Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Konsultacije sa samim sobom

Datum kreiranja: utorak, 06 jun 2017

vucic foto snsUstavna norma o obavezi predsednika Republike da održi konsultacije sa predstavnicima izabranih izbornih lista dobila je ovih dana svoj novi besmisao. Prošle godine smo pisali o tome kako Ustav nalaže predsedniku da čuje mišljenja parlamentarnih grupa čak i kada jedna lista ima natpolovičnu većinu, kao i o apsurdu, da su konsultacije obavezne ali da predsednik može da predloži mandata koji na tim susretima nije ni pomenut. 

Ovogodišnje konsultacije (makar deo sa opozicijom) još nepotrebnijim čini to što se nova Vlada očigledno ne bira zato što se izgubila prethodno postojeća parlamentarna većina pa da nije izvesno čijim će glasovima biti izabran budući premijer. Naprotiv, ta većina je učvršćena time što su sve poslaničke grupe koje su podržavale Vladu direktno podržale jednog predsedničkog kandidata. Sastanak je mogao ispuniti svrhu da su ovom prilikom predsednici vladajućih stranaka razmatrali razne kandidate. Međutim, ni to nije bilo moguće, glavni učesnik tih potencijalnih razgovora, predsednik najveće vladajuće stranke, već je sedeo sa druge strane stola, budući da je istovremeno i predsednik države.

Situacija u kojoj funkciju predsednika države, koji po Ustavu „izražava državno jedinstvo Republike Srbije“ vrši osoba koja je ujedno na čelu patije (od latinskog „pars“, u značenju „deo“) očigledno je nepoželjna i nelogična. Ima mišljenja i da je protivna Ustavu, zbog odredbe prema kojoj predsednik ne može obavljati „drugu javnu funkciju“, ali to nije tačno. Pošto su stranke, makar formalno, vrsta slobodnog udruživanja građana, a ne organi koje formira država, funkcija u stranci, pa makar i najvećoj, nije „javna funkcija“. U ovom slučaju, pogotovo kada se uzmu u obzir i poruke koje Vučić dobija javno od bliskih saradnika, ustavno pravilo o obaveznim konsultacijama pretvorilo se u ispunjavanje nepotrebne forme.

Građanima Srbije je potrebno da imaju ustav, kao najviši pravni akt koji će sadašnje i buduće naraštaje štititi od samovolje vlastodržaca i na smislen način obezbeđivati javni interes. Ovo je još jedna prilika da se podsetimo da sadašnji Ustav ne ostvaruje te ciljeve u potpunosti, između ostalog, zato što je usvojen bez javne rasprave. Pošto će se neke ustavne norme izvesno menjati (deo o pravosuđu, zbog EU integracija), to će biti dobar povodi da se sva ustavna pravila postave tako da budu jasna, dosledna i da zaštite javni interes makar od onih zala koja smo u proteklim decenijama iskusili. (https://goo.gl/YOditU)

foto: https://www.sns.org.rs/novosti/vesti/vucic-razmislicu-o-svemu-odluka-za-nekoliko-dana