Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 19.09.2018

Medij: Blic     Strana: 8,9

Rubrika: Društvo

Autori: Slađana Vukašinović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Mali smenio Dinkićevog milionera

RAZREŠEN JEDAN OD NAJPLAĆENIJIH DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

Vlada Srbije razrešila je Nenada Mijailovića, državnog sekretara u Ministarstvu

finansija, koji je svoj funkcionerski staž počeo još kao kadar G17, saznaje “Blic”.

Mali smenio Dinkićevog milionera

slaĐana vukašinoviĆ

Reč je o čoveku koji je bio jedan od najplaćenijih državnih službenika, mesečno je zarađivao oko 500.000 dinara, a iako u odluci zvanično piše da je to urađeno na njegov lični zahtev, nezvanično on ipak nije dobrovoljno otišao sa te pozicije.

Naime, on je na ovaj gest bio primoran od strane vrha SNS, čijoj se kadrovskoj listi priklonio nakon silasaka sa vlasti Mlađana Dinkića, njegovog političkog mentora. Razlog za Mijailovićevo pomeranje čelni ljudi Vučićeve partije našli su u nekim negativnim efektima afera koje se vezuju za njegovo ime, pre svega oko naglog bogaćenja i nerazjašnjenih okolnosti kupovine državne vile za 410.000 evra u Diplomatskoj koloniji, ali i nekih konceptualnih razlika u definisanju ciljeva fiskalne i poreske politike sa novim ministrom finansija Sinišom Malim.

Ipak, silazak sa ove državne funkcije neće se mnogo odraziti na džep ovog čoveka, na njoj je zarađivao „samo“ 90.324 dinara, jer mu je ostala

mnogo plaćenija pozicija predsednika Odbora skupštine akcionara NIS, za koju mesečno prima 398.000 dinara. Doduše, i ova primanja su mu znatno smanjena, jer je 2013. godine kao član Odbora direk-

tora NIS-a

i poreske politike sa novim ministrom finansija Sinišom Malim.

Ipak, silazak sa ove državne funkcije neće se mnogo odraziti na džep ovog čoveka, na njoj je zarađivao „samo“ 90.324 dinara, jer mu je ostala

mnogo plaćenija pozicija predsednika Odbora skupštine akcionara NIS, za koju mesečno prima 398.000 dinara. Doduše, i ova primanja su mu znatno smanjena, jer je 2013. godine kao član Odbora direk-

tora NIS-a

ŠEST FUNKCIJA UISTO VREME U Vladi Srbije nam je rečeno da je Mijailović razrešen funkcije državnog sekretara na lični zahtev, dok njegov komentar nismo uspeli da dobijemo, jer se nije javljao na telefon. Inače, Mijailović je svojevremeno bio državni službenik sa čak šest javnih funkcija, koje je obavljao od 2011. do 2013. godine. Reč je o članstvu u NO u preduzećima u restrukturiranju, a na kojima je, po podacima Agencije za borbu protiv korupcije, zaradio 882.277 dinara.

imao platu od čak 943.989 dinara, tako bar piše u podacima Agencije za borbu protiv korupcije. Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je još prošle godine, nakon što je u javnosti otkriveno da je Mijailović na ime svoje supruge kupio vilu u Diplomatskom naselju, bilo pokušaja da se on smeni.

- To, međutim, nije dozvolio tadašnji ministar finansija Dušan Vujović, kome je Mijailović bio desna ruka. On nije bio pod partijskom kontrolom SNS, i mogao je da odoli njenim pritiscima i nije se odrekao usluga nekadašnjeg mladog lava Dinkićeve partije, koji ga je 2009. godine postavio na državne funkcije. S druge strane, Mali važi za čoveka koji poštuje mišljenje SNS i zato ga nije bilo teško ubediti da se odrekne usluga Mijailovića, jer ima i drugačiji koncept vođenja državnih finansija. Da se ne bi dizala velika prašina u javnosti, njih dvojica su se dogovorili da ne dođe do klasične smene već da Mijailović sam traži da bude razrešen sa funkcije državnog st S

čo šl b o v k fi v n ri

sm sa še

sekretara - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su veliki prihodi Mijailovića, koji su godinama unazad premašivali primanja mnogih državnih funkcionera, bili i predmet ispitivanja Agencija za borbu protiv korupcije.

- On je vlasnik i 10 odsto kompanije „Ekomeks auto“ iz Čačka, a zbog sumnje da je na nezakonit način preneo upravljačka prava u ovoj kompaniji, pokrenut je postupak. Mijailović ipak neće ostati bez funkcije u NIS-u, a šuška se da može da preuzme i neke poslove u arapskoj firmi „Al Dahra“, koja je kupila PKB. On je dosta bio angažovan na dovođenju investitora iz ove zemlje. Nejasno je kako je ovaj mlad čovek stekao bogatstvo koje prosečan čovek ne može za ceo život - kaže naš sagovornik.

Stručnjaci kažu da slučaj mladog državnog sekretara ukazuje da država nema mehanizam da kontroliše način bogaćenja partijskih kadrova i da je zato neophodno da se što pre donese Zakon o poreklu imovine.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Blic     Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: nikolina govoruša

Teme: Korupcija

Naslov: Šta to beše FT1P?

Šta to beše FT1P?

NIKOLINA GOVORUŠA,

E-recepti, e-sud, adresni registar, državni „data centar“, e-dnevnik, neki su od projekata koji su urađeni i na kojima Vlada insistira u procesu digitalizacije.

Prekjuče je premijerka izjavila da je digitalno osposobljavanje prioritet za Srbiju, jer je ona „moćan alat u borbi protiv korupcije“.

Svakog dana se susrećemo sa novinskim pričama o deci i mladima koji su digitalno opismenjeni i spremniji od većine odraslih da budu vesla koja će nas pogurati napred, te da će

računar postati ono što je bio papir i pečat. I jeste tako, a pomaci napred se vide u kraćim redovima i ceduljama popisa neophodnih papira. Nekadašnja „šalteruša“ iz famozne priče FT1P („fali ti jedan papir“), koja

ispija petu kafu u pola radnog vremena i vraća stranke po nalaz urinokulture, nekako postaje deo prošlosti sve sa sivim zgradama i plavim, tvrdo ukoričenim fasciklama. Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne.

Toj istoj „šalteruši“ nije obezbeđen kraj kakav dolikuje. Još uvek je po udaljenim srpskim rukavcima računar misija za budućnost. Uzalud su, čini se, svakodnevne težnje vlade da stanje na terenu iz korena popravi: otpor promenama je uvek bio žilav u „kasabi“.

Ako je rečeno da je papir prebačen na monitor i u Srbiji, zašto se onda olovkom, crvenom i plavom, zavode ocene u dnevniku?

Ako je rečeno da zdravstvenu knjižicu možemo da naručimo preko interneta i da je dobijemo poštom, zašto i dalje moramo da odnesemo zahtev i uplatnicu u filijalu RFZO-a? Digitalizacija Srbije ide furioznim koracima napred, ali da se ne bi jednog dana obistinila ona šaljiva i lažna priča „da je jedan čovek dobio batine fasciklama jer je samo želeo nešto da pita i tako dođe do željene elektronske knjižice“, na započeti proces, koji je svakodnevica, doduše olakšana i pozitivnija, treba staviti veliki pečat - ali onaj elektronski.

#

Digitalne

inovacije su i snažno oružje u borbi protiv korupcije

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Danas     Strana: 1,7

Rubrika: Društvo

Autori: Z. Radovanović

Teme: Korupcija

Naslov: Povratak „zatvorskog bratstva“, smenjeni profesori uzbunjivači

Promene u rukovodstvu Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Povratak „zatvorskog bratstva", smenjeni profesori uzbunjivači

Strana 7

Promene u rukovodstvu Pravnogfakulteta u Kragujevcu

Povratak „zatvorskog bratstva", smenjeni profesori uzbunjivači

DANAS SAZNAJE

Kragujevac - Glavni akteri čuvene afere „Indeks“, u okviru koje su, u februaru 2007, zbog sumnje da su prodavali ispite i diplome, uhapšeni gotovo svi rukovodioci i veliki broj profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta, ponovo se, sudeći prema poslednjim imenovanjima, vraćaju na vlast u toj visokoškolskoj ustanovi.

Dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Dragan Vujisić juče je, naime, za nove prodekane u toj visokoškolskoj ustanovi imenovao Sreta Purića, koji je u vreme afere „Indeks“ bio dekan Pravnog fakulteta, i koji je, kao osumnjičeni akter te afere, 2007. proveo više meseci u istražnom zatvoru, zatim Srđana Đorđevića, takođe hapšenog zbog sumnje da je prodavao ispite, dokje za direktora fakultetskog Instituta za pravna i društvena istraživanja postavio Miodraga Mićovića, optuženog za učešće u korupcionaškoj aferi vezanoj za prodaju ispita i diploma.

Indikativno je da, tvrde na Pravnom fakultetu, dekan Vujisić nije sačekao odgovor Komisije za akreditaciju kojoj se prekjuče obratio sa zahtevom da ukine mere koje osumnjičene u aferi „Indeks“, do okončanja postupka koji se protiv njih i dalje vodi u Višem sudu u Smederevu, onemogućavaju da budu imenovani na rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Vujisić je, otuda, samoinicijativno odlučio da nekolicinu „indeksovaca“ vrati na vlast na fakultetu. Prethodno je, navode naši izvori, sa mesta prodekana Pravnog fakulteta smenio dr Srđana Vladetića i dr Jasminu Labudović Stanković, koji imaju status uzbunjivača u toj obrazovnoj ustanovi, dok su dr Veljko Vlašković i dr Zoran Jovanović podneli ostavke na tu funkciju.

Bolji poznavaoci prilika u šumadijskoj akademskoj zajednici smatraju, međutim, da dekan Vujisić najnovije kadrovske poteze na Pravnom fakultetu nije smeo da povuče bez „miga“ odozgo, odnosno iz rektorata Univerziteta u Kragujevcu, na čijem čelu je nedavno došlo do smene, kojoj je prethodila višemesečna medijsko-policijska hajka protiv doskorašnjeg rektora Nebojše Arsenijevića, kojeg je na toj funkciji zamenio Nenad Filipović.

Akteri afere „Indeks“ su nedugo po izlasku iz istražnog zatvora, u kojem su 2007. proveli po sedam meseci, bili preuzeli vlast na Pravnom fakultetu, na kojem su godinama potom bili na rukovodećim funkcijama. Jedan od od njih, Predrag Stojanović, godinamaje nakon izlaska iz istražnog zatvora bio dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta.

  1. Radovanović

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 1,4

Rubrika: Politika

Autori: E. Marjanov

Teme: Korupcija

Naslov: Nulta tolerancija na korupciju

ZASEDALA SKUPŠTINA VOJVODINE

Nulta tolerancija

na korupciju

Str. 4

SKUPŠTINA VOJVODINE USVOJILA ANTIKORUPCIJSKI PLAN

Nulta tolerancija na sve oblike korupcije

Skupština Vojvodina je na jučerašnjoj sednici većinom glasova usvojila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o antikorupcijskom planu i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu u prvom polugodištu.

Pokrajinski antikorupcijski plan se odnosi na više od 300 institucija u Vojvodini. Njegovo donošenje je proizašlo iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koja je usvojena 2013. godine. Ta strategija se zasniva na nekoliko temeljnih načela, od kojih je najvažnije načelo nulta tolerancija na korupciju. Znači da nijedan oblik korupcije, makar bio i najsitniji - za društvo nije prihvatljiv.

Taj važan dokument je od prisutnih 94 poslanika podržalo samo 76, i to iz vladajuće koalicije (SNS, SPS-JS, SVM), uprkos tome što svi poslanici smatraju da je borba protiv korupcije veoma važna.

- Smatramo da je veoma važno da Autonomna Pokrajina ima takav dokument koji će na vrlo jasan i precizan način utvrditi mere i aktivnosti na suzbijanju eventualne korupcije i koruptivno ponašanje u pokrajinskim organima - rekao je šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

On je naveo da je taj dokument tim važniji što je AP Vojvodina od 2000. do 2016. godine faktički bila leglo i sinonim za korupciju, s brojnim aferama, na koje su ukazivali kako nezavisni državni organi, kao što su državne revizorske institucije, tako i građani i mediji.

- Podsetiću vas na to da smo imali fondove koji su dodeljivali novac po nahođenju; da smo imali sukobe interesa, da su 53 poslanika 2010. godine bila u sukobu interesa, da smo imali prosto neverovatna trošenja novca iz budžeta, koji je dodeljivan bez ikakvog konkursa, mimo procedura, po želji i nahođenju pokrajinskih sekretara. Dakle, sve to je dovoljan povod da donesemo dokument kojim će bilo kakvo ponašanje u takvom smislu i tom stilu biti unapred osuđeno na propast i da unapred omogućimo građanima i medijama da kroz transparentnost funkcionisanja mnogo lakše dopru do svega do čega smo svi mi dolazili kopanjem, istraživanjem i nekim insajderskim informacijama u prošlosti.

I opoziciona Demokratska stranka smatra da je dokument važan, ali, kako rekao je šef poslaničke grupe DS-a Goran Paunović, s donošenjem dokumenta se kasni dve godine. On je podsetio na Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije koja je doneta 1. jula 2013. godine, potom je 25. avgusta iste godine usvojen i petogodišnji Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije, po kojem je Pokrajinski antikorupcijski plan trabalo da bude usvojen do juna 2016. godine.

- Važno je, međutim, da ga sada konačno imamo na dnevnom redu jer će pomoći u borbi protiv korupcije na sistemski način koji do sada nismo imali, nego je to bilo ad hok, vrlo često obojeno političkim potrebama, gde se prava borba protiv korupcije nije vodila naveo je on.

Srpska radikalna stranka je glasala protiv usvajanja dokumenta pošto, kako je to naveo šef poslaničke grupe radikala Burađ Jakšić, dokument predstavlja puko zadovoljavanje forme, bez konkretne sadržine i suštine. Jakšić je rekao da je pokrajinska vlast probila sve rokove za usvajanje Antikorupcijskog plana i da je poslednja u Srbiji koja usvaja antikorupcijski plan.

Na sednici je usvojen i Izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvo polugodište. „Za” je glasalo 64 poslanika, protiv 15, a nije glasalo sedam. Budžet za ovu godinu iznosi 73,11 milijarde dinara, dok je izvršenje u proteklih šest meseci bilo 38,4 odsto. Opozicija je kritikovala izvršenje budžeta jer smatra da je 38,4 odsto malo. S druge strane, predsednik Odbora za budžet i finansije Jovan Lazarov smatra da stanje budžeta od šest meseci nikako ne može pokazati realno stanje, pre svega kod Uprave za kapitalna ulaganja, koja sprovodi kapitalne projekte u Vojvodini.

- Radi se o jednogodišnjim, dvogodišnjim pa čak trogodišnjim projektima, tako da ima nezavršenih projekata od prošle godine koji su prešli u ovu - istakao je Lazarov. - Dakle, Uprava za kapitalna ulaganja sprovodi krupne kapitalne projekte u AP Vojvodini i nikako se u šest meseci ne može

prikazati finansijska realizacija. Moglo bi, ako bi se prikazao neki mali projekat, poput krečenja škole ili učionice, što je bio slučaj u vreme prethodne vlade, pa da se kaže da je to kapitalni projekat i finansijski realizovana 100 odsto.

On je kao primer naveo period januar-jun 2016, kad smo imali 100 odsto izvršenja rashodne strane budžeta kod turizma i nevladinog sektora, gde je bilo, kako je istakao, klasično izvlačenje para od strane prethodne vlade, a s druge strane nije bio obezbeđen novac za učenički prevoz i podsticaj za treće dete.

Poslanica SPS-a Aleksandra Banković, koja je i jedna od potpredsednika Skupštine Vojvodine, rekla je da je budžetom za 2018. godinu ukupno bilo predviđeno oko 73,1 milijarde dinara i kada pogledamo prihodnu stranu, vidimo da ostvareni prihod za prvih šest meseci prelazi 50 odsto.

- S rashodne strane imamo izvršenje od 38 odsto, što je sasvim prihvatljivo za taj period godine jer znamo da je uvek u drugoj polovini godine taj stepen veći - napomenula je ona. - Sada su u postupku neke javne nabavke i konkursi po sekretarijatima, tako da s rashodne strane veći procenat izvršenja možemo očekivati u sledećoj polovini godine.

  1. Marjanov

Odgovorna budžetska politika - Očekujemo da, kada budemo razmatrali godišnji izveštaj za 2018. godinu, imamo realan prikaz štaje potrošeno i kako su sprovedene javne nabavke, a kada projekti budu završeni i finansijsku realizaciju. Dakle, ova pokrajinska vlada vodi odgovornu politiku, svaki pokrajinski dinar se troši na osnovu toga šta se uradilo na terenu, a finansijsku realizaciju ćemo pratiti kad budemo završili januar-decembar, dakle u sledećoj, 2019. godini - istakao je Jovan Lazarov govoreći o Izveštaju o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvo polugodište o čemu su se poslanici juče izjašnjavali.

JISV podržava, ali ne da glas Liga socijaldemokrata Vojvodine, kako je to rekao Aleksandar Jovanović, podržava borbu protiv korupcije, ali LSV ipak nije učestvovao u glasanju. Dakle, poslanici LSV-a nisu glasali ni za, ni protiv, niti su bili uzdržani prilikom glasanja jer, kako je to naveo Jovanović, LSV smatra da je predlog ishitren i sumnja u volju da plan bude sproveden.

Ovaj dokument je tim važniji što je AP Vojvodina od 2000. do 2016. godine faktički bila letlo i sinonim za korupciju, s brojnim

aferama, na koje su

ukazivali kako nezavisni državni organi, kao što su državne revizorske

institucije, tako i građani i mediji (Milenko Jovanovj

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Politika     Strana: 19

Rubrika: Srbija

Autori: S. Kovačević

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vojvodina donela svoj antikorupcijski plan

Vojvodina donela svoj antikorupcijski plan

Dokument je obaveza iz poglavlja 23 za pridruživanje EU

Novi Sad - Vojvođanski poslanici usvojili su Pokrajinski antikorupcijski plan (PAP). Dokument treba da doprinese nacionalnoj borbi protiv korupcije, ujedno je obaveza iz poglavlja 23 za pridruživanje EU, a u Vojvodini će „pokrivati” 15 oblasti i odnosi se na 320 institucija: od same Skupštine Vojvodine i njenih službi, preko pokrajinske vlade i njenih sekretarijata, uprava, fondova, zavoda i javnih preduzeća, pa do osnovnih i srednjih škola, domova učenika, visokih škola, fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, pozorišta i muzeja...

Podržao ga je i deo opozicije, poslanici Demokratske stranke. Ta partija je do pre dve godine u Vojvodini bila u vrhu vlasti čak deceniju i po, a afere koje su pratile njihovu vladavinu - gašenje Tesla banke, stečaj Razvojne banke Vojvodine, sporne subvencije za privatna preduzeća iz nekadašnjeg Fonda za nove tehnologije, nezavršena obnova dvorca Heterlend i druge, ponovo su juče oživele na skupštinskoj raspravi.

Te afere, po rečima šef poslaničke grupe naprednjaka Milenka Jovanova, bile su sinonim pokrajinskih vlasti 2000-2016. „Daju nam dodatni razlog da se na ozbiljan i odgovoran način upustimo u buduća pravila kontrolisanja”, kazao je Jovanov, napomenuvši da se već sada neki principi iz PAP-a primenjuju, kao što je transparentnost u donošenju propisa. Veoma je važna, po njegovim rečima, i tačka 2 iz PAP-a, koja govori o nedozvoljenoj trgovini uticajem i sukobu interesa. Podsetio je na slučaj iz prošlosti, kada je 53 poslanika bilo u sukobu interesa, a 21 većinski izabrani poslanik nije želeo da se odrekne funkcije gradonačelnika ili predsednika opštine, „pa je to rešeno tako što je Skupština APV rekla da nisu u sukobu interesa, a jedan od njih bio je Bora Novaković”, pa i Bojan Pajtić, koji je bio ujedno, dodao je Jovanov, predsednik pokrajinske vlade, upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja - „praktično sav novac držao u rukama”. Pominjao je i to kako su deljene subvencije za nove tehnologije preduzećima, a ova vraćala novac i kroz mrtvačke sanduke, semena za rasplod bikova, setove za depilaciju...

„Da se ovakve stvari ne bi ponavljale, nužno je da ozbiljno poradimo na svim tačkama iz PAP-a”, kazao je i izazvao poslanika DS-a Gorana Paunovića, koji je kazao da će sve što je izrečeno smatrati „običnim klevetanjem”, dok ne vidi da su pokrenuti odgovarajući postupci.

U raspravu se uključio i bivši potpredsednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin (DS), kojije ocenio da „isto toliko materijala” postoji i danas kod vlasti i time izazvao naprednjake. Potpredsednik vlade T)opđe Milićević (SNS) smatra da su te paralele „čista zamena teza”, a da oni koji to čine treba da iznesu dokaze i obrate se nadležnim organima, dok mu je Vasin uzvratio da ti organi „odavno već proveravaju, a čini se da baš nemaju dokaza”.

Napomenuvši da je nacionalna strategija doneta za period 2013--2018, radikal Tjurađ Jakšić oštro je kritikovao vlast što PAP donosi tek sada. „Godine su vam trebale za to. A krenuli ste - nikako, žalosno, ovo je čista resavska škola, prepisano iz modela koji je napravila Agencija za borbu protiv korupcije”, kazao je Jakšić. Istakao je i da je vlast 2016. „obećala, a obmanula, da će pohapsiti Pajtićev režim”.

Poslanik pokreta Dosta je bilo Aleksandar Zelenski ocenio je da je PAP dobar korak na putu antikorupcijske borbe, ali da tom „skeletu” od 15 oblasti nedostaju „mišićna tkiva i krvni sudovi” da bi živeo. Jedna od njegovih zamerki je da nisu razrađeni detalji - npr. postoji mehanizam kontrole direktora preduzeća, ali ne i nadzornog odbora.

Nisu zadovoljni ni ligaši, čiji je poslanik Aleksandar Jovanović kazao da oni neće glasati ni za, ni protiv, niti će biti uzdržani.

  1. Kovačević

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Lj.P.

Teme: Korupcija

Naslov: NUDIO MITO 12.000 DINARA?

SKANDAL U NOVOSADSKOM OSNOVNOM TUŽILAŠTVU

NUDIO MITO 12.000 DINARA?

U OSNOVNOM javnom tužilaštvu u Novom Sadu, dogodio se do sada nezabeležen slučaj. Optuženi za saobraćajnu nesreću iz nehata B. G. (52), iz Kisača, zameniku tužioca je, kako saznajemo, ponudio mito, da bi ovaj odustao od njegovog krivičnog gonjenja, jer mu je "propao" oportunitet, odnosno odlaganje krivičnog

gonjenja. U zatvorenoj koverti se navodno nalazilo 12.000 dinara. Odmah je o svemu obavešten osnovni javni tužilac. - Čovek je u prepodnevnim satima ušao u kancelariju postupajućeg zamenika tužioca i na njegov sto stavio zatvoren koverat sa novcem - saznajemo nezvanično. - Pored toga, sa sobom je poneo i optužni predlog.

Lj. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 4

Rubrika: Aktuelno

Autori: V.N.

Teme: Korupcija

Naslov: Gadio otkriva korupciju

JEREMIĆEV SARADNIK POSTAJE SVEDOK U MEĐUNARODNOJ KORUPCIONAŠKOJ AFERI

Gadio otkriva korupciju

BIVŠI šef diplomatije Senegala šeik Tidijan Gadijo oslobođen je optužbi za milionsku korupciju u Čadu i Ugandi, a u nastavku procesa biće svedok protiv drugog optuženog, bivšeg ministra Hongkonga Patrika Hoa i očekuje se da će razotkriti detalje ove afere i mrežu saučesnika. Ovaj slučaj dobio je veliku pažnju u Srbiji, jer je reč o saradnicima predsednika Nove stranke Vuka Jeremića.

Patrik Ho je više puta dolazio u Beograd i govorio na tribinama CIRSD (organizacija čiji je osnivač Jeremić), dok je Gadio član savetodavnog odbora te organizacije. Na teret im se stavljalo da su, između ostalog, davali mito šefu diplomatije Ugande Samu Kutesi, koji je nasledio Jeremića na mestu p r e d sed-Foto A. Levajković

nika Generalne skupštine UN.

Advokati sada oslobođenog Gadija poručili su da je njihov klijent spreman da nastavi saradnju sa vlastima Amerike, pre nego što se vrati u Senegal.

Njegov saradnik Ho je, inače, uhapšen u Njujorku prošlog novembra i kasnije je optužen po osam tačaka od pranja novca do korupcije, jer je, kao se tvrdi, ponudio tri miliona dolara mita najvišim zvaničnicima u Africi kako bi obezbedili prava za eksploataciju nafte u Ugandi i Čadu za šangajsku firmu CEFC China Energie.

Medijska mreža Antidot je u svom istraživanju dovela u vezu Jeremića i sa firmom CEFC, navodeći da je bio savetnik te firme baš u vreme kada su Gadio i Ho obavljali nelegalne finansijske transfere, koji su im kasnije stavljeni na teret. V. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 20

Rubrika: Srbija

Autori: D. NOVKOVIĆ

Teme: Javne nabavke

Naslov: Službenici na sistematskom

GRADSKA UPRAVA POŽAREVCA ODLUČILA DA I OVE GODINE ORGANIZUJE PREGLEDE RADNIKA

Službenici na sistematskom

GRADSKA uprava Požarevca i ove godine, četvrti put uzastopno, organizuje sistematske preglede za svoje službenike, koji će se obaviti od 1. novembra do 15. decembra. Tim povodom raspisana je javna nabavka za ponuđače, a njena procenjena vrednost iznosi 1.452.000 dinara. Sistematske preglede obaviće 254 zaposlenih, 142 žene i 112 muškaraca, što znači da se po jednom zaposlenom planira plaćanje u iznosu od 57.165 dinara. To je po zaposlenom za oko 5.000 dinara više nego prošle godine, kada je cena iznosila 52.000 dinara

- Pregledi za žene treba da obuhvate laboratorijske analize, tumorski marker CA 125, ginekološki pregled, kolposkopiju, papa bris, VS, VS bris, ultrazvučni pregled dojki, male karlice i abdomena i pregled kardiologa sa ultrazvukom srca. Za muškarce su predviđene laboratorijske analize, tumorski marker PSA, ultrazvučni pregled abdomena, bešike i prostate, kao i pregled kardiologa sa ultrazvukom srca - navedeno je u uslovima javne nabavke.

U javnom sektoru Požarevca, ove godine sistematske preglede za 167 zaposlenih predvidelo je i JKP "Vodovod i kanalizacija". Ovo preduzeće okončalo je javnu nabavku i 22. avgusta sklopilo ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, po ukupnoj ceni od 1.180.430 dinara, što, preračunato po zaposlenom, iznosi 70.684 dinara. Od ostalih javnih preduzeća, sistematske preglede imala je i "Toplifikacija", ali pre dve godine. Tada je za 97 zaposlenih platila ukupno 549.880 ili pojedinačno - 56.688 dinara. D. NOVKOVIĆ

PONUDE za zdravstvene preglede zaposlenih u Gradskoj upravi, zainteresovani ponuđači treba da dostave najkasnije do 24. septembra, do 12 sati. Pola sata kasnije uslediće njihovo otvaranje, a glavni kriterijum biće najniža ponuđena cena. NA sajtovima nekih beogradskih zdravstvenih ustanova za sistematske preglede navedene su cene od 7.900 do 21.000, za standardne i proširene pakete. I ove ustanove mogu da učestvuju na tenderu u Požarevcu, ukoliko obezbede organizovan prevoz za zaposlene.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: I.M.

Teme: Javne nabavke

Naslov: DA SVAKO RAZUME REVIZORE

SEDNICA ODBORA ZA FINANSIJE ODRŽANA U LESKOVCU

DA SVAKO RAZUME REVIZORE

DRŽAVNA revizorska institucija (DRI) će od naredne godine, umesto kombinovanih revizija, posebno vršiti reviziju finansijskih izveštaja, posebno pravilnosti, a posebno reviziju svrsishodnosti, i svaki od izveštaja će imati i svoje sažeto izdanje na samo jednoj strani, čime će postati jasniji i razumljiviji široj javnosti - najavio je juče u Leskovcu Duško Pejović, predsednik Saveta DRI i generalni državni revizor.

On je naglasio da je cilj da se postigne da po budžetskom kalendaru revizija finansijskog izveštaja bude sastavni deo završnog računa svakog budžetskog korisnika koji je bio predmet kontrole. Provera pravilnosti u radu radiće se po stepenu rizika "za najznačajnije teme", a svrsishodnosti za probleme koji u sistemu državne uprave postoje. Pejović je na sednici Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine, koja je juče održana u Leskovcu, podneo i izveštaj o radu DRI za prošlu godinu i istakao da raste procenat sprovođenja njenih preporuka.

Preuzimanje više obaveza od aproprijacije, plaćanje iz budžeta za usluge za koje nisu prethodno zaključeni ugovori i neplanirane javne nabavke nepravilnosti su koje je DRM uočio u Leskovcu. I. M.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 7

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: PODRŠKA REFORMI INSPEKCIJE

PODRŠKA REFORMI INSPEKCIJE

ZAKON o inspekcijskom nadzoru uskoro će doživeti prve izmene. Prema najavi ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, javna rasprava o ovom propisu počinje, jer je neke delove zakona potrebno unaprediti. U predlaganje novih odredaba uključena su reprezentativna udruženja, 41 inspekcija i predstavnici privrede. Ružić je juče sa direktorkom EBRD za Zapadni Balkan Žužanom Hargitaj i izvršnom direktorkom NALED Violetom Jovanović potpisao ugovor o nastavku projekta za podršku reformi inspekcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Dnevnik 17

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Antikorupcijski plan

Spiker:Pokrajinski antikorupcijski plan i izveštaj o izvršenju budžeta za drugu polovinu godine našli su se u fokusu poslanika u Skupštini Vojvodine. Reporter: Jovana KrstićObaveza usvajanja pokrajinskog antikorupcijskog plana proizilazi iz nacionalne strategije za borbu protiv korupcije usvojene 2013. godine.Pavle Budakov, SPS:Definisano je nekih 15-ak ili više tačaka ili targeta na koje treba obratiti pažnju i koji će biti u budućnosti kontrolisani na odgovarajući način, preko odgovarajuće komisije.Milenko Jovanov, SNS:Smatramo da je jako važno da autonomna pokrajina ima jedan ovakav dokument koji će na vrlo jasan i precizan način utvrditi mere i aktivnosti na suzbijanju eventualne korupcije, koruptivnog ponašanja u pokrajinskim organima. Reporter: Jovana KrstićIako kritikuje predloženi plan, deo opozicije ipak je podržao njegovo usvajanje. Goran Paunović, DS:Dosta ambiciozno postavljanje, što se tiče rokova za neke stavke, međutim, dobro je da je i sada na dnevnom redu i poslanička grupa DS, DSHV će podržati pokrajinski antikorupcijski plan. Reporter: Jovana KrstićŠto se budžeta tiče iz vlasti poručuju da su pre svega zadovoljni punjenjem kase za prvih 6 meseci, dok opozicija kritikuje njegovu realizaciju. Jovan Lazarov, SNS:Ovaj izveštaj koji posmatra period januar-jun 2018. godine govori o tome da je budžet veći za 16 milijardi dinara. Ako posmatramo ustupljene prihode, koji su glavni reper, glavni pokazatelj stanja privrede i stanja zaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, oni pokazuju drastično pozitivnije efekte nego što su bili do 2016. godine. Saša Šućurović, LSV:Ponavlja se to da su transferna sredstva i dohodak od poreza na visokom nivou, a ono što Liga socijaldemokrata godinama već govori, da upravo ustupljeni prihodi su na niskom nivou. Pre svega govorim o zakupu poljoprivrednog zemljišta.Đurađ Jakšić, SRS:Najveći deo sredstava otišao je na tzv. tekuću javnu potrošnju, a jedan mizerni, zaista minimalan deo pripada kapitalnim rashodima. Čak 97,5% pripada tekućoj potrošnji, a svega 2,5% je otišlo na kapitalne rashode.Reporter: Jovana KrstićVlast poručuje da je zbog tenderskih procedura stvoren privid slabe realizacije budžeta, te da očekuju da će se do kraja godine ta slika popraviti.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Prva televizija

Rubrika: Noćni žurnal

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen lekar zbog primanja mita

Spiker:Policajci Odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su 41-godišnjeg lekara zbog sumnje da je primio mito. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu zahtevao 500 evra kako bi operisao jednu pacijentkinju. Posle operacije, lekar je primio novac. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Kanal 9

Rubrika: Info 19/Kanal 9

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pokrajinski poslanici o budžetu i korupciji

Zasedanje pokrajiskog parlameta danas je obeležilo nekoliko tačaka dbevnog reda, međui kojima su donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana i Izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine u periodu od januara do juna ove godine.Pokrajinski antikorupcijski plan, ili skraćeno PAP, donosi se na osnovu strategije Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, kao i na osnovu zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, a njegovo donošenje zahtevano je i u pregovorima o poglavlju 23 za pristupanje EU.“Ako se pogleda taj program, on je vrlo širok i obuhvatan, pokriva sve moguće forme korupcije, jer korupcija je vrlo širok pojam. U krajnjem, možda je najbolja definicija da je to zloupotreba javnih ovlašćenja u privatnu korist. Definisano je nekih 15-ak ili više tačaka ili targeta na koje treba obratiti pažnju i koji će biti u budućnosti kontrolisani na odgovarajući način, preko odgovarajuće komisije”, rekao je Pavle Budakov ispred Poslaničke grupe SPS.LSV najavila je da neće glasati o izvršenju budžeta pokrajine od januara do juna 2018. jer, kako navode, nisu glasali ni za prethodne kvartalne izveštaje u kojima se ponavljaju određene stvari.“Ponavlja se to da su transferna sredstva i dohodak od poreza na visokom nivou, a ono što LSV godinama već govori, da upravo ustupljeni prihodi su na niskom nivou. Pre svega govorim o zakupu poljoprivrednog zemljišta, koje je sada na dvadeset i nešto posto”, naveo je Saša Šućurović iz Poslaničke grupe LSV.Ovaj izveštaj nisu podržali ni poslanici DZVM.“Jednostavno smatramo da ni prihodovna strana, a ni rashodovna strana nije usklađena u potpunoj meri sa očekivanjima. Od prepuštenih prihoda koji dolaze od poreza, jeste da je tamo primetno dobro ostvarenje, međutim, od onih izvornih prihoda AP Vojvodine tamo je izuzetno nisko ostvarenje, a isto tako je nisko ostvarenje i kod transfernih sredstava koje dolaze iz Republike”, kazao je Aron Čonka iz Alternative za Vojvodinu.Protiv pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine u prvih šest meseci ove godine glasali su i poslanici SRS, zbog kako su pojasnili, lošeg planiranja i slabe dinamike u realizaciji projekata.“Uočavamo takođe i to da u prvoj polovini 2018. najveći deo sredstava je otišao na tzv. tekuću javnu potrošnju, a jedan mizerni, zaista minimalan deo pripada kapitalnim rashodima. Čak 97,5% pripada tekućoj potrošnji, a svega 2,5% je otišlo na kapitalne rashode, dakle, nema govora o investicionom i razvojnom budžetu u 2018. godin, već o jednoj preteranoj potrošnji javnoj, odnosno o jednom potrošačkom budžetu”, rekao je Đurađ Jakšić iz SRS.Radikali su, prema njegovim rečima, uvereni i da će pokrajinski antikorupcijski plan ostati, prema rečima Jakšića, mrtvo slovo na papiru i da je njegovo donošenje samo zadovoljavanje forme.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/197218/Pokrajina-usvaja-plan-za-borbu-protiv-korupcije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijenabavke

Naslov: Pokrajina usvaja plan za borbu protiv korupcije

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće na današnjoj sednici o pokrajinskom antikorupcijskom planu.Pokrajinski antikorupcijski plan (PAP) odnosiće se na više od 300 institucija u Vojvodini. Podrazumeva niz mera koje bi pokrajinska vlast trebalo da sprovede u narednom periodu kako bi se sprečila pojava korupcije.   Tako bi trebalo da se definišu mere koje bi javnosti omogućile veći stepen učešća u odlučivanju, poput određivanja vrste propisa za koje je obavezno organizovanje javne rasprave pre donošenja, objavljivanja akata na sajtu Skupštine Vojvodine, obaveznih obrazloženja nacrta propisa, uspostavljanje mehanizma za sprečavanje "trgovine javnim ovlašćenjima", jačanje kapaciteta za postupanje po prijavama uzbunjivača, ali i uključivanje građana u nadzor nad trošenjem budžeta Pokrajine.    Prema tome, javnost bi trebalo da dobije uvid i u sve ugovore koje organi Pokrajine zaključuju sa funkcionerima i zaposlenima i pokrajinskim organima, osim ugovora o radu. Takođe, trebalo bi da se obezbedi transparentnost, upravljanje sukobom interesa i sprečavanje korupcije prilikom imenovanja članova komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Pokrajina.   Kao posebne oblasti definisane su sprečavanje korupcije u javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, upravljanje donacijama koje primaju Pokrajine, inspekcijski nadzor, sistem odgovornosti i kontrole prilikom formiranja i rada radnih tela, smanjivanje diskrecionih ovlašćenja u odlučivanju o tipu javne nabavke koja se raspisuje, jačanje unutrašnjih mehanizama finansijske kontrole...     Tokom prošle godine u nekoliko navrata mediji su pisali o dodeli sredstava na konkursima za sufinansiranje u oblasti javnog informisanja u Vojvodini. Tako je novac građana odlazio na finansiranje fantomskih medija, a njihove pare bi, na osnovu sumnjivih kriterijuma, odlazile i u ruke raznoraznih biznismena. Zbog toga nije čudno da su ovi konkursi, prema ocenama medijskih radnika, postali "organizovani kriminalni poduhvat", a u istom kolu "igraju" čelnici lokalnih vlasti, tajkuni, poltronski mediji i novinari koji to nisu.   Zbog toga bi ispunjavanje mera iz jedne od oblasti PAP-a trebalo da obezbedi i "povećanje transparentnosti, odgovornosti i kontrole nad procesom sprovođenja konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja". Mere bi trebalo da spreče sukob interesa članova konkursne komisije, obezbeđivanje evaluacije i finansijske kontrole nad projektima.   Predlog nacrta PAP-a objavljen je u aprilu ove godine, a posle mesec dana održana je i javna rasprava, na kojoj je iznet niz primedbi i predloga, a deo njih je uputila Agencija za borbu protiv korupcije. Radna grupa je prihvatila veći broj sugestija i dopunila predlog nacrta PAP-a. Kako se može videti u dokumentu, većina mera bi trebalo da bude usvojena u prvoj polovini 2019. godine, a neke čak i do oktobra ove godine.    Stranke se uglavnom nisu oglašavale u vezi sa predlogom PAP-a. Reagovala je Srpska radikalna stranka kritikujući ovaj predlog, uz poruku da će glasati protiv njega. Radikali su predlog nazvali "klasičnim primerom resavske, prepisivačke škole", zamerajući to da Vojvodina poslednja u Srbiji usvaja ovaj dokument, te da je praktično reč o kopiji modela plana koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije.    Kako su dodali, za brojne afere prethodne vlasti u Vojvodini niko nije odgovarao, a SNS kao vlast o tome ćuti, zbog čega smatraju da će PAP ostati ništa drugo osim - mrtvo slovo na papiru. Autor: Zoran Strika - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/197334/Projekat-za-uspostavljanje-Nacionalnog-SOS-telefona-nezakonit.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Projekat za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona nezakonit

Povodom najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o raspisivanju konkursa za podnošenje predloga projekata za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja, Mreža Žene protiv nasilja upozorava da raspisivanje konkursa nije u skladu sa zakonom.Ovaj tip usluga socijalne zaštite može biti finansiran isključivo kroz postupak javne nabavke.   Mreža Žene protiv nasilja podseća da se prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, član 64, usluge socijalne zaštite nabavljaju od pružaoca usluga socijalne zaštite koji je za to licenciran kroz postupak javne nabavke, te da i nabavka usluge Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja mora biti obavljena u skladu sa Zakonom, navodi se u saopštenju ove mreže.   Iako ministar najavljuje da će se ova zakonska obaveza zaobići Zaključkom Vlade, podsećamo da se Zaključkom Vlade ne može kršiti zakon. Podsećamo da je u 2017. godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo i, posle reagovanja Autonomnog ženskog centra na kršenje Zakona o socijalnoj zaštiti, člana 64, poništilo konkurs za nabavku ove usluge, kažu iz Mreže.   U saopštenju se navodi i da Ministarstvo najavljuje pilotiranje usluge koju organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja pružaju 25 godina.   Mreža SOS telefona Vojvodina, šest godina, putem jedinstvenog i besplatnog telefonskog broja, pruža istu uslugu za teritoriju čitave Pokrajine. Imajući u vidu postojeće iskustvo u pružanju ove usluge, ne vidimo razlog da se na pilotiranje troši novac poreskih obveznika i obveznica, kažu iz Mreže Žene protiv nasilja.   Iako je uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona od velike važnosti za osnaživanje žena koje preživljavaju muško nasilje, Mreža Žene protiv nasilja upozorava Ministarstvo da nepoštovanjem zakona ne daje dobar primer ni nasilnicima, ni građankama i građanima od kojih se očekuje da zakone, kojima su definisana njihova prava i obaveze, poštuju. Autor: Danas Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/projekat-za-uspostavljanje-nacionalnog-sos-telefona-nezakonit/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Projekat za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona nezakonit

Povodom najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o raspisivanju konkursa za podnošenje predloga projekata za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja, Mreža Žene protiv nasilja upozorava da raspisivanje konkursa nije u skladu sa zakonom.Foto: Facebook/Žene protiv nasilja Ovaj tip usluga socijalne zaštite može biti finansiran isključivo kroz postupak javne nabavke. Mreža Žene protiv nasilja podseća da se prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, član 64, usluge socijalne zaštite nabavljaju od pružaoca usluga socijalne zaštite koji je za to licenciran kroz postupak javne nabavke, te da i nabavka usluge Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja mora biti obavljena u skladu sa Zakonom, navodi se u saopštenju ove mreže. Iako ministar najavljuje da će se ova zakonska obaveza zaobići Zaključkom Vlade, podsećamo da se Zaključkom Vlade ne može kršiti zakon. Podsećamo da je u 2017. godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo i, posle reagovanja Autonomnog ženskog centra na kršenje Zakona o socijalnoj zaštiti, člana 64, poništilo konkurs za nabavku ove usluge, kažu iz Mreže. U saopštenju se navodi i da Ministarstvo najavljuje pilotiranje usluge koju organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja pružaju 25 godina. Mreža SOS telefona Vojvodina, 6 godina, putem jedinstvenog i besplatnog telefonskog broja, pruža istu uslugu za teritoriju čitave Pokrajine. Imajući u vidu postojeće iskustvo u pružanju ove usluge, ne vidimo razlog da se na pilotiranje troši novac poreskih obveznika i obveznica, kažu iz Mreže Žene protiv nasilja. Iako je uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona od velike važnosti za osnaživanje žena koje preživljavaju muško nasilje, Mreža Žene protiv nasilja upozorava Ministarstvo da nepoštovanjem zakona ne daje dobar primer ni nasilnicima, ni građankama i građanima od kojih se očekuje da zakone, kojima su definisana njihova prava i obaveze, poštuju. mreza zene protiv nasilja, sos telefon, zakon o socijalnoj zastiti, žrtve nasiljaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2255516/ap-vojvodina-usvaja-plan-za-borbu-protiv-korupcije

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: AP Vojvodina usvaja plan za borbu protiv korupcije

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće na sednici o pokrajinskom antikorupcijskom planu.Pokrajinski antikorupcijski plan (PAP) odnosiće se na više od 300 institucija u Vojvodini. Podrazumeva niz mera koje bi pokrajinska vlast trebalo da sprovede u narednom periodu kako bi se sprečila pojava korupcije.Tako bi trebalo da se definišu mere koje bi javnosti omogućile veći stepen učešća u odlučivanju, poput određivanja vrste propisa za koje je obavezno organizovanje javne rasprave pre donošenja, objavljivanja akata na sajtu Skupštine Vojvodine, obaveznih obrazloženja nacrta propisa, uspostavljanje mehanizma za sprečavanje "trgovine javnim ovlašćenjima", jačanje kapaciteta za postupanje po prijavama uzbunjivača, ali i uključivanje građana u nadzor nad trošenjem budžeta Pokrajine.Prema tome, javnost bi trebalo da dobije uvid i u sve ugovore koje organi Pokrajine zaključuju sa funkcionerima i zaposlenima i pokrajinskim organima, osim ugovora o radu. Takođe, trebalo bi da se obezbedi transparentnost, upravljanje sukobom interesa i sprečavanje korupcije prilikom imenovanja članova komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Pokrajina.Kao posebne oblasti definisane su sprečavanje korupcije u javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, upravljanje donacijama koje primaju Pokrajine, inspekcijski nadzor, sistem odgovornosti i kontrole prilikom formiranja i rada radnih tela, smanjivanje diskrecionih ovlašćenja u odlučivanju o tipu javne nabavke koja se raspisuje, jačanje unutrašnjih mehanizama finansijske kontrole.Predlog nacrta PAP-a objavljen je u aprilu ove godine, a posle mesec dana održana je i javna rasprava, na kojoj je iznet niz primedbi i predloga, a deo njih je uputila Agencija za borbu protiv korupcije. Radna grupa je prihvatila veći broj sugestija i dopunila predlog nacrta PAP-a. Kako se može videti u dokumentu, većina mera bi trebalo da bude usvojena u prvoj polovini 2019. godine, a neke čak i do oktobra ove godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2255282/kasni-izgradnja-prihvatiliste-za-decu-u-beogradu

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kasni izgradnja Prihvatilište za decu u Beogradu

Prihvatilište za decu je trebalo ovih dana da se posle godina i godina čekanja konačno preseli u novi prostor, u Ulici Živka Davidovića 64 na Zvezdari, ali će na selidbu po svemu sudeći morati da sačeka do kraja godine.Naime, rok za završetak radova je po drugi put produžen, a novi termin za njihov završetak je sada, kako stoji u odluci o izmeni ugovora o javnoj nabavci - 5. novembar. Ipak, zatim sledi dobijanje svih upotrebnih dozvola, pa tek onda selidba dece u nove prostorije.Kako stoji u zvaničnim dokumentima, poskupeo je i sam proces rekonstrukcije objekta na Zvezdari pa će Grad Beograd umesto prvobitno planiranih 73,2 miliona dinara morati da izdvoji više od 105 miliona.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/poslanici-skupstine-vojvodine-usvajaju-izvrenje-budzeta

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poslanici Skupštine Vojvodine usvajaju izvršenje budžeta

Foto: Wikipedia Poslanici Skupštine Vojvodine danas usvajaju Pokrajinski antikorupcijski plan, a raspravljaju i o Izveštaju o izvršenju pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za 2018. godinu, u periodu januar - jun 2018. godine, koji vladajuća koalicija podržava. U redovima opozicionih poslanika u Skupštini Vojvodine čule su se kritike, pre svega na izvršenje budžeta, za koje opozicija smatra da je nedovoljno i da iznosi svega 20 odsto. Srpska radikalna stranka (SRS) ne podržava izvršenje budžeta Vojvodine u prvih šest meseci 2018. godine, ukazujući na slabu dinamiku "koja je samo nastavak trenda od 2017. godine". "Situacija je zapravo još lošija nego prošle godine, jer je čak 95 odsto novca otišlo na tekuću potrošnju, pa nema govora o investicionom budžetu, već samo o potrošačkom", rekao je novinarima predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić. Jakšić je objasnio da sekretarijati Pokrajinske vlade imaju veoma malo izvršenje, da se ona kreću oko 30 odsto i da do kraja godine ovakvim tempom neće uspeti da utroše sredstva koja su bila predviđena za potrošnju. On je kritikovao predsednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića jer je "ukinuo naknadu za porodice za treće dete" i zatražio da takve stvari ne izbacuje iz budžeta, već da, kako zakoni i dopuštaju, uvrštava sve više pronatalitenih mera u njega. "Osuđujemo ukidanje podrške za treće dete i pozivamo Pokrajinsku vladu da promeni ovu odluku", rekao je Jakšić uoči sednice. Ni poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nisu podržali Izveštaj o izvršenju budžeta, jer se, kako su naveli, "ponavljaju iste greške kod upravljanja budžetom". "Nismo glasali ni za prethodna izvršenja, jer se ponavljaju iste stvari - transferna sredstva su visoka, izvršenje je svega 20 odsto a septembar je, kapitalna ostvarenja su svega 17 odsto i to se ne sme pravdati tenderima i prispećima plaćanja", rekao je poslenik LSV Saša Šućurović. Šućurović je podsetio da je Skupština usvojila već dva rebalansa budžeta, Pokrajinska vlada je uspela i da se zaduži, a izvršenje je i dalje na niskom nivou, i apelovao da se ta praksa promeni, kako se ne bi prenosila sredstva u sledeću godinu i stvarao "fiktivni privid punog budžeta". Međutim, iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je deo vladajuće koalicije u Vojvodini, uoči sednice su odgovorili da je "budžet izvršen kako se očekivalo, te da se uočava nizak nivo izvršenja i utrošenosti zbog brzine i dinamike obavljanja tendera za kapitalna ulaganja i ostale svrhe". "Utrošak zavisi od brzine i dinamike tenderskih procedura, pred kraj godine će dospeti plaćanja, pa će se videti veći nivo izvršenosti", rekao je predsednik poslaničke grupe SPS Pavle Budakov. Većina poslanika podržaće i donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana, koji predstavlja jednu od obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23 i propisana je Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije. Budakov iz vladajuće koalicije i stranke SPS, rekao je da je u pitanju obiman dokument od više od 70 stranica, koji će pomoći da se korupcija u pokrajini svede na "nultu toleranciju", a o tome će se brinuti Komisija koju će formirati Pokrajinska vlada. Poslanici Demokratske stranke su ukazali da se sa donošenjem ovog dokumenta mnogo kasni, jer je rok za to istekao u julu 2016. godine. SRS neće glasati ni za ovaj dokumet, jer smatraju da se donošenjem "planova i raznih dokumenata" samo stvara privid da se nešto radi, a zapravo "sadržaja nema, niti se u praksi to sve sprovodi". Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine je 10 tačaka, među kojima su izveštaju o radu pokrajinskih institucija, kao i turističke organizacije.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: novisad.rs

Link: http://www.novisad.rs/lat/javna-nabavka-dobara-namestaj-za-opremanje-kulturne-stanice-1-sifra-jnmv-142018

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: JAVNA NABAVKA DOBARA - NAMEŠTAJ ZA OPREMANJE KULTURNE STANICE 1, (ŠIFRA: JNMV -14/2018)

Početna stranica > JAVNA NABAVKA DOBARA - NAMEŠTAJ ZA OPREMANJE KULTURNE STANICE 1, (ŠIFRA: JNMV-14/2018)JAVNA NABAVKA DOBARA - NAMEŠTAJ ZA OPREMANJE KULTURNE STANICE 1, (ŠIFRA: JNMV-14/2018)18.09.2018.  

----------------------------------------------------------