Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 22.09.2018

Medij: Blic     Strana: 12

Rubrika: Društvo

Autori: V. L.

Teme: Korupcija

Naslov: Tražila 4.000 evra da zaposli lekarku

Tražila 4.000 evra da zaposli lekarku

U užičkom zdravstvu još jedno hapšenje zbog korupcije, četvrto za nešto više od pola godine, s tim što je za razliku od prethodna tri, kada su policiji u šake padali ginekolozi, ovoga puta osumnjičena čelnica Doma zdravlja. Pripadnici odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su A. A., pomoćnicu direktora užičkog Doma zdravlja za nemedicinske poslove, zbog sumnje da je počinila krivično delo trgovina uticajem. Ona se sumnjiči da je novembra prošle i jula ove godine od devojke (27) tražila i uzela 4.000 evra i mobilni telefon, kako bi posredovala prilikom njenog zaposlenja u Opštoj bolnici

Užice na mestu medicinske sestre, najpre na određeno, a kasnije na neodređeno vreme. Kako je saopštio MUP , krivična prijava zbog davanja mita podneta je i protiv A. A., žene koja je dala novac.

- A. A. ne radi već nekoliko nedelja, koliko znam zbog bolovanja. Već neko vreme je kružila priča da su inspektori tražili njenu dokumentaciju - priča izvor „Blica“ iz Doma zdravlja. Ko je prijavio A. A. policiji za sada se ne zna, kao što je ostalo nepoznato ko je dojavio da je ginekološkinja Lj. V ., koja je uhapšena 30 avgusta, uzela mito za intervenciju. U oba slučaja uhapšene su i osobe koje su dale novac - u prvom devojka (27) koja je dala 4.000 evra i telefon da bi dobila posao, u drugom muškarac iz Prijepolja koji je doktorki dao 200 evra da bi njegovoj poznanici pre-

kinula trudnoću.

Serija hapšenja zbog korupcije u užičkom zdravstvu počela je 9. marta kada je lišen slobode ginekolog Z. M. Uhapšen je nekoliko dana pred penziju, ali je već imao iskustvo ležanja u zatvoru zbog korupcije

pošto je 2006. sa još jednim kolegom osuđen na tri meseca zbog mita koje su uzeli od jedne pacijentkinje. Najglasniji koruptivni slučaj ipak je bilo hapšenje ginekologa D. A. koji je uhapšen 13. avgusta pod sumnjom da je uzeo 570 evra da bi nad pacijentkinjom počinio abortus u 17. nedelji trudoći. Osim za uzimanje mita D. A. se sumnjiči i za krivično delo nezakonit prekid trudnoće. V. L.

  1. L.

Od devojke koja je tražila posao medicinske

sestre uzela i je

telefon

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: J. Diković

Teme: Korupcija

Naslov: Zoran Radovanović: Tužiću Stojanovića zbog pretnji

Novinarska udruženja pozvala nadležne da zaštite dopisnika Danasa iz Kragujevca

Zoran Radovanović: Tužiću Stojanovića zbog pretnji

U fokusu

Kragujevac, Beograd /// Zoran Radovanović, dopisnik Danasa, koji je zbog serije tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu, dobio pretnje od M ilovana Stojanovića, člana Saveta kragujevačkog Univerziteta, ističe za naš list da će u narednom periodu podneti krivičnu prijavu protiv Stojanovića.

Podsetimo, posle turbulentnih događaja oko smene rektora Univerzitetau Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, a posebno nakon ovonedeljnih tekstova o povratku profesora optuženih u aferi „indeks“ na vlast na kragujevačkom Pravnom fakultetu, našem kolegi Radovanoviću je telefonom pretio Stojanović, predstavljajući se kao komšija, da bi se potom ispostavilo da je član novog saziva Saveta Univerziteta, što je i sam Stojanović potvrdio za Danas.

Kako navodi naš dopisnik Radovanović, pretnje koje mu je uputio Stojanović, između ostalih da „se malo smiri", da „vodi računa šta radi“ i da ga „više ne plačaju Arsenijevići" (bivši rektor Nebojša Arsenijević i njegov brat Slobodan, prim. aut), prijaviće sledeće sedmice policiji i tužilaštvu. Radovanović je pišući o smeni rektora, praćenoj višemesečnom kampanjom protiv Arsenijevića, nastojao da se, u skladu s pravilima novinarske profesije, čuje i druga strana, odnosno sada već bivši rektor Arsenijević. Međutim, prema pouzdanim informacijama koje smo dobili sa kragujevačkog Univerziteta, to se nije svidelo onima koju su rušili i srušili Arsenijevića sa pozicije rektora. Pretnje Radovanoviću su stigle nakon ovonedeljnih tekstova u našem listu o povratku pojedinih profesora optuženih za prodaju ispita i diploma u najvećoj korupcionaškoj aferi visokog školstva u Srbiji („lndeks") na vlast na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Čovek koji je, posle pojavljivanja tih tekstova u Danasu, pretio kolegi Radovanoviću je Milovan Mića Stojanović, član novog saziva Saveta Univerziteta, koji jena to mesto došao na predlog Vlade Srbije, i koji, kako tvrde na Univerzitetu, slovi za bliskog prijatelja ministarke Slavice Đukić - Dejanović.

Pretnje novinaru Zoranu Radovanoviću osudilasu juče i novinarska udruženja. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića. „Pretnje i pritisci na novinare i medije nespojivi su sa slobodom izražavanja i medija i suprotni ciljevima za koje se deklarativno zalaže rukovodstvo države Srbije. Zbog toga NUNS poziva nadleže da na delu dokažu principe koje propagiraju i svim novinarima, a u ovom slučaju Zoranu Radovanoviću, omoguće da nesmetano izveštavaju javnost o važnim društvenim temama i zbivanjima. Takođe pozivamo sve kolege/ice i novinarska udruženja na solidarnost sa Radovanovićem", navodi se u jučerašnjem saopštenju NUNS-a.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji novinarima u Kragujevcu koji izveštavaju o dešavanjima na gradskom Univerzitetu i traže od predstavnika ove institucije da prestanu da ugrožavaju bezbednost novinara. UNS-u je nekoliko kolega potvrdilo da im je prećeno zbog izveštavanja o smeni rektora Univerziteta, kao i vraćanja na Pravni fakultet optuženih u korupcionaškoj aferi „Indeks". UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i poziva nadležne da istraže slučaj i javnosti saopšte rezultate istrage.

  1. Diković

Stojanovic demantuje pretnje

Milovan Mića Stojanović pozvao je juče redakciju Danasa kako bi demantovao da je pretio našem dopisniku Zoranu Radovanoviću. Interesantno je da je Stojanović prethodno za UNS potvrdio da je zvao našeg kolegu Radovanovića, navodeći da ga je pitao „šta to piše po novinama i zašto blati SNS i Vučića“. „Pozvao sam ga i da se vidimo, da mu objasnim situaciju. Ali nisam nikome pretio, to je čista laž. Ja to što on navodi nikada nisam rekao, imam i snimak razgovora i rado ću gapriložiti policiji ako prijavi shičaj", rekao je Stojanović za UNS, da bi za Danas izjavio da su u UNS-u „malo dodali" u njegovoj izjavi. Naime, Stojanović je novinarki Danasa ispričao da je mislio da je pozvao nekog drugog Zorana, a ne našeg kolegu, da nije izgovorio nijednu ružnu reč, a pogotovo da nije rekao „vodi računa šta radiš", kao i da jeste tačno da je pozvao tog drugog Zorana upravo zbog tekstova u Danasu, želeći da s njim porazgovara, jer se nekad bavio novinarstvom. Stojanović je istakao da će od svog mobilnog operatera tražiti snimak razgovora kao dokaz da nije pretio Radovanoviću.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 8

Rubrika: Sudska

Autori: D. S.

Teme: Korupcija

Naslov: Za zaposlenje medicinske sestre mito 4.000 evra

UHAPŠENA BIVŠA DIREKJORKA DOMA ZDRAVLjA U UŽICU

Za zaposlenje medicinske sestre mito 4.000 evra

Policija je uhapsila bivše odgovorno lice u Domu zdravlja u Užicu A. A. (43) zbog toga što je zahtevala i primila mito od osobe koja je tražila posao medicinske sestre, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sumnja se da je A. A. tokom novembra 2017. i jula ove godine, u dva navrata zahtevala i primila 4.000 evra i mobilni telefon od osobe koja je tražila posao da bi posredovala prilikom njenog zaposlenja, najpre na određeno, a potom i na neodređeno vreme, na radnom mestu medicinske sestre u Opštoj bolnici Užice.

Krivična prijava je podneta i protiv dvadesetsedmogodišnje osobe koja je trebalo da se zaposli na radnom mestu medicinske sestre.

Osumnjičena A. A. će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

  1. S.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Informer     Strana: 6

Rubrika: Vesti

Autori: Z.G.

Teme: Korupcija

Naslov: Uzela mito za posao u Domu zdravlja

Uzela mito za posao u Domu zdravlja

Anela Avdić (43) iz Užica, bivši rukovodilac Doma zdravlja, uhapšena je zbog sumnje da je u novembru 2017. i u julu ove godine u dva navrata primila ukupno 4.000 evra mita i mobilni telefon da bi zaposlila jednu devojku (27) kao medicinsku sestru. Krivična prijava za isto delo je podneta i protiv devojke koja je trebalo da se zaposli. Saslušan je i direktor Doma zdravlja, jer je Avdićeva rekla da je novac uzimala u njegovo ime. Z. G.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: B. P.

Teme: Korupcija

Naslov: Radno mesto u bolnici prodavala za 4.000 evra i telefon

Radno mesto u bolnici prodavala za 4.000 evra i telefon

Užice - Policija je uhapsila A. A. (43) iz Užica, bivše odgovorno lice Doma zdravlja u Užicu. Na teret joj se stavlja trgovina uticajem. Postoji osnovana sumnja da je A. A. u dva navrata, tokom novembra prošle i u julu ove godine, zahtevala i primila 4.000 evra i mobilni telefon od osobe koja je tražila posao kako bi posredovala prilikom njenog zaposlenja - najpre na određeno, a potom i na neodređeno vreme - na radno mesto medicinske sestre u Opštoj bolnici u Užicu.

MUP saopštava i da je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem krivična prijava podneta i protiv dvadesetsedmogodišnje osobe koja je trebalo da se zaposli na radno mesto medicinske sestre. B. P.

  1. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 6,7

Rubrika: Vesti

Autori: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: TRI PEDIJATRA NE MOGU ODLUČIVATI O LEČENJU DECE

DR MILJKO RISTIĆ 0 PROPUSTIMA U RADU FONDACIJA

TRI PEDIJATRA NE MOGU ODLUČIVATI O LEČENJU DECE

EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Lečenje svakog deteta, čak i ako gaje omogućilaprivatnafondacija, morala bi da odobri nekarepubličkaustanova, ocenjuje za Srpski telegraf prof. dr Miljko Ristić, poznati kardiohirurg i bivši direktor KCS. On ističe da samo tri pedijatra u fondaciji Podrži život, glumca Sergeja Trifunovića, nisu dovoljna da odrede prioritete u lečenju dece koja boluju od najtežih oboljenja. NAJTEŽA OBOLJENJA - U komisiji mora biti više odjednog specijaliste, posebno ako u neku fondaciju stiže na desetine zahtevapacijenata, koji su pritom i deca, a bore se sa različitim oboljenjima. Nije dovoljno da samo dva ili tri pedijatra prave procenu - objašnjavaprof. dr Ristić i napominje da je jedini način da se izbegnu malverzacije da dokumentaciju za svakog pacijenta pogleda određena republička ustanova.

- U Srbiji se veliki broj bolesti leči i nema potrebe da ljudi odlaze u inostranstvo. Cini mi se ipak da odlaze u sve većem broju i često idu zbog onih bolesti koje se u našoj zemlji uspešno leče, a naši lekari su među najvećim stručnjacima u svetu - naglašava on.

Govoreći o sakupljanju novca i privatnim humanitarnim fondacijama, kao što je Podrži život, koje se bave obolelima, prof. Ristić navodi da sve te organizacije moraju da uđu u zakonske okvire.

- Prikupljanje finansijskih sredstava putem SMS poruka mora da bude u okviru

zakonskih procedura. Problem je što većina onih koji sakupljaju novac uzimaju procenat od uplata i od toga namiruju troškove reklama, marketinga... - smatra bivši direktor KCS.

U humanitarnoj fondaciji Podrži život su potvrdili

da o prioritetima u lečenju dece odlučuje tročlana

lekarska komisija koju čine pedijatri, ali su odbili da saopšte njihova imena. lako niko ne tvrdi da je komisija nestručna niti spori da novac odlazi deci, svaka fondacija, pa i Podrži život, u obavezi je da radi transparentno i da svi podaci budujavni.

SUMNJA ZBOG NEAŽURNOSTI A nije samo da imena članova lekarske komisije nisu poznata, već je neuobičajeno i to što ova fondacija listu donatora i donacija ažurira na tri meseca, a ne dnevno, kao što je praksa u većini humanitarnih organizacija. - Ažuriranje podataka posebno o uplatama donatora u humanitarnim fondacijama je neophodno na dnevnom nivo kako bi se pre svega očuvalo poverenje građana. Svako

drugačije delovanje osnovano budi sumnju da se radi o pranju para. Naime, iz banke se uzimaju izvodi na dnevnom nivou, pa zašto ih onda ne bi odmah fondacija objavila na svom sajtu. Tačno je da donator može biti anoniman, ali iznos treba da bude tačan i da se vidi koliko je i kada novca uplaćeno - kaže Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije

„ Transparentnost“.

Kako je naš list ranije pisao, fondacija Podrži život izdvojila je prošle godine od donacija građana skoro pet miliona dinara za troškove poslovanja. Prema izveštaju iz APR nešto

više od 30.000 evra izdvojeno je za zarade i ostale lične troškove, a fond ima dvoje zaposlenih.

VIŠE OD TRIMILIONA EVRA ZA TERAPIJE U INOSTRANSTVII Samo u prvoj polovini ove godine iz budžetaje izdvojeno više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inostranstvu, kao i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti. Na ovaj način iz Vlade odgovaraju na to što se jedan deo javnosti pita šta će država institucionalno učiniti za lečenje dece i odraslih koji ne mogu uspešno da se leče u bolnicama u Srbiji. Otkakoje 2014. godine, nainicij ativu tadašnjeg premijera Ale ksandra Vučića, država osnovala Budžetski fond za lečenje u inostranstvu, o njegovom trošku ubolnice širom sveta poslato je 1.975 dece. Državaje za to je platila oko 23 miliona evra, navode iz Vlade. - Do osnivanja fonda u proseku se oko 110 dece lečilo, i to 2009. 98 dece, 2010. godine 116, 2011.140, a 2012. godine samo njih 45. Od osnivanja fonda, 2015. godine na lečenje je upućeno 306 mališana, 2016. 563, a prošle godine 614 dece - naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučič.

U komisiji mora biti više od jednoa speci jaliste. posebno ako se radi o deci koja se bore sa teškim obolieniima. kaže čuveni kardiohirurg

Pozivao na linč novinara

Zbog tekstova o radu njegove fondacije, glumac Sergej Trifunović pokrenuo je hajku protiv novinara našeg Lista. Na društvenim mrežama objavio je brojeve telefona, prepiske, a njegovi pratioci i

fotografije naše novinarke, koja je zbog ovoga trpela surove pretnje i uvrede.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: RT Vojvodina 1

Emisija: Politbiro

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tema (o)pozicije

Milenko Jovanov, SNS:Mi ćemo, u svakom slučaju, podržati antikorupcijski plan. Smatramo da je jako važno da Autonomna Pokrajina ima jedan ovakav dokument koji će na vrlo jasan i precizan način utvrditi mere i aktivnosti na suzbijanju eventualne korupcije i koruptivnog ponašanja u pokrajinskim organima. Tim pre, što je Autonomna Pokrajina Vojvodina u periodu od 2000. do 2016. godine faktički bila leglo i sinonim za korupciju, gde smo mi imali brojne afere na koje su ukazivali kako nezavisni državni organi kao Državna revizorska institucija, kako i građani, tako i vi mediji. Dakle, podsetiću vas samo na to da smo imali fondove koji su dodeljivali novac po nahođenju. Đurađ Jakić, SRS:Srpska radikalna stranka će glasati protiv tzv. Pokrajinskog antikorupcijskoj plana. U poslednjih 20-ak godina, otkako je Republiku Srbiju zapljusnuo taj prozapadni talas, mi srpski radikali smo se naslušali priča i bajki i o tome kako je potrebno doneti kojekakve akcione planove, strategije, etičke kodekse i tako dalje i tako dalje, dakle, raznorazne koještarije. A ispostavilo se da su to apsolutno stvari koje su potpuno nebitne koje su potpuno nepotrebne, koje ostaju mrtvo slovo na papiru i predstavljaju najobičniju šarenu lažu.Goran Paunović, DS:Bitno je reći da je on dosta ambiciozno postavljen, što se tiče rokova za neke stavke. Međutim, dobro je da je i sada na dnevnom redu, i poslanička grupa DS će podržati pokrajinski antikorupcijskiplan jer borba protiv korupcije je suštinska borba za jedno zdrav o i normalno družvo koje, nažalost, nemamo prilike da imamo u ovom trenutku.Pavle Budakov, SPS:Naravno, niko ne može da očekuje da korupcije uopšte ne bude, to nema ni u jednoj jedinoj državi, ali korupcija mora biri svedena, hajde da kažem, na prihvatljivu meru, i ako je to mnogo, ili kako kažu, na nultu toleranciju, otuda će poslanička grupa SPS-Jedinstvena Srbija podržati ovaj Pokrajinski antikorupcijski plan. Aleksandar Zelenski, samostalni poslanik:Insistira se na kriterijumima i otklanjanju kolizije interesa komisije koja imenuje direktore javnih preduzeća kojima je osnivač pokrajina, ali se nigde ne spominje nijednoj oblasti isti takvi kriterijumi i postavljanje članova nadzornih odbora. Aleksandar Jovanović, LSV:Korupcija zahteva odgovornost. Korupcija zahteva sistematičnost, odlučnost, što je vrlo važno, vladajućih političkih aktera da se ona suzbije. Ona je permanentna i ona ne može da bude pobeđena. Ona se stalno pobeđuje. I zbog toga je dobro da se donosi jedan akt, bilo kakav akt, pa i kad ovde sad* na pokrajini koja će se boriti protiv korupcije, jer korupcija čini štetu svakome.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

PODGORICA, 21. septembra 2018. (Beta) - Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa medjunarodnim pravom."Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru izmedju Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema medjunarodnom pravu."Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on.Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma."Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han.Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive gradjanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija."Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Medjutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han.On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku."Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on.On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati dogadjaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju."Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/nova-autobuska-stajalista-u-rumi_951589.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova autobuska stajališta u Rumi

U izmenu Plana javnih nabavki Opštine Ruma za 2018.godinu ušla je između ostalog i nabavka savremenih autobuskih stajališta i semafora koji će biti postavljeni na centru grada nakon završetka radova u Glavnoj...RUMA - U izmenu Plana javnih nabavki Opštine Ruma za 2018.godinu ušla je između ostalog i nabavka savremenih autobuskih stajališta i semafora koji će biti postavljeni na centru grada nakon završetka radova u Glavnoj ulici.  Ovim će uz još neke finese biti kompletiran izgled centra grada, a građani će kao i ranije autobuski prevoz za Inđiju i Sremsku Mitrovicu moći da čekaju u Glavnoj ulici.Na poslednjoj sednici Opštinskog veća u Rumi većnici su se jednoglasno složili za izmenom Plana javnih nabavki, što će uključiti raspisivanje tendera za uređenje fasada u centru grada, ali i nabavku novih semafora i autobuskih stajališta. S obzirom da se radovi u Glavnoj ulici privode kraju, nakon prvog decembra i autobuski prevoz na ovoj deonici vratiće se u normalu, Opština će zato izdvojiti 2 miliona dinara za nova osvetljena stajališta koja će zameniti stara i dotrajala. Kada je u pitanju uređenje fasada u centru grada, podsećamo da će Opština uskoro izvršiti izbor izvođača radova koji će krenuti u realizaciju posla na četrnaest zgrada čije Skupštine stanara su se prijavile za ovu mogućnost.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: vidovdan.org

Link: https://vidovdan.org/slika-dana/clanu-odbora-agencije-za-borbu-protiv-korupcije-odobreno-da-obavlja-cetiri-funkcije/

Autori: --

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Članu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije odobreno da obavlja ČETIRI funkcije?!! - Vidovdan Magazin

Skupština Srbije odobrila je Draganu Mitroviću, članu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, da obavlja još jednu funkciju i to će biti njegov četvrti posao. Pre stupanja na novu funkciju on je zarađivao 382.909 dinara. pic.twitter.com/sZdCeXX0j6 - Garfild 1244 (@garfild_sr) September 19, 2018Vidovdan MagazinČlanu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije odobreno da obavlja ČETIRI funkcije?!!21. septembra 2018.Podelite:Skupština Srbije odobrila je Draganu Mitroviću, članu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, da obavlja još jednu funkciju i to će biti njegov četvrti posao. Pre stupanja na novu funkciju on je zarađivao 382.909 dinara. pic.twitter.com/sZdCeXX0j6- Garfild 1244 (@garfild_sr) September 19, 2018Podelite:      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:750640-Han-Sporazum-Pristine-i-Beograda-mora-biti-specifican-ali-ne-presedan

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku rekao da svaki dogovor mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EUEvropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. "Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu. Pročitajte još:Nemački ministar spoljnih poslova: Pomirenje, a ne premeštanje granice rešenje za Kosovo Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema međunarodnom pravu. "Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on. Pročitajte još: Đurić: Albanci će malo sačekati na nastavak razgovora sa Vučićem Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma. "Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han. Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive građanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija. "Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Međutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han. On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku. "Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on. On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju. "Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/region/han-sporazum-pristine-i-beograda-mora-biti-specifican-ali-ne-presedan/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

Foto: BetaPodeliEvropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa medjunarodnim pravom."Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru izmedju Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema medjunarodnom pravu."Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on.Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma."Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han.Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive gradjanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija."Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Medjutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han.On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku."Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on.On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati dogadjaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju."Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.(Beta)              

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/stav/dimitrije-boarov-lopovi-i-javna-dobra

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra "pod zaštitom države". Nije samo reč o pomalo apstraktnim slučajevima muvanja s tenderima, privatizacionim i koncesionim operacijama, lažnim bankrotstvima, javnim nabavkama, državnim investicijama, krupnom švercu i nezakonitoj gradnji već i o onom najklasičnijem "ručnom lopovluku" svakog nedovoljno obezbeđenog javnog dobra. I poslednji bizarni i spektakularni lopovluk, u Ložionici beogradske železničke stanice u Bulevaru vojvode Mišića, kada je brenerima isečen jedinstveni eksponat Železničkog muzeja, lokomotiva "Pula", napravljena još 1864. godine, pokazao je da je drskost lopova prešla sve granice i da je u poslu devastacije starog objekta sa mnogo bakarnih cevi učestvovalo čak 16 ljudi, te da su jednog železničara koji ih je opomenuo da ne rade to što su radili - čak hteli da tuku. Kad je ovaj nesrećnik otišao da prijavi pljačku policiji, patrola se na licu mesta pojavila, prema jednom izvoru, tek kroz tri sata (pa su lopovi po obavljenom poslu imali vremena da popiju i pivo), a prema drugom izvoru, uviđaj je obavljen tek kroz tri dana, itd. Neki već spekulišu da je pljačku omogućila činjenica da je preduzeće "Beograd na vodi" pre mesec dana ukinulo obezbeđenje ovog objekta, koji i nije ličio na muzej nego na zapuštenu ostavu svega i svačega, to jest na skladište "ničijih stvari". Kad se u javnosti digla buka oko ove bizarne pljačke jednog kulturnog javnog dobra, policija je "munjevito" objavila da je uhapsila pet lica koja se sumnjiče da su 3. septembra isekla spomenutu staru lokomotivu i, uz put ili ranije (nije jasno iz saopštenja) odneli ručno izrađena železnička kolica, pet strugova i dve vertikalne bušilice. Direktor Železničkog muzeja se neuverljivo, ali očajno branio da nije imao sredstava (to jest da nema pištolj) da uredi i obezbedi lokomotivu "Pula" i druge eksponate, koji i nisu pripremljeni za muzejsku postavku. Inače, mnogo manji publicitet imala je nedavna saobraćajna nesreća na pružnom prelazu u predgrađu Beograda, kada je na tom mestu, verovatno u dogovoru mašinovođe i naftne mafije, stala dizel-lokomitiva kako bi lopovi iz nje istočili gorivo, pa je naišao drugi voz, valjda preko drugog koloseka, i zgazio jednog od učesnika ove lopovske operacije. I ova dva ovde spomenuta slučaja upućuju na zaključak da i rukovodstvo Javnog preduzeća ŽTP Beograd (koje se nije oglasilo ni u jednom od pomenutih slučajeva), a izgleda i policija - smatraju krađe strujnih vodova (i onih pod naponom), skretnica, goriva, zapuštenih koloseka, pa, evo vidimo, i lokomotiva u našem železničkom javnom preduzeću - rutinskim i uobičajenim događajima koji ne zaslužuju preveliku javnu pažnju. Neko će reći da je to logično i da je "bakarna mafija" ili "gvožđarska udruga" specijalizovana za krađe poklopaca na kanalizacionim šahtovima i za delove manjih mostova (koja se prošlih godina okomila na Novi Sad) manje opasna od "naftne mafije", koja istače čitave barže ukotvljene na Dunavu ili lažno prikazuje sadržaj tankera ili šlepera (a koja je, izgleda, stavila pod kontrolu čitavu jednu "divlju luku" ispod Sremskih Karlovaca). Policija bi mogla, a kao da ne stiže, lakše da izađe na kraj sa svim ovim kriminalnim grupama nego s nekim drugim naoružanijim ili više sofisticiranim oblicima kriminala jer ovde je reč o robi koja se mora preprodavati užem krugu "potrošača" (užem od onog pri distribuciji droge, na primer). Zbog toga se širi uverenje da je naša policija nesposobna ili čak da svi oblici kriminala imaju svoje ljude i u policijskim strukturama najvišeg nivoa.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-region/97476-han-sporazum-pristine-i-beograda-mora-biti-specifican-ali-ne-presedan

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa medjunarodnim pravom... Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa medjunarodnim pravom. "Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata zajednička akcija o trajnom miru izmedju Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu. Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema medjunarodnom pravu. "Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on. Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma. "Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han. Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive gradjanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija. "Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Medjutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han. On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku. "Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on. On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati dogadjaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju. "Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/han-sporazum-pristine-i-beograda-mora-biti-specifican-ali-ne-presedan

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

Foto: Beta, AP Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. "Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu. Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema međunarodnom pravu. "Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on. Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma. "Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han. Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive građanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija. "Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Međutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han. On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku. "Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on. On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju. "Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/hahn-sporazum-pristine-i-beograda-mora-biti-specifican-ali-ne-presedan/ar-181853/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Hahn: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. "Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata zajednička akcija o trajnom miru izmedju Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema medjunarodnom pravu."Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on.Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma."Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Hahn.Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive gradjanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija."Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Medjutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Hahn.On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku."Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on.On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati dogadjaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju."Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Hhan.          

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: euractiv.rs

Link: http://www.euractiv.rs/eu-i-zapadni-balkan/13062-han-sporazum-pritine-i-beograda-mora-biti-specifian-ali-ne-presedan

Autori: Novinska Agencija Beta

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. je rekao i da će Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. Han je rekao i da će EU nastaviti intenzivno da radi sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će "u potpunosti sprovesti sve strane". Za Crnu Goru je rekao da treba da pokaže više rezultata u ključnim oblastima, uključujući po pitanju slobode medija. "Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu. Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema međunarodnom pravu. "Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu 2017. godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on. Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma. "Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han. Crna Gora treba da pokaže još rezultata Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive građanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija. "Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Međutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han. On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku. "Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on. On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju. "Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujući sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han. Izvor: Beta Foto: Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/475755/nastavljeni-arheoloski-radovi-na-uzickom-starom-gradu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastavljeni arheološki radovi na užičkom Starom gradu

Užice - Prva faza radova na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave završena je prošle21.09.2018 10:55 | 0 komentar(a)godine i njih je finansiralo Ministarstvo kulture sa oko šest miliona dinara. Ove godine je izostala podrška Ministarstva, ali je Grad Užice izdvojio pet miliona dinara u svom budžetu i namenio ih za nastavak ovih radova, saopšteno je na sajtu grada.Marija Aleksić Čevrjaković arheolog kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture je ovim povodom navela da Zavod, u okviru ove faze radova na projektu revitalizacije užičkog grada sa podgrađem, izvodi i zaštitna arheološka istraživanja na području ulazne kapije i mosta, budući da je taj prostor jedini ostao nedefinisan prilikom radova koje je Zavod izvodio 70-ih i 80-ih godina, a u cilju kompletnije prezentacije samog užičkog grada i ulaza u njega."Radovi traju više od nedelju dana i nadamo se da će do kraja sedmice biti gotovi, budući da je prostor ograničen sa jedne strane liticom sa druge strane stenom. Ovaj prostor nije istraživan tako da smo najverovatnije pronašli ostatke vezane za most koji je vodio u užički grad kao i ostatke ulaznog zida u kome se nalazila kapija", rekla je Aleksićeva.Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je prilikom obilaska radova rekao da se "tendencija radova i obogaćivanje sadržaja, na najznačajnijem užičkom simbolu, našoj srednjovekovnoj tvrđavi, ovih dana intezivno nastavlja u više pravaca.""Trenutno su u toku radovi na daljim arheološkim ispitivanjima koji su nastavljeni nakon više od tri decenije, mnoge nove dimenzije se otkrivaju i omogućavaju nam da kompletnije stvorimo sliku o izgledu i načinu funkcionisanja našeg grada u prošlosti", istakao je Nešić i dodao da je važno istaći da će se nastaviti i narednih godina sa radovima na daljoj konzervaciji Starog grada kao jednog višegodišnjeg sveobuhvatnog dugoročnog strateškog projekta."Grad Užice je završio javnu nabavku i krenuo sa izvođačima u radove na postavljanju dva jarbola na kojima će se vijoriti zastave Republike Srbije i Grada Užica, što je još jedna potvrda naše opredeljenosti da pokušamo da vratimo kult zastave i poštovanja prema institucijama", rekao je Nešić.Nešić je naveo i da narednih dana kreću radovi na postavljanju zip lajn sistema, čija početna stanica će biti na platou ispred ulazne kapije Starog grada, a da se očekuje da će sistem biti postavljen u narednih mesec dana. Glas zapadne Srbije            

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/umesto-smenjenog-zeta-svastika-direktorka/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Umesto smenjenog zeta, svastika direktorka

Posle dvodnevnog prekida nastave, učenici novopazarske OŠ "Vuk Karadžić" danas će nastaviti nastavu.Posle dvodnevnog prekida nastave, učenici novopazarske OŠ "Vuk Karadžić" danas će nastaviti nastavu.Foto: Pixabay Prekid je organizovan u znak protesta, zato što je ministar prosvete Mladen Šarčević doneo odluku da smeni dosadašnjeg direktora Zenuna Mučića. Odluka je doneta po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, jer je prekršio zakon i bio u sukobu interesa prilikom zasnivanja radnog odnosa u toj školi njegove sestre Ajkune Muslić i ćerke Alme Mučić. Ministar Šarčević je prvo za v.d. direktora imenovao Mirjanu Radosavljević, a onda je promenio odluku i za v.d. direktora imenovao Rafetu Emrović, nastavnicu fizike u OŠ "Vuk Karadžić" i svastiku smenjenog direktora Mučića. U školskom dvorištu, u sredu su protestovali zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji, a podršku su dobili od Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u ovom gradu, školskog sindikata i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Lider BNV Sulejman Ugljanin je poručio da Beograd pokušava da uništi bošnjačku budućnost, jer je OŠ "Vuk Karadžić" "najbošnjačkija škola u Sandžaku", koja je proglašena i ustanovom od posebnog značaja za obrazovanje Bošnjaka u Srbiji. Ova škola se i našla među onih osam, kojima je BNV namenilo promenu imena. nastavak nastave, skolaNovi Pazar  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/info/odbor-sns-cajetine-zasto-je-ova-opstina-najzaduzenija-u-srbiji-pored-ogromnog-budzeta-2018-09-21

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odbor SNS Čajetine: Zašto je ova opština najzaduženija? ?u Srbiji pored ogromnog budžeta??

Kuda vodi politika Milana Stamatovića u Čajetini?. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.21.09.2018. • 11:27 Srbija Danas Foto: Youtube Printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanalKuda vodi politika Milana Stamatovića u Čajetini?Opštinski odbor Srpske napredne stranke Čajetine izdao je saopštenje u kome ukazuje na izjave i postupke predsednika ove opštine Milana Stamatovića. Saopštenje prenosimo u celosti.Ponajmanje Milan Stamatović ima pravo da spočitava trenutnu politiku Srbije prema Rusiji,? ?jer upravo njegovi koalicioni partneri Dragan Đilas i Vuk Jeremić predstavljaju najbolje primere antiruske politike koja Srbiji,? ?dok su oni bili na vlasti,? ?nije donela ništa dobro. O trenutnim odnosima Srbije i Rusije najbolje svedoče brojni sporazumi koje su u prethodnom periodu dogovorili predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin,? ?a koji su,? ?između ostalog,? ?rezultirali i nabavkom? "migova?" ?koji su ojačali srpsku vojsku,? ?ali i brojni drugi sporazumi.? Pa upravo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić,? ?uz najveće počasti,? ?bio jedan od retkih državnika koji je dobio poziv da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi maja ove godine,? ?a ne Stamatovićevi koalicioni partneri Đilas i Jeremić.Zašto je Čajetina najzaduženija opština? ?u Srbiji pored ogromnog budžeta??Kada će prestati da prodaje zlatiborsku zemlju neposrednom pogodbom??Kako je mogao sam sebe postaviti za načelnika opštinske uprave i potpisivati dozvole svojim gređevincima??? Koliko je do sada platio oportuniteta za stotine miliona dinara nenamenski potrošenog novca po prijavi DRI??Da li je ikada u Čajetini pod? ?Stamatovićevom diktaturom sproveden postupak javne nabavke po Zakonu??Kada će član opštinskog veća kupiti traktor za? ?novac koji mu je davno dodeljen??Ovim kao i nizom drugih radnji Stamatović se kvalifikovao za prijem u Đilasov tajkunsko-lopovski savez koji? ?je Srbiju zavio u crno,? ?pola miliona ljudi ostavio bez posla i na ulici a milione evra ostavili u svojim džepovima?!             

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: uzickanedelja.rs

Link: https://uzickanedelja.rs/uhapseno-lice-iz-uzickog-doma-zdravlja-zbog-korupcije/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeno lice iz užičkog Doma zdravlja zbog korupcije!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su A.A.(1975) iz Užica, bivše odgovorno lice Doma zdravlja u Užicu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem. Sumnja se da je A.A., tokom novembra 2017. godine i jula ove godine, u dva navrata zahtevala i primila 4.000 evra i mobilni telefon, od osobe koja je tražila posao kako bi posredovala prilikom njenog zaposlenja, najpre na određeno, a potom i na neodređeno vreme, na radno mesto medicinske sestre u Opštoj bolnici Užice. Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem, krivična prijava je podneta i protiv dvadesetsedmogodišnje osobe koja je trebala da se zaposli na radno mesto medicinske sestre. Osumnjičena A.A. će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/722935/za-posao-u-bolnici-trazila-4.000-evra-i-mobilni/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Za posao u bolnici tražila 4.000 evra i mobilni

Užice - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su A.A.(1975) iz Užica,21.09.2018 11:37 | 0 komentar(a)bivše odgovorno lice Doma zdravlja u Užicu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem, navodi se saopštenju PU Užice.Sumnja se da je A.A., tokom novembra 2017. godine i jula ove godine, u dva navrata zahtevala i primila 4.000 evra i mobilni telefon, od osobe koja je tražila posao kako bi posredovala prilikom njenog zaposlenja, najpre na određeno, a potom i na neodređeno vreme, na radno mesto medicinske sestre u Opštoj bolnici Užice.Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem, krivična prijava je podneta i protiv dvadesetsedmogodišnje osobe koja je trebala da se zaposli na radno mesto medicinske sestre.Osumnjičena A.A. će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.GZS      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/24750

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministarstvo: Razlog smene Mučića nezakonit rad, a ne nepotizam

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio je direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru Zenuna Mučića zbog nezakonitosti u radu, a ne nepotizma, rekli su danas radiju Sto plus u tom ministarstvu. U ministarstvu kažu da je tačno da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su osnov smene bile "utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.U odgovoru dostavljenom radiju se ne navodi koje nezakonitosti u radu škole je prosvetna inspekcija otkrila."Kandidat za v.d. direktora škole je profesorka fizika Rafeta Emrović. Ministarstvo prosvete očekuje prijem dokumentacije kako bi ona bila imenovana", dodaje se u odgovoru.Kako radio Sto plus nezvanično saznaje, Emrović je svastika smenjenog direktora Mučića.Nakon dvodnevne obustave u znak podrške smenjenom direktoru, nastava u O.Š. "Vuk Karadžić" danas je nastavljena.Podršku Mučiću prethodnih dana pružili su radnici škole, učenici i njihovi roditelji, aktiv direktora novopazarskih škola i Bošnjačko nacionalno vijeće.N. Kočović      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=09&dd=21&nav_category=11&nav_id=1446509

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević smenio direktora škole - "zbog nezakonitosti" - Info

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio je direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru Zenuna Mučića.On je smenjen zbog nezakonitosti u radu, a ne nepotizma, kako se ranije spekulisalo, objavio je Radio Sto plus.Kako je rečeno u Ministarstvu, tačno je da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su osnov smene bile "utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. U odgovoru dostavljenom Radiju Sto plus se ne navodi koje nezakonitosti u radu škole je prosvetna inspekcija otkrila. "Kandidat za vršioca dužnosti direktora škole je profesorka fizika Rafeta Emrović. Ministarstvo prosvete očekuje prijem dokumentacije kako bi ona bila imenovana", dodaje se u odgovoru. Kako Sto plus nezvanično saznaje, Rafeta Emrović je svastika smenjenog direktora Mučića. Nakon dvodnevne obustave u znak podrške smenjenom direktoru, nastava u O.Š. "Vuk Karadžić" danas je nastavljena. Podršku Mučiću prethodnih dana pružili su radnici škole, učenici i njihovi roditelji, aktiv direktora novopazarskih škola i Bošnjačko nacionalno vijeće.Izvor: Beta    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: ozon.rs

Link: http://www.ozon.rs/vestisrem/2018/ruma-ce-dobiti-nova-autobuska-stajalista-i-semafore-uskoro-tender-i-za-uredjenje-fasada/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ruma će dobiti nova autobuska stajališta i semafore - Uskoro tender i za uređenje fasada

U izmenu Plana javnih nabavki Opštine Ruma za 2018. godinu ušla je između ostalog i nabavka savremenih autobuskih stajališta i semafora koji će biti postavljeni na centru grada nakon završetka radova u Glavnoj ulici. Ovim će uz još neke finese biti kompletiran izgled centra grada, a građani će kao i ranije autobuski prevoz za Inđiju i Sremsku Mitrovicu moći da čekaju u Glavnoj ulici.Na poslednjoj sednici Opštinskog veća u Rumi većnici su se jednoglasno složili sa izmenom Plana javnih nabavki, što će uključiti raspisivanje tendera za uređenje fasada u centru grada, ali i nabavku novih semafora i autobuskih stajališta.S obzirom da se radovi u Glavnoj ulici privode kraju, nakon prvog decembra i autobuski prevoz na ovoj deonici vratiće se u normalu, Opština će zato izdvojiti 2 miliona dinara za nova osvetljena stajališta koja će zameniti stara i dotrajala.Kada je u pitanju uređenje fasada u centru grada, podsećamo da će Opština uskoro izvršiti izbor izvođača radova koji će krenuti u realizaciju posla na četrnaest zgrada čije Skupštine stanara su se prijavile za ovu mogućnost.ekapija.com  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:750698-Sarcevic-smenio-direktora-skole-u-Novom-Pazaru-zbog-nezakonitog-rada

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević smenio direktora škole u Novom Pazaru zbog nezakonitog rada

Osnov smene su ipakMinistar prosvete Mladen Šarčević razrešio je direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru Zenuna Mučića zbog nezakonitosti u radu, a ne nepotizma, kako se ranije spekulisalo, objavio je danas Radio Sto plus. Pročitajte još: Novi Pazar: Brane smenjenog direktora, ćerku zaposlio po zakonu? Kako je rečeno u Ministarstvu, tačno je da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su osnov smene bile "utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. U odgovoru dostavljenom Radiju Sto plus se ne navodi koje nezakonitosti u radu škole je prosvetna inspekcija otkrila. "Kandidat za vršioca dužnosti direktora škole je profesorka fizike Rafeta Emrović. Ministarstvo prosvete očekuje prijem dokumentacije kako bi ona bila imenovana", dodaje se u odgovoru. Kako Sto plus nezvanično saznaje, Rafeta Emrović je svastika smenjenog direktora Mučića. Nakon dvodnevne obustave u znak podrške smenjenom direktoru, nastava u O.Š. "Vuk Karadžić" danas je nastavljena. Podršku Mučiću prethodnih dana pružili su radnici škole, učenici i njihovi roditelji, aktiv direktora novopazarskih škola i Bošnjačko nacionalno vijeće.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Fonet

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)od javnog značaja

Naslov: PIŠI DEDA MRAZU

PIŠI DEDA MRAZUBEOGRAD, 21. septembar 2018. (FoNet) - Prva "Nedelja pravajavnosti da zna" u Srbiji biće obeležena od 24. do 28.septembra nizom manifestacija, a pre svega uličnim akcijamaširom Srbije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnogznačaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu".Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon oslobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućavasvim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija kojese finansiraju njihovim novcem.Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjeniceod javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očijujavnosti.Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama odjavnog značaja, koji je tokom proleća predstaviloMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje nanameru države da javnosti oteža uvid u rad javnihinstitucija.Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako setroši njihov novac, navodi se u saopštenju.Cilj akcije je da se građani informišu na interesantan načino ovom važnom pravu.Grupa organizacija civilnog društva koju, između ostalih,čine Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravniskener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija,Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija zaotvoreno društvo Srbija, pokrenula je inicijativu za odbranuprava javnosti da zna.Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskihudruženja i organizacija.Organizacije su ukazale da je veoma štetna odredba Nacrtazakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća kojaraspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanjainformacija koje se odnose na njihov rad.Mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protivobavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika zainformacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostinije u skladu sa načelom zakonitosti.Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalalo je komentarenadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje,ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li sukomentari prihvaćeni ili ne, ističe se u saopštenju. (kraj)is/ivt 13:42

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/lazar-ristovski-hvala-konzulu-palmi-sto-ce-finansirati-put-smestaj-i-hranu-na-krfu-za-100-sportista-iz-jagodine-koji-ce-statirali-kao-srpski-vojnici-u-filmu-kralj-petar-prvi-to-je-patriotizam-na-delu.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Lazar Ristovski: Hvala konzulu Palmi što će finansirati put, smeštaj i hranu na Krfu za 100 sportista iz Jagodine, koji će statirali kao srpski vojnici u...

Film reditelja Petra Ristovskog "Kralj Petar Prvi" zahvaljujući Draganu Markoviću Palmi, gradonačelniku Jagodine i počasnom konzulu Srbije u Grčkoj, nastavlja da se snima bez pauze, saopštili su autori tog filmskogHronika Lazar Ristovski: Hvala konzulu Palmi što će finansirati put, smeštaj i hranu na Krfu za 100 sportista iz Jagodine, koji će statirali kao srpski vojnici u filmu "Kralj Petar Prvi" - to je patriotizam na delupetak, 21. septembar 2018. Film reditelja Petra Ristovskog "Kralj Petar Prvi" zahvaljujući Draganu Markoviću Palmi, gradonačelniku Jagodine i počasnom konzulu Srbije u Grčkoj, nastavlja da se snima bez pauze, saopštili su autori tog filmskog epa o Prvom svetskom ratu. Dragan Marković Palma je na vest da je producentu i glavnom glumcu filma Lazaru Ristovskom nedostaje novac za snimanje završnih scena dolaska i boravka srpske vojske na Krfu, reagovao brzo, i prvi put u ulozi počasnog konzula Grčke u Srbiji, navodi se u saopštenju. Marković je odlučio da finansira put, smeštaj i hranu za 100 mlađih sportista iz Jagodine, kako bi oni otputovali na Krf i tamo statirali kao srpski vojnici u filmu "Kralj Petar Prvi". Nesebičnim gestom Dragan Marković Palma je doprineo da film od nacionalnog značaja preskoči teškoće na koje je naišao, ističu autori filma. "Pomažem legendi naše glume Lazaru Ristovskom. On je to zaslužio", rekao je Dragan Marković Palma. Lazar Ristovski je izrazio veliku zahvalnost Markoviću  "Ovo je patriotizam na delu. Ovo je posao konzula i čoveka koji ima dobre veze, a ne koristi ih samo za sebe. Momci koji će igrati svoje pretke biće ponosni na činjenicu da su im se na ovaj način odužili", uveren je Ristovski. "Hvala im što su nam pomogli kada nam je najteže, hvala i tebi Dragane Markoviću i neka ti se dobrim vrati tvoje dobro delo", rekao je Ristovski i dodao: "Premijera je zakazana za 5. decembar i vidimo se tamo na bojnom polju!" (N1) Videti još: Transparentnost Srbija: Tužilaštvo da dostavi informacije o navodima Lazara Ristovskog "da nije bilo Vučića, film 'Čarape Kralja Petra' se ne bi ni realizovao" - što je krivično delo zloupotrebe službenog položaja Đorđe Vukadinović u Skupštini: Da li je tačno da se na gradove i opštine po Srbiji vrši pritisak da u pretplati kupuju po nekoliko hiljada karata za film 'Čarape kralja Petra' Lazara Ristovskog čije snimanje još nije ni završeno? Lazar Ristovski: Vučić je beskompromisan u borbi za bolju Srbiju, on je jedini ozbiljan političar danas SNS vlast u Čačku potrošila iz gradskog budžeta milion dinara na 4.300 bioskopskih ulaznica za film Lazara Ristovskog "Čarape kralja Petra" - koji još nije snimljen   Kontroverze oko novog filma Lazara Ristovskog - Vojnici plaćeni manje od volova i konja  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Politika/Niska-inicijativa-insistira-da-Bulatovic-objasni-sta-se-desilo-na-Kosovu.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Niška inicijativa insistira da Bulatović objasni šta se desilo na Kosovu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, navode u Niškoj inicijativi, mora da da progovori o onome što se dogodilo na Kosovu, uz napomenu da je "obrukao Nišlije" jer ne odgovara na novinarska pitanja vezana za ovaj incident. Pored toga, u Inicijativi zahtevaju od gradske vlasti da smene pohapšene funkcionere i ističu da se "bahatost" vlasti ogleda i u ponovnom "beskonačnom odlaganju sednice niške Skupštine". Bulatović je, navode odbornici okupljeni oko Niške inicijative, gradonačelnik Niša i samim tim "on ima obavezu da sve građane informiše o svim događajima vezanim za Kabinet gradonačelnika, čak i kad on nije stvarno to". Šta se desilo prilikom njegove posete Kosovu, da li je bio povređen ili ne i da li nas je možda obrukao svojim ponašanjem? U svakom slučaju nas je obrukao svojim ponašanjem prema medijima kojima ne želi da odgovori na pitanja vezano za ovaj događaj - navode u Niškoj inicijativi. Podsetimo, sa bolovima u telu, kako su rekli u Kliničkom centru Niš, 9. septembra oko 13:30 primljen je gradonačelnik Bulatović u ovu zdravstvenu ustanovu. Tada je utvrđena povreda leve ruke, ali je radi predostrožnosti zadržan na posmatranju. Iz brojnih izvora bliskih vlasti i SNS do novinara su stigle informacije da ga je pretukla kosovska policija i da su pored njega napadnuti i niški odbornici Miloš Sekulić i Bojan Marinković Bojzi. Ipak, to je kosovska policija negirala, uz obrazloženje da je Bulatović pokušao da kolima obiđe kolonu vozila koja je čekala na Merdaru, nakon čega je priveden i naplaćena mu je kazna od 150 evra, posle čega je pušten. Bulatović je ovaj događaj inače odbio da komentariše, jer je, kako kaže njegov portparol, na Kosovu bio privatno, kao "Darko Bulatović fizičko lice". Ipak, poverenik SNS za Niš Zvezdan Milovanović rekao je da "gradonačelnik može samo službeno da prati predsednika države". Čitav ovaj slučaj prati tajac i nedorečenost, pa je tako i niška policija odbila da komentariše Bulatovićeve povrede, iako su je o tome obavestili iz Kliničkog centra, a Policija Kosova ponavlja priču da je "sve bilo po proceduri", bez spominjanja detalja iz policijske stanice u Podujevu i šta se dešavalo sa niškim odbornicima u vreme incidenta. O ovom slučaju nisu odgovarali ni iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ćuti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Inicijativa poručuje gradskoj vlasti da "prestane da bruka Niš" Premda je prvobitno najavljena za poslednji dan avgusta, sednica niške Skupštine nije održana tada, uz obrazloženje da nije sprovedena javna nabavka za TV prenos. U inicijativi kažu da se upravo "bahatost i bezakonje" niške vlasti ogleda i u "beskonačnom odlaganju sednica", s obzirom da ona do danas nije zakazana. Pored toga, ukazuju i na fiktivna zaposlenja "stranačke vosjke" na određeno vreme, kupovinu pa bacanje tona limuna, hapšenja direktora Direkcije za javni prevoz, šefa Kancelarije za mlade Stevana Živkovića, nastavljanje krivičnog procesa protiv većnika za omladinu i sport Branislava Kačara, navodnih problema sa unapred rešenim tenderom za prenos Skupštine... Gospodo, prestanite da nas brukate svojim ponašanjem, ne silujte više instituciju Skupštine grada, smenite sve hapšene iz moralnih razloga, očistite grad i prestanite da zapošljavate partijsku bulumentu u javnom sektoru, jer smo obavešteni o svemu - navode odbornici. Niš je, dodaju u Incijativi, u infrastrukturnom haosu, problemi su na svim nivoima funkcionisanja gradskih institucija, nepravilnosti u radu skoro svih javnih preduzeća, a korupcija je, kako kažu i u svim gradskim opštinama. Podsetimo, odlaganje sednice Skupštine grada bilo je naročito karakteristično kada je trebalo da niški odbornici odluče da li će Aerodrom "Konstantin Veliki" biti poklonjen državi.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: republika.rs

Link: http://www.republika.rs/vesti/drustvo/88561/nije-zbog-nepotizma-ministar-smenio-direktora-skole-novom-pazaru

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NIJE ZBOG NEPOTIZMA! Ministar smenio direktora škole u Novom Pazaru

Osnov smene su ipak "utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", a nepotizam kako se ranije spekulisalowww.profimedia.rs Novi Pazar Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio je direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru Zenuna Mučića zbog nezakonitosti u radu, a ne nepotizma, kako se ranije spekulisalo, objavio je danas Radio Sto plus. Kako je rečeno u Ministarstvu, tačno je da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su osnov smene bile "utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. U odgovoru dostavljenom Radiju Sto plus se ne navodi koje nezakonitosti u radu škole je prosvetna inspekcija otkrila. "Kandidat za vršioca dužnosti direktora škole je profesorka fizike Rafeta Emrović. Ministarstvo prosvete očekuje prijem dokumentacije kako bi ona bila imenovana", dodaje se u odgovoru agencijama Kako Sto plus nezvanično saznaje, Rafeta Emrović je svastika smenjenog direktora Mučića. Nakon dvodnevne obustave u znak podrške smenjenom direktoru, nastava u O.Š. "Vuk Karadžić" danas je nastavljena. Podršku Mučiću prethodnih dana pružili su radnici škole, učenici i njihovi roditelji, aktiv direktora novopazarskih škola i Bošnjačko nacionalno vijeće.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: istinomer.rs

Link: http://www.istinomer.rs/clanak/2442/Srbija-do-informacija

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija do informacija

Prva Kako je saopštila nevladina organizacija Crta (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.Tim povodom u okviru kampanje "" Crta u više gradova u Srbiji (Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor) tokom "Nedelje prava javnosti da zna" organizuje ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?". Cilj akcije je, kako se navodi, da se građani informišu na interesantan način o ovom važnom pravu. Da podsetimo, grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Organizacije su ukazale da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/50869/nabavka-montazne-garaze-izmenjena-dokumentacija-i-produzen-rok-za-ponude.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nabavka montažne garaže: Izmenjena dokumentacija i produžen rok za ponude

Za sedam dana je produžen rok za dostavljanje ponuda za kupovinu i postavljanje montažnog parkinga u Požarevcu. Otvaranje ponuda koje je bilo zakazano za danas, trebalo bi da se održi narednog petka, a tekst konkursne dokumentacije je izmenjen u pogledu dokazivanja traženih standarda. 21. 09. 2018. Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93 Za sedam dana je produžen rok za dostavljanje ponuda za kupovinu i postavljanje montažnog parkinga u Požarevcu. Otvaranje ponuda koje je bilo zakazano za danas, trebalo bi da se održi narednog petka, a tekst konkursne dokumentacije je izmenjen u pogledu dokazivanja traženih standarda. ilustracija: printscreen YouTube Do izmene konkursne dokumentacije za nabavku novog montažnog parkinga koji bi trebalo da bude postavljen na parkiralištu kod hotela "Dunav" došlo je nakon što je jedan od potencijalnih ponuđača zatražio pojašnjenje uslova koji se odnose na dokazivanje standarda.Naime, jedan od dodatnih uslova koji i ponuđači trebalo da ispunjavaju u pogledu standarda i kontrole kvaliteta je da sve usluge, oprema, kao i svi primenjeni materijali moraju da ispunjavaju važeće srpske standarde (SRPS), kao i da se u slučaju da ne postoji odgovarajući srpski standard, ispunjavaju odgovarajuće evropske standarde (EN).U dokazivanju ovih uslova u prvobitno objavljenoj dokumentaciji su navedene fotokopije sertifikata koji moraju da budu važeći na dan otvaranja ponuda.U izmenjenoj dokumentaciji koja je objavljena juče, naručilac Gradska uprava je izmenila tekst tako što je navela da se dokazi o ispunjenosti standarda, a što se odnosi na sertifikate, ateste za ugrađeni materijal i garancije proizvođača , dostavljuju uz zapisnik o primopredaji objekta.U ovoj javnoj nabavci je inače predviđeno da garantni rok za ugrađene elemente ne sme da bude kraći od 5 godina, a u modelu ugovora to da je izvođač dužan da ateste i garanciju proizvođača dostavi prilikom potpisivanja zapisnika o primopredaji objekta.Kako je do izmena došlo jedan dan pred istek roka za podnošenje ponuda, on je produžen do narednog petka.Javna nabavka za montažnu garažu procenjena je na 37,5 miliona dinara, bez PDV-a.Podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, konstruktivnih i ostalih elemenata čelnične metalne konstrukcije, isporuku opreme i montažu, kao i puštanje u rad objekta.Montažni parking bi trebalo da bude postavljen u Takovskoj ulici na parkiralištu "Hotel Dunav".Trenutno je na ovom parkiralištu 70 obeleženih parking mesta. Proširenje kapaciteta ovog Parkirališta grad namerava da ostvari uvođenjem parkiranja na drugom nivou, na metalnoj montažno-demontažnoj platformi na stubovima. Podloga za parkiranje na drugom nivou bi trebalo da bude limena, a prošireno parkiralište bi trebalo da ima više od 140 parking mesta.        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Klinicki-centar-Nis-trazi-graditelja-za-helidrom.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Klinički centar Niš traži graditelja za helidrom

Ideja koja je postojala postojala još daleke 1987. godine, da Klinički centar Niš dobije uzletište za helikoptere i omogući da se pacijenti i lekari prevoze helikopterom do i od ove ustanove, polako se približava realizaciji. Naime, Klinički centar je raspisao javnu nabavku kako bi izabrao graditelja helidroma. Kako se navodi u tenderu, ovo će da košta ukupno 15,5 miliona dinara bez PDV-a. Još sedam dana Klinički centar prikupljaće ponude, nakon čega bi trebalo da izaberu izvođača radova. Klinički centar će imati uzletište za helikoptere, kako je rečeno, jedini u Srbiji; Ilustracija; foto: flicker.com/Epping Forest District Council Otvoren je postupak za javnu nabavku Izvođenje radova sa izradom projektne dokumentacije na izgradnji helidroma, za potrebe Kliničkog centra Niš, radi zaključenja ugovora - navodi se kao predmet javne nabavke. Inače, novi Klinički centar otvoren je sredinom decembra 2017. godine, nakon nekoliko odlaganja. Tada je bilo i najavljeno da će se graditi pista za uzletanje i sletanje helikoptera u krugu Kliničkog, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da će se praviti od para koje će dati Direktorat za civilno vazduhoplovstvo. Direktorat je doneo odluku da pokloni novac da se izgradi najmoderniji helidrom u Kliničkom centru Niš. Klinički centar u Nišu biće jedini Klinički centar u Srbiji koji ima helidrom - rekao je na otvaranju novog KC Lončar. Inače, da niški Klinički centar ima helidrom stajalo je u planskim dokumentima koja su usvojena još 1987, a više od tri decenije kasnije ovaj plan počinje da se ostvaruje. Trenutno se u Kliničkom pravi infrastruktura na parkingu između starog i novog dela ove zdravstvene ustanove, na parceli koja je pod restitucijom i koju naslednici traže nazad.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2259013/ruma-ce-dobiti-nova-autobuska-stajalista-i-semafore-uskoro-tender-i-za

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ruma će dobiti nova autobuska stajališta i semafore - Uskoro tender i za uređenje fasada

U izmenu Plana javnih nabavki Opštine Ruma za 2018. godinu ušla je između ostalog i nabavka savremenih autobuskih stajališta i semafora koji će biti postavljeni na centru grada nakon završetka radova u Glavnoj ulici. Ovim će uz još neke finese biti kompletiran izgled centra grada, a građani će kao i ranije autobuski prevoz za Inđiju i Sremsku Mitrovicu moći da čekaju u Glavnoj ulici.Na poslednjoj sednici Opštinskog veća u Rumi većnici su se jednoglasno složili sa izmenom Plana javnih nabavki, što će uključiti raspisivanje tendera za uređenje fasada u centru grada, ali i nabavku novih semafora i autobuskih stajališta.S obzirom da se radovi u Glavnoj ulici privode kraju, nakon prvog decembra i autobuski prevoz na ovoj deonici vratiće se u normalu, Opština će zato izdvojiti 2 miliona dinara za nova osvetljena stajališta koja će zameniti stara i dotrajala.Kada je u pitanju uređenje fasada u centru grada, podsećamo da će Opština uskoro izvršiti izbor izvođača radova koji će krenuti u realizaciju posla na četrnaest zgrada čije Skupštine stanara su se prijavile za ovu mogućnost.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Agencija-predlaze-smenu-predsednika-Nadzornog-odbora-pirotske-deponije.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija predlaže smenu predsednika Nadzornog odbora pirotske deponije

Zbog toga što istovremeno obavlja posao načelnika Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Pirot, a i predsednik je Nadzornog odbora JKP "Regionalna deponija Pirot", Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu Zorana Krstića sa funkcije u Nadzornom odboru. Krstić se žalio na odluku.Zbog toga što istovremeno obavlja posao načelnika Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Pirot, a i predsednik je Nadzornog odbora JKP Regionalna deponija Pirot, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu Zorana Krstića sa funkcije u Nadzornom odboru. Krstić se žalio na odluku. Agencija je u dva navrata tokom 2017. i 2018. godine tražila od Krstića da napusti posao načelnika u Gradskoj upravi Pirot, ali on do danas to nije učinio. Kako nije postupio po meri upozerenja, Agencija sada predlaže razrešenje sa funkcije predsednika Nadzornog odbora. Kako je Agencija u toku postupka nesumnjivo utvrdila da istovremenim vršenjem dveju funkcija ugrožava nepristrasno vršenje navedene funkcije predsednika Nadzornog odbora, a nije dostavio dokaze o prestanku obavljanja ovog posla, stekli su se uslovi za izricanje mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije u Nadzornom odboru- navode u Agenciji. Ipak, Krstić se žalio na ovo rešenje, a postupak je u toku. Tako je, žalio sam se na preporuku. Rešenja su skroz bezveze, ja se nisam sam postavljao na tu funkciju. Ja sam radnik organa uprave - rekao je Krstić. On dodaje da je pokrenuo Upravni spor pred Ustavnim sudom, te da će se tek videti kako će se sve završiti. Prema podacima sa sajta regionalne deponije Pirot, Zoran Krstić je od 26. juna 2016. godine na čelu Nadzornog odbora deponije, a od 1981. je na raznim funkcijama u Gradskoj upravi Pirot. Na funkciju načelnika za urbanizam postavljen 2005. godine i na tom radnom mestu je i danas.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: ikragujevac.com

Link: http://www.ikragujevac.com/vesti/56439-grad-kragujevac-uvecao-subvencije-za-sprovodenje-poljoprivredne-politike.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grad Kragujevac uvećao subvencije za sprovođenje poljoprivredne politike

Grad Kragujevac je zbog povećanog interesovanja poljoprivrednika za meru osiguranja useva, plodova i životinja, članovi Gradskog veća doneli su Odluku o izmenama odluke o rasporedu subvencija za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Sredstva za tu namenu biće uvećana za 180 000 dinara i iznosiće 880 000 dinara, dok će subvencije za podizanje novih ili obnavljanje postojećih višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze biti umanjena za taj iznos i iznosiće 620 000 dinara.Gradsko veće na sednici održanoj 20. avgusta dalo je i saglasnost Gradskoj upravi za zdravstvenu i socijalnu zaštitu za pokretanje postupka javne nabavke male vrednosti radi kupovine građevinskog materijala za interno raseljena lica. Reč je o obavezi koju je grad Kragujevac preuzeo potpisivanjem ugovora o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije u cilju poboljšanja uslova stanovanja interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu za popravku ili adaptaciju seoske kuće sa okućnicom.Na sednici je donet Zaključak o izmeni Preporuke javnim preduzećima i privrednim društvima čiji je osnivač grad Kragujevac da se radi nastavka procesa reorganizacije i otimizacije zaposlenih u javnom sektoru rok za isplatu stimulativne otpremine produži do 31. decembra tekuće godine.Gradsko veće donelo je zaključak o priznavanju prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice u radnoj 2018/19 godini na osnovu podnetih zahteva roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja u skladu sa raspoloživim sredstvima budžeta grada i kapacitetima verifikovanih privatnih predškolskih ustanova.Članovi veća dali su saglasnost za zaključivanje Aneksa ugovora o izvođenju radova na održavanju javnih česmi i fontana sa JKP "Vodovod i kanalizacija" kako bi se izašlo u susret žiteljima MZ "21. oktobar" koji su se obratili sa zahtevom za odvajanje potrošnje vode česme u blizini igrališta u Kopaoničkoj ulici koju koristi veliki broj dece i građana, a koja je povezana na vodomer Mesne zajednice.    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmenjena dokumentacija i produžen rok za ponude montažne garaže

Izmenjena dokumentacija i produžen rok za ponude montažne garažePOŽAREVAC, 21. septembra 2018. (Beta) - Za sedam dana je produžen rok za dostavljanje ponuda za kupovinu i postavljanje montažnog parkinga u Požarevcu, navodi portal Bum 93.Otvaranje ponuda koje je bilo zakazano za danas, trebalo bi da se održi narednog petka, a tekst konkursne dokumentacije je izmenjen u pogledu dokazivanja traženih standarda.Do izmene konkursne dokumentacije za nabavku novog montažnog parkinga koji bi trebalo da bude postavljen na parkiralištu kod hotela Dunav došlo je nakon što je jedan od potencijalnih ponudjača zatražio pojašnjenje uslova koji se odnose na dokazivanje standarda.Naime, jedan od dodatnih uslova koji bi ponudjači trebalo da ispunjavaju u pogledu standarda i kontrole kvaliteta je da sve usluge, oprema, kao i svi primenjeni materijali moraju da ispunjavaju važeće srpske standarde, a da se, u slučaju da ne postoji odgovarajući srpski standard, ispunjavaju odgovarajući evropski standardi.U izmenjenoj dokumentaciji koja je objavljena juče, naručilac Gradska uprava je izmenila tekst tako što je navela da se dokazi o ispunjenosti standarda, a što se odnosi na sertifikate, ateste za ugradjeni materijal i garancije proizvodjača, dostavljuju uz zapisnik o primopredaji objekta.Kako je do izmena došlo jedan dan pred istek roka za podnošenje ponuda, on je produžen do narednog petka.Javna nabavka za montažnu garažu procenjena je na 37,5 miliona dinara, bez PDV-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.09.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/197600/Sarcevic-smenio-direktora-skole-zbog-nezakonitosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević smenio direktora škole "zbog nezakonitosti"

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio je direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru Zenuna Mučića.On je smenjen zbog nezakonitosti u radu, a ne nepotizma, kako se ranije spekulisalo, objavio je Radio Sto plus.   Kako je rečeno u Ministarstvu, tačno je da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su osnov smene bile "utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.    U odgovoru dostavljenom Radiju Sto plus se ne navodi koje nezakonitosti u radu škole je prosvetna inspekcija otkrila. "Kandidat za vršioca dužnosti direktora škole je profesorka fizika Rafeta Emrović. Ministarstvo prosvete očekuje prijem dokumentacije kako bi ona bila imenovana", dodaje se u odgovoru.    Kako Sto plus nezvanično saznaje, Rafeta Emrović je svastika smenjenog direktora Mučića. Nakon dvodnevne obustave u znak podrške smenjenom direktoru, nastava u O.Š. "Vuk Karadžić" danas je nastavljena.    Podršku Mučiću prethodnih dana pružili su radnici škole, učenici i njihovi roditelji, aktiv direktora novopazarskih škola i Bošnjačko nacionalno vijeće. Autor: Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------