i u kojem iznosu više od 50 dana pošto je kampanja okončana. Za tako nešto nema dobrog opravdanja. Cela kampanja mora da se finansira preko jednog računa. U potonjim izveštajima postaju javni brojni podaci koji se vide i u evidencijama prometa po računu – ime i mesto prebivališta davalaca priloga, visina priliva sredstava iz budžeta, prenos sredstava bankarskog kredita, iznos plaćanja za usluge oglašavanja, zakup sala, najam autobusa, štampanje letaka i druge troškove kampanje itd.

Za verovati je da bi troškovi kampanje bili umereniji kada bi bila poznata njihova visina i izvori finansiranja dok se kampanja još uvek vodi. Građani Srbije, a ni drugih zemalja nikada nisu pokazivali naročito oduševljenje prema skupim i agresivnim kampanjama i sasvim je moguće da bi umerenost u promociji i čisti izvori finansiranja uticali na njihovo izborno opredeljenje. Imajući u vidu i međunarodne standarde u ovoj oblasti ne treba da čudi što je prva preporuka EU TAIEX eksperta, koju je Srbija dobila pre gotovo godinu dana, u okviru sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, bila upravo da se „objave prihodi i rashodi kandidata i partija online pre izbora“. Ne samo da ova i druge preporuke nisu pretočene u odgovarajuće izmene Zakona, već nema traga ni da se išta po tom pitanju radi.