Obračun sa Južnim vestima?

Datum kreiranja: subota, 07 april 2018

jv poreskaDve poreske inspekcije već šest meseci "češljaju" dokumentaciju i poslovanje Južnih vesti, a s obzirom da nisu našle nepravilnosti u radu, inspektori su krenuli da kucaju na vrata njihovih oglašivača, "prijateljski" ih upozoravajući sa kim imaju posla. Kako je za Danas rekao glavni i odgovorni urednik Južnih vesti, nadležni nisu reagovali na skandalozno ponašanje inspekcije, a po njihovim nezvaničnim saznanjima, lokalne vlasti su upravo te koje šalju neprestane inspekcije, ali i odobravaju nekorektno ponašanje inspektora.

- Normalno je da dobro uređena država kontroliše radite li ispravno ili ne, ali kad vam loše uređena partijska država, a Srbija to nesporno jeste, pošalje poresku inspekciju u firmu, oni to ne rade provere radi, već da kad inspekcija izađe - stavi katanac. Nema sumnje da se ovde radi o klasičnoj zloupotrebi državnog aparata za obračun sa Južnim vestima. Kao što je bio slučaj i sa Vranjskim - čim je vlasnik objavio da diže ruke od njih, saopšteno je da nikakvih poreskih prekršaja nije bilo, kaže predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je za Danas da bi zbog ovakvog ponašanja poreskih inspektora, tužilaštvo moralo da reaguje.

- Bilo šta što prekoračuje obim inspekcijske kontrole, a svaki kontakt sa članovima porodice zaposlenih u firmama koje se oglašavaju u Južnim vestima jeste takvo prekoračenje, čak i kada nema pretnji, predstavlja i moguću zloupotrebu službenog položaja. Zato je ovo posao za niškog višeg javnog tužioca. Naravno, Poreska uprava takođe mora da se oglasi i da obavesti javnost da li je sprovela internu kontrolu ovog slučaja, kaže Nenadić za Danas.

Kada je reč o radu inspekcijskih organa, s obzirom na veliki broj firmi koje mogu potencijalno biti predmet provere, složenost i kontradiktornost propisa, glavni vid korupcije i zloupotreba nije iznuđivanje/nuđenje mita, kako bi se neka nezakonitost prikrila. Daleko je bitnije ko će se uopšte naći na spisku kontrolisanih. Imajući to u vidu, svaka situacija u kojoj su mediji koji kritički pišu o vlastima podvrgnuti kontroli inspekcija, budi sumnju da izbor nije bio slučajan. Kada se takve sumnje jave, na državnim organima je da ih razveju. Oni za to imaju mogućnost, tako što bi jasno predočili da jednako postupaju u svim sličnim situacijama. Međutim, u slučaju aktuelnih kontrola Poreske uprave u niškim Južnim vestima, ne samo što ova državna institucija nije izašla sama sa potpunim podacima, već je odbila da to učini i po zahtevu za pristup informacijama.

TS već nekoliko meseci radi na istraživanju u vezi sa mogućim zloupotrebama inspekcijskih organa i prikupljamo podatke. Slučaj Južnih vesti jedan od onih koje pratimo u okviru tog istraživanja.