Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Hitnost koja traje godinu i po dana

Datum kreiranja: četvrtak, 31 avgust 2017

bia sajtU obrazloženju predloga izmena i dopuna zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji, koji je Vlada uputila po hitnom postupku jedna od najzapaženijih promena odnosi se na način zapošljavanja. Za službenike u ovom državnom organu neće biti obavezan konkurs pri zapošljavanju. Ova promena se obrazlaže time da se u sadašnjem tekstu Zakon o BIA poziva na primenu normi o zapošljavanju policajaca, da je donet novi Zakon o policiji, i da su njegova pravila postala neodgovarajuća za BIA, „uzimajući u obzir njenu sasvim specifičnu prirodu, kao posledicu zakonom utvrđenih zadataka, poslova i ovlašćenja“. Naime, Zakon o policiji predviđa kao pravilo sprovođenje konkursa pri zapošljavanju u MUP. Ako bi se verovalo na reč Vladi i BIA da je ova promena zaista neophodna, i da BIA ne treba da bude u obavezi da raspisuje konkurse za zapošljavanje, nameću se dva pitanja.

Prvo pitanje je kako je moguće da se krajem avgusta 2017. predlaže da se ovaj zakon donese po hitnom postupku, „s obzirom da bi u protivnom bila dovedena u pitanje mogućnost Bezbednosno informativne agencije da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava“, ako se zna da je Zakon o policiji, koji je stvorio „probleme“ donet još u januaru 2016?

I drugo, povezano pitanje, koje neumitno sledi jeste kako je BIA uspevala da ispuni svoje zakonske obaveze u proteklih 17 meseci, to jest od 6.2.2016, kada je Zakon o policiji (Službeni glasnik Republike Srbije broj 6/2016) počeo da se primenjuje, do danas.

U vezi sa drugim spornim pitanjima predložene izmene Zakona (tajnost podataka, bezbednosne provere i drugo), pročitajte mišljenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.