Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Još jedno upozorenje o problemu sa korupcijom

Datum kreiranja: nedelja, 30 april 2017

ahkVladavina prava, stvarno suzbijanje korupcije, a ne kroz "kreativnu statistiku" i više transparentnosti uslov su za privlačenje investitora. Transparentnost Srbija godinama to ponavlja, a sada je slično upozorenje stiglo i iz Nemačko-srpske privredne komore.

U istraživanju o privrednom ambijentu, sprovedenom među 66 srpskih i nemačkih firmi članica Komore, preovlađuje optimizam u vezi sa sopstvenim poslovanjem, ali su, među faktorima koji utiču na poslovanje u Srbiji najlošije ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, poreski sistem i poreska uprava, transparentnost pri javnim tenderima i efikasnost javne uprave.

Ključno pitanje je da li ima političke volje da Vlada počne rešavanje ovih pitanja. Da li joj je veći podsticaj kada na to ukažu investitori nego kada to čine državni (nezavisni) organi, stručnjaci, nevladine organizacije?

Najlošije rešenje bi bilo održavanje postojećeg stanja u oblasti javnih nabavki i suzbijanja korupcije, koje ostavlja prostor za takozvanu "burazersku ekonomiju", ispunjavanje zahteva investitora (takođe iznetog na predstavljanju istraživanja Komore) da se kroz školski sistem stvara više industrijskih radnika i nastavak politike subvencija, kao zamene za pravni sigurnost i efikasan i predvidljiv poreski sistem.

Srbija je inače, u okviru ankete koja je sprovedena u 16 država srednje i istočne Evrope, u kategoriji poželjne privredne lokacije, zauzela 11. mesto od ukupno 19 zemalja, kao i prošle godine.