Ko gradi Beograd - gradska vlast ili SNS?

Datum kreiranja: ponedeljak, 18 septembar 2017

stb vesicTransparentnost Srbija je danas  uputila dopis Agenciji za borbu protiv korupcije u kojoj joj je ukazala na moguću povredu zakona od strane funkcionera lokalne samouprave, gradskog menadžera Gorana Vesića.

Reč je o povredi člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji propisuje da "funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata", kao i da je funkcioner "dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta".

U dopisu se navodi:

 Za slučaj da Agencija već nije došla do saznanja o jednoj izjavi gradskog menadžera Grada Beograda, Gorana Vesića, skrećemo vam pažnju na nekoliko priloga objavljenih u medijima.

 U prilogu sa sajta RTV Studio B, kaže se sledeće:

 „Gradski menadžer Goran Vesić je odgovarajući na pitanje novinara šta će u budućnosti Srpska napredna stranka ponuditi Beograđanima, poručio da će SNS pre svega Beograđanima ponuditi rad i završetak svih projekata na kojima se trenutno radi, i nastaviti da sprovodi i viziju razvoja Beograda.

Poslednje tri godine potpuno je promenjena vizija razvoja Beograda. Beograd se spušta na reke i razvija se na rekama umesto što se širio prema predgrađima“, naveo je Vesić.

Kako je dodao, rešavaju se brojni infrastrukturni problemi Beograđana.

On je naglasio da SNS iza sebe ima rezultate i da je za protekle tri i po godine urađeno više nego što je urađeno decenijama unazad.

„Potpuno smo spremni da nastavimo da sprovodimo viziju, a naša vizija je deo Vlade Srbije odnosno predsednika Aleksandra Vučića“, zaključio je Vesić.“

Da je izjava gotovo doslovno preneta, može se zaključiti na osnovu objavljenog video snimka, na sajtu B92.net

Iz snimka je očigledno da je reč o izjavi koja je dati prilikom vršenja javne funkcije, odnosno, najverovatnije tokom posete gradilištu kineskog kulturnog centra. Takođe, kako se može videti i u vesti sa Studija B, gde je predstavljen kao gradski menadžer, moglo bi se zaključiti da javni funkcioner nije nedvosmisleno predočio sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta. Izjava po svom sadržaju nesumnjivo predstavlja promociju političke stranke, čiji je naziv više puta pomenut u pozitivnom kontekstu".

foto: http://studiob.rs/vesic-sns-nudi-razvoj-beograda/