Pravna država na bolovanju

Datum kreiranja: subota, 07 oktobar 2017

bolovanja pescanikOve nedelje smo prvo dobili informaciju da su, nakon razgovora dvojice ministara sa kineskim investitorom i ambasadorom Kine "dogovreni mehanizmi" kontrole odobravanja bolovanja, te  da će kontrola u smederevskoj železari biti "pilot projekat koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan. Kad je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataak o ličnosti pokrenuo postupak nadzora, ministar Lončar nam je objasnio da je reč "samo o striktnijem poštovanju procedura koje već postoje". Nema tu nikakvog narušavanja podataka, nema ni pilot ni šofer projekta, već će postojeće komisije "striktnije proveravati" bolovanja. Radi se samo o insistiranju da se zakon poštuje i sprovodi, poentirao je Lončar.

Ako ne laže, ministar zdravlja nam je razgolitio zbog čega je Srbija privlačno odredište uglavnom za investitore koji dobijaju ogromne subvencije i za one koje Vučić "ako treba na kolenima moli da dođu i investiraju". U Srbiji se, priznaje Lončar, ako ne laže, zakoni sprovode kad investitor pozove ambasadora, pa se, ako je to ambasador uticajne zemlje, sastanu sa ministrima ili lično predsednikom i dogovore se da se zakon sprovodi.

Kao što se svojevremeno Poreska uprava sa kineskim ambasadorom dogovarala kako da kineski trgovci počnu da izdaju fiskalne račune, prijavljuju radnike, plaćaju poreze.

Ili se, ako, daleko bilo, ministar laže, sastanu i dogovore se da država prekrši neke nebitne zakone o zaštiti podataka o ličnosti, kako bi se rešio investitorov problem.

Nema sumnje da će dva ministarstva formalno dokazati Povereniku da ne krše zakon. Možda im ova reakcija upropasti planove za neki novi "pilot projekat" kao što je bio Vulinov prinudni rad za socijalnu pomoć. Bitno je da se Lončar ne obeshrabri da daje originalna objašnjenja.

Poput onog  (sa Vučićevom potvrdom da mu veruje) kako se fotografisao sa zemunskim klanom jer su ga vodili na piće pošto je operisao oca Dušana Spasojevića.  Ili onog  da je na priču o tome da je kupio stan od supruge člana Zemunskog klana "stavljena tačka" i da ga napadaju zbog dobrih rezultata i jer nijedan tender nije namešten.  A na otkriće nezakonitosti u tenderima - da je sve bilo transparentnotno i da on neće nikome dozvoliti da krade od zdravstva.  A na "otkriće" da radovi u KC Niša kasne  nekoliko godina i da se novac rasipa, da su ga "lagali u oči".

To je Srbija u kojoj ministar zdravlja posle 3,5 godine na funkciji otkriva da "postoji pojava, kada krenu sezonski radovi da naprasno veliki broj radnika otvara bolovanje da nisu ispunjeni uslovi za bolovanje, već oni idu da rade neke sezonske radove".

Pa onda Srbija odluči da uvede sezonsku primenu propisa o kontroli bolovanja. Kod jednog investitora za početak. Pa ako se pokaže da je primena propisa dobra stvar, tu ćemo pojavu "opšte primeniti".

Ili Srbija odluči da  uvede neki novi pilot projekat da zaštiti "ljude koji su uložili ogroman novac, koji radnicima daju platu". Makar i po cenu kršenja propisa. Jer još je 2014. godine, povodom Beograda na vodi, Vučić poručio da će "državni organi poštovati zakon, ali da se mora poštovati i tuđ novac". "Ali" je suprotni veznik. Zbog čega ili zbog koga su investicije i poštovanje zakona, investicije i pravna država, u Srbiji suprotnosti?

Tekst je, u integralnoj verziji, dostupan na portalu Peščanik: http://pescanik.net/pravna-drzava-na-bolovanju/