Koncesija za beogradski aerodrom - odgovor Komisije za javno-privatno partnerstvo

Datum kreiranja: utorak, 11 jul 2017

NikolaTeslaKomunikacija sa državnim organima se nastavlja, ali i dalje nema ni jedne informacije na osnovu koje bi se moglo zaključiti da je upravo koncesija najbolje rešenje za unapređenje poslovanja i iskorišćavanje potencijala beogradskog aerodroma. Pošto je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo rešenje kojim je naložio Komisiji za javno - privatno partnerstvo da nam dostavi svoje mišljenje o predlogu projekta ove koncesije, stigao je i odgovor Komisije.

KJPP se u dopisu poziva na svoj prethodni dopis koji nam je navodno uputila krajem aprila. Tvrde da svoje mišljenje ne mogu da dostave zato što je ono postalo sastavni deo dokumentacije o koncesiji, a cela ta dokumentacija je proglašena za strogo poverljivu odlukom Vlade. Sudeći po rešenju Poverenika, Komisija nije isticala ovaj argument u uobičajenoj proceduri odgovora na žalbu. Kada se pitanje tačnosti tvdnji o ranojoj dostavi informacija stavi na stranu, ostaje suštinski problem. Organ vlasti može da uskrati pristup informacijama zato što su neki dokumenti i podaci označeni kao poverljive, ali to uvek čini tako što donese rešenje (što Komisija nije učinila) i tako što prethodno razmotri neophodnost primene takve mere u konkretnom slučaju, na osnovu odredaba Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (što Komisija takođe nije učinila). Zbog toga bismo izjavili žalbu i da smo zaista dobili krajem aprila dopis Komisije.

Okolnost da je poverljivost odredio drugi organ (u ovom slučaju Vlada), ne oslobađa Komisiju za javno - privatno partnerstvo odgovornosti da u potpunosti sprovede postupak u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a po potrebi i Zakona o tajnosti podataka, tako što bi ukazala Vladi na to da je potrebno deklasifikovati pojedine delove svog predloga, jer nema valjanog razloga da se celi dokument tretira kao strogo poverljiv.