Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 24.09.2018

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: S. Novosel

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Smene zbog nezakonitog rada

Napredlog Agencije za borbuprotiv korupcije smenjuju se direktori škola u Novom Pazaru

Smene zbog

nezakonitog rada

NOVI PAZAR // Smena direktora Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Zenuna Mučića i Ekonomsko-trgovinske škole Seada Ljajića jedna je od glavnih tema u ovom gradu. Ponadali su se Novopazarci, da je, konačno, a na predlog Agencije za borbu protiv korupcije, počelo sankcionisanje direktora zbog sukoba interesa.

Agencija je pre dve godine predložila smenu Mučića zato što je zaposlio sestru i ćerku, a ministar prosvete Mladen Šarčević ga je smenio. To je izazvalo protest zaposlenih, učenika i njihovih roditelja i dvodnevnu obustavu nastave. Ministar je za vršioca funkđje prvo imenovao Mirjanu Radosavljević, da bi promenio odluku i imeno-

vao profesorku fizike Rafetu Emrović.

U Ministarstvu prosvete je medijima rečeno da „očekuju prijem dokumentacije“ kako bi Emrović, inače svastika smenjenog direktora, bila imenovana. Posebno iznenađenje što je iz Ministarstva stiglo objašnjenje da Mučić nije smenjen zbog nepotizma već zbog nezakonitosti u radu. Potvrđeno je da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije, ali „osnov za smenu bile su utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije“. Koje nezakonitosti je utvrdila prosvetna in-

spekcija, nije saopšteno. Ovaj slučaj je dobio i političke dimenzije. Naime, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je optužilo zvanični Beograd da smenom direktora „u najbošnjačkijoj školi u Sandžaku“ uništava bošnjačku budućnost. Podršku smenjenom direktoru dao je i Aktiv direktora novopazarskih osnovnih i srednjih škola.

Takođe, Agencija je dva puta podnosila predlog da direktor Ekonomsko-trgovinske škole, Sead Ljajić, bude razrešen s te funkcije. Objašnjenjeje bilo da je i on bio u su-

kobu interesa, jer je zaposlio decu članice Školskog odbora, a pre dve godine i svoju rođaku. Te informacije su važile sve do pre nekoliko dana kada je saopšteno da je ministar prosvete doneo odluku da Ljajića smeni „nakon niza zloupotrebe službenog položaja“. Ko će zameniti Ljajića još nije poznato.

  1. Novosel

BNV optužuje Beograd da smenom direktora „u najbošnjačkijoj školi u Sandžaku" uništava bošnjačku budućnost

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 12

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tenderi za supruga?

POSJIE SMENE DIREKTORKE NEZVANIČNO SE OTKRIVAJU

MUTNI POSLOVI U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Tenderi za supruga?

Posle skoro tri meseca od razrešenja Ružice Beč sa mesta direktorke Predškolske ustanove „Dečja radost”, zaposleni i dalje otkrivaju detalje, kako kažu, njenog bezobzirnog ponašanja. Kako nezavanično saznajemo, utvrđivanjem krivične odgovornosti porodice Beč baviće se nadležni istražni organi. Ružica Beč je smenjena rešenjem ministra prosvete na predlog pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Ponižavala je zaposlene diskreditovanjem

njihovog rada u javnosti pripisujući zasluge u radu ustanove sebi, ali čini se da je najveći uspeh i najviše „plodova” pokupio njen suprug odnosno njegova firma. Ima indicija i ozbiljnih sumnji, a i posla za nadležne organe, da je Ružica Beč nameštala tendere i javne nabavke za privatnu firmu svog supruga koji je tako dobijao poslove u vrtićima u Pančevu, tačnije u „Petru Panu” i „Veverici”. Kupovali su supružnici, jedan od drugog, parama roditelja, odnosno građana, JIED panele, ali i kese za usisivač. Ono što je posebno zanimljivo je rok plaćanja. U ovom biznisu „Beč-Beč” rok za plaćanje je bio tri dana. Ko se bavio javnim nabavkama, zna da su rokovi uvek između 30-45 dana.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: Politika     Strana: 12

Rubrika: Srbija

Autori: D. Kocić

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nesporazumi zbog LED rasvete

Nesporazumi zbog JIED rasvete

Vlasotince - Na poslednjoj sednici SO Vlasotince, vođena je žestoka rasprava o LED rasveti koja je nedavno uvedena u gradu. Odbornik opozicionog Pokreta za Vlasotince Žarko Kostić tvrdio da je snaga sijalica slaba, a ugovor štetan. Na to je replicirao pomoćnik predsednika opštine Predrag Mitković, rekavši da su svi detalji ugovora objavljeni na portalu javnih nabavki.

- Formirajte anketni odbor, pa istražite. Što se tiče snage sijalica, ona se vrlo lako utvrđuje uređajem koji se naziva fotoluks metar, ali ja razumem, ne obraćate se vi meni nego glasačima - rekao je Mitković.

Obrazlažući u maju pred odbornicima predlog odluke o ugradnji LED rasvete na teritoriji opštine Vlasotince, predsednik Zoran Todorović je rekao da će na ovaj način potrošnja biti šest puta manja, da u rasvetu ne ulaže opština, već privatni partner koji iz unggede dobija 87,5 a lokalna samouprava 12,5 odsto. Obaveza partnera je da u svakom trenutku bude u funkciji 98 odsto sijalica.

Zanimljiva i na momente polemička rasprava vođena je i oko dodeljivanja Oktobarske nagrade, jer je veliki broj predloga, a kriterijumi nisu jasni.

- Ima tu od svega pomalo. I neskromnosti u predlaganju i naše popustljivosti u dodeli, ali to moramo da promenimo - rekao je predsednik Skupštine opštine Bratislav Petrović, koji je, inače, predsednik komisije koja odlučuje o oktobarskim priznanjima. D. Kocić

  1. Kocić

----------------------------------------------------------

Datum: 23.09.2018

Medij: najnovijevesti.com

Link: http://www.najnovijevesti.com/rts-najnovije-vesti-dana/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Žalba povereniku i urgencija zbog "Beograda na vodi"

Transparentnost: Žalba povereniku i urgencija zbog "Beograda na vodi"Pošto iz Vlade Srbije i Grada Brograda nisu odgovorili na zahtev da se dostave informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi, Transparentnost Srbija podnela je žalbu protiv gradskih vlasti povereniku za informacije od javnog značaja i urgenciju Vladi. Transparentnost: Žalba povereniku i urgencija zbog "Beograda na vodi"Posted: September 22, 2018, 1:54 pm

----------------------------------------------------------

Datum: 23.09.2018

Medij: Prva televizija

Rubrika: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Slučaj profesora Mitrovića

Spiker: Slučaj profesora prava Dragana Mitrovića člana Agencije za borbu protiv korupcije ponovo je u javnosti otvorio pitanje gomilanja funkcija. Rekorderi se kriju među poslanicima, državnim sekretarima i pomoćnici ministara. Nejasno je hoće li Mitrović dobiti saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije za još jedno članstvo uz koje ide i još jedna plata. Reporter: Kada na spisku funkcija prvo piše član odbora Agencije za borbu protiv korupcije onda spisak ne bi smeo ni da postoji, a u ovoj priči se proširuje. Dragan Mitrović redovni profesor Pravnog fakulteta na kome prima tri plate, predsednik je Upravnog odbora Instituta za filozofiju i društvenu teoriju a sada traži članstvo u nedavno osnovanom Savetu akademija poslovnih strukovnih studija. Uh. Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije:Ako ste vi kao član odbora Agencije u nekom, nekoj instituciji član Upravnog odbora između ostalog, ta institucija je zaštićena jer ima čoveka koji upravo nešto što bi ona mogla da uradi a što treba....zakon preko njega ona je zaštićena. S druge strane dobija određene privilegije. Reporter: Drugim rečima Agencija za borbu protiv korupcije to članstvo ne sme da dozvoli. Mi smo je pitali da li će dozvoliti, a ona nam je samo potvrdila da je naše pitanje primila. Zahtev profesora Mitrovića prošao je Skupštinu.Aleksandar Martinović, predsednik Skupštinskog administrativnog odbora:Tačno je da je odbor dao saglasnost i sve je urađeno u skladu sa Zakonom. Član Agencije za borbu protiv korupcije ima pravo na dve funkcije, A redovni profesor Pravnog fakulteta nije funkcija nego radno mesto. Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije: Član odbora treba da bude, između ostalog, i čovek koja ima visoku svest, ima, između ostalog, i moralni integritet, moralnu kulturu da sam svojim primerom pokazuje da se ne smeju funkcije gomilati. Reporter: Ovo je samo jedan slučaj. Osam godina je prošlo od donošenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije s kojim je praksa gomilanja funkcija trebalo da nestane. A nije. Isuviše je malo vremena u ovom prilogu da se nabroje svi koji su u vrhu onih koji imaju svoj spisak funkcija, spisak koji se završava sa šest ili čak i devet nula.            

----------------------------------------------------------