Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ostavka direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: ponedeljak, 13 novembar 2017

acas ostavka sajtPosle samo dva meseca provedena na toj funkciji, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela je danas ostavku. Na sajtu Agencije objavljeno je da je Odbor na telefonskoj sednici odmah prihvatio ostavku i imenovao ponovo Verku Atanasković za vršioca dužnosti.

Direktorka je ostavila veoma dobar utisak spremnosti da unapredi rad ovog nezavisnog organa i TS žali što nije imala više vremena da to i pokaže. Za građane, a i za kandidate za mesto direktora na novom konkursu bi svakako bilo od značaja da čuju i razloge zbog kojih se nedavno izabrana direktorka odlučila na ovakav korak, ukoliko oni imaju veze sa položajem i uslovima rada ključnog antikorupcijskog preventivnog državnog organa.

Podsećamo da smo krajem oktobra pohvalili novu direktorku, njenu najavu "veće otvorenosti", koja je već tada rezultirala objavljivanjem više podataka  o kontrolama koje Agencija sprovodi i o njihovom ishodu. Među tim podacima bili su i oni o vanrednim kontrolama imovine pojedinih funkcionera.

Pozitivno je bilo i nedavno obaveštenje Agencije da je istovremeno vršenje javne funkcije sa funkcijama u organima sportskih organizacija suprotno Zakonu o Agenciji i da će Agencija kad god bude imala saznanja o tome da funkcioner istovremeno vrši i funkciju u organima sportskih organizacija, pokretati i voditi postupak za odlučivanje o postojanju povrede Zakona i izricati odgovarajuću meru.

Istovremeno, kritikovali smo Izveštaj Agencije o troškovima izborne kampanje, jer ne sadrži podatke o kontroli troškova, niti spisak prekršaja zbog kojih će biti pokrenuti postupci pred nadležnim organima.   

Tada smo izrazili nadu da ono što je objavljeno nije konačan izveštaj u vezi sa izbornom kampanjom za predsednika Srbije i da će naknadno biti objavljen potpuniji izveštaj o kontroli, ali su mediji potom preneli anvode iz Agencije da "da nikakvog dodatnog izveštaja o finansiranju kampanje za predsedničke izbore 2017 neće biti".

Podsećamo, izveštaj koji je Agencija objavila potvrdio je da je Aleksandar Vučić, odnosno koalicija koja ga je kandidovala, potrošio 794 miliona u kampanji,  Vuk Jeremić 261 milion i Saša Janković 31 milion.