Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Šta je uloga javnih preduzeća

Datum kreiranja: subota, 13 maj 2017

fotelje JPJedna od posledica odsustva profesionalizacije u rukovođenju javnim preduzećima, očuvanjem partijske kontrole, izvlačenja prihoda iz JP kako bi se iz populističkih razloga budžet prikazao punijim jesu i nedavno predstavljeni alarmantni podaci o rezultatima i stanju u Elektroprivredi Srbije (https://goo.gl/dmVgaN).

Transparentnost Srbija već godinama pokazuje da je veoma malo urađeno od političkih deklaracija o profesionalizaciji i odgovornosti upravljanja javnim preduzećima, koja su od 2012 postala i deo zakonskih obaveza. Vlada nije poštovala svoje obaveze u pogledu izbora profesionalnih direktora ni na osnovu rokova iz 2016. Naprotiv, konkursi su raspisivani kada je već trebalo da budu završeni, politički postavljeni vršioci dužnosti se imenuju umesto da se konkursi dovedu do kraja (kao u nedavnom slučaju „Koridora Srbije“), a upravo u slučaju EPS je konkurs raspisan a da nije objavljeno nikakvo obrazloženje šta se desilo sa prethodno raspisanim konkursom (o tome smo pisali https://goo.gl/3D3Qn2).

Od politički postavljenih direktora još veću opasnost za dalje propadanje imovine građana kojom raspolažu javna preduzeća predstavlja odsustvo smislene diskusije o ostvarivanju njihove uloge, rezultatima koje treba da postignu i učinku. TS je u studiji Nacionalnog sistema integriteta iz 2015. https://goo.gl/Z65iW4 , u istraživanju o primeni Zakona iz 2012. https://goo.gl/vJhjZM i tokom pripreme Zakona o javnim preduzećima iz 2016. https://goo.gl/NJA3jT jasno ukazala na ovaj problem i na neka moguća rešenja, koja nisu uslišena.

Između ostalog, ukazali smo da u izveštajima JP veću pažnju mora da ima ostvarivanje ciljeva zbog kojih su osnovana (a to nije samo sticanje dobiti). Jednako je važno da Vlada Srbije pokaže kako razmatra predloge programa rada javnih preduzeća da li i na koji način razmatra periodične izveštaje o radu javnih preduzeća i šta povodom tih izveštaja preduzima