Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 21.09.2018

Medij: Blic     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: GUBITNIK

GUBITNIK GUBITNIK

Zalaže se za borbu protiv korupcije, a sam taloži funkcije Dragan Mitrović, Agencija za borbu protiv korupcije

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Blic     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: N. Latković

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poslanica tražila da radi i kao sekretarica

ČUDAN ZAHTEV NASLEDNICE MEHA OMEROVIĆA U SKUPŠTINI

Poslanica tražila da radi i kao sekretarica

Poslanica Slavica Živković, koja je u

Skupštini zamenila Mehu Omerovića, zatražila je od Administrativnog odbora odobrenje da obavlja još jedan posao - sekretarice.

  1. Latković

Mada na poslaničkoj funkciji zarađuje nešto više od 100.000 dinara, ova master ekonomistkinja tražila je dozvolu da radi i dodatan posao u jednoj privatnoj firmi.

Kada je zbog afere sa krađom parfema na aerodromu u Frankfurtu pravdanih neodložnim stomačnim potrebama, poslanik Meho Omerović bio prinuđen da podnese ostavku, u poslaničku klupu, kao prva na listi posle njega, došla je Slavica Živković, takođe članica SDPS Rasima Ljajića. Osim ove funkcije, ona je i odbornica u Skupštini Beograda, gde zarađuje 10.000 dinara mesečno.

Uprkos visokim primanjima za srpske prilike (110.399 dinara), Živkovićeva je zatražila dozvolu od Administrativnog odbora Skupštine Srbije da obavlja još jedan posao i to malo neobičan za srpskog poslanika - posao tehničkog sekretara.

Uz zahtev za odobrenje dopunskog rada, ona je kolegama iz parlamenta dostavila i kopiju njenog ugovora, gde su pobrojane njene obaveze na novom radnom mestu, radno vreme, ali i visina zarade.

Poslanica SDP napisala je da bi taj dodatni posao obavljala kod svog prethodnog poslodavca - u Udruženju savremene industrije glinenih proizvoda, gde bi bila angažovana 13 sati nedeljno, a bila bi u obavezi da na posao dolazi svakodnevno, ne računajući vikend. Na tom radnom mestu imala bi mesečnu zaradu od 47.000 dinara.

Kako se navodi u dostavljenom ugovoru, njen posao bi bio staranje o zakonitosti rada, pisanje izveštaja, priprema materijala za sednice Skupštine Udruženja, predlaganje mera za unapređenje rada, kontaktiranje članova i održavanje veza sa njima, obezbeđivanje veza sa Privrednom komorom i drugim savezima, udruženjima.

Članovi Administrativnog odbora bili su iznenađeni zahtevom koji im je uputila Živkovićeva.

- Ona nije morala ni da nam ga dostavi. To nije funkcija. Reč je o sekretarskom poslu.

Ipak, Odbor je na kraju glasao o tome i odobrio joj je da radi kao sekretarica. Ona će tražiti i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije - navodi za „Blic” jedan od poslanika koji prisustvovao

sednici Administrativnog odbora.

BAUER OPET HOĆE NA TELEVIZIJU Mada obavlja već tri funkcije, i Ivan Bauer, takođe poslanik SDP, želi da radi dodatni posao. On je takođe zatražio saglasnost Administrativnog odbora, u kojem se navodi da bi radio kao televizijski voditelj na TV Hepi, što je i bio njegov posao pre nego što je uplovio u političke vode.

Inače, Bauer mesečno zarađuje 165.700 i prima tri zarade.

Poslanička plata iznosi 96.000 dinara, a kao član Saveta Akcionarskog fonda Beograd prima mesečno još 29.700 dinara. On je i predsednik Odbora direktora PD “Omoljica” iz Pančeva i na toj poziciji zarađuje 40.000 dinara,

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: S.N.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Umesto smenjenog zeta, svastika v.d. direktorka

Nastavlja se nastava u OŠ „ Vuk Karadžic‘

Umesto smenjenog zeta, svastika v.d. direktorka

Novi Pazar - Posle dvodnevnog prekida nastave, učenici novopazarske OŠ „Vuk Karadžić" danas će nastavitinastavu. Prekid je organizovan u znak protesta, zato što je ministar prosvete Mladen Šarčević doneo odluku da smeni dosadašnjeg direktora Zenuna Mučića. Odluka je doneta po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, jer je prekršio zakon i bio u sukobu interesa prilikom zasnivanja radnog odnosa u toj školi njegove sestre Ajkune Muslić i ćerke Alme Mučić.

Ministar Šarčević je prvo za v.d. direktora imenovao Mirjanu Radosavljević, a onda je promenio odluku i za v.d. direktora imenovao Rafetu Emrović, nastavnicu fizike u OŠ „Vuk Karadžić" i svastiku smenjenog direktora Mučića.

U školskom dvorištu, u sredu su protestovali zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji, a podršku su dobili od Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u ovom gradu, školskog sindikata i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Lider BNV Sulejman Ugljanin je poručio da Beograd pokušava da uništi bošnjačku budućnost, jer je OŠ „Vuk Karadžić“ „najbošnjačkija škola u Sandžaku", koja je proglašena i ustanovom od posebnog značaja za obrazovanje Bošnjakau Srbiji. Ova škola se i našla među onih osam, kojima je BNV namenilo promenu imena. S. N.

S.N.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: javne rasprave

Naslov: Nacrt Ustava ne smanjuje politizaciju pravosuđa

Društvo sudija Srbije zatražilo organizovanje javne rasprave o ustavnim amandmanima

Nacrt Ustava ne smanjuje politizaciju pravosuđa

Beograd - Društvo sudija Srbije pozvalo je u saopštenju Vladu Srbije i Narodnu skupštinu da iskoriste pravne mogućnosti i formiraju radne grupe koje bi radile na izradi radnog teksta ustavnih amandmana. U ovim radnim grupama, prema predlogu Društva sudija, bili bi „uključeni i eminentni profesori ustavnog prava, predstavnid najviših pravosudnih institudja i autentičnih udruženja koja se zalažu za vladavinu prava“. N akon što te radne grupe završe svoj rad, kako dodaju u Društvu sudija, trebalo bi organizovati široku i intenzivnu javnu raspravu, a posle nje usaglašen radni tekst amandmana poslati na ekspertizu Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope. Kako se ističe u saopštenju, diskusija o trećoj po redu verziji ustavnih amandmana pokazala je da „rešenja za pravosuđe još uvek ne obezbeđuju smanjenje politizacije pravosuđa i jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, bez čega se ne može postići ni odgovornost i efikasnost pravosuđa“.

U Društvu sudija su pri stavu da brojna značajna rešenja iz nacrta ustavnih amandmana još uvek nisu uspostavljena na način da istovremeno odgovaraju pravnoj tradiciji i mogućnostima Srbije, sa jedne strane i evropskim pravnim tekovinama na što višem nivou, sa druge strane. D. D.

D.D.

AKPA nezadovoljno medijima

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) nezadovoljan je izveštavanjem većine medija o raspravi o amandmanima na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa i o Ustavnom zakonu, saopštila je AKPA. „Uloga novinara je od velikog značaja i obaveza medija je da obaveštavaju građane o različitim idejama, predlozima i reagovanjima, a to je posebno važno kada je u pitanju promena najvišeg pravnog akta. lako je jedna od glavnih tema tekuće reforme uvođenje u Ustav novog uslova za izbor sudija i tužilaca - završene obuke na Pravosudnoj akademiji, a što je predložio upravo AKPA, mediji i neke novinske agencije su ocenili da mišljenje našeg strukovnog udruženja nijevredno pažnje javnosti", ističe AKPA.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Milojko Pantić

Teme: Korupcija

Naslov: Srbija kao zemlja državnih lopova

Srbija kao zemlja državnih lopova

Milojko Pantić

POGLED

Čovek koji je protivustavno uzurpirao svu vlast u ovoj zemlji do mesnih zajednica i skupština stanara, kad nije u inostranstvu i kad bez ikakvih

ovlašćenja ne vodi pregovore o Kosovu, zloupotrebljavajući položaj

predsednika, krstari zemljom Srbijom sa svojim kupljenim obožavateljima, i svaki put im u stilu drž'te lopova, predočava da su oni koji su bili pre njega na vlasti opljačkali Srbiju do temelja.

Da su pljačkali, pljačkali su, ali lopovske metode koje primenjuje današnja vlastodržačka bratija, bolje reći državni razbojnici, primer su bez presedana.

Te metodese najbolje vide na slučaju pljačke preko Ministarstva sporta,za koji vođa državnih razbojnika kao da nije čuo. On, koji komentariše i istrage o ubistvima kafanskih pevačica, ni jednu jedinu reč nije izgovorio o aferi koja je nekoliko meseci bila na naslovnim stranama. Premijerka Vlade je u prvoj izjavi rekla da će se ispitati odgovornost svih pa i ministra sporta, a onda ne da nije bilo nikakve istrage, negoje premijerka nastavila saradnju sa ministrom kao da afere nije ni bilo.

Počeloje sredinom marta kada je u jednim dnevnim novinama osvanuo udarni naslov:„Udovičić prebacio 143 miliona dinara fantomskoj firmi". Naime ministar sportajeVladu obavestiodaje Beograd domaćin Evropskih

univerzitetskih igara 2020. godine i da za organizaciju te manifestacije treba iz budžeta izdvojiti 143 miliona dinara ili oko milion i dvesta hiljada evra. Vlada je to odobrila i Udovičićje potpisao nalog da se na račun firme„Evropske univerzitetske igre" uplati pomenuta suma. Ispostavilo se međutim da to nije nikakav organizacioni odbor Univerzijade već firma osnovana sa falsifikovanim dokumentima i bez odluke Skupštine Univerzitetskog saveza sportova.

Firmu je osnovao i novcem raspolagao večiti predsednikte skupštine Siniša Jasnić, čovek koji je sličnu aferu imao i 2009. godine kada je Beograd bio domaćin Svetskih studentskih igara.

Članovi Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, na vanrednoj sednici, smenili su Jasnića sa mesta predsednika. On je međutim dva dana kasnije sa nepoznatim delegatima održao svoju sednicu i odlučio da je i dalje predsednik. Odbio je da preda pečatorganizacije i prijavio neke samo njemu poznate ekipe Beogradskog univerziteta za Evropske studentske igre koje su ovog leta održane u Koimbru u Portugalu. I ne samo to, smenjeni Jasnić bio je šef naše delegacije na tim igrama paje, kao takav, u ime domaćina narednih igara u Beogradu primio zastavu Evropskih univerzitetskih igara. Da bi ova lopovska groteska bila potpuna, prošle nedelje je naš jedini dnevni sportski list objavio razgovor sa Sinišom Jasnićem o planovima za Evropske univerzitetske igre 2020.1 kao da se ništa dogodilo nije, ispod slike Siniše Jasnića stoji potpis predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije. Možemo samo da slutimo, a slutiti izgledajošjedino znamo, ko je sve korumpiran u ovoj neviđenoj pljački državnog novca.

Mene ova priča podseća na onu kada je otkrivena firma vođinog rođenog brata preko koje se vrteo ogroman državni novac. Ministar unutrašnjih poslovaje tada rekaodaje neko ukrao ličnu kartu i registrovao firmu na ime brata. Obrazloženje nesuvislo, ali je dato. Sada se međutim bez reči lopovima gleda kroz prste.

A pre nego što je postao predvodnik državnih razbojnika, vođa je kaošto znamo obećao rešavanje svih slučajeva dvadeset četiri sporne privatizacija koje su napravili njegovi prethodnici na vlasti. Kao i sva druga tako ni ovo obećanje nije ispunio. Niko iz prethodnih vlasti nije uhapšen niti sudski procesuiran. Na osnovu čega ih onda vođa proglašava lopovima i pljačkašima, samo on zna.

Sve što je rečeno znaju svi građani ove zemlje koji čitaju novine i gledaju televiziju. Pa kako onda državni lopovi dobijaju sve izbore punih šest godina i to sa ubedljivom većinom. Nikad ih niko na izborima ne može pobediti jer su usavršili i krađu glasova, a imaju i pouzdano glasačko telo, jer životna egzistencija ogromnog broja građana direktnozavisi od izborne podrške vođi i njegovim razbojnicima.

Zato su u velikoj zabludi svi koji misle da je totalnu promenu društvenopolitičkog sistema kojim vladaju razbojnici moguće izvesti mirnim putem. Jedino ako se neka čuda dese pa da Srbija uđe u političku istoriju kao zemlja kojojjetakva promena uspela.

? Apre negoštoje

postao predvodnik državnih razbojnika,

vođa je kao što znamo obećao rešavanje svih slučajeva dvadeset četiri sporne privatizacija koje su napravili njegovi prethodnici na vlasti. Kaoisva druga tako niovo obećanje nije ispunio. Niko iz prethodnih vlasti nije uhapšen niti sudski procesuiran. Na osnovu čega ih onda vođa proglašava lopovima i pljačkašima, samo on zna

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Braničevo

Autori: Z. V.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradska uprava: Veća bezbednost na „Čačalici“

Povodom nedoumica zaprotokol i kontrolu posete Spomenparku

Gradska uprava: Veća bezbednost na „Čačalici"

Požarevac - Povodom nedoumica, koje su među građanima izazvali napisi u pojedinim medijima, o protokolu kontrole poseta Spomen parku „Čačalica“ oglasila se Gradska uprava Požarevca razjašnjavajući svoje odluke.

„Shodno slovu zakona, u Spomen parku „Čačalica" biće angažovana profesionalna služba obezbeđenja. Natpisi u pojedinim medijima doveli su u zabludu građane o ingerencijama budućih čuvara reda na omiljenom izletištu Požarevljana. Uslovima javne nabavke koju je Gradska uprava Požarevca raspisala za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja Čačalice predviđeno je angažovanje četiri radnika, jedan u svakoj smeni. U tehničkoj specifikaciji ove javne nabavke, između ostalog, stoji:

- Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja ovlašćen je da proveri identitet lica koje ulazi ili izlazi iz objekta ili prostora koji se obezbeđuje i u samom štićenom prostoru, pregleda lice ili vozilo na ulazu ili izlazu iz objekta ili prostora i u samom štićenom prostoru, zabrani neovlašćenim licima ulaz i pristup u objekat ili prostor koji se obezbeđuje. Takođe, službenik obezbeđenja ovlašćen je i da naredi licu da se udalji iz objekta ili prostora koji se obezbeđuje, ako se lice tu neovlašćeno nalazi, upozori lice koje svojim ponašanjem ili propuštanjem dužne radnje može ugroziti svoju bezbednost, bezbednost drugih ili izazvati oštećenje i uništenje imovine. Obezbeđenje može i da privremeno zadrži lice koje je zatekao u objektu ili prostoru u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije. Navedena ovlašćenja službenik obezbeđenja može primeniti i upotrebiti samo u štićenom objektu ili prostoru“, stoji u tekstu tehničke specifikacije.

- Slučajnim ili namernim propustom pojedini mediji su naveli da će pripadnici obezbeđenja biti u obavezi da sve građane u Spomen parku Čačalica legitimišu, pretresaju, ili da im, po sopstvenom nahođenju, zabrane ulaz ili narede da napuste štićeni prostor. Sve to je uznemirilo je građane i navelo na pomisao da će na Čačalici vladati neki poseban režim očuvanja reda i mira, naveo je zamenik načelnika Gradske uprave Grada Požarevca.

  1. U.

Javna nabavka

u skladu sa Zakonom „Istina je da je ova javna nabavka potpuno u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju i članom 46. koji propisuje sva ovlašćenja službenika obezbeđenja, uključujući i nošenje oružja. Takođe, javna nabavka propisuje i da mogu konkurisati samo firme sa licencom dobijenom od strane nadležnih službi. Pored toga, obezbeđenje sa istovetnim ingerencijama je već dve godine angažovano na požarevačkom hipodromu i nije zabeležen nijedan slučaj prekoračenja ovlašćenja kao i bilo kakvih neprijatnosti poprolaznike".

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Nikola Samardžić

Teme: Korupcija

Naslov: Povratak tribalizaciji

NIKOLA Samardžić

DRUGI HLADNI RAT

Povratak tribalizaciji

Strah od stvarnog i izmišljenog neprijatelja je globalna zaraza nakon 9/11 i navale stvarnih i izmišljenih činjenica koje su pratile to prvo veliko posrnuće SAD nakon 1929. Ogromnu popularnost sticali su lideri Brazila, Rusije, Indije i Kine. Sistemska, gotovo religiozna korupcija, despotija, kriminal i idiotizacija masa u takvim i sličnim sistemima nisu prepreka njihovoj daljoj legitimizaciji. Lični model upravljanja neposredna je pretnja evropskom jedinstvu, uz neugodne reminiscencije na režime koji su skrivili Drugi svetski rat i Holokaust. U krhkim istočnoevropskim demokratijama, u istočnoj Nemačkoj, Italiji ili Srbiji, gubi se poverenje u demokratske procedure i institucije, u slobodnotržište i deregulisani bankarski sistem. Poslednji oslonac su „državnici" koji uklanjaju barijere koje ih dele od društvene osnovice. Neophodne spone su politički pokreti ustrojeni po fašističkom modelu, kriminalci i batinaši (vrve Vesićevim pločnicima i kafančinama), nereformisani javni sektor i netransparentni odnosi između kapitala sumnjivog porekla, domaćeg i stranog, državnih institucija i političkih lidera.

Politička i mentalna budućnost Srbije, u ovom trenutku upitna, zavisiće od onog međunarodnog poretka koji se neposredno dotiče njenih vitalnih funkcija. Na sreću ili nesreću?Toje postalo sasvim svejedno.

Dok Putinova politička klijentela i kineska korupcija razaraju ideju i praksu EU, francuski predsednik Makron je u pravu kad traži više Evrope. EU je trenutno nemoćna da se nosi s Trampom, Putinom, Si Đinpingom, Orbanom, Kačinskim i Bregzitom, ali će opstati samo ukoliko bude dosledno sankcionisala svakog lidera-bandita koji gazi demokratske norme, unižava Ijudskost i građansko dostojanstvo, poseže za sistemskom korupcijom ili sajber kriminalom. Putin se možda zaljuljao, ali se sankcije moraju odnositi i na čitavu njegovu klijentelu koja i dalje slobodno putuje evropskim prostorom, i na sve evropske partnere koji odbijaju da se solidarišu s potrebom da se Evropa distancira od svake sporne prošlosti, fašizma, nacizma i komunizma, ideologija i praksi koje ponovo zasenjuju prostotu uverenjima da je put do „konačnog rešenja" u biti sasvim ličan.

Tek u nastajanju, EU nije bila u stanju da, bez NATO intervencije protiv razularene i tribalizovane JNA i Miloševićevih marodera, zaustavi nasilan i tragičan jugoslovenski sukob. Raspad Jugoslavije se više ne mora posmatrati samo u svetlosti raspada Sovjetskog Saveza. Upravo suprotno, sudbina Jugoslavije postavlja pitanje opšteevropskesudbine.Trenutno, EU lideri nisu u stanju da razumeju, da je mikroparadigma bivše Jugoslavije od važnosti koja je opšta, ne samo regionalna ili simbolična. Zasad zvuči preterano, ali bez reintegracije jugoslovenskog prostora, bez obzira na njegovu perifernu suštinu i ulogu, nije moguće postaviti jasne i uverljive smernice oporavka celog evropskog projekta. U toku jugoslovenske dezintegracije, batinaje bila namenjena jednom narodu, a šargarepa njegovom liderstvu. Liderstvo je preživelo, a alternative u ponudi kineski radni kampovi, kokainske Farme i povratak ćirilici tako da nas, u susednoj razvijenoj civilizaciji, razumeju samo stručnjaci za posebne potrebe.

Sudbina Jugoslavije postavlja

pitanje opšte evropske sudbine

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 1,5

Rubrika: Društvo

Autori: Z.R.

Teme: Korupcija

Naslov: „Vodi računa šta radiš“

Pretnje dopisniku Danasa zbog tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu

„Vodi

računa

šta radiš“

StranaS

Pretnje dopisniku Danasa zbog tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu

„Vodi računa šta radiš“

Beograd - Zbog serije tekstova koje list Danas u poslednjih nekoliko dana objavio o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu (smena na čelu rektorata i povratakoptuženih u aferi „Indeks" na vlast na Pravnom fakultetu), autoru tih tekstova, dopisniku Danasa iz Kragujevca, Zoranu Radovanoviću, upućene su pretnje,

Naime, Radovanoviću sejučetelefonom javio izvesni Mića Stojanović, koji je, predstavivši se kao navodni komšija novinara Danasa u kragujevačkom naselju „Pivara", poručio Radovanoviću da „vodi računa šta radi".

- Vodi računa šta radiš, nemoj da te plaćaju Arsenijevići (nedavno smenjeni rektor univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i njegov brat Slobodan - prim. Z. R.), rekao je, između ostalog, Stojanović Radovanoviću.

Naš list saznaje da je Mića Stojanovićčlan novog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu, te da je to postao na predlog Vlade Srbije. Slovi za bliskog prijatelja ministarke Slavice Đukić - Dejanović. Z.R.

Z.R.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 1,2

Rubrika: Sandžak

Autori: S. Novosel

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zbog smene Mučića obustavljena nastava

Sukobi interesa direktora novopazarskih škola

Zbog smene Mučića

obustavljena nastava

Stranall

Svi sukobi interesa direktora novopazarskih škola

Protest zbog smene direktora Zenuna Mučića

Novi Pazar - Ministar prosvete Mladen Šarčević smenio je direktora OŠ „Vuk Karadžic ‘ u Novom Pazaru Zenuna Mučića. To je uradio na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, koja je utvrdila da je Mučić „prekršio zakon i bio u sukobu interesa prilikom zasnivanja radnog odnosa u toj školi njegove sestre Ajkune Mučić i ćerke Alme Mučić“ i da o tome nije obavestio Agenciju.

Odluka ministra prosvete bila je povod za protest zaposlenih u školi, učenika i njihovih roditelja i za obustavu nastave. Sve dok se ne povuče odluka o smeni Mučića i postavljanju v. d. direktora Mirjane Radosavljević, nastava će biti obustavljena u školi poručili su u pismu ministru Šarčeviću, sa protestnog skupa sindikat zaposlenih, Savet roditelja i Aktiv direktora novopazarskih osnovnih i srednjih škola. Smenu direktora „u najbošnjačkijoj školi u Sandžaku“ i po brojnosti jednoj od najvećih u Srbiji, osudilo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), koje smatra da je to još jedan atak Beograda na Bošnjake u ovo kraju. BNV je ovu školu ranije proglasilo za ustanovu od izuzetnog značaja za obrazovanje Bošnjaka u Srbiji, a prošlog meseca je predložilo i da promeni ime u Muhamed Hevai Uskufi.

Ovo je prva odluka ministra prosvete, na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, o smeni direktora škole zbog sukoba interesa. No, ako je suditi na osnovu izveštaja Agencije, u ovom gradu su samo direktori škola u sukobu interesa. Zbog kršenja zakonskih odredaba, još prošle godine, preporučena je smena direktora dve osnovne i jedne srednje škole. Među njima je bio i smenjeni Mučić, koji se na mestu direktora škole nalazi od 2011. godine.

Izjašnjavajući se o pokretanju postupka, Mučić je naveo, da mu je ćerka, pre njegovog dolaska na mesto direktora, radila u školi i da je uz njegovo izuzeće, nekoliko puta bila angažovao pomoćnik direktora do zapošljavanja nastavnika muzičkog vaspitanja i da u toj školi ne radi od školske 2014/2015. godine. Opravdanje za zapošljavanje sestre bilo je da je ona 17 godina bila na evidenciji nezaposlenih i „da je uz konsultaciju sa lokalnom samoupravom, konkursnom komisijom i uz njegovo izuzeće“ radno angažovana od strane (opet) njegovog pomoćnika.. Agenciju nije obavestio o zapošljavanju svoje rodbine jer „pe može da prati sve zakonske propise zbog teških materijalnih uslova u kojima se nalazi škola“. Mučićeva žalba nije uvažena i sada je smenjen.

Agencija je preporučila i smenu direktora Ekonomsko-trgovinske škole Seada Ljajića. Ta odluka je doneta u oktobru 2016. A na sajtu Agencije objavljena je u februaru prošle godine. Ovaj direktor je prekršio zakon jer je u nastavu primio decu članice Školskog odbora. Sin članice Školskog odbora u nastavu je primljen 2010. godine sa 30 odsto radnog vremena, a ćerka je primljena 2013. sa 18 odsto radnog vremena.

Agencija je po službenoj dužnosti, kako se navodi u odluci, utvrdila da je Ljajić prekršio zakonjer je „zapošljavanjem dece člana Školskog odbora javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice“. Nije uvaženo opravdanje ovog direktora da se prijemom u radni odnos dece članice Skolskog odbora „rukovodio najboljim interesom ustanove i učenika i da je verovao da ne ugrožava javni interes time što su u krvnom srodstvu sa članom Školskog odbora“. Ljajić je za ovo dobio krivičnu prijavu, ali je nedavno objavljeno da je protiv njega ponovo pokrenut postupak i drugi put izrečena mera za razrešenje sajavne funkcije. Utvrđeno je daje još pre dve godine, zaključio ugovor o radu sa svojom rođakom, koja je na osnov toga zasnovala radni odnos u ovoj školi na radnom mestu nastavnika engleskog jezika i književnosti na određeno vreme, sa nepunim radnim vremenom. O sukobu interesa koje je imao u ovom slučaju, nije obavestio Agenciju, koja je nakon pokretanja dobila odgovor da su Ljajić i nastavnica engleskog jezika četvrti stepen srodstva u pobočnoj liniji i da na osnovu toga nisu bliski srodnici. Novo rešenje je objavljeno na sajtu Agencije za borbu protivkorupcije i žalbeni postupak je u toku.

  1. Novosel

„Sa 40 godina staža sam zaslužio da zaposlim dete"

Prvo utvrđivanje kršenja zakonskih propisa o sukobu interesa krenulo je od direktora 0Š „Desanka Maksimović" Munira Šabotića, koji je na mesto administrativnog radnika zaposlio svog sina. Ovaj direktor je priznao da je zaposlio sina sa 60 odsto radnog vremena, koji ima dva završena fakulteta, ali je uposlen na radno mesto sa srednjom školom, da je za tu odluku imao saglasnost Školskog odbora i sindikata, ali i „da je sa 40 godina radnog staža zaslužio da zaposli svoje dete i da nije znao da o tome treba da obavesti Agenciju o sukobu interesa". Agencija za borbu protiv korupcije nije uvažila ovo opravdanje i donela preporuku o smenjivanju, a „saglasnost od Školskog odbora i sindikata zaposlenih nisu relevantne činjenice i ne opravdavaju sukob interesa".

Šarčević promenio odluku, nastava danas

U vreme zaključenja ovog izdanja, stigla je nepotvrđena vestda je ministarprosvete Šarčević promenio raniju odluku da na čelu ove škole bude Mirjana Radosavljevič, te če nova v. d. direktora biti nastavnica fizike iz ove škole Rafeta Emrovič. Nastava u ovoj školi danas bi trebalo da bude nastavljena.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Danas     Strana: 23

Rubrika: Hronika

Autori: M. Veljković

Teme: Korupcija

Naslov: Pritvor trojici zbog zloupotrebe položaja

Uhapšeni bivši i sadašnji direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe

Pritvor trojici zbog zloupotrebe položaja

Požarevac - Protiv dvojice Požarevljana, A. S., direktora Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Požarevac", i J. G, bivšeg direktora ove službe, koji je duže vreme na neplaćenom odsustvu, određen je pritvor zbog zloupotrebe položaja. Pritvor zbog istog dela određen je i protiv pr8., 8„ republičkog poljoprivrednog inspektora.

Osumnjičenimaje određen pritvor na predlog zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, odeljenja u Kraljevu, što je sudija za prethodni postupak istog suda prihvatio. Pritvor im je određen da ne bi uticali na svedoke i kako ne bi ponovili delo za koje se terete.

Kako smo saznali od izvora iz suda u Kraljevu, protiv njih će se voditi skraćeni postupak, jer se terete za dela blažeg oblika zloupotrebe službenog položajaizstave l,zakojajepredviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. U tom slučaju nema istrage, već će se voditi dokazni postupak saslušavanjem svedoka i sprovođenjem drugih dokaznih radnji. Dokazni postupak može da traje najduže dva meseca, što znači da osumnjičeni toliko mogu maksimalno da ostanu u pritvoru. Nakon toga nadležno tužilaštvo mora da sastavi optužni predlog protiv osumnjičenih ili da odustane od gonjenja.

Inače, osumnjičeni su 18. septembra u Požarevcu uhapšeni od strane operativaca iz posebno formiranog odeljenja UBOPOK-a za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala, po nalogu nadležnog tužilaštva iz Kraljeva. Tada im je određeno zadržavanje od 48 sati i oni su sprovedeni u požarevački Istražni zatvor. Nakon isteka policijskog zadržavanja prebačeni su u Odeljenje posebnog tužilaštva za borbu protivkorupcije u Kraljevu, gde su, nakon saslušanja u prisustvu izabranih branilaca i određenog pritvora do 30 dana, sprovedeni u kraljevački Okružni zatvor. Oni će tu boraviti sve dok se ne završi dokazni postupak.

U Požarevcu kolaju priče da je ovo hapšenje političko motivisano, kao plod unutarstranačkih sukoba u partiji na vlasti u Požarevcu, organizovano od strane moćnih pojedinaca iz grada i uz obilatu pomoć nekih visokih funkcionera iz Ministarstvapolicije. M.Veljković

  1. Veljković

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 8

Rubrika: Sudska

Autori: M. V.

Teme: Korupcija

Naslov: Kisačanin, okrivljen za mito, brani se sa slobode

NAKON SKANDALA U NOVOSADSKOM

OSNOVNOM TUŽILAŠTVU

Kisačanin, okrivljen za mito, brani se

sa slobode

Okrivljeni za saobraćajnu nesreću iz nehata B. G. (52) iz Kisača, koji se tereti da je proteklog utorka zameniku osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu ponudio mito da bi imao povoljniji status u predmetu, preksinoć je saslušan i sudija za prethodni postupak ga je pustio da se brani sa slobode. Osnovno javno tužilaštvo će se žaliti na tu odluku, saznaje „Dnevnik” nezvanično. Radi se o nezabeleženom slučaju u pomenutom tužilaštvu. Optuženi B. G. je zameniku tužioca, kako saznajemo, ponudio mito da bi odustao od njegovog krivičnog gonjenja jer mu je „propalo” načelo oportuniteta, odnosno odlaganje krivičnog gonjenja. Navodno, u zatvorenoj koverti bilo je 12.000 dinara.

  1. v.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Kurir     Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Razvoj zapadnog Balkana do 2030.

REGIONALNA KONFERENCIJA 0 PERSPEKTIVAMA

Razvoj zapadnog Balkana do 2030.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu - Istočnoevropska asocijacija nemačke privrede (OA), organizuje regionalnu konferenciju o političkim, privrednim i društvenim perspektivama u zemljama zapadnog Balkana pod nazivom „Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost" 26. i 27. septembra u hotelu „Kraun plaza" u Beogradu.

Zemlje zapadnog Balkana predstavljaju važan region za Evropsku uniju u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu. Na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, koji je održan 17. maja 2018. u Sofiji, EU je usvajanjem deklaracije potvrdila podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, kao i intenziviranje svog angažovanja na svim nivoima radi pružanja podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regionu. U Sofijskoj deklaraciji navodi se da zemlje zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina. Da li će se ispuniti svi ovi ciljevi u nekom razumnom vremenskom periodu? Dali je to ta 2030. godina?

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu takođe zastupaju interes jačanja ekonomske saradnje u regionu, kao i saradnje između EU i zemalja zapadnog Balkana. U cilju pronalaženja rešenja, alternativa i novih vizija AHK Srbija i Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu OA organizuju konferenciju „Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost“, zamišljenu kao svojevrsno „putovanje kroz vreme“ i predviđanje budućnosti razvoja zemalja zapadnog Balkana do 2030. Konferenciju će otvoriti ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, predsednik Nemačko-srpske privredne komore dr Ronald Zeliger i predsedavajući Radne grupe za istočnu Evropu OA Januš Kulik.

Jednočasovnim panel diskusijama predstaviće se različite vizije privrede, politike i civilnog društva. Eksperti iz regiona zajedno sa ekspertima iz Nemačke izneće stavove o spoljašnjim uticajima, povezanosti, digitalizaciji, budućnosti demokratije, kao i o odlivu, odnosno prilivu mozgova u regionu zapadnog Balkana.

Regionalna konferencija biće zatvorena proslavom 15-godišnjice programa stipendija Fondacije Zoran Đinđić, kojoj će prisustvovati premijerka Ana Brnabić i direktorka fondacije Ružica Đinđić. Oko 700 stipendista iz sedam zemalja regiona zapadnog Balkana bilo je uključeno u ovaj program, koji uz Fondaciju Zoran Đinđić koordinira Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu, uz finansijsku pomoć nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnjuirazvoj.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 7

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vukov put oko sveta za 3,7 miliona evra

JEREMIĆ NAPRAVIO BASNOSLOVNI TROŠAK

Vukov put oko sveta za 3,7 miliona evra

Centar za istraživanje korupcije (CIK) objavio je da je Vuk Jeremić tokom svog mandata na mestu ministra spoljnih poslova na putovanja (avionske karte, luksuzni smeštaj i dnevnice) potrošio čak 3,7 milionaevra.

Samo u prvoj godini mandata, kako piše CIK, na osnovu dokumentacije Ministarstva spoljnih poslova (MSP), sadašnji lider Narodne stranke bio je na službenom putu u proseku svakog trećeg dana (od ukupno 230 dana mandata prve godine, 84 je proveo na putovanjima). Premaizveštajima interne revizije MSP, od 2007. do 2012. iz državne kase za njegove avio-karte dato je više od 3,5 miliona evra, plus oko 220.000 evra za hotelski smeštaj i čak 54.000 evra za dnevnice. Prema izveštajima u koje je SŽ imao uvid, kao šef diplomatije Jeremić je na putu bio tačno 959 dana. Putovanja su bila raznovrsna, na spisku su i razne egzotične lokacije. Najčešće je putovao u SAD, čak 62 puta.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Lj.P.

Teme: Korupcija

Naslov: BRANIĆE SE SA SLOBODE

SLUČAJ MITA U NOVOM SADU

BRANIĆE SE SA SLOBODE

U TUŽILAŠTVU Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije u Novom Sadu priveden je i saslušan B. G. (52), osumnjičen da je zameniku osnovnog javnog tužioca punudio mito. Iako je tužilaštvo tražilo da mu se odredi pritvor, s obzirom na to da je ranije osuđivan zbog krivičnog dela iz oblasti privrede, sudija za prethodni postupak je dozvolio da se B. G. u daljem postupku brani sa slobode. Tužilaštvo će zbog ove odluke, uložiti žalbu. B. G. je na saslušanju izneo svoju odbranu, ali se u cilju istrage ne saopštava šta je rekao. Lj. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Štrajk u školi u Novom Pazaru

Spiker:Nastavnici osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru, roditelji učenika, sindikat, od početka nedelje protestuju zbog smene direktora Zenuna Mučića. Ministar prosvete smenio je direktora na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije. Nastava je juče bila obustavljena, u Novom Pazaru je naš Zoran Maksimović, Zorane ti si upravo u ovoj školi, kakva je situacija ovog jutra, i da li se protest nastavlja? Reporter:Živana, ni ovog jutra nema nastave u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru, u jednoj od, kako kažu, najvećih škola u Srbiji. I roditelji, i đaci, i nastavnici kažu da će biti istrajni u svojim zahtevima, a koji su to njihovi zahtevi ovog jutra reći će nam nastavnica Selma Ličina, koja je ovde pored mene, Selma, šta vi zapravo tražite? Selma Ličina, nastavnica u OŠ "Vuk Karadžić": Pa, mi tražimo da ukoliko je moguće direktor Zenun Mučić ostane na svom mjestu, zbog toga što je u prethodnom periodu bukvalno školu preporodio, međuljudske odnose je podigao na najveći nivo, potpuno renovirao ruiniranu školu koja je inače, najveća u Srbiji, broji preko 2.000 učenika, predviđena je za 700 učenika. Znači, to su neki naši zahtevi, on se pokazao i, bukvalno uz, zahvaljujući svojim menadžerskim sposobnostima i ljudskim sposobnostima on je uz pomoć roditelja, kao investitora, obnovio školu i bukvalno obezbedio nam dostojne uslove za rad. Reporter: Juče je organizovan veliki protest upravo ovde?Selma Ličina, nastavnica u OŠ "Vuk Karadžić": Da. Protest su, prije svega, organizovali roditelji sa svojom djecom, znači, savet roditelja škole je potpuno stao uz direktora, odlučio je da ne šalje decu u školu i naravno i svi zaposleni su jednoglasno stali uz svog direktora. Reporter: E sad, postoji to, ta optužba za nepotizam kada je direktor u pitanju, mi smo juče čuli od njega da on, kada su upošljeni članovi njegove porodice i nije bio direktor ovde.Selma Ličina, nastavnica u OŠ "Vuk Karadžić":Naravno da nije bio direktor, to su optužbe koje tek treba dokazati a mislim da su nedokazive.Reporter:E sad postoji nagoveštaj rešenje ovog problema, mi smo tokom noći imali priliku da na nekim lokalnim portalima vidimo da bi direktorka ove škole mogla da bude koleginica iz vašeg kolektiva, da li imate nešto protiv takve odluke, ukoliko je bude, pošto je ovo još uvek nezvaničan podatak?Selma Ličina, nastavnica u OŠ "Vuk Karadžić":Naravno da nemamo ništa protiv, postoje neke neproverene informacije, neke indicije da je došlo do rješavanja problema, ukoliko to bude tačno, mi zvanično ništa nemamo, ukoliko bude tačno znači, nastava će se sutra organizovati po ustaljenom rasporedu i redu. Reporter: Hvala puno što ste govorili za jutarnje vesti Prve. Ono što još moram na kraju da kažem, jeste da se stvorio utisak da je čitav grad juče bio uz direktora Zenuna Mučića, brojne organizacije i udruženja su reagovali, kao i brojni pojedinci iz javnog života Novog Pazara. Spiker: Hvala ti, bio je ovo uživo iz Novog Pazara Zoran Maksimović, naravno nastavićemo da pratimo situaciju u školi.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/197403/Sombor-Rekonstrukcija-mosta-preko-kanala-DTD-do-kraja-godine.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sombor: Rekonstrukcija mosta preko kanala DTD do kraja godine

Most "Šmaguc" preko kanala Dunav-Tisa-Dunav u blizini Sombora, trebalo bi da bude rekonstruisan do kraja godine.Ugovor o javnoj nabavci zaključen je sa ponuđačem S.P.C. d.o.o. Beograd koji je podneo zajedničku ponudu sa Bauwesen d.o.o. Lazarevac. Ukupna vrednost radova je 32.040.397 dinara, bez PDV-a.    Rekonstrukcija bi trebalo da bude završena 120 dana od dana početka radova.   Podsetimo, rekonstrukcija ovog mosta trebalo je da bude završena do kraja leta, ali je početkom jula javna nabavka kojom se naručuju radovi obustavljena jer je jedini ponuđač koji se javio procenio da je vrednost projekta za 20 miliona dinara veća nego što je to tada nabavkom predviđeno.   Inače, "Šmaguc" je već osam godina van upotrebe, jer je propala drvena konstrukcija na levoj strani. Zbog nemogućnosti da pređu preko mosta, meštani Bačkog Monoštora i okolnih sela su odsečeni od njiva i od vikendica na drugoj strani obale. Istovremeno, otežan je i transport ogrevnog drveta.   Drveni pontonski most preko kanala DTD, koji spaja selo sa Specijalnim rezervatom prirode "Gornje Podunavlje" i delom katastarske opštine Šmaguc, izgrađen je osamdesetih godina prošlog veka i u stalnoj je upotrebi JP "Vojvodinašume", kao i meštana Bačkog Monoštora i okolnih sela. Preko urušene konstrukcije, duge 45 metara, za sada mogu da prelaze samo pešaci i biciklisti i pecaroši.   Novim projektom trebalo bi da se zadrži stari gabarit mosta, sa kompletnom starom geometrijom, a da se uz to poveća nosivost do dozvoljenog opterećenja od 60 tona. Autor: Dragana Prica - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752849-obavestenje-o-podnetom-zahtevu-za-zastitu-prava-za-centralizovanu-javnu-nabavku-broj-15-18-partija-3/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o podnetom zahtevu za zaštitu prava za centralizovanu javnu nabavku broj 15/18, partija 3

GRAD BEOGRADSlužba za centralizovane javne nabavke i kočetvrtak, 20. septembar 2018.Služba za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavkiGRAD BEOGRADSlužba za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavkiobjavljujeOBAVEŠTENJE O PODNETOM ZAHTEVU ZA ZAŠTITU PRAVAza centralizovanu javnu nabavku broj 15/18 - Kolonijalna roba, oblikovana u devet partija, za partiju 3

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752848-obavestenje-o-podnetom-zahtevu-za-zastitu-prava-za-centralizovanu-javnu-nabavku-broj-15-18-partija-4/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o podnetom zahtevu za zaštitu prava za centralizovanu javnu nabavku broj 15/18, partija 4

GRAD BEOGRADSlužba za centralizovane javne nabavke i kočetvrtak, 20. septembar 2018.Služba za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavkiGRAD BEOGRADSlužba za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavkiobjavljujeOBAVEŠTENJE O PODNETOM ZAHTEVU ZA ZAŠTITU PRAVAza centralizovanu javnu nabavku broj 15/18 - Kolonijalna roba, oblikovana u devet partija, za partiju 4

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1752874-prethodno-obavestenje---strucni-nadzor-u-toku-izvodjenja-radova-radova-na-izgradnji-objekta-osnovne-skole---izdvojenog-odeljenja-os-nikola-tesla-u-naselju-lestane/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Prethodno obaveštenje - Stručni nadzor u toku izvođenja radova radova na izgradnji objekta osnovne škole - izdvojenog odeljenja OŠ "Nikola Tesla" u naselju Leštane

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za obrazovanjPrethodno obaveštenje - Stručni nadzor u toku izvođenja radova radova na izgradnji objekta osnovne škole - izdvojenog odeljenja OŠ "Nikola Tesla" u naselju Leštanečetvrtak, 20. septembar 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituPrethodno obaveštenje - Stručni nadzor u toku izvođenja radova radova na izgradnji objekta osnovne škole - izdvojenog odeljenja OŠ "Nikola Tesla" u naselju LeštaneGRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituKraljice Marije br. 1objavljujePRETHODNO OBAVEŠTENJEo nameri sprovođenja postupka javne nabavke usluga - Stručni nadzor u toku izvođenja radova  radova na izgradnji objekta osnovne škole  - izdvojenog odeljenja OŠ  "Nikola Tesla"  u naselju Leštane

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/97387-naslovna-strana-za-cetvrtak-20-septembar-2018-godine

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Naslovna strana za četvrtak, 20. septembar 2018. godine

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama za četvrtak, 20. septembar pišu o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, o promeni krivičnog zakonika, kosovskom pitanju, razmiricama u pravoslavnoj crkvi zbog davanja autokefalnosti crkvi u Ukrajini i drugim društvenim i političkim temama. ALO Za list bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković kaže "Baš mi prija penzija". "Moja najveća muka je što mi Jana raste bez majke", za list kaže muž ubijene pevačice Zoran Marjanović. BLIC "Država sprema doživotni zatvor za ubice dece", list piše da ekspertska grupa Ministarstva pravde radi na izmeni krivičnog zakonika na osnovu inicijative fondacije "Tijana Jurić". "Malo mu tri funkcije, hoće i četvrtu", list piše da je Skupština Srbije odobrila članu Agencije za borbu protiv korupcije Draganu Mitroviću da obavlja još jednu pored tri funkcije koje već ima. VEČERNJE NOVOSTI "SPC mora da izabere Moskva ili Carigrad", o tome kako će se Srpska pravoslavna crkva postaviti u sporu Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije po pitanju davanja autokefalnosti crkvi u Ukrajini. "Kina želi jaku Srbiju i večno prijateljstvo", o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini. DANAS Pod naslovom "Dijalog o Kosovu treba da rezultira jednim celovitim 'paketom'", intervju sa britanskim ministrom za Evropu, Severnu i Latinsku Ameriku Alanom Dankanom. INFORMER Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski za list kaže "Sa Kinom pravimo krstareće rakete". Izjavu predsednika Olimpijskog centra Dejana Ljevnaića list prenosi u tekstu "Novak Djoković hoće da ulaže u Jahorinu.KURIR "Ana besna na ministra zbog Zadruge", o izjavi premijerke Ane Brnabić povodom rasprave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i vlasnika i generalnog direktora Pink medija grupe Željka Mitrovića.POLITIKA "Večno prijateljstvo Beograda i Pekinga", o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini. "'Egipatski model' zaustavljanja izbeglica", list piše da EU želi da primeni stroge mere za krijumčare ljudi, poput Severnog Kipra, kako bi sprečila migracije. SRPSKI TELEGRAF "Vučiću EU sprema strašnu zamku", list piše kako Hrvatska želi da zameni visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/secate-li-se-brda-i-potpornog-zida-na-koridoru-10-gde-su-sta-rade/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sečate li se brda i potpornog zida na Koridoru 10: Gde su, šta rade?

Bizlife.rs - Sanacija potpornog zida koji se urušio na Koridoru 10 u Grdelici uveliko traje. Brdo se, međutim, ne ruši kako je to predložio predsednik Srbije, a za - Vesti dana Sanacija potpornog zida koji se urušio na Koridoru 10 u Grdelici uveliko traje. Brdo se, međutim, ne ruši kako je to predložio predsednik Srbije, a za sada je poznato da je od 350 hiljada kubika zemlje uklonjena trećina. Nepoznanica je, međutim, koliko će sanacija koštati, i kako je taj posao dobila banjalučka firma "Integral", prenosi N1.Sporno brdo i dalje je u Grdelici. Sa njega je uklonjeno rastinje, na brdu i oko njega brojne mašine uklanjaju zemlju.Tanjug je preneo saopštenje Koridora Srbije da su do sada završili jednu trećinu posla, da rade dve mašine za bušenje šipova - izgrađeno ih je deset - a slede radovi na izradi montažnih poprečnih nosača za galeriju. To znači da se zapravo ne uklanja celo brdo kako je najpre saopšteno.Zna se da posao obavlja banjalučki "Integral", a Insajder objavljuje na osnovu javno dostupnih dokumenata o javnim nabavkama, da se zapravo ne zna kako su taj posao dobili, da tendera nije ni bilo, a ne zna se ni koliko će radovi na sanaciji ovog klizišta koštati.Ranije je objavljeno da je šteta nastala urušavanjem potpornog zida, tri miliona evra. Pitanje odgovornosti iz Koridora je i dalje bez odgovora.Podsećamo, radove je izvodio španski "Azvi", ali ne po glavnom projektu. Iako je "Azvi" u izvođemnju radova imao i nadzor, glavni projekat je menjan više od deset puta dok su izvodili radove. Najavljeno je da će ova deonica biti otvorena za saobraćaj do kraja godine, a zasad nema informacija da li taj rok i dalje važi i da li će sve biti zaista završeno do kraja 2018. Izvor: N1/Insajder, agencijeFoto: youtubePiše: B.M.      

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2258320/rekonstrukcija-mosta-preko-kanala-dtd-u-somboru-do-kraja-2018-izabrani-izvodjaci

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rekonstrukcija mosta preko kanala DTD u Somboru do kraja 2018. - Izabrani izvođači radova

Rekonstrukcija mosta preko kanala DTD u Somboru do kraja 2018. - Izabrani izvođači radovaIlustracija (Foto: Yevhen Prozhyrko/shutterstock.com )Most Šmaguc preko kanala Dunav-Tisa-Dunav u blizini Sombora, trebalo bi da bude rekonstruisan do kraja godine.Naime, ugovor o javnoj nabavci zaključen je sa ponuđačem S.P.C. d.o.o. Beograd koji je podneo zajedničku ponudu sa Bauwesen d.o.o. Lazarevac. Ukupna vrednost radova je 32.040.397 dinara, bez PDV-a.Rekonstrukcija bi trebalo da bude završena 120 dana od dana početka radova.Podsetimo, rekonstrukcija ovog mosta trebalo je da bude završena do kraja leta, ali je početkom jula javna nabavka kojom se naručuju radovi obustavljena jer je jedini ponuđač koji se javio procenio da je vrednost projekta za 20 miliona dinara veća nego što je to tada nabavkom predviđeno.Inače, Šmaguc je već osam godina van upotrebe, jer je propala drvena konstrukcija na levoj strani. Zbog nemogućnosti da pređu preko mosta, meštani Bačkog Monoštora i okolnih sela su odsečeni od njiva i od vikendica na drugoj strani obale. Istovremeno, otežan je i transport ogrevnog drveta.Drveni pontonski most preko kanala DTD, koji spaja selo sa Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i delom katastarske opštine Šmaguc, izgrađen je osamdesetih godina prošlog veka i u stalnoj je upotrebi JP Vojvodinašume, kao i meštana Bačkog Monoštora i okolnih sela. Preko urušene konstrukcije, duge 45 metara, za sada mogu da prelaze samo pešaci i biciklisti i pecaroši.Novim projektom trebalo bi da se zadrži stari gabarit mosta, sa kompletnom starom geometrijom, a da se uz to poveća nosivost do dozvoljenog opterećenja od 60 tona.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:750493-DjACKA-ISHRANA-Za-dva-obroka-mesecno-po-5000-dinara

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: ĐAČKA ISHRANA: Za dva obroka mesečno po 5.000 dinara

Samo 12 osnovnih škola u prestonici ima kuhinju za pripremu hrane po HASAP standardima. Ministarstvo prosvete: Iduće školske godine ulaganje za veći broj kuhinja. URUČAK ili doručak u školi za većinu roditelja je spas, pogotovo u nižim razredima, ali od 166 redovnih osnovnih škola u prestonici, kuhinja u kojoj se pripremaju obroci postoji tek u 12. U ostalim školama se angažuju ketering službe ili deca užinu donose od kuće. Da bi u školskoj kuhinji mogli da se pripremaju obroci za decu, potrebno je da ima HASAP standarad, što je za škole "nemoguća misija" zbog nedostatka novca.Iz Ministarstva prosvete najavljuju da bi, od školske 2019/2020. godine, u većem broju škola moglo da počne samostalno spremanje obroka. Novac za te namene trebalo bi da bude planiran u budžetu, a za početak "na listi" bile bi obrazovne ustanove kojima su potrebna manja ulaganja da počnu pripremu hrane za decu. Takođe, u pripremi je i pravilnik koji će tačno propisati pravila zdrave ishrane za školarce.PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Beograd može primeniti iskustva HelsinkijaJedna od prestoničkih škola, koja ima svoju kuhinju je OŠ "Drinka Pavlović". Đaci od prvog do osmog razreda ovde obeduju kao u maminoj kuhinji.- U našoj kuhinji dnevno se pripremi više od 1.000 obroka - kaže Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović". - Interesovanje đaka je veliko, možda malo više među mlađim decom. Na početku školske godine roditelji potpišu sporazum sa ustanovom o vrsti usluge koju žele, i onda se mesečno plaća. Cena za užinu je 80 dinara, a za ručak 140 dinara. Omiljeno jelo naših učenika je pasulj.Bulatović ističe da je škola, pored pet zaposlenih u kuhinji, angažovala i nutricionistu, koji kontroliše ispunjenje svih propisanih standarda nutritivne vrednosti obroka.Na meniju si i domaće kiflice- Kuhinja u našoj školi više ne radi, jer ne poseduje HASAP standard - kaže Suzana Spasojević, direktorka OŠ "Milan Đ. Milićević". - Očekujemo da će Ministarstvo prosvete pomoći, pa će kuhinja ponovo početi da radi. Dok se to ne dogodi, obroke za učenike prvog i drugog razreda priprema ketering služba, koja se bira putem javne nabavke. Za doručak roditelji plaćaju 35 dinara, dok je cena ručka 144 dinara.Za školarce koji imaju dva obroka u školi, roditelji mesečno izdvajaju između 4.000 i 5.000 dinara, u zavisnosti od broja izostanaka deteta.PROČITAJTE JOŠ: Ambrozije čak 10 puta više!VIŠI NIVOPREMA analizi Ministarstva prosvete, svaka četvrta škola u Srbiji ima kuhinju koja zadovoljava HASAP standard ili su potrebna mala ulaganja da se to postigne.Sređivanje školskih kuhinja posmatra se kao dugoročan proces. Nadležni smatraju da škole u kojima su potrebna velika ulaganja za otvarnje kuhinja, imaju mogućnost da ishranu za svoje đake organizuju u saradnji sa predškolskim ustanovama ili studentskim kuhinjama.            

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/srbija/postupak-protiv-vlade-po-tuzbi-krik-a-jos-nije-poceo/2839503/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Postupak protiv Vlade po tužbi KRIK-a još nije počeo

Vesti na temu | Palo.grDevet meseci nakon što je KRIK tužio Vladu Srbije i Kancelariju za KiM zbog nedostavljanja dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom kamera na Kosovu slučaj nije odmakao dalje od dodeljivanja sudiji. Posao vredan oko milion evra obavljen je dok je na čelu kancelarije bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu. Kada je tokom ranije provere imovine Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da ministar Aleksandar Vulin ne može da objasni poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan, sa tim u vezu dovela je javnu nabavku kamera za opštinu Zvečan. Kamere je nabavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju na čijem čelu je u tom trenutku bio Vulin. Posao vredan oko milion evra dodeljen je firmi "DBS Konsel security service". Dokumentaciju o spornoj dodeli posla novinarka KRIK-a zatražila je od Kancelarije, ali je iz te institucije odgovoreno da dokumenta nose oznaku "strogo poverljivo", te da ne...

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/vesti/89633/uhapsen-bivsi-premijer-zbog-visemilionske-pronevere

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uhapšen bivši premijer zbog višemilionske pronevere

vestiBivši premijer Malezije Nadžib Razak uhapšen je danas zbog višemilionske pronevere državnog investicionog fonda, saopštila je malezijska Agencija za borbu protiv korupcije.Izvor: Tanjug, Foto: Pixabay.comNadžib je uhapšen u svojoj kancelariji a sutra će biti izveden pred sud gde će mu biti pročitana optužnica.Nadžib, koji je i ranije optužen za korupciju, pranje novca zbog skandala u državnom fondu, negirao je krivicu, prenosi AP.On je formirao fond kada je došao na vlast 2009. za u cilju unapređenja ekonomskog razvoja, ali je fond zapao u dugove od više milijardi i sada je pod istragom u SAD i drugim zemljama zbog prekogranične pronevere i pranja novca.Vesti Minut dva      

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/24740

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministar promenio odluku, nastava od sutra

Učenici Osnovne škole Vuk Karadžić u Novom Pazaru već drugi dan nemaju nastavu, a nakon odluke ministra prosvete Mladena Šarčevića da smeni direktora Zenuna Mučića. Prema još uvek nezvaničnim informacijama Šarčević je raniju odluku da na čelu ove škole bude Mirjana Radosavljević promenio, te će nova v.d. direktora biti nastavnica fizike iz ove škole Rafeta Emrović, inače Mučićeva svastika.Podsečamo da je Mučić smenjen prema preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, jer je prekršio zakon i bio u sukobu interesa prilikom zasnivanja radnog odnosa u toj školi njegove sestre Ajkune Muslić i ćerke Alme Mučić.Radio Sto plus saznaje da će nastava u ovoj školi sutra biti nastavljena.Nastavnici, roditelji učenika, sindikat, gradski aktiv direktora škola i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u sredu su protestovali zbog Mučićeve smene.A.Bajrović    

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a421642/Vesti/Vlada-odgovorila-na-prilog-TV-N1-o-digitalizaciji-u-skolama.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vlada reagovala na prilog TV N1 o digitalizaciji u školama

Vlada Srbije reagovala je na prilog TV N1 koji je sinoć objavljen na našem sajtu pod naslovom "Digitalizacija škola kasni, premijerka ipak optimista". Saopštenje Vlade Srbije prenosimo u celini:1. Kako je bilo planirano i više puta najavljeno, sve osnovne škole su još prošle godine, zahvaljujući naporima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Telekoma Srbije, povezane na bezbedan internet preko Akademske mreže Srbije (AMRES). U toku je postavljanje optičke infrastrukture i povećanje brzine interneta u svim školama gde je to potrebno, kao druga faza ovog projekta.2. Uvođenje elektronskih dnevnika u škole započeto je prošle godine, kao pilot projekat, kada je ovaj sistem uveden u 560 škola, iako je inicijalno bilo planirano 100. Danas su elektronski dnevnici u upotrebi u 600 škola. Dakle, istina je da smo u odnosu na plan koji je više puta ponovljen javnosti, pa i na samom predstavljanju projekta u Drugoj ekonomskoj školi kada je bila prisutna i ekipa televizije N1, uradili više i to pre svega zbog interesovanja samih škola i nastavnika. Plan je da se do kraja ove školske godine elektronski dnevnici uvedu u sve škole. Nikada nije najavljeno niti je ikada bilo planirano da će elektronski dnevnici biti uvedeni u sve škole 1. septembra ove godine jer zašto bismo onda ovaj projekat započeli prošle školske godine kao pilot projekat?Upotreba elektronskih dnevnika zahteva obuke nastavnika koje su u toku, a svi nastavnici u Srbiji biće obučeni zaključno sa 1. januarom 2019. godine. Direktne koristi ovog sistema su transparentnije ocenjivanje, upola je smanjen broj izostanaka u školama u kojima je elektronski dnevnik uveden i za tri četvrtine smanjeno vreme koje su nastavnici trošili na administraciju, a koje sada mogu da ulože u rad sa đacima.3. Uvođenje digitalnih nastavnih sadržaja (udžbenika) u prvi i peti razred osnovnih škola, koji će đacima omogućiti da usvajaju znanja na interaktivan način i savladavaju digitalne veštine kroz učenje, započelo je ove školske godine, takođe kao pilot projekat u 2.000 učionica širom Srbije, kako je i najavljeno. Nastavnici u osnovnim školama već su obučeni, nabavljeni su računari i prateća oprema. Završena je javna nabavka za digitalne nastavne sadržaje i posle 1. oktobra bi trebalo da krene njihova upotreba.4. Informatika je prošle godine uvedena u pete, a od ove godine i u šeste razrede osnovne škole kao obavezan predmet. Ova važna novina završena je nakon više od decenije bezuspešnih pokušaja i, zahvaljujući saradnji sa Fondacijom "Petlja", na najbolji mogući način, tako da su danas deca u Srbiji među retkima u celoj Evropi koja u osnovnoj školi uče, na primer, Scratch i Python. Upravo je na ovo predsednica Vlade mislila kada je rekla da smo jedni od lidera u Evropi - a ta izjava je isečena i tendenciozno izvučena iz konteksta u samom vašem prilogu.5. Ove godine su u gimnazijama u celoj Srbiji upisana 44 specijalizovana IT odeljenja, u 36 gimnazija, sa više od 800 učenika, što je čak pet puta više nego prošle godine. Ovo smo takođe uspeli da uradimo zahvaljujući saradnji sa Fondacijom "Petlja" i Inicijativom digitalna Srbija. Ovo svakako nije dovoljno, ali je ogroman korak u odnosu na prošlu godinu, a svakako u odnosu na bilo šta što je u obrazovnom sistemu Srbije postojalo ranije.6. Preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, završena je kompletna rekonstrukcija 108 školskih objekata, na teritoriji 70 gradova i opština, a ukupna vrednost ugovorenih radova bila je oko 3,5 milijardi dinara, od čega iz budžeta Srbije 2,9 milijardi i iz Fonda solidarnosti EU oko 600 miliona dinara. Da ne pominjemo da je ovo, kada je bilo inicirano od strane prethodne Vlade, bio jedan od projekata koji su najviše ismevani i kvalifikovani kao nebitni, jer zašto bi se Vlada bavila školskim toaletima, a danas se uglavnom na njega pozivaju svi koji žele da kritikuju Vladu što više nije urađeno. Kao poseban kuriozitet, s obzirom da nas stalno opominjete koliko škola u unutrašnjosti Srbije nema adekvatan toalet, želimo da navedemo neverovatnu činjenicu da je čak Filozofski fakultet u Beogradu, jedna od najelitnijih visokoškolskih ustnova, tek ove godine, zahvaljujući angažmanu i sredstvima Vlade Republike Srbije, izbacio čuvene "čučavce" iz upotrebe i svojim studentima obezbedio civilizovane toalete. Ovaj primer možda i najbolje pokazuje u kakvom stanju je bila prosveta u Srbiji i koliko se pažnje posvećivalo i nastavnim programima i uslovima u kojima rade i uče mladi u Srbiji.7. Škole se neprestano opremaju novom opremom, a trenutno se vrši nabavka 1.400 računara i 155 tablet računara. Za 600 škola u Srbiji trenutno se nabavlja 2.000 kompleta koji se sastoje od laptop računara, projektora i prenosnih kolica. Nažalost, ni ovo neće biti dovoljno da sve naše škole budu u potpunosti tehnički opremljene, ali je i to pokazatelj koliko se u škole ranije malo ulagalo i kakav je obrazovanje bio prioritet. Neverovatno je, s druge strane, da tada nije bilo velikih kritika, ali danas može da se priča o tome kako Vlada kasni jer nisu sve škole opremljene u roku od godinu dana, iako to niko nikada nije najavljivao.8. Plan je da se, u saradnji sa EIB, implementira projekat "Povezane škole" ("Connected Schools"), kako je nekoliko puta najavila predsednica Vlade, u koji će biti uloženo 70 miliona evra za brzi internet i dodatno opremanje škola. Nikada, međutim, nije rečeno da je ceo kredit već realizovan i oprema nabavljena niti da će biti realizovan do početka ove školske godine. Ovo je kompleksan projekat koji traži vreme. Predsednica Vlade je najavila taj kredit, koji će biti realizovan poštujući sve procedure EIB kao referentne međunarodne institucije.Reforma obrazovanja jeste jedna od najvažnijih reformi, koja prožima sve segmente društva. Iako često poželimo da ovu "globalnu trku" trčimo još brže, realnost u kojoj je naš obrazovni sistem bio urušavan decenijama unazad, surovo nas opominje da je modernizacija stalni proces koji se nikada ne završava.Urađeno je mnogo, ali je to tek početak promena. Teško je razumeti zašto se u nekim segmentima javnosti konstantno javlja potreba da se svi postignuti uspesi i rezultati predstave kao ništavni i zakasneli, iako bi svaki građanin njima trebalo da se ponosi s obzirom da Srbija konačno ide ispred mnogih drugih. Obrazovanje nikako ne bi smelo biti tema koja služi za političku borbu, jer je dobro obrazovanje osnova modernog društva.Prilog TV N1 "Digitalizacija škola kasni, premijerka ipak optimista" možete pogledati ovde. Izvor: N1

----------------------------------------------------------

Datum: 20.09.2018

Medij: uns.org.rs

Link: http://www.uns.org.rs/desk/media-news/65661/postupak-protiv-vlade-po-tuzbi-krik-a-jos-nije-poceo.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Postupak protiv Vlade po tužbi KRIK-a još nije počeo

  1. 09. 2018. Autor: Jelena Radivojević Izvor: KRIK Devet meseci nakon što je KRIK tužio Vladu Srbije i Kancelariju za KiM zbog nedostavljanja dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom kamera na Kosovu slučaj nije odmakao dalje od dodeljivanja sudiji. Posao vredan oko milion evra obavljen je dok je na čelu kancelarije bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu.Kada je tokom ranije provere imovine Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da ministar Aleksandar Vulin ne može da objasni poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan, sa tim u vezu dovela je javnu nabavku kamera za opštinu Zvečan.Kamere je nabavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju na čijem čelu je u tom trenutku bio Vulin. Posao vredan oko milion evra dodeljen je firmi "DBS Konsel security service".Dokumentaciju o spornoj dodeli posla novinarka KRIK-a zatražila je od Kancelarije, ali je iz te institucije odgovoreno da dokumenta nose oznaku "strogo poverljivo", te da ne mogu biti dostavljena.S obzirom da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja protiv rešenja Vlade Srbije ne može podneti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, već samo pokrenuti upravni spor, KRIK je podneo tužbu Upravnom sudu.Postupak, međutim, nije otpočeo ni devet meseci kasnije.Prema zvaničnoj evidenciji Ministarstva pravde predmet je primljen u sud 18. decembra prošle godine, a sledećeg meseca je dodeljen sudiji Jasmini Vukašinović. Nakon toga, međutim, ništa se nije dogodilo.Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja pokušali smo da dođemo do više detalja o tome koje su sve radnje preduzete u predmetu, međutim, ni na to nismo dobili odgovor."Tetka iz Kanade"Aleksandar Vulin i njegova supruga kupili su u julu 2012. stan i parking mesto u vrednosti od 244.620 evra, piše u ugovoru do koga su došli novinari KRIK-a. Prvu ratu od 40.000 uplatili su u oktobru 2011. i obavezali se da će ostatak novca isplatiti do kraja septembra 2012. godine.Vulin je pri prijavljivanju imovine Agenciji naveo da je stan platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od prodaje stana nije mogao da pokrije ni prvu ratu.Agencija je to primetila, te je zahtevala od njega da objasni na koji način je stan plaćen pogotovo imajući u vidu da je Vulin stan kupio samo mesec dana nakon što je postao narodni poslanik. Ministar je tada promenio priču i rekao da su supruga Nataša i on novac pozajmili od njene tetke iz Kanade.Nakon što je utvrdila da ne postoje dokazi da je Vulin zaista pozajmio novac, Agencija je sastavila izveštaj i poslala ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. U njemu je navela da bi trebalo proveriti upravo nabavku kamera.Postupak je stajao "u fioci" skoro dve godine jer je, kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve.Početkom jula prošle godine, nakon što su KRIK i "Insajder" objavili da postoji postupak protiv Vulina, tužilaštvo ga je brzo okončao. Saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.Službena beleška do koje je došao KRIK pokazuje da tužilaštvo nije pozvalo Vulina na razgovor, niti je pronašlo tetku koja mu je navodno pozajmila novac. Prihvatilo je sve dokaze koje je ranije odbacila Agencija, a spornu nabavku nije ni proveravalo.Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji. S obzirom na to da je stan prijavljen kada je kupljen i ovo tužilaštvo je zatvorilo slučaj.              

----------------------------------------------------------