Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Memorandumi i najave događaja šest meseci unapred - dan pre izbora

Datum kreiranja: subota, 03 mart 2018

amss i vulinU prva dva dana izborne tišine, 2. i 3. marta, članovi Vlade Srbije i gradski funkcioneri imali su 25 aktivnosti, većinom promotivnih. Na ovaj način nisu prekršeni zakoni, jer funkcioneri nisu pozivali da se glasa za njihove stranke i liste, ali su dobili ogroman medijski publicitet i na taj način birače podsećali na političke opcije kojima pripadaju i koje su promovisali u prethodnih sedam nedelja.

Promotivne aktivnosti uglavnom imaju cilj da se funkcioneri nađu u medijima. Reč je o događajima koji su jednako efikasno i efektivno mogli da se okončaju bez prisustva funkcionera ili koji neće imati nikakvog efekta sem medijskog.

Šta je to toliko važno i hitno što je moralo da se obavi tokom izborne tišine, lepo ilustruju dva primera - po jedan sa gradskog i repuličkog nivoa.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak u petak 2. marta, tri nedelje pr kraja zime, održao je konferenciju za novinare sa predsednikom opštine Vračar kako bi saopštio da bi radovi na adaptaciji dela prostorija Opštine Vračar u vrtić trebalo da počnu na leto, a da će Vračar novi vrtić dobiti najkasnije do kraja godine, ako sve bude teklo po planu.

Potpisivanje neobaveznih memoranduma je, pored poseta školama, gradilištima, zdravstvenim ustanovama, najčešća promotivna aktivnost. U subotu 3. marta su ministar odbrane Aleksandar Vulin i predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija potpisali Memorandum o saradnji čime je, kako je saopšteno " utvrđeno postojanje zajedničkog interesa u oblasti poslovno tehničke saradnje".

Možemo se nadati da će sve ostati na promotivnom preizbornom memorandumu i da neće biti stvarnih ugovora i trošenja novca iz budžeta.

Naime, u saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane, ne može se razabrati zbog čega ministar potpisuje ovaj memorandum dan pre izbora. Navodi se da bi realizacijom memoranduma, " AMSS omogućio zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije brojne pogodnosti, kao što je transport neispravnih vojnih vozila, učešće u obnavljanju infrastrukturnih potencijala Vojske Srbije za obuku vozača, obezbeđivanje potrebnih dokumenata za vozače i vozila, kao i brojne popuste na usluge i proizvode u okviru AMSS sistema".

Zaposleni mogu imati korist, odnosno "pogodnost", od transporta svojih vozila, a ne vojnih, jer je to nešto što bi bila "pogodnost" za Ministarstvo i Vojsku. Zaposleni, međutim, mogu da ostvare tu "pogodnost" ako se za 600 dinara godišnje, kao i svi drugi građani, učlane u AMSS. Saznajemo da će ovo, zahvaljujući memorandumu (odnosno ugovoru koji bi usledio) zaposleni dobili po "daleko nižim cenama". Najavljeni su i popusti na druge usluge u sistemu AMSS - osiguranje i tehnički pregled. Postavlja se pitanje da li je to nešto što AMSS odobrava svim firmama sa kojima potpiše ugovor (ili memorandum) ili ovde postoje posebne privilegije jer AMSS očekuje nešto zauzvrat i od ministarstva. Posebno zbog toga što AMSS ovim gestom zaposlenima pokazuje, kako ministar reče, "da vide koliko su cenjeni i voljeni". Dan pred izbore.

S druge strane, nije jasno zbog čega bi Vojsci i Ministarstvu uz svu mehanizaciju kojom raspolaže bio potreban AMSS da transportuje neispravna vozila. A i teško je zamisliti neispravan kamion, autobus ili oklopno vozilo u vlasništvu M.odbrane i Vojske koji šlepuje AMSS.

Nešto što će AMSS dobiti zauzvrat već je najavio ministar - "mi ćemo svakako nastojati da koristeći naše kapacitete nađemo mogućnosti da pomažemo jedni drugima, da razvijamo automoto sport koji je nama značajan i koji je između ostalog i deo naše obuke, ali sa druge strane i da pomažemo da se naši kapaciteti razvijaju ne samo od budžetskih sredstava već od onoga što možemo da dobijemo od privrede“.

Najmanje tri pitanja ostala su ovde neodgovorena - kakav je to auto-moto sport deo vojne obuke, zbog čega će Ministarstvo budžetskim sredstvima pomagati razvoj AMSS (pretpostavljamo da ministar nije hteo da kaže da će Ministarstvo budžetskim sredstvima razvijati Vojsku jer mu je to posao i bez Momorandum a sa AMSS) i kako će Ministarstvo dobijati novac od privrede (i od koga u privredi) da bi razvijalo AMSS ili Vojsku?