Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Svetski dan slobode medija

Datum kreiranja: sreda, 03 maj 2017
kameraSvetski dan slobode medija, 3. maj, novinari i mediji u Srbiji obeležavaju suočeni sa pritiscima i u teškom ekonomskom položaju. Ništa se nije promenilo nabolje od izveštaja o stanju u medijima koji je Transparentnost Srbija objavila 2015. godine u okviru Studije društvenog integriteta. Naprotiv.
U izveštaju Reportera bez granica, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu doživela pad od sedam mesta, pa je sada na 66 mestu.
Nezavisno udruženje novinara Srbije ukazuje u proglasu da se novinarstvo suočava "sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, nesigurnošću rada, ugrožavanjem bezbednosti, nedostatakom profesionalne obuke, rodnom neravnopravnošću, kršenjem autorskih prava i mnogo čime još što nije za pohvalu, naprotiv".
Udruženje novinara Srbije u poglasu ukazuje na probleme sa finansiranjem medija i poziva da "Vlada i medijska zajednica uspostave dijalog o važnim pitanjima medijskih sloboda i potrebe unapređenja kulture javne komunikacije značajne za demokratizaciju srpskog društva".
I dalje stoji ocena Poverenika iz prošlogodišnjeg izveštaja da su "mediji pod presudnim netransparentnim uticajem sprege politike i novca koji je samo zaodenut u zakonsku formu finansiranja programa i oglašavanja".
U saopštenju povodom 3. maja, Zaštitnik navodi da Srbija, uprkos proklamovanoj, i zakonima i međunarodnim aktima garantovanoj, slobodi medija, i dalje nije društvo slobodne reči. Pritisci na medije su, upozorava Zaštitnik građana, očigledni i vidljivi na različite načine, uključujući i direktne napade na novinare.
Ovakvo stanje konstatovano je (ponovo) i u izveštaju Evropske komisije 2016. godine: "Ne postoje uslovi za puno ostvarivanje slobode izražavanja... Nije učinjen nikakav napredak prošle godine. Ukupni ambijent nije pogodan za puno ostvarivanje ovog prava... Pretnje, nasilje i zastrašivanja novinara i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost".
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR) i Parlamentarna skupština Saveta Evrope ukazali su u izveštaju o izborima 2016. godine na pristrasno medijsko izveštavanje, neprimerenu prednost vladajućih stranaka na zvaničnim događajima tokom izborne kampanje, kao i zamagljivanje razlike između državnih i partijskih aktivnosti.
Transparentnost Srbija je u izveštaju o ovogodišnjoj kampanji https://goo.gl/vf4eNy (kao i u tri prethodne https://goo.gl/17HqYm) takođe ukazala na način na koji mediji pokrivaju "funkcionersku kampanju" i prostor koji u svojim izveštajima daju zvaničnicima na promotivnim događajima osmišljenim najčešće isključivo u propagandne svrhe. ()
TS je zbog toga inicirala da se otvori debata o uređenju funkcionerske kampanje, ali i o načinima na koji mediji o njoj izveštavaju. Iako na prvi pogled zvuči paradoksalno, uspostavljanje pravila i postavljanje ograničenja u ovoj oblasti doprinelo bi smanjenju pritiska na medije.