Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ministarski sadržaj na stranačkom sajtu

Datum kreiranja: četvrtak, 10 avgust 2017

drnebojsaizbgdsajtMinistri i drugi funkcioneri uglavnom vode računa o tome da se na sajtovima institucija koje vode ne nađu podaci o njihovim stranačkim aktivnostima, mada smo tokom monitoringa finansiranja izbornih kampanja pronašli i takve slučajeve. S druge strane, prenošenje aktivnosti funkcionera i čitavih državnih organa na stranačkim sajtovima je redovna pojava.

Pored ova dva tipa sajtova postoje i lični sajtovi osoba koje obavljaju i državnu i stranačku funkciju. Kada je jasno naznačeno da je reč o ličnim sajtovima (FB stranicama, tviter nalozima i slično), onda na njima, u principu, ne bi trebalo da budu ni stavovi institucija ni stavovi državnih organa, ali su pravila u toj oblasti nepotpuna.

Sajt "predsednika gradskog odbora SNS Beograd" http://nebojsastefanovic.rs/ ne predstavlja lični sajt građanina N.S, već sajt stranačkog funkcionera. Zbog toga ovaj sajt podleže pravilima o finansiranju političkih aktivnosti, ali i pravilima koja obavezuju javne funkcionere koji obavljaju i funkciju u političkoj stranci. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije nalaže javnim funkcionerima koji su i političari da uvek nedvosmisleno predoče sagovorniku i javnosti da li iznose stav organa u kojem vrše funkciju ili stav stranke. Ova obaveza nije ispunjena u slučaju sajta nebojsastefanovic.rs jer se navodi da je reč o sajtu predsednika GO SNS Beograd, a ujedno su objavljeni kontakt-podaci MUP, tviter komentari, vesti koje se odnose na rad Stefanovića kao ministra i prateće fotografije.

Na primer, u kontakt formularu sajta navodi se sledeće:

Контакт

Београд, Булевар Михајла Пупина 2

тел: 306-2000 локал: 2601

www.mup.gov.rs

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pošto se može pretpostaviti da je Nebojša Stefanović u mogućnosti da utiče na sadržaj ovog sajta, odnosno, da bez njegovog odobrenja sajt pod takvim nazivom nije ni mogao biti postavljen, postoje razlozi da slučaj ispita Agencija za borbu protiv korupcije zbog mogućeg kršenja člana 29. st. 4. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ako je pak neko bez znanja i dozvole ministra Stefanovića ili MUP-a neovlašćeno objavio podatke koje kod građana mogu stvoriti zabunu, sada imaju priliku da tu zabunu otklone.