Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Preko partije do posla i kod stranog investitora

Datum kreiranja: utorak, 29 avgust 2017

danas stojanovic snsO partijskom zapošljavanju u javnom sektoru se mnogo govori, što nije dovelo do rešavanja problema. Međutim, u Srbiji je aktuelan i drugi problem – partijsko zapošljavanje u privatnom sektoru, ili makar u onom delu privatnog sektora koji se dobrim delom finansira iz budžeta. Informacije o tome dolaze iz izjava jednog aktuelnog lidera vladajuće koalicije i jednog bivšeg visokog funkcionera vladajuće stranke.

Nekadašnji poslanik SNS  Momir Stojanović izjavio je za list "Danas" da je "osnovni 'kriterijum' i za zaposlenje, i za napredovanje, i za dolazak na funkciju članstvo u nekoj vladajućoj stranci, pre svega SNS. Od 2012. godine članovi SNS-a se sistematski zapošljavaju ne samo u administraciji i po javnim preduzećima, već i u stranim firmama koje dolaze u Srbiju. Na nivou lokalnih odbora SNS-a prave se liste 'zaslužnih ljudi' za stranku, dostavljaju se direktoru Nacionalne službe za zapošljavanje, a potom se menadžmentu strane kompanije diskretno sugeriše da te ljude zaposli ".

A samo dan ranije, nakon što se pojavio snimak kako deli po 2.000, 3.000 dinara i obećava zaposlenje za sina penzionerke koju je primio u svojstvu predsedika Skupštine grada, Dragan Marković Palma je pojasnio da nije nameravao da krši pravila i zapošljava u javnom sektoru: "Andrea konfekcioni traži 50 radnika sada. mi pošaljemo 200. Neka oni odluče, rade test, ko je sposoban i ko se osposobi da radi za tom mašinom on radi. Ne naređujem ja direktoru ovog primi, ovog nemoj".

Andrea konfekcioni je, inače, firma koja je u Jagodini otvorila proizvodni pogon uz subvenciju dobijeno od države. Transparentnost Srbija nedavno je objavila obimnu analizu  sistema subvencija koje država daje stranim investitorima.