Novi posao za Keep light

Datum kreiranja: petak, 13 april 2018

insajder keep lightFirma Keep Light je, po svemu sudeći, omiljeni poslovni partner gradskog preduzeća Javno osvetljenje Beograd. Baš u vreme kada je u Beogradu skinuta njihova novogodišnja rasveta, Keep Light je angažovan za održavanje javnog osvetljenja, odnosno za antikorozivnu zaštitu i farbanje bandera jer, kako navode u gradskom javnom preduzeću, oni to sami ne mogu, piše Insajder.

Na tenderu koji je raspisao EPS, posao održavanja javnog osvetljenja dobila je grupa ponuđača predvođena JKP Javno osvetljenje Beograd. Kako je za Insajder rečeno u ovom preduzeću, oni su doneli odluku da u toj javnoj nabavci učestvuju zajedno sa firmama Keep Light, MEP Inženjering i Nimax doo zbog nemogućnosti da kao lokalno javno preduzeće, osnovano upravo zbog ovakvih poslova, samostalno ispune uslove tendera.

Vrednost potpisanog sporazuma je 175,6 miliona dinara, a ugovor traje dve godine.

Na pitanje novinara Insajdera na osnovu kojih kriterijuma je JKP Javno osvetljenje izabralo da se na tenderu za ovaj posao prijavi u konzorcijumu baš sa ovim firmama, iz Javnog osvetljenja odgovaraju da je kriterijum bio njihova poslovna procena.

Prema statutu osnovna delatnost JKP Javno osvetljenje je održavanje, adaptacija i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja u Beogradu. Ipak, u dopisu Insajderu,  JKP Javno osvetljenje Beograd navodi da je jedini način da oni učestvuju kao ponuđač u nabaci održavanja osvetljenja bio da konkurišu u okviru grupe ponuđača. „JKP Javno osvetljenje se u okviru konzorcijuma jedino od svih konzorcionih partnera bavi poslovima elektromontažne delatnosti dok se ne bavi ni antikorozivnom zaštitom, niti farbanjem stubova, niti imamo kadrovski potencijal za to, shodno tome ni zahtevane reference“, tvrde u Javnom osvetljenju. Upravo za te poslove angažovani su Keep Light i Mep Inženjering. U javnom osvetljenju navode da ove firme poseduju reference i poslovni kapacitet za izvođenje zemljanih i drugih građevinskih radova koji su traženi. Mep Inženjering je inače kompanija u vlasništvu Zorana Stamenkovića, bivšeg direktora Keep Light-a.    

Keep Light je zahvaljujući partnerstvu sa JKP Javno Osvetljenje Beograd i 2016. dobio posao održavanja javnog osvetljenja.

Takođe, tokom 2014. 2015. i 2016. Keep Light je od strane EPS-a bio angažovan za izvođenje radova na održavanju elektroenergetskih objekata.

Za EPS je ova kompanija, u okviru grupe ponuđača 2017. godine angažovana i na remontu i interventnom održavanju električne distributivne mreže na području Beograda. Zanimjivo je da se u istom poslu kao jedan od podizvođača pojavljuje firma Ultra Kop, iza koje, prema saznanjima Insajdera, stoji Marko Vučković - Komandant, jedan od vođa navijača Crvene zvezde.

Prema ranijem istraživanju Insajdera, Ultra kop je kao tek osnovana kompanija sa šest zaposlenih, u konzorcijumu s ostalim firmama do sada radila za EPS na projektima vrednim više od 150 miliona dinara.

Beogradska novogodišnja rasveta

Firma Keep Light, koja već deset godina snabdeva Beograd dekorativnom rasvetom, dospela je u centar pažnje zahvaljujući nabavci jelke od 83 ooo evra, koju je nakon burnih reakcija javnosti, ova privatna firma „poklonila“ Gradu.

Prethodno je "Javno osvetljenje Beograd " od Keep Light-a, kupilo novogodišnju rasvetu za 170 miliona dinara.

Sa ovim preduzećem od 2014. do danas JP “Javno osvetljenje” sklopilo je šest ugovora o nabavci rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara.

Tome treba dodati i tender za nabavku ukrasnih lančanica za oko 23 miliona dinara,  gde je jedini ponuđač ponovo Keep Light. Od 2013. do 2017. godine na reparaciju novogodišnje rasvete potrošeno je 26,78 miliona dinara. Prva tri ugovora dobila je firma “Elektroizgradnja” dok su ugovori za 2016. i 2017. godinu dodeljeni firmi Keep light.

Inicijativa“ Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP „Javno osvetljenje" Aleksandra Cincar-Poposkog, članova tenderske komisije JP „Javno osvetljenje", kao i direktora kompanije Keep Light Radovana Đumića zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavkom novogodišnje rasvete.

Krivična prijava podneta je zbog sumnji da je JP "Javno osvetljenje" raspisalo tender kojim je favorizovalo preduzeće "Keep light d.o.o" i time isključilo svaku konkurenciju, tako što je konkursnom dokumentacijom zahtevalo ukrase koji su identični onim u katalogu ponude ovog preduzeća.

Za sada nije poznato da li je Tužilaštvo proveravalo navode iz ove prijave.