Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Niški aerodrom razlog više za objavljivanje koncesije

Datum kreiranja: ponedeljak, 02 april 2018

niski aerodrom n1Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić ocenio je da su preuzimanje niškog aerodrom i brojne javno izrečene tvrdnje da je to povezano sa koncesijom za Aerodrom "Nikola Tesla" dodatni razlog da Vlada Srbije objavi ugovor sa koncesionarom, a posebno delove koji se odnose na obaveze koje je ona preuzela.

U izjavi agenciji Beta, Minić je naveo da u to spadaju i eventualna ograničenja za niški aerodrom i preostale aerodrome.

"Ne treba zaboraviti da je početkom godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je sa Vansijem 'ispregovarano' da Niš, Ponikve i Morava 'mogu porasti do milion putnika u sledećih 12 godina'. Pri tome nije razjašnjeno da li se ograničenje odnosi zbirno na sve aerodrome i da li je 'dozvoljeno' milion putnika svake godine", naveo je Minić.

On je podsetio da je Vučić tada rekao da "su pustili" niški aerodrom da se razvija, uprkos činjenici da menadžment tog aerodroma "nije shvatao da tako smanjuje brojke rasta Nikole Tesle".

"Bez objavljivanja ugovora, ili njegovih delova koji ne zalaze u poslovne tajne koncesionara, ali se tiču obaveza Vlade i potencijalnih troškova po Srbiju, neće se odagnati sumnje da li ugovor sadrži potencijalno štetne odredbe. Takve odredbe mogu naneti direktnu štetu javnim finansijama, ali i ugroziti mnoge grane pivrede - industriju i turizam, ukoliko predviđaju ograničenja u vezi sa razvojem aviosaobraćaja van Beograda", rekao je Minić.

Prema njegovoj oceni, objavljivanje ugovora treba da pruži odgovor da li Vlada preuzimanjem niškog aerodroma želi da ima potpunu kontrolu nad njegovim razvojem, kako bi omogućila brži razvoj beogradskog aerodroma i izbegla eventualne penale kakve je mađarska vlada svojevremeno plaćala koncesionaru.