Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Rajski papiri - regulisati finansijski sektor

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 novembar 2017

ti paradiseOrganizacija Transparency International pozvala je, po objavljivanju "Rajskih papira", da vlade sprovedu oštrije mere kako bi se regulisalo finansijski sektor, posebno oblasti trgovine nekretninama, advokatura i bankari.

Predsednica Transparency Internationala Delia Fereira Rubio ocenila je da je šokantna lista pojedinaca i korporacija koji su pominju u "Rajskim papirima". "Složene, prekogranične strukture se koriste za sprovođenje raznovrsnih tajnih aktivnosti, koje mogu uključivati i korupciju, pronevere i utaju poreza".

U reakciji TI ukazuje se na mere koje je neophodno preduzeti kako bi se regulisao finansijski sektor: https://goo.gl/Lzj6is

I ogranak Transparency International EU pozvao je vlade zemalja Evropske unije da pojačaju borbu protiv pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza.

Direktor TI EU Karl Dolan podsetio je da je Evropska komisija predložila zakone da bi se javnosti mogli otkriti podaci o of-šor kompanijama i of-šor transakcijama, ali evropske vlade nisu bile sklone da ih i odobre.

Naime, "Panamski papiri" - 11,5 miona dokumenata objavljenih 2015. godine - pokrenuli su Evropsku komisiju na akciju, ali evropske prestonice još treba potpišu nekoliko predloga kako bi se u EU bacilo više svetla na pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza preko poreskih rajeva.

TI EU se, naveo je Dolan, zalaže za dva instrumenta koji bi javnosti dali bolji uvid u korišćenje of-šor struktura - obavezivanje multinacionalnih kompanija da objavljuju ključne finansijske podatke za svaku zemlju u kojoj operišu, uključujući i "poreske rajeve", a zatim, da budu transparentne u pogledu svojine kako bi se okončala praksa anonimnih kompanija, što bi otežalo korupciju i skrivanje pokradenih sredstava. https://goo.gl/5frb7h