Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 27.08.2018

Medij: Alo     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzeo milione od Šiptara, pa u Beogradu drži lekcije o demokratiji!

Uzeo milione od Šiptara, pa u Beogradu drži lekcije o demokratiji!

Kada vam lekcije o demokratiji, pravu i borbi protiv kriminala drži neko kao što je Mauricio Salustro, onda se to zaista granici sa zdravim razumom. Vecina ljudi u Srbiji verovatno i ne zna ko je nekadašnji tužilac Euleksa, koji trenutno radi pri misiji OEBS-a u Beogradu, ali dovoljno je reci da ce ostati zapamcen kao jedini tužilac u istor i j i koji je obustavio istragu o slucaju bez sprovedenih istražnih radnji, što je bio dužan da uradi. Naime, radi se o slucaju OVK kidnapovanja dvojice novinara 21. avgusta 1998, a radilo se o našim kolegama iz Radio Prištine - Ranku Perenicu i #uru Slavuju. O njihovoj sudbini se i danas ništa ne zna, a Salustro je istragu zatvorio 2013. Kako su naveli iz UNSa, u više navrata su kontaktirali s misijom OEBS-a u Beogradu, gde je Salustro sada zaposlen, zvanicno upucujuci zahtev za razgovor, ali odgovor nikada nisu dobili. I dok se danas Salustro u Srbiji, kao blizak saradnik Dragane Boljevic (Društvo sudija Srbija) i sudije Miodraga Majica (predsednik Udruženja CIPRES), cije tribine ne propušta, zalaže da „sudijska struka i gra#ani moraju da pristisnu Vladu u vezi s reformom pravosu #a“, ali i drugim stvarima, nekako se uvek zapostavi cinjenica da je tokom mandata na Kosmetu italijanski tužilac znatno uvecao svoj bankovni racun. Naime, on je samo za obuku buducih tužioca u sklopu programa EU na Kosovu i davanja licenci za buduce trenere tužilaca zaradio 300.000 evra, ali to je ništa u odnosu na ono za šta ga optužuju cak i iz Prištine. Tu se pre svega misli na slucaj protiv Azema Sulje, jednog od bivših šefova OVK, koji je bio upleten u ubistva i politicke atentate nakon rata na Kosovu 1999, a cime bi se sada mogao pozabaviti i Specijalni sud za zlocine OVK uz periodu od 1998. do 2000. U velikom skandalu, kako su tada preneli „Ekspres“, ali i drugi kosovski mediji našlo se nekoliko sudija i tužioca Evropske misije za vladavinu prava Euleks, zbog sumnji da su uzimali mito od nekih domacih advokata u vezi sa slucajevima koji su povezani sa zlocinima na KiM. To se pre svega odnosilo na Marusija Salustra, ali se istraživao i sudija Francesko Fjori zbog korupcije i uzimanja mita, odnosno da je zahvaljujuci njima istraga protiv Azema Sulje mirovala. Ubrzo nakon toga, Salustro nagra#en je novom pozicijom, ovoga puta pri misiji OEBSa u Beogradu, gde sada drži lekcije na koji to nacin demokratija funkcioniše.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Alo     Strana: 1,8,9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gola Marija htela visoku funkciju!

Gola Marija htela visoku funkciju!

Pišu: N. GAVRILOV - N. MARIC Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Puca na visoko! Marija Janicijevic (38), sudija Osnovnog suda u Vranju, cije su eksplicitne fotogra# je i skandalozna prepiska isplivale u javnost na nedavnom reizboru zahtevala je da bude izabrana za, ni manje ni više nego sudiju Apelacionog suda u Beogradu, prica za „Alo!“ njen bivši partner Z. C. (63). Pored eksplicitnih fotogra# ja i vulgarne prepiske, koje su osvanule u javnosti, njen bivši partner, biznismen Z. C. , ekskluzivno je otkrio mnoštvo detalja u vezi sa sudijom Janicijevic iz Vranja. Kaže da je Marija želela, ni manje ni više, nego da bude sudija u jednoj od najvažnijih institucija pravosu#a u Beogradu, a to je Apelacioni sud. - Kada je nedavno bio reizbor sudija, Marija je žarko želela da bude izabrana za sudiju u Apelacionom sudu. Vršila je pritisak na mene da kontaktiram sa svojim dobrim drugarom, koji je uticajan i blizak srpskom pravosu#u, da bi pokrenuo veze da ona bude izabrana za sudiju. Terala me je da ga non-stop zivkam i pitam za to. Ipak, od toga nije bilo ništa - navodi biznismen, koji je bio u vezi sa sudijom. Prema recima izvora, za sudiju Apelacionog suda potrebni su „drugi kvaliteti“. - Šokirani smo njenim bahatim ponašanjem. Apelacioni sud je jedna od najvecih i najuglednijih institucija pravosu #a, a da bi bio sudija tog suda, potrebni su ti neki drugi kvaliteti. Za pocetak veliko iskustvo i karijera bez mrlje, a ona je baš pucala na visoko s obzirom na to da se nije baš proslavila s predmetima na lokalnom nivou - prica izvor za naš list. Podsetimo, Z. C. je ispricao za naš list da se Marija Janicijevic hvalila da da je primila mito u vezi sa slucajem u kojem je 2011. preminula devojcica Dijana Marinkovic (5), što je šokiralo javnost. - Marija mi je rekla da je od anesteziologa, koji su bili pijani, kada je dete u vranjskoj bolnici preminulo, dobila 5.000 evra kako bi zataškala njihov slucaj. Tužilac je tada tražio pritvor, a Marija je pokušavala da izvrši pritisak na Apelacioni sud u Nišu da im se ukine presuda jer je ona bila istražni sudija u tom predmetu. Ispricala mi je da joj je cilj da taj predmet zastari. Tada sam je pitao kako bi njoj bilo da joj dete umre zbog greške lekara, a ona mi je rekla: „Ko plati, taj se i klati“ - tvrdio je biznismen. Inace, „Alo!“ je došao u posed ekskluzivnih fotogra# ja i prepiske iz kojih se vidi da atraktivna Marija Janicijevic navodno traži novac za svoje usluge. Sudija Marija Janicijevic ranije je privukla pažnju medija zbog provokativnih fotogra# ja, na kojima je pozirala polugola i postavljala ih je na društvene mreže.

Zamalo da bude sudija Višeg suda Prema nezvaničnim informacijama, Marija se razvela pre 15 godina i nema dece. A inače, prema rečima izvora, malo je falilo da dođe i do važne funkcije u Višem sudu. - Pravni savet gradskog odbora u Vranju predložio je Mariju za sudiju Višeg suda u tom gradu. Međutim, to nije prošlo, jer ima veliki broj nerešenih i zastarelih predmeta - priča izvor iz Vranja. V. P.

Advokat: Priče su plod bolesne mašte! Marija Janićijević već danima je nedostupna za komentar, a juče na pitanje o njenom konkurisanju za sudiju u Apelacionom sudu u Beogradu, takođe nismo dobili odgovor. Prvog dana Janićijevićeva se javila na telefon, ali je negirala bilo kakvu vezu s fotografijama i porukama, koje je naš list objavio, a od tada više se nije javljala na telefon niti je odgovarala na poruke. Kada je u javnost isplivala afera, ona je, prema rečima svog advokata Dragana Nikolića, doživela stres. Na redovnom je godišnjem odmoru i komunicira sa malim brojem ljudi. - Objavljene su užasne laži i neistine. One su plod nečije bolesne mašte - rekao je Nikolić juče za „Alo!“. V. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JOVANOV: REZULTATI TABAKOVIĆEVE I DS NISU ZA POREĐENJE

JOVANOV: REZULTATI TABAKOVIĆEVE I DS NISU ZA POREĐENJE

Milenko Jovanov, potpredsednik GO SNS-a, kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što je sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge. Reagujući na poziv DS-a Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. „Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana ?ilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", naveo je on u saopštenju dostavljenom medijima. On je dodao i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je u srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 doveo do 120 dinara, a da je danas stabilan

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Neka funkcioneri DS-a objave imovinu

Jovanov: Neka funkcioneri

DS-a objave imovinu

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jrgovanke Tabaković s onim što je sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.

Reagujući na poziv DS-a Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS-a, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu

svojih funkcionera i kažu kako je stečena. „Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Bilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja”, kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković s katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dinara doveo do 120, a da je danas stabilan...

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: U novi pančevački zatvor od 1. oktobra

U novi pančevački zatvor od 1. oktobra

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u Beogradu u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.

U intervjuu za „Telegraf” Nela Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20.000 kvadrata u tom objektu. Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, s najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Ona je najavila i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca.

- To je možda i najve-

ći projekat, zato što je g reč o izgradnji potpuno I nove zgrade, u kojoj će L biti smešteno 11 pravosudnih organa koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u pot-

puno neodgovarajućim uslovima - navela je ministarka.

Ona je za „Telegraf” ponovila da će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen Vladi, te da je tekst usklađen s mišljenjem Venecijanske komisije. Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustava, i to treba da odobre

dve trećine poslanika, a nakon toga može se govoriti o konkretnom predlogu ustavnih amnadmana.

Podsetila je i na to da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o Pravosudnoj akademiji...

Na pitanje kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Nela Kuburović je kazala da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.

Podsetila je na to da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da je on trenutno na ekspertizi u Briselu. To su, kako je rekla, dva

zakona kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.

Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smi-

slu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva, važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova.

- Kada je reč o pojedinačnom postupanju, i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona - navela je Nela Kuburović. ¦

Do kraja avgusta biće završen nacrt ustavnih amandmana, koji će biti upućen

Vladi, a tekst je usklađen smišljenjem

Venecijanske komisije

MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Informer     Strana: 4

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Tabakovićeva i DS nisu za poređenje

MILENKO JOVANOV

Tabakovićeva i DS nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković s onim što je sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka. Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov porućuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stećena.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: D.B.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov odgovorio DS-u zbog guvernerke NBS

Jovanov odgovorio DS-u zbog guvernerke NBS

Rezultati rada Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, nisu za poređenje s onim što je sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata jedino može da napada i blati druge. To je juče ocenio potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

Reagujući na poziv DS-a Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov je poručio demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. „Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Tjilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja. Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare građana Srbije”, naveo je Jovanov u saopštenju koje su prenele agencije.

On je dodao da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa „katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka” pokazuje da je DS kurs evra od 78 doveo do 120 dinara, a da je danas stabilan. Jovanov je naveo i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast BDP-a bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS-a iznosio 70 odsto BDP-a i da je država dovedena na korak od bankrotstva. Jovanov navodi da javni dug danas iznosi 58 odsto BDP-a i da je ispod nivoa Mastrihta, a da je državni budžet usuficituza4lomilionaevra. D.B.

D.B.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 8,9

Rubrika: Vesti

Autori: M.L.-J. D. J.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: PLATIO E-DNEVNKE MILION EVRA SKUPLJE

Jovan Soldatović, vlasnik IT firme koja se u SAD bavi razvojem ovih softvera: Posao je plaćen abnormalno mnogo

PLATIO E-DNEVNKE MILION EVRA SKUPLJE

Ministarstvo prosvete moglo je da uštedi više od milion evra u državnom budžetu da posao uvođenja e-dnevnika nije dodelilo prijatelju ministra Mladena Sarčevića, vlasniku hrvatske firme „Tesla“ Andreju Bezjaku. Naime, tender za elektronske dnevnike vredan neverovatnih 1,6 miliona evra bio je namešten tako da je samo firma „Tesla“ iz Zagreba ispunjavala uslove, a stručnjaci upozoravaju da je cena posla nerealno visoka i da on moze da se uradi za čak cetiri puta manje novca, preneo je Krik.

To za Srpski telegraf potvrđuje Jovan Soldatović, vlasnik IT firme „SoldaTech“, koja se već nekoliko godina bavi razvojem ovih softvera u Americi.

PO MERI „TESLE“

- Suma od 1,6 miliona evra je abnormalna za traženi posao! Kolege i ja smo računali da bi uvođenje softvera, uključujući i obuku ljudi u školama, koštalo između 400.000 i 500.000 evra. U Srbijipostojiminimum pet firmi koje prave takav softver i koje bi ga uvele za mnogo manje pare od kompanije „Tesla“, ali niko nije mogao ni da se prijavi na tender jer ije uslov ' bio da je softver već uveden u na-

jmanje 50 škola u Srbiji, a to je ispunjavao samo „Tesla“ - navodi Soldatović za naš list.

Takođe, tražio se specifičan softver kakav imabaš „Tesla“, a dati su i nerealno kratki rokovi, koje je mogla da ispuni samo firma koja već ima takav softver.

ŠTELOVANJE - Dat je rok po kome do 5. septembra sistem mora biti implementiran u 600 škola u Srbiji. Firma „Tesla“ je kroz pilot-projekat koji joj je Ministarstvo prosvete omogućilo već uvela softver u 556 škola, tako da je ona taj posao završila i pre raspisivanja tendera - ističe ovaj IT stručnjak. Povodom ovog slučaja morale bi da reaguju Komisija za zaštitu prava u javnim nabavkama i Komisija za zaštitu konkurencije, smatra Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

- Postoji mogućnost da se tender namesti tako da

uslove ispunjava samo određeni ponuđač, ali to je vrlo ozbiljna stvar i zato bi ovim povodom moralo odmah da se reaguje. Komisija za zaštitu prava u javnim nabavkama i Komisija za zaštitu konkurencije

treba da provere tehničke karakte ristike i uslove te ndera te da utvrde da li je on zaista štelovan, a ako jeste, da se sankcioniše onaj ko je za to odgovoran - navodi Spasić. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor od ministra Sarčevića po pitanju ovog tendera.

Sarađivali i u ministrovim privatnim školama

Poznanstvo Andreja Bezjaka sa ministrom prosvete datira još iz vremena kada je Sarčević upravljao privatnim školama „Ruđer Bošković". Ove škole tada su implementirale Bezjakov program za učenje na tablet-računarima. I tu ništa ne bi bilo sporno da Šarčević nije nastavio pos Lovnu saradnju sa Bezjakom odmah po dolasku na mesto ministra. Bezjakova f irma „TesLa“ prvo je škoLama u Srbiji dala na korišćenje svoj program EsDnevnik na godinu dana, a potom se prijavila na tender za zvanično uvođenje e-dnevnika u škole kao jedini ponuđač koji je ispunjavao usLove tendera.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.08.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 21

Rubrika: Kultura

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Neki glumci su bolji kad izgovaraju tuđe tekstove

ZARATILI DRAGAN BUJOŠEVIĆ ODGOVARA LAZARU RISTOVSKOM

Neki glumci su bolji kad izgovaraju tuđe tekstove

Lavinu reakcija izazvao je Lazar Ristovskipošto seujutamjem programu televizije Prva hvalio kako je uz podršku predsednika Srbije u razgovoru s RTS došao dotle dajavni servis morafmansijski da podrži njegov film o kralju Petru Prvom.

- Preporučujem vam da pitate Ristovskog šta je želeo da kaže. Znate, neki glumci su bolji kada izgovaraju tuđe tekstove - poručio je Dragan Bujošević, generalni direktorßTS, auizjavizaNlnaveo i: „Serija‘CarapekraljaPetra’,nisam siguran dajoj je ovo konačni naziv, bilaje naplanuproizvodnje RTS i pre nego što je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik Vlade i pre nego što samjapostao generalni direktor RTS.

Zatekao sam scenario koji je RTS otkupio i dogovore scenariste Milovana Vitezovića i Lazara Ristovskog, koji su imali i poseban ugovor za film.“

Prema njegovim rečima, logično je i da se serija emituje u 2018, kada se obeležava vek od završetka Velikog rata. Podsetimo, u čitavu priču se

umešala i Transparentnost Srbija (TS), koja je zatražila od Višeg javnog tu-

žilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal informacije u vezi sa „optužbama koje je na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića izneo glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski". U saopštenjuTSnavodi „dase iz izjave Ristovskog, čiji je transkript dostavljen u prilogu zahteva, moglo zaključiti da Javna medijska ustanova RTS odluke o tome koje će filmove podržati ne donosi isključivo na osnovu umetničkih i drugih kriterijuma, koji su od značaja sa stanovišta ostvarivanja uloge ove ustanove, već da na donošenje odluke utiču druga lica, konkretno predsednik republike, u čiju nadležnost ne spadaju ova pitanja".

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: mediasfera.rs

Link: http://mediasfera.rs/2018/08/26/ts-trazi-od-tuzilastva-informacije-o-navodima-ristovskog/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS traži od tužilaštva informacije o navodima Ristovskog

Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od Višeg javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal informacije u vezi sa "optužbama koje je na računMediaSferaTransparentnost Srbija (TS) zatražila je od Višeg javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal informacije u vezi sa "optužbama koje je na račun predsednika Srbije" Aleksandra Vučića izneo glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, saopštila je TS. TS je od tužilaštava zatražila informacije da li im je podneta krivična prijava u vezi sa navodima iz intervjua koji je Ristovski dao 13. avgusta 2018. u Jutarnjem programu TV Prva i šta su preduzeli povodom tih navoda - da li su zatražili dodatne informacije od Ristovskog, Vučića i odgovornih u RTS-u.Ristovski je u pomenutom gostovanju kako se uz podršku Vučića "u razgovoru" sa RTS-om "došlo dotle da RTS mora da" finansijski podrži njegov film.TS je navela "da bi se iz izjave Ristovskog, čiji je transkript dostavljen u prilogu zahteva, moglo zaključiti da Javna medijska ustanova RTS odluke o tome koje će filmove podržati ne donosi isključivo na osnovu umetničkih i drugih kriterijuma, koji su od značaja sa stanovišta ostvarivanja uloge ove ustanove, već da na donošenje odluke utiču druga lica, konkretno predsednik Republike, u čiju nadležnost ne spadaju ova pitanja"."U tom kontekstu bi se izjava g. Ristovskog mogla razumeti kao optužba protiv predsednika Republike i neimenovanih rukovodilaca u RTS-u da su prekoračenjem službenih ovlašćenja, odnosno iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, pribavili korist za Ristovskog, što bi predstavljalo krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivčnog zakonika", navela je TS.S obzirom na moguće uznemirenje javnosti zbog takvih optužbi, smatramo da bi bilo neophodno da tužilaštvo o svojim nalazima i preduzetim merama obavesti javnost, nevezano za postupanje po ovom zahtevu, piše u saopštenju.Izvor: N1

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/dogovor-ministarstva-pravde-i-aks-pravi-prostor-za-korupciju/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dogovor Ministarstva pravde i AKS pravi prostor za korupciju

Prema poslednjem Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čija su rešenja ozbiljno zabrinula nevladin sektor jer direktno idu na štetu pre svega građana, besplatnu pravnu pomoć moći će da pružaju samo advokati, i to oni koje bude odredila Advokatska komora Srbije.To "pravo" da ovaj posao obavlja samo pravni zastupnik koji je na spisku AKS, Vladimir Gajić iz Advokatske komore Beograda smatra "skandalom" u kojem se nazire i potencijal za korupciju.- S obzirom da će te usluge plaćati država iz budžeta, jedini način izbora advokata morao bi biti preko postupka javne nabavke, a ni slučajno preko nekog spiska koji bi arbitrarno sačinjavali advokati u komori, jer bi to taj postupak učinilo potpuno netransparentnim - kaže za Danas Gajić.Kako ističe, ovde je očigledan ponovni dogovor "sačinjen iza kulisa između Ministarstva pravde i nezakonitih predstavnika AKS".- Advokatska komora Srbije je "usaglasila" predlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na štetu svih, kako građana kao budućih korisnika tako i svih onih koji se mogu pojaviti kao pružaoci usluga - napominje Gajić.Novi nacrt, naime, ne predviđa i nevladine organizacije kao pružaoce besplatne pravne pomoći, koje su specijalizovane za određene slučajeve i koje su u tom poslu već dve decenije. Nezadovoljna udruženja smatraju, između ostalog, da takav zakon neće biti ekonomski održiv, jer advokati neće moći da odgovore na sve potrebe građana, niti će država moći to da priušti.- Predlog zakona je ispod nivoa i standarda koji ima Evropska unija. Moje lično mišljenje je da NVO koje su specijalizovane za određene grane prava, pogotovu one koje su kroz prošlost stekle nesumnjivi kredibilitet i u pogledu stručnosti i sa stanovišta moralnog aspekta, kao što je na primer JUKOM, moraju imati prostor u vršenju ove delatnosti, pogotovu što i te NVO angažuju advokate pod ugovorom za konkretnu pravnu pomoć - ističe Gajić.I pored toga što su udruženja i dosad ove usluge pružale preko specijalizovanih advokata, samo sopstvenim sredstvima, stav Advokatske komore Srbije ostaje da bez obzira što se radi o besplatnim uslugama, građani zaslužuju kvalitetnu pravnu pomoć kakvu mogu da obave samo advokati, ali oni koje ona odredi. Jedna od zamerki advokatima jeste ta što su se pre tri godine bunili zbog ovlašćenja datih notarima, da bi sada oni to isto tražili.- Sasvim je jasno da su isti advokati koji su se zalagali za "truli" kompromis sa državom iz 2015. godine, kada je prekinut protest advokata zbog uvođenja notarijata, sada nastavljaju sa tom klijentelističkom politikom u kojem učestvuje samo nekolicina advokata zajedno sa ministarkom pravde Kuburović, koja je i sama ranije ispunila uslove da jednoga dana bude javni beležnik - kaže Gajić.        

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2985578-kada-ce-biti-promenjen-ustav-i-da-li-ce-se-referendum-o-kosovu-poklopiti-sa-tim-kuburovic-o-kljucnim-promenama-u-pravosudju-napadima-na-advokate-i-slucaju-sare-vidak-video-foto

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kada će biti promenjen Ustav i da li će se referendum o Kosovu poklopiti sa tim: Kuburović o ključnim promenama u pravosuđu, napadima na advokate i slučaju...

Intervju Nele Kuburović, ministarke pravde, za emisiju "Licem u lice sa Ivasom" Telegraf TV-a | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaKada će biti promenjen Ustav i da li će se referendum o Kosovu poklopiti sa tim: Kuburović o ključnim promenama u pravosuđu, napadima na advokate i slučaju Sare Vidak (VIDEO) (FOTO)   Intervju Nele Kuburović, ministarke pravde, za emisiju "Licem u lice sa Ivasom" Telegraf TV-aČini se da će ovo biti prilično vruća jesen, kada je u pitanju donošenje zakona iz oblasti pravosuđa, ali pre svega zbog očekivane izmene Ustava. Dokle ste stiglo sa ovim poslom, ali i šta nam donose nacrti ustavnih amandmana? Da li je srpsko pravosuđe dovoljno nezavisno, ali i šta će država učini da poboljša bezbednost advokata, samo su neka od pitanja, koja smo postavili Neli Kuburović , ministarki pravde, u emisiji " Licem u lice sa Ivasom " na Telegraf TV-u.Od rešavanja problema Kosova zavisi da li će nam investitori dolaziti, a deca odlaziti! Čadež upozorava: Svako čekanje će nas koštati (VIDEO) (FOTO)Da li će biti ispoštovan rok, koji ste najavili, da će Ministarstvo pravde do kraja avgusta završiti i uputiti Vladi Srbije na usvajanje nacrt ustavnih amandmana?- Svakako, mi ćemo ispuniti našu obavezu i uskladiti nacrt ustavnih amandmana u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, koje smo dobili. Posle toga sledi upućivanje predloga Vladi Republike Srbije, koja pre svega treba Skupštini da se obrati sa zahtevom da se uđe u proceduru za izmenu Ustavu, a nakon toga može da se govori o razmatranju konkretnog predloga.Prvi put se suočavamo da promenom Ustava od njegovog usvajanja 2006. godine, tako da je to potpuna novina za sve nas. Često prenebregnemo i zaboravimo kako ta procedura izgleda - ona je poprilično komplikovana. Ima nekoliko koraka, koji treba da se ispune.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanVlada prvo treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustave i to treba da se odobri od strane dve trećine poslanika, što znači - imamo kvalifikovanu većinu, prvo da odlučimo da li menjamo Ustav, a tek posle toga možemo da govorimo o konkretnim predlozima i o konkretnom predlogu Vlade, koji će biti upućen u Skupštinu.I za izglasavanje samog predloga potrebno je takođe dve trećine poslanika, a posle toga sledi referendum. Ustav upravo propisuje obavezan republički referendum, kada je reč o izmenama najvišeg pravnog aktra, s obzirom da su ovo odredbe koje se odnose na jednu granu vlasti, odnosno sudsku vlast, tako da je referendum neophodan.Sve je to komplikovano, jer ukoliko bi Skupština odbacila inicijativu Vlade da se krene u promenu Ustava, narednih godinu dana ne bi mogla uopšte da se pokrene ta inicijativa. Upravo to sve govori, koliko je neophodno da ubrzamo ovaj naš posao, da ispunimo i obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23, da ubrzamo procese evrointegracije i pre svega da obezbedimo veću nezavisnost, ali i veću odgovornost srpskog pravosuđa.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanDa li ste mi dovoljno materijala za dosta potpitanja. Da li su nacrti ustavnih amandmana usaglašeni sa mišljenjem Venecijanske komisije?- Biće usaglašeni i prihvaćeni. To nije samo obaveza Ministarstva pravde, to je obaveza koja preuzeta od strane Vlade Republike Srbije. I predsednik Aleksandar Vučić je, tokom posete eksperata iz Venecijanske komisije, rekao da će Srbija u potpunosti ispoštovati mišljenje. To ćemo uraditi.Neće se desiti kao 2006. godine, da je Venecijanska komisija imala negativni stav u odnosu na važeći Ustav, pre svega u postupku izbora sudija, uvođenja trogodišnjeg mandata, koji je na neki način raritet i gotovo da ne postoji u Evropi. On se sada ukida i svakako da će sve preporuke biti ispoštovane.Negde je neophodne precizirate pojedine odredbe. Negde je data mogućnost, odnosno alternativa izbora pojedinih rešenja. To ćemo svakako uraditi. Neke stvari će biti definisane zakone, jer su smatrali da to možda nije ustavna materija, a s druge strane negde gde smo mislili da će biti potrebno da se neke stvari definišu zakonom, Venecijanska komisija je rekla da treba da bude definisano kroz ustavne odredbe.Možda će on biti obimniji, nego što smo mi želeli i hteli, ali svakako ukoliko je to preporuka od strane tela Saveta Evrope, Srbija će u potpunosti ispoštovati. Cilj je pre svega da imamo dobru osnovu za donošenje brojnih zakona, koji nas nakon toga očekuju. Kvalitet Ustava ne zavisi od samih odredaba, on treba da se implementira i on je temelj za donošenje novog seta pravosudnih zakona i to ne malog broja.Treba da se menja Zakon o sudijama, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o uređenju sudova, Zakon o pravosudnoj akademiji i to zahteva dosta posla, a malo nam je vremena za sve to.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanDa se vratimo na početne korake. Najviše je javnost zaintrigiralo - kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva?- Kada je reč o tužiocima, moram da se vratim na početak, kada smo izašli sa prvim tekstom ustavnih amandmana u januaru. Mi smo tada predložili da novi Visoki savet tužilaštva isključivo bira javne tužioce. Onda smo u toku javne rasprave dobili mišljenje od strane Republičkog javnog tužioca i svih rukovodilaca tužilaca, koji su potpisali to mišljenje, da ipak izbor javnih tužilaca treba da ostane u Narodnoj skupštini, a da zamenike bira Visoki savet tužilaca. Takav predlog smo uputili Venecijanskoj komisiji.Venecijanska komisija, ipak smatra da treba da se izmesti javnih tužilaca iz Skupštine, da samo Republički javni tužilac treba da se bira od strane kvalifikovane većine poslanika i mi ćemo ispoštovati tu preporuku. U svakom slučaju svi javni tužioci biće birani od strane novog Visokog saveta tužilaštva.Kada je reč o sastavu Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužilaštva (VST), postoji razloga. U VSS pet članova će birati sudije, a pet članova iz reda istaknutih pravnika treba da bira Narodna skupština. Kod VST je nešto drugačije - biće pet tužilaca, s tim što će jedan biti republički tužilac, četiri istaknuta pravnika bira Skupština i ministar pravde ostaje član VST, za razliku od VSS, gde nije predviđeno da bude ministar član. Iako je preporuka Venecijanske komisije da ministar ostane član i u VSS.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanS jedne strane, imaćemo takvu organizaciju kada je reč o strukturi jednog i drugog tela. Postupak izbora sudija i tužilaca ostaje na njihovim kolegama. Procedura će biti regulisana budućim Zakonom o VSS i Zakonom o VST.Ono što je izazivalo dosta polemike u javnosti je sam postupak izbora istaknutih pravnika od strane parlamenta. U našem predlogu je bilo predviđeno da ih bira Skupština kvalifikovanom većinom od tri petine. Ukoliko taj predlog ne bude usvojen, odnosno ako nemamo tako oformljenu većinu, onda da to bude pet devetina. Venecijanska komisija je smatrala da pet devetina nije dovoljno kvalifikovana većina da bi se birali članovi buduća dva nezavisna tela. Rekli su da bi tu većinu trebalo izbrisati - ostaje samo tri petine kada je reč o kvalifikovanoj većini.Ali se kao alternativa, odnosno da bi se sprečila blokada izbora budućih članova, uvodi petočlana komisija, koju će činiti predsednik Vrhovnog suda Srbije, republički javni tužilac, predsednik Ustavnog suda, zaštitnik građana i predsednik Narodne skupštine, tako da će oni većinom birati članove, ukoliko ne budu izabrani od strane Skupštine.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanS obzirom na komplikovanu proceduru izmene Ustava, da li imate nacrt rokova kada sve može da se odigra - do Vlade, do Skupštine i na kraju referendum?- Verujem da će Vlada da uputi predlog do početka redovnog zasedanja Skupštine, zato što parlament očekuje dosta posla. Ne samo da se izjasni - da li ćemo da uđemo u proces izmene Ustava - već postoji obaveza da se organizuju i javne debate.Nije tu samo rasprava u Skupštini, već treba da se organizuju i javna slušanja, jer nije lako sakupiti podršku od dve trećine poslanika. To znači da morate da imate politički konsenzus i dogovor i sa opozicionim strankama. Neophodno je da imate jednu široku javnu debatu. Verujem da će i sama Skupština, odnosno nadležni odbor pozivati različite strane da učestvuju u javnoj debati, koja mora biti takođe konstruktivna, da bi došli do konačnog predloga Ustava.To ne znači da ne postoji mogućnost da i ono što Vlada bude uputila u Narodnu skupštine da tokom javne debate, ali i tokom samog razmatranja bude izmenjeno.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanDa li će se možda poklopiti referendum o izmenama Ustava sa eventualnim izjašnjavanjem građana o Kosovu, s obzirom na to, da je predsednik Vučić rekao da će upravo građani dati konačnu reč?- Volela bih da do kraja godine Skupština izglasa tekst amandmana i onda se ulazi proceduru referenduma. Ustavom je propisano da on mora da se održi u roku od 60 dana posle toga. Tu ne možete mnogo da kalkulišite. Postoje jasne procedure, koja morate da ispoštujete, ukoliko Skupština usvoji predlog amandmana, koji budu upućeni.Ne bih povezivala jedno sa drugim. Ovde govorimo isključivo o referendumu, koji se tiče promene Ustava u delu koji se odnosi na organizaciju sudske vlasti. Ukoliko dođe do poklopanja u određenom trenutku, postoji mogućnost organizovanja referenduma po dva pitanja, ali mislim da je za sada vrlo izvesno da treba da se održi referendum kada reč o novoj organizaciji sudske vlasti i novoj organizaciji javnih tužilaca.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanSkupština će ove jeseni imati dosta posla kada je u pitanju oblast pravosuđa. U oktobru bi trebalo da dobijamo nove Zakone o lobiranju i korupciji. Šta nam oni donose?- Kada je reč o Ministarstvu pravde očekuje nas bogata jesen u zakonodavnoj aktivnosti, zato što imamo dosta zakona koji se trenutno nalaze i na mišljenjima od strane ministarstava, tako da verujemo da će tokom septembra i oni biti upućeni u skupštinsku proceduru.Pomenuli ste Zakon o lobiranju, čiji je predlog Vlada već usvojila i on je upućen u Skupštinu. Zakon o korupciji - to je novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupciji - trenutno se nalazi na ekspertizi u Briselu. Nadamo se da ćemo u skorije vreme da dobijemo mišljenje, da uskladimo nacrt sa dobijenim mišljenjem i da se on uputi u proceduru. To je zakon, koji dugi čekamo.Vrlo često kada se govori o ispunjenosti naših obaveza iz poglavlja 23, nekako se taj zakon vrlo često pominje. On je jedna od ključnih tačaka, koje treba da se ispune u procesu evrointegracija. Verujem da će se i predlog tog zakona naći na dnevnom redu redovnog zasedanja, možda već u oktobru, ako dobijemo mišljenje, kakvo očekujemo.To su dva zakona, kojima se ispunjavaju naše obaveze iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, kojima ispunjavamo obaveze i preporuke GRECA, koje treba da ispunimo do kraja oktobra. Verujem da time nastavljamo jačanje borbe protiv korupcije.Ovi zakoni treba da budu preventivni, međutim mi imamo i represivne zakone, koji se primenjuju od 1. marta. To je nov Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminila, korupcije i terorizma, koji je uveo jednu potpuno novu organizaciju u radu i tužilaštava i sudova.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanFormirana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije. Od njih očekujemo velike rezultate. Kratak je period od 1. marta do danas, da bi mogli da govorimo kakva je implentacija, ali je bitno da smo imali obučene i tužioce i sudije za primenu tog Zakona. Formirane su tzv. udarne grupe, kojima rukovodi tužilac. Imamo oficire za vezu u različitim državnim organima, koji treba i moraju da sarađuju sa tužilaštvom.Bitno je da su tužilaštva po prvi put dobila ekonomske forenzičare, koji rade u samom tužilaštvu i koji omogućavaju rad kada je reč o koruptivnim krivičnim delima. Jačamo kapacitete Tužilaštva za organizovani kriminal. Proširena je njegova nadležnost.S jedne strane radimo na jačaju represije, a s druge prevencije, kako bi korupcije bilo što manje. Upravo Zakon o lobiranju i Zakon o sprečavanju korupcije trebaju da imaju tu ulogu.Zakon o lobiranju je potpuna novina u našem sistemu. Jeste obaveza i preporuka, koju imamo iz izveštaja GRECA, ali svakako uvodi u pravne tokove nešto što se svuda dešava. On je možda novina za Srbiju, ali nije novina za Evropu. U Evropskom parlamentu postoji direktiva koja se odnosi na lobiranje i na uticaj na rad samih parlamentaraca u postupku donošenja njihovih odluka.To je zakon koji reguliše i treba da omogući transparentan rad uticaja na javne funkcionere, prilikom donošenja određenog zakona ili opšteg akta, da znamo ko odlazi kod funkcionera. Funkcioneri su dužni to da prijave. Lobisti moraju biti registrovani u Agenciji za borbu protiv korupcije. Funkcioneri Agencije za borbu protiv korupcije takopđe moraju da prijave ukoliko su imali kontakt sa nekim od lobista i po pitanju čega.Bitno je, da pored toga što će lobisti biti registrovani u Agenciji, morati da prođu odgovrajuću obuku i da imaju odgovarajuće uverenje i samo ta lica će moći da se bave lobiranje, koje će biti u skladu sa pravnim okvirom koji je predviđen tim zakonom.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanSpomenuli ste GRECO, to je telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije. U njihovom izveštaj se kaže da Srbija nije primenila na zadovoljavajući način nijednu od 13 preporuka koje su joj predočene u julu 2015. Vlada je formirala Koordinaciono telo za borbu protiv korupcije. Ima li rezultata?- Ako pročitate izveštaj, većina preporuka se odnosi na izmene Ustava. To je nešto što nismo ni mogli da ispunimo. Sa ovim predlogom deo preporuka se ispunjava. Upravo se te preporuke odnose na jačanje nezavisnosti sudija, na jačanje autonomije tužilaca.GRECO insistira na jasnim, objektivnim i merljivim kriterijumima kada je reč o izboru sudija i tužilaca. Jedan deo svakako može da se otkloni Ustavom, ali veliki deo tih obaveza je na VSS i DVT. Nije samo Ministarstvo pravde koje treba da ispuni obaveze GRECA.Mi smo pokušali formiranjem ovog tela da intersektorski svi sarađujemo. Tehnički timovi se gotovo okupljaju na sedmičnom nivou i sastavlju izveštaj. Verujem da ćeo veliki deo tih obaveza ispuniti u zadatom roku. I Zakon o lobiranju i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupciji svakako su jedan deo preporuka GRECA, koji treba da se ispuni. Zato je bitno da budu na dnevnom redu sednica tokom oktobarskog zasedanja.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanKakvo je Vaše mišljenje - da li je srpsko pravosuđe dovoljno nezavisno?- Pravosuđe je nezavisno u skladu sa važećim Ustavom. Kada govorimo o nezavisnosti moramo voditi računa da li govorimo o nezavisnosti u smislu postupka izbora sudija ili nezavisnosti kada je reč o pojedinačnom postupanju.Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta i da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona.Kada je reč o postupku i proceduri izbora - ona se sprovodi u skladu sa važećim Ustavom. Da li je to dovoljno - svakako nije, jer smo na neki način bili prinuđeni da menjamo Ustav, u smislu jačanja nezavisnosti. Šta to znači? Najveća zamerka je, u smislu nezavisnosti sudija i tužilaca, što se postupak njihovog konačnog izbora za veliki deo odvija u parlamentu. Bez obzira što imate neke kriterijume, na kojih VSS i DVT ih predlažu, smatra se da nije dobro da se o kandidatima raspravlja u parlamentu, jer samim tim imate politički uticaj na postupak njihovog izbora.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanTo je jedan od razloga zašto se menja Ustav, da bi se taj postupak izmestio iz parlamenta.Verujem da ćemo izmenom Ustava imati nezavisnije sudstvo u smislu postupka izbora. Same sudije i tužioci mislim da imaju dovoljno integriteta, iako postoji neki pritisak. Postoje različiti mehanizmi kojima oni mogu da se zaštite ukoliko bilo ko vrši pritisak na donošenje njihovih odluka.Ukoliko pratite izveštaje iz godišnjeg napretka, kada se govori o uticaju na sudije, najmanji je onaj koji dolazi od strane izvršne vlasti, uvek govore da je veliki uticaj među samim kolegama, da je uticaj od strane predsednika sudova i da to treba da se smanji.Verujem da su oni samostalni i nezavisni kada je reč o postupanju u konkretnim predmetima, a kada je reč o proceduri njihovog izbora treba raditi na jačanju nezavisnosti, kako bismo bili u skladu sa preporukama i mišljenjem Saveta Evrope, ali i onoga kako se sudije i tužioci biraju u zemljama EU.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanZašto se onda u svakom izveštaju o napretku Srbije ka EU, odnosno u svim izjavama evropskih zvaničnika pominju poglavlja 23 i 24, koje se odnose na vladavinu prava?- Sami nazivi tih poglavlja pokazuju vam koliko su oni bitni - 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda i sloboda). Ukazuje nam to da je neophodno pratiti implementaciju, odnosno ostvarivanje vladavine prava i kroz otvaranje svih poglavlja.Nije bez razloga da se ta poglavlja otvaraju na početku, a zatvaraju na kraju. Uspešnost drugih poglavlja se opet ceni kroz ostvarivanje preporuka iz ovog poglavlja.Nije samo reč o pravosuđu - da li imamo efikasno sudstvo ili ne. Svakako jeste bitno, ali ako govorite o investicijma u Srbiji, i imate stabilnu ekonomiju i finansije, morate imati i pravnu predvidivost. Mogućnost da u vrlo kratkom roku, odnosno razumnom, rešite spor, ukoliko ga imate.To je jedan od načina, gde se pokazuje isprepletanost između vladavine prave i nekih drugih poglavlja.Obimna su to poglavlja. Kada pogledate akcione planove, oni imaju po stotine strana i aktivnosti koje treba da se ispune i to je nemoguće sprovesti u kratkom roku, za razliku od nekih poglavlja koja čim se otvore istog dana se i zatvore. To vam i ukazuje na značaj poglavlja 23 i 24. To će biti poglavlja koja će se poslednja zatvarati.Kada je u pitanju poglavlje 23, mnogo je obaveza ispunjeno, međutim pretpostavljam da ćemo kroz reviziju i novi akcioni plan imati nove obaveze i promeniti rokove. To je jedan od razloga zašto se vladavina prava, odnosno ova dva poglavlja stalno pominju, kada je reč o napretku Srbije u procesu evrointegracija.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanPosle ubistva Dragoslava Ognjanovića, formirana je radna grupa koje treba da se bavi zaštitom advokata. Međutim, pre par dana imali smo paljevinu kancelarije advokata u Rakovici. Šta može da se uradi, kako bi se povećala njihova bezbednost?- Nažalost, imali smo nesrećne slučajeve, koje ste pomenuli i to je iniciralo formiranje jedne nove radne grupe na zahtev advokata, tako da je Ministarstvo pravde izašlo u susret i Ministarstvo unutrašnjih poslova i formirana je radna grupa.U radnoj grupi se pored predstavnika ministarstava nalaze i predstavnici advokature, sudije i tužioci. Njen cilj je da pokušamo da poboljšamo položaj advokata, da im obezbedimo veću sigurnost. Jedna od mogućnosti, koju sam iznela tokom sastanka sa advokatima, jeste da se izvrše izmene Krivičnog zakonika i da se možda uvede novo krivično delo, koje će se odnosti na zaštitu advokata. Videćemo kroz rad radne grupe šta će na kraju biti preporuka.U svakom slučaju, sve što bude dogovoreno Ministarstvo pravde će ispoštovati. S druge strane, ubistvo advokata Ognjanovića nije jedini slučaj, gde je bilo napada na advokata. Postoji nekoliko takvih predmeta. Cilj ove radne grupe je da pokušaju da prate postupanje u tim predmetima. S jedne strane, Republičko javno tužilaštvo može da da određene preporuke i da se sa dužnom pažnjim i hitnije postupa u tim predmetima i da se prati dokle se stiglo.Održan je prvi sastanak i verujem da će oni u kratkim vremenskim intervalim održavati sastanke. Ministarstvo pravde stoji na raspolaganju da se izmene sve odredbe krivičnog zakonodavstva, kako bi poboljšali položaj advokata i omogućili njima veću zaštititu, jer to neophodna karika u ostvarivanju prava i zaštite prava svih građana u sudskom postupku.Verujem da ćemo uskoro imati rezultate rada te radne grupe.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanVeliku pažnju javnosti u Srbiji izazvao je slučaj Sare Vidak. Kakva saznanja Vi imate u vezi tog slučaja?- Ministarstvo pravde prati sva dešavanja i imali smo kontakte sa Ministarstvom pravde Crne Gore. Sada, kao Ministarstvo, ne možemo da preduzimamo ništa, jer nemamo nikakve ingerencije u postupku, koji se vodi u drugoj državi. Ukoliko bude bilo šta traženo, u smislu pružanja odgovarajuće pravne pomoći, naravno da ćemo ispuniti našu obavezu.Bitno je da pratimo, ukoliko postoji bilo koji način da se pomogne porodici, to će država da uradi. Verujem da će taj slučaj biti brzo rešen. Naročito da se preispita da li je određivanje pritvora bilo neophodno u ovoj meri ili ne i da će vrlo brzo biti odlučeno i o zahtevu za puštanje uz polaganje kaucije.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanNa kraju moram da pomenem i važne infrastrukturne radove, koji su započeti u Vašem mandatu. Najupečatljiviji su svakako radovi na Palati pravde. Kako protiču oni, ali šta je sve u planu?- Pomenuli ste Palatu pravdu, verujem da ćemo u septembru sledeće godine već imati useljena tužilaštva i sudove na njihovoj staroj adresi, odnosno da će se Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo - vratiti u svoju staru zgradu.Radovi idu po planu. Kada prođete Savskom ulicom, možete da vidite obrise kako će Palata pravde da izgleda. Spolja nismo mogli mnogo da menjamo, ali će unutrašnjost biti potpuno promenjena. Biće to jedna moderna zgrada, koja će obezbedi bolje i kvalitetnije uslove za rad zaposlenih, ali i bolje i kvalitetnije uslove za stranke, koje bude dolazije. Veći broj sudnica, veći broj mogućnosti zakazivanja ročišta u što kraćim vremenskim periodima.Pomenuti ste zatvor u Pančevu - on se ne gradi, on je završen. Za dve godine je završena izgradnja blizu 20 hiljada kvadrata zatvora, koji otvaramo 1. oktobra. Biće prisutni predstavnici Banke za razvoj Saveta Evrope iz čijeg kredita je najvećim delom finansirana izgradnja tog zatvora.U toku su sve pripreme, kako bi na samom početku imali sve neophodne uslove za dobar rad. Pre svega zapošljavanje novih lica. U toku su konkursi. Verujem da će se sve procedure okončati do 1. oktobra i da će biti omogućeno da zatvor započne sa radom.Nela Kuburović u studiju Telegraf TV-a - Foto: A. NalbantjanTo je moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, koji će biti zatvorenog tipa, sa najvećim bezbednosnim merama. Predviđeno je da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.Takođe nas očekuje i početak izgradnje Palate pravde u Kragujevcu. Nedavno smo potpisali ugovor i ovih dana ćemo imati polaganje kamena-temeljca, što će označiti početak radova. To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu u potpuno neadekvatnim uslovima.Ako vam kažem da Apelacioni sud, koji je i najviši sud na tom području, održava suđenja u podrumu, onda vam upravo to govori, koliko je bilo neophodno da se krene u stvaranje neophodnih infrastrukturnih uslova za rad prvoasudnih organa. To je zgrada, koja ima takođe preko 20 hiljada metara kvadratnih. Verujem da će izvođač radova ispoštovati svoje obaveze, kao i do sada što smo imali takve slučajeve i završavali u roku, sve ono što smo radili.Bilo je tu dosta još novih zgrada, koje nisu po obimu bile tako velike, ali svakako su bile prve zgrade koje je Ministarstvo pravde izgradilo posle gotovo 40 godina. U prethodnom periodu se malo toga radilo, nisu se pravile nove zgrade naročito 2010. godine, kada je izvršena reforma.Prekršajni organi su uvedeni u sudstvo i najviše nedostataka u radu su imali prekršajni sudovi, koji nisu imali obezbeđene adekvatne uslove, tako da smo u prethodnom periodu dosta novih zgrada za prekršajne sudove obezbedili.M. Ivas (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)                                                                                                  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/vladimir-gajic-dogovor-ministarstva-pravde-i-advokatske-komore-o-nacrtu-zakona-o-besplatnoj-pravnoj-pomoci-otvara-prostor-za-korupciju-i-ide-na-stetu-gradjana.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vladimir Gajić: Dogovor Ministarstva pravde i Advokatske komore o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći otvara prostor za korupciju i ide na štetu građana

Prema poslednjem Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čija su rešenja ozbiljno zabrinula nevladin sektor jer direktno idu na štetu pre svega građana, besplatnu pravnu pomoć moći će da pružaju samo advokati, i toHronika nedelja, 26. avgust 2018. Prema poslednjem Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čija su rešenja ozbiljno zabrinula nevladin sektor jer direktno idu na štetu pre svega građana, besplatnu pravnu pomoć moći će da pružaju samo advokati, i to oni koje bude odredila Advokatska komora Srbije. To "pravo" da ovaj posao obavlja samo pravni zastupnik koji je na spisku AKS, Vladimir Gajić iz Advokatske komore Beograda smatra "skandalom" u kojem se nazire i potencijal za korupciju. - S obzirom na to da će te usluge plaćati država iz budžeta, jedini način izbora advokata morao bi biti preko postupka javne nabavke, a ni slučajno preko nekog spiska koji bi arbitrarno sačinjavali advokati u komori, jer bi to taj postupak učinilo potpuno netransparentnim - kaže za Danas Gajić. Kako ističe, ovde je očigledan ponovni dogovor "sačinjen iza kulisa između Ministarstva pravde i nezakonitih predstavnika AKS". - Advokatska komora Srbije je "usaglasila" predlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na štetu svih, kako građana kao budućih korisnika tako i svih onih koji se mogu pojaviti kao pružaoci usluga - napominje Gajić. Novi nacrt, naime, ne predviđa i nevladine organizacije kao pružaoce besplatne pravne pomoći, koje su specijalizovane za određene slučajeve i koje su u tom poslu već dve decenije. Nezadovoljna udruženja smatraju, između ostalog, da takav zakon neće biti ekonomski održiv, jer advokati neće moći da odgovore na sve potrebe građana, niti će država moći to da priušti. - Predlog zakona je ispod nivoa i standarda koji ima Evropska unija. Moje lično mišljenje je da NVO koje su specijalizovane za određene grane prava, pogotovu one koje su kroz prošlost stekle nesumnjivi kredibilitet i u pogledu stručnosti i sa stanovišta moralnog aspekta, kao što je na primer JUKOM, moraju imati prostor u vršenju ove delatnosti, pogotovu što i te NVO angažuju advokate pod ugovorom za konkretnu pravnu pomoć - ističe Gajić. I pored toga što su udruženja i dosad ove usluge pružale preko specijalizovanih advokata, samo sopstvenim sredstvima, stav Advokatske komore Srbije ostaje da bez obzira što se radi o besplatnim uslugama, građani zaslužuju kvalitetnu pravnu pomoć kakvu mogu da obave samo advokati, ali oni koje ona odredi. Jedna od zamerki advokatima jeste ta što su se pre tri godine bunili zbog ovlašćenja datih notarima, da bi sada oni to isto tražili. - Sasvim je jasno da su isti advokati koji su se zalagali za "truli" kompromis sa državom iz 2015. godine, kada je prekinut protest advokata zbog uvođenja notarijata, sada nastavljaju sa tom klijentelističkom politikom u kojem učestvuje samo nekolicina advokata zajedno sa ministarkom pravde Kuburović, koja je i sama ranije ispunila uslove da jednoga dana bude javni beležnik - kaže Gajić. (Danas)  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Agencija za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca Jorgovanke Tabaković

DS: Agencija za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca Jorgovanke TabakovićDemokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".U saopštenju DS se navodi da su Jorgovanku Tabaković gradjani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina."Guvernerki smo kupili i ar ipo stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS.Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla gradjanima zaduženim u švajcarcima."Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi gradjani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS.Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak gradjanima, ni državi, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice".Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/ds-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-da-ispita-prihode-i-tokove-novca-jorgovanke-tabakovic/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Agencija za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca Jorgovanke Tabaković

Foto: BetaPodeliDemokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".U saopštenju DS se navodi da su Jorgovanku Tabaković gradjani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina."Guvernerki smo kupili i ar ipo stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS.Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla gradjanima zaduženim u švajcarcima."Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi gradjani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS.Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak gradjanima, ni državi, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice".Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara(Beta)          

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/ds-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-da-ispita-prihode-i-tokove-novca-jorgovanke-tabakovic

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Agencija za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca Jorgovanke Tabaković

Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".U saopštenju DS se navodi da su Jorgovanku Tabaković građani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina. "Guvernerki smo kupili i ar ipo stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS. Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla građanima zaduženim u švajcarcima. "Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi građani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS. Kako su dodali, ;zamisao Dina kartice nije boljitak građanima, ni državi, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice". Iz DS su u saopštenju krtikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/95960-ds-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-da-ispita-prihode-i-tokove-novca-jorgovanke-tabakovic

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Agencija za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca Jorgovanke Tabaković

Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković... Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu". U saopštenju DS se navodi da su Jorgovanku Tabaković gradjani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina. "Guvernerki smo kupili i ar ipo stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS. Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla gradjanima zaduženim u švajcarcima. "Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi gradjani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS. Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak gradjanima, ni državi, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice". Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/195545/DS-Ispitati-imovinu-Jorgovanke-Tabakovic-gradjani-joj-kupili-stan-i-placaju-pola-familije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Ispitati imovinu Jorgovanke Tabaković, građani joj kupili stan i plaćaju pola familije

Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu". U saopštenju DS se navodi da su građani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernerke koju obavlja šest godina.   "Guvernerki smo kupili i ar i po stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS.    Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla građanima zaduženim u švajcarcima.   "Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji zakon po kojem svi građani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS.   Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak građana, ni države, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice".    Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara. Autor: Beta  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/ds-agencija-da-ispita-prihode-i-tokove-novca-jorgovanke-tabakovic.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Agencija da ispita prihode i tokove novca Jorgovanke Tabaković

26 Aug 2018 "Jorgovankina ćerka direktorka RFZO, zet diplomata u Rimu, sin rukovodilac u Razvojnom fondu Vojvodine, drugi zet stečajni upravnik Razvojne banke..." Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".U saopštenju DS se navodi da su Jorgovanku Tabaković građani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina."Guvernerki smo kupili i ar ipo stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS.Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla građanima zaduženim u švajcarcima."Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi građani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS.Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak građanima, ni državi, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice".Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara.(Beta)Podelite ovu stranicu!        

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: reporter.rs

Link: http://www.reporter.rs/2018-08-26/n1info/bujosevic-neki-glumci-su-bolji-kad-izgovaraju-tudje-tekstove-87441472.html

Autori: www.connect.rs

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Bujošević: Neki glumci su bolji kad izgovaraju tuđe tekstove

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević izjavio je da je serija o kralju Petru Prvom bila na planu "proizvodnje RTS-a i pre nego što je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik Vlade Srbije" i da je on kao direktor "zatekao takve dogovore" sa Milovanom Vitezovićem i Lazarom Ristovskim."Serija 'Čarape kralja Petra', nisam siguran da joj je ovo konačni naziv, bila je na planu proizvodnje RTS-a i pre nego što je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik Vlade i pre nego što sam ja postao generalni direktor RTS-a. Zatekao sam scenario koji je RTS otkupio i dogovore scenariste Milovana Vitezovića i Lazara Ristovskog koji su imali i poseban ugovor za film", izjavio je Bujošević za N1.Kako je rekao, logično je da serija bude emitovana u 2018. godini i da se time obeleži 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.Lazar Ristovski izjavio je nedavno u jednom intervjuu da se uz podršku Vučića "u razgovoru" sa RTS-om "došlo dotle da RTS mora da" finansijski podrži njegov film."Preporučujem vam da pitate Ristovskog šta je želeo da kaže. Znate, neki glumci su bolji kada izgovaraju tuđe tekstove", rekao je Bujošević.Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od Višeg javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal informacije u vezi sa "optužbama koje je na račun predsednika Srbije" Aleksandra Vučića izneo glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, saopštila je TS.TS je od tužilaštava zatražila informacije da li im je podneta krivična prijava u vezi sa navodima iz intervjua koji je Ristovski dao 13. avgusta 2018. u Jutarnjem programu TV Prva i šta su preduzeli povodom tih navoda - da li su zatražili dodatne informacije od Ristovskog, Vučića i odgovornih u ...

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: nedeljnik.rs

Link: http://www.nedeljnik.rs/politiko/portalnews/bujosevic-odgovorio-ristovskom-neki-glumci-su-bolji-kada-izgovaraju-tude-tekstove/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Bujošević odgovorio Ristovskom: "Neki glumci su bolji kada izgovaraju tuđe tekstove"

Generalni direktor RTS-a rekao je da serija o kralju Petru Prvom bila na planuGeneralni direktor RTS-a Dragan Bujošević izjavio je da je serija o kralju Petru Prvom bila na planu "proizvodnje RTS-a i pre nego što je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik Vlade Srbije" i da je on kao direktor "zatekao takve dogovore" sa Milovanom Vitezovićem i Lazarom Ristovskim, javio je je N1."Serija 'Čarape kralja Petra', nisam siguran da joj je ovo konačni naziv, bila je na planu proizvodnje RTS-a i pre nego što je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik Vlade i pre nego što sam ja postao generalni direktor RTS-a. Zatekao sam scenario koji je RTS otkupio i dogovore scenariste Milovana Vitezovića i Lazara Ristovskog koji su imali i poseban ugovor za film", izjavio je Bujošević za N1.Kako je rekao, logično je da serija bude emitovana u 2018. godini i da se time obeleži 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.Lazar Ristovski izjavio je nedavno u jednom intervjuu da se uz podršku Vučića "u razgovoru" sa RTS-om "došlo dotle da RTS mora da" finansijski podrži njegov film."Preporučujem vam da pitate Ristovskog šta je želeo da kaže. Znate, neki glumci su bolji kada izgovaraju tuđe tekstove", rekao je Bujošević.Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od Višeg javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal informacije u vezi sa "optužbama koje je na račun predsednika Srbije" Aleksandra Vučića izneo glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, saopštila je TS.TS je od tužilaštava zatražila informacije da li im je podneta krivična prijava u vezi sa navodima iz intervjua koji je Ristovski dao 13. avgusta 2018. u Jutarnjem programu TV Prva i šta su preduzeli povodom tih navoda - da li su zatražili dodatne informacije od Ristovskog, Vučića i odgovornih u RTS-u.      

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/jovanov-sns-navodi-ds-o-jorgovanki-tabakovic-izmisljotine/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov (SNS) : Navodi DS o Jorgovanki Tabaković izmišljotine

Foto: BetaPodeliSrpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistone.Funkcioner SNS-a Milenko Jovanov naveo je u saopštenju da su demokrate dovele zemlju do bakrotstva, a kurs od 78 dinara za jedan evro doveli na 120 dinara da je za vreme mandata Jorgovanke Tabaković kurs dinara stabilan, a da su smanjeni javni dug i inflacija i povećan rast BDP-a."Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju - da napadaju i blate tudje porodice", naveo je Jovanov.On je zatražio od demokrata da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Djilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i, kakao ističe, "ostalih perjanica našeg propadanja"."Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare gradjana Srbije", naveo je Jovanov.Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".(Beta)        

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: fakti.org

Link: http://www.fakti.org/kritika-vlasti/zuti-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-da-ispita-prihode-i-tokove-novca-guvernerke-tabakovic

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "Žuti": Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Tabaković

TVRDE DA JE NBS JEDINA CENTRALNA BANKA U REGIONU KOJA NIJE POMOGLA ZADUŽENIM U `ŠVAJCARCIMA`          DEMOKRATSKA stranka pozvala je danas Agenciju za borb DEMOKRATSKA stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu". U saopštenju DS se navodi da su Jorgovanku Tabaković građani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina. "Guvernerki smo kupili i ar i po stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS. Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla građanima zaduženim u švajcarcima. "Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi građani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS. Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak građanima, ni državi, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice". Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/195545/DS-Ispitati-imovinu-Jorgovanke-Tabakovic-gradjani-joj-kupili-stan-i-placaju-pola-familije-SNS-To-su-izmisljotine.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Ispitati imovinu Jorgovanke Tabaković, građani joj kupili stan i plaćaju pola familije; SNS: To su izmišljotine

Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu". U saopštenju DS se navodi da su građani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernerke koju obavlja šest godina.   "Guvernerki smo kupili i ar i po stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan. Platili smo i kamate za docnju neodgovorne guvernerke. Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju", navode iz DS.    Oni je okrivljuju za nezakonite radnje, nepotizam i bahatost ali i nerad napominjući da je Tabaković jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla građanima zaduženim u švajcarcima.   "Dok izvršitelji izbacuju porodice na ulicu, Jorgovanka nam drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji zakon po kojem svi građani Srbije moraju koristiti Dina kartice. Obavezu izdavanja nametnula je i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište", navode iz DS.   Kako su dodali, zamisao Dina kartice nije boljitak građana, ni države, već "punjenje džepova dinastiji (premijerke Ane) Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice".    Iz DS su u saopštenju kritikovali Jorgovanku Tabaković i zbog kupovine stana u Rimu za preko dvadeset miliona dinara.   SNS: Navodi DS o Jorgovanki Tabaković izmišljotine   Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistine.   Funkcioner SNS-a Milenko Jovanov naveo je u saopštenju da su demokrate dovele zemlju do bankrotstva, a kurs od 78 dinara za jedan evro doveli na 120 dinara, da je za vreme mandata Jorgovanke Tabaković kurs dinara stabilan, a da su smanjeni javni dug i inflacija i povećan rast BDP-a.   "Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju da napadaju i blate tuđe porodice", naveo je Jovanov.   On je zatražio od demokrata da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i, kako ističe, "ostalih perjanica našeg propadanja". Autor: Beta  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/95967-jovanov-sns--navodi-ds-o-jorgovanki-tabakovic-izmisljotine

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov (SNS) : Navodi DS o Jorgovanki Tabaković izmišljotine

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistone...POLITIKA | 26.08.2018 14:25Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistone.Funkcioner SNS-a Milenko Jovanov naveo je u saopštenju da su demokrate dovele zemlju do bakrotstva, a kurs od 78 dinara za jedan evro doveli na 120 dinara da je za vreme mandata Jorgovanke Tabaković kurs dinara stabilan, a da su smanjeni javni dug i inflacija i povećan rast BDP-a."Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju da napadaju i blate tudje porodice", naveo je Jovanov.On je zatražio od demokrata da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Djilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i, kakao ističe, "ostalih perjanica našeg propadanja"."Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare gradjana Srbije", naveo je Jovanov.Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".Najčitanije sada          

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/iduce-godine-sudovi-i-tuzilastva-vracaju-se-u-palatu-pravde_944928.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Iduće godine sudovi i tužilaštva vraćaju se u Palatu pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon...BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu. Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Ona je najavila i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca. "To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima", navela je ministarka. Ona je za Telegraf ponovila da će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije. Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustave i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amandmana. Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji... Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva. Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu. To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO. Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova. "Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona", navela je.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov (SNS) : Navodi DS o Jorgovanki Tabaković izmišljotine

Jovanov (SNS) : Navodi DS o Jorgovanki Tabaković izmišljotineSrpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistone.Funkcioner SNS-a Milenko Jovanov naveo je u saopštenju da su demokrate dovele zemlju do bakrotstva, a kurs od 78 dinara za jedan evro doveli na 120 dinara da je za vreme mandata Jorgovanke Tabaković kurs dinara stabilan, a da su smanjeni javni dug i inflacija i povećan rast BDP-a."Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju - da napadaju i blate tudje porodice", naveo je Jovanov.On je zatražio od demokrata da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Djilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i, kakao ističe, "ostalih perjanica našeg propadanja"."Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare gradjana Srbije", naveo je Jovanov.Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Iduće godine sudovi i tužilaštva vraćaju se u Palatu pravde

BEOGRAD, 26. avgusta (Tanjug) - Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu.Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca."To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima", navela je ministarka.Ona je za Telegraf ponovila da će će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustave i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amnadmana.Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji...Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu.To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova."Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona", navela je.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3109631/jovanov-sns-navodi-o-jorgovanki-tracevi-izmisljotine-i-poluistine

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov (SNS): Navodi o Jorgovanki tračevi, izmišljotine i poluistine

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistone. Funkcioner SNS Miloš Jovanov naveo je u saopštenju ...BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistone.   Funkcioner SNS Miloš Jovanov naveo je u saopštenju da su demokrate dovele zemlju do bakrotstva, a kurs od 78 dinara za jedan evro doveli na 120 dinara da je za vreme mandata Jorgovanke Tabaković kurs dinara stabilan, a da su smanjeni javni dug i inflacija i povećan rast BDP-a.   "Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju - da napadaju i blate tuđe porodice", naveo je Jovanov. foto: Aleksandar Jovanović On je zatražio od demokrata da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i, kakao ističe, "ostalih perjanica našeg propadanja". "Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare gradjana Srbije", naveo je Jovanov.   Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".   (Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović) NE PROPUSTITE AUSTRIJSKI PREDSEDNIK POSLE VUČIĆEVOG GOVORA U ALPBAHU: Sinoć se nešto dogodilo... Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku VUČIĆ ODGOVORIO BRITANSKOM AMBASADORU KIFU: Kaže da promena granica može izazvati probleme?! Pitam ga ja onda što ih je menjao još 2008. godine? VUČIĆ UŽIVO IZ ALPBAHA O KOSOVU: Svi ste došli da rešavate i nametnuli ste nam rešenje! Je l' se vi pitate ili mi? Kažete nam, izgubili ste Kosovo, ali neće biti kako vi kažete! I šta ćemo sad? DAČIĆ OŠTAR! NE PRAŠTA JEREMIĆU, TADIĆU I ĐILASU: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova   Kurir Autor:  Kurir Kliknite za sledeću vest  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/iduce-godine-sudovi-i-tuzilastva-vracaju-se-u-palatu-pravde_944929.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Iduće godine sudovi i tužilaštva vraćaju se u Palatu pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon...BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu. Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Ona je najavila i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca. "To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima", navela je ministarka. Ona je za Telegraf ponovila da će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije. Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustave i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amandmana. Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji... Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva. Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu. To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO. Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova. "Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona", navela je.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=426146

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićke i DS nisu za poređenje

BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jrgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. Foto Tanjug/J.Pap, arhivaKompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/jovanov-rezultati-rada-tabakovicke-i-ds-nisu-za-poredene-26-08-2018

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićke i DS nisu za poređenje

BEOGRAD: Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. "Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan...Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva.Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra.DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/394802/jovanov-ds-moze-jedino-na-izmislja-i-blati-druge

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JOVANOV: DS može jedino na izmišlja i blati druge!

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jrgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati drugeReagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. - Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana ?ilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja - kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan... Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/jovanov-rezultati-rada-tabakovicke-i-ds-nisu-za-poredjenje/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićke i DS nisu za poređenje

BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jrgovanke Tabaković s onim što sa26. avgusta 2018. 15:19PodeliBEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jrgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena."Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima.On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan…Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva.Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra.DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.(Tanjug)          

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: republika.rs

Link: http://www.republika.rs/vesti/srbija/83384/jovanov-rezultati-jorgovanke-tabakovic-nisu-poredjenje

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JOVANOV: Rezultati Jorgovanke Tabaković i DS nisu za poređenje!

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što je sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Tanjug Milenko Jovanov Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena.  - Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana ?ilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja - kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima.  On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan... Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  Tanjug/Z. ŽESTIĆ/J. PAP Pročitajte još: JOVANOV: Đilasov putujući cirkus opet se bavi lažima i izmišljotinama BEČIĆ: Šabić i Samardžić se utrkuju ko će sramnije da napadne Vučića! BEOGRADSKI NAPREDNJACI UZ VUČIĆA "JEREMIĆ UPORNO GAZI SRBIJU I PRODAJE KOSOVO"

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/jovanov-rezultati-rada-tabakovicke-i-ds-nisu-za-poredjenje_944939.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićke i DS nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku...BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. "Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan... Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/jovanov-rezultati-rada-tabakovicke-i-ds-nisu-za-poredjenje_944938.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićke i DS nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u...BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. "Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan... Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/jovanov-rezultati-rada-tabakovicke-i-ds-nisu-za-poredjenje_944939.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićeve i DS nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku...BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. "Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan... Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: pink.rs

Link: http://pink.rs/vesti/85906/jovanov-demokratska-stranka-jedino-moze-da-napada-i-blati-druge

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Demokratska stranka jedino može da napada i blati druge

vestiPotpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Izvor: Tanjug, Foto: TanjugReagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena.- Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja - kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima.On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan...Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva.Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra.Vesti Minut dva        

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/jovanov-rezultati-rada-tabakovicke-i-ds-nisu-za-poredjenje_944938.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićeve i DS nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u...BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. "Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. On dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan... Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu je za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:746056-JovanovRezultati-rada-Tabakovicke-i-DS-nisu-za-poredjenje

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov:Rezultati rada Tabakovićke i DS nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge. Reagujući na poziv DS Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. Kada god se pomisli da Demokratska stranka ne može niže da se spusti, ona to demantuje, pa se danas na nivou seoske "Radio Mileve" bavi prepričavanjem tračeva, izmišljotina i poluistina. Čak i letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da su se i ekonomijom bavili na nivou seoske "Radio Mileve", pa su kurs od 78 doveli do 120 dinara za evro, a danas je kurs stabilan; inflaciju su doveli na 12,9%, a danas je na 2,4% što je u rangu razvijenih evropskih zemalja, rast BDP su sveli na minus 3,1 a danas je 4,4% u plusu; javni dug su podigli na 70% BDP i državu doveli na korak od bankrotstva, a danas je javni dug 58% i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet u suficitu za 410 miliona evra. Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju - da napadaju i blate tuđe porodice. Najzad, neka objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja. Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare građana Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/iduce-godine-sudovi-i-tuzilastva-vracaju-se-u-palatu-pravde/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Iduće godine sudovi i tužilaštva vraćaju se u Palatu pravde

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovnoFoto: Tanjug/S.Radovanović, arhivaPodeliBEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu.Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca."To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima", navela je ministarka.Ona je za Telegraf ponovila da će će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustave i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amnadmana.Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji…Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu.To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova."Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona", navela je.(Tanjug)                

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: vesti-online.com

Link: https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/708516/Sudovi-i-tuzilastva-se-vracaju-u-Palatu-pravde

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sudovi i tužilaštva se vraćaju u Palatu pravde?

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu.  Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca. - To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima - navela je ministarka. Ona je za Telegraf ponovila da će će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije. Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustava i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amnadmana. Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji... Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva. Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu. To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO. Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova.  - Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona - navela je.Tanjug, Vestionline  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: 24online.info

Link: http://www.24online.info/iduce-godine-sudovi-tuzilastva-vracaju-se-u-palatu-pravde/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Iduće godine sudovi i tužilaštva vraćaju se u Palatu pravde - 24 sata - Online izdanje besplatnih novina

Iduće godine sudovi i tužilaštva vraćaju se u Palatu pravdePodeli48719Foto: ProfimediaMinistarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu.Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca."To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima", navela je ministarka.Ona je za Telegraf ponovila da će će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustave i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amnadmana.Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji…Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu.To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova."Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona", navela je.SCAN THIS QR CODE WITH YOUR PHONEClose                  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: fakti.org

Link: http://www.fakti.org/okolo-gladac/sns-sve-sto-da-navodi-protiv-tabakovi%C4%87-su-tracevi-izmisljotine-i-poluistine

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SNS: Sve što DS navodi protiv Tabaković su tračevi, izmišljotine i poluistine

JOVANOV: NEKA OBJAVE IMOVINU ĐILASA, JEREMIĆA, ŠUTANOVCA, PETROVIĆA, ELEZOVIĆA...          SRPSKA napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata18:02 26.08.2018.ŠtampajJOVANOV: NEKA OBJAVE IMOVINU ĐILASA, JEREMIĆA, ŠUTANOVCA, PETROVIĆA, ELEZOVIĆA...          SRPSKA napredna stranka (SNS) odbacila je danas navode demokrata o guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, ističući da su svi izneti navodi o njoj tračevi, izmišljotine i poluistine.         Funkcioner SNS-a Milenko Jovanov naveo je u saopštenju da su demokrate dovele zemlju do bankrotstva, a kurs od 78 dinara za jedan evro doveli na 120 dinara da je za vreme mandata Jorgovanke Tabaković kurs dinara stabilan, a da su smanjeni javni dug i inflacija i povećan rast BDP-a.         "Dakle, pošto je jasno da nemaju rezultate i argumente, bave se onim na šta ih tera bezgranična mržnja i što jedino znaju da napadaju i blate tuđe porodice", naveo je Jovanov.         On je zatražio od demokrata da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena i neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i, kakao ističe, "ostalih perjanica našeg propadanja".         "Kada popišu njihovu imovinu, a za to će im trebati veoma mnogo vremena, biće jasno i zašto su im ekonomski rezultati bili katastrofalni i gde su završavale pare građana Srbije", naveo je Jovanov.         Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.         DS je pozvala Jorgovanku Tabaković da podnese ostavku zajedno sa, kako navode, "svim članovima mnogobrojne porodice na državnim jaslama i vrati nekretnine i novac u budžet, uključujući i tri debele kartice kojima bahato maše gladnom narodu".         Beta)            

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3239669/ds-ispitati-prihode-jorgovanke-tabakovic.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS: Ispitati prihode Jorgovanke Tabaković

Demokratska stranka pozvala je Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, a nju da podnese ostavku. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDemokratska stranka pozvala je Agenciju za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, a nju da podnese ostavku.U saopštenju DS napominje da su Jorgovanki Tabaković građani Srbije do sada platili blizu 30 miliona dinara za funkciju guvernera koju obavlja šest godina. "Guvernerki smo kupili i ar i po stana u centru Novog Sada, sa zateznim kamatama jer celih 12 godina nije plaćala rate kredita za stan", navodi DS. Građani Srbije su, kako se dodaje, platili i kamate za docnju "neodgovorne guvernerke". "Jorgovankinu sestru plaćamo kao sudiju, ćerku kao direktorku RFZO, zeta kao diplomatu u Rimu, sina kao rukovodioca u Razvojnom fondu Vojvodine, drugog zeta kao stečajnog upravnika Razvojne banke u stečaju. Sve ove, nezakonite radnje, nepotizam i afere Jorgovanke Tabaković jednake su njenoj bahatosti i neradu", piše u saopštenju DS-a. Naime, kako dodaje DS, Tabakovićeva je jedina guvernerka u regionu koja nije pomogla građanima zaduženim u švajcarcima. Dok izvršitelji, kako kažu u DS-u, izbacuju porodice na ulicu, Tabakovićeva drži predavanja o ekonomskom patriotizmu i kroji Zakon po kojem svi građani Srbije moraju da koriste Dina kartice. DS ističe da je Tabakovićeva obavezu izdavanja nametnula i svim bankama, dok se po pitanju kredita u švajcarskim francima slepo držala nemešanja u slobodno bankarsko tržište. Praktično u isto vreme, kako se dodaje, kao "šamar" građanima Tabakovićeva kupuje stan u Rimu za preko dvadeset miliona dinara. "Toliko o patriotizmu", saopštava DS. DS ističe da se, "dok je na konferenciji za štampu mahala raznim karticama, građanima Srbije uglavnom vrtelo u glavi od gladi i poniženja". Guvernerka je, kako se dodaje, zaboravila osnovno pravilo da se za kartice moraju imati i prihodi, a "stotine hiljada građana nemaju ni za osnovne potrebe, između ostalog osiromašeni izdržavanjem bahate dinastije Jorgovanke Tabaković". Dostupan je podatak da građani kupuju hranu zaduživanjem od tri do devet meseci, navodi DS. Zamisao Dina kartice nije boljitak građanima, ni državi već "punjenje džepova dinastiji Brnabić, jer premijerkin brat ima firmu upravo za kartice", zaključuje DS u saopštenju.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.08.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3239570/jovanov-rezultati-rada-tabakoviceve-i-ds-a-nisu-za-poredjenje.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanov: Rezultati rada Tabakovićeve i DS-a nisu za poređenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPotpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nisu za poređenje rezultati rada Jorgovanke Tabaković s onim što sa srpskom ekonomijom uradila Demokratska stranka, koja u nedostatku argumenata, tvrdi, jedino može da napada i blati druge.Reagujući na poziv DS-a Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita prihode i tokove novca guvernerke NBS, Jovanov poručuje demokratama da objave imovinu svojih funkcionera i kažu kako je stečena. "Neka u tome krenu od njihovog nekadašnjeg lidera, a sadašnjeg vlasnika Dragana Đilasa, zatim i Vuka Jeremića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Dušana Elezovića i ostalih perjanica našeg propadanja", kaže Jovanov u saopštenju dostavljenom medijima. Dodaje i da samo letimično poređenje rezultata rada Jorgovanke Tabaković sa katastrofom koju je srpskoj ekonomiji napravila Demokratska stranka pokazuje da je DS kurs dinara od 78 dovela do 120 dinara, a da je danas stabilan. Navodi i da je inflacija bila 12,9 odsto, a danas je 2,4, da je rast rast BDP-a bio minus 3,1, a danas je 4,4 odsto, da je javni dug u vreme DS iznosio 70 odsto BDP-a i da su državu doveli na korak od bankrotstva. Danas je, dodaje, javni dug 58 odsto BDP-a i ispod je nivoa Mastrihta, a državni budžet je u suficitu za 410 miliona evra. DS je ranije danas, uz zahtev za ispitivanje porekla imovine, optužila guvernerku za "nepotizam, bahatost i nerad", a SNS je odgovorila da su to sve izmišljotine.  

----------------------------------------------------------