Dobra vest o nesvečanosti

Datum kreiranja: četvrtak, 05 oktobar 2017

auto put danasGrađani Srbije su se odavno navikli na to da predstavnici vlasti manipulišu otvaranjem puteva, tako što organizuju svečane promocije za veoma kratke deonice, ili za puteve koji uopšte nisu ni završeni. Drastičan slučaj te vrste dogodio se pred novu 2016. godinu na deonici autoputa kod Pirota, kada je svečano otvoren put, ali bez završnog sloja asfalta zbog čega su se na njemu pojavile rupe. Ovakve pojave su naročito česte u doba izborne kampanje, zbog čega se Transparentnost – Srbija već godinama zalaže za postavljanje jasnih pravila i ograničenja za promotivne aktivnostima javnih funkcionera.

Zbog toga veoma raduje vest o jednom „nedogađaju“. Naime, nije bilo svečanog otvaranja prilikom puštanja u saobraćaj deonice od 3,9 kilometara puta između Kragujevca i Batočine. Prema informaciji iz Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, radi o privremenom otvaranju deonice na godinu dana, tokom kojih su “Putevi Srbije”, kao investitor na ovom projektu, u obavezi da otklone sva odstupanja od projekta i pribave upotrebnu dozvolu.

 U "Putevima Srbije", pak, navode da će upotrebna dozvola da bude izdata po okončanu kompletne saobraćajnice, odnosno nakon što se izgradi nedostajećih pet kilometara.

Naravno, u vezi sa korišćenjem autoputa koji nije u potpunosti dovršen otvaraju se neka druga pitanja, uključujući i to da li korist od njegove upotrebe nadmašuje trošak nabavke dodatnih radova koja će možda biti neophodna zbog ovog prevremenog puštanja u promet.