Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Treba li većnici da primaju platu i kako to rešiti?

Datum kreiranja: petak, 15 decembar 2017

dm palmaPredsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je na nedavnom skupu svoje partije predložio „da se funkcioneri u lokalnim samoupravama odreknu dnevnica i plata, a da tako prikupljen novac bude usmeren građanima koji teško žive“. 

Slično tome, u jednoj od medijskih izjava, on apeluje na odbornike gradskih i opštinskih skupština da, prilikom donošenje budžeta za narednu godinu, „glasaju protiv toga da članovi gradskih i opštinskih veća i odbornicu skupština primaju plate samo zato što jednom u dva ili tri meseca konstatuju dnevni red“. „To nije radno vreme da bi se primio lični dohodak, a plate članovima gradskih i opštinskih veća iznose i do 100.000 dinara“. „Odbornici, takođe, ne treba da primaju nadoknade i te stavke treba izbaciiti iz budžeta za naredenu godinu.“ „Svi odbornici Skupštine grada Jagodine su u radnom odnosu van gradske skupštine i ne primaju nadoknadu, kao ni članovi gradskog veća. Dragan Marković je svojevremeno apelovao na građane da za odbornike biraju ljude koji imaju posao i ne planiraju da plate primaju iz gradskog budžeta.“ 

Poziv D.M. Palme je legitiman. Međutim, njemu stoje na raspolaganju sredstva, koja nemaju drugi građani. Naime, on je narodni poslanik, koji može da predloži donošenje ili izmene bilo kog zakona, a uz to je član parlamentarne većine pa može da realno utiče da se taj predlog nađe na dnevnom redu. U konkretnom slučaju, reč je o Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji trenutno niti obavezuje gradove i opštine da se većnicima i odbornicima plaćaju zarade i nadoknade, niti im to brani.

Druga je stvar da li je ovaj predlog dobar. Ukoliko članovi gradskih i opštinskih veća zaista nemaju posla, naravno da ne treba ni da dobijaju zarade. Stvar se naravno može gledati i sa druge strane – zbog čega većnici i odbornici ne rade posao koji bi mogli da obave u okviru svojih ovlašćenja? Dalje, ovo pitanje je u vezi sa širom dilemom – da li su Srbiji i njenim lokalnim samoupravama potrebni profesionalni političari u ovim telima ili ljudi koji će ovaj posao obavljati kao hobi?

Još preciznije, da li bi građani bili pre spremni da plate ove naknade, kako bi im makar pokrili troškove angažovanja i smanjili koruptivna iskušenja ili bi prioritet dali smanjivanju izdvajanja za političare, smatrajući ta davanja unapred bacanjem para.