Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 31.08.2018

Medij: 24 Sata     Strana: 5

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DOKTORKA KRENULA KUĆI SA DEŽURSTVA, ISPRED BOLNICE JE DOČEKALA POLICIJA

DOKTORKA KRENULA KUĆI SA DEŽURSTVA, ISPRED BOLNICE JE DOČEKALA POLICIJA

DOKTORKA U OPŠTOJ BOLNICI Užice, specijalista ginekologije Lj. V. uhapšena je juče ujutru, nezvanično je potvrđeno “Blicu”.

Sumnja se da je ona 28. avgusta ove godine zahtevala, a dva dana kasnije i primila mito od 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji.

Ono što je poznato je da je doktorka prekjuče bila dežurna na ginekologiji i da je pala u šake policiji pre izlaska sa dežurstva. Ovo je za samo 20 dana drugo hapšenje ginekologa užičke bolnice.

Sa doktorkom je uhapšen i Z. K. iz Prijepolja, osumnjičen za davanje mita. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Alo     Strana: 1,4,5

Rubrika: Politika

Autori: Jelena Đondović

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapsite Zoranu!

Uhapsite Zoranu!

JELENA ĐONDOVIĆ

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, ponovo se obrušio na ministarku građevine Zoranu Mihajlović, ovog puta tvrdeći da hitno treba da bude smenjena zbog primanja mita od Amerikanaca i svih problema u njenom resoru koji su nastali zbog toga! Ona mu je žestoko uzvratila, navodeći da on kao ekspert za rušenje treba da ćutu bar kada je reč o građevini!

- Ministar građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović mora odmah biti uhapšena jer je primila mito od američke konsultantske firme „Luj Bežer“ da joj poveri nadzor nad radovima na Koridoru 10, kao i od firme ,Azvi“, kojoj je oduzet posao na Žeželjevom mostu zbog

nesolidnosti. Našu javnost čudi kako Zorana Mihajlović od ministarske platice sebi obezbeđuje tako luksuzan život, a niko ne viđe da potporni zid na Koridoru 10 tri puta pada na istom mestu i da se građevinski projekat neovlašćeno menja 11 puta. Zorana i dalje ministar i još potpredsednik Vlade - objavio je šef SRS-a na svom Tviter profilu.

On je potom za „Alo!“ još žešće opleo po ministarki i naveo da su njegova saznaja o njenim malverzacijama stoprocentno tačna.

- Sve sam razotkrio, rekao narodu istinu o Zorani, osobi kojoj nije mesto u Vladi Srbije jer je velika štetočina! On treba da objasni i gde je letovala ove godine! Znam da je bila po najluksuznijim letovalištima letos, nosi svakog dana najskuplju garderobu, najskuplje tašne, a to od ministarske platice sigurno ne može da se priušti. Znamo i da skupoceni donji veš kupuje državnim novcem! Njena plata je oko 1.000 evra, a još ima i dete koje izdržava. Ona mora sve to da objasni - kazao nam je on.

Mihajlovićeva za „Alo!“ uzvraća Šešelju, navodeći da je smešno da ekspert za rušenje i razaranje govori o građevini.

- Zamolila bih gospodina Vojislava Šešelja, kao vrsnog eksperta za rušenja, razaranja i ljudske nesreće, ako može da samo on ne govori o građevini i neimarima. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog mentalne higijene. Mnogo važnije od svega što Šešelj govori jeste da mi završavamo Koridor 10. Za razliku od gospodina Šešelja, građani treba da znaju da je tender za izvođenje radova na LOT 1 u Grdeličkoj klisuri raspisan 6. oktobra 2010. Na tenderu je pobedila španska firma „ Azvi“ i ugovor je potpisan 12. juna 2013. Tender za nadzor na tom projektu sprovela je Delegacija EU i on je raspisan 8. novembra 2011. Pobedio je konzorcijum u kojem se nalazi i kompanija „Luis Beržer“, zajedno sa LB SAS i „Egnatia Odos“. Njima je ugovor dodeljen 3. jula 2012, a počeli su sa radom 19. juna 2013. godine. Podsetiću da sam 27. prila 2014. godine izabrana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - završila je ministarka.

SRS o Mihajlovićevoj Pristalice lidera SRS-a Vojislava Šešelja jedva su dočekale da se i one oglase o Mihajlovićevoj. - Zidovi se obrušavaju, ali je puder na njenom licu dobro zacementiran, i on se pomeriti neće - jedan je od komentara. Ni poslanica SRS-a Vjerica Radeta nije štedela ministarku. - Čitam Zorana Mihajlović izjavila da su joj važni samo rezultati i da je sve manje drugo zanima. Ljudi, odvedite je do potpornog zida u Grdelici. Ona još ne zna - napisal a je Vjerica Radeta.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Alo      Strana: 8

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Predsednik opštine uhapšen zbog mita!

Predsednik opštine uhapšen zbog mita!

Miloš Vasiljević, predsednik Skupštine opštine Blace, i Zoran Milutinović, načelnik opštinske uprave, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja mita. Oni su uhapšeni u saradnji BIA i MUP-ovog odeljenja za borbu protiv korupcije po nalogu tužioca posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Vasiljević i Milutinović su, kako se sumnja, od M. R., predstavnika malih akcionara veterinarske stanice, tražili 3.000 evra kako bi Milutinović podneo ostavku na mesto predstavnika blačke skupštine u veterinarskoj stanici, a nakon toga predsednik Skupštine opštine stavio na dnevni red parlamenta izbor novog predstavnika na predlog malih akcionara.

- Prekjuče, u popodnevnim časovima, u prostorijama veterinarske stanice Blace izvršena je primopredaja novca, nakon čega su najpre Milutinović, a zatim i Vasiljević, lišeni slobode i određeno im je zadržavanje u trajanju od 48 sati rekli su u tužilaštvu.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Alo     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: E. N.

Teme: Korupcija

Naslov: Doktorka pala zbog 200 €

Doktorka pala zbog 200 €

Lj. V, specijalista ginekologije, uhapšena je u Užičkoj bolnici zbog sumnje da je primila mito od 200 evra kako bi obavila abortus.

Kako saznajemo, ona se tereti za krivično delo primanja mita. Policija je takođe uhapsila i Z. K. (28) iz Prijepolja, osumnjičenog za davalje mita.

- Sumnja se da je doktorka Lj. V. 28. avgusta ove godine zahtevala, a dva dana kasnije i primila 200 evra, kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji, a Z. K. se sumnjiči da je nakon izvršenog prekida trudnoće njoj predao novac navodi izvor blizak istrazi.

Prema navodima izvora, policija je doktorku sačekala nakon što je završila dežurstvo ispred bolnice u kojoj radi.

- Sumnja se da je Z. K. došao kod doktorke zajedno sa svojom .devojkom' (28) i predočio joj da im se veoma žuri 44 jer je ona trudna. Tokom tih razgovora, kako se sumnja, doktorka je navodno rekla da će im izaći u susret, te su se dogovorili o daljem poslovanju - tvrdi naš sagovornik. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. E. H.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Blic     Strana: 13

Rubrika: Društvo

Autori: I. Anđelković

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni čelnici Blaca zbog mita od 3.000 evra

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U NIŠU SPROVELO AKCIJU

Uhapšeni čelnici Blaca zbog mita od 3.000 evra

9

Miloš Vasiljević,

predsednik Skupštine opštine Blace, i Zoran Milutinović, načelnik Opštinske uprave, uhapšeni su zbog mita od 3.000 evra.

Kako se sumnja, od

predstavnika malih akcionara Veterinarske stanice M. R. iz Blaca zatražili pomenuti iznos kako bi Milutinović podneo ostavku na mesto predstavnika Skupštine u Veterinarskoj stanici Blace, a Vasiljević ostavku uvrstio u dnevni red.

Više javno Tužilaštvo u Nišu izdalo je saopštenje da je juče u popodnevnim časovima izvršena primopredaja novca, a da su kasnije Vasiljević i Milutinović uhapšeni.

- Na osnovu predloga malih akcionara Veterinarske stanice Blace (29. 8. 2018), u popodnevnim časovima u prostorijama Veterinarske stanice Blace izvršena je primopredaja novca, nakon čega su najpre M. Z., a zatim i V. M. lišeni slobode od strane pripadnika UKP Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije. Određeno im je zadržavanje u trajanju od 48 sati, u kom periodu će biti saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Nišu - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Akcija je sprovedena nakon višednevnog operativnog rada, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a u saradnji sa Bezbednsno-informativnom agencijom i UKP.

Kako privatizacija Veterinarske stanice Blace

nije bila uspešna, ova ustanova i dalje je ingerenciji Opštine. I. Anđelković

Ceo slučaj vezan je za Veterinarsku stanicu Blace koja nije

privatizovana

  1. Anđelković

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Blic     Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: V. L

Teme: Korupcija

Naslov: Doktorka uzela 200 evra mita za abortus

još jedno hapšenje lekara u užičkoj bolnici

Doktorka uzela 200 evra mita za abortus

doktorka ginekologije lj. v. uhapšena je juče na svom radnom mestu na ginekološkom odeljenju opšte bolnice užice zbog sumnje da je od jedne pacijentkinje, kojoj je izvršila prekid trudnoće, uzela 200 evra mita.

Uhapšena ginekološkinja je 28. avgusta, kako je navela policija, zahtevala a juče i primila 200 evra da bi pacijentkinji prekinula trudnoću u šestoj nedelji. Osim nje uhapšen je i Z. K. (28) iz Prijepolja kome se krivičnom prijavom stavlja na teret da je dao traženi novac.

Kada je kiretaža urađena, juče nije bilo moguće saznati, tek izvori „Blica“ bolnice pretpostavljaju da se to dogodilo prekjuče kada je Lj. V . bila dežurna. Informacija da je doktorka navodno tražila mito brzo je stigla do Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu koje je brzo reagovalo, ali je juče ostalo nepoznato i ko je prijavio da je lekarka tražila i uzela, a Prijepoljac dao novac.

- Pre nego što je Lj. V . u četvrtak ujutro trebalo da završi dežurstvo na odeljenju su se pojavili inspektori u civilu. Tražili su doktorku i određenu dokumentaciju. S obzirom na to da smo sličnu posetu imali nedavno, odmah je bilo jasno šta je po sredi. Međutim, nepoznato je ko je prijavio doktorku, Treće hapšenje na užičkoj

ginekologiji za nepunih šest meseci

niko ne veruje da je to uradila pacijenktinja ili uhapšeni muškarac koji je dao novac jer to ne ide njima u prilog priča naš sagovornik. Naime, ovo je za nepunih šest meseci treće, a za manje od 20 dana drugo hapšenje užičkih ginekologa zbog istog krivičnog dela.

Doktorki i Z. K. određeno je zadržavanje do 48 sati posle kojeg će predati Po-

sebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu.

- Ta bahatost i alavost otišla je do krajnjih granica, jer, kako drugačije objasniti da se lekar koji traži mito a prošlo je samo 15-20 dana otkako

mu je kolega uhapšen zbog istog. Neverovatno je i to da je mito nedavno uzeo lekar koji je već odležao kaznu zbog mita - kazao je za „Blic“ jedan „beli mantil“ iz užičke bolnice.

On je podsetio na slučaj ginekologa D. A. koji je 13. avgusta pao u šake policije zbog 570 evra koje je uzeo da bi jednoj ženi nezakonito prekinuo trudnoću u 17. nedelji. Optuženička klupa i to po drugi put zbog istog krivičnog dela, čeka i užičkog ginekologa Z. M., koji je 9. marta uhapšen, nekoliko dana pred penziju. Po presudi iz 2006. odležao je tri meseca zatvora, koliko i doktor J. Š., pošto su od iste porodilje, posle porođaja koji su zajednički obavili, tražili novac svako za sebe. V. L.

  1. L.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Danas     Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: Nada Kostić

Teme: Korupcija

Naslov: Velika laž drži narod u bunilu

Velika laž drži narod u bunilu

Živimo u Orvelovoj Srbiji, gde nas Veliki brat prati i ako mislite drugačije, služi se svim mogućim lažima da postanete nevidljivi i nečujni.

Svi ćute, ucenjeni u strahu pristaju da im uzimaju stečeno pravo penzije i zarađene plate svodeći ih na socijalne slučajeve.

Vratiti vam neće opljačkanu privatnu svojinu. Samo da

partijsko preduzeće dobro zarađuje na svima nama. Tu se brišu škole, titule, diplome, znanje, iskustvo dok vas mobinguju nepismeni šoferi, ministri sa kupljenim diplomama.

Kao iskusan političar koji je

prošao mnogo fimkcija, naravno bez bogaćenja i korupcije, boreći se da narodu u Srbiji bude bolje objavih na youtube rešenje za jug Srbije.

Rešenje je populaciona politika, protežirana od Josipa Broza pa preko Miloševića do Vučića. Srba više nema. Albanci su pobedili i dobili podršku po etničkom prindpu. Još

prof Nada Kostić

od 2.000 god jug Srbije je ugrožen sa tendencijom pripajanja Kosovu. Predlažem da naseljavanjem građana Srbije, pored onih sa Kosova, Srba iz Like, Korduna, Bosne. Državaje dužna da obezbedi inffastrukturu i subvencije za poljoprivredu i investitore za postojeće fabrike. I natalitet vremenom briše većinu Albanaca koji čine vlast.

Borba za medije je na prvom mestu jer sprečavanje informacija drži u bunilu ovaj narod. Blokirani, u vlasti jednog centra moći, sprečavaju nas da dođemo do elektronskih i pisanih medija.

Pitam vas veliki brate dokle???? I mlado i staro beži. Nemoguće je živeti i boriti se kad vam vezu ruke i oduzmu reč i život postane jedna velika laž.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Danas     Strana: 23

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Doktorka iz Užica uhapšena zbog mita

Doktorka iz Užica uhapšena zbog mita

Užite - Poliđja je uhapsila Lj. V. (1960), lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, zbog sumnje da je 28. avgusta tražila, a dva dana kasnije i primila 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, uhapšen je i Z. K. (1990) iz Prijepolja, osumnjičen da je posle prekida trudnoće lekarki predao novac.

Osumnjičenima

je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

FoNet

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Braničevo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grad Požarevac rekonstruiše Dom zdravlia

Grad Požarevac

rekonstruiše Dom zdravlia

Požarevac - Grad Požarevac raspisao je javnu nabavku za idejni projekat i projekat za izvođenje radova na adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji objekata Doma zdravlja.

Sredstva za realizađju javne nabavke obezbeđena su iz budžeta grada za 2018. a procenjena vrednost nabavke je oko 5,83 miliona dinara.

Projekti bi trebalo da obuhvate zgradu Opšte medicine, Hitnu pomoć, staru zgradu Medicine rada, Dečji dispanzeri Medicinu rada.

Idejni projekat i Projekat za izvođenje radova trebalo bi da sadrže projekte arhitekture, hidrotehničkih instalacija, elektroinstalacija, mašinskih instalacija, zaštite od požara, protivpožarni elaborat i elaborat energetske efikasnosti.

Rok za podnošenje ponuda je 24. septembar. Z. V.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 8

Rubrika: Sudska

Autori: (Tanjug)

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: Prijave protiv dvojice tužilaca

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U PANČEVU

Prijave protiv dvojice tužilaca

(Tanjug)

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentost” iz Trstenika podneo je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv javnog tužioca i postupajućeg zamenika javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu, saopštilo je juče to udruženje.

Krivične prijave su, kako se navodi u saopštenju, podnete zbog propuštanja roka za žalbu na presudu kojom su okrivljeni u predmetu zloupotreba u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine i „Vojvodinaputa” oslobođeni. Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentost” tvrdi da su javni tužlac i postupajući zamenik svojim nesavesnim postupanjem omogućili da oslobađajuća presuda u tom predmetu postane pravosnažna.

Generalni sekretar Saveta za monitoring Mario Spasić u saopštenju podseća na to da je Viši sud u Pančevu doneo oslobađajuću presudu za bivšeg predsednika opštine Kovačica Miroslava Krišana, bivšeg direktora preduzeća „Vojvodinaput” Milivoja Durkovića i inženjera Vladana Vidića, koje je optužnica teretila da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine za 64 miliona dinara.

Spasić ukazuje na to da je Više javno tužilaštvo u Pančevu propustilo blagovremeno i u zakonom propisanom roku da uloži žalbu na predmetnu presudu, odnosno žalba je uložena protekom jednog dana od zakonskog roka. Tako je, kako navodi, predmetna žalba Tužilaštva odbačena kao neblagovremena, čime je oslobađajuća presuda postala pravosnažna. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska

Autori: D. N.

Teme: Korupcija

Naslov: Primila 200 evra da bi izvršila prekid trudnoće

UHAPŠENA LEKARKA OPŠTE BOLNICE U UŽICU

Primila 200 evra da bi izvršila prekid trudnoće

  1. n.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije, uhapsili su Lj. V. (58), lekara-specijalistu Opšte bolnice u Užicu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanja mita.

Policija je uhapsila i 3. K. (28) iz Prijepolja, osumnjičenog za davanje mita.

Sumnja se da je ona u utorak zahtevala, a dva dana kasnije i primila 200 evra da bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji.

  1. K. se sumnjiči da je nakon izvršenog prekida trudnoće lekarki predao novac.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. D. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Informer    Strana: 13

Rubrika: Vesti

Autori: M.J.

Teme: Korupcija

Naslov: Pali predsednik SO Blace i načelnik opštinske uprave

AKCIJA HAPŠENJE KORUMPIRANIH LOKALNIH FUNKCIONERA

Pali predsednik SO Blace i načelnik opštinske uprave

Uhvaćeni kako uzimaju Z.OOOS mita

Predsednik Skupštine opštine Blace Miloš Vasiljević (35) i načelnik opštinske uprave Zoran Milutinović (50) iz Blaca uhapšeni su u sredu po podne zbog sumnje da su uzeli 3.000 evra mita od predstavnika manjinskih akcionara veterinarske stanice u ovom mestu. Za uzeti novac oni su se obavezali da će na mesto direktora Veterinarske stanice Blace postaviti čoveka koga predlože manjinski akcionari.

Kako se navodi u saopštenju MUP, čelnici opštine su uhapšeni u saradnji BIA i MUP Odeljenja za borbu protiv korupcije po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Ovo tužilaštvo izdalo je saopštenje da su Vasiljević i Milutinović u sre du po podne uhvaćeni na delu kako uzimaju pare od predstavnika malih akcionara, nakon čega su uhapšeni.

- Predstavnik malih akcionara Veterinarske stanice Blace je Vasiljeviću i Milutinoviću ponudio 3.000 evra kako bi na čelo ove stanice postavili njihovog čoveka. Oni su na to pristali i ugovorena je primopredaja novca u sredu po podne u prostorijama Veterinarske stanice Blace.

Opštinski čelnici su praktično uhvaćeni na delu, uhapšeni su odmah pošto su I uzeli novac i

odreden im je pritvor od 48 sati. U tom periodu će biti saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višegjavnogtužilaštva uNišu - navodi se u saopštenju VJT u Nišu.

U opštini Blace za sada nisu želeli da komentarišu hapšenje svojih čelnika, a predsednik opštine Milan Curčić je na poslovnom putu u inostranstvu. Ipak, kako znamo od ranije, veterinarska stanica u ovom mestu je oduvek bila „problematična".

- Ranije je pokušana privatizacija, ali nije uspela. Zatim je odlučeno da se prava prenesu na lokalnu samoupravu. Ona je postala većinski vlasnik sa 70 odsto, dok je 30 odsto otišlo u ruke radnika, odnosno malih akcionara. Milutinović je bio zastupnik lokalne samouprave - saznajemo od izvora bliskog ovoj ustanovi. M. J.

Zavet ćutanja U Veterinarskoj stanici Blace juče niko nije želeo da se oglašava povodom ovog slučaja. Sadašnji direktor Nemanja Krsmanovič se navodno nije pojavljivao na poslu.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Informer     Strana: 1,12,13

Rubrika: Vesti

Autori: Z.G.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšena doktorka!

Uhapšena doktorka!

UDAR NA KRIMINAL

UZIMALA MITO DA RADI NEZAKONITE ABORTUSE 1 Sumnja se da je ginekolog Ljiljana V. “ iz bolnice u Užicu godinama uzimala novac za ilegalne prekide trudnoće

  • Ginekolog Ljiljana V. (58) iz Opšte bolnice u Užicu privedena zbog sumnje da je godinama uzimala novac za ilegalne prekide trudnoće • Ona je treći lekar iz ovog grada koji je od marta uhapšen zbog toga

OinekologLjiljanaV. (58) iz užičke Opšte bolnice uhapšena je juče ujutru zbog sumnje da je uzimala novac kako bi obavljala nezakonite abortuse! Ona se tereti da je godinama od pacijenata tražila novac za prekide trudnoće, od kojih su mnogi bili ilegalni, aposlednji takav slučaj dogodio se u sredu, veče pre hapšenja, kada je uzela 200 evra od Zijada K. iz Prijepolja da obavi abortus njegovoj devojci (28).

Ovo je već treće hapšenje ginekologa u bolnici u Užicu od marta ove godine, pošto su pre nje, takođe zbog primanja mita od pacijenata, uhapšeni ginekolozi Zoran Martinović i Dragoslav Arsić. (pogledajte okvir) Dugotrajan proces

Ljiljanu je policija privela juče pre podne tokom redovnog kolegijuma u užičkoj bolnici.

- GinekoiogLjiljana V. tereti se za produženo krivično delo primanja mita, što znači da je kontinuirano, u dužem vremenskom periodu tražila novac od pacijenata da bi izvršila abortuse. Sumnja se da su u većini slučajeva ti abortusi bili ilegalni, odnosno da su obavljeni posle desete nedelje trudnoće, kada više ne smeju da se rade bez posebne dozvole lekarske komisije. Poslednji takav slučaj dogodio se neposredno pre hapšenja, kada jeLjiljana tražila od Zijada K. iz Prijepolja 200 evra kako bi prekinula trudnoćunjegovoj devojci (28). Usredu

RANIJI SLUČAJEVI

Abortus dozvoljen do desete nedelje Prekid trudnoće, prema našem zakonu, dozvoljen je do desete nedelje. Izuzetno, može se izvršiti i posle navršene desete nedeIje u sledećim slućajevima:

> kada se utvrdi da se na drugi način ne može spasti život žene

> kada se može oćekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima

> kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela.

  • Ginekolog Zoran Martinović iz Opšte bolnice u Užicu uhapšen je u martu ove godine zbog toga što je primio mito od pacijentkinje kojoj je operisao vanmateričnu trudnoću. Njega su priveli na osnovu obeleženih novčanica • Dr Dragoslav Arsić, još jedan užički ginekolog, uhapšen je sredinom avgusta zbog sumnje da je uzeo 570 evra za nezakonit prekid trudnoće pacijentkinje u petom mesecu (17. nedelja)

uveče, dokje bila na noćnom dežurstvu u bolnici, uzela je od njega novac, a već sledećegjutra policija ju je uhapsila dok je bila na redovnom kolegijumu u bolnici - kaže naš izvor iz istrage i navodi da se doktorka trenutno nalazi u pritvoru:

- Određeno joj je zadržavanje od 48 sati i sprovedena je uz krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, gde će biti saslušana. Istovremeno, uhapšen je i Zijad K. (28) iz Prijepoljazbog davanja mita.

U užičkoj bolnici nisu se zvanično oglašavali, a prema rečima zaposlenih u ovoj ustanovi, svi su u šoku, jer je doktorka uhapšena tokom redovnog jutarnjeg kolegijuma. Kolege u šoku

- Znamo da je doktorka Ljiljana bila dežurna u noći između srede i četvrtka i da je nakon toga ujutru došla na redovni kolegijum u bolnici. Dok je bila na sastanku, pripadnici MUP su ušli u kancelariju, uhapsili je i odveli. Svi lekari su bili u šoku. Nisu znali zašto je privedena, ali kasnije se pročulo daje razlogprimanje mitaza nezakonite abortuse - kaže nam zaposleni u Opštoj bolnici u Užicu, dok se iz Ministarstva zdravlja juče nisu oglašavali. Z. C.

Z.G.

Preti joj do 12 godina robije

Uhapšenoj doktorki Ljiljani V. preti od dve do 12 godina robije. Visina kazne zavisi do toga da li je novac uzimala za zakonom dozvoljena ili nedozvoljena dela i u koliko navrata je izvršila to krivično delo.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Kurir     Strana: 15

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Doktorka uzela 200 evra za abortus

SKANDAL UHAPSEN JOS JEDAN GINEKOLOG IZ UZICA

Doktorka uzela 200 evra za abortus

Doktorka Lj. V. (58), specijalista ginekologije u užičkoj bolnici, uhapšena je juče zbog sumnje da je primala mito kako bi pacijentkinji izvršila prekid trudnoće u šestoj nedelji.

Doktorka je 28. avgusta od pacijentkinje uzela 200 evra, a osim nje, lisice su stavljene i Z. K. (28) iz Prijepolja zbog sumnje dajedavaomito.

- Doktorka je uhapšena po nalogu Višeg tužilaštvaiz Kraljeva. Sumnja se da je ona zahtevala, a potom i primila 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji. Z. K. se sumnjiči da je nakon izvršenog abortusa lekarki predao novac - kaže naš izvor.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Politika     Strana: 13

Rubrika: Kultura

Autori: M. V.

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Narodnoj biblioteci Srbije tvrde da nije bilo propusta u zaštiti

U Narodnoj biblioteci Srbije tvrde da nije bilo propusta u zaštiti

Ova ustanova ostaće zatvorena sve dok se ne osigura potpuna bezbednost za posetioce

  1. v.

Ttokuje detaljna istraga povodom tragičnog događaja u •U Narodnoj biblioteci Srbije u kojem su nedavno život izgubili radnici „Empeks d.o.o.” Darko Šukalo (50) i Lazar Blagojević (25), vršeći vanrednu kontrolu sistema za gašenje požara u depou biblioteke. Javnost će blagovremeno biti informisana o rezultatima ove istrage, ali kada je reč o formalnom delu kontrole sistema nismo primetili nijedan propust - juče je istakao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

- Za kontrolu protivpožarnog sistema angažovane su licencirane firme „Empeks” i „Gardal” koje su posao dobile po proceduri Zakona o javnim nabavkama. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru Narodne biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost - rekao je ministar Vukosavljević, dodajući da je posle ove nesreće i drugim ustanovama kulture naloženo da obave vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja novinarima je dostavljen izvepggaj „Empeksa” o šestomesečnom ispitivanju stabilne instalacije ugljen dioksida u NBS od 22. aprila. Priložen je i izveštaj o dvomesečnom servisu sistema za automatsku dojavu požara i funkcionisanja ispravnosti protivpožarnih centrala nacionalne biblioteke, od 4. jula.

Naredne kontrole zakazane su za 22. okgobar (posle 6 meseci) i 4. septembar (posle dva meseca). Novinarima je dostavljen i izvepggaj Sekgora za vanredne situacije MUP-a i njihovog poslednjeg inspekcijskog pregleda u Narodnoj biblioteci Srbije iz 2015. godine. Nova kontrola MUP-a bila je zakazana za period između 2 7. i 31. avgusta. Na osnovu predviđene kontrole MUP-a, kako je rečeno, u vanrednu kontrolu pozvani su zaposleni firme „Empeks” iako su još na snazi bili izveštaji iz prethodnih obilazaka. Tom prilikom došlo je do curenja gasa i tragedije.

Upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković potvrdio je da će biblioteka ostati zatvorena sve dok se ne osigura potpuna bezbednost za posetioce, iako je naveo da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima. M. V.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 12

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Čelnici opštine uzeli mito

Čelnici opštine uzeli mito

BLACE - Predsednik skupštine opštine Blace Miloš VasiLjević (35) i načelnik opštinske uprave Zoran Milutinović (50) uhapšeni su zbog sumnje da su primili mito. Oni se terete da su tražili 3.000 evra od odgovorne osobe i manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice da bi na skupštini akcionara usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice BLace koga su predLožiLi maLi akcionari.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: N.Janković

Teme: Korupcija

Naslov: UZELA 200 EVRA ZA ABORTUS

LjILjANA VUČKOVIĆ, TREĆI UHAPŠENI GINEKOLOG OD POČETKA GODINE U OPŠTOJ BOLNICI UŽICE

UZELA 200 EVRA ZA ABORTUS

SPECIJALISTA ginekologije u Opštoj bolnici u Užicu Ljiljana Vučković (59) uhapšena je u četvrtak ujutru na svom radnom mestu zbog sumnje da je primala mito, a iza rešetka se našao i Z. K. (28), iz Prijepolja, za koga se veruje da je dao novac doktorki. Užička policija, rečeno je za "Novosti", nije učestvovala u hapšenju u slučaju koji vodi

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem tužilaštvu u Kraljevu, ali se zna da je i treće hapšenje ginekologa u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi tokom 2018. godine pripremano u prethodnom periodu. - Sumnja se da je doktorka 28. avgusta zahtevala, a dva dana kasnije i primila 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji. Posle obavljene procedure, Z. K. je predao novac doktorki - saopštio je beogradski biro MUP. - Uhapšenoj doktorki određen je pritvor do 48 časova. Vučkovićevoj će na teret

najverovatnije biti stavljeno produženo delo primanja mita i biće izvedena pred tužioca u Kraljevu.

- Ljiljana Vučković je bila na noćnom dežurstvu koje se završava u sedam časova ujutru, a posle toga se zadržala na kolegijumu, što je uobičajena procedura. Odmah zatim, bez puno buke, na putu do kuće nju je sačekala policija i tada je uhapšena - rečeno je, za "Novosti", u užičkoj Opštoj bolnici.

Pre petnaest dana, iza rešetaka se našao i dr Dragoslav Arsić (53), specijalista ginekolog u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Zlatiborskog okruga. On je priveden pod sumnjom da je jednoj pacijentkinji prekinuo trudnoću, a da je zauzvrat od nje primio 570 evra. Prema tvrdnjama policije, to nije jedini greh pomenutog lekara, jer je u ovom slučaju trudnoća prekinuta u 17. nedelji, u poodmakloj fazi, kada ovu medicinsku proceduru nije moguće uraditi na zakonit način.

  1. JANKOVIĆ

UHAPŠEN PRED ODLAZAK U PENZIJU

U MARTU ove godine, policija je uhapsila i dr Gorana Maksimovića (65), koji je od pacijentkinje prilikom kontrole njenog zdravstvenog stanja tražio novac. Nekoliko trenutaka kasnije, on je uhapšen sa obeleženim novčanicama, a kuriozitet je to što se slučaj dogodio poslednjeg radnog dana dr Maksimovića pred odlazak u penziju. Maksimović je zbog primanja mita bio hapšen i pre 11 godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: J. Ć.

Teme: Korupcija

Naslov: “Lisice“ zbog mita

“Lisice“ zbog mita

ZBOG sumnje da su od predstavnika malih akcionara Veterinarske stanice Blace tražili i primili mito od 3.000 evra kako bi na sednici Skupštine promenili staru i predložili novu upravljačku strukturu u Veterinarskoj stanici, uhapšeni su predsednik blačkog parlamenta Miloš Vasiljević i načelnik Opštinske uprave Zoran Milutinović.

Akciju su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa BIA, a po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Vasiljević i Milutinović su, kako navodi Više javno tužilaštvo u Nišu, zahtevali od M. R. iz Blaca, predstavnika malih akcionara Veterinarske stanice, da im isplati 3.000 evra kako bi drugoosumnjičeni Milutinović podneo ostavku na mesto predstavnika blačke skupštine u Veterinarskoj stanici, a posle toga predsednik Skupštine opštine stavio na dnevni red parlamenta izbor novog predstavnika na predlog malih akcionara.

- Primopredaja novca je obavljena 29. avgusta, u popodnevnim časovima, u prostorijama Veterinarske stanice Blace, nakon čega su najpre M. Z. a zatim i V. M. lišeni slobode od strane pripadnika UKP Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije i određeno im je zadržavanje u trajanju od 48 sati - kažu u Tužilaštvu.

Oni će, dok su u pritvoru, biti saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Inače, Veterinarska stanica Blace je i dalje u ingerenciji Opštine, jer je privatizacija ove ustanove bila neuspešna.

  1. Ć.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Prva televizija

Emisija: 150 minuta

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog primanja mita

Spiker:Dva opštinska funkcionera iz Blaca uhapšena zbog primanja mita. M.V. i Z.M. sumnjiče se da su primili 3.000 evra od manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice kako bi usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga su predložili mali akcionari.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: RTS1

Emisija: Ovo je Srbija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje u Blacu

SpikerPredsednik skupštine opštine Blace Miloš Vasiljević i načelnik Opštinske uprave Zoran Milutinović uhapšeni su zbog zbog postojanja sumnje da su primili mito. Oni se terete da su zahtevali i primili tri hiljade evraq od odgovornog lica i manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice kako bi na skupštini akcionara usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace, koga su predložili mali akcionari. Vasiljević i Milutinović su uhapšeni u saradnji BIA-e i Odeljenja MUP-a za borbu protiv korupcije, a po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Prva televizija

Emisija: 150 minuta

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog primanja mita

Spiker:Policija je uhapsila dva funkcionera opštine Blace zbog sumnje da su primali mito. Osim njihov uhapšen je i predstavnik većinskog vlasnika Veterinarske stanice Blace. Osumnjičeni se terete da su tražili i primili 3.000 evra od odgovornog lica Veterinarske stanice kako bi na Skupštini usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga su predložili mali akcionari.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: O2TV

Emisija: Vesti 16/O2TV

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenja zbog korupcije

Spiker:Policija je sprečila dva slučaja korupcije. U Kraljevu je uhapšena 58-godišnja doktorka LJ.V., sumnja se da je lekar specijalista Opšte bolnice u Užicu izvršila krivično delo primanje mita.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 16

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog primanja mita

Spiker:Dva funkcionera opštine Blace je uhapšeni su zbog mita. Pripadnici MUP-a u saradnji sa BIA uhapsili su M.V. funkcionera skupštine opštine i Z.M. odgovorno lice opštinske Uprave ali i predstavnika većinskog vlasnika Veterinarske stanice Blace. Osumnjičeni se terete da su zahtevali i primili 3.000 evra od odgovornog lica i manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice kako bi na Skupštini akcionara usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga su predložili mali akcionari.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: maglocistac.rs

Link: https://maglocistac.rs/transparentnost-srbija-podnela-amandman-na-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA PODNELA AMANDMAN NA NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE

Početna Vesti Organizacija Transparentsnost Srbija podnela je Ministarstvu pravde amandman na Nacrt zakona o sprečavanju korupcije kojim bi trebalo da se reguliše i problem "funkcionerskih izbornih kampanja".Kako se navodi, najzastupljeniji oblik zloupotrebe javne funkcije za političku promociju obavljanje navodno redovnih aktivnosti javnog funkcionera i organa vlasti kojim rukovodi u doba izborne kampanje.TS je predložila da funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju i javne resurse za promociju ili za nanošenje štete političkim subjektima i da je dužan da nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa javne vlasti u kome obavlja javnu funkciju ili stav političkog subjekta.TS je predložila da je u doba izborne kampanje funkcioneru zabranjeno da u tom svojstvu organizuje promotivne aktivnosti organa javne vlasti, da ih sprovodi, da učestvuje u promotivnim aktivnostima koje organizuju druga lica.Izvor: Beta    

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: koreni.rs

Link: http://www.koreni.rs/lobiranje-u-srbiji-korupcija-ili-odbrana-interesa-kompanija/

Autori: @PortalIstine

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Lobiranje u Srbiji: korupcija ili odbrana interesa kompanija

Nedostatak regulative o postupku pisanja zakona znači da javnost nema uvida u dogovore napravljene između državnih ustanova i privatnih kompanija u tom procesu Srpska naftna kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruskog GNedostatak regulative o postupku pisanja zakona znači da javnost nema uvida u dogovore napravljene između državnih ustanova i privatnih kompanija u tom procesuSrpska naftna kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Njefta, čest je učesnik - ponekad kao jedini predstavnik poslovne zajednice - u državnim radnim grupama koje kreiraju predloge zakona i podzakononskih akata iz oblasti energetike, a koji direktno utiču na rad te kompanije, otkriva istraživanje BIRN-a.Ovakva saznanja otvaraju pitanje sukoba interesa prilikom donošenja zakona u Srbiji usled nedostatka zakona kojim se uređuje način na koji kompanija može da lobira u javnim ustanovama u cilju zaštite svojih interesa.Stručnjaci za borbu protiv korupcije kažu da nije neuobičajeno da korporacije imaju predstavnike u radnim grupama ministarstava u Srbiji u slučajevima kada postoji ograničen broj stručnjaka za to konkretno polje.Ipak, problem je u činjenici da je ponekad samo jedna kompanija u konkretnoj industriji zastupljena i onda postoji malo pravila koja uređuju njeno učešće."Radna grupa ne bi trebalo da bude telo u kojem se predstavnici raznih zainteresovanih strana dogovaraju kako da zadovolje svoje interese, mada se često dešava da baš tako bude", kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija."Tajni dogovori sa kojima su obe strane zadovoljne teško bivaju otkriveni javnosti", kaže on.Privilegovan pristupDokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da su predstavnici NIS-a bili uključeni u razvoj programa za ostvarivanje Strategije razvoja energetike do 2025. godine i učestvovali u radnim grupama u okviru Ministarstva energetike kojima je zadatak bio pisanje "pravilnika" o različitim aspektima geoloških istraživanja.Oba dokumenta direktno uređuju poslovanje NIS-a u Srbiji.NIS, koji proizvodi i prerađuje naftu i gas i prodaje široku paletu naftnih derivata, učestvovao je i u sastavljanju pravilnika kojim se propisuju uslovi, kriterijumi, sadržaj i način razvrstavanja resursa i rezervi tečnih i gasovitih mineralnih sirovina 2016. godine.Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je NIS bio jedina kompanija koja je imala predstavnika u toj radnoj grupi.Pres služba NIS-a potvrdila je BIRN-u da su predstavnici kompanije učestvovali u radnim grupama Ministarstva energetike, "na poziv ministarstva ili nadležnih organa".NIS takođe "uzima učešće u javnim raspravama na nacrte zakona i podzakonskih akata koje sprovode predlagači propisa u skladu sa članom 41. Poslovnika Vlade Republike Srbije", dodaju iz kancelarije."U tom smislu, kompanija analizira i priprema komentare i sugestije na propise."U NIS-u kažu da je ova kompanija i član raznih privrednih udruženja koja "u okviru svojih aktivnosti analiziraju propise i dostavljaju sugestije i komentare nadležnim državnim organima, a u cilju unapređenja pravnog okvira".Služba za saradnju sa medijima je citirala niz regulativa u vezi sa vođenjem radnih grupa i javnih rasprava.BIRN se obratio Ministarstvu energetike u vezi sa pravilima koja uređuju učešće privatne kompanije u radnim grupama ministarstva, ali nije dobio odgovor do objavljivanja ovog teksta.Srbija je prodala udeo od 51 posto u NIS-u ruskom Gazprom Njeftu 2008. godine za 400 miliona evra i obećanje "teško" 550 miliona evra u investicijama do 2012. godine.Dogovor je kritikovan u to vreme kao potcenjivanje vrednosti kompanije.Prodaja NIS-a se poklopila sa periodom proglašenja nezavisnosti Kosova, tokom kojeg se Srbija značajno oslanjala na snagu ruskog veta za blokiranje podrške Kosovu u Ujedinjenim nacijama.Udeo Gazprom Njefta je od tada skočio na 56 posto, dok Rusija opslužuje 40 posto potrošnje prirodnog gasa u Srbiji.Kritičari kažu da ovakva situacija u oblasti energetike daje Moskvi snažan politički uticaj u Srbiji.Nacrt zakona kritikovanU slučaju NIS-a, ne sugeriše se da je bilo kakav zakon prekršen, s obzirom da Srbija nema Zakon o lobiranju.Ministarstvo pravde je 6. avgusta, nakon godina odlaganja, predložilo Skupštini Srbije Nacrt Zakona o lobiranju, a ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila da očekuje da će ga parlament podržati kasnije ove godine.Ali Transparentnost Srbija kaže da nacrt već ima manjkavosti."U predlogu zakona izričito se navodi da se lobiranjem ne smatra javno saopštavanje stavova i dostavljanje predloga, stručnih mišljenja i inicijativa u vezi sa donošenjem propisa, iako je to nesumnjivo jedan od vidova lobiranja", navela je ova organizacija u saopštenju 15. avgusta 2018. godine.Marko Drajić, autor knjige "Korporativno lobiranje u Evropskoj uniji", kaže da lobiranju u Srbiji bolno manjka transparentnosti i profesionalizma."Ono svakako postoji", kaže on, "ali ne postoji kodeks ponašanja kojeg lobisti moraju da se pridržavaju i jasno definisana pravila ko, koga, kada, u čije ime i sa kojim ciljem može da lobira".On je dodao i da ne postoji obaveza da funkcioneri podnose izveštaje o kontaktima sa lobistima, predmetom i prirodom tog kontakta."To otvara prostor spekulacijama o tome zašto se neki zakon donosi, da li je donet zarad koristi pojedinaca ili u opštem interesu i da li je rezultat korupcije ili dobro argumentovanih stavova zainteresovanih strana", rekao je Drajić za BIRN.Iznivelisan terenNajčešće lobiraju one kompanije ili poslovna udruženja čija je delatnost najviše regulisana, poput prerađivača nafte ili duvana, dodao je Drajić.Ostali se, kako je dodao, mogu identifikovati ukoliko se pogleda "ko ima najviše koristi od pojedinih političkih odluka, ali svakako ne možemo da budemo sigurni šta stoji iza njih - korupcija ili legitimno zastupanje interesa"."Tamo gde postoji korupcija, nema lobiranja, to je kriminal".Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da jedan od problema leži u činjenici da obično nisu prisutni predstavnici svih onih na koje se zakon odnosi."Kada se dve prisutne strane dogovore, taj dogovor će vrlo verovatno biti na štetu trećeg", kaže on.Kada nedostatak stručnjaka u nekoj oblasti zahteva učešće korporativnih interesa, "moraju postojati pravila o sukobu interesa - da onaj ko zagovara određeno rešenje, jasno predoči ostalim učesnicima i javnosti koje privatne interese ima u vezi sa takvom odredbom zakona", kaže Nenadić.Privatne kompanije mogu uzeti učešća, kaže Drajić "ali samo ukoliko i kompanije, organizacije ili eksperti koji bi mogli da imaju suprotstavljene interese imaju jednaku šansu da ih predstave u toj radnoj grupi"."Dobar zakonodavac treba da se ponaša kao nezavisni sudija, da uzme u obzir sve argumente i donese odluku koja je u javnom interes". Maja Živanović www.javno.rs                                          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/ko-za-koga-i-za-koliko-para-sta-donosi-prvi-srpski-zakon-o-lobiranju/qyjsl7t

Autori: L. Gedošević

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ko, za koga i za koliko para: Šta donosi PRVI SRPSKI ZAKON O LOBIRANJU

Vlada Srbije juče je usvojila Predlog zakona o lobiranju, o kome bi tokom jeseni trebalo da raspravlja srpski parlament. Kada se to desi, Srbija će prvi put dobiti registar lobista, a biće poznato i ko, i u čije ime, na legalan način pokušava da utiče na državne ograne u donošenju odluka.Osim toga, propisano je i ko uopšte može da se bavi lobiranjem, šta su obaveze lobiste, ali i sa kojim kaznama će se i on, ali i onaj ko koristi njegove usluge, suočiti ukoliko prilikom lobiranja ne bude poštovan zakon.Suština je da bi ovaj zakon trebalo da omogući da potencijalni uticaj na donosioce odluka izđe iz "sive zone", odnosno da se prostor za korupciju značajno smanji.Da bi došlo do lobiranja, biće neophodno da se zaključi ugovor o lobiranju, u kome će morati da budu navedene ugovorne strane, predmet i cilj lobiranja, podaci o načinu i vremenu trajanja tog posla, ali i visina naknade koju lobista za taj posao prima. Takođe, predviđeno je da će lobista morati da da i izjavu o nepostojanju sukoba interesa.Lobisti će biti dužni i da pišu izveštaje, u kojima bi trebalo da stoje podaci o naručiocu lobiranja, predmetu lobiranje, kao i javnom funkcioneru na koji je vršen uticaj.Obaveze funkcioneraNacrt predviđa da je lobirano lice, što je u najvećem broju slučajeva javni funkcioner (državni, lokalni), dužno da o ostvarenom kontaktu sa lobistom napravi izveštaj i da ga u roku od 15 dana ga dostavi Agenciji za brobu protiv korupcije. Ti podaci su, po potrebi, podložni proveri. O lobističkim kontaktima evidenciju je dužan da vodi i organ vlasti.Obaveza funkcionera biće da Agenciji za borbu protiv korupcije prijave svaki kontakt sa pravnim ili fizičkim licem, koje pokuša da na bilo koji način utiče na donošenje zakona, odluka i drugih propisa.Kazne i do dva milionaUpravo su funkcioneri među onima koji bi mogli da se suoče sa kaznama ukoliko ne poštuju zakon o lobiranju, koji između ostalog predviđa da će platiti kaznu u visini od 30.000 do 200.000 dinara, ukoliko u roku od 15 dana Agenciji ne prijavi kontakt sa lobistuima.Takođe, predviđena je i novčana kazna za pravno lice u iznosu od 50.000 dinara do dva miliona dinara ako je lobiranje počelo pre zaključivanja ugovora o lobiranju. Istu novčanu kaznu platiće pravno lice ako Agenciji ne dostavi izveštaj o radu najkasnije do 31. januara tekuće za prethodnu godinu, ili ako Agenciji ne dostavi tražene podatke.Ko su lobisti?Nacrt zakona o lobiranju predvideo je da lobiranje može da obavlja fizičko ili pravno lice, koje ima odobrenje za obavljanje lobiranja, koje izdaje Agencija za borbu protiv korupcije. Sa druge strane, naručilac lobiranja može da bude fizičko ili pravno lice u čijem interesu se vrši lobiranje. Da bi postala lobista, osoba mora da bude državljanin Srbije sa visokom stručnom spremom, koja nije osuđivana za krivična dela koje ga čini nedostojnim za obavljanje lobiranja. Takođe, moraće da završi i obuku za lobiste, i da poseduje odobrenje za obavljanje lobiranja koje će izdavati Agencija za borbu protiv korupcije.Lobiranjem u Srbiji moći će da se bavi i osoba iz inostranstva, ali ako je registrovano za obavljanje lobiranja u državi čiji je državljanin.Kada je reč o pravnim licima (firme, kancelarije), ona se mogu upisati u registar ako ima najmanje jednog zaposlenog lobistu, ako je upisano u registar privrednih subjekata, kao i ako odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno udruženju nije osuđivano za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje tog posla.Šta nije lobiranje?U Nacru zakona piše i šta se ne smatra lobiranjem, pa u te aktivnosti ne spadaju razne informacije i mišljenja o zakonima i drugim propisima koji su objavljeni u medijima, ali ni aktivnosti stručnjaka koji javno dostavljaju predloge i stručna mišljenja organima vlasti radi iniciranja, pripreme, razmatranja, usvajanja i davanja obrazloženja predloženih normativnih rešenja.Lobiranje nisu ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena zakonska rešenja, druge propise i akte, a to nisu ni aktivnosti funkcionera i zaposlenih u organima vlasti radi iniciranja, pripreme, razmatranja, usvajanja i davanja obrazloženja predloženih rešenja zakona, drugih propisa i opštih akata, ako se te aktivnosti obavljaju u skladu sa njihovim ovlašćenjima.Ianče, usvajanje zakona o lobiranju predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23, kao i preporuke instuticuje Saveta Evrope - Grupe država za borbu protiv korupcije (GREKO).Pre nepunih mesec dana ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je donošenje ovog zakona jedna od antikoruptrivnih mera, istakavši da delovanje lobista treba da bude javno, transparentno, da se zna kod kog funkcionera odlaze i za šta lobiraju.- Lobiranje nije protivzakonito i ovakav zakon već imaju mnoge zemlje, a da u tome prednjače Sjedinjene Američke Države. Taj zakon treba da utiče na prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije - rekla je ona.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/195826/Ko-ce-i-na-koji-nacin-moci-da-se-bavi-lobiranjem-u-Srbiji.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ko će i na koji način moći da se bavi lobiranjem u Srbiji

Vlada Srbije juče je usvojila Predlog zakona o lobiranju, o kome bi tokom jeseni trebalo da raspravlja srpski parlament.Kako piše "Blic", kada se to desi, Srbija će prvi put dobiti registar lobista, a biće poznato i ko, i u čije ime, na legalan način pokušava da utiče na državne ograne u donošenju odluka. Osim toga, propisano je i ko uopšte može da se bavi lobiranjem, šta su obaveze lobiste, ali i sa kojim kaznama će se i on, ali i onaj ko koristi njegove usluge, suočiti ukoliko prilikom lobiranja ne bude poštovan zakon.   Suština je da bi ovaj zakon trebalo da omogući da potencijalni uticaj na donosioce odluka izađe iz "sive zone", odnosno da se prostor za korupciju značajno smanji.   Da bi došlo do lobiranja, biće neophodno da se zaključi ugovor o lobiranju, u kome će morati da budu navedene ugovorne strane, predmet i cilj lobiranja, podaci o načinu i vremenu trajanja tog posla, ali i visina naknade koju lobista za taj posao prima. Takođe, predviđeno je da će lobista morati da da i izjavu o nepostojanju sukoba interesa.   Lobisti će biti dužni i da pišu izveštaje, u kojima bi trebalo da stoje podaci o naručiocu lobiranja, predmetu lobiranje, kao i javnom funkcioneru na koji je vršen uticaj.   Nacrt predviđa da je lobirano lice, što je u najvećem broju slučajeva javni funkcioner (državni, lokalni), dužno da o ostvarenom kontaktu sa lobistom napravi izveštaj i da ga u roku od 15 dana dostavi Agenciji za brobu protiv korupcije. Ti podaci su, po potrebi, podložni proveri. O lobističkim kontaktima evidenciju je dužan da vodi i organ vlasti.   Obaveza funkcionera biće da Agenciji za borbu protiv korupcije prijave svaki kontakt sa pravnim ili fizičkim licem, koje pokuša da na bilo koji način utiče na donošenje zakona, odluka i drugih propisa.   Upravo su funkcioneri među onima koji bi mogli da se suoče sa kaznama ukoliko ne poštuju zakon o lobiranju, koji između ostalog predviđa da će platiti kaznu u visini od 30.000 do 200.000 dinara, ukoliko u roku od 15 dana Agenciji ne prijavi kontakt sa lobistima.   Takođe, predviđena je i novčana kazna za pravno lice u iznosu od 50.000 dinara do dva miliona dinara ako je lobiranje počelo pre zaključivanja ugovora o lobiranju. Istu novčanu kaznu platiće pravno lice ako Agenciji ne dostavi izveštaj o radu najkasnije do 31. januara tekuće za prethodnu godinu, ili ako Agenciji ne dostavi tražene podatke.   Ko su lobisti?   Nacrt zakona o lobiranju predvideo je da lobiranje može da obavlja fizičko ili pravno lice, koje ima odobrenje za obavljanje lobiranja, koje izdaje Agencija za borbu protiv korupcije. Sa druge strane, naručilac lobiranja može da bude fizičko ili pravno lice u čijem interesu se vrši lobiranje. Da bi postala lobista, osoba mora da bude državljanin Srbije sa visokom stručnom spremom, koja nije osuđivana za krivična dela koje ga čini nedostojnim za obavljanje lobiranja. Takođe, moraće da završi i obuku za lobiste, i da poseduje odobrenje za obavljanje lobiranja koje će izdavati Agencija za borbu protiv korupcije.   Lobiranjem u Srbiji moći će da se bavi i osoba iz inostranstva, ali ako je registrovana za obavljanje lobiranja u državi čiji je državljanin.   Kada je reč o pravnim licima (firme, kancelarije), ona se mogu upisati u registar ako ima najmanje jednog zaposlenog lobistu, ako je upisano u registar privrednih subjekata, kao i ako odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno udruženju nije osuđivano za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje tog posla.   Šta nije lobiranje?   U Nacru zakona piše i šta se ne smatra lobiranjem, pa u te aktivnosti ne spadaju razne informacije i mišljenja o zakonima i drugim propisima koji su objavljeni u medijima, ali ni aktivnosti stručnjaka koji javno dostavljaju predloge i stručna mišljenja organima vlasti radi iniciranja, pripreme, razmatranja, usvajanja i davanja obrazloženja predloženih normativnih rešenja.   Lobiranje nisu ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena zakonska rešenja, druge propise i akte, a to nisu ni aktivnosti funkcionera i zaposlenih u organima vlasti radi iniciranja, pripreme, razmatranja, usvajanja i davanja obrazloženja predloženih rešenja zakona, drugih propisa i opštih akata, ako se te aktivnosti obavljaju u skladu sa njihovim ovlašćenjima.   Inače, usvajanje zakona o lobiranju predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23, kao i preporuke instuticuje Saveta Evrope - Grupe država za borbu protiv korupcije (GREKO).   Pre nepunih mesec dana ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je donošenje ovog zakona jedna od antikoruptivnih mera, istakavši da delovanje lobista treba da bude javno, transparentno, da se zna kod kog funkcionera odlaze i za šta lobiraju. Autor: Blic  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: okradio.rs

Link: https://www.okradio.rs/m/vesti/lokalne/stab-za-vanredne-situacije-ojacati-puteve-ocistiti-vodotokove_70480.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Ojačati puteve, očistiti vodotokove

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 30.08.2018 - 07:11 Na sednici Štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković, usvojena je informacija o preduzetima merama i aktivnostima na saniranju posledica od poplava koje su zadesile Vranje tokom ovog meseca. Predloženo je da zbog mogućih pojava novih odrona i klizišta MBA "Ratko Mitrović", ogranak Vranje, obezbedi pojačan nadzor i angažovanje mehanizacije na tekućem održavanju puteva, posebno državnog putnog pravca Vranje - Vlase na području Poljanice. Naloženo je da službenici na poslovima poljoprivrede i vodoprivrede obiđu i sagledaju stanje svih rečnih vodotokova drugog reda, koji su u nadležnosti jedinice lokalne samouprave sa predlogom o neophodnim radovima na čišćenju i uređenju u 2019. godini. Sačinjeni izveštaj biće dostavljen Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima do kraja ove godine. Usvojen je i predlog izmene i dopune zaključaka o formiranju stručno-operativnih timova za zaštitu i spasavanje, kao i informacija o stanju protivgradne zaštite na teritoriji grada Vranja. Članovi Štaba za vanredne situacije usvojili su i informaciju o stanju sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji grada Vranja, uz zaključak da je neophodno ubrzati postupak javne nabavke i sklapanje ugovora sa relevatnom firmom ovlašćenom za izradu Studije akustičnosti. Komentari Komentari Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija. Ostavite komentar:

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: voice.org.rs

Link: http://voice.org.rs/voice-najnovija-afera-u-novoj-crnji/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Najnovija afera u Novoj Crnji? - Vojvođanski istraživačko -analitički centar "VOICE"

August 30, 2018 in Lokalne samouprave: VOICE: Najnovija afera u Novoj Crnji?Postupak modernizacije postrojenja za dezinfekciju pijaće vode koje bi napajalo Novu Crnju i Vojvodu Stepu, iz građevinskog, mogao bi da preraste u sudski. Zbog sumnje da je ponuđač koji je dobio posao falsifikovao svoju dokumentaciju i ponudio opremu koju ne poseduje i ne može da nabavi, protiv njega je podneta krivična prijava, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Pokušaj da dva banatska pogranična mesta koja broje nešto manje od 3.000 stanovnika dobiju ispravnu vodu za piće iz ambicioznog projekta ugovorenog za cenu od 12,5 miliona dinara bez PDV-a, pretvorio se u još jednu aferu u maloj opštini čiji je čelnik Pera Milankov ranije hapšen, a ove godine i prvostepeno osuđen zbog primanja mita.Ugovor o gradnji postrojenja za prečićavanje vode za piće potpisan je početkom maja, a rok za završetak radova prema ugovoru bio je 90 dana i istekao je početkom avgusta. Ipak, zdrava voda nije potekla iz česama meštana Nove Crnje i Vojvode Stepe.Uzrok tome je, prema krivičnoj prijavi podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, a u koju je VOICE imao uvid, falsifikovanje "Bezbednosnog lista" koji su koji je uz ponudu podnela beogradska firma "Alex engineering & construction" koja je dobila posao. U tom dokumentu, oni su naveli da će instalirani uređaj, koji će pored natrijum-hipohlorita proizvoditi i hlor-dioksid, biti neophodan da bi se voda koja će se dezinfikovati bila zdrava za piće i da bi se iz nje otklonili opasni trihalometani koji se pojavljuju u postupku dezinfenkcije.Međutim, firma "Sigma" iz Kule, koja je takođe bila ponuđač u ovoj nabavci i koja se na ishod nabavke žalila Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki u svojoj krivičnoj prijavi protiv Aleksandra Obradovića, direktora "Alex engineering & construction", tvrdi da pobednička firma ne poseduje potrebnu tehnologiju.- Uređaj za dezinfekciju vode koji je naveden u ponudi doo "Alex Engineering & Construction" ne proizvodi pomenuti mešoviti dezifektant (hlor dioksid), a ista lažna konstatacija je uneta u bezbednosni list samo iz razloga da bi se isti usaglasio sa Idejnim projektom - navodi se u krivičnoj prijavi.Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja, i ranije je bio dovođen u vezu sa aferama (foto: www.sonovacrnja.org)Štaviše, "Sigma" je ta koja je u saradnji sa stručnjacima patentirala rešenje za problem sa vodom koji između ostalih opština ima i Nova Crnja. Tu opremu, po višoj ceni od pobedničke, ponudila je i na tender. Pomenuto rešenje za dezinfekciju vode, pored "Sigme" u svetu navodno još razvija samo jedna kompanija koja to radi za američku vojsku, što je kod njih izazvalo sumnju da bi po sredi mogla biti prevara.- Ovde se ne radi samo o problemu sa javnom nabavkom, već je problem mnogo veći, ako se uzme u obzir koje posledice mogu da nastupe po zdravlje ljudi, ako se ne ugradi adekvatan uređaj - kaže za VOICE advokat Ivan Gvozdenac koji je podneo prijavu.Kako kaže, jedna greška uzročno dovodi do druge greške, a podnošenjem prijave oni pokušavaju da isprave nastanak druge greške. - Želimo i da ukažemo na nezakonita postupanja pri izboru ponuđača- zaključuje on.Kakva je voda?Kada se pogleda Izveštaj o isptivanju ispravnosti vode u Novoj Crnji koji je prošle godine rađen u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu, jasno je zašto je ovom mestu potrebna čistija voda. Naime, prema izveštaju voda ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode je su u njoj vrednosti amonijaka, ortofosfata, kao i potrošnje kalijum-pergamanata veće od dozvoljenih vrednosti, dok je povećana i obojenost u odnosu na dozvoljenje vrednosti. Situacija je, prema istoj analizi slična u mestu u Vojvoda Stepa.Sumnje da je dokumentacija zaista falisifikovana otvara i dopis Komisije za sprovođenje javne nabavke iz Nove Crnje koja u svom odgovoru Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki navodi da nijedan od ponuđača nije izvršio uvid u Idejni projekat, koji u ovom slučaju uopšte nije bio deo javno dostupne Konkursne dokumentacije. To otvara pitanje kako je ponuđač koji je dobio posao gradnje znao vrednosti koje trebaju da budu upisane u "Bezbednosni list", koji inače ne proverava nijedna institucija, već za njega odgovara samo onaj koji ga je sastavio. Sumnje da nešto nije u redu povećava i to što je je naručilac za ovu nabavku procenio da će ona koštati 22,3 miliona dinara, a na kraju prošao gotovo upola jeftinije. Nadležni iz Opštine Nova Crnja nisu odgovorili na naša pitanja da li je posao završen i da li je postrojenje spremno, kao ni šta će preduzeti, ukoliko se zaista dokaže da im je prodata tehnologija koja ne rešava problem vode u njihovoj opštini.Komisija odbila žalbu"Sigma" je u svojoj žalbi Republičkoj komisiji za zaštitu prava potrošača navela da uređaj koji nudi firma "Alex Engineering & Construction" ne proizvodi potrebni mešoviti dezifektant, te da se referenca firme koja je dobila posao i koju je dostavila da bi mogla da učestvuje na tenderu odnosi na prečišćavanje vode u bazenu, a ne pijaće vode. Kako su naveli u svojoj žalbi, koncentracije dezinfektanta čak se razlikuju u "Bezbednosnom listu" i "Potvrdi o tehničkoj funkcionalnosti uređaja i uputstva za upotebu". Uz to, ocenjeno je da oprema koju je ponudila pobednička firma ne odgovara Konkursnoj dokumentaciji ove javne nabavke. S druge strane, Komisija je ukazala da je pre svega neophodno da naručilac radova pripremi jasnu Konkursnu dokumentaciju da bi dobio odgovarajuće ponude, a zatim je Komisija odbila žalbu, navodeći da ponuđači nisu dužni da svoje ponude sačine u skladu sa projektom, te da se Konkursnom dokumentacijom jedino zahteva "uređaj za proizvodnju mešovitog dezinfektanta na mestu potrošnje kapaciteta 250g/h".Ekipa VOICE              

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/voice-najnovija-afera-u-novoj-crnji.html

Autori: admin

Teme: Javne nabavke

Naslov: VOICE: Najnovija afera u Novoj Crnji?

30 Aug 2018 Umesto modernizovanog prečistača pijaće vode u Novoj Crnji, krivična prijava protiv izvođača radova Postupak modernizacije postrojenja za dezinfekciju pijaće vode koje bi napajalo Novu Crnju i Vojvodu Stepu, iz građevinskog, mogao bi da preraste u sudski. Zbog sumnje da je ponuđač koji je dobio posao falsifikovao svoju dokumentaciju i ponudio opremu koju ne poseduje i ne može da nabavi, protiv njega je podneta krivična prijava, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Pokušaj da dva banatska pogranična mesta koja broje nešto manje od 3.000 stanovnika dobiju ispravnu vodu za piće iz ambicioznog projekta ugovorenog za cenu od 12,5 miliona dinara bez PDV-a, pretvorio se u još jednu aferu u maloj opštini čiji je čelnik Pera Milankov ranije hapšen, a ove godine i prvostepeno osuđen zbog primanja mita.Ugovor o gradnji postrojenja za prečićavanje vode za piće potpisan je početkom maja, a rok za završetak radova prema ugovoru bio je 90 dana i istekao je početkom avgusta. Ipak, zdrava voda nije potekla iz česama meštana Nove Crnje i Vojvode Stepe.Uzrok tome je, prema krivičnoj prijavi podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, a u koju je VOICE imao uvid, falsifikovanje "Bezbednosnog lista" koji su koji je uz ponudu podnela beogradska firma "Alex engineering & construction" koja je dobila posao. U tom dokumentu, oni su naveli da će instalirani uređaj, koji će pored natrijum-hipohlorita proizvoditi i hlor-dioksid, biti neophodan da bi se voda koja će se dezinfikovati bila zdrava za piće i da bi se iz nje otklonili opasni trihalometani koji se pojavljuju u postupku dezinfenkcije.Međutim, firma "Sigma" iz Kule, koja je takođe bila ponuđač u ovoj nabavci i koja se na ishod nabavke žalila Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki u svojoj krivičnoj prijavi protiv Aleksandra Obradovića, direktora "Alex engineering & construction", tvrdi da pobednička firma ne poseduje potrebnu tehnologiju.- Uređaj za dezinfekciju vode koji je naveden u ponudi doo "Alex Engineering & Construction" ne proizvodi pomenuti mešoviti dezifektant (hlor dioksid), a ista lažna konstatacija je uneta u bezbednosni list samo iz razloga da bi se isti usaglasio sa Idejnim projektom - navodi se u krivičnoj prijavi.Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja, i ranije je bio dovođen u vezu sa aferama (foto: www.sonovacrnja.org)Štaviše, "Sigma" je ta koja je u saradnji sa stručnjacima patentirala rešenje za problem sa vodom koji između ostalih opština ima i Nova Crnja. Tu opremu, po višoj ceni od pobedničke, ponudila je i na tender. Pomenuto rešenje za dezinfekciju vode, pored "Sigme" u svetu navodno još razvija samo jedna kompanija koja to radi za američku vojsku, što je kod njih izazvalo sumnju da bi po sredi mogla biti prevara.- Ovde se ne radi samo o problemu sa javnom nabavkom, već je problem mnogo veći, ako se uzme u obzir koje posledice mogu da nastupe po zdravlje ljudi, ako se ne ugradi adekvatan uređaj - kaže za VOICE advokat Ivan Gvozdenac koji je podneo prijavu.Kako kaže, jedna greška uzročno dovodi do druge greške, a podnošenjem prijave oni pokušavaju da isprave nastanak druge greške. - Želimo i da ukažemo na nezakonita postupanja pri izboru ponuđača- zaključuje on.Kakva je voda?Kada se pogleda Izveštaj o isptivanju ispravnosti vode u Novoj Crnji koji je prošle godine rađen u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu, jasno je zašto je ovom mestu potrebna čistija voda. Naime, prema izveštaju voda ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode je su u njoj vrednosti amonijaka, ortofosfata, kao i potrošnje kalijum-pergamanata veće od dozvoljenih vrednosti, dok je povećana i obojenost u odnosu na dozvoljenje vrednosti. Situacija je, prema istoj analizi slična u mestu u Vojvoda Stepa.Sumnje da je dokumentacija zaista falisifikovana otvara i dopis Komisije za sprovođenje javne nabavke iz Nove Crnje koja u svom odgovoru Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki navodi da nijedan od ponuđača nije izvršio uvid u Idejni projekat, koji u ovom slučaju uopšte nije bio deo javno dostupne Konkursne dokumentacije. To otvara pitanje kako je ponuđač koji je dobio posao gradnje znao vrednosti koje trebaju da budu upisane u "Bezbednosni list", koji inače ne proverava nijedna institucija, već za njega odgovara samo onaj koji ga je sastavio. Sumnje da nešto nije u redu povećava i to što je je naručilac za ovu nabavku procenio da će ona koštati 22,3 miliona dinara, a na kraju prošao gotovo upola jeftinije. Nadležni iz Opštine Nova Crnja nisu odgovorili na naša pitanja da li je posao završen i da li je postrojenje spremno, kao ni šta će preduzeti, ukoliko se zaista dokaže da im je prodata tehnologija koja ne rešava problem vode u njihovoj opštini.Komisija odbila žalbu"Sigma" je u svojoj žalbi Republičkoj komisiji za zaštitu prava potrošača navela da uređaj koji nudi firma "Alex Engineering & Construction" ne proizvodi potrebni mešoviti dezifektant, te da se referenca firme koja je dobila posao i koju je dostavila da bi mogla da učestvuje na tenderu odnosi na prečišćavanje vode u bazenu, a ne pijaće vode. Kako su naveli u svojoj žalbi, koncentracije dezinfektanta čak se razlikuju u "Bezbednosnom listu" i "Potvrdi o tehničkoj funkcionalnosti uređaja i uputstva za upotebu". Uz to, ocenjeno je da oprema koju je ponudila pobednička firma ne odgovara Konkursnoj dokumentaciji ove javne nabavke. S druge strane, Komisija je ukazala da je pre svega neophodno da naručilac radova pripremi jasnu Konkursnu dokumentaciju da bi dobio odgovarajuće ponude, a zatim je Komisija odbila žalbu, navodeći da ponuđači nisu dužni da svoje ponude sačine u skladu sa projektom, te da se Konkursnom dokumentacijom jedino zahteva "uređaj za proizvodnju mešovitog dezinfektanta na mestu potrošnje kapaciteta 250g/h".Ekipa VOICE Podelite ovu stranicu!              

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godineBEOGRAD, 30. avgusta 2018. (Beta) - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.TS je u saopštenju ocenio da "začudjuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenadjenje", stoji u saopštenju.Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu medjudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere."Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje u opštini Blace zbog primanja mita

Hapšenje u opštini Blace zbog primanja mitaBEOGRAD, 30. avgusta 2018. (Beta) - Niška policija uhapsila je dva funkcionera opštinske uprave u Blacu zbog primanja mita, saopšteno je danas.Uhapšeni su M.V. (35) funkcioner Skupštine opštine Blace i Z.M. (50) odgovorno lice opštinske uprave Blace i predstavnik većinskog vlasnika Veterinarske stanice Blace.Osumnjičeni se terete da su primili 3.000 evra od odgovornog lica i manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice kako bi na skupštini akcionara usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga su predložili mali akcionari.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/transparentnost-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016-godine/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

Foto: BetaPodeliTransparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.TS je u saopštenju ocenio da "začudjuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenadjenje", stoji u saopštenju.Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu medjudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere."Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.(Beta)          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/hronika/uhapsena-dva-funkcionera-opstine-blace-zbog-mita_945858.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšena dva funkcionera opštine Blace zbog mita

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su dve...BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su dve osobe iz Blaca zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo primanje mita.Uhapšeni su M.V. (35) funkcioner Skupštine opštine Blace i Z.M. (50) odgovorno lice opštinske uprave Blace i predstavnik većinskog vlasnika Veterinarske stanice Blace, saopštio je MUP. Kako saznaje Tanjug uhapšeni su predsednik Skupštine opštine Blace Miloš Vasiljević i načelnik opštinske uprave Zoran Milutinović. Osumnjičeni se terete da su zahtevali i primili 3.000 evra od odgovornog lica i manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice kako bi na skupštini akcionara usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga su predložili mali akcionari, rečeno je u saopštenju.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Transparentnost-Novi-Nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016-godine.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST: NOVI NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE LOŠIJI OD ONOG IZ 2016. GODINE

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016..Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS je u saopštenju ocenio da "začudjuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenadjenje", stoji u saopštenju. Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine ...

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/96192-transparentnost-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016-godine

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016.. Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS je u saopštenju ocenio da "začudjuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja". "Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenadjenje", stoji u saopštenju. Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika. TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti. Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu medjudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere. "Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju. Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: TS:Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme

TS:Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava problemeBEOGRAD, 30. avgusta (Tanjug) - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne rešava bitne probleme.Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika."Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja", saopštila je

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/TS-Takon-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: TAKON O SPREČAVANJU KORUPCIJE LOŠIJI OD ONOG IZ 2016.

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016... Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018, 12:02 Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv...  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=426819

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme

BEOGRAD - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne rešava bitne probleme.Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika.Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-30/n1-info/ts-zakon-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016/22169515

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Zakon o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016.

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv... Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.N1 Info pre 6 minuta | Beta TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja". "Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rs.n1info.com "

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Fonet

Teme: Korupcija

Naslov: OSUMNJIČENI ZA KORUPCIJU

OSUMNJIČENI ZA KORUPCIJUBEOGRAD, 30. avgust 2018. (FoNet) - Ministarstvo unutranjihposlova Srbije saopštilo je danas da su uhapšeni M.V. (1983)funkcioner Skupštine opštine Blace i Z.M. (1968) odgovornolice opštinske uprave Blace i predstavnik većinskog vlasnikaVeterinarske stanice Blace zbog sumnje da su izvršilikrivično delo primanje mita.Osumnjičeni se terete da su zahtevali i primili 3.000 evraod odgovornog lica i manjinskog akcionara jedne veterinarskestanice kako bi na skupštini akcionara usvojili odluku oimenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga supredložili mali akcionari, navodi se u saopštenju. (kraj)sv/ivt 11:10

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a415993/Vesti/TS-Takon-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Takon o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016.

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenađenje", stoji u saopštenju.Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere."Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/ts-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme

BEOGRAD - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji30. avgusta 2018. 11:44PodeliBEOGRAD - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne rešava bitne probleme.Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika."Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja", saopštila je TS.(Tanjug)      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/hiljade-evra-po-celom-stolu-pogledajte-kako-su-pali-celnici-opstine-blace-zbog/s8r8qq9

Autori: Blic

Teme: Korupcija

Naslov: HILJADE EVRA PO CELOM STOLU Pogledajte kako su pali čelnici opštine Blace zbog PRIMANJA MITA (VIDEO)

Predsedsednik Skupštine opštine Blace Miloš Vasiljević i načelnik opštinske uprave Zoran Milutinović uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita.Oni su uhapšeni u saradnji BIA i MUP Odeljenja za borbu protiv korupcije po nalogu tužioca posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.Vasiljević i Milutinović se terete da su zahtevali i primili 3.000 evra od odgovornog lica i manjinskog akcionara jedne veterinarske stanice kako bi na skupštini akcionara usvojili odluku o imenovanju direktora Veterinarske stanice Blace koga su  predložili mali akcionari.Više javno Tužilaštvo u Nišu, izdalo je saopštenje da je juče  u popodnevnim časovima  izvršena primopredaja novca, a da su kasnije Vasiljević i Milutinović uhapšeni.- Na osnovu predloga malih akcionara Veterinaske stanice Blace, u popodnevnim časovima, u prostorijama Veterinarske stanice Blace, izvršena je primopredaja novca, nakon čega su najpre M.Z., a zatim i V.M. lišeni slobode od strane pripadnika UKP Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije. Određeno im je zadržavanje u trajanju od 48 sati, u kom periodu će biti saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Nišu - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu.Kako privatizacija Veterinarske stanice Blace nije bila uspešna, ova ustanova i dalje je ingerenciji Opštine.(I.A.)      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Nacrt-Zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: "NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE NE REŠAVA PROBLEME"

Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila i Izvor: B92, 30.Avg.2018, 13:11 Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme.Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika."Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi...  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=08&dd=30&nav_category=11&nav_id=1437372

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: "Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme" - Info

Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme.Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika."Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja", saopštila je TS.Izvor: Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-30/b92/nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme/22169868

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: "Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme"

Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene... Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme.B92 pre 9 minuta | Â Tanjug Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika. "Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu b92.net " Pogledajte još vesti iz kategorije Politika "

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: news.burina.net

Link: https://news.burina.net/news/nacrt-zakona-o-spreavanju-korupcije-ne-reava-probleme

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: "Nacrt Zakona o spre?avanju korupcije ne re?ava probleme" - Burina.NET :: Novosti iz zemlje i sveta

Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o spre?avanju korupcije ne re?ava bitne probleme. Da bi se re?ili problemi zbog kojih su promene ovog zakona zapo?ete pre nekoliko godina, TS je predlo?ila izmene u vi?e od 30 ?lanova, koji se odnose na razdvajanje javne i politi?ke funkcije, krivi?no gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovla??enja Agencije i izbor njenih ?elnika.... pročitajte ceo članak Objavio: B92 - Danas Novo u poslednjih pola sata "Nacrt Zakona o spre?avanju korupcije ne re?ava probleme" B92 (Danas) - Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o spre?avanju korupcije ne re?ava bitne probleme. Da bi se re?ili problemi zbog kojih su promene ovog zakona zapo?ete pre nekoliko godina, TS... Novo u poslednjih 24 sata Uhapšena dva funkcionera opštine Blace zbog mita RTV :: Hronika (Danas) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su... Da?i?: Pri?tina je izgubila podr?ku velikih B92 (Danas) - ?injenica da su Angela Merkel i Donald Tramp razgovarali o Kosovu i dali podr?ku za razgovore koji vode re?avanju tog pitanja veliki je pomak. To je za "Blic" rekao ministar... "Posle Merkel-Tramp stvari se promenile u korist Srbije" B92 (Danas) - ?injenica da su Angela Merkel i Donald Tramp razgovarali o Kosovu i dali podr?ku za razgovore koji vode re?avanju tog pitanja veliki je pomak. To je za "Blic" rekao ministar... Rusija spremna za penzione reforme, ali ne i građani RTS :: Svet (Juče) - Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da se ne slaže sa svim predlozima u nacrtu zakona o reformi penzionog sistema, ali ističe da su promene neophodne. Nacrt zakona o reformi poreskog...

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/transparentnost-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016-godine

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja". "Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenađenje", stoji u saopštenju. Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika. TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti. Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere. "Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.  Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/410276/Vukosavljevic-Do-tragedije-nije-nacinjen-nijedan-propust

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vukosavljević: Do tragedije nije načinjen nijedan propust

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empeks", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal". Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku. Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova. One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar. "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević. Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empeks" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika. Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima. Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto. On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću. Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture. Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarsvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike. Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: studiob.rs

Link: http://studiob.rs/narodna-biblioteka-privremeno-zatvorena/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Narodna biblioteka privremeno zatvorena

Posle tragedije u kojoj su stradala dvojica radnika, Narodna biblioteka ostaje zatvorena dok ne bude potvrđeno da je sasvim bezbedna za korišćenje. Studio BDruštvo Drustvo Pocetna Slajder 30. 08. 2018. 13:37:46Posle tragedije u kojoj su stradala dvojica radnika, Narodna biblioteka ostaje zatvorena dok ne bude potvrđeno da je sasvim bezbedna za korišćenje.foto TanjugMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empex", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku.Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova.One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vrema je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar."Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima.Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto.On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću.Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture.Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarsvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.                

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Transparentnost-Nacrt-Zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST: NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE NE REŠAVA PROBLEME

Izvor: RTS, 30.Avg.2018, 13:45 Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika."Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao...

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/transparentnost-srbija-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-bitne-probleme-nacrt-iz-2016.-je-imao-bolja-resenja.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme, nacrt iz 2016. je imao bolja rešenja

 Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS jeHronika četvrtak, 30. avgust 2018.  Beograd -- Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika. "Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja", saopštila je TS. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/zivot/kultura/vukosavljevic-do-tragedije-nije-nacinjen-nijedan-propust/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vukosavljević: Do tragedije nije načinjen nijedan propust

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva30. avgusta 2018. 13:28PodeliBEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empex", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku.Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova.One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vrema je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar."Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima.Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto.On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću.Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture.Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarsvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.(Tanjug)                

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: glavnevesti.com

Link: http://www.glavnevesti.com/srbija/2324063/-Nacrt-Zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme-

Autori: www.glavnevesti.com

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme - Srbija

Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o ..Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika.   izvor: B92      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/24577

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.TS je u saopštenju ocenio da "začudjuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenadjenje", stoji u saopštenju.Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu medjudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere."Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3243460/vukosavljevic-do-tragedije-u-narodnoj-biblioteci-nije-nacinjen-nijedan-propust.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vukosavljević: Do tragedije u Narodnoj biblioteci nije bilo nijednog propusta

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empeks", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal". Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empeks", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".Vladan Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi sa okolnostima koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku. Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empeks" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova. One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest meseci, odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar. "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević. Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empeks" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika. Biblioteka zatvorena do daljeg  Blašković je rekao da će biblioteka do daljeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima. Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto. On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću. Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture. Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušićeve, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike. Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-30/novi-magazin/transparentnost-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-losiji-od-onog-iz-2016-godine/22169941

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu... Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.Novi magazin pre 10 minuta | Beta TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja". "Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu novimagazin.rs " Pogledajte još vesti iz kategorije Politika "

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3111969/vukosavljevic-do-tragedije-u-narodnoj-biblioteci-nije-nacinjen-nijedan-propust

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: VUKOSAVLJEVIĆ: Do tragedije u Narodnoj biblioteci nije načinjen nijedan propust

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme Empex, nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke ...Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empex", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".   Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku.   Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova.   One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. foto: Dado Đilas Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vrema je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar.   "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.   Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.   Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima.   Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto. foto: Kurir On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću.   Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture.   Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarsvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.   Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.   Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas   NE PROPUSTITE NAKON GUŠENJA DVOJICE RADNIKA: Narodna biblioteka ostaje zatvorena dok ne stigne potvrda da je bezbedna za korišćenje PROŠLO JE NEDELJU DANA OD TRAGEDIJE! I dalje nema odgovora: Ko je kriv za smrt radnika u Narodnoj biblioteci? UMRLI U NAJGORIM MUKAMA: Direktor i radnik grebali na vrata dok su se gušili! Zastrašujući detalji nezabeležene tragedije u Narodnoj biblioteci! TRAGIČNA IGRA SUDBINE: Darko prekinuo godišnji odmor, ispratio dete na put, pa se ugušio u Narodnoj biblioteci!   Kurir Autor:  Kurir Kliknite za sledeću vest  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752040-ispravka-obavestenja-o-produzenju-roka-za-javnu-nabavku-broj-4-18/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ispravka obaveštenja o produženju roka za javnu nabavku broj 4/18

četvrtak, 30. avgust 2018. Sekretarijat za saobraćaj GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za saobraćaj 27. marta 43-45, Beograd Zbog greške do koje je došlo prilikom određivanja novog roka za otvaranje ponuda, Naručilac Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za saobraćaj objavljuje ispravku Obaveštenja o produženju roka za podnošenje ponuda od 27.08.2018. god. Naručilac je u objavljenom Obaveštenju naveo da produžava rok za podnošenje ponuda za 30 dana ali je greškom kao novi datum otvaranja ponuda naveo 26.09.2018. godine. Poslednji dan roka od 30 dana pada u neradni dan, odnosno u subotu 29.09.2018. god., zbog čega se kao novi rok za podnošenje ponuda oređuje 1.10.2018. god. KOMISIJA ZA JAVNU NABAVKU Na osnovu čl. 55 stav 1. tačka 11., čl. 57. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 124/12, 14/15 i 68/15, u daljem tekstu: Zakon), GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za saobraćaj 27. marta 43-45, Beograd objavljuje OBAVEŠTENJE o produženju roka za podnošenje ponuda za javnu nabavku dobra - "Kupovina i ugradnja semaforskih uređaja za opremanje raskrsnica" (javna nabavka broj 4/18) Obaveštenje

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/ispituje-se-bezbednost-narodne-biblioteke_945892.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ispituje se bezbednost Narodne biblioteke

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Narodna biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbednosnih provera, ali da očekuje da su u pitanju...BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Narodna biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbednosnih provera, ali da očekuje da su u pitanju sedmice, a ne meseci.On je na konferenciji za novinare rekao da ne može da govori o istrazi nesreće u Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj su dva radnika jedne privatne firme izgubila život, i da je to stvar istrage. On je napomenuo da su u sredu, 29. avgusta obavljene toksikološke analize i da nema zagađenja vazduha u Biblioteci. "Da bi Biblioteka nesmetano mogla da nastavi da radi potrebno je, osim stanja vazduha u prostoru, utvrditi i stanje sistema nakon akcidenta", objasnio je Vukosavljević. Novinarima su podeljeni izveštaj privatne firme Empex od 22. aprila 2018. o proveri instalacija u Narobnoj biblioteci Srbije i prošli inspekcijski pregled MUP u Biblioteci iz 2015, a Vukosavljević ističe da ništa nije ukazivalo da postoje problemi u sistemu do trenutka tragedije. On je ocenio da je celokupna dokumentacija u formalnom smislu ispravna i da su kontrole i inspekcijski nadzori sprovođeni po propisima. "Prema našem shvatanju stvari sistem protivpožarne zaštite, programska dokumenta i način angažovanja stručnih lica i preduzeća funkcionišu kako je zamišljeno", rekao je Vukosavljević. On je istakao da će istraga koja se vodi vrlo precizno dati konačnu reč kako se nesreća dogodila. Upravnik Narodne bliblioteke Srbije Laslo Blašković izrazio je saučešće porodicama dvojice poginulih radnika Empexa, firme koja je održavala protivpožarne sisteme u Biblioteci. Blašković je rekao da je Biblioteka dobila informaciju da će je posetiti protivpožarna inspekcija i da je zbog toga u vanrednu kontrolu pozvana firma Empex, koja četiri godine kontroliše protivpožarne sisteme u Biblioteci. "Stvar je trebalo da bude rutinska. Biblioteka je dobila informaciju da će se posetiti protivpožarna inspekcija i u sklopu priprema za dolazak pozvana je firma Empex u vanrednu kontrolu. Nije bilo nikakve havarije i ništa nije ukazivalo da bi nesreća mogla da se desi", rekao je Blašković. Vukosavljević Do tragedije nije načinjen nijedan propust  Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal". Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku. Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova. One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar. "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević. Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika. Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima. Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto. On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću. Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture. Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike. Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa. Vukosavljević:Do tragedije nije načinjen nijedan propust       BEOGRAD, 30. avgusta (Tanjug) - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empex", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".       Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku.       Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova.       One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.       Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar.       "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.       Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.       Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima.       Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto.       On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću.       Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture.       Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.       Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.        

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/ts-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-gori-od-prethodnog.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije gori od prethodnog

30 Aug 2018 "Manja ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije" Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme.TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenađenje", stoji u saopštenju.Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere."Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.(Beta)Podelite ovu stranicu!        

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Nacrt-Zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme/cl/3796020

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - "Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme".

Srbija - Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika.."Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme""Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme"Transparentnost Srbija ocenila da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije ne rešava bitne probleme. Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika. Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godineTransparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS: Zakon o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016.Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godineTransparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS je u saopštenju ocenio da "začudjuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja"."Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstav             

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/950408/uhapsena-lekarka-zbog-primanja-mita/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšena lekarka zbog primanja mita

Užice - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje30.08.2018 14:19 | 0 komentar(a)korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su LJ. V. (58) lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita. Policija je takođe uhapsila i Z. K. (1990) iz Prijepolja, osumnjičenog za davanje mita, navedeno je u saopštenju. Sumnja se da je LJ.V. 28. avgusta ove godine zahtevala, a dva dana kasnije i primila 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji, a Z. K. se sumnjiči da je nakon izvršenog prekida trudnoće lekarki predao novac. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. GZS / Tanjug  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/ispituje-se-bezbednost-narodne-biblioteke_945891.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ispituje se bezbednost Narodne biblioteke

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Narodna biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbednosnih provera, ali da očekuje da su u pitanju...BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Narodna biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbednosnih provera, ali da očekuje da su u pitanju sedmice, a ne meseci.On je na konferenciji za novinare rekao da ne može da govori o istrazi nesreće u Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj su dva radnika jedne privatne firme izgubila život, i da je to stvar istrage. On je napomenuo da su u sredu, 29. avgusta obavljene toksikološke analize i da nema zagađenja vazduha u Biblioteci. "Da bi Biblioteka nesmetano mogla da nastavi da radi potrebno je, osim stanja vazduha u prostoru, utvrditi i stanje sistema nakon akcidenta", objasnio je Vukosavljević. Novinarima su podeljeni izveštaj privatne firme Empex od 22. aprila 2018. o proveri instalacija u Narobnoj biblioteci Srbije i prošli inspekcijski pregled MUP u Biblioteci iz 2015, a Vukosavljević ističe da ništa nije ukazivalo da postoje problemi u sistemu do trenutka tragedije. On je ocenio da je celokupna dokumentacija u formalnom smislu ispravna i da su kontrole i inspekcijski nadzori sprovođeni po propisima. "Prema našem shvatanju stvari sistem protivpožarne zaštite, programska dokumenta i način angažovanja stručnih lica i preduzeća funkcionišu kako je zamišljeno", rekao je Vukosavljević. On je istakao da će istraga koja se vodi vrlo precizno dati konačnu reč kako se nesreća dogodila. Upravnik Narodne bliblioteke Srbije Laslo Blašković izrazio je saučešće porodicama dvojice poginulih radnika Empexa, firme koja je održavala protivpožarne sisteme u Biblioteci. Blašković je rekao da je Biblioteka dobila informaciju da će je posetiti protivpožarna inspekcija i da je zbog toga u vanrednu kontrolu pozvana firma Empex, koja četiri godine kontroliše protivpožarne sisteme u Biblioteci. "Stvar je trebalo da bude rutinska. Biblioteka je dobila informaciju da će se posetiti protivpožarna inspekcija i u sklopu priprema za dolazak pozvana je firma Empex u vanrednu kontrolu. Nije bilo nikakve havarije i ništa nije ukazivalo da bi nesreća mogla da se desi", rekao je Blašković. Vukosavljević Do tragedije nije načinjen nijedan propust  Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal". Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku. Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova. One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar. "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević. Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika. Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima. Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto. On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću. Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture. Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike. Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa. Vukosavljević:Do tragedije nije načinjen nijedan propust       BEOGRAD, 30. avgusta (Tanjug) - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empex", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".       Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi okolnosti koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku.       Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empex" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova.       One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.       Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar.       "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.       Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empex" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.       Blaškovć je rekao da će biblioteka do daljnjeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima.       Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto.       On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću.       Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture.       Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.       Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.        

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752040-ispravka-obavestenja-o-produzenju-roka-za-javnu-nabavku-broj-4-18/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ispravka obaveštenja o produženju roka za javnu nabavku broj 4/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za saobraćaj četvrtak, 30. avgust 2018. Sekretarijat za saobraćaj GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za saobraćaj 27. marta 43-45, Beograd Zbog greške do koje je došlo prilikom određivanja novog roka za otvaranje ponuda, Naručilac Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za saobraćaj objavljuje ispravku Obaveštenja o produženju roka za podnošenje ponuda od 27.08.2018. god. Naručilac je u objavljenom Obaveštenju naveo da produžava rok za podnošenje ponuda za 30 dana ali je greškom kao novi datum otvaranja ponuda naveo 26.09.2018. godine. Poslednji dan roka od 30 dana pada u neradni dan, odnosno u subotu 29.09.2018. god., zbog čega se kao novi rok za podnošenje ponuda oređuje 1.10.2018. god. KOMISIJA ZA JAVNU NABAVKU Na osnovu čl. 55 stav 1. tačka 11., čl. 57. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 124/12, 14/15 i 68/15, u daljem tekstu: Zakon), GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za saobraćaj 27. marta 43-45, Beograd objavljuje OBAVEŠTENJE o produženju roka za podnošenje ponuda za javnu nabavku dobra - "Kupovina i ugradnja semaforskih uređaja za opremanje raskrsnica" (javna nabavka broj 4/18) Obaveštenje

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752053-obavestenje-o-zakljucenom-ugovoru-za-javnu-nabavku-broj-2-18---partija-3/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom ugovoru za javnu nabavku broj 2/18 - partija 3

Na osnovu člana 116. stav 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeničetvrtak, 30. avgust 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituNa osnovu člana 116. stav 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 124/12, 14/15 i 68/15)GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituobjavljujePribor za održavanje higijene, oblikovane u četiri partije(Centralizovana javna nabavka broj 2/18)PARTIJA 3          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752053-obavestenje-o-zakljucenom-ugovoru-za-javnu-nabavku-broj-2-18---partija-3/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom ugovoru za javnu nabavku broj 2/18 - partija 3

četvrtak, 30. avgust 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituNa osnovu člana 116. stav 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 124/12, 14/15 i 68/15)GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituobjavljujePribor za održavanje higijene, oblikovane u četiri partije(Centralizovana javna nabavka broj 2/18)PARTIJA 3          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752051-obavestenje-o-zakljucenom-ugovoru-za-javnu-nabavku-broj-2-18_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom ugovoru za javnu nabavku broj 2/18

četvrtak, 30. avgust 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituNa osnovu člana 116. stav 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 124/12, 14/15 i 68/15)GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituobjavljujePribor za održavanje higijene, oblikovane u četiri partije(Centralizovana javna nabavka broj 2/18)PARTIJA 1          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752052-obavestenje-o-zakljucenom-ugovoru-za-javnu-nabavku-broj-2-18---partija-4/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom ugovoru za javnu nabavku broj 2/18 - partija 4

četvrtak, 30. avgust 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituNa osnovu člana 116. stav 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 124/12, 14/15 i 68/15)GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituobjavljujePribor za održavanje higijene, oblikovane u četiri partije(Centralizovana javna nabavka broj 2/18)PARTIJA 4          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: glaspodrinja.rs

Link: https://www.glaspodrinja.rs/aktuelno/4396/transparentnost-novi-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-losiji

Autori: Redakcija

Teme: KorupcijaSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije lošiji od onog iz 2016. godine

(Beta) - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi...(Beta) - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer kako se navodi, ne rešava brojne probleme. TS je u saopštenju ocenio da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja". "Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenađenje", stoji u saopštenju. Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti. Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere. "Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju. Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Neizvesno-ko-preuzima-kruznu-liniju-Nis-ekspres-osporava-Curdica.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Neizvesno ko preuzima "kružnu" liniju - "Niš ekspres" osporava "Ćurdića"

Iako za samo dva dana niške autobske linije 7, 12 i 34 na osnovu tendera Direkcije za javni prevoz treba da preuzme novi prevoznik, i dalje se ne zna ko će to biti, jer "Ćurdićevu" "pobedničku" ponudu osporava "Niš ekspres".Iako za samo dva dana niške autobske linije 7, 12 i 34 na osnovu tendera Direkcije za javni prevoz treba da preuzme novi prevoznik, i dalje se ne zna ko će to biti, jer Ćurdićevu "pobedničku" ponudu osporava Niš ekspres. Nakon odluke Direkcije za javni prevoz da jednogodišnji ugovor dodeli prevozniku Ćurdić, koji je ponudio starije i lošije autobuse, ali po daleko nižoj ceni, iz Niš ekspresa su podneli zahtev za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki. Međutim, da li će ugovor ostati Ćurdiću ili će se na njemu ipak naći potpis direktora Niš ekspresa, ni dva dana do početka njegove realizacije nije poznato, jer, kako kaže direktor Direkcije za javni prevoz Saša Petronijević ništa nije odlučeno. Obaveštavam Vas da još uvek nije okončan postupak po zahtevu za zaštitu prava ponuđača Niš ekspres Niš - rekao je Petronijević. Odgovor na pitanje šta je potencijalno sporno kod Ćurdićeve ponude, novinari Južnih vesti zasad čekaju od Niš ekspresa. Inače, ukoliko ipak posao dobije Niš ekspres, ovo će građane koštati preko milion evra za godinu dana, odnosno 152 dinara po pređenom kilometru, dok bi sa Ćurdićem to koštalo oko 900.000 evra za godinu dana, odnosno 132 dinara po km. Podsetimo, Niš ekspres je sličnu stvar uradio i pre par meseci sa Arivom, koja je prvobitno po nižoj ceni dobila tromesečni ugovor da prevozi putnike na "kružnoj", Sarajevskoj i Njegoševoj liniji. Naime, Niš ekspres je osporio Arivinu ponudu, jer je ponuđene autobuse u trenutku izvršenja ugovora već koristila na drugim linijama. Odluka je nakon toga promenjena. Inače, "kružnom" linijom, kao i linijama Kalač brdo-Sarajevska i Njegoševa-Donji Komren od jula, kako je odlučila gradska valst, neće voziti autobusi Direkcije za javni prevoz, jer ovo preduzeće gasi sektor saobraćaja. Gradski većnik Igor Vojinović je govorio da je ovako odlučeno zbog toga što je isplativije, jer bi u autobuse gradske službe trebalo da bude uloženo mnogo više para, nego što će koštati da to radi neki drugi prevoznik. Mnogi autobusi na "kružnoj" liniji bili su isključeni iz saobraćaja u martu, jer nisu prošli tehnički pregled, a jedan od njih je zbog neispravnih kočnica uleteo u bivšu kasarnu "Bubanjski heroji". O tome da se građani voze nebezbednim autobusima, rukovodstvo Direkcije - direktor Saša Petronijević i njegov zamenik Nenad Stanković nisu hteli da govore.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: uzickanedelja.rs

Link: https://uzickanedelja.rs/uhapsen-treci-ginekolog-u-uzickoj-bolnici/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen treći ginekolog u užičkoj bolnici

Dr LJ.V. (58) iz Užica, specijalista ginekologije u užičkoj bolnici, uhapšena je jutros za vreme održavanja kolegijuma. - Doktorka je bila prethodnu noć dežurna, a ujutru su imali kolegijum. Za vreme trajanja kolegijuma, došli su službenici MUP-a i odveli doktorku. Ne znamo razlog njenog hapšenja - kaže naš izvor iz Opšte bolnice Užice. Doktorku je uhapsilo Odeljenje za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. Ona se sumnjiči da je izvršila krivično delo primanja mita. Određeno joj je policijsko zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedena u Kraljevo. - Sumnja se da je ona u utorak, 28. avgusta, zahtevala 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinje u šestoj nedelji. Dva dana kasnije je i dobila taj novac. Uhapšen je i Z. K. (28) iz Prijepolja zbog davanja mita. On se sumnjiči da je nakon izvršenog prekida trudnoće lekarki dao 200 evra - saznajemo od izvora bliskog istrazi. Ovo je treće hapšenje užičkih ginekologa u ovoj godini, a drugo za 20 dana.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3243460/vukosavljevic-do-tragedije-u-narodnoj-biblioteci-nije-nacinjen-nijedan-propust.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vukosavljević: Do tragedije u Narodnoj biblioteci nije bilo nijednog propusta

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empeks", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal". Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci Srbije, kada su preminula dva radnika firme "Empeks", nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema nacionalne biblioteke za šta je, pored pomenute, bila zadužena i firma "Gardal".Vladan Vukosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da se desio tragičan presedan u poslovanju ustanova kulture, ali i da ne želi da prejudicira ishod istrage, niti da se bavi spekulacijama u vezi sa okolnostima koje su dovele do pogibije dvojice radnika što će, kako je rekao, utvrditi vrlo detaljna i precizna istraga koja je u toku. Ministar je naveo da su u poslednje četiri godine, a svake godine se raspisuju javne nabavke, za poslove protivpožarne zaštite i kontrole sistema za protivpožarnu zaštitu angažovane firme "Empeks" iz Beograda i "Gardal" iz Niša, licencirane od strane države za obavljanje tih poslova. One vrše redovne kontrole i podnose izveštaje na svakih šest meseci, odnosno dva meseca, dok nadzor nad radom tih preduzeća i nad ukupnom bezbednošću biblioteke vrši Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015. i pre izvesnog vremena je najavljena nova kontrola za period između 27. i 31. avgusta, a angažovane firme su svoje kontrole izvršile 22. aprila, odnosno 4. jula i sledeće su zakazane za 22. oktobar, odnosno 4. septembar. "Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević. Pošto je bila najavljena kontrola MUP-a, kako su objasnili Vukosavljević i upravnik NBS Laslo Blašković, pozvani su stručnjaci iz firme "Empeks" u vanrednu kontrolu da provere da li je sve u redu, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika. Biblioteka zatvorena do daljeg  Blašković je rekao da će biblioteka do daljeg ostati zatvorena sve dok se ne utvrdi stanje protivpožarnog sistema, navodeći da je Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje uvrdio da je koncentracija ugljen-dioksida i u korisničkom i u administrativnom delu u dozvoljenim vrednostima. Upravnik nacionalne biblioteke je objasnio i da dok traje istraga ne mogu da se iznose knjige iz depoa. Blašković, kao ni ministar, nisu želeli da prejudiciraju kada će biblioteka moći da otvori svoja vrata korisnicima. Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto. On je naveo da nemaju nikakav nagoveštaj ni pretpostavku da u bilo kojoj ustanovi kulture postoji neki akutni, vidljiv, zapažen ili na bilo koji drugi način konstatovan problem u vezi sa bezbednošću. Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić je rekla da je 26. septembra prošle godine Ministarstvo kulture zatražilo izveštaj ustanova kulture, sa analizom uticaja svih vrsta rizika i ti izveštaji su pokazali da je sve u redu što se tiče zaštite u ustanovama kulture. Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušićeve, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike. Dvojica radnika su preminula 24. avgusta usled posledica gušenja zbog curenja gasa.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: yuestrada.com

Link: http://yuestrada.com/vesti/news/470768/transparentnost-nacrt-zakona-o-sprecavanju-korupcije-ne-resava-probleme

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme

<p>Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona,Da bi se rešili problemi zbog kojih su promene ovog zakona započete pre nekoliko godina, TS je predložila izmene u više od 30 članova, koji se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije i izbor njenih čelnika. "Ministarstvo pravde sada je ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja", saopštila je Transparentnost Srbija.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: voice.org.rs

Link: http://voice.org.rs/agencija-u-srbiji-zvanicno-30-000-javnih-funkcionera/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcionera - Vojvođanski istraživačko -analitički centar "VOICE"

Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcioneraZaključno sa 31.12.2017. godine u Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, precizirala je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvor, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu. Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera. Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. čak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000.Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije.- Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata - rekao nam je Stojiljković.Agencija nije precizno odgovorila ni na pitanje VOICE-a da li je broj javnih funkcionera u Srbiji sličan, veći ili manji od proseka u zemljama Evrope, navodeći samo da je ukupan broj javnih funkcionera u zemljama Evrope različit.- Broj funkcionera u zemljama u okruženju određen je regulativom kojom se definiše pojam funkcionera, pa iz tog razloga nije moguće praviti uporedne analize - navedeno je u odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije.Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, istakao je za VOICE da se mora biti oprezan prilikom poređenja broja javnih funkcionera u Srbiji i drugim zemljama.- Obuhvat tog pojma može biti veoma različit. Na primer, da li su tu članovi opštinskih izbornih komisija, da li su tu članovi školskih odbora i tako dalje. Taj krug javnih funkcija u Srbiji je jako širok, a ne mora da znači da je u svakoj zemlji isti - kazao je Nenadić. Problem je, dodaje, što se u Srbiji broj javnih funkcionera ne određuje po racionalnim principima, što se najbolje videlo prilikom izmene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je sada ograničen broj članova gradskih i opštinskih veća, kao i broj pomoćnika gradonačelnika i predsednika opština. Nenadić očekuje da se pitanje brojnosti javnih funkcionera u Srbiji postavi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, iz ugla poštovanja usvojenih zakonskih normi u pogledu procedure izbora.- Tu Srbija već dobija opomene od evropskih institucija. Na primer, zbog nepoštovanja procedure za postavljanje službenika na položaje. Ali, u pogledu ukupnog broja, mislim da će to pitanje pre svega biti tretirano u sklopu reforme javne uprave ili toga koliko je ona racionalna i osposobljena da odgovara potrebama društva - rekao je Nenadić.Dalibor Stupar (VOICE)        

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/agencija-u-srbiji-zvanicno-30-000-javnih-funkcionera.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcionera

30 Aug 2018 VOICE: Gde su nestala obećanja o borbi protiv stranačkog zapošljavanja? Zaključno sa 31.12.2017. godine u Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, precizirala je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu. Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera. Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. čak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000.Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije.- Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata - rekao nam je Stojiljković.Agencija nije precizno odgovorila ni na pitanje VOICE-a da li je broj javnih funkcionera u Srbiji sličan, veći ili manji od proseka u zemljama Evrope, navodeći samo da je ukupan broj javnih funkcionera u zemljama Evrope različit.- Broj funkcionera u zemljama u okruženju određen je regulativom kojom se definiše pojam funkcionera, pa iz tog razloga nije moguće praviti uporedne analize - navedeno je u odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije.Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, istakao je za VOICE da se mora biti oprezan prilikom poređenja broja javnih funkcionera u Srbiji i drugim zemljama.- Obuhvat tog pojma može biti veoma različit. Na primer, da li su tu članovi opštinskih izbornih komisija, da li su tu članovi školskih odbora i tako dalje. Taj krug javnih funkcija u Srbiji je jako širok, a ne mora da znači da je u svakoj zemlji isti - kazao je Nenadić. Problem je, dodaje, što se u Srbiji broj javnih funkcionera ne određuje po racionalnim principima, što se najbolje videlo prilikom izmene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je sada ograničen broj članova gradskih i opštinskih veća, kao i broj pomoćnika gradonačelnika i predsednika opština. Nenadić očekuje da se pitanje brojnosti javnih funkcionera u Srbiji postavi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, iz ugla poštovanja usvojenih zakonskih normi u pogledu procedure izbora.- Tu Srbija već dobija opomene od evropskih institucija. Na primer, zbog nepoštovanja procedure za postavljanje službenika na položaje. Ali, u pogledu ukupnog broja, mislim da će to pitanje pre svega biti tretirano u sklopu reforme javne uprave ili toga koliko je ona racionalna i osposobljena da odgovara potrebama društva - rekao je Nenadić.Dalibor Stupar (VOICE) Podelite ovu stranicu!        

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/voice-u-srbiji-zvanicno-ima-30.000-aktivnih-javnih-funkcionera.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: VOICE: U Srbiji zvanično ima 30.000 aktivnih javnih funkcionera

Zaključno sa 31. 12. 2017. godine u Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije registrovano je ukupno 29. 936 aktivnih funkcionera, precizirala je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitičkiHronika četvrtak, 30. avgust 2018. Zaključno sa 31.12.2017. godine u Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, precizirala je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvor, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine. Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu. Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera. Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. čak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000. Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije. - Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata - rekao nam je Stojiljković. Agencija nije precizno odgovorila ni na pitanje VOICE-a da li je broj javnih funkcionera u Srbiji sličan, veći ili manji od proseka u zemljama Evrope, navodeći samo da je ukupan broj javnih funkcionera u zemljama Evrope različit. - Broj funkcionera u zemljama u okruženju određen je regulativom kojom se definiše pojam funkcionera, pa iz tog razloga nije moguće praviti uporedne analize - navedeno je u odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije. Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, istakao je za VOICE da se mora biti oprezan prilikom poređenja broja javnih funkcionera u Srbiji i drugim zemljama. - Obuhvat tog pojma može biti veoma različit. Na primer, da li su tu članovi opštinskih izbornih komisija, da li su tu članovi školskih odbora i tako dalje. Taj krug javnih funkcija u Srbiji je jako širok, a ne mora da znači da je u svakoj zemlji isti - kazao je Nenadić. Problem je, dodaje, što se u Srbiji broj javnih funkcionera ne određuje po racionalnim principima, što se najbolje videlo prilikom izmene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je sada ograničen broj članova gradskih i opštinskih veća, kao i broj pomoćnika gradonačelnika i predsednika opština. Nenadić očekuje da se pitanje brojnosti javnih funkcionera u Srbiji postavi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, iz ugla poštovanja usvojenih zakonskih normi u pogledu procedure izbora. - Tu Srbija već dobija opomene od evropskih institucija. Na primer, zbog nepoštovanja procedure za postavljanje službenika na položaje. Ali, u pogledu ukupnog broja, mislim da će to pitanje pre svega biti tretirano u sklopu reforme javne uprave ili toga koliko je ona racionalna i osposobljena da odgovara potrebama društva - rekao je Nenadić. (Dalibor Stupar - VOICE)  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/agencija-u-srbiji-zvanicno-30-000-javnih-funkcionera/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcionera

Foto: BetaPodeliU Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE je od Agencije tražio te podatke povodom pisanja medija da je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.Medjutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u (www.voice.org.rs) dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za odredjivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije.Bivši predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj nosilaca funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", kazao je Stojiljković.(Beta)        

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a416117/Vesti/Agencija-U-Srbiji-registrovano-gotovo-30.000-funkcionera.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji registrovano gotovo 30.000 funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE je od Agencije tražio te podatke povodom pisanja medija da je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u (www.voice.org.rs) dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije.Bivši predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj nosilaca funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", kazao je Stojiljković.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/96219-agencija-u-srbiji-zvanicno-30-000-javnih-funkcionera

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE je od Agencije tražio te podatke povodom pisanja medija da je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine. Medjutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u (www.voice.org.rs) dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu. Na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE. Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za odredjivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije. Bivši predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj nosilaca funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije. "Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", kazao je Stojiljković.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcionera

Agencija: U Srbiji zvanično 30.000 javnih funkcioneraNOVI SAD, 30. avgusta 2018. (Beta) - U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE je od Agencije tražio te podatke povodom pisanja medija da je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.Medjutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u (www.voice.org.rs) dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za odredjivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije.Bivši predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj nosilaca funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", kazao je Stojiljković.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: navidiku.rs

Link: https://www.navidiku.rs/vesti/2018-08-30/transparentnost-nacrt-zakona-o-spreavanju-korupcije-ne-reava-probleme/1947035

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne rešava bitne probleme.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3112181/u-srbiji-ima-oko-30000-funkcionera-za-5-godina-dobili-smo-vise-od-4000-novih

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U SRBIJI IMA OKO 30.000 FUNKCIONERA: Za 5 godina dobili smo više od 4.000 novih

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE je od Agencije ...U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).   VOICE je od Agencije tražio te podatke povodom pisanja medija da je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.   Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u (www.voice.org.rs) dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.   Na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.   Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije.   Bivši predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj nosilaca funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije.   "Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", kazao je Stojiljković.   (Kurir.rs/Beta) NE PROPUSTITE V.D. NIJE VIŠE DIREKTOR DOVEKA: Na ovoj funkciji odsad najviše 9 meseci   Kurir Autor:  Kurir Kliknite za sledeću vest  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: vaseljenska.com

Link: https://www.vaseljenska.com/vesti/akcija-uzicke-policije-doktorka-ginekolog-uhapsena-zbog-mita-video/

Autori: @VaseljenskaTV

Teme: Korupcija

Naslov: Akcija užičke policije: Doktorka, ginekolog uhapšena zbog mita (video)

Užice-Doktorka specijalista ginekologije uhapšena je jutros u užičkoj bolnici, a razlozi hapšenja zasad nisu poznati, saznaje Kurir. Podsetimo, preUžice-Doktorka specijalista ginekologije uhapšena je jutros u užičkoj bolnici, a razlozi hapšenja zasad nisu poznati, saznaje Kurir.Podsetimo, pre petnaestak dana u istoj bolnici takođe je uhapšen doktor specijalista ginekologije.U međuvremenu, MUP je saopštio da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili LJ. V. (1960) lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita. Policija je takođe uhapsila i Z. K. (1990) iz Prijepolja, osumnjičenog za davanje mita.Sumnja se da je ona 28. avgusta ove godine zahtevala, a dva dana kasnije i primila 200 evra kako bi izvršila prekid trudnoće pacijentkinji u šestoj nedelji. Z. K. se sumnjiči da je nakon izvršenog prekida trudnoće lekarki predao novac.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.Pogledajte video ovdeZ.Š./Kurir         

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/agencija-u-srbiji-zvanicno-skoro-30-000-javnih-funkcionera/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično skoro 30.000 javnih funkcionera

BEOGRAD - U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnihFoto: TanjugPodeliBEOGRAD - U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godineAgencija za borbu protiv korupcije nije, kako se navodi, VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera.Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. cak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Kako se navodi, sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", rekao je Stojiljković.(Tanjug)          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://rtv.rs/sr_lat/politika/u-srbiji-skoro-30.000-javnih-funkcionera_946022.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U Srbiji skoro 30.000 javnih funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski...BEOGRAD - U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine. Agencija za borbu protiv korupcije nije, kako se navodi, VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu. Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera. Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. cak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE. Kako se navodi, sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije. "Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", rekao je Stojiljković.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=426959

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično skoro 30.000 javnih funkcionera

BEOGRAD - U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: mondo.rs

Link: http://mondo.rs/a1128900/Info/Srbija/Javni-funkcioneri-u-Srbiji-ima-ih-30.000.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji 30.000 javnih funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno s 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Autor: TanjugU Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno s 31. decembrom 2017. godine, registrovano je 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godineAgencija za borbu protiv korupcije nije, kako se navodi, VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera.Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. cak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", rekao je Stojiljković.          

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: U Srbiji zvanično skoro 30.000 javnih funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godineAgencija za borbu protiv korupcije nije, kako se navodi, VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera.Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. cak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Kako se navodi, sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", rekao je Stojiljković.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/u-srbiji-skoro-30.000-javnih-funkcionera_946023.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U Srbiji skoro 30.000 javnih funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski...BEOGRAD - U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine. Agencija za borbu protiv korupcije nije, kako se navodi, VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu. Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera. Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. cak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE. Kako se navodi, sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije. "Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", rekao je Stojiljković.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/u-srbiji-zvanicno-skoro-30000-javnih-funkcionera/yttbbhl

Autori: Tanjug

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U Srbiji zvanično skoro 30.000 javnih funkcionera

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je Agencija u odgovoru za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).VOICE navodi da je od Agencije tražio te podatke, jer se poslednjih nedelja u različitim medijima, uz navođenje Agencije kao izvora, pojavilo više različitih podataka, između ostalog i onaj prema kojem je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. na gotovo 34.000 na kraju 2017. godineAgencija za borbu protiv korupcije nije, kako se navodi, VOICE-u dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.Ipak, u tim izveštajima moguće je pronaći broj ukupno obrađenih i objavljenih obaveštenja u Registru funkcionera.Ta brojka je za 2014. godinu iznosila 41.530, za 2015. 47.500, a za 2016. cak 52.511. Ipak, na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.Kako se navodi, sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za određivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj ljudi koji su nosioci funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije."Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata", rekao je Stojiljković.      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/195890/Transparentnost-Srbija-Da-zakon-potpuno-zabrani-gomilanje-funkcija.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Da zakon potpuno zabrani gomilanje funkcija

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi nacrt Zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer, kako se navodi, ne rešava brojne probleme.TS ocenjuje da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja".   "Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenađenje", stoji u saopštenju.   Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.   TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira, a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.   Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere.   "Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.   Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje. Autor: Beta  

----------------------------------------------------------