Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 09.10.2018

Medij: Danas     Strana: 14

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ubijena novinarka istraživala korupciju

Brutalna egzekucija Viktorije Marinove u Bugarskoj

Ubijena novinarka istraživala korupciju

Marinova, tridesetogodišnja bugarska TV novinarka, pronađena je mrtva u parku u gradu Ruse. Silovana je, a uzrok smrti su udarci u glavu i gušenje, saopštila je policija

Sofija, Brisel - Evropska komisija zatražila je od bugarskih vlasti da privedu pravdi one koji su odgovorni za brutalno ubistvo novinarke Viktorije Marinove, koja je izveštavala o navodnoj korupciji u to članici Evropske unije. Potpredsednik Komisije Frans Timermans rekao je da je „šokiran užasnim ubistvom Viktorije Marinove“. „Još jednom je hrabar novinar pao u borbi za istinu i protiv korupcije. Bugarska vlada mora hitno da preda pravosuđu one koji su odgovorni za zločin“, napisao je Timermans na Tviteru.

Marinova, tridesetogodišnjabugarska TV novinarka, pronađena je mrtva u parku u subotu u gradu Ruse na severu zemlje. Onaje silovana, auzrok smrti su udarci u glavu i gušenje, saopštila je policija. Marinova je treći novinar koji je ubijen u EU u manje od godinu dana. Dafne Karuana Galicija je ubijena u eksploziji automobila u oktobru prošle godine. Ona je istraživala korupciju u vladajućoj eliti Malte. U februaru ove godine, Jan Kucjak, istraživački novinar iz Slovačke star 27 godina i njegova verenica Martina Kušnirova su ubijeni u svojoj kući, na oko 65 kilometara od Bratislave.

Bugarska vlada je saopštila da ne postoje dokazi da je ubistvo Marinove povezano sa njenim poslom. „Najbolji istražitelji su poslati u Ruse, nemojmo ih požurivati. Na mestu zločina su pronađene velike količine DNK“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov. Ubistvo je skrenulo pažnju ne samo na Bugarsku - koja je na 111. mestu u svetu po novinarskim slobodama, što je najniže među zemljama članicama EU već i na zemlje van Unije, uključujući Ukrajinu, Kosovo, Crnu Goru i Srbiju. „Fizički napadi i pretnje smrću protiv novinara koje organizuju kriminalne grupe su naročito česte u Bugarskoj", saopštila je organizacija Novinari bez granica, koja se bavi izračunavanjem indeksa novinarskih sloboda u svetu.

Novinari bez granica su prošle godine upozorili na moguću zaveru za ubistvo bugarskog izdavača Georgija Ezekijeva. Bugarski novinari u Zov njuzu i Bivol sajtu su istraživali jednu organizaciju za trgovinu drogom za koju se sumnjalo da je povezana sapolicijom kada su otkrili navodni plan da se ubije Ezekijev, koji je izdavač Zov njuza. Novinarka uključena u istragu, Marija Dimitrova, dobila je preteće poruke na telefonu i na Fejsbuku.

Slučaj je u junu stigao i do Saveta Evrope. U odgovoru na optužbe, bugarska vlada je saopštila da su Ezekijev i Dimitrova imali pravo da svoj slučaj dovedu pred sud, ali nije navela ništa konkretno o tome da li je preduzela neku akciju da zaštiti njih ili novinarske slobode. Generalni sekretar Saveta Evrope Torbejrn Jagland zatražio je od bugarske vlade da „ubrzano sprovede temeljnu istragu jezivog ubistva istraživačke novinarke Viktorije Marinove“.

U nedelji pre ubistva, Marinova je u TV emisiji prenosila intervjue sa novinarima sajta Bivol o navodnoj prevari koja obuhvata fondove EU, a povezana je sa biznismenima i političarima. Nakon ubistva Marinove, Arlem Dezir iz Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropskom predstavništvu za medijske slobode izjavio je da postoji rastući trend napada na novinarke.

„Pomno ću pratiti istragu koju su otvorile bugarske vlasti. Pozivam ih da što pre identifikuju i privedu pravdi one koji su odgovorni i da jasno utvrde da li je napad povezan sa njenim poslom“, rekao je Dezir. D. J.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2018

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić

Naslov: PITANJE ODGOVOR

Kako komentarišete zahtev ombudsmana da mu se omogući da kontroliše rad sudova?

Božo Prelević

advokat Potpuno fenomenalan zahtev. Pošto ne vidimo da radi ono što mu je u opisu posla, on bi da proširi ovlašćenja na sudsku vlast, što ne postoji nigde. Sa kojim stručnim kapacitetom bi on da se bavi pravosuđem je takođe nejasno, a bilo bi i protiv ustavno. Za Srbiju bi bilo jako dobro da on bude odličan ombudsman u okviru postoječih ovlaščenja, a ne da izaziva konfuziju u sudskoj vlasti koju takođe treba jačati u okviru njihovih ovlaščenja, a ne mešanja sa strane.

Nemanja Nenadić programski urednik

Transparentnost Srbija Činjenica da se građani žale u velikoj meri na rad pravosudnih organa organima koji za to nisu nadležni, jasan je znak da sistem za rešavanje problema unutarsamog pravosuđa i sistem odgovornosti sudija i tužilaca ne funkcioniše dobro. Medutim, to ne povlači automatski zaključak da treba izmestiti kontrolu van VSS i DVT. Mislim da bi za rešavanje ovih problema dosta pomoglo kada bi se ustavnim i zakonskim rešenjima obezbedilo da rad pravosudnih saveta bude transparentniji nego što je danas.

Boško Ristić

advokat To ne bi bila dobra odluka ne samo zato što več postoji nezavisno telo koje kontroliše rad sudova, a to jeVSS, več i zato što bi to bilo uspostavljanje političke kontrole nad sudstvom od strane bahatevečine, koja vodi jasnu politiku urušavanja nezavisnih institucija. Takva kontrola bi se uspostavila preko ombudsmana, koji jeste institucija al i pojedinac, i čija pozicija evidentno više nije nezavisna kao u prethodnom periodu. Sve to bi bilo u suprotnosti i sa zahtevima Evrope, koja traži da se obezbedi još veča nezavisnost načina izbora i rada sudija. Borivoje Radić osnivač Šumadijske regije

Ukoliko zaista želi ozbiljno i odgovorno da se bavi svojim poslom, zaštitnik bi trebalo da to radi na način na koji je to radio njegov prethodnik na toj funkciji Saša Jankovič, što on, za sada, evidentno je - ne čini. inicijativa o kontroli rada sudova trebalo bi, s jedne strane, da zabašuri činjenicu da Pašalič ne radi ono što mu je u opisu delatnosti, a s druge da dodatno pojača kontrolu izvršne vlasti, čiji je eksponent, nad radom pravosuđa.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2018

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Živko Brković

Teme: Korupcija

Naslov: Jedan je Sava Janjić

Ko i zbog kojih grehova stavlja uglednog monaha na stub srama

Jedan je Sava Janjić

Živko

Brković

Već danima razmišljam, čudeći se i pitajući se zašto je Sava Janjić izložen besomučnim napadima naših političara i moćnika. Ovaj dostojni hrabri monah, umni čovek i iguman Visokih Dečana optužuje se za izdaju, špijunažu, čak za šurovanje sa Albancima.

Pitamo se: ko i zbog kojih grehova stavlja ovog uglednog monaha na stub srama?

Pitamo se ne samo mi iz Metohije, Peći, Pećke Banje koji smo upoznali kaluđere i prethodne igumane manastira. Kao student istorije umetnosti često sam dolazio u ove manastire i sa grupom studenata iz Beograda upoznao starešine i na poseban način tumačenje simbola na nekim freskama koje smo slušali u izlaganjima Save Janjića. Tumačio je on i javno interpretirao alctuelne nacionalne probleme iz naše društvene stvarnosti.

Manastir Dečani i selo Dečane su blisko sarađivali ne samo sa Srbima već i sa Albancima, Romima, tako da su žitelji svih veroispovesti, posebno bolesni i stari dolazili da se poklone i pomole ktitoru i svecu Stefanu Dečanskom. Neki su mladi

zaljubljeni parovi dolazili u manastir da od igumana dobiju savet o sklapanju mešovitih brakova između Albanaca i Srpkinja.

Odjednom je u tragičnim

devedesetim godinama sve i svuda krenulo po zlu i đavo odneo sve lepe i spokojne dane u pitomoj MetoJiiji i okolini. Monah Sava Janjić je među prvima shvatio opasnost od ekstremista koji su iz Albanije sa konjima natovarenim oružjem, Jcaravanima, ilegalno prelazili obližnju granicu. 0 tim tajnim karavanima i uvozu oružja monah Sava je obaveštavao pećke vlasti. Pozivao ih je, kako kaže, više puta da dođu u manastir da bi im predočio situaciju o Joijumčarenju oružja, ali nadležni se na pozive nisu brzo odazivali. Štaviše, kako su saznali kaluđeri, nadležne lokalne vlasti su se okupljale uveče i u hotelskim salama i salonima zabavljali se uz muziku i pevačice.

U isto vreme kada su se desile pljačke i napadi na monahinje i otimanje imovine na njegov poziv je došao Adem Demaći, poznati albanski borac za ljudska prava, i učinio je odmah ono što je obećao Savi Janjiću napadnutim monahinjama vraćena je opljačkana imovina i odredio je čoveka da ih čuva. U međuvremenu, objasnio je monah Sava preko radija i kasnije interneta, da „uvoz oružja iz AJbanije nije sprečavan zbog koruptivnih razloga... Na Kosovu su vladali Miioševićevi guvernatori, šefovi policije koji su uzimali reket od krijumčara“.

Već se znalo da su ti korupcionaši gradili kuće, kupovali skupe automobile u vreme kada su plate mesečno iznosile od pet do deset maraka a benzin se prodavao u kantama i flašama. Tada, krajem devedesetih mogli smo pročitati da je u okolini Peći u selima sa čistim albanskim žiteljima pobeđivao MiJošević sa 80 do 90 procenata, procente kakve je nekada imao samo albanski vladar i diktator Enver Hodža. Miloševića su svi Albanci mrzeli, ali je falsifikovanim izborima on uvek pobeđivao. To se decenijama dešava u našoj, kao i u rumunskoj, mađarskoj i drugim „uzornim“ demokratijama. No comment!

U ranu jesen tih kriznih

devedesetih, na terasi manastirskog konaka u Dečanima u istom trenutku našli smo se nas nekoliko gostiju. Kaluđeri su imali primedbe zbog skandaloznog ponašanja Miloševića prilikom nedavne posete manastiru u izbornoj kampanji za predsednika.

Ubrzo je u svojevrsnoj

rašomonijadi krenula ljudska kJanica i haos u tada mirnoj Peći i Dečanima. Prvo su Miloševićevi narednici započeli progon življa i paljenje kuća u Peći i okolini. Progon su tada sprovodile specijalne jedinice. A onda još ne heše sve završeno progonom jednih, usledilo „drugo poluvreme" katastrofe, progon drugih, kada su Srbi glavom bez obzira bežali napuštajući Metohiju i Kosovo. Ostadoše tamo i do danas samo monasi i monahinje da sačuvaju svetinje.

Sada je na udaru iguman Sava Janjić, koga napadaju svakodnevno, čoporativno kao palog anđela koji savetuje mlade „da ne budu moralni i politički beskičmenjacf. Mržnja je metastazirala i već mu kao izdajniku poručuju iz svih centrala (Pink, Studio B) odakle kreću mnoge novinarske hulje u retrogradnoj fašizofrenoj trci da ga vide na stubu srama. Oni su nosači aplauza za ministarske i skupštinske ansamble koje iz uspeha u uspeh predvodi vođa Alek Vučić. Vođa svojim paranoidnom, kverulantskim pretnjama svakodnevno se po tri puta zaklinje na vernost.

Grešni Sava Janjić upravo je kriv što govori pouke.

Autorje istoričar umetnosti

Sada je na udaru iguman Sava Janjić, koga napadaju svakodnevno, čoporativno kao palog anđela koji savetuje mlade „da ne budu moralni i politički

beskičmenjaci“. Mržnja je metastazirala i već mu kao izdajniku poručuju iz svih centrala (Pink, Studio B) odakle kreću mnoge novinarske hulje u retrogradnoj fašizofrenoj trci da ga vide na stubu srama

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2018

Medij: Danas     Strana: 9

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bezbedna nebezbednost

Bezbedna nebezbednost

KOMENTAR

Grupa od lOfantomkama maskiranih muškaraca naoružanih bejzbol palicama i šipkama upala je u subotu oko ponoći u novootvoreni klub „Komitet", koji se nalazi u Beton hali u Karađorđevoj ulici. Naočigled više od 150 gostiju napalajepripadnike obezbeđenja i polomila sve što joj se našlo na putu. Pretučena su dvojica zaposlenih u ovom lokalu, a prestravljeni gosti pokušali su da se zaštite sklanjajući se pod stolove. Policija se oglasila i rekla medijima da je reč o tuči dve grupe, a ubrzo i da istražuju pomenuti događaj.

U Novom Sadu su pre neko veče brutalno napadnuta dvojica mladića albanske nacionalnosti. Njih je u Futoškoj ulici, na taksi stanici ispred Ruleta „Gaja", napala grupa od četiri osobe, bez ikakvog povoda. Problem je bio izgleda to što su međusobno razgovarali na albanskom jeziku. Jednom od povređenih život je u opasnosti. Pre neko veče u Beogradu je neka žena pretila putnicima u tramvaju pištoljem. Ubrzo je uhapšena. Sećamo se i „fantomskog" rušenja 12 privatnih objekata u Savamali, koje je očito urađeno pod okriljem beogradskih naprednih vlasti.

Pucnjave i mafijaški obračuni po Srbiji su skoro svakodnevni poslednjih godina, mada vlast to negira, tvrdeći da je statistički bolje nego u vreme vlasti demokrata. Da bizarnost bude veća, direktor policije Vladimir Rebić mirno izgovara da u Srbiji „postoji 38 kriminalnih grupa, od kojih je osam odsto svrstano kao kriminalne grupe sa visokim nivoom organizacije". Prema njegovim rečima, preostalih 92 odsto kriminalnih grupa su svrstane kao grupe sa nižim ili srednjim intenzitetom i kao takve ne predstavljaju značajnu pretnju po bezbednost Srbije. Praktično, pet grupa su jake mafijaške organizacije, što otvara pitanja o tome zašto te grupe nisu iza rešetaka i zašto policija i tužilaštvo samo posmatra njihove aktivnosti umesto da ih pohapsi, ali i zaštotolerišeostale 33 kriminalne grupe,jerto što nisu pretnja po državu, neznači da nisu pretnja po stanovnike Srbije.

Ipak, iz izjava državnih funkcionera jasno je zašto se država ne

obračunava s mafijom. Kako je rekao funkcioner BIA, a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pojedinim medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim partijama aktivno deluju strani agenti. Izgleda dajeto razlog što država ne sme da se obračuna s mafijom. Za to vreme država se obračunava sa

uzbunjivačima, Ijudima koji državnim organima ukazuju i prijavljuju korupciju. Poslednji takav slučaj je slučaj doktora Borka Josifovskog, koji je dokazao da su ga policija i tužilaštvo opstruisali kada je prijavio da su lekari Flitne pomoći na vezi s pogrebnicima i da uzimaju novacod smrti građana Beograda. Sve u svemu, poruka je jasna, stanovnici Srbije su sami odgovorni za svoju bezbednost, a državni organi ako ih se sete, setili su ih se. Ako ne, sami su krivi!

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2018

Medij: Informer     Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jeremić u SAD, planira da 'pegla' Patrika Hoa

Jeremić u SAD, planira da 'pegla' Patrika Hoa

Bivši šef srpske diploma-

tije i lider NS Vuk Jeremić ozbiljno se uspani-

čio zbog podizanja optužnice protiv nekadašnjeg ministra policije Hongkonga Patrika Hoa za višemilionsku korupciju i trgovinu oružjem, pa je hitno otputovao u Ameriku.

Samo tri dana pošto je Ho zvanično optužen za šverc oružja u Katar, državu čija je ambasada u Berlinu isplatila Jeremiću 200.000 evra, lider NS je otišao na hitni službeni put. Kako bi zavaravao tragove, tvrde upućeni, Jeremić na društvenim mrežama objavljuje fotografije skupih kuća i kola i pokušava da predstavi kako je otišao u SAD na odmor.

- Istina je potpuno drugačija. Jeremić se uplašio informacija koje bi Ho mogao da otkrije. Zato je otišao tamo da se iz prve ruke uveri šta mu se sprema... prenosi naš izvor.

Komentarišući ove navode, generalni sekretar Saveta za monitoring Mario Spasić ističe da uvek kada tužioci SAD objave nove informacije o istrazi i dokazima koji su prikupljeni protiv Hoa, Jeremić naprasno otputuje.

- To ukazuje Š da pokušava daizlobiradanebude predmet istrage Š već sada američkim vlastima nudi neku vrstu političke nagodbe kako bi izbegao suočavanje sazakonom. Državni organi Srbije trebalo bi da pređuzmu sve zakonske korake kako bi se sprečilo postizanje ovih dogovora i kako bi ‘slučaj Jeremić’ napokon dobio i sudski epilog - podvlači Spasić. K. V.

MARKO MATIĆ ‘ANTIDOT'

Do danas je ostala nepoznanica za šta je Ambasada Katara platila Jeremiću

200.000 evra. Još je važnije pitanje za koje tranše javnost nije saznala. Verujem da će američko pravosuđe dati odgovore i na ta pitanja.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2018

Medij: Blic     Strana: 1,10

Rubrika: Društvo

Autori: Željka Jevtić

Teme: Korupcija

Naslov: KO SE BOGATI NA GOŠI

KOSE BOGATI NA GOŠI

SERIJAL BLICA

KO I KAKO DANAS ISISAVA PARE IZ SMEDEREVSKOG GIGANTA “GOŠE FŠV”

Gošine poslove nameštaju firmi sa dvoje zaposlenih

željka jevtiĆ

Kako fi rma sa dvoje zaposlenih ima višemilionsku zaradu? Ili sa 14 radnika, bez hala i mašina, remontuje vozove? Odgovor je da u Srbiji sve to može - dovoljno je samo imati dobru

kombinaciju, ljude na poziciji i veru da je pravosuđe sporo.

dvoje zaposlenih ima zaradu? Ili sa 14 radnika, ina, remontuje ovor je da u ože - dovoljno dobru

ude na poziciji avosuđe sporo.

“Blic” danas objavljuje nastavak serijala o Fabrici šinskih vozila („Goša FŠV“) u kome ćemo prikazati matricu po kojoj se sada uzima novac iz smederevske fabrike. Poznato je da je za propast giganta, a time i sudbine porodica radnika, odgovorna slovačka kompanija “ŽOS Trnava”. Međutim, ko danas zadaje poslednji udarac?!

bjavljuje naabrici šinskih V“) u kome matricu po ma novac iz brike. Popropast sudbinika, ačka Trnadanas

udarac?!

„PRIVATIZACIJA“

JA“

Slovaci su isisavali novac, nisu plaćali, ne samo zarade, već nijednu obavezu prema radnicima i državi. Njihova obavezna ulaganja niko od nadležnih nije proveravao, iako su bili dužni, počev od nekadašnje Agencije za privatizaciju, pa nadalje. Slovaci su u zalog stavili sve što fabrika poseduje, podjednako šrafove, mašine, pa i kasetofon. A onda, kada su namakli, po procenama, čistog profita preko 40 miliona evra, formalno odlaze iz „Goše“ prošle godine. Bukvalno u vreme kada radnici štrajkuju, porodice im gladuju jer nisu primili platu i po 20 meseci, a u fabričkom krugu radnik D. M. (57) izvršava samoubistvo.

Međutim, iza Slovaka je ostao princip po kom se uzima novac i koji je unapred pripre-

avali novac, amo zarade, vezu prema avi. Njihova nja niko od proveravao, ni, počev od cije za privae. Slovaci su

mljen. Glavni igrači su Milutin Šćepanović, nekadašnji direktor „Goše FŠV“, a sada vlasnik i direktor „Goše RSC“, i Velemir Stojanović, vlasnik kompanije „Obnova“ d.o.o. Ulogu ima i stečajni upravnik Aca Mitić, ali i direktor „Srbija voza“ Jugoslav Jović.

Krenimo redom.

Slovaci su 15. maja 2014. osnovali firmu „Goša RSC“. Sada je sasvim jasno - ime je namerno tako dato da bi zbunjivalo, odnosno zvučalo kao da je reč o smederevskom „Goši“. Pride, u slobodnom prevodu na engleski RSC znači isto što i FŠV . Ulog firme je hiljadu dinara, a prvi vlasnik ovog satrapa „Goše“ je čovek Slovaka i direktor, upravo smederevskog „Goše FŠV“ Ivan Hemšild. Aprila 2017.

kada Slovaci odlaze, Hemšilda na mestu „Goše FŠV“ nasleđuje Milutin Šćepanović. Koliko je Šćepanović radio u interesu radnika i fabrike svedoči dalji sled događaja. Posle pet meseci, 15. septembra, Slovak Hemšild prenosi vlasništvo u „Goši RSC“ imitaciji „Goše“, na Milutina Šćepanovića. Direktor kopije „Goše“ je u tom trenutku Koštana Miladinović Krasić, koja je finansijski direktor pravog „Goše“! Šćepanović u imitaciji „Goše“ - „Goša RSC“ sada već kao vlasnik upisuje sebe za direktora - 12. januara ove godine. kada šilda nasle Kolik u inte svedo Posle bra, S vlasn imita Šćepa je „G Košta koja pravo j

imita sada sebe z ove g

VIŠEMILIONSKI POSLOVI VI

Ovo preduzeće sa 14 zaposlenih napravljeno je da bi se pare iz smederevskog „Goše“ isisavale i pumpale u ovu firmu. Drugi igrač je Velemir Stojanović, vlasnik kompanije „Obnova“ d.o.o. Firma ima dvoje zaposlenih, a u sadašnje višemilionske poslove uključuje je Šćepanović. „Obnova“ d.o.o. je registrovana da se bavi trgovinom na veliko, drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom. Ipak, imitacija „Goše“ sa 14 zaposlenih, bez hala, ali registrovana da proizvodi lokomotive i šinska vozila, i mala kompanija za prodaju drveta, dobijaju na tenderima državnih firmi višemilionske poslove remonta vozova! Kako je to moguće?

O

posle bi se „Goš u ovu Velem komp Firm a u sk

STEČAJNI DIL

Šćepanović i „Goša RSC“ su u poslu jer je to šema Slovaka koji su i dalje formalno vlasnici „Goše FŠV“. “Obnova” se uvodi u posao jer je potrebno još firmi u koje će odlaziti novac. Stečajni upravnik „Goše FŠV“ Aca Mitić je u dilu i daje smederevsku fabriku, njene resurse i radnike bukvalno na ler. Ostaje samo pitanje koju korist imaju državna firma „Srbija voz“ i njen direktor Jugoslav Jović koji lažnom „Goši“ i „Obnovi“ plaćaju višemilionske iznose iako im ovi ne završavaju poslove?

Lažna „Goša“ - RSC, „Obnova“ i smederevski „Goša FŠV“ nastupaju na tenderima kao konzorcijum. Učestvuju tri subjekta jer „Goša RSC“ i „Obnova“ d.o.o. nemaju reference i za to im treba „Goša FŠV“. Kako „Blic“ saznaje, „Srbija voz“ dao im je najmanje dva posla vrednosti - preko dva miliona evra za popravku putničkih vozova i preko milion

za rekonstrukciju kušet kola. Posao u vrednosti od preko dva miliona evra nije završen, a rekonstrukcija kušet kola nije ni započeta iako su „Goša RSC“ i „Obnova“ uredno primile avans.

Ugovori praktično idu preko ove dve firme, a ne „Goše FŠV“ - tako oni uzimaju novac, nabavljaju delove, zaračunavaju ogromne marže, dok treći subjekt na osnovu kog su i dobili posao - smederevski „Goša“ - troši svoju struju, mašine, resurse... Praktično, radnici „Goše FŠV“ se iznajmljuju, ali im se ne plaća puna zarada, a kamoli doprinosi. BEZ TUŽBE ILI BLOKADE Iako Šćepanović sa „Obnovom“ ugovara štetne poslove i zloupotrebljava „Gošu FŠV“, niko ne reaguje. Čak ni direktor „Srbija voza“, koji je morao nakon isteka šest meseci i obaveza koje su firme preuzele da ih blokira, traži naknadu štete, ali i izdaje negativnu referencu za preduzeća koja nisu završila posao kako više ne bi mogli na tendere.

Tako dolazimo do apsurda da državno preduzeće ne utužuje privatne firme zbog nezavršenog posla. Izgovor koji bi se uvek mogao potegnuti je da to ne čine zbog smederevskog „Goše“, ali tvrdnja nema zakonski osnov. Prema saznanjima „Blica“, ne reaguju ni ostale državne institucije jer „Goša RSC“ ne ispunjava svoje obaveze ni prema radnicima niti državi. Poslednji podaci Agencije za privredne registre govore da „Goša RSC“ i kompanija „Obnova“ posluju sa dobitkom, za razliku od „Goše FŠV“ koji ima dugove, a dobitak - nula.

„Blic“ sutra objavljuje nastavak serijala - Kako je osim radnika oštećena i država

„Blic“ je juče uputio pitanja direktoru „Srbija voza“ Jugoslavu Joviću. Međutim, nismo dobili odgovore do zatvaranja ovog izdanja. Pitali smo: 1. Zašto su poslovi vezani za kušet kola i vozove dati privatnim firmama? 2. Koliko je novca uplaćeno za te poslove? 3. Da li ste pokrenuli spor protiv firmi „Goša RSC“ i „Obnova“ d.o.o. ukoliko posao nije okončan? 4. Koje sve ugovorene poslove ima „Srbija voz“ sa „Gošom RSC“ i zašto? 5. Zašto je direktor Jugoslav Jović i kojim povodom posećivao smederevsku „Gošu FŠV“ 19. 4. 2017. godine? Da li je razlog da je kao direktor državne firme dao

obećanje u ime privatnih

kompanija?

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Naslovne strane

Naslovne strane

Politika:

Glasali građani BIH.

Srpski barut svetski brend.

Večernje novosti:

Da li Haradinaj hoće promenu granice?

Blic:

Brisel traži da Merkel prihvati dogovor Srbije i Kosova.

Zukorliću obezbeđenje zbog ISIS-a.

Kurir:

Narodno poziorište plaća Playboy zečicu da ih predstavlja.

Danas:

Pozorište oportunizma.

Informer:

Ulazak u Crnu Goru zabranjen Irineju.

Putin preuzeo Makedoniju.

Srpski telegraf:

Hapse ministre i funkcionereVučić tražio od MUP-a beskompromisnu borbu protiv korupcije.

Alo:

Bebi presađene rođnjače.

Portali:B92,BBC na srpskom,VOA,Sputnjik.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Tanjug

Teme: Korupcija

Naslov: S.Telegraf: Uskoro pada 100 krupnih zverki

S.Telegraf: Uskoro pada 100 krupnih zverkiBEOGRAD, 8. oktobra (Tanjug) - Policija i tužilaštvo spremaju veliku akciju protiv korupcije u kojoj će pre kraja godine biti pohapšeno, a zatim i procesuirano više od 100 krupnih zverki bivših i sadašnje vlasti - ministara, direktora, funkcionera na svim nivoima vlasti, od države od opštine - piše današnji "Srpski telegraf".Odluka o toj akciji doneta je nakon što je predsednik Aleksandar Vučić zatražio neskompromisnu borbu protiv korupcije, piše list i dodaje da vrh države ima zajednički stav da ne sme da bude zaštićenih i nedodirljivih, bez obzira na to o kome se radi.Formiranje specijalnih odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije bilo je praktično začetak bitke koja će narednih meseci dobiti epilog, jer je mnogo predmeta već formirano, u saradnji MUP i tužilaštva.Iza rešetaka će se tada naći veliki onih koji su državni, stanački i privredni položaj iskoristili za malverzacije i punjenje sopstvenih džepova."Mnogi će se iznenaditi kada budu videli ko će sve doći po mač zakona. Ovo je doslovno najveća ovakva akcija u proteklih 30, pa i više godina. Spisak je dugačak i za svakoga ko je na njemu radi se na prikupljanju neoborivih dokaza neoborivih dokaza da su umešani u ozbiljan kriminal", kaže sagovornik "Srpskog telegrafa".Isti izvor kaže da nije slučajno ono što je Vučić izgovorio na otvorenom delu sednice Glavnog odbora SNS."Bila je to jasna poruka i nekim kadrovima naprednjaka, ali i svima onima sa strane koji su punili džepove pozivajući se na Vučića i SNS. Kada je obavešten o predstojećoj akciji, predsednik je doslovno rekao: "Onaj ko se pozove na mene, ako je krao, prvi neka bude uhapšen", kaže sagovornik "Srpskog telegrafa".Isti list navodi da su u pripreme za veliku akciju od prvog dana uključceni vrh policije i tužilaštvo i da je dogovorena nulta tolerancija za sve koji su se ogrešili o zakon."Niko, baš niko neće biti izuzet, počeg od lokalnih moćnika, preko pokvarenih direktora do visokih državnih fukncionera, kako sadašnjih tako i bivših", kaže izvor "Srpskog telegrafa".

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/media-news/66555/istorijska-presuda-pobeda-uzbunjivaca-borka-josifovskog.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Istorijska presuda: Pobeda uzbunjivača Borka Josifovskog

  1. 10. 2018. Izvor: Ekipa Pištaljke Viši sud u Beogradu doneo je istorijsku presudu kojom je usvojio tužbu uzbunjivača Borka Josifovskog, bivšeg direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, i potvrdio da je Josifovski trpeo odmazdu jer je ukazao na kriminalne veze ekipa hitne medicinske pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća. "Ovo je veliki trenutak jer je konačno neko smogao snage da presudi protiv zločinačke mreže koja postoji u okviru državnog sistema. Ovo je i veliki poduhvat advokata Pištaljke koji su uložili mnogo truda da dođemo do ove presude", rekao je doktor Josifovski za Pištaljku u prvoj reakciji na vest o odluci Višeg suda.Sud je u postupku u kojem su Josifovskog zastupali advokati Pištaljke utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu svojim nečinjenjem naneli štetu uzbunjivaču. Sudija Radmila Radić je u obrazloženju presude navela da je Ministarstvo zdravlja stavilo Josifovskog u nepovoljniji položaj povredom Zakona o upravnom postupku, a da su Agencija za borbu protiv korupcije, MUP i Prvo osnovno tužilaštvo učinili isto jer su tokom vođenja krivičnog postupka odugovlačili primenu Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), javio je Tanjug. Ova presuda jedinstvena je i u svetskim okvirima jer je utvrđeno da je više državnih organa učestvovalo u odmazdi nad uzbunjivačem."Bio sam stigmatizovan kao "narodni neprijatelj", ali sam uvek imao nadu da će pravda pobediti, da će neko morati da presudi u moju korist, jer su sve moje tvrdnje potkrepljene čvrstim argumentima i dokazima", kaže Josifovski.On je 2005. godine obelodanio da su pojedini lekari u beogradskoj Hitnoj pomoći, umesto da reanimiraju i pruže lekarsku pomoć pacijentima na samrti, te pacijente ostavljali da umru. Takođe, uzbunjivač Josifovski je otkrio i da su lekari prodavali adrese umrlih pacijenata privatnim pogrebnim preduzećima.Pošto je razotkrio ovaj lanac korupcije, Josifovski je smenjen sa mesta direktora, a zatim je dobio i otkaz. Duže od decenije nijedan nadležni organ nije proverio navode Borka Josifovskog niti je vođena ozbiljna istraga. Novinari Pištaljke su pre dve godine otkrili da policija nije zvala porodice preminulih pacijenata, a neki članovi porodica rekli su tada da su pogrebnici stizali do njihovih kuća pre ekipa Hitne pomoći. Tužba protiv državnih organa podneta je zbog toga što istraga o ovom teškom zločinu nije vođena i što doktor Josifovski trpi odmazdu i već deset godina ne može da se zaposli ni u jednoj državnoj zdravstvenoj ustanovi.Viši sud je najpre odbio tužbeni zahtev, a posle žalbe Apelacioni sud je vratio predmet na ponovno odlučivanje. Viši sud je sada doneo prvostepenu presudu u korist Borka Josifovskog. Na ovu presudu postoji pravo žalbe.Kako je preneo Tanjug, Viši sud u Beogradu obavezao je pomenute državne organe da, kad bude pravosnažna, presudu o svom trošku objave u dnevnom listu "Politika" u roku od osam dana od prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.Ovaj slučaj počeo je tako što je Josifovski 26. maja 2005. godine uputio dopis Ministarstvu zdravlja, Odeljenju za zdravstvenu inspekciju zdravstveni nadzor i zaštitu prava pacijenata kojim je ukazao na nepravilnosti u radu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i "trgovinu" zaposlenih sa privatnim pogrebnim preduzećima.Prema izjavi koju je dao Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i Agenciji za borbu protiv korupcije, on je kao direktor beogradske hitne pomoći, analizom dostupne dokumentacije i po prijavama koje je dobio od pacijenata uočio da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti - a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira koliko su udaljeni od mesta gde treba intervenisati.U tim situacijama, kako je naveo Josifovski, lekari su stizali na intervenciju po dužem proteku vremena od onog koji je uobičajen za ostale lekarske ekipe Hitne pomoći i konstatovali smrtni slučaj mnogo češće nego druge lekarske ekipe i nisu vršili reanimaciju.Nakon odlaska ekipe hitne pomoći sa adrese porodice koja je zvala Hitnu pomoć radi intervencije teško bolesnog ukućanina, koji je u međuvremenu preminuo, dolazili su predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge porodici preminulog.Adrese porodica pokojnika su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu, tvrdio je Josifogski.O ovim svojim saznanjima obavestio ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića 19. juna 2005. godine i Inspekciju Ministarstva zdravlja dana 26. septembra 2005. godine, dok je 18. septembra 2006. godine o svemu javno govorio i na konferenciji za novinare.Međutim, on je rešenjem Ministarstva zdravlja od 20. septembra 2006. godine razrešen dužnosti direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd, sa obrazloženjem da je istupanjima u sredstvima javnog informisanja narušio ugled te službe, iznošenjem neproverenih informacija o nesavesnom radu svojih kolega izazvao uznemirenje javnog mnjenja.Ministarstvo zdravlja je neposredno nakon smene Josifovskog poslalo inspekciju koja je u svom nalazu iznela način funkcionisanja hitne pomoći, nakon čega je Ministarstvo zdravlja dva lekara zbog grešaka u radu kaznilo oduzimanjem 10 odsto od plate.Josifovski je, prema sopstvenom kazivanju, radeći u Hitnoj pomoći nakon smene bio izložen anonimnim pretnjama smrću, kao i njegovi članovi porodice.Tokom ispitivanja u tužilaštvu i Agenciji, Josifovski je ukazao da je bio ostavljen "na nemilost onima koje je prozivao za kriminalna dela, zbog čega je prihvatio predlog direktora da napusti hitnu pomoć".Bio je na neplaćenom odsustvu godinu dana i za to vreme se priključio Humanitarnoj organizaciji koja je radila na ratnom području u Sudanu, a po povratku u zemlju, u Hitnoj pomoći je raspoređen da daje medicinske savete putem telefona pacijentima koji se javljaju za savete.Nakon mesec dana usmeno mu je 16. oktobra 2008. godine saopšteno da su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa, zbog cega je bio prinuđen da vodi radni spor pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, Apelacionim sudom u Beogradu i Vrhovnim kasacionim sudom.Podnosio je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu jer se nije mirio sa zatvaranjem slučaja Hitne pomoći.Podneo je i dve prijave i Agenciji za borbu protiv korupcije i Upravi za borbu protiv korupcije nekoliko, ali su državni organi ignorisali podnete prijave i nije sprovedena adekvatna istraga da li je postupanjem zaposlenih u Hitnoj pomoći učinjeno krivično delo - teško delo protiv zdravlja ljudi."Sud je utvrdio je da je ovakvim nečinjenjem državnih organa tužiocu, naneta šteta, dovodeći ga u neprekidno stanje neizvesnosti i neodgovaranja u kojoj postoji nedostatak informacija ili čak namerno skrivanje", navodi se u presudi Višeg suda.Ovakvim stavom navedenih državnih organa, prema oceni suda, tuženi državni organi "su povredili pravo tužioca na slobodu misli i izražavanja koje je zagarantovano Ustavom Srbije kao jedno od ljudskih prava i članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda".Josifovski je takođe, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 29. juna 2010. godine bio oglašen krivim za izvršenje krivičnog dela klevete i osuđen na novčanu kaznu od 80.000 dinara.Presudom Apelacionog suda u Beogradu od 2. decembra 2010 odbijena je optužba prema okrivljenom Borku Josifoskom za ovo krivično delo zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, javio je Tanjug.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/stigle-pare-za-reviziju-sahtova-i-ventila-u-karlovcima-08-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Stigle pare za reviziju šahtova i ventila u Karlovcima

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansiraće sa 9,2 miliona dinara sanaciju čvorišta na vodovodnoj mreži u Sremskim Karlovcima.Sekretarijat je, na osnovu konkursa za sufinansiranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije u 2018. godini, odobrio karlovačkoj opštini 9,2 miliona dinara, što je 70 odsto vrednosti projekta. Ostatak od 30 odsto ili 3,9 miliona dinara, snosiće lokalna samouprava.Po rečima predsednika opštine Sremski Karlovci Nenada Milenkovića, okosnica projekta je revizija svih šahtova i ventila na teritoriji opštine da bi se smanjio broj vodovodnih havarija prilikom nestanaka vode, odnosno unapredilo vodosnabdevanje. Nakon prispeća para, na redu je raspisivanje javne nabavke za realizaciju posla.Z. Ml.  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: republika.rs

Link: http://www.republika.rs/vesti/tema-dana/91876/najveca-akcija-poslednjih-godina-hapse-ministre-funkcionere-sadasnje-bivse-vlasti

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: NAJVEĆA AKCIJA U POSLEDNJIH 30 GODINA: Hapse ministre i funkcionere sadašnje i bivše vlasti

Policija i tužilaštvo spremaju veliku akciju protiv korupcije, u kojoj će pre kraja godine biti pohapšeno, a zatim i procesuirano više od 100 krupnih zverki bivših i sadašnje vlasti - ministara, direktora, funkcionera na svim nivoima vlasti, od države do opština.Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/MUP Srbije Nebojša Stefanović i Zagorka Dolovec ujedinjenim snagama protiv kriminala Kako saznaje Srpski telegraf, sa samog vrha države stigao je nalog da ne sme da bude zaštićenih i nedodirljivih, bez obzira na to o kome se radi. Kako otkriva dobro obavešteni sagovornik našeg lista, formiranje specijalnih odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije bilo je praktično začetak bitke koja će narednih meseci dobiti epilog, jer je mnogo predmeta već formirano, u saradnji MUP i tužilaštva. Tanjug/R. PRELIĆ Aleksandar Vučić sa našom policijom razbija kriminalne grupe Iza rešetaka će se tada naći veliki broj onih koji su državni, stranački i privredni položaj iskoristili za malverzacije i punjenje sopstvenih džepova. - Mnogi će se iznenaditi kada budu videli ko će sve doći pod mač zakona. Ovo je doslovno najveća ovakva akcija u proteklih 30, pa i više godina. Spisak je dugačak i za svakog ko je na njemu radi se na prikupljanju neoborivih dokaza da su umešani u ozbiljan kriminal - navodi sagovornik Srpskog telegrafa. GLIŠIĆ: UHAPSITI LOPUŽE Predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić za Srpski telegraf podržava veliki obračun protiv korupcije. Tanjug Darko Glišić - Svako ko koristi ime predsednika Aleksandra Vučića da bi učinio neku malverzaciju istog momenta treba da bude uhapšen, a građani koji čuju da se tako nešto dešava to treba da prijave najbližoj policijskoj stanici. JASNA PORUKA Kako kaže naš izvor, direktan nalog da se krene u ovu akciju dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Nije nimalo slučajno ono što je Vučić izgovorio nedavno na otvorenom delu sednice glavnog odbora SNS (pogledajte okvir, prim. aut.). Bila je to jasna poruka i nekim kadrovima naprednjaka, ali i svima onima sa strane koji su punili džepove pozivajući se na Vučića i SNS. Tokom dogovora o predstojećoj akciji predsednik je doslovce rekao: "Onaj ko se pozove na mene, ako je krao, prvi neka bude uhapšen" - otkriva naš sagovornik. Prema saznanjima Srpskog telegrafa, veliku akciju lično će koordinirati ministar policije Nebojša Stefanović i republički tužilac Zagorka Dolovac. Dogovorena je nulta tolerancija za sve koji su se ogrešili o zakon. - Niko, ali baš niko neće biti izuzet. Počev od lokalnih moćnika preko pokvarenih direktora do visokih državnih funkcionera, kako sadašnjih tako i bivših - objašnjava izvor našeg lista. Goati: Koruptivne mreže su kao korov, vrlo dugo opstaju i teško ih je saseći Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati za Srpski telegraf kaže da treba dosta vremena da bi se izašlo začaranog kruga: - Počinioce koruptivnih radnji možete lako da osujetite, ali tu čitavu mrežu teško je rasplesti i to je problem sa kojim se svaki pravni sistem suočava. Država treba odlučnije da reaguje, nije dovoljna samo akcija već mora i svest o korupciji kod građana i zaposlenih u državnoj službi da se menja. VUČIĆEVE PORUKE NA GO SNS ST/D. KADIĆ Aleksandar Vučić * Ima i visokih funkcionera stranke koji idu kod direktora javnih preduzeća i govore o tome kako bi mogle da se dese promene u Vladi, a da će oni meni lično doneti nekakve pare, a onda ću im, navodno, obezbediti da budu ministar odbrane ili nekih drugih resora. Jedva čekam. Takvi će braniti rešetke u zatvoru, a neće biti ministri odbrane * Kada god se neko pozove na mene i traži bilo šta, kao da je to za potrebe SNS ili za mene, kao predsednika stranke, slobodno ga oterajte u majčinu. Jer znajte da takav nikada ništa nije doprineo ni stranci ni zemlji, već je u pitanju lopuža koju odmah treba prijaviti u prvoj policijskoj stanici ČERUPANJE DRŽAVE Advokat Toma Fila pravi poređenje s događajima od pre dvadesetak godina. Fila: Uvek ima i uvek će biti onih koji žele da zloupotrebe položaj za lično bogaćenje - Oni koji su se ogrebali o vlast u vreme Miloševićevog režima nisu vratili stanove, kuće i položaje, nego su jednostavno nestali kad je bilo teško, jer više nije bilo krave koja može da se muze. To je ista pozicija u kojoj se nalazi SNS i bilo koja druga stranka koja je na vlasti - ističe Fila. Kriminolog Zlatko Nikolić konstatuje da je pozitivno što se lično Vučić uključio, ali da je to i dokaz koliko je stvar ozbiljna. - Dobro je što predsednik prvo hoće da počisti svoje dvorište, u svojoj stranci, a onda treba da traži i od koalicionih partnera da to isto urade, pa će se stvoriti uslovi da se ta voda prelije i na lopuže u drugim strankama, koje nisu na vlasti, što bi značilo u celom društvu. Nemam iluzije da će time da se reši sve, ali akcijom države može da se redukuje.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/51290/grade-se-novi-bunari.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grade se novi bunari

  1. 10. 2018. Kostolac Izvor: EPS Energija Završeno bušenje 48 bunara u sklopu linije za predodvodnjavanje kopa "Drmno" Ispred fronta rudarskih radova grade se novi bunari za dubinsko predodvodnjavanje, kao i primarni i magistralni cevovodi. Grade se i drugi infrastrukturni objekti i uklanjaju prirodne prepreke u zoni "Hrastovače".- Završeni su radovi na bušenju 48 bunara u sklopu LC XV linije bunara sa pratećom infrastrukturom. Gradimo nasip za postavljanje primarnog cevovoda na koji će biti priključeni izbušeni bunari. Primarni cevovod duži je od četiri kilometra. Ukupan kapacitet bunara za predodvodnjavanje u sklopu ove linije iznosi oko 440 litara vode u sekundi. Radovi na izgradnji ovog objekta biće završeni najkasnije za dva meseca - rekao je Mladen Vojnić, vodeći inženjer hidrogeološkog nadzora u ogranku "TE-KO Kostolac". Mladen Vojnić On dodaje da će radovi na izgradnji LC XV linije bunara početi tokom narednih meseci, odnosno po završetku javne nabavke i potpisivanja ugovora s izvođačem radova. U sklopu ove linije biće izgrađen 61 bunar, a ukupna dužina XVI linije iznosi blizu pet kilometara.Uporedo sa ovim poslovima, radi se na probijanju i formiranju trase za izgradnju zapadnog gravitacionog cevovoda kojim će se sve ispumpane vode iz novih, kao i nekih starih bunara, odvoditi van kontura kopa u predviđene objekte i kanale. Prečnik cevi je 1.200 milimetara, a njihov kapacitet je 1.000 litara u sekundi. Kako se proizvodnja uglja na PK "Drmno" iz godine u godinu sve više približava Dunavu, pitanje izgradnje i funkcionisanja objekata za predodvodnjavanje i zaštitu kopa od podzemnih voda ima sve veći značaj.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:753640-Trasa-nasipom-kraj-Dunava

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Trasa nasipom kraj Dunava

Danas nastavak gradnje biciklističke staze do BegečaS CILjEM unapređenja i razvoja biciklističkog saobraćaja, kao i turističkih potencijala Grada Novog Sada, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije danas (8. oktobra) počeće izgradnju drugog dela biciklističke staze Novi Sad - Begeč.- Deonica Novi Sad - Begeč je manjim delom trasirana kroz urbanu zonu, dok najvećim delom, u dužini od oko 23 km, trasa vodi po kruni odbrambenog nasipa kraj Dunava. Biciklistička staza "teče" od Dunavske ulice u Futogu do ulice Obalska u Begeču, u dužini od 6.275 metara. Širina biciklističke staze iznosi tri metra - saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Novog sada Miloša Vučevića.Pročitajte još: Novi Sad: Po celom gradu na dva točkaOvu investiciju zajednički finansiraju Republika Srbija (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija) i Grad Novi Sad (Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije). Ugovorena vrednost je 69.116.470,26 dinara.Predviđeni rok za završetak radova je 150 kalendarskih dana.Investicija je deo projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent.U prvoj fazi, podsetimo, koja je realizovana 2017. godine, izvedeni su radovi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz Futoga prema Begeču, i to u dužini od 1.727 metara. Ovu investiciju, vrednu 20 miliona dinara, finansirala je Republika Srbija, posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u okviru konkursa za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za razvoj turizma.Pročitajte još: Novi Sad u trci za titulu grada sa najviše "zimskih" biciklistaIzgradnja biciklističke staze Novi Sad - Begeč nastaviće se i u narednom periodu. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije pokrenula je otvoreni postupak javne nabavke za inovaciju prethodno izrađene tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze od Ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu. Ova deonica obuhvata sektore 2, 3 i 4, i duga je 10,573 metra.OD ATLANTIKA DO CRNOG MORASTAZA Novi Sad - Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro Velo 6, od Antlantika do Crnog mora. Ovaj koridor ima početak na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora. Biciklistički koridor Euro Velo 6, u Srbiji poznatiji kao "dunavska ruta", kroz našu zemlju se proteže u dužini od 665 kilometara.          

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/nove-biciklisticke-i-pesacke-staze-u-centru-08-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nove biciklističke i pešačke staze u centru

Posle nekoliko neuspelih pokušaja da nađe projektanta za biciklističke i pešačke staze na delu Bulevara Mihajla Pupina, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije ponovo je raspisala javnu nabavku za tehničku dokumentaciju.Budući da je rok za podnošenje ponuda 30. oktobar i da će 25 dana nakon toga biti doneta odluka o dodeli ugovora ili obustavi postupka, kao i da je u slučaju da tender uspe rok za završetak projekta 60 do 120 kalendarskih dana, izgradnja najverovatnije neće početi do kraja ove godine.Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, u pomenutom delu grada već postoje biciklističke staze ili se deo pešačkih koristi za kretanje biciklista te je potrebno razdvojiti kretanja pešaka i biciklista. Osim toga, na nekim delovima staze su oštećene pa ih je potrebno rekonstruisati, odnosno projektovati nove. Gradska uprava procenila je da bi trebalo projektovati ukupno oko 1.090 metara biciklističkih staza, širine dva metra, uz delimičnu ili potpunu rekonstrukciju pešačkih.Iako je plato ispred "Norka" i Glavne pošte u dobrom stanju, na tom delu treba, ukoliko je to moguće, idejnim rešenjem predvideti posebne staze za kretanje biciklista iza pešačkih podzemnih prolaza na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja, uz mogućnost rekonstrukcije nadstrešnice i formiranje takozvanih tunela za bicikliste.Iako je plato ispred "Norka" i Glavne pošte u dobrom stanju, na tom delu treba izgraditi posebne staze za kretanje biciklista iza pešačkih podzemnih prolazaNa deonici Bulevara, od Ulice Narodnih heroja do servisne saobraćajnice ispred zgrade Banovine, potrebno je razdvojiti biciklističke staze od pešačkih i u saobraćajnom smislu ih regulisati, a da bi se formirala jedinstvena celina, deo za pešake trebalo bi vizuelno uklopiti, odnosno uskladiti s popločanjem ispred "Norka" i Pošte. Imajući u vidu da se u tom delu nalaze poslovni, ugostiteljski i objekti slične namene, trebalo bi predvideti i prostor za parkiranje bicikala, a visinu popločanja na stajalištu uskladiti s visinom poda u niskopodnim autobusima.Na delu Bulevara Mihajla Pupina od Banovine do Varadinskog mosta, staze bi trebalo urediti i po potrebi proširiti. Planirano je da na deonici od Pionirske do Ulice Ive Lole Ribara biciklistička staza bude odvojena linijskim zelenilom, uz pomeranje urbanog mobilijara, a kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, na taj način bi bio omogućen bezbedniji pešački i biciklistički saobraćaj.J. VukašinovićFoto: R. Hadžić        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/su-besplatna-uzina-za-socijalno-ugrozene-ucenike-u-20-skola-08-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SU: Besplatna užina za socijalno ugrožene učenike u 20 škola

SUBOTICA: Od 2012. grad Subotica obezbeđuju besplatne užine za učenike iz socijalno ugroženih porodica.Ove godine se obezbeđuju užine za 1.250 učenika u 20 osnovnih škola. Marica Stankić izvršilac poslova za obrazovanje u lokalnoj samoupravi kaže da škole raspisuju javnu nabavku male ili velike vrednosti u zavisnosti od toga koliko dece dobija besplatnu užinu.Na godišnjem nivou taj broj se kreće od 1.250 do 1.800 učenika zavisno od toga koji se broj učenika prijavi. Na godišnjem nivou obezbeđujemo od 14 miliona do 20 miliona dinara u zavisnosti od toga koliko učenika imamo. Broj učenika se menja iz godine u godinu. Lokalna samouprava kontroliše kvalitet te užine, a odlukom Skupštine grada Subotica škole su u obavezi da do 25. u mesecu dostave spisak učenika za besplatnu užinu i jelovnik. Svakog meseca imamo u vidu šta će deca narednog meseca užinati, kaže Marica Stankić.Užine u subotičkim škola najčešće se sastoje od voća, žitarica i mlečnih proizvoda, a u zavisnosti od cene užine je i kvalitet. Cene užine nisu iste u svim školama, kao ni njihov sastav. Pravilnik koji reguliše kvalitet užine u osnovnim školama je rigorozan i zahteva dobru koncepciju prilagođavanja ishrane zdravstvu, kvalitetu, broju dece, načinu deljenja užina i slično, objašnjava Marica Stankić.U Subotici nemamo škole koje deci serviraju doručak, užinu i ručak. Naše škole raspisuju tendere za užine koje plaćaju roditelji, a kvalitet užine kontrolišu škole, Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija, kazala je naša sagovornica.V.H.    

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-10-08/n1-info/sergej-trifunovic-gost-novog-dana/22362019

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sergej Trifunović gost Novog dana

Protiv glumca Sergeja Trifunovića i humanitarne fondacije "Podrži život" podneta je krivična prijava za delo teške prevare, koju je podneo Savet za monitoring,... Protiv glumca Sergeja Trifunovića i humanitarne fondacije "Podrži život" podneta je krivična prijava za delo teške prevare, koju je podneo Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, NVO iz Trstenika. Šta na optužbe kaže Trifunović, zašto je na meti tabloida, kako posluje njegova Fondacija saznaćete u Novom danu.N1 Info pre 7 minuta | N1 Beograd Novinar Srđan Škoro gost je rubrike prelistavanje. Sa njim listamo dnevnu štampu i komentarišemo aktuelne teme. Govorimo i o AFA Samitu koji se održava od 31. oktobra do 2.novembra u Beogradu. Tema samita je ekonomsko osnaživanje žena, njihova profesionalna afirmacija i stvaranje društva jednakih mogućnosti, a u kontekstu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom. Najavljujemo početak nove pozorišne sezone u Zvezdara teatru koja je... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rs.n1info.com "

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a426248/Vesti/Sergej-Trifunovic-gost-Novog-dana.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sergej Trifunović gost Novog dana

Protiv glumca Sergeja Trifunovića i humanitarne fondacije "Podrži život" podneta je krivična prijava za delo teške prevare, koju je podneo Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, NVO iz Trstenika. Šta na optužbe kaže Trifunović, zašto je na meti tabloida, kako posluje njegova Fondacija saznaćete u Novom danu. Novinar Srđan Škoro gost je rubrike prelistavanje. Sa njim listamo dnevnu štampu i komentarišemo aktuelne teme. Govorimo i o AFA Samitu koji se održava od 31. oktobra do 2.novembra u Beogradu. Tema samita je ekonomsko osnaživanje žena, njihova profesionalna afirmacija i stvaranje društva jednakih mogućnosti, a u kontekstu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom. Najavljujemo početak nove pozorišne sezone u Zvezdara teatru koja je počela predstavom Osama-Kasaba u Njujorku reditelja Darka Bajića. Tim povodom naš gost je glumac Branko Janković. U četvrtak 27. septembra Opera i teatar Madlenianum otvorila je svoju 21. sezonu premijernom obnovom opere Ruđera Leonkavala Pajaci. Gost Novog dana je tenor Ljubomir Popović.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:753638-U-novu-sezonu-na-stara-vrata

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: U novu sezonu na stara vrata

Kasni izgradnja ulaza u Narodno pozorište u KikindiGLUMCI Narodnog pozorišta u Kikindi nisu publiku u novoj pozorišnoj sezoni, koja je počela u subotu (6. oktobra) dočekali sa novim foajeom, kako je to bilo najavljeno još proletos. Kako sada stoje stvari, i na prvu premijeru u ovoj sezoni, 20. oktobra, gledaoci će u salu ući kao i dosad, kroz dvorište, jer se iz Gradske uprave sada najavljuje da će novi ulaz biti završen do kraja godine.Pročitajte još: Kikinda dobija i novi trgIzgradnja novog ulaza u pozorište kasni zbog nepredviđenih, navodno, dodatnih radova u drugoj fazi, mada je novac i za tu, kao i za treću fazu, obezbeđen iz gradskog budžeta. Završena je samo prva faza koju je sa pet miliona dinara finansirao NIS kroz projekat "Zajednici zajedno". Kompletni radovi koštaće oko 25 miliona dinara.U Gradskoj upravi kažu da su gradnju usporili neočekivani administrativno-tehnički problemi. Tvrde da je grad već sproveo javnu nabavku za drugu fazu radova, kao i da je novac za treću fazu obezbeđen rebalansom budžeta, a priprema nabavke je u proceduri. Nadležni tvrde da uvek postoji mogućnost da se problemi jave kada se posao deli po fazama.- Rokovi koji su dati početkom godine nisu uzimali u obzir mogućnost pojave nepredviđenih radova, pa nije bilo moguće uvođenje izvođača u drugu fazu radova - obajšanjavu u Gradskoj upravi i dodaju da je u toku izrada čeličnih elemenata i narednih dana počinje postavljanje pločica u toaletima.    

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: bbc.com

Link: https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-45784613

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pritvoreni šef Interpola "uzimao mito"

Nestao je krajem septembra, a sada se nad njim sprovodi istraga zbog korupcije.Kina optužuje šefa Interpola za uzimanje mita8 oktobar 2018Ovo su spoljni linkovi i otvoriće se u novom prozoruZatvori tablu za deljenjeImage copyright ReutersNatpis na slici Meng Hongvei izabran je za šefa Interpola pre dve godineNad zatočenim šefom Interpola Mengom Hongveijem sprovodi se istraga zbog navodnog uzimanja mita, saopštile su kineske vlasti.Krajem septembra prijavljen je njegov nestanak, nakon putovanja iz sedišta Interpola u Francuskoj u Kinu.Njegova supruga otkrila je da joj je poslao poruku sa emotikonom noža na dan kada je nestao.Meng je poslednji visoki zvaničnik koji je zapalio široku kampanju protiv korupcije.On je i zamenik ministra za javnu bezbednost u Kini.U objavljivanju istrage kinesko ministarstvo za javnu bezbenost saopštilo je da je istraga "ispravna, mudra i pokazuje odlučnost administracije [predsednika Ksija] da nastavi borbu protiv korupcije".Interpol je globalna policijska agencija koja povezuje policije širom sveta, uključujući potragu za nestalima.Generalni sekretar Interpola nadgleda svakodnevni rad organizacije od 192 člana, sa uglavnom ceremonijalnom predsedničkom ulogom.Korupcija na Filipinima: Uništavanje ilegalnih vozilaNakon što je u petak objavljen nestanak Menga, spekulisalo se da je uhapšen. Brojni visoki zvaničnici kineske vlade, milijarderi, pa čak i poznate zvezde, nestale su poslednjih meseci.Glumac Fan Bingbing, koji je nestao u julu, pojavio se prošle nedenje uz javno izvinjenje i isplatu 883 miliona jena (oko 111 miliona evra) zbog utaje poreza i drugih prekršaja.Međutim, dopisnici javljaju da je visoki položaj Menga u Interpolu, nekada smatran nagradom za Peking, a sada se postavlja pitanje koga je Meng možda uznemirio ili šta je možda učinio da postane meta borbe protiv korupcije kineskog predsednika Si Đinpinga.Šta kaže Interpol?Iz Interpola su nedelju na Tviteru napisali da su dobili momentalnu ostavku Menga. Za vršioca dužnosti predsednika zatim je postavljen Kim Džong-jang iz Južne Koreje.Novi predsednik biće na generalnoj skupštini u Dubaiju sledećeg meseca izabran za naredne dve godine, koliko je trebalo da traje Mengov mandat.Interpol je u subotu pozvao Kinu da pojasni status Menga, rekavši da su zabrinuti za Mengovo stanje.Šta kaže Mengova supruga?Francuske vlasti otvorile su istragu i dodelile su Mengovoj supruzi policijsku zaštitu nakon što je dobila pretnje.Image copyright AFPNatpis na slici Grejs Meng nije želela da se okrene kameramaGrejs Meng je nešto pre nego što je Kina potvrdila da joj je suprug pritvoren, rekla novinarima da misli da je on u opasnosti.Uputila je molbu za međunarodnu pomoć u potrazi za njenim suprugom.Kako je rekla, na dan kada je nestao, suprug joj je na društvenoj mreži poslao poruku "čekaj moj poziv", pre nego što joj je poslao emotikon noža, ukazujući na opasnost.Leđima okrenutim kamerama, kako bi izbegavala da se identifikuje iz straha zbog svoje bezbednosti, pročitala je saopštenje na kineskom i engleskom jeziku."Mi smo uvek povezani [našim] srcima. On bi me podržao u ovome. Ovo je pitanje pravičnosti i pravde. Tiče se međunarodne zajednici. Pitanje se tiče ljudi iz moje domovine."Domašaj Komunističke partijeImage copyright AFPNatpis na slici Zamenik je ministra bezbednostiKada je Meng Hongvei imenovan pre dve godine jedne novine ovde napisale su da će to "promovisati razumevanje kineskog pravosudnog sistema u inostranstvu".Sada verovatno nije onako kako je tada predviđeno.Njegova "ostavka" i pritvor jasno stavljaju do znanja da su kineski zakoni - i pravila vladajuće komunističke partije - isti za bilo kog državnog zvaničnika. Čak i ako su imenovani za posao u Francuskoj.Nova kineska Nacionalna komisija za nadzor - antikoruptivna agencija - saopštila da se nad Mengom vodi istraga zbog "kršenja zakona".Važno je da nije spomenuta - kao što je često slučaj sa ovakvim pritvaranjima visokih funkcionera - optužba za "kršenje partijskih pravila".Telo za borbu protiv korupcije usmerilo je borbu koju predvodi predsednik Đinping prema hiljadama ljudi. Postoje i glasine da je Meng možda priveden zbog povezanosti sa drugom visokim partijskim zvaničnikom, što ne ide u korist rukovodstvu.                                        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: govorisrbija.rs

Link: https://govorisrbija.rs/novinarka-ubijena-na-nacin-kao-jelena-marjanovic-viktorija-je-trcala-na-obali-dunava-pre-ubistva-je-silovana-telo-je-ugledao-prolaznik-otkriveni-jezivi-detalji/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Novinarka ubijena na isti način kao Jelena Marjanović? Viktorija je trčala na obali Dunava, pre ubistva je silovana, a telo je ugledao prolaznik: Otkriveni jezivi detalji!

RegionZločin koji je potresao Balkan(VIDEO) KONOR NE MIRUJE! Mekgregor se opet oglasio i celom svetu poslao BRUTALNU PORUKU! Habib će posle ovoga dobro da se zabrinePolicija u Bugarskoj istražuje ubistvo istraživačke nov(VIDEO) KONOR NE MIRUJE! Mekgregor se opet oglasio i celom svetu poslao BRUTALNU PORUKU! Habib će posle ovoga dobro da se zabrinePolicija u Bugarskoj istražuje ubistvo istraživačke novinarke Viktorije Marinove. Njeno telo je pronađeno u subotu u parku u gradu Ruse na severu Bugarske. Žena je udarena u glavu i ugušena, a njeno telo pronađeno je u subotu u parku, rekao je državni tužilac Georgi Georgijev.Uskoro pada 100 krupnih zverki: Ko će doći pod mač zakona"Nestali su njen mobilni, ključevi automobila, naočare i deo odeće", dodao je i precizirao da istražitelji razmatraju sve tragove povezane s osobnim kao i profesionalnim životom. Briselski sajt navodi da su organizacije za borbu protiv korupcije i članovi Evropskog parlamenta pozvali na potpunu istragu o njenoj smrti.(VIDEO) DODIK PROGLASIO POBEDU, PA ZAPEVAO: Pogledajte slavlje u štabu SNSD"Šokiran sam užasnim ubistvom istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj. Pozivam na hitnu, potpunu i temeljnu istragu. Odgovorni moraju da odgovaraju", poručio je na Tviteru predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir."Moguće je da nije ni znao ko je ta žena, napao je da bi je zlostavljao i opljačkao. Činjenica da je ostavio toliko DNK i tragova, govori da ubistvo nije bilo planirano", saopšteno je iz istrage.Posted by Viktori? Marinova on  Tuesday, 2 October 2018Borisov: Pitanje je dana kad će ubica biti pronađenOglasio se i premijer Bugarske Bojsko Borisov koji je izrazio nadu da će istraga biti uspešna, zbog kako je rekao, "posla koji je već obavljen" i zamolio medije da ne vrše pritisak na forenzičare koji su poslati u grad Ruse gde se zločin dogodio."Zahvaljujući velikoj količini DNK materijala koji je prikupljne, pitanje je dana pre nego što napadač bude pronađen", rekao je Borisov.Različiti detalji smrtiUŽAS NAD UŽASIMA! Mlada novinarka brutalno pretučena i silovana, NJENO TELO NAŠLI KOD DUNAVA!Bugarski mediji objavili su različite verzije i detalje o njenoj smrti, uglavnom pozivajući se na izvore bliske istrazi.Portali pišu da je telo Marinove pronađeno kod obale Dunava u subotu i da je silovana pre okrutnog ubistva."Skoro svakog dana novinarka je trčala pored Dunava. U subotu je rekla prijateljima da ide da trči kako bi se spremila za nastupajući kros. Nakon nekoliko sati, rođaci su počeli potragu za Marinovom, čiji je telefon u tom terenutku bio isključen. Negde posle 14 časova slučajni prolaznik video je mrlje od krvi i "neobičan objekat"" navodi sajt.SRPSKA VODITELJKA RAZVELA SE POSLE 8 GODINA BRAKA: Mesecima je ĆUTALA o krahu, a sada je otkrila pravi razlogBugarski sajt "Razkritia" piše da je ubica pobegao u Rumuniju, pozivajući se na izvore uključene u istragu. Navodno su pregledane sigurnosne kamere na mostu na Dunavu gde se ne vidi ubica, zbog čega se sumnja da je pobegao u pravcu Rumunije. Kako dalje piše sajt, postoje dokazi da se ubica uplašio istrage i da je požurio da pobegne u satima nakon brutalnog ubistva.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Nakon-upozorenje-Poverenika-u-Lutkarskom-uotklonjene-nepravilnosti-sa-video-nadzorom.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nakon upozorenja Poverenika, u Lutkarskom otklonjene nepravilnosti sa video-nadzorom

Dve sporne kamere u niškom Pozorištu lutaka koje su pokrivale prostor gde se presvlače glumci su uklonjene, a dvoje zaposlenih je prošlo obuku kako da rukuju poverljivim podacima, nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio ovu ustanovu kulture da to učini. Detalj iz dopisa Pozorišta upućenog PoverenikuDirektorka Lutkarskog pozorišta Milica Radulović je ispravila sve ono što je Poverenik našao kao sporno u ovoj kulturnoj ustanovi, a što je ostalo kao zaostavština bivšeg v. d. direktora. Sproveden je postupak javne nabavke i zaključen ugovor o izradi akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja. Uklonjene su 2 sporne kamere od strane firme koja ih je i montirala. Izvršena je obuka 2 zaposlena radnika sa sistemom tehničke zaštite, načinom rukovanja poverljivim podacima - piše u dopisu Pozorišta lutaka. Pored toga, navode i da će biti definisane zbirke podataka koje će na adekvatan način biti arhivirane i kao takve biti upisane u centralni registar Poverenika. Podsetimo, kamere po Lutkarskom pozorištu, kako su glumci sami rekli, postavljene su preko noći, a sve na osnovu ugovora vrednog oko pola miliona dinara između tadašnjeg v. d. direktora Milenkovića i firme iz Niša. Nakon toga, Poverenik je pokrenuo kontrolu, a Milenković je podneo ostavku i odustao od kandidature za direktora Pozorišta. Umesto Milenkovića, imenovana je Radulovićeva, za vreme čijeg mandata, prema rečima glumaca, su uklonjene dve sporne kamere.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/media-news/66584/-dodela-godisnje-nagrade-katarina-preradovic-za-profesionalni-integritet.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dodela godišnje nagrade "Katarina Preradović" za profesionalni integritet

  1. 10. 2018. Izvor: Medija centar Beograd U znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), hrabru, doslednu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je prkosila direktnim i konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima, "Katarina Preradović" po drugi put dodeljuje godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva. Ime ovogodišnjeg dobitnika nagrade objavićemo na konferenciji na dan Kaćinog rođendana 10. oktobra u 13 sati u Medija centru. Pozvani su brojni ugledni gosti iz nezavisnih regulatornih institucija, nevladinog sektora, politike i međunarodnih organizacija sa kojima je sarađivala Katarina Preradović.Fondacija "Katarina Preradović" dodeljivanjem ove nagrade želi da promoviše vrednosti koje je Katarina zastupala i kojima nas je sve zadužila pišući beskompromisne tekstove o korupciji, pljački kroz privatizaciju, manipulisanju javnim finansijama i gušenju slobode i nezavisnosti medija. Danas gotovo da ne možemo da govorimo o "gušenju slobodnih medija", već pre o naporima da održimo i odbranimo male oaze slobodnog govora, pristojnosti i razuma koje su ostale nakon sveopšte devastacije države i javnog govora. "Gušenje slobodnih medija" je završen proces i mi se danas borimo za opstanak malih oaza nezavisnih i profesionalnih medija i malobrojnih novinara koji se, kao i naša Kaća, uporno i beskompromisno bore da održe profesionalni integritet. U trenutku kad šef vladajuće partije manekenski u Moskvi nosi stativ ekipi televizije koja prednjači u vulgarnim hajkama na targetirane "neprijatelje" nezavisni i slobodni novinari su pod konstantnim političkim i ekonomskim pritiscima, izloženi hajkama tabloida, pretnjama, progonima i nezakonitim praćenjima koje po nalogu partijskih moćnika izvršavaju poslušnici iz okupiranih institucija državnog aparata kao što su sudovi, BIA, poreska inspekcija, REM... Fondacija "Katarina Preradović" dodeljivanjem godišnje nagrade želi da podrži hrabre medije i pojedince koji odolevaju pritiscima i bore se protiv primitivizma i bahatosti aktuelne vlasti.Fondacija "Katarina Preradović" osnovana je pre dve godine, a među osnivačima Fondacije, pored članova njene porodice, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, "Novosti", "Novi magazin", slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije. Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.Dodela godišnje nagrade Fondacije "Katarina Preradović"Na dodeljivanju nagrade govoriće:Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značajaJovo Bakić, sociologčlanovi Fondacije      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/silovana-i-ubijena-bugarska-novinarka-istrazivala-zloupotrebe-fondova-eu/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Silovana i ubijena bugarska novinarka istraživala zloupotrebe fondova EU

Sofija - Bugarska istraživačka novinarka Viktorija Marinova silovana je i ubijena u gradu Ruse u severnoj Bugarskoj, izvestili su lokalni mediji u tojSofija - Bugarska istraživačka novinarka Viktorija Marinova silovana je i ubijena u gradu Ruse u severnoj Bugarskoj, izvestili su lokalni mediji u toj zemlji, prenosi Tanjug. Kako prenosi politico.eu tridesetogodišnja novinarka je ubijena u subotu.Marinova je bila novinarka i urednica na bugarskoj televiziji TVN i izveštavala o istrazi o navodnoj korupciji povezanoj sa fondovima Evropske unije. Policija je saopštila da nema dokaza koji sugerišu da je ubistvo povezano sa njenim radom.Briselski sajt navodi da su organizacije za borbu protiv korupcije i članovi Evropskog parlamenta pozvali na potpunu istragu o njenoj smrti."Šokiran sam užasnim ubistvom istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj. Pozivam na hitnu, potpunu i temeljnu istragu. Odgovorni moraju da odgovaraju", poručio je na Tviteru predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir.Jedna članica Evropskog parlamenta iz redova liberala na Tviteru je naglasila da je smrt bugarske novinarke treće po redu ubistvo novinara u EU u poslednjih godinu dana. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je u oktobru 2017, a u februaru ove godine ubijen je slovački novinar Jan Kucijak.Poslednja emitovana priča na kojoj je Marinova radila u grupi bugarskih novinara, govorila je o kompanijama koje su umešane u infrastrukturne projekte koje je finasirala EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.Prema toj priči, između 30 i 40 odsto od ukupnog fonda koje su primile grupe tih kompanija, potrošeno je na korupciju i podmićivanja. Sajt navodi da je krajem septembra Marinova intervjuisala dvoje novinara koji su radili na toj priči, a koje je bugarska policija privela.Atanas Čobanov, urednik bugarskog portala bivol.bg, koji je takođe radio na ovoj priči, rekao je za Politiko da je sledeći zadatak Marinove bio da poseti mesto u selu Hitrino na severoistoku Bugarske, gde se pojavilo više pitanja u vezi sa ugovorom o javnim nabavkama."TVN je jedan od nekoliko bugarskih medija koji izveštavaju o našim istragama. U ovoj fazi je nejasno da li je ubistvo bilo povezano sa njenim radom", rekao je Čobanov.Politika.rs           

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: istinomer.rs

Link: https://www.istinomer.rs/ocena/4172/Mediji-nisu-podrzavali-Vucica-u-predsednickoj-kampanji

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Mediji nisu podržavali Vučića u predsedničkoj kampanji

"Predsednik je u vreme predsedničke kampanje bio premijer i obavljao je svoj posao sve do izborne tišine. Mediji su pratili te njegove aktivnosti, što nije imalo veze sa vremenom koje su on i njegova stranka dobijali u p Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović Takve navode Vasiljević je odbacila, rekavši da to "nisu argumentovane optužbe", već "floskule koje se lako prodaju". Zatim je na sledeće pitanje i konstataciju novinarke da je kontrola medija naročito bila vidljiva za vreme kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, kada su Vučića podržavali gotovo svi najvažniji mediji, odgovorila: "Tu je došlo do zamene teza. Predsednik je u vreme predsedničke kampanje bio premijer i obavljao je svoj posao sve do izborne tišine. Mediji su pratili te njegove aktivnosti, što nije imalo veze sa vremenom koje su on i njegova stranka dobijali u predizbornom programu. Naravno, svi borci za slobodu medija su to namerno ignorisali pa su računali vreme u medijima sabirajući redovne aktivnosti predsednika vlade i kampanju." Da bismo proverili da li je i gde "došlo do zamene teza", kao što tvrdi savetnica Suzana Vasiljević, podsetićemo se rezultata monitoringa medija u kampanji za predsedničke izbore 2017. koje su sproveli "Crta" posmatračke misije "Građani na straži", Transparentnost Srbija i Društvo protiv korupcije Biroa za društvena istraživanja (BIRODI). Zaključak svih je da je Aleksandar Vučić i kao premijer i kao kandidat SNS-a za predsednika Republike imao apsolutnu medijsku dominaciju nad svim ostalim predsedničkim kandidatima. Posmatračka misija "Građani na straži", koja je pratila celokupan izborni proces, uključujući i izveštavanje medija, od 15. februara (dve sedmice pre zvaničnog početka kampanje) do 30. marta, analizirala je, između ostalog, i broj i tonalitet pojavljivanja predsedničkih kandidata na naslovnim stranama osam dnevnih listova (Alo, Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir, Srpski telegraf, Politika) i četiri nedeljnika (NIN, Vreme, Nedeljnik, Ekspres). "Od ukupno 251 naslovne strane, tadašnji predsednik Vlade i predsednički kandidat Aleksandar Vučić pojavljivao se na više od polovine - 58.6 odsto, odnosno 147 naslovnica. Od toga je u pozitivnom kontekstu prikazan na 80,3 odsto, odnosno na 118 naslovnih strana. U neutralnom kontekstu, Vučić se pojavljuje na 17 naslovnih strana, a u negativnom na 12, odnosno osam odsto ukupnog broja pojavljivanja", navodi se u završnom izveštaju CRTA-GnS o predsedničkim izborima 2017. (da biste videli podatke za ostale predsedničke kandidate, kliknite na donji grafikon). Foto: Grafikon posmatračke misije "Građani na straži" - Prisustvo kandidata i tonalitet pojavljivanja na naslovnim stranama Podatak da je premijer na 92 odsto naslovnih strana prikazan u pozitivnom ili neutralnom kontekstu, ističe se u izveštaju, vrlo slikovito ilustruje da su mediji potpuno izgubili kritičku ulogu i (u velikom broju slučajeva) pretvorili se u sredstvo političke propagande tokom kampanje. Ali, da ne bude da su borci za slobodu medija, kao što kaže Vasiljević, samo "računali vreme u medijima sabirajući redovne aktivnosti predsednika vlade i kampanju", navešćemo i rezultate monitoringa Transparentnosti Srbija i BIROD-ija, iz kojih se jasno vidi da je čak i samo kao predsednički kandidat Aleksandar Vučić imao višestruko veći prostor u medijima od svih drugih kandidata. Tako je na naslovnim stranicama 12 dnevnih listova Vučić od početka kampanje do 25. marta imao ukupno 128 pojavljivanja, od toga kao premijer - 50 pojavljivanja (47 pozitivna i tri negativna), a kao kandidat 78 (51 pozitivno, 13 neutralnih i 14 negativnih), pokazao je monitoring koji je sprovela Transparentnost Srbija. Ostali predsednički kandidati imali su značajno manje pojavljivanja na naslovnicama, i to najviše u negativnom kontekstu, što se vidi i u tabeli ispod. Foto: Grafikon oraganizacije Transparentnost Srbija - Naslovne stranice za period 2. mart- 2. april 2017. Uz sve to, na samom kraju izborne kampanje, 30. marta 2017, sedam od ukupno devet nacionalnih dnevnih novina izašlo je u omotu "AV", odnosno reklame za predsedničkog kandidata Srpske napredne stranke. Naslovne strane većine dnevnih novina 30. 3. 2017. / Foto: Istinomer Ubedljivu dominaciju Aleksandar Vučić imao je i na televizijama s javnom frekvencijom. Monitoring BIROD-ija, koji je sproveden u periodu od 3. do 30. marta, pokazuje da je u centralnim informativnim emisijamama Vučić, i kao predsednički kandidat, bio zastupljen ubedljivo više od ostalih kandidata - imao je 374 minuta ili nešto više od šest sati (kao premijer imao je i dodatnih 487 minuta ili nešto više od osam sati). BIRODI istraživanje o prisutnosti kandidata u informativnim emisijama šest televizija u periodu 3. mart - 30. mart 2017. Dalje, upravo zbog što je u kampanji nastupao i kao predsednički kandidat i premijer, Vučićeva kampanja imala je sve elemente funkcionerske kampanje, što savetnica Suzana Vasiljević u intervjuu ignoriše. Funkcionersku kampanju, i to bi savetnica predsednika morala da zna, definiše još uvek važeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije u članu 29, koji propisuje da javni funkcioner "ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata" i da je "dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke". A, upravo to je, pored medijske neravnopravnosti, bilo sporno i tokom kampanje za izbore 2017. "Funkcionerska kampanja je, pored medijske sveprisutnosti, doprinela da jedan kandidat ima ubedljivu početnu prednost u odnosu na sve druge kandidate. Pored toga što se teško pravila razlika između aktivnosti predsednika Vlade i predsedničkog kandidata, brojne zabeležene neregularnosti odnosile su se upravo na zloupotrebe javne funkcije i javnih resursa u cilju promocije kandidata Aleksandra Vučića", jasno stoji u izveštaju koji je sačinila CRTA posmatračka misija "Građani na straži". Vođenje funkcionerske kampanje utvrdila je i organizacija Transparentnost Srbija, koja je ustanovila i da je Aleksandar Vučić u izveštajima medija sa stranačkih promotivnih skupova tokom kampanje u značajnom broju bio predstavljan istovremeno kao premijer i predsednički kandidat. "U medijima je Vučić dominirao s jedne strane svojim aktivnostima kao premijer, od kojih je većina bila promotivne prirode (posete firmama, školama, sudovima, bolnicama, otvaranje fabrika, gradilišta… prim. Istinomera), a s druge strane dobio je impozantan prostor u blokovima posvećenim predizbornim aktivnostima, zahvaljujući velikom broju grandioznih promotivnih skupova na koje su dovožene pristalice iz drugih mesta", stoji u monitoringu Transparentnosti. Dakle, u izjavi da aktivnosti premijera Aleksandra Vučića nisu imale veze sa vremenom koje su on i njegova stranka dobijali u predizbornom programu, savetnica predsednika Srbije ignoriše problem funkcionerske kampanje, zahvaljujući kojoj je Vučić, kao premijer koji trči predizbornu trku, u startu imao veću prednost u medijima od ostalih kandidata. Takođe, Suzana Vasiljević zamenjuje teze kada kaže da su svi borci za slobodu medija "to namerno ignorisali pa su računali vreme u medijima sabirajući redovne aktivnosti predsednika vlade i kampanju". Naime, sabiranje redovnih aktivnosti predsednika vlade i kampanje bilo je logično, jer je zbog funkcionerske kampanje, kao što smo videli iz analiza tri organizacije, bilo veoma teško napraviti razliku između Vučićevih aktivnosti kao premijera i Vučićevih aktivnosti kao kandidata. U prilog tome, kao što smo takođe videli, ide i činjenica da je Vučić u medijskim izveštajima sa stranačkih promotivnih skupova u kampanji u značajnom broju bio potpisan i predstavljen i kao premijer Srbije i kao predsednički kandidat SNS-a. Dalje, sve i da odvojimo medijsko izveštavanje o Vučićevim aktivnostima sa premijerske pozicije, iz monitoringa Transparentnosti i BIROD-ija videli smo da je Vučić čak i kao predsednički kandidat imao neuporedivo veći medijski prostor od svojih protivnika. Zbog svega nabrojanog, Suzana Vasiljević za izjavu da mediji nisu podržavali Vučića u predsedničkoj kampanji 2017. godine dobija ocenu "kratke noge".Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3133869/lezilebovici-poslanike-mrzi-da-dodju-na-posao-a-narucuje-im-se-bademovo-mleko

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: SRAMOTA! POSLANICIMA DAJU BADEMOVO MLEKO I FRANCUSKI SIR, A NEĆE NI DA RADE: Ni kvorum ne mogu da sastave, a hrane se ko da su kraljevi!

Ekskluzivni sirevi i retka mleka poručeni su za one koje je prvi dan nakon pauze mrzelo da dođu u Skupštinu, pa je sednica, zbog nedostatka kvoruma, bila prekinutaEkskluzivni sirevi i retka mleka naručeni su o trošku građana Srbije za narodne poslanike, iste one koje je prošle nedelje mrzelo da fizički dođu do svog radnog mesta, Skupštine Srbije, i daju kvorum.Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je početkom oktobra (2. oktobra) konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, a na spisku su, pored mleka i jogurta, i više desetina vrsta sireva, uključujući i one ekskluzivne. Nabavka je za ministre i narodne poslanike, kao i zaposlene u administraciji na adresama: Nemanjina 11, Nemanjina 22-26, Nemanjina 9, Kralja Milana 14, Kralja Milana 36, Trg Nikole Pašića 13, Tolstojeva 2, Andrićev venac 1, Birčaninova 6, Gračanička 8, Kneza Miloša 20, Kneza Miloša 24-26, Save Maškovića 3-5... REAGOVANJA Novica Tončev (SPS)TO NIJE ZA POSLANIKE, NA NAMA NAJVIŠE ŠTEDETo je pitanje za predsednicu Skupštine, za koga to naručuje. Za četiri godine mandata dva puta sam ručao u skupštinskom restoranu i jeo ribu. Vaši čitaoci treba da znaju da ovo nije za poslanike jer na nama najviše štede. Poslanici iz unutrašnjosti Srbije sami plaćaju putarine, a i za prevoz moraju moraju da dotiraju iz svog džepa. Momo Čolaković (PUPS)TO NIKAD NISAM VIDEOZačuđen sam tom nabavkom. Hranim se u skupštinskom restoranu i nikad tako nešto nisam video. To sigurno nije za restoran.  Tako će narodni poslanici, koji čak ni prvog dana nakon letnje pauze nisu mogli da dođu i daju kvorum, zbog čega je sednica bila prekinuta, uživati u bademovom mleku, italijanskim i francuskim kravljim, kozjim i ovčjim sirevima. Ceh će, naravno, platiti narod.Javna nabavka je raspisana na period od godinu dana, a u konkursnoj dokumentaciji je, između ostalog, navedeno da traže 28.870 litara mleka, uključujući i sojino i bademovo. Jogurta, samo u čašama, traže 149.000 komada, na spisku je i jogurt "balans", kao i voćni jogurt. Raspisana je nabavka i za ukupno 1.250 komada sirnih namaza, te 6.050 kilograma feta sira i 350 kilograma dimljenog kačkavalja. Na spisku je i 55 kilograma rokfora, domaćeg francuskog sira od ovčjeg mleka sa plemenitim plavim plesnima, jednog od najpoznatijih sireva na svetu, koga zovu i "kralj sireva". Naručeno je i 230 kilograma pekorina, vrhunskog italijanskog ovčjeg tvrdog sira, kao i 29 kilograma kaprodura, tvrdog sira od kozjeg mleka. Na spisku je i italijanski sir od kravljeg mleka bel paeze, 25 kilograma, kao i kilogrami mocarele, parmezana, gorgonzole, fardija (vidi okvir)... Za poslanike, ministre i zaposlene u administraciji naručeno je i 9.700 komada pavlake (dve vrste), 580 kilograma maslaca, 7.050 kilograma margarina (tri vrste) i 300 kilograma paprike u pavlaci. Predsednica Skupštine Maja Gojković nije odgovorila na pitanja Kurira. SPISAK NAMIRNICA MLEKO Pasterizovano mleko 2,8% mm kratkotrajno 9.000 litaraSterilizovano mleko 3,2% mm dugotrajno 19.000 litaraSojino mleko 10 litaraBademovo mleko 10 litaraČokoladno mleko 1/1 850 litaraKiselo mleko 2,8% mm čaša 180 g 45.000 komadaKiselo mleko ekstra 6% mm čaša 250 kom.Kiselo mleko ovčije 6%mm čaša 100 kom.Jogurt 2,8%mm čaša 180 g 149.000 komadaJogurt probiotik 1/1 700 komadaJogurt fit 1/1 100 komadaJogurt "balans" 0,25 1.000 komadaVoćni jogurt "jogud" 330 ml 100 komada SIRNI NAMAZ Krem-sir 45% čaša 100 g 250 komada"A la kajmak" 0,250 kg 200 komada"Ela" sir 0,450 kg 800 komadaBELI SIREVISir feta 45% mm 6.050 kilogramaSir kravlji, kriška 45% mm 850 kilogramaSir kravlji mladi 1/1, kriška 25% mm 3.500 kgSir kravlji, sitan 1.500 kilogramaSir mladi nemasan 15 kilogramaSir sjenički (pakovanje do 2 kg) 100 kilogramaSir zlatarski (pakovanje do 2 kg) 100 kilograma TOPLJENI SIREVITopljeni sir 45% mm 150 g, 6/1 pakovanje 1.000 komadaTost topi sir 120 g 100 komadaPolutvrdi, tvrdi sirevi i specijalne vrste sirevaKačkavalj 45% mm 1.550 kilogramaTrapist 45% mm 2.800 kilogramaDimljeni kačkavalj 45% mm 360 kilogramaGauda 45% mm 420 kilogramaEdamer 45% mm 300 kilogramaGorgonzola 26 kilogramaMocarela 55 kilogramaPekorino, tvrdi ovčji sir 230 kilogramaRokfor 55 kilogramaEmentaler 55 kilogramaBel paeze 25 kilogramaMaskarpone 350 kilogramaKozji sir, beli tvrdi sir u kriškama, vakuum pakovanje 185 kilogramaParmezan 27 kilogramaLerdamer 25 kilogramaKaprodur 29 kilogramaFardio 25 kilogramaMocarela mini 55 kilogramaKamember 16 kilogramaIriški sir 800 kilogramaParmezan komadni 0,200 20 kilogramaKozji sir kaprela 120 kilogramaBiljni kačkavalj 260 kilogramaBelgrader 250 kilogramaKAJMAKKajmak 500 g, PBC pakovanje 1.050 kg Kurir / Katarina Blagović  Foto: Shutterstock, Marina Lopičić, Dado Đilas, Kurir                                                                                      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753499-poziv-za-podnosenje-ponuda-za-javnu-nabavku-broj-1-18_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Poziv za podnošenje ponuda za javnu nabavku broj 1/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za obponedeljak, 8. oktobar 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituGRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituBeograd, Kraljice Marije 1objavljujePOZIV ZA PODNOŠENJE PONUDAKupovina tableta za potrebe osnovnih i srednjih škola grada Beograda u funkciji e-dnevnika u otvorenom postupku za javnu nabavku dobara(Javna nabavka broj: 11/18)

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753498-odluka-o-dodeli-ugovora-za-javnu-nabavku-broj-15-18_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku broj 15/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADASekretarijat za opšte pos?ponedeljak, 8. oktobar 2018.GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADAobjavljujeODLUKU o zaključenju ugovora za javnu nabavku broj 15/18 - Zamena razvodnih elektro ormana u objektu 27. marta br. 43-45

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753497-odluka-o-dodeli-ugovora-za-javnu-nabavku-broj-60-18/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku broj 60/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADABeograd, Sekretarijat za oponedeljak, 8. oktobar 2018.GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADABeograd, Sekretarijat za opšte posloveBeograd, Kraljice Marije 1

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753492-odluka-o-izmeni-ugovora-za-javnu-nabavku-broj-1-2018/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odluka o izmeni ugovora za javnu nabavku broj 1/2018

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za komunalne ponedeljak, 8. oktobar 2018. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za komunalne i stambene poslove Beograd, Kraljice Marije 1 donosi ODLUKU O IZMENI UGOVORA O JAVNOJ NABAVCI broj 1/18 radovi - Izvođenje radova na sprovođenju mera tehničke zaštite na objektima za koje je utvrđeno da su kulturno dobro u ulicama: Pop Lukina br. 16, Pop Lukina br. 3-5, Džordža Vašingtona br. 26, Bulevar despota Stefana br. 10/Braće Jugovića br. 21, Gračanička br. 18 i Zadraska br. 2 Odluka

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753496-obavestenje-o-zakljucenom-ugovoru-za-javnu-nabavku-broj-5-18_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom ugovoru za javnu nabavku broj 5/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADABeograd, Sekretarijat za iponedeljak, 8. oktobar 2018.GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADABeograd, Trg Nikole Pašića 6objavljujeOBAVEŠTENJE O ZAKLJUČENOM UGOVORU ZA JAVNU NABAVKUPredmet javne nabavke: Radovi: Izvođenje radova na uspostavljanju novog režima rada sistema za grejanje objekta ustanove za privremeni i povremeni boravak osoba sa posebnim potrebama "Predah plus" u Šekspirovoj br. 8" (javna nabavka broj 15/18)

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: http://admin.dnevnik.rs/vojvodina/u-subotici-uzina-besplatna-za-1250-daka-08-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Subotici užina besplatna za 1.250 đaka

SUBOTICA: Od 2012. godine Grad Subotica obezbeđuje besplatnu užinu za učenike iz socijalno ugroženih porodica.Ove godine se obezbeđuje užina za 1.250 učenika u 20 osnovnih škola. Marica Stankić, za-dužena za obrazovanje u lokalnoj samoupravi Subotica kaže da škole raspisuju javnu nabavku male ili velike vrednosti u zavisnosti od toga koliko dece dobija besplatnu užinu.- Na godišnjem nivou taj broj se kreće od 1250 do 1800 učenika zavisno od toga koji se broj učenika prijavi. Tokom godine izdvajamo od 14 do 20 miliona dinara, u zavisnosti od toga koliko učenika imamo. Broj učenika se menja iz godine u godinu. Lokalna samouprava kontroliše kvalitet te užine, a odlukom Skupštine grada škole su u obavezi da do 25. u mesecu dostave spisak učenika za besplatnu užinu i jelovnik. Mi svaki mesec imamo uvid u to šta će deca narednog mesec užinati - kaže Marica Stankić.Užine u subotičkim škola najčešće se sastoje od voća, žitarica i mlečnih proizvoda, a u zavisnosti od cene užine je i kvalitet. Cene užine nisu iste u svim školama, kao ni sastav. Pravilnik koji reguliše kvalitete užina u osnovnim školama je rigorozan i zahteva dobru koncepciju prilagođavanja ishrane, po kvalitetu, broju dece, načinu deljenja užina i slično, objašnjava Marica Stankić.- Mi u Subotici nemamo škole koje deci serviraju doručak, užinu i ručak. Naše škole raspisuju tendere za užine koje plaćaju roditelji, a kvalitet užine kontrolišu škole, Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija. V. H. Projekat "Subotička hronika" realizovala je "Panonija media" u saradnji sa "Dnevnikom". Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.    

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753496-obavestenje-o-zakljucenom-ugovoru-za-javnu-nabavku-broj-5-18_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom ugovoru za javnu nabavku broj 5/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADABeograd, Sekretarijat za iponedeljak, 8. oktobar 2018.GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADABeograd, Trg Nikole Pašića 6objavljujeOBAVEŠTENJE O ZAKLJUČENOM UGOVORU ZA JAVNU NABAVKUPredmet javne nabavke: Radovi: Izvođenje radova na uspostavljanju novog režima rada sistema za grejanje objekta ustanove za privremeni i povremeni boravak osoba sa posebnim potrebama "Predah plus" u Šekspirovoj br. 8" (javna nabavka broj 15/18)

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753499-poziv-za-podnosenje-ponuda-za-javnu-nabavku-broj-1-18_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Poziv za podnošenje ponuda za javnu nabavku broj 1/18

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za obponedeljak, 8. oktobar 2018.Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituGRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštituBeograd, Kraljice Marije 1objavljujePOZIV ZA PODNOŠENJE PONUDAKupovina tableta za potrebe osnovnih i srednjih škola grada Beograda u funkciji e-dnevnika u otvorenom postupku za javnu nabavku dobara(Javna nabavka broj: 11/18)

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753492-odluka-o-izmeni-ugovora-za-javnu-nabavku-broj-1-2018/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odluka o izmeni ugovora za javnu nabavku broj 1/2018

ponedeljak, 8. oktobar 2018. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA Sekretarijat za komunalne i stambene poslove Beograd, Kraljice Marije 1 donosi ODLUKU O IZMENI UGOVORA O JAVNOJ NABAVCI broj 1/18 radovi - Izvođenje radova na sprovođenju mera tehničke zaštite na objektima za koje je utvrđeno da su kulturno dobro u ulicama: Pop Lukina br. 16, Pop Lukina br. 3-5, Džordža Vašingtona br. 26, Bulevar despota Stefana br. 10/Braće Jugovića br. 21, Gračanička br. 18 i Zadraska br. 2 Odluka

----------------------------------------------------------