Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 12.10.2018

Medij: 24 Sata     Strana: 4

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Šarčević: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

Šarčević: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

MINISTAR PROSVETE Mladen Šarčević izjavio je da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.

Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju. Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.

On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. “Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija”, rekao je Šarčević za TV “Pink”.

Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju. llll

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Blic     Strana: 8,9

Rubrika: Društvo

Autori: Željka Jevtić

Teme: Korupcija

Naslov: Direktori se pravdaju lažima

Direktori se pravdaju lažima

željka jevtiĆ

U nameri da sprečimo rasparčavanje FŠV “Goša”, zbog čega bi nekadašnji gigant umesto kupca dobio katanac, “Blic” je dublje zagrebao i otkrio

mutne ratne, bogaćenje pojedinaca na račun radnika i države. Ispostavilo se - dirnuli smo u osinje gnezdo.

Sledeće nedelje biće završena procena vrednosti “Goše” (Goša FŠV), a nakon toga objavljena prodaja. “Blic” je pozvao nadležne da na vreme reaguju zbog pokušaja stečajnog upravnika Ace Mitića da umanji vrednost fabrike tako što pod krajnje sumnjivim okolnostima iz imovine pokušava da izuzme nepokretnosti, ali i vrednu proizvodnu liniju “Y25”, čime čini uslugu privatnim licima.

Međutim, istražujući šta sve palanačka “Goša FŠV” poseduje, došli smo do podataka o privatnim preduzećima čiji se vlasnici trenutno bogate na račun „Goše“ koristeći njene resurse i radnike. To su preduzeće sa dvoje zaposlenih, ocem i sinom, “Obnova kompani“ d.o.o. u vlasništvu oca Velemira Stojanovića i privatno preduzeće “Goša RSC” sa 14 zaposlenih u vlasništvu Milutina Šćepanovića, nekadašnjeg direktora prave „Goše“. Ovo preduzeće upravo je i nazvano “Goša” da bi zbunjivalo i podsećalo na znanu fabriku „Goša“. Neverovatno je, ali to je dovelo i do činjenice da nekadašnjeg palanačkog giganta čak i po institucijama mešaju sa imitacijom - „Gošom RSC“. Ovo preduzeće je osnovano isključivo da bi se ispumpavale pare iz prave „Goše“, koja je u javnosti poznata i po samoubistvu radnika zbog nemaštine i nepravde. Jedino zajedničko dvema „Gošama“ je što su direktori iz prave „Goše FŠV“ postajali direktori ili vlasnici „Goše RSC“.

Nakon navoda iz tekstova o dva sumnjiva, ali višemilionska posla koje je ovim firmama dalo državno preduzeće „Srbija voz“ - i to jedan vezan za rekonstrukciju putničkih vozova, a drugi za kušet kola, „Blicu“ su se javili akteri. Pojedini od njih i na “manje lep način”. Na naša pitanja jedino su odgovorili “Srbija voz” i “Obnova“ d.o.o., ali bez dokumentacije koja bi dokazala njihove navode, dok još nemamo odgovore stečajnog upravnika „Goše FŠV“, niti vlasnika „Goše RSC“.

„Blic“ je pitao “Srbija voz” za posao koji je dat „Obnovi“ i lažnoj „Goši“ za popravku kušet kola. Međutim, dobili smo odgovor u kome su izmešana dva posla, što je, pretpostavljamo, trebalo da zbuni. „Srbija voz“ navodi da je ugovor za 25 kola potpisan 24. oktobra 2016, a državno preduzeće priznaje i da nije posao okončan. Smatraju i da nije bilo osnova za pokretanje spora sa privatnim firmama, niti penala za neizvršen posao, niti je oštećena država: “Sporovi se pokreću nakon okončanja posla ili isteka ugovora”.

Istina je, međutim, drugačija. Kola za koja nam je u odgovoru direktor „Srbija voza“ Jugoslav Jović napisao da su deo posla koji nije realizovan (?!), a posao je zapravo trebalo odavno da bude okončan. Praktično pre dve godine. „Blic“ je uvidom u dokumentaciju došao do podataka da su upravo kola (tip bc) koja direktor pominje imala rok za popravku 60 dana, isti rok je bio za kola Z1 sa sedištima, a treća pomenuta kola (tip A4B6) 90 dana. Poslovi u kojima direktor Jović ne vidi problem, niti probijene rokove, niti štetu za državu, niti da treba da uopšte treba da reaguje - vrede najmanje četiri miliona evra.

Kako direktor nije pokrenuo spor, dao negativnu referencu za privatne firme koje ne izvršavaju poslove kako više ne bi mogle da idu na državne tendere, moguće je da su u međuvremenu pravljeni aneksi ugovora o

POSLOVI BEZ REFERENCI I KADRA

U očiglednoj poslovnoj kombinaciji problem je i činjenica da firme koje su dobile vredne poslove nemaju reference i opremu, kao ni kadar. Tu dolazimo do još jedne doslovce kriminalne stavke lažna „Goša“ unajmljuje pravu „Gošu“ i to zato što prava „Goša“ ima sve što je firmama koje dobijaju posao neophodno. Troše „Gošinu“ struju, rabe mašine, a radnike plaćaju bez doprinosa. Međutim, i ovo „iznajmljivanje“ je nezakonito jer se njime ne iznajmljuju i neophodni sertifikati za posao... Pitanje koje se postavlja je - ko u slučaju da otkažu kočnice na vozu odgovara? Privatne firme koje nisu imale reference?

kojima „Blic“ nema saznanja. Međutim, i u tom slučaju - koji je interes državnih firmi da gledaju kroz prste privatnim i još im to i plaćaju.

Od kako smo počeli da objavljujemo tekstove o „Goši FŠV“ - upravo ova trojka dve privatne firme i državna „Srbija voz“ deluju kao tandem.

Tako je „Obnova kompani“ d.o.o. dala deo odgovora zašto je nije blokirala ili kaznila državna firma.

- „Srbija voz“ nije blokirala „Obnovu kompani“ d.o.o. Beograd iz razloga što se jedan učesnik u zajedničkoj ponudi, „Goša“ Smederevska Palanka, čija je bila obaveza da izvrši popravku putničkih kola, nalazio u štrajku a što se smatra višom silom - navodi direktor „Obnove“ Velemir Stojanović.

Međutim, i tu je istina drugačija. Firme „Obnova“ i „Goša RSC“ nikada nisu bile u štrajku. Bila je „Goša FŠV“ koja nije potpisala ugovor, a čak i da je to merodavno štrajk ne traje dve godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Lj. Petrović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Nema krivca za trgovinu listama čekanja na zračenje

OSTAJU NERAZREŠENE AFERE I POSLE PRVE PRESUDE U KORIST UZBUNjIVAČA (2)

Nema krivca za trgovinu listama čekanja na zračenje

Devet godina je prošlo od kako je dr Bojana Bokorov prijavila slučaj trgovine listama čekanja na zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a osim što je doživela lični i profesionalni progon, afera je ostala nerazjašnjena. Ovaj slučaj koji je u javnosti bio prozvan “aferom listama smrti” izneo je podatak da su se na Institutu u takozvanom dopunskom radu zračili pacijenti iz Republike Srpske i za to davali po 3.000 do 4.000 hiljade evra, dok su naši osiguranici ostajali bez terapije ili su pak i oni plaćali, ne bi li dobili lečenje.

U septembru 2009. na okruglom stolu o unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite prvi put su se u javnosti čula pitanja o kršenju zakona uprave Instituta za onkologiju Vojvodine, što je za posledicu imalo “uskraćena prava za oko 250 osiguranika koji boluju od malignih bolesti”, kao io eventualnim obeštećenjima porodicama pacijenata koji su preminuli usled uskraćene ili neblagovremene lekarske pomoći.

Na okruglom stolu učestvovao je i tadašnji ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević koji je rekao da je problem na Institutu za onkologiju Vojvodine vrlo konkretan i za njega postoji rešenje, a to je inspekcijski nadzor i procedura utvrđivanja istinitosti. U martu 2010. tadašnja načelnica Odeljenja za visokovoltažnu radioterapiju u Institutu docent dr Bojana Bokorov prijavljuje zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja nepravilnosti u Klinici za radioterapiju. U predstavci kaže kako se već obraćala upravi ustanove u kojoj radi, kao i drugim nadležnim institucijama, povodom toga što se na Institutu leče strani državljani na uštrb naših osiguranika.

Na zahtev Odbora za zdravlje Narodne skupštine dr Bokorov u julu iste godine dostavlja izveštaj o stanju na Institutu, gde kaže da u Vojvodini godišnje od raka oboli 9.500 ljudi, a umre njih 6.100, te da 3.500 građana Vojvodine ne stigne na radioterapiju zbog malih kapaciteta, trgovine listom čekanja i ne dobiju šansu za lečenje malignog oboljenja. Ukazala je i na propuste u stručnom delu, na neprihvatljivo dugo čekanje na početak radioterapije, osim za strane osiguranike, gde se u najvećem broju slučajeva počinje obrada i terapija u istom danu, što je ocenila da je “diskriminacija sa letalnim posledicama za stotine naših građana obolelih od raka”. Iznela je i podatak o vođenju evidencija pacijenata.

- Knjiga- KE (2009. preko 400 inoosiguranika), postoji, sa puno relevantnih podataka, to su imena bolesnih ljudi iz inostranstva koji su platili 3.000 do 4.000 evra, a pored cene zračenja tu su uračunati bolnički dani, razne kontrole, CT dijagnostika, laboratorijske analize, utrošak lekova i medicinskog materijala. Ozbiljan tretman izlečivog bolesnika zahteva dosta vremena da se na njemu radi, a kada stigne grupa od 17, 18 bolesnika u popodnevnim satima, obrada bolesnika svede se na samo dva polja spreda i pozadi, takozvana „palačinka". Međutim, naplaćena je stranom osiguranju, odnosno pacijentima, konformalna, ZD, poštedna precizna terapija, a rađena je 2D! U knjigu KE ubačeni su i osiguranici RZZO, koji su mesto platili oko 1.500 evra u proseku, a RZZO ostalo - objavila je tada dr Bojana Bokorov.

Istakla je da postoji izveštaj eksperata IAEA potpuno demantuje izveštaj Komisije za vandredni stručni nadzor koju je maju te godine oformilo Ministarstvo zdravlja, a čija su dva od tri člana uhapšena zbog korupcije.

- Zloupotrebe i preskakanje liste čekanja se nastavlja, inopacijenti, uvek bar četvoro do petoro u jednoj grupi iz Republike Srpske i Crne G ore, leče se zračenjem, uprkos činjenici da 3.500 domaćih obolelih od malignih bolesti ne mogu da stignu na red za lečenje - napisala je tada dr Bokorov i priložila kopije istorija bolesti inostranih pacijenata iz 2010.

Dr Bokorov nastavlja da traži pomoć od svih nadležnih. Šest puta se obraćala ministru zdravlja dr Tomici Milosavljeviću, šest puta direktoru Instituta dr Dušanu Jovanoviću, dva puta pokrajinskom sekretaru za zdravstvo dr Atili Čengeriju, ministrima zdravlja Zoranu Stankoviću i Slavici Bukić Dejanović, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i drugima, a nastavila je da trpi progon, ugrozila zdravlje, izgubila karijeru.

Agencija za borbu protiv korupcije donela je 13. maja 2013. rešenje u kojem se kaže da uvidom u dokumenta “proizilazi da je u tom periodu lečeno oko 400 pacijenata, od kojih je oko 300 iz Republike Srpske koji su usluge plaćali od 3.000 do 4.000 evra, dok su 80 pacijenata pacijenti RZZO, koj su uslugu takođe plaćali, kako bi se lečili preko reda”, te da je u Institutu od marta 2009. obavljan dopunski rad bez saglasnosti Ministarstva.

Prema Pravilniku o načinu, postupku i uslovima za obavljanje dopunskog rada iz 2008, “zdravstvne usluge vezane za pregled i lečenje malignih bolesti ni na koji način ne mogu biti pružane u okviru dopunskog rada ni domaćim ni stranim pacijentima”.

- Osiguranici RZZO dodatno su plaćali usluge Institutu, koje su im bile obezbeđene u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja, kako bi bili lečeni u optimalnom roku... Utvrđeno je da su formirne liste čekanja za uslugu radiotrapije... čime se obesmišljavala svaka doneta odluka o vrsti i obimu radioterapije — i da su postojale nezakonitosti u organizovanju i obavljanju dopunskog rada u okviru koje su pružane usluge radiotrapije stranim državljanjima, za novac, a na štetu osiguranika RZZO - ocenila je Agencija za borbu protiv korupcije, koja je napožila razrešenje direktora jer je, između ostalog, “omogućio organizovanje dopunskog rada na Institutu u okviru kojeg su pružane usluge radioterapije, a u cilju sticanja koristi, štoje negativno uticalo na izvršavanje obaveza prema osiguranicima RZZO”.

Institut je u julu dobio novog direktora, a nakon toga su imenovana još dva direktora, ali afera sa trgovinama listama čekanje za zračenje nije završena, pa ni do danas nije dobila epilog. Lj. Petrović

Sutra: Prelomna tačka u borbi protiv sistemske korupcije

Lj. Petrović

Tužilaštvo nije pokrenulo

postupak

Dr Bojana Bokorov godinama je bila izložena progonu i mobingu, a nakon osam godina i petoro promenjenih sudija dobila je radni spor. Međutim, sudski postupak za utvrđivanje istinitosti njenih navoda o trgovini listama čekanja za zračenje tužilaštvo nikada nije pokrenulo. Izgubila je zvanje docenta i izbačena je sa Medicinskog fakulteta, iako joj je Agencija za borbu protiv korupcije dodelila status uzbunjivača.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska

Autori: s. X. d.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen fudbalski menadžer iz Kežmanovog tima

Uhapšen fudbalski

menadžer iz

Kežmanovog tima

Fudbalski menadžer iz Kežmanovog tima uhapšen po poternici Interpola

Viši sud u Beogradu odredio je preksinoć ekstradicioni pritvor crnogorskom državljaninu U. J., inače fudbalskom menadžeru, po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija. Ta država ga traži zbog sumnje da je izvršio krivična dela kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.

Portparolka suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak preksinoć nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor za U. J.

Crnogorske „Vijesti” javljaju da je u pitanju Uroš Janković, jedan od menadžera koji zastupa interese Sergeja Milinković-Savića, tačnije, član agencije Mateje Kežmana.

Podsetimo, mediji su 2014. objavile da je Janković svojevremeno učestvovao u razgovorima prilikom ugovaranja Sergejevog odlaksa iz „Vojvodine” u „Gent”. Naravno, kao član Kežmanove agencije.

Sudeći po fotografijama na „Instagram” profilu Mateje Kežmana, jasno se vidi da su njih dvojica saradnici, ali i veliki prijatelji. Zajedno s njima, na fotografijama je često i sam reprezentativac Srbije Sergej Milinković-Savić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije prekjuče je saopštilo da je, po njihovom nalogu, u sredu izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 evra za koje se sumnja da su stečeni izvršenjem krivičnog dela pranja novca nezakonito stečenog malverzacijama u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su, u saradnji sa srpskim tužilaštvom, Bezbednosno-informativnom agancijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima, lišeni slobode državljani Belgije i Srbije.

U saopštenju Tužilaštva se precizira da su uhapšeni trener fudbalskog kluba „Briž”, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz Prve lige Belgije, a u vezi s malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima „Briž”, „Anderleht”, „Lokeren”, „Gent” i drugim.

Pretresene su prostorije deset fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija.

Zbog sumnje da su državljani Srbije umešani u vršenje krivičnog dela pranja novca nezakonito stečenog malverzacijama u belgijskim fudbalskim klubovima, u Srbiji su obavljeni pretresi na šest lokacija u Beogradu i Nišu, kojom prilikom je pronađeno oko 800.000 evra, saopštilo je Tužilaštvo. Za taj novac se sumnja da potiče od izvršenja pomenutih krivičnih dela, a da su osumnjičeni pokušali da ga „operu” na teritoriji Republike Srbije, navodi Tužilaštvo. Osumnjičeni u Srbiji su saslušani prekjuče u Beogradu.

  1. X. d.

Stefanović: Srpska policija dobar međunarodni partner

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da su u velikoj međunarodnoj akciji pokrenutoj u Belgiji, gde su prekjuče uhapšeni fudbalski treneri, menadžeri i sudije, učestvovali i pripadnici MUP-a Srbije i da je naša policija pokazala da je dobar međunarodni partner.

Ministar je naveo da je srpska policija, zajedno s belgijskom i više policija EU, ušla u trag jednom slučaju pranja novca.

- Još uvek se rade određene istražne radnje u Belgiji i zbog toga kolegama nećemo da kvarimo dodatne aktivnosti vezane za to - rekao je Stefanović. - Sumnja se da su transferi igrača korišćeni da se taj novac prebacuje u druge zemlje, da se podiže s računa, a zatim u gotovini vraća na određene lokacije.

Dodao je da je reč o klasičnom pranju novca, te da je u Srbiji na određenim računima do sada zaplenjeno 800.000 evra, ali da će s novcem koji je zaplenjen u inostranstvu ta cifra biti značajno veća. Kako je kazao, otkrivene su malverzacije koje su vezane za nameštanje utakmica.

- To su dobre operativne aktivnosti koje se sprovode i policija pokazuje da je dobar međunarodni partner i da može da bude deo poverljivih akcija policije širom EU - smatra Stefanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Informer     Strana: 8

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Čak 40 odsto škola ima loše direktore

Čak 40 odsto škola ima loše direktore

Ministar prosvete Mladen Sarčevič izjavio je juče da je oko 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da imaju loše rukovodstvo. Covoreči o preporuci Agencije za borbu protiv korupcije i najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola zbog nepotizma, Šarčevič je naveo da če biti smenjeni svi koji su na bilo koji način prekršili zakon. Ministar prosvete je naglasio i da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Informer     Strana: 11

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jugoslav Tintor ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA

Jugoslav Tintor

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA

Radi eliminacije opasnosti od korupcije, uskoro će početi da funkcioniše novi specijalni kompjuterski program koji će kontrolisano postavljati branioce po službenoj dužnosti

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Informer     Strana: 4

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Laž je da jedemo skupe namirnice

Laž je da jedemo skupe namirnice

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da se za potrebe parlamenta ne nabavljaju skupocene i specifične namirnice, kako to neki mediji pišu, i istakla da se protiv parlamenta vodi hajka. - To je kampanja protiv Skupštine. Svako malo dete može videti da javne nabavke vode zajedničke službe Srbije. Ovi koji vode hajku neka dođu i pojedu sve to o čemu se piše da smo naručili i da jedemo i da se bahatimo - rekla je Gojkovičeva.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Politika     Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Miroslava Derikonjić Jelena Cerovina

Teme: Korupcija

Naslov: Ljuba Milanović postaje „čovek broj dva’ u ambasadi Srbije u Podgorici

Ljuba Milanović postaje „čovek broj dva’ u ambasadi Srbije u Podgorici

Nekadašnji šef grupe „Poskok” biće angažovan u Crnoj Gori na

zaštiti naše

države od crnogorskih kriminalnih

grupa

Miroslava Deršonjić Jelena Cerovina

Ljubiša Ljuba Milanović, nekadašnji operaT*Ivac i rukovodilac grupe „Poskok”, formirane posle j!ada režima Slobodana Miloševića da bi se rasvetlili najteži zločini, do kraja ove godine trebalo bi da bude upućen na rad u ambasadu naše zemlje u Podgorici, oaznaje „Politika”. Kao iskusan operativac, on bi, prema istim informacijama, u susednoj zemlji bio angažovan na zaštiti Srbije od crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa.

Zvaničnu potvrdu informacije o odlasku Milanovića na službu u Crnu Goru „Politika” je juče dobila i u Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem je nekadašNji operativac zaposlen. Sagovornik našeg lista navodi . da će Milanović u ambasadi biti „čovek broj dva”, odmah iza ambasadora Zorana Bingulca. U izjavi za „Politiku” Milanović nije potvrdio, ali ni demantovao ovu informaciju. strana 9

Ljuba Milanović postaje „čovek broj dva” u Podgorici

- Kao vladin službenik ne smem da istupam samostalno. Kad sam radio druge poslove, davao sam izjave kao Ljuba Milanović, ali to ovog puta ne smem da činim - rekao je Milanović, koji važi za odličnog poznavaoca bezbednosnih prilika u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema pisanju crnogorskog portala borba.me, vrh srpske države procenio je da se iz Crne Gore regrutuje znatan broj kriminalaca koji dolaze u Srbiju i vrše teška krivična dela, pa su odlučili da tome stanu na put.

- Milanovićev dolazak treba posmatrati kao odgovor na histeriju crnogorskih vlasti, koja će narednih meseci biti dominantna u režimskim medijima. Jasno je da je i dolazak Milanovića, kao veoma iskusnog operativca, znak da nema poverenja među nosiocima bezbednosnog sistema u dve države i da Srbija sebe želi da zaštiti od ovdašnjih organizovanih kriminalnih grupa - navodi crnogorski portal.

Kako je „Politika” ranije objavila, srpska policija sastavila je spisak kriminalaca iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju. Ovaj spisak proširen je krajem marta ove godine, nakon tri mafijaška ubistva u Podgorici. Imena u ovom registru su tajna, ali sve upućuje na to da je reč o članovima ozloglašenih kotorskih klanova - „škaljarskog” i „kavačkog”. Registar je, prema nezvaničnim informacijama, prethodni put „osvežen” nakon likvidacije Aleksandra Stankovića, poznatog kao Sale Mutavi, ubijenog 14. oktobra 2016. u Beogradu. Tada je srpska policija za ovaj zločin direktno optužila mafijaške klanove iz Crne Gore i objavila rat protiv „škaljaraca” i „kavčana”.

Vlada Crne Gore, kao i institucije koje treba da brinu o sigurnosti građana, priznali su daje u toj zemlji narušena bezbednosna situacija. Neposredan povod za ovakve izjave bila su tri mafijaška ubistva u Podgorici, koja su se dogodila za manje od 48 sati. Nakon toga Slavko Stojanović, direktor policije Crne Gore, i Jovica Rečević, načelnik Centra bezbednosti Podgorice, podneli su ostavke. Tamošnje veće za nacionalnu bezbednost konstatovalo je da je bezbednosna situacija u Crnoj Gori narušena usled narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

U poslednjih godinu, dve, najveći broj likvidacija u Beogradu dogodio se upravo u obračunu „škaljaraca” i „kavčana”. Samo od početka ove godine u prestonici je bilo pet mafijaških ubistava, od kojih se četiri slučaja povezuju sa obračunima kriminalaca iz Crne Gore. Stiče se utisak da nema mafijaškog obračuna u Beogradu, a da u njemu na neki način ne učestvuju naše komšije - bilo kao naručioci, izvršioci ili žrtve.

Pre sukoba ova dva kotorska klana u Srbiji je bio aktuelan rat između klana Luke Bojovića i grupe Slobodana Šaranovića, koji je takođe odneo mnogo života. Prevlast na narko-tržištu i osvete doveli su do velikog broja ubistava i hapšenja članova ovih bandi. Danas se za „škaljarski” klan spekuliše da je najjača kriminalna ekipa u regionu. O njima se govori da imaju dobre kontakte u svim strukturama: u policiji, politici, pravosuđu, među navijačkim grupama... «

Rešavao najteže zločine

Milanović je javnosti poznat kao rukovodilac grupe „Poskok”, koja je u periodu posle pada režima Slobodana Miloševića trebalo da rasvetli najteže zločine iz 1999. i 2000. godine: ubistvo Slavka Ćuruvije, pokušaje ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali i u Budvi, kao i nestanak Ivana Stambolića. Kada je grupa „Poskok”, rasformirana, Milanović je prešao u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je u okviru Službe za istraživanje i dokumentaciju vodio sektor za organizovani kriminal. Kasnije je radio i kao službenik ambasade Srbije u Zagrebu.

Početkom devedesetih godina prošlog veka bio je kriminalistički inspektor u beogradskoj policiji, jedan je od aktera dokumentarnog filma „Vidimo se u čitulji”, gde je govorio o rasvetljavanju dvostrukog ubistva u Pohorskoj ulici u Beogradu, zločina koji je obeležio taj period. Kasnije je napustio policiju, čak je bio i hapšen od bivših kolega, ali optužbe protiv njega nikada nisu dokazane.

Nekadašnji ministar zdravlja Zoran Stanković imenovao ga je 2011. godine za posebnog savetnika za pitanja suzbijanja korupcije u zdravstvu. Dve godine kasnije imenovan je za savetnika ministra za energetiku, nakon čega je, bez nadoknade, radio u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo kao načelnik Službe traganja i spasavanja.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Dorotea Čarnić Aleksandar Miletić

Teme: Korupcija

Naslov: „Čiste ruke” hapse „prljave” fudbalske menadžere i sudije

„Čiste ruke” hapse „prljave” fudbalske menadžere i sudije

Afera oko sumnjivih transfera u belgijskoj ligi, u kojoj se pominju srpski menadžeri Dejan Veljković i

Uroš Janković, dovela do indicija o nameštanju utakmica

Fudbalska afera u belgijskoj prvoj ligi, u

kojoj su osumnjičeni Dejan Veljković, menadžer iz Srbije i njegov blizak saradnik crnogorski državljanin Uroš Janković, počela je kao istraga sumnjivih transfera, da bi dovela do dokaza o korupciji i nameštanju utakmica. Saslušanja uhapšenih u akciji koju je belgijska policija nazvala „Čiste ruke” traju od juče ujutro pred sudom u Tongerenu.

Belgijska policija mesecima je prisluškivala telefone menadžera Mogija Bajata i Veljkovića kako bi prikupila dokaze o malverzacijama prilikom transfera. Istražujući to, policija je naišla i na trag koji ukazuje na podmićivanje na fudbalskim utakmicama. Kako prenosi belgijski „Standard”, sud utvrđuje da li je Veljković, pokušavao da utiče na plasman kluba Mehelen u prvoj ligi. Za Veljkovića, koji je imao više svojih igrača iz tog kluba, bilo je važno da Mehelen ostane u Župiler ligi. Mehelen je pobedio sa dva prema nula u odlučujućoj finalnoj utakmici lige protiv Beverena. Međutim, Eupen je pobedio Muskron sa četiri prema nula i ostao u ligi na osnovu gol razlike. U danima nakon utakmice belgijskoj javnosti bio je diskutabilan ovaj rezultat pa se odmah posumnjalo da je nameštena.

Pored Veljkovića, veliki broj članova uprave iz Mehelena i Beverena privedeni su zbog ispitivanja, a među njima vlasnik Mehelena Oliver Somers kao i predsednik Beverena Dirk Huik. Belgijski mediji navode da se posebno ispituju Veljkovićeva uloga u transferima Aleksandra Jankovića, Filipa Mladenovića i Miloša Kosanovića.

Sve ono što se poslednjih dana nalazi u udarnim vestima svih svetskih medija, oblast je koju definišu pravilnici Svetske fudbalske federacije (Fifa), Evropske fudbalske unije (Uefa) i nacionalnih saveza koji su usklađeni s njima. Reč „agent” je pre nekoliko godina izbačena iz upotrebe (u pravilniku u vezi sa transferima) i zamenjena rečju „posrednik”.

Poslednjih godina jedna od glavnih tema u Fifi bila je borba protiv „trećih lica” koja su, svedoci smo, više puta pokupila kajmak u srpskim klubovima (razne firme i investicioni fondovi). U Fifinom pravilniku, koji se može naći i na sajtu FSS-a, navodi se da „nijedan klub ili igrač ne mogu zaključiti ugovor sa trećim licem kojim mu se daje pravo da učestvuje, bilo u celini bilo delimično, u naknadi koja se plaća za budući transfer igrača iz jednog kluba u drugi, ili kojim treće lice stiče bilo kakva prava u vezi sa budućim transferom ili naknadom po osnovu transfera”.

Nameštaljke se, takođe, naglašavaju kao rakrana fudbala, pa su Fifa i Uefa osnovale posebne službe koje se bave time. Uefa je ustanovila sistem ranog praćenja, kojim se kontrolišu sve kladionice kod kojih postoje naznake (na osnovu informacija) da bi moglo da dođe do nameštanja. Svaki nacionalni savez je dužan da ima svog oficira za integritet koji će na svojoj teritoriji da rešava ovaj problem, a FSS je pre šest godina doneo Pravilnik o prevenciji nameštanja utakmica.

Što se tiče provizija agenata prilikom transfera, one se kreću od četiri do 10 odsto, a kad je reč o sponzorskim ugovorima od 10 do 20 procenata. U Sjedinjenim Američkim Državama to je utlavnom četiri odsto, dok je u Evropi nezvanično 10 odsto.

Istraga je pokazala da Veljković ima vrlo prijateljski odnos sa Bartom Vertentenom i Sebastijanom Delferijerom. Ova dvojica vrhunskih fudbalskih sudija, koji su takođe prekjuče uhapšeni, redovno su odlazili u restorane sa Veljkovićem. Sud sada želi od sudija da sazna zašto su bili tako bliski sa agentima igrača i, iznad svega, šta su uradili u zamenu.

Jučerašnje hapšenje zadalo je težak udarac belgijskom fudbalu. Mogi Bajat i Dejan Veljković i dalje su u pritvoru, kao i sudije Delferijer i Vertenten, ali i trener Briža, Hrvat Ivan Leko. Bivši rukovodilac Anderlehta Herman van Holsbek pušten je nakon saslušanja.

Belgijski mediji prenose da je Bajat u poslednjih nekoliko godina ušao u sve glavne klubove Župiler lige. Veljković je uglavnom radio sa Mehelenom i Lokerenom. Upravo njih dvojica su u središtu istrage oko nameštenih utakmica.

Istraga se sprovodi u sudu u Tongerenu, ali se ovom aferom bave i pravosudni organi u Srbiji, Makedoniji, Luksemburgu, Kipru i Crnoj Gori. Podsetimo, u pretresima u Srbiji zaplenjeno je 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od malverzacija prilikom transfera fudbalera i koji su trebalo da budu „oprani” u Srbiji. Izvesne osobe saslušane su po međunarodnim zamolnicama, dok je Jankoviću, Veljkovićevom bliskom saradniku u Srbiji određen ekstradicioni pritvor po međunarodnoj poternici Belgije.

Dorotea Čarnić Aleksandar Miletić

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Politika     Strana: 1,5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Mirjana Čekerevac

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojkovićeva: Buđavog sira nema u Skupštini Srbije

Gojkovićeva: Buđavog sira nema u Skupštini Srbije

Mirjana Čekerevac

Skupština Srbije nema nikakvih dodirnih tačaka

sa nekakvom nabavkom buđavih sireva, bademovog mleka i sličnih proizvoda, niti je tako nešto ušlo u nju, rekla je juče Maja Gojković, predsednica parlamenta, povodom napisa koji su se pojavili u pojedinim medijima. Ocenila je da se „u poslednjih nekoliko dana vodi neprimerena i uvredljiva kampanja, kao i protiv svih poslanika”.

Ovo je suština odgovora Gojkovićeve na poslaničko pitanje Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke, koji je konstatovao da „skupština ne naručuje ništa sama, već sve ide preko zajedničkih službi” i dodao da misli da, ipak,, javnost treba da dobije informaciju, jer će ovako ispasti da su kolege poslanici i poslanice pojeli sve to, što nije tačno”. Pitao je Gojkovićevu i „nadležne službe parlamenta, zašto nisu obavestile javnost da to nema veze sa ovim telom nego da je to naručio neko drugi za neke druge namene?” strana 5

Zoran Živković (NS) pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković i nadležne službe zašto nisu obavestile javnost da sporne nabavke nemaju veze sa ovim telom nego je to naručio neko drugi za neke druge namene

Gojkovićeva mu je zahvalila

što je to pitao, rekavši da je očekivala da je pitaju novinari, ali nisu. Istakla je: „Očekivala sam da svi zajedno reagujemo, jer se zna da javne nabavke vode zajedničke službe Republike Srbije i da skupština nikakvih dodirnih tačaka ni saznanja o tome nema. Imam sumnje u to ko je inicirao čitavu ovu hajku na parlament, kada dođu u parlament razgovaraćemo io tome. Mislim da znam vrlo dobro ko je ta osoba. Ne znam zašto niko nije reagovao. Moram da se složim s vama da je trebalo i Služba za informisanje parlamenta, koja postoji, da reaguje, ili neko drugi nadležan da demantuje ovu hajku”.

Predsednica je kazala da je gledala, jedan neprimeren prilog u kome su građani anketirani na ulicama o ovome kao da je to de fakto i de jure potvrđena stvar”. Dodala je: „Mi ovde ništa drugo ne radimo nego sedimo, jedemo i bahatimo se. Stvarno je ovakva hajka koja se vodi protiv Skupštine Srbije apsolutno neprimerena i ne odgevara stanju stvari. Ovde poslanici dolaze, rade, raspravljaju, usvajaju zakonske predloge, a ne sede i ne jedu, pogotovo ne nabavljaju nekakve gluposti, koje u parlament ušle nisu, niti mi goste ovde gostimo. Prema tome ovo je inscenirano nešto i nekaje načast onome koje krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i na poslanike, koji god da smo ovde, 250 poslanika nije izabrano, niti je došlo ovde da jede. Oni koji vode hajku na nas neka dođu i neka pojedu sve to o čemu pišu da smo mi naručivali i da mi to jedemo i bahatimo se. Slobodno, evo mi ćemo platiti svi zajedno te ručkove. Ti koji smatraju da je parlament takav, slobodno neka dođu i neka se posluže tim buđavim sirevima”.

Gojkovićeva je kazala da je mislila da ovo prećuti, „da se mi bavimo politikom, a ne budalaštinama, ali kada sam videla prilog na televiziji sa nacionalnom frekvencijom gde tvrde da su nas kontaktirali, ali, eto, nećemo da im odgovorimo, valjda doručkujemo,jedemo te buđave sireve i pijemo ta mleka ili se njima mažemo, kako ste vi rekli, onda sam molila boga da neko od vas postavi to pitanje”. Zaključila je: „Stvarno je dosta bilo sa takvim odnosom prema parlamentu u medijima, koji ne pišu pgga radimo nego stalno izmišljaju neke budalaštine i afere koje ne postoje”.

I drugi poslanici su iskoristili mogućnost za postavljanje pitanja na početku sednice, pa je Tjorđe Vukadinović (NS-PZSS) tražio informacije o poseti Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a, i njegovim „neprihvatljivim izjavama, uključujući i onu da su nas bombardovali da bi, citiram, zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim i da naučna istraživanja potvrđuju da nema nikakvog štetnog dejstva osiromašenog uranijuma, da je sve to jedna farsa”. Pitao je: „Da li su ministarstva spoljnih poslova i prosvete znala za Stoltenbergovu posetu Filološkom fakultetu gde je sve ovo rekao i da li su je odobrila? Zašto je Skupština Srbije uopšte formirala, gotovo jednoglasno, Komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, ako generalni sekretar NATO-a kaže da osiromašeni uranijum nije štetan? Da li je bilo neke naše zvanične reakcije na ove izjave koje je dao?”

Bojan Torbica (PS) pitaoje „da li je MUP nešto preduzeo i da li je nadležno tužilaštvo pokrenulo neke mere povodom sramnih i neprimerenih, prostačkih navoda predsednika sindikata ’Sloga’ i predsedavajućeg Tjilasovog saveza za pljačku Srbije o premijerki Ani Brnabić?”

Saša Radulović (D)B) kazao je da su pre pola godine zvanični organi dali informaciju da je „država Srbija omogućila aplikaciju za azil za preko 620.000 migranata, a nakon toga su prestali da daju informacije. Interesantno je da migranti prvo dođu u EU, to je Grčka, tamoim ne daju aplikaciju za azil, pa idu preko Bugarske, koja je takođe, EU, ili preko Makedonije dođu u Srbiju i tek u Srbiji im se omogući da apliciraju za azil. Ovo je potpuno nelogično, da zemlja kao Srbija nosi toliki teret. Građani verovatno ne znaju, ali ako ti migranti, koji obično idu u Nemačku, budu vraćeni, biće vraćeni u zemlju u kojoj su podneli zahtev za azil, a to je Srbija. Interesuje me koliki je sada broj tih migranata? Da li je ovo deo dogovora između naše vlasti i Nemačke, odnosno Merkelove i šta je pozadina tog dogovora? Migrantima treba pomoći, ali je potpuno nelogično da prolaze kroz EU, a da Srbija bude prva zemlja u kojoj je moguće podnošenje aplikacije za azil.”

Više poslanika pitalo je i za razloge ponovnoguvođenja viza državljanima Irana i da li je, kako su isticali, to učinjeno po nalogu EU. .

Maja

Gojković

Neka dođu i neka pojedu sve to o čemu pišu da mi jedemo i bahatimo se. Slobodno,slobodno neka dođu i neka se posluže tim buđavim sirevima

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: Happy

Emisija: Rano jutro/Happy TV

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sastanak sa uzbunjivačem

Spiker:Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa uzbunjivačem i bivšim direktor Hitne pomoći Borkom Josipovskim i ponudio mu da bude deo tima Ministarstvem zdravlja koji se bavi sprečavanjem korupcije u zdravstvu, ukazao je da ogromna većina lekara radi odgovorno i savesno posao, ali da ima pojedinaca koji imaju drugačije interese i da je cilj države da ih izvuče iz sistema i stavi na stub srama, da budu procesuirani i kažnjeni. Ministar je obećao da će lično potpisati krivične prijave za sve zdravstvene radnike za koje postoje dokazi da su umešani u korupciju, bez obzira da li se to desilo pre 10, 15 ili pre 10 dana. Ne želi dodaje da ostane i trunka sumnje da država nekog štiti da ne bude procesuiran.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ekstradicioni pritvor fudbalskom menadžeru

Viši sud u Beogradu odredio je u četvrtak uveče ekstradicioni pritvor prema crnogorskom državljaninu U.J. inače fudbalskom menadžeru po medjunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.Belgija ga traži zbog sumnje da je izvrsio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: Radio Beograd 1

Emisija: Talasanje

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Duga borba dr Branka Josifovskog i istorijska presuda

Viši sud u Beogradu doneo je istorijsku presudu kojom je potvrdio da je dr Borko Josifovski, bivši direktor beogradske Hitne pomoći, trpeo odmazdu jer je ukazao na kriminalne veze ekipa hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća.Viši sud je utvrdio da je pet državnih organa preduzelo štetne radnje prema Josifovskom i stavilo ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja. U pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu. "Sud je utvrdio je da je nečinjenjem državnih organa tužiocu naneta šteta, dovodeći ga u neprekidno stanje neizvesnosti i neodgovaranja u kojoj postoji nedostatak informacija ili čak namerno skrivanje. Ovakvim stavom navedenih državnih organa, tuženi su povredili pravo tužioca na slobodu misli i izražavanja koje je zagarantovano Ustavom RS kao jedno od ljudskih prava i čl. 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u saopštenju.Sa doktorom Borkom Josifovskim i Vladimirom Radomirovićem, urednikom sajta “Pištaljka”, koja je bila od presudne pomoći u ovom procesu, razgovaraćemo o tome kako je bilo prolaziti kroz te bitke punih 13 godina i kakva će nadalje biti pozicija potencijalnih uzbunjivača u borbi protiv korupcije.Između ostalog,Josifovski ukazuje da Upravni sud nikada nije postupio po rešenju Vrhovnog suda koje propisuje mere koje je trebalo sprovesti kako se takve stvari u Hitnoj pomoći nikada ne bi ponovile.Javnost nikada nije saznala pravu istinu i iz razloga što je tadašnji ministra Tomica Milosavljević i pored saznanja iz Izveštaja Komisije za stručni nadzor ,gde je nedvosmisleno utvrđeno da je bilo lekarske greške,rekao da je u Decedri došlo do lekarske greške,a u Hitnoj pomoći nije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Ekstradicioni pritvor za fudb.menadžera po poternici Belgije

BEOGRAD, 11. oktobra (Tanjug) - Viši sud u Beogradu odredio je sinoć ekstradicioni pritvor prema crnogorskom državljaninu U.J. inače fudbalskom menadžeru po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.Belgija ga traži zbog sumnje da je izvrsio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak sinoć nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor prema U.J.Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije juče je saopštilo da je po njihovom nalogu u sredu izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 evra za koje se sumnja da je stečen izvršenjem krivičnog dela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.U Belgiji su u saradnji sa srpskim tužilaštvom, Bezbednosno-informativnom agancijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima lišeni slobode državljani Belgije i Srbije.U saopštenju tužilaštva se precizira da su uhapšeni trener fudbalskog kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.Izvršen je pretres prostorija 10 fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija.       Zbog sumnje da su državljani Srbije umešani u vršenje krivičnog dela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima, u Srbiji su izvršeni pretresi na šest lokacija u Beogradu i Nišu, kojom prilikom je pronađen oko 800.000 evra, saopštilo je ranije danas tužilaštvo.Za taj novac se sumnja da potiče od izvršenja ovih krivičnih dela, a i koji su osumnjičeni pokušali da „operu" na teritoriji Republike Srbije, navodi tužilaštvo.Osumnjičeni u Srbiji su saslušani juče u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/drzavna-uprava-raspisala-tender-za-nabavku-kackavalja-bademovog-mleka-fete/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javne nabavke

Naslov: Državna uprava raspisala tender za nabavku kačkavalja, bademovog mleka, fete…

Bizlife.rs - Dimljeni kačkavalj, feta, gorgonzola, bademovo mleko - samo su neki proizvodi sa liste za javnu nabavku Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, - Vesti dana Dimljeni kačkavalj, feta, gorgonzola, bademovo mleko - samo su neki proizvodi sa liste za javnu nabavku Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, piše eKapija, a prenosi N1.Naime, Uprava je raspisala tender za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, koju čine čak 64 vrste namirnica. Među traženim namirnicama su najrazličitije vrste finih sireva, mleka od orašastih plodova, običnih i kiselih mleka, kajmaka, i ostalih mlečnih proizvoda.Osim kratkotrajnog i sterilizovanog mleka, nabavlja se i čokoladno mleko, kiselo mleko od onog sa najmanje do onog sa najviše mlečne masti, zatim 149.000 čaša običnog jogurta, kao i voćnog jogurta "Jogood".Planirano je da se nabavi 360 kilograma dimljenog kačkavalja, 230 kilograma pekorina, 350 kilograma maskarponea, 800 kilograma iriškog sira… Takođe, nabavlja se i 120 kilograma kozjeg sira "Caprella", kao i 260 kilograma biljnog kačkavalja.Na menijima zaposlenih u državnij upravi biće i 1.050 kilograma kajmaka, 50 litara surutke. Nabavka se vrši za potrebe Narodne skupštine i drugih državnih organa u narednih godinu dana.Rok za podnošenje ponuda je 2. novembar. Izvor: N1Foto: Pixabay hrana    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3285178/mogu-li-ekskurzije-da-budu-jeftinije.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mogu li ekskurzije da budu jeftinije?

Zbog niza incidenata sa turističkim agencijama i nastavnicima prilikom putovanja đaka u inostranstvo, na ekskurziju van zemlje od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole. Sedmaci i osmaci moći će da putuju i u Republiku Srpsku. Međutim, putovanja u Srbiji neretko su za roditelje skuplja od odlazaka u inostranstvo. Mogu li ekskurzije i rekreativne nastave da budu jeftinije? Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaZbog niza incidenata sa turističkim agencijama i nastavnicima prilikom putovanja đaka u inostranstvo, na ekskurziju van zemlje od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole. Sedmaci i osmaci moći će da putuju i u Republiku Srpsku. Međutim, putovanja u Srbiji neretko su za roditelje skuplja od odlazaka u inostranstvo. Mogu li ekskurzije i rekreativne nastave da budu jeftinije?Sedam dana u Soko banji košta blizu 200 evra. Šest dana u Pragu oko 80. Zašto su đačka putovanja toliko skuplja od privatnih? Direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije) Aleksandar Seničić, međutim, sumnja da ekskurzija u Srbiji košta 200 evra, ali ne isključuje tu mogućnost. "Pričamo o rekreativnoj nastavi koja traje sedam dana - to je ipak malo drugačije. Kada govorimo o putovanjima i ekskurzijama, pre svega moramo da kažemo da sve ono što nas obavezuje pravilnik Ministarstva prosvete, znači moramo imati dodatne usluge kao što su lekari, animatori, vodiči", ističe Seničić. Direktor beogradske OŠ "Vuk Karadžić" Uroš Momčilović kaže da je relativno šta je skupo, ali da u  svakom slučaju treba imati na umu da realizacija ovakvih programa uključuje i dodatne troškove koji se na prvi pogled možda ne vide. "Stručna veća daju predlog savetu roditelja, savet roditelja može da se složi sa tim predlogom, on se analizira, ako ima potrebe da se nešto izmeni to se sve uradi i kada se usaglasimo oko plana putovanja raspisuje se javna nabavka", objašnjava Momčilović. Najčešće se u javnim nabavkama precizira koji hotel je odabran, poručuju iz turističkih agencija. Problem može da nastane kod rezervacije datuma. "Imamo problem sa tim da hotel ne može svim agencijama potvrditi taj objekat u istom terminu i tu relativno ima problematike koja na neki način utiče na povećanje cene, s obzirom na to da postoji veća potražnja samim tim može porasti i sama cena objekta", ukazuje direktor JUTA. Ekskurzije će možda biti jeftinije uz nova pravila, poručuju iz nadležnog ministarstva. Samo četvrta godina srednje škole ići će u inostranstvo, a učenici sedmog i osmog razreda moći će da idu i u Republiku Srpsku. "Biće veća ponuda odnosno veća potražnja samim tim što će više učenika putovati Srbijom, računajući treću godinu i to sigurno ima svoj deo i segment u ceni. Ali, ono što je najvažnije i što ministar stalno pominje i insistira to je formiranje učeničkih zadruga pri školama, koje bi jednim delom bile organizatori ekskurzija", napominje Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. U cenu đačkih putovanja ulazi i naknada za nastavnike, budući da rekreativne nastave i ekskurzije nisu obavezne ni za đake ni za nastavnike. O visini tih naknada, uglavnom, odlučuje Savet roditelja.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: alo.rs

Link: http://www.alo.rs/vesti/politika/ministar-dobio-stan-a-drma-mu-se-fotelja/191345/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministar dobio stan, a drma mu se fotelja!

Nasledio stan, a može da ostane bez fotelje!Vladan Vukosavljević, Foto: Alo!/Dejan Briza Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, uvećao je svoju imovinu i to uredno prijavio, što se može proveriti u najnovijem Izveštaju o imovini od 18. septembra 2018. godine, a koji je dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Naime, on je sada bogatiji za trosoban stan od 82 kvadrata, koji je potpuno u njegovom vlasništvu, a stekao ga je nasledstvom. Od koga je ministar kulture nasledio pomenutu nekretninu, nismo uspeli da saznamo, jer on danima nije odgovarao na pitanja koja smo mu tim povodom slali. Novi izveštaj o imovini, Foto: Printskrin U izveštaju o imovini i prihodima navedeno je i da Vukosavljević ima platu od 88.825 dinara. Ne poseduje prevozna sredstva koja podležu registraciji, a nema ni ušteđevinu. Iako se Vukosavljević uspešno skućio, pošto po dolasku na ministarku funkciju nije posedovao nekretninu, čini se da bi lako mogao da ostane bez fotelje. Stari izveštaj o imovini, Foto: Printskrin Naime, njegovo ime je ovih nedelja pominjano na spiskovima onih ministara koji bi na proleće sledeće godine mogli biti "rekonstruisani". Kao potencijalna kandidatkinja koja bi mogla da nasledi njegov resor mesecima se pominje Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije. Pratite nas na i 

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Fonet

Teme: Korupcija

Naslov: DOSTAVITI TUŽILAŠTVU PODATKE

DOSTAVITI TUŽILAŠTVU PODATKEBEOGRAD, 11. oktobar 2018. (FoNet) - Inicijativa Ne davimoBeograd saopštila je da ni šest meseci nakon što je podnelakrivičnu prijavu protiv gradske sekretarke za kulturu zbogmalverzacija sa godišnjim konkursom tog sekretarijata,gradska uprava nije dostavila tužilaštvu neophodneinformacije za pokretanje krivičnog postupka.Krivična prejava je podneta 12. aprila protiv gradskesekretarke Ivone Jevtić i drugih lica, zbog osnovane sumnjeda je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položajaprilikom sprovođenja gradskog konkursa za finansiranje ilisufinansiranje projekata u kulturi.Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnogtužilaštva u Beogradu pokrenulo je predistražne radnje i 20.aprila naložilo je gradskoj upravi da dostavi neophodneinformacije za pokretanje krivičnog postupka, ali se oni većšest meseci oglušuje na ovaj zahtev, navodi se usaopštenju.Nakon analize rezultata gradskog konkursa za finansiranjeili sufinansiranje projekata u kulturi, koju je uradilaAsocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, pokazalo se daje više od 30 odsto sredstava dodeljeno sumnjivimorganizacijama, koje se kulturom ne bave ili su registrovaneili preregistrovane neposredno ili čak u toku konkursneprocedure.U krivičnoj prijavi, koju je inicijativa Ne davimo Beogradpodnela, navodi se osam primera zloupotrebe u ukupnojvrednosti većoj od pet miliona dinara.Pored organizacija kreatorke Suzane Perić koja se baviproizvodnjom odeće, ili Isidore Bjelice i Nebojše Pajkićaregistrovanih za borbu protiv GMO hrane, sredstva su dobilai organizacije koje se bave medicinom, socijalnom zaštitom,preduzetništvom, marketingom, fizičkom aktivnošću i drugimdelatnostima koje sa kulturom nemaju veze, ukazujeIncijativa.Inicijativa poziva gradsku upravu da se u najskorijem rokuodazove zahtevima posebnog odeljenja za suzbijanje korupcijeVišeg javnog tužilaštva i dostavi mu neophodne informacijeza pokretanje krivičnog postupka, a zahteva i smenu IvoneJevtić. (kraj) is 11:01

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/gojkovic-oni-koji-vode-hajku-neka-dodju-na-budjave-sireve/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Oni koji vode hajku neka dođu na buđave sireve

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve,Foto: Tanjug/T.Valič,arhivaPodeliBEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari."Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to", rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama.Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati."Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojković.Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno."Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje…kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se", rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament."Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike", poručila je Gojković.Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.(Tanjug)            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3285283/gojkovic-oni-koji-vode-hajku-neka-dodju-na-budjave-sireve.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Oni koji vode hajku neka dođu na buđave sireve

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je navode koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv parlamenta vodi hajka i dodaje da misli da zna ko je to inicirao. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPredsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je navode koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv parlamenta vodi hajka i dodaje da misli da zna ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a predsednica parlamenta mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. "Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to", rekla je Gojkovićeva i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. Dodala je da sumnja na određenu osobu koja je inicirala takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati. "Mislim da znam o kome je reč. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da to demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojkovićeva. Gojkovićeva je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. "Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam boga da neko od vas postavi to pitanje 'kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se'", rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. "Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike", dodala je Gojkovićeva. Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/oglasila-se-maja-oni-koji-vode-hajku-neka-dodu-na-budjave-sireve/3zej8pb

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: OGLASILA SE MAJA Oni koji vode hajku, neka dođu na BUĐAVE SIREVE

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka, i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima, Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari.?- Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to? - rekla je Gojković, i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama.Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati.?- Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno? - rekla je Gojković.Ona je rekla da je sve iscenirano, i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno.- ?Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje ?kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se? - rekla je Gojković, i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament.Kako je kazala, "neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike".Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2998519-gojkovic-se-oglasila-o-javnoj-nabaci-bademovog-mleka-i-budjavog-sira-sve-je-iscenirano-vodi-se-hajka-protiv-skupstine-mislim-da-znam-ko-je

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković se oglasila o javnoj nabaci bademovog mleka i buđavog sira: Sve je inscenirano, vodi se hajka protiv Skupštine. Mislim da znam ko je

- Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno - rekla je Gojković. | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   - Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno - rekla je Gojković.Foto: Tanjug/Dimitrije Goll/PrintskrinPredsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.350 kilograma maskarponea, litre bademovog mleka, 120 kilograma kozjeg sira: Zavirite u kompletan spisak javne nabavke za srpske funkcionere (FOTO)O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari.- Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to - rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama.Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati.- Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno - rekla je Gojković.Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno.- Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje…kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se - rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament.- Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike - poručila je Gojković.Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.(Telegraf.rs / Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: republika.rs

Link: http://www.republika.rs/vesti/srbija/92562/gojkovic-pozvala-sve-koji-vode-hajku-protiv-skupstine-dodjite-budjave-sireve-cemo-platimo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković pozvala sve koji vode hajku protiv skupštine: DOĐITE NA BUĐAVE SIREVE, MI ĆEMO DA PLATIMO!

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.Tanjug Maja Gojković O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. - Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to - rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati. Tanjug/D. Kujundžić Zoran Živković - Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno - rekla je Gojković. Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. - Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje…kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se - rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. - Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike - poručila je Gojković. Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=10&dd=11&nav_category=11&nav_id=1454589

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Kao da ništa ne radimo, nego sedimo, jedemo, bahatimo se" - Info

Beograd -- Predsednica Skupštine Maja Gojković odbacila informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode.Ona je istakla da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. ?Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to?, rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati. ?Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno?, rekla je Gojković. Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. ?Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje ?kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se?, rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. ?Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike?, poručila je Gojković. Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.Izvor: Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/gojkovic-to-je-hajka-neka-dodju-na-budjave-sireve-mi-cemo-da-platimo_957286.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: To je hajka, neka dođu na buđave sireve, mi ćemo da platimo

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne...BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. ""Poslednjih nekoliko dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to", rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati. ""Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojković. Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. ""Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se", rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. "Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike", poručila je Gojković. Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/oglasila-se-maja-oni-koji-vode-hajku-neka-dodu-na-budjave-sireve/3zej8pb

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: OGLASILA SE MAJA Oni koji vode hajku, neka dođu na BUĐAVE SIREVE

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka, i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima, Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari.?- Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to? - rekla je Gojković, i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama.Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati.?- Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno? - rekla je Gojković.Ona je rekla da je sve iscenirano, i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno.- ?Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje ?kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se? - rekla je Gojković, i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament.Kako je kazala, "neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike".Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.Oni koji se razlikuju, nisu manje vredniPredsednica Skupštine rekla je danas da je za izgradnju tolerantnijeg društva neophodno da se razvija svest da oni koji se razlikuju nisu manje vredni.- ?Ukoliko kao društvo ž?elimo suštinski da se bavimo unapređenjem mentalnog zdravlja mladih, neophodno je da im pošaljemo poruku, kroz sistem obrazovanja, medije i sve one kanale komunikacije koji su im bliski, da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničega sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem - navela je Gojković na otvaranju konferencije povodom početka projekta "Niste sami?", koji ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.Ona je poručila da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk, i da u 21. veku ne bi smelo da se razlikuje od odlaska kod bilo kog drugog lekara.- ?Svi mi odlazimo kod doktora kada nas nešto boli, ili kada osećamo nekakve zdravstvene tegobe. Međutim, važno je da postavimo pitanje da li smo jednako spremni da potražimo stručnu pomoć i kada imamo nekakav unutrašnji problem i kada nas, narodski rečeno, ?zaboli duša?. Možda odgovor na to pitanje najbolje pokazuje koliko je ovo još uvek tabu tema za sve nas, o kojoj se če?će šapuće nego ?to smo spremni da otvoreno govorimo - rekla je ona.Kaže da zbog ovih predrasuda, od kojih savremena društva još uvek boluju mnogi, a posebno mlada populacija i njihove porodice, se teško odlučuju da potraže stručnu pomoć čak i onda kada su svesni, ili barem naslućuju da imaju problem.- Sa druge strane, i kada skupe hrabrost da ga podele sa nekim, suočavaju se sa stigmom okoline, ?to ih neretko gura na margine društva i produbljuje osećaj usamljenosti i nerešivosti unutra?njih problema? - istakla je Gojković.              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: nedeljnik.rs

Link: http://admin.nedeljnik.rs/politiko/portalnews/dosite-u-skupstinu-na-nudav-sir-mi-placamo-rucak/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Dođite u Skupštinu na buđav sir. Mi plaćamo ručak"

Maja Gojković je pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno - Izbori 2017Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka, i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima, Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari."Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to"; rekla je Gojković, i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama.Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati."Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojković.Ona je rekla da je sve iscenirano, i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. "Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje ?kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se", rekla je Gojković, i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament.Kako je kazala, "neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike".Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/98806-gojkovic-izmisljotina-da-se-specificne-i-skupe-namirnice-nabavljaju-za-parlament

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Izmišljotina da se specifične i skupe namirnice nabavljaju za parlament

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da se za potrebe parlamenta ne nabavljaju skupocene i specifične namirnice, kako to poslednjih dana pojedini mediji pišu i istakla da se protiv parlamenta vodi hajka i da zna ko ju je inicirao. "To je neprimerena kampanja protiv skupštine i svih poslanika i očekivala sam da svi zajedno reagujemo na to, jer svako malo dete kada pročita šta se piše može videti da javne nabavke vode zajedničke službe Srbije i da skupština nikakvih saznanja ni dodirnih tačaka nema sa tom nabavkom", rekla je Gojković na sednici parlamenta odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića. Ona je kazala da "ima sumnje" ko je inicirao čitavu hajku i da će sa tom osobom razgovarati kada dodje u parlament. "Ovi koji vode hajku neka dodju i neka pojedu sve to o čemu se piše da smo mi naručili i da mi jedemo i da se bahatimo. Slobodno evo mi ćemo platiti svi zajedno te ručkove. Slobodno neka dodju i neka se posluže tim budjavim sirevima", rekla je Gojković. Ona je negodovala i zato što skupštinska informativna služba nije reagovala na medijske natpise po kojima ispada, kako je navela, da se u Skupštini "samo sedi, jede i bahati se". "Dosta je bilo sa takvim odnosom prema parlamentu u medijima, da ne pišu o nama šta radimo, nego stalno neke budalaštine izmišljaju i afere koje ne postoje", dodala je Gojković. Ona je inače to saopštila pošto ju je Zoran Živković pitao zbog čega se nabavljajaju specifične namirnice i zašto nije parlament obavestio javnost da je to naručio neko drugi i za neke druge namene, a ne za parlament. Gojković je rekla i da je "molila boga" da neko od poslanika pokrene to pitanje kako bi ona mogla da da odgovor.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a427050/Vesti/Gojkovic-Ovi-sto-vode-hajku-nek-dodju-i-pojedu-taj-budjav-sir.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Ovi što vode hajku nek dođu i pojedu taj buđav sir

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da se za potrebe parlamenta ne nabavljaju skupocene i specifične namirnice, kako to poslednjih dana pojedini mediji pišu i istakla da se protiv parlamenta vodi hajka i da zna ko ju je inicirao. "To je neprimerena kampanja protiv Skupštine i svih poslanika i očekivala sam da svi zajedno reagujemo na to, jer svako malo dete kada pročita šta se piše može videti da javne nabavke vode zajedničke službe Srbije i da Skupština nikakvih saznanja ni dodirnih tačaka nema sa tom nabavkom", rekla je Gojković na sednici parlamenta odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića. Ona je kazala da "ima sumnje" ko je inicirao čitavu hajku i da će sa tom osobom razgovarati kada dođe u parlament. "Ovi koji vode hajku neka dođu i neka pojedu sve to o čemu se piše da smo mi naručili i da mi jedemo i da se bahatimo. Slobodno evo mi ćemo platiti svi zajedno te ručkove. Slobodno neka dođu i neka se posluže tim buđavim sirevima", rekla je Gojković. Ona je negodovala i zato što skupštinska informativna služba nije reagovala na medijske natpise po kojima ispada, kako je navela, da se u Skupštini "samo sedi, jede i bahati se". "Dosta je bilo sa takvim odnosom prema parlamentu u medijima, da ne pišu o nama šta radimo, nego stalno neke budalaštine izmišljaju i afere koje ne postoje", dodala je Gojković. Ona je inače to saopštila pošto ju je Zoran Živković pitao zbog čega se nabavljajaju specifične namirnice i zašto nije parlament obavestio javnost da je to naručio neko drugi i za neke druge namene, a ne za parlament. Gojković je rekla i da je "molila boga" da neko od poslanika pokrene to pitanje kako bi ona mogla da da odgovor.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević:Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

BEOGRAD, 11. oktobra (Tanjug) - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.  Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.''''Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji'''', rekao je Šarčević za TV Pink.On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi.''''Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija'''', rekao je Šarčević.Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama.''''Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali'''', naglasio je Šarčević.Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta.Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.''''Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi'''', kazao je Šarčević.Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.''''Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole'''', naveo je Šarčević.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3135411/sarcevic-direktori-skola-ce-imati-priliku-da-prodju-obuku-i-dobiju-licence-svako-ko-krsi-zakon-bice-sankcionisan

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ŠARČEVIĆ: Direktori škola će imati priliku da prođu obuku i dobiju licence! Svako ko krši zakon biće sankcionisan

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo. Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih ...BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo. Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju. Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno. ''Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji'', rekao je Šarčević. On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. ''Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija'', rekao je Šarčević. Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju. Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.  Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama. ''Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali'', naglasio je Šarčević. Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta. Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo. ''Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi'', kazao je Šarčević. Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu. ''Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole'', naveo je Šarčević. (Kurir.rs/Tanjug)                                    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/413020/Sarcevic-Oko-40-odsto-skola-u-Srbiji-ima-lose-direktore

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević:Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo. Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju. Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma. Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno. " Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji", rekao je Šarčević za TV Pink. On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. "Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija", rekao je Šarčević. Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju. Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznanja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze. Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama. "Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali", naglasio je Šarčević. Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta. Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo. "Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi", kazao je Šarčević. Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu, prenosi Tanjug. "Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole", naveo je Šarčević.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: mondo.rs

Link: http://mondo.rs/a1137963/Info/Srbija/Skupstina-budjav-sir-Maja-Gojkovic.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Znam ko je rekao da se u Skuštini jede buđavi sir"

"Znam ko je rekao da se u Skupštini jede buđavi sir"Autor: TanjugPredsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode.Ona ocenjuje da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari."Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to#, rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama.Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati."Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojković.Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno."Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se", rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament.          

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/gojkovic-izmisljotina-da-se-specificne-i-skupe-namirnice-nabavljaju-za-parlament/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Izmišljotina da se specifične i skupe namirnice nabavljaju za parlament

Foto: BetaPodeliPredsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da se za potrebe parlamenta ne nabavljaju skupocene i specifične namirnice, kako to poslednjih dana pojedini mediji pišu i istakla da se protiv parlamenta vodi hajka i da zna ko ju je inicirao."To je neprimerena kampanja protiv skupštine i svih poslanika i očekivala sam da svi zajedno reagujemo na to, jer svako malo dete kada pročita šta se piše može videti da javne nabavke vode zajedničke službe Srbije i da skupština nikakvih saznanja ni dodirnih tačaka nema sa tom nabavkom", rekla je Gojković na sednici parlamenta odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića.Ona je kazala da "ima sumnje" ko je inicirao čitavu hajku i da će sa tom osobom razgovarati kada dodje u parlament."Ovi koji vode hajku neka dodju i neka pojedu sve to o čemu se piše da smo mi naručili i da mi jedemo i da se bahatimo. Slobodno evo mi ćemo platiti svi zajedno te ručkove. Slobodno neka dodju i neka se posluže tim budjavim sirevima", rekla je Gojković.Ona je negodovala i zato što skupštinska informativna služba nije reagovala na medijske natpise po kojima ispada, kako je navela, da se u Skupštini "samo sedi, jede i bahati se"."Dosta je bilo sa takvim odnosom prema parlamentu u medijima, da ne pišu o nama šta radimo, nego stalno neke budalaštine izmišljaju i afere koje ne postoje", dodala je Gojković.Ona je inače to saopštila pošto ju je Zoran Živković pitao zbog čega se nabavljajaju specifične namirnice i zašto nije parlament obavestio javnost da je to naručio neko drugi i za neke druge namene, a ne za parlament.Gojković je rekla i da je "molila boga" da neko od poslanika pokrene to pitanje kako bi ona mogla da da odgovor.(Beta)          

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: mondo.rs

Link: http://mondo.rs/a1137971/Info/Drustvo/Ministar-Sarcevic-Oko-40-odsto-skola-u-Srbiji-ima-lose-direktore.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministar: Direktori škola nam ništa ne valjaju!

Ministar prosvete Mladen Šarčević opet je danas "opleo" po direktorima škola u Srbiji. Kaže da je čak 40 odsto škola loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova, i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.''Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji'', rekao je Šarčević za TV Pink.On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi.''Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija'', rekao je Šarčević.Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznanja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta.Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.''Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi'', kazao je Šarčević.Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.''Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole'', naveo je Šarčević.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=10&dd=11&nav_category=12&nav_id=1454634

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević: Loši direktori u 40 odsto škola u Srbiji - Info

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova.On je dodao da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju. Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma. Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno. ''Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji'', rekao je Šarčević za TV Pink. On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. ''Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija'', rekao je Šarčević. Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju. Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze. Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama. ''Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali'', naglasio je Šarčević. Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta. Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo. ''Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi'', kazao je Šarčević. Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu. ''Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole'', naveo je Šarčević.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/sarcevic-oko-40-odsto-skola-u-srbiji-ima-lose-direktore_957310.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju. Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma. Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno. ''Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji'', rekao je Šarčević za TV Pink. On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. ''Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija'', rekao je Šarčević. Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju. Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznanja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze. Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama. ''Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali'', naglasio je Šarčević. Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta. Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo. ''Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi'', kazao je Šarčević. Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu. ''Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole'', naveo je Šarčević.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/drustvo/dr-josifovski-docekao-pravdu-posle-12-godina-11-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dr Josifovski dočekao pravdu posle 12 godina

Naslovna strana Društvo 11.10.2018 • 12:24 12:29Izvor: Dnevnik.rsNOVI SAD: Više od decenije nakon što je prijavio spregu lekara beogradske Hitne pomoći i pogrebnika, iza koje je delo protiv zdravlja ljudi, dr Borko Josifovski dočekao je presudu Višeg suda protiv državnih organa, da su nečinjenjem njega doveli u nepovoljan položaj u odnosu na druge uzbunjivače i učestvovali u zataškavanju afere.Foto: Youtube PrintscreenDr Josifovski kaže za "Dnevnik" da ova prva presuda u korist uzbunjivača donosi benefit i uzbunjivačima, ali i državi, "jer od uzbunjivača nema boljih kontrolora, što je prednost u borbi protiv korupcije i drugi pokušaji će biti sasečeni".Ovo je velika prekretnica u pravosuđu i najavljuje novi početak u sudskoj praksi, kao i političku volju da se to desi. Tužio sam Ministarstvo zdravlja, Agenciju za borbu protiv korupcije, Osnovno i Više javno tužilaštvo i policiju, a sud je presudio da su nečinjenjem mene doveli u nepovoljniji položaj u odnosu na druge uzbunjivače, kao i da su učestvovali u zataškavanju afere - priča dr Josifovski koji je i član udruženja "Doktori protiv korupcije".Sada je u pripremi uvid u sve spise iz tužbi koje sam podnosio, a sledeći potez mu je da ponovo pokrene radni spor, kako bi dobio nadoknadu za sve godine koje nije radio.Ova presuda jeste satisfakcija, ali planiram i postupak protiv svih koji su izvršili krivično delo u aferi Hitne pomoći i koji su učestvovali u progonu. Da je ova afera rešena, ne bi bilo ni afere trgovinom listama čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, što je prijavila dr Bojana Bokorov, gde nisu sankcionisani oni koji treba da budu, niti bi bilo afere u Kraljevu s povećanom smrtnošću pacijenata na dijalizi. I sada pogrebnici dolaze pre Hitne pomoći, jer je to unosan biznis. Zašto bi ga neko prekinuo, ako niko nije kažnjen, ističe dr Josifovski.Njegova borba počela je pre 12 godina, kada je bio direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu. Pacijenti su se žalili zaštitniku prava pacijenata da pogrebnici dolaze pre ekipe Hitne pomoći ili zajedno s njima.Posumnjao sam da se iza svega krije nešto strašno, jer na pozive prvog reda hitnosti, a to su životno ugroženi ljudi, pomoć se ili nije pružala ili se pružala kasno. Služba za analitiku utvrdila je kako se pozivaju uvek isti lekari, među kojima su prednjačila dvojica, bez obzira na to gde su se oni tada nalazili, a bilo je bližih ekipa. Kao direktor Hitne pomoći o tome sam prvo obavestio Ministarstvo zdravlja, ali tadašnji ministar dr Tomica Milosavljević nije reagovao. Pošto nisam želeo da se to dešava ljudima i da snosim odgovornost, na konferenciji za medije obavestio sam javnost o dešavanjima, jer je po meni to bio kriminal, priča dr Josifovski o događajima iz 2006.Ministar zdravlja nudi mesto u timuMinistar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se juče s Borkom Josifovskim i ponudio mu da bude deo tima Ministarstva zdravlja koji se bavi sprečavanjem korupcije u zdravstvu. On je ukazao na to da ogromna većina lekara radi odgovorno i savesno svoj posao, ali da ima pojedinaca koji imaju "drugačije interese" i da je cilj države i ministarstva da ih "izvuče iz sistema i stavi na stub srama", da budu procvesuirani i kažnjeni.Lončar je obećao da će lično potpisati krivične prijave za sve zdravstvene radnike za koje postoje dokazi da su umešani u korupciju, bez obzira na to da li se to desilo pre deset, petnaest godina ili pre deset dana.Ne pada mi na pamet da budem ministar zdravlja i da budem gluv na takve pojave. Ogromna većina ljudi koji rade u zdravstvu, radi svoj posao najbolje što može, naglasio je ministar.Josifovski se zahvalio ministru zdravlja što je pozvao uzbunjivač, istakavši da će razmisliti o ponudi da bude deo tima.Ministarstvo je nakon toga poslalo Komisiju za vanredni stručni nadzor koja je od 53 slučaja utvrdila da je u osam trebalo da se radi reanimacija, a nije, i to u jednom slučaju izričito, a u sedam "ne može da se kaže da nije trebala reanimacija", kao i još osam slučajeva gde ne postoji dokumentacija. Međutim, nije sprovedena istraga, a javno tužilaštvo se proglasilo nenadlženim.Poslovni ugovori s pogrebnim preduzećima sklopljeni su još 90-ih godina. Doktori su uzimali novac od pogrebnika i u izveštaju pogrebna preduzeća navode koji doktor ih je uputio na te ljude, a uvek su to isti pogrebnici i isti lekari. Odmah sam smenjen s mesta direktora Hitne pomoći, i to telefonom, zato što sam "uznemirio javnost i ugrozio rad Hitne pomoći". Na moje ime je bačena ljaga, jer je u pojedinim medijima predstavljaeno da sam, čuvajući fotelju, neosnovano optužio kolege, iako je Ministarstvo propisalo hitne mere da se ovakvi slučajevi više ne bi dešavali i da su za dva doktora napravila propuste u radu, navodi dr Josifovski koji je smenjen 20. septembra, a rešenje nikad nije dobio.Na poslu je posle toga bio suočen s provokacijama, dobijao anonimne pretnje, pa i pretnje smrću i njemu i porodici, ali policija nije ragovala jer su pretnje bile sa sakrivenog broja. Uzeo je neplaćeno i godinu dana bio u Sudanu, a po povratku je radio na terenu, pa je premešten na centralu, da odgovoara na pozive. U Hitnu pomoć je stigao faks s navodnom prijavom pacijenta da ga je jedna doktorka iz Hitne pomoći savetovala telefonom da ode u njenu privatnu ordinaciju, što je pripisano njemu.Od tada ne radim, osim po pozivu kao konsultant u privatnim ordinacijama, a ja imam dve specijalizacije i jednu subspecijalizaciju i bio sam saradnik za poslediplomske studije na fakultetu. Kasnije sam saznao da tog faksa, odnosno dokumenta nema u arhivi Ministarstva zdravlja, priča Josifovski.U prethodnih 12 godina Josifovski je podneo mnoge prijave i pokretao sudske postupke, pa i protiv Agencije za borbu protiv korupcije, ali ih je Tužilaštvo odbacilo. Policija je našla da je on zloupotrebio položaj, jer su medicinskim tehničarima plate isplaćivane po koeficijentu većem od onog koji propisuje Odredba, iako on kao direktor koeficijente nije menjao.Istraga protiv mene bila je 9. marta 2016. i obuhvatala je i dva direktora koji su me nasledili i koje sam prijavio za teške mahinacije, ali smo svi oslobođeni. Zato sam tužio i tužioca i Agenciju i policiju i Ministarstvo zdravlja, jer nisu radili svoj posao, služili su se kriminalnim radnjama i zataškali su aferu - objašnjava Josifovski i dodaje kako sve ovo pokazuje da je u pitanju kriminogena mreža koja deluje u okviru državnog sistema i ne dozvoljava da se pravda sprovede.LJ. Petrović                      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sarcevic-oko-40-odsto-skola-u-srbiji-ima-lose-direktore/gxq0z8b

Autori: Tanjug

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.- Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji - rekao je Šarčević za TV Pink.On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi.- Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija - rekao je Šarčević.Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prodju obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama.- Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali - naglasio je Šarčević.Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta.Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.- Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi - kazao je Šarčević.Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.- Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole - naveo je Šarčević.                

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/sarcevic-oko-40-odsto-skola-u-srbiji-ima-lose-direktore/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to11. oktobra 2018. 12:21PodeliBEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno."Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji", rekao je Šarčević za TV Pink.On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi."Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija", rekao je Šarčević.Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama."Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali", naglasio je Šarčević.Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta.Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo."Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi", kazao je Šarčević.Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu."Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole", naveo je Šarčević.(Tanjug)                    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/skupstina-srbije-nakon-poslanickih-pitanja-o-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica-i-jelovniku-skupstinskog-restorana-nastavljeno-razmatranje-amandmana-na-izmene-i-dopune-zakona-o-zastiti-zivotne-sredine.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština Srbije: Nakon poslaničkih pitanja o istrazi ubistva Olivera Ivanovića i jelovniku skupštinskog restorana, nastavljeno razmatranje amandmana na izmene...

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a poslanici su na početku postavljali pitanja i tražili obaveštenja od predstavnika vlasti. Poslanici se interesuju o istrazi ubistva predsednika inicijative SDP OliveraHronika Skupština Srbije: Nakon poslaničkih pitanja o istrazi ubistva Olivera Ivanovića i jelovniku skupštinskog restorana, nastavljeno razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredinečetvrtak, 11. oktobar 2018. Skupština Srbije nastavila je danas rad, a poslanici su na početku postavljali pitanja i tražili obaveštenja od predstavnika vlasti. Poslanici se interesuju o istrazi ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića, nabavci namirnica za potrebe kuhinje Skupštine Srbije, poseti generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Srbiji. Posle toga skupština nastavlja s razmatranjem amandmana na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine. Gojković: Oni koji vode hajku neka dođu u parlament na buđave sireve "Oni koji poslednjih dana vode hajku protiv Skupštine Srbije neka dođu u parlament i neka pojedu sve to o čemu pišu da smo naručili i da jedemo i da se bahatimo. Neka se posluže buđavim sirevima, mlekom od badema. Slobodno neka se posluže, mi ćemo svi zajedno platititi te ručkove", kazala je na početku sednice Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica republičkog parlamenta. Ona je ovo izjavila reagujući na pisanje medija da je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa 2. oktobra raspisala konkurs za nabavku najskuplje hrane koju će jesti, između ostalih, i poslanici i zaposleni u Skupštini. Naručena je tona kajmaka, više od šest tona kačkavalja, deset tona sira, 28 tona mleka… O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je u okviru poslaničkih pitanja pitao i poslanik Nove stranke Zoran Živković, koji je naveo da ne koristi usluge skupštinskog restorana, ali da smatra da je važno da srpska javnost dobije informaciju o medijskim prozivkama, jer će ovako ispasti da su poslanici pojeli sve to naručeno, što naravno nije tačno. "Moje pitanje je za koje namene se to nabavlja, koje su to količine, koliki budžet je predviđen za to. Zašto se uzimaju italijanski sirevi, kozjefg, ovčijeg i ne znam kog sve porekla, kada mi imamo dobre sireve - pirotski, sjenički, svrljiški. Zašto nadležne službe parlamenta nisu obavestile javnost da to nema veze sa parlamentom, kada se zna da Skupština ne naručuje sama, nego da to ide preko zajedničkih službi", rekao je Živković. Gojkovićeva je odgovorila da je jedva čekala da neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. Ona je navela i da je očekivala da će svi zajedno reagovati na te neistine, pojašnjavajući da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. "Ne znam zašto niko nije reagovao. Informativna služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojkovićna i dodala da ima sumnje u to ko je inicirao čitavu ovu hajku na parlament. "Mislim da znam vrlo dobro ko je u pitanju. Ispada da mi ovde ništa drugo ne radimo, nego sedimo, jedemo i bahatimo se. Ovde poslanici dolaze da rade, raspravljaju i usvajaju zakonske predloge, a ne da sede i jedu, pogotovo ne nabavljaju gluposti koje u parlament nikada nisu ušle. Niti goste mi ovde gostimo u parlamentu", istakla je Gojkovićeva negirajući da su ih mediji oko toga kontaktirali, a da oni nisu hteli da odgovore . Dodala je: "Valjda smo doručkovali buđave sireve, pili ta mleka i mazali se njima". (Beta - Danas)  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/drustvo/sarcevic-oko-40-odsto-skola-u-srbiji-ima-lose-direktore-11-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore

Naslovna strana Društvo 11.10.2018 • 12:33 12:35Izvor: TanjugBEOGRAD: Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Foto: Mladen šarčević, foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZICGovoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.''Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji'', rekao je Šarčević za TV Pink.On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. ''Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija'', rekao je Šarčević.Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama.''Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali'', naglasio je Šarčević.Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta. Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.''Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi'', kazao je Šarčević. Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.''Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole'', naveo je Šarčević.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/gojkovic-to-je-hajka-neka-dodju-na-budjave-sireve-mi-cemo-da-platimo_957286.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Neka hajkači dođu na buđave sireve, mi plaćamo

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne...BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. ""Poslednjih nekoliko dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to", rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati. ""Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojković. Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. ""Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se", rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. "Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike", poručila je Gojković. Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: vesti-online.com

Link: https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/713511/Gojkovic-Oni-koji-vode-hajku-neka-dodju-na-budjave-sireve

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Oni koji vode hajku neka dođu na buđave sireve

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je danas informacije koje su se pojavile u medijima da parlament nabavlja buđave sireve, bademovo mleko i slične proizvode, ističući da se protiv Narodne skupštine vodi hajka i da ima sumnje ko je to inicirao.O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je pitao samostalni narodni poslanik Zoran Živković, a Gojković mu je odgovorila da je jedva čekala da je neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. - Poslednjih nekolikog dana vodi se neprimerena kampanja protiv skupštine i poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to - rekla je Gojković i pojasnila da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. Ona je dodala da ima sumnje ko je inicirao takvu hajku i da će sa tom osobom, kada bude došla u parlament, razgovarati. - Mislim da znam ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno - rekla je Gojković. Gojković je rekla da je sve iscenirano i pozvala one koji vode hajku da dođu i da pojedu u skupštini sve to o čemu se piše da je naručeno. - Neka se posluži tim buđavim sirevima. Mi ćemo da platimo te ručkove. Molila sam Boga da neko od vas postavi to pitanje…kao da mi ništa ne radimo, nego samo sedimo, jedemo i bahatimo se -  rekla je Gojković i dodala da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. - Neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu i poslanike - poručila je Gojković. Živković je rekao da se prethodnih dana u javnosti prenose vesti da je parlament naručio tone specifičnih artikala i upitao za koje namene se to nabavlja, u kojim količinama i koliki je budžet za to predviđen.Vestionline, Tanjug  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/drustvo/109576/sarcevic-najavio-smene-svih-koji-su-na-neki-nacin-prekrsili-zakon-oko-40-odsto-skola-u-srbiji-ima-lose-direktore

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ŠARČEVIĆ NAJAVIO SMENE SVIH KOJI SU NA NEKI NAČIN PREKRŠILI ZAKON: Oko 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore!

BEZBEDNOST NA INTERNETU NIJE ŠALA: Zaštiti se na internetu sledeći sledeće korake!11:46:46Svet2018-10-1112:52:38   Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo. Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju. Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma. Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.- Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji - rekao je Šarčević.On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi. - Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija - rekao je Šarčević. Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju. Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze. Šarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama.- Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali - naglasio je Šarčević.  Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta. Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.- Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi - kazao je Šarčević. Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.- Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole - naveo je Šarčević.                     

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2998563-mladen-sarcevic-40-odsto-skola-u-srbiji-ima-lose-direktore-djaci-zato-nemaju-priliku-da-napreduju

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mladen Šarčević: 40 odsto škola u Srbiji ima loše direktore, đaci zato nemaju priliku da napreduju

On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.Ministar je najavio da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.Direktori "lete" iz fotelja: Najavljena smena više od 30 čelnika škola i vrtića širom SrbijePojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.- Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji - rekao je Šarčević za TV Pink.Mladen Šarčević Foto: Marko JovanovićOn je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi.- Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija - rekao je Šarčević.Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.Ministar prosvete je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi Foto: Telegraf, ShutterstockŠarčević je istakao da će novi sistem platnih razreda dati šansu da veće plate dobije veći broj nastavnika u bolje ocenjenim školama.- Kad je direktor loš i nastavnici imaju manje šanse da napreduju, pa će im biti jasno da treba da biraju najbolje među sobom da bi napredovali - naglasio je Šarčević.Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta.Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti i u tom kontekstu pomenuo da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.Mladen Šarčević Foto: Marko Jovanović- Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa, a sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi - kazao je Šarčević.Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju koji bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.- Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole - naveo je Šarčević.VIDEO: Ministar prosvete o vršnjačkom nasilju u Zemunu(Telegraf.rs/Tanjug)                        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/gojkovic-oni-koji-vode-hajku-neka-dodju-u-parlament-na-budjave-sireve/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gojković: Oni koji vode hajku neka dođu u parlament na buđave sireve

Oni koji poslednjih dana vode hajku protiv Skupštine Srbije neka dođu u parlament i neka pojedu sve to o čemu pišu da smo naručili i da jedemo i da se bahatimo. Neka se posluže buđavim sirevima, mlekom od badema. Slobodno neka se poslućže, mi ćemo svi zajedno platititi te ručkove, navela je na početku sednice Skupštine Srbije maja Gojković, predsednica republičkog parlamenta.Oni koji poslednjih dana vode hajku protiv Skupštine Srbije neka dođu u parlament i neka pojedu sve to o čemu pišu da smo naručili i da jedemo i da se bahatimo. Neka se posluže buđavim sirevima, mlekom od badema. Slobodno neka se poslućže, mi ćemo svi zajedno platititi te ručkove, navela je na početku sednice Skupštine Srbije maja Gojković, predsednica republičkog parlamenta.Foto: Fonet/Nenad Đorđević Ona je ovo izjavila reagujući na pisanje medija da je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa 2. oktobra raspisala konkurs za nabavku najskuplje hrane koju će jesti, između ostalih, i poslanici i zaposleni u Skupštini. Naručena je tona kajmaka, više od šest tona kačkavalja, deset tona sira, 28 tona mleka… O nabavci koja se pojavila u medijima Gojkovićevu je u okviru poslaničkih pitanja pitao i poslanik Nove stranke Zoran Živković, koji je naveo da ne koristi usluge skupštinskog restorana, ali da smatra da je važno da srpska javnost dobije informaciju o medijskim prozivkama, jer će ovako ispasti da su poslanici pojeli sve to naručeno, što naravno nije tačno. "Moje pitanje je za koje namene se to nabavlja, koje su to količine, koliki budžet je predviđen za to. Zašto se uzimaju italijanski sirevi, kozjefg, ovčijeg i ne znam kog sve porekla, kada mi imamo dobre sireve - pirotski, sjenički, svrljiški. Zašto nadležne službe parlamenta nisu obavestile javnost da to nema veze sa parlamentom, kada se zna da Skupština ne naručuje sama, nego da to ide preko zajedničkih službi", rekao je Živković. Gojkovićeva je odgovorila da je jedva čekala da neko to pita, te da je očekivala da to budu novinari. Ona je navela i da je očekivala da će svi zajedno reagovati na te neistine, pojašnjavajući da javne nabavke vode zajedničke službe i da parlament nema nikakvih saznanja i dodirnih tačaka sa pomenutim nabavkama. "Ne znam zašto niko nije reagovao. Informativna služba parlamenta je trebalo da reaguje i da demantuje. Gledala sam jutros i neprimereni prilog na televiziji gde su anketirani građani šta misle o tome kao da je to tačno", rekla je Gojkovićna i dodala da ima sumnje u to ko je inicirao čitavu ovu hajku na parlament. "Mislim da znam vrlo dobro ko je u pitanju. Ispada da mi ovde ništa drugo ne radimo, nego sedimo, jedemo i bahatimo se. Ovde poslanici dolaze da rade, raspravljaju i usvajaju zakonske predloge, a ne da sede i jedu, pogotovo ne nabavljaju gluposti koje u parlament nikada nisu ušle. Niti goste mi ovde gostimo u parlamentu", istakla je Gojkovićeva negirajući da su ih mediji oko toga kontaktirali, a da oni nisu hteli da odgovore . Dodala je: "Valjda smo doručkovali buđave sirve, pili ta mleka i mazali se njima". maja gojkovic, nabavke, skupstina srbije, zoran zivkovicBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/199033/Sarcevic-Oko-40-odsto-skola-ima-lose-direktore.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević: Oko 40 odsto škola ima loše direktore

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blizu 40 odsto škola u Srbiji loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova i da je to pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon i ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.   Najavio je da će biti detaljno razmotrene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma. Pojasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.   - Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako se radi o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji - rekao je Šarčević.   On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi.   - Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim, da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija - rekao je Šarčević.   Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prodju obuku i steknu licencu sa kojom mogu da konkurišu na tu funkciju. Licenca se, napomenuo je ministar, gubi ako se direktori iz neznaja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/razvojna-agencija-zakinula-budzet-za-22-miliona-dinara/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijenabavke

Naslov: Razvojna agencija zakinula budžet za 22 miliona dinara

Od pet kontrola koje je državna revizorska institucija objavila prema planu za ovu godinu, samo je Agencija za borbu protiv korupcije u oba pregledana segmenta, finansijski izveštaj i pravilnost poslovanja, dobila prelaznu ocenu.Foto: Freeimages /Filippo Vicarelli Finansijski izveštaji Kliničko-bolničkog centra Dedinje su ispravni, navodi DRI, ali ne i poslovanje, jer je bez javnih nabavki kupljen materijal vredan 32,6 miliona dinara. U Izveštaju se navodi da je to učinjeno "zbog nedovoljno efikasnih procedura". Takođe, zbog uvedenog prekovremenog rada za zaposlene sa skraćenim radnim vremenom, ali i zbog nezakonito utvrđenog prava na skraćeni rad, nepravilno je isplaćeno 9,2 miliona dinara, dok naplata prihoda od 4,6 miliona dinara nije u potpunosti usklađena sa propisima. Najviši iznosi nepravilno knjiženog novca nalaze se u izveštaju iz kontrole Razvojne agencije Srbije, ali revizor ima rezervu i kada je reč o pravilnosti poslovanja te institucije. RAS je, tvrdi DRI, budžet Srbije "zakinula" za više od 22 miliona dinara, koliko je trebalo da prenesu još 2015. kada su preuzeli fondove ugašene Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Tome treba dodati i da članovima Upravnog odbora nisu isplaćene naknade sa umanjenjem od deset odsto, koliko je tada propisano novim zakonom, čime je budžetu uskraćeno 291.000 dinara. Ni oko 15 miliona dinara osnovnog kapitala, preuzetog od, takođe ugašene Nacionalne agencije za regionalni razvoj, nije upisano u registar. Nije uspostavljena ni interna revizija, a u tromesečnim izveštajima o zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki, koji su dostavljeni Upravi za javne nabavke, više je iskazana vrednost javnih nabavki male vrednosti za oko osam miliona dinara, kao i vrednost zaključenih ugovora za 7,5 miliona. U finansijskom izveštaju, preko milijardu dinara više su prikazani nematerijalni troškovi i prihodi od donacija, dotacija i subvencija, ali to nije bilo od uticaja na utvrđeni rezultat poslovanja. Međutim, jesu manje prikazane obaveze prema budžetu u iznosu od 1,1 milijardu, kao što su u istom iznosu više prikazani odloženi prihodi, odnosno neutrošena sredstava preneta iz budžeta. Pri tom, primenjen je neadekvatan kontni okvir, što govori i o stručnosti zaposlenih u RAS-u, jer su pri izradi finansijskog izveštaja koristili propise za druga pravna lica, umesto za privredna društva, zadruge i preduzetnike. I Gradska uprava Loznice nezakonito je isplatila oko tri miliona dinara po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, iako je reč o angažovanju koje je trajalo znatno duže od propisanih 120 dana, zaključak je DRI. I kod javnih nabavki, bez te procedure sklopljeni su poslovi vredni ukupno 43 miliona dinara, nezakonito je sklopljen ugovor "težak" 2,3 miliona za održavanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, a 56,8 miliona vredan je ugovor sa lokalnim javnim preduzećem bez kontrole o tome da li su predviđeni poslovi izvršeni. Za šest zaposlenih milion dinara stimulacije Umesto deficita od 1,5 miliona dinara, Medicinska škola u Beogradu iskazala je suficit od 1,2 miliona, zaključak je revizora koji je imao rezerve i kod finansijskog izveštaja i kod provere ispravnosti poslovanja. Kod nabavki vrednih 5,6 miliona nije primenjen oglašeni kriterijum najniže cene, dok u istoj proceduri za poslove vredne 4,5 miliona nije obezbeđena konkurentska ponuda, dok je dva miliona potrošeno u poslovima za koje je trebalo a nije raspisana javna nabavka. Gotovo milion dinara isplaćeno je za šest zaposlenih kojima je plata uvećana po osnovu stimulacija i većeg obima posla, a pola miliona dinara nije vraćeno u budžet iako nije bilo utrošeno. dri, razvojna agencijaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=115674

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijenabavke

Naslov: Razvojna agencija zakinula budžet za 22 miliona dinara

"""Od pet kontrola koje je državna revizorska institucija objavila prema planu za ovu godinu, samo je Agencija za borbu protiv korupcije u oba pregledana segmenta, finansijski izveštaj i pravilnost poslovanja, dobila prelaznu ocenu.Finansijski izveštaji Kliničko-bolničkog centra Dedinje su ispravni, navodi DRI, ali ne i poslovanje, jer je bez javnih nabavki kupljen materijal vredan 32,6 miliona dinara. U Izveštaju se navodi da je to učinjeno "zbog nedovoljno efikasnih procedura".Takođe, zbog uvedenog prekovremenog rada za zaposlene sa skraćenim radnim vremenom, ali i zbog nezakonito utvrđenog prava na skraćeni rad, nepravilno je isplaćeno 9,2 miliona dinara, dok naplata prihoda od 4,6 miliona dinara nije u potpunosti usklađena sa propisima. Najviši iznosi nepravilno knjiženog novca nalaze se u izveštaju iz kontrole Razvojne agencije Srbije, ali revizor ima rezervu i kada je reč o pravilnosti poslovanja te institucije. RAS je, tvrdi DRI, budžet Srbije "zakinula" za više od 22 miliona dinara, koliko je trebalo da prenesu još 2015. kada su preuzeli fondove ugašene Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.Tome treba dodati i da članovima Upravnog odbora nisu isplaćene naknade sa umanjenjem od deset odsto, koliko je tada propisano novim zakonom, čime je budžetu uskraćeno 291.000 dinara.Ni oko 15 miliona dinara osnovnog kapitala, preuzetog od, takođe ugašene Nacionalne agencije za regionalni razvoj, nije upisano u registar. Nije uspostavljena ni interna revizija, a u tromesečnim izveštajima o zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki, koji su dostavljeni Upravi za javne nabavke, više je iskazana vrednost javnih nabavki male vrednosti za oko osam miliona dinara, kao i vrednost zaključenih ugovora za 7,5 miliona. U finansijskom izveštaju, preko milijardu dinara više su prikazani nematerijalni troškovi i prihodi od donacija, dotacija i subvencija, ali to nije bilo od uticaja na utvrđeni rezultat poslovanja.Međutim, jesu manje prikazane obaveze prema budžetu u iznosu od 1,1 milijardu, kao što su u istom iznosu više prikazani odloženi prihodi, odnosno neutrošena sredstava preneta iz budžeta.Pri tom, primenjen je neadekvatan kontni okvir, što govori i o stručnosti zaposlenih u RAS-u, jer su pri izradi finansijskog izveštaja koristili propise za druga pravna lica, umesto za privredna društva, zadruge i preduzetnike. I Gradska uprava Loznice nezakonito je isplatila oko tri miliona dinara po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, iako je reč o angažovanju koje je trajalo znatno duže od propisanih 120 dana, zaključak je DRI.I kod javnih nabavki, bez te procedure sklopljeni su poslovi vredni ukupno 43 miliona dinara, nezakonito je sklopljen ugovor "težak" 2,3 miliona za održavanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, a 56,8 miliona vredan je ugovor sa lokalnim javnim preduzećem bez kontrole o tome da li su predviđeni poslovi izvršeni. Za šest zaposlenih milion dinara stimulacije Umesto deficita od 1,5 miliona dinara, Medicinska škola u Beogradu iskazala je suficit od 1,2 miliona, zaključak je revizora koji je imao rezerve i kod finansijskog izveštaja i kod provere ispravnosti poslovanja.Kod nabavki vrednih 5,6 miliona nije primenjen oglašeni kriterijum najniže cene, dok u istoj proceduri za poslove vredne 4,5 miliona nije obezbeđena konkurentska ponuda, dok je dva miliona potrošeno u poslovima za koje je trebalo a nije raspisana javna nabavka. Gotovo milion dinara isplaćeno je za šest zaposlenih kojima je plata uvećana po osnovu stimulacija i većeg obima posla, a pola miliona dinara nije vraćeno u budžet iako nije bilo utrošeno.        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: novisad.rs

Link: http://www.novisad.rs/spomenik-prirode-kamenichki-park-u-novom-ruhu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SPOMENIK PRIRODE - KAMENIČKI PARK U NOVOM RUHU

11.10.2018.Zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište. Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2 . Kamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.- Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravljamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina - naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.- Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život - kazao je novosadski gradonačelnik.Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha. Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP ''Gradsko zelenilo'' Novi Sad.Novi Sad, 11. oktobar 2018. godine    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/vest913897.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi projekti u Čačku: Rekonstrikcija škola, bolnice i zaštita od poplava na prvom mestu

Čačak - Lokalna samouprva potpisala je sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima ugovor o rekonstrukciji i potpunoj sanaciji OŠ "Ratko Mitrović".11.10.2018 14:10 | 0 komentar(a)Vrednost radova je 100 miliona i 96 hiljada dinara, a u narednih sedam dana grad Čačak treba da objavi javnu nabavku, da se potpiše ugovor sa izabranim izvođačem i da se krene sa radovima čim to dozvole vremenske prilike."Izuzetna saradnja sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima se nastavlja, ovaj projekat radimo više od godinu dana, početno smo krenuli sa 14 miliona dinara, za najosnovnije potrebe sanacije, a došli smo do preko 100 miliona dinara koji će biti uloženi u rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Milun Todorović.Direktor OŠ "Ratko Mitrović", Đuro Ćeranić očekuje da će sledećeg 1. septembra đaci ući u nove rekonstruisane prostorije.Foto: Glas zapadne Srbije"Kroz ovaj projekat škola će dobiti potpuno drugo lice. Rekonstrikcija je sveobuhvatna, tako da će se zameniti ograde, trotoar, poligon, a radiće se i na unutrašnjem enterijeru, pa ćemo pri završetku dobiti moderan i funkcionalan objekat. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj vlasti, ali i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, jer će zahvaljujući njihovom trudu naši đaci imati bolje uslove za učenje", rekao je Ćeranić.Međutim, sanacija OŠ "Ratko Mitrović" nije jedini projekat u Čačku za koji je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima uložila novac. Rekonstruiše se i OŠ "Dr Dragiša Mišović", a očekuje se i renoviranje Opšte bolnice. Znatana sredstva uložena su u preventivnu infrastrukturu, i za saniranje šteta od elementaranih nepogoda."Svi smo svedoci da je sliv zapadne Morave, napravio ogromne štete ranijih godina. Država je izdvojila sredstva, uklonili smo sve neuralgične tačke koje smo imali, a 1,6 milijardi dinara je izdvojeno za sanaciju svih oštećenih delova. Sada su pred nama novi radovi, uskoro ćemo imati tri nova gradilišta u Čačku, i finasiraćemo izgradnju zaštitnog zida kod Borčeve hale, kako bi omogućili sportistima da mogu bezbedno da treniraju. Biće izgrađen nov sistem za navodnjavanje, za dve i po hiljade hektara, a novac je obezbeđen iz kredita Abu Dabija. Ono što je bitno za ovaj kraj a na čemu radimo, jeste Studija za zaštitu od velikih voda u slivu zapadne Morave, koja će u narednih godinu dana prikazati šta sve država mora uraditi u narednim godinama, kako bi građani živeli puno bezbednije i bez straha od poplava", istakao je Goran Puzović, direktor preduzeća Srbija vode.Glas zapadne Srbije           

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/drustvo/109594/potpisan-ugovor-o-rekonstruciji-skola-i-bolnica

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: Potpisan ugovor o rekonstruciji škola i bolnica!

Lokalna samouprva potpisala je sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima ugovor o rekonstrukciji i potpunoj sanaciji Oš "Ratko Mitrović". Vrednost radova je 100 miliona i 96 hiljada dinara, a u narednih sedam dana grad Čačak treba da objavi javnu nabavku, da se potpiše ugovor sa izabranim izvođačem i da se krene sa radovima čim to dozvole vremenske prilike. "Izuzetna saradnja sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima se nastavlja, ovaj projekat radimo više od godinu dana, početno smo krenuli sa 14 miliona dinara, za najosnovnije potrebe sanacije, a došli smo do preko 100 miliona dinara koji će biti uloženi u rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Milun Todorović. Direktor Oš "Ratko Mitrović", Đuro Cheranić očekuje da će sledećeg 1. septembra đaci ući u nove rekonstruisane prostorije. "Kroz ovaj projekat škola će dobiti potpuno drugo lice. Rekonstrikcija je sveobuhvatna, tako da će se zameniti ograde, trotoar, poligon, a radiće se i na unutrašnjem enterijeru, pa ćemo pri završetku dobiti moderan i funkcionalan objekat. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj vlasti, ali i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, jer će zhvaljujući njihovom trudu naši đaci imati bolje uslove za učenje", rekao je Cheranić. Početak radova očekuje se na proleće, cilj je da da 1. septembra deca uđu u nov objekat. Takođe, rekonstruiše se i OŠ "Dr Dragiša Mišović", a očekuje se i renoviranje Opšte bolnice. Znatana sredstva uložena su u preventivnu infrastrukturu, i za saniranje šteta od elementaranih nepogoda. "Svi smo svedoci da je sliv zapdne Morave, napravio ogromne štete ranijih godina. Država je izdvojila sredstva, uklonili smo sve neuralgične tačke koje smo imali, a 1,6 milijardi dinara je izdvojeno za sanaciju svih oštećenih delova", rekao je Goran Puzović, direktor preduzeća Srbija vode. Sada su pred nama novi radovi, uskoro ćemo imati tri nova gradilišta u Čačku, i finasiraćemo izgradnju zaštitnog zida kod Borčeve hale, kako bi omogućili sportistiuma da mogu bezbedno da treniraju, rekao je on. Biće izgrađen nov sistem za navodnjavanje, za dve i po hiljade hektara, a novac je obezbeđen iz kredita Abu Dabija, dodao je. "Ono što je bitno za ovaj kraj a na čemu radimo, jeste Studija za zaštitu od velikih voda u slivu zapadne Morave, koja će u narednih godinu dana prikazati šta sve država mora uraditi u narednim godinama, kako bi građani živeli puno bezbednije i bez straha od poplava", istakao je Puzović.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=435195

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rekonstrukcija škola, bolnice i zaštita od poplava prioritet

ČAČAK - Lokalna samouprva potpisala je sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima ugovor o rekonstrukciji i potpunoj sanaciji Oš "Ratko Mitrović". Vrednost radova je 100 miliona i 96 hiljada dinara, a u narednih sedam dana grad Čačak treba da objavi javnu nabavku, da se potpiše ugovor sa izabranim izvođačem i da se krene sa radovima čim to dozvole vremenske prilike. Foto Tanjug/Z.Žestić, arhivaKompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/rekonstrukcija-skola-bolnice-i-zastita-od-poplava-prioritet/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rekonstrukcija škola, bolnice i zaštita od poplava prioritet

ČAČAK 11. oktobra (Tanjug) - Lokalna samouprva potpisala je sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima ugovor o rekonstrukciji i potpunoj sanacijiFoto: Tanjug/Z.Žestić, arhivaPodeliČAČAK 11. oktobra (Tanjug) - Lokalna samouprva potpisala je sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima ugovor o rekonstrukciji i potpunoj sanaciji Oš "Ratko Mitrović".Vrednost radova je 100 miliona i 96 hiljada dinara, a u narednih sedam dana grad Čačak treba da objavi javnu nabavku, da se potpiše ugovor sa izabranim izvođačem i da se krene sa radovima čim to dozvole vremenske prilike."Izuzetna saradnja sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima se nastavlja, ovaj projekat radimo više od godinu dana, početno smo krenuli sa 14 miliona dinara, za najosnovnije potrebe sanacije, a došli smo do preko 100 miliona dinara koji će biti uloženi u rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Milun Todorović.Direktor Oš "Ratko Mitrović", Đuro Ćeranić očekuje da će sledećeg 1. septembra đaci ući u nove rekonstruisane prostorije."Kroz ovaj projekat škola će dobiti potpuno drugo lice. Rekonstrikcija je sveobuhvatna, tako da će se zameniti ograde, trotoar, poligon, a radiće se i na unutrašnjem enterijeru, pa ćemo pri završetku dobiti moderan i funkcionalan objekat. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj vlasti, ali i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, jer će zhvaljujući njihovom trudu naši đaci imati bolje uslove za učenje", rekao je Ćeranić.Početak radova očekuje se na proleće, cilj je da da 1. septembra deca uđu u nov objekat.Takođe, rekonstruiše se i OŠ "Dr Dragiša Mišović", a očekuje se i renoviranje Opšte bolnice.Znatana sredstva uložena su u preventivnu infrastrukturu, i za saniranje šteta od elementaranih nepogoda."Svi smo svedoci da je sliv zapdne Morave, napravio ogromne štete ranijih godina. Država je izdvojila sredstva, uklonili smo sve neuralgične tačke koje smo imali, a 1,6 milijardi dinara je izdvojeno za sanaciju svih oštećenih delova", rekao je Goran Puzović, direktor preduzeća Srbija vode.Sada su pred nama novi radovi, uskoro ćemo imati tri nova gradilišta u Čačku, i finasiraćemo izgradnju zaštitnog zida kod Borčeve hale, kako bi omogućili sportistiuma da mogu bezbedno da treniraju, rekao je on.Biće izgrađen nov sistem za navodnjavanje, za dve i po hiljade hektara, a novac je obezbeđen iz kredita Abu Dabija, dodao je."Ono što je bitno za ovaj kraj a na čemu radimo, jeste Studija za zaštitu od velikih voda u slivu zapadne Morave, koja će u narednih godinu dana prikazati šta sve država mora uraditi u narednim godinama, kako bi građani živeli puno bezbednije i bez straha od poplava", istakao je Puzović.(Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: birnsrbija.rs

Link: http://birnsrbija.rs/uciniti-proces-izbora-novih-clanova-upravnih-odbora-rts-i-rtv-dostupnim-javnosti/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Učiniti proces izbora novih članova upravnih odbora RTS i RTV dostupnim javnosti

BIRN Srbija je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2004. godine u Beogradu. Bavimo se monitoringom i analizom društvenih i političkih procesa, posebno ulogom medija u njima. 11.10.2018 | 12:59 BIRN Srbija, zajedno sa 45 organizacija civilnog društva, podržava zahtev da se izbor novih članova upravnih odbora RTS i RTV učini dostupnim javnosti U ime građana zainteresovanih za stručno, odgovorno i transparentno upravljanje javnim medijskim ustanovama (JMU) 46 organizacija civilnog društva pozvalo je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da izbor novih članova upravnih odbora RTS i RTV učini otvorenim i dostupnim javnosti.Kako bi se izbegle kontroverze i prigovori delova stručne i najšire javnosti koje su obeležile prethodna imenovanja članova upravnih odbora JMU, organizacije civilnog društva pozivaju Savet REM-a da izbor učini transparentnim na sledeći način:• Po isteku roka za podnošenje kandidatura, objaviti na svom sajtu kriterijume izbora, radne biografije i eventualnu prateću dokumentaciju kandidata, kao i podatke o njihovim predlagačima (uz zaštitu ličnih podataka); • Organizovati javne razgovore s kandidatima u užem izboru; • Na sajtu REM-a objaviti zapisnik i snimak sednice Saveta REM-a na kojoj su birani novi članovi UO JMU, i obrazloženje odluka/izbora.Organizacije koje su podržale inicijativu: Alternativni centar za devojke, KruševacBeogradska otvorena školaBeogradski centar za ljudska pravaBIRN Srbija, BeogradBečejsko udruženje mladih - BUMCentar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA , BeogradCentar za humanističke studije, NišCentar za nove medije Liber, Novi SadEdukacioni centar LeskovacGrađanske inicijative, BeogradKomitet pravnika za ljudska prava - Yucom, BeogradMedia Reform Centar, NišOdbor za ljudska prava NišOdbor za ljudska prava NegotinPartneri za demokratske promene Srbija, BeogradSlavko Ćuruvija fondacija, BeogradSHARE Fondacija, BeogradToplički centar za ljudska prava i demokratiju, ProkupljeTransparentnost Srbija, BeogradZaječarska inicijativaA11-Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, BeogradAkademska inicijativa "Forum10", Novi PazarAsocijacija nezavisne kulturne scene BeogradCentar za istraživačko novinarstvo Kruševac - CINKCentar modernih veština, BeogradCentar za ljudska prava, NišCentar za prava Romkinja, NišCentar za razvoj građanskog društva Protecta, NišFemPlatz, PančevoGrađanski Forum Novi PazarGayten-LGBT, BeogradImpuls TutinJednakost organizacija za ljudska prava, BeogradKulturno oslobodilački pokret, NišLabris - organizacija za lezbejska ljudska prava, BeogradMedijski istraživački centar NišNacionalna koalicija za decentralizaciju, NišNarodni parlament, LeskovacOdbor za ljudska prava, ValjevoPONS fondacija, NišPROAKTIV, NišPraxis, BeogradSandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi PazarUdruženje eSigurnost, BeogradUdruženje građana Dijalog, ValjevoUdruženje građana Plant, Niš                                                

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: srpskaekonomija.rs

Link: https://www.srpskaekonomija.rs/vesti/10/1//9775/Za-godinu-dana-sedam-miliona-automatskih-overa-zdravstvenih-kartica

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Za godinu dana sedam miliona automatskih overa zdravstvenih kartica

Za godinu dana sedam miliona automatskih overa zdravstvenih karticaBeogradSrpska ekonomijaVlada Republike Srbije saopštila je da je automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja u proteklih 365 dana, od kako je uvedena u oktobru 2017. godine, omogucena za više od 5,5 miliona osiguranika, a izvršeno je ukupno sedam miliona automatskih overa.Automatska overa zdravstvenih kartica je još jedan od mehanizama u modernizaciji javne uprave i deo je mera kojima se uvodi elektronska uprava u državi.Omogucava bržu i jednostavniju overu isprava o zdravstvenom osiguranju, samo na osnovu podataka da je doprinos uplacen, bez odlaska na šalter i dostavljanja razlicite dokumentacije.Uvodenjem automatske overe zdravstvenih kartica, Vlada je ispunila obecanje i rasteretila poslodavce i gradane, štedeci im vreme odlaska i cekanja na šalterima Republickog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).RFZO je u oktobru prošle godine uveo mogucnost automatske overe zdravstvenih kartica za osobe angažovane kod poslodavca, korisnike penzija, decu do 18 godina života, trudnice i porodilje, lica koja su starija od 65 godina, korisnike novcane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i clanove porodica ovih kategorija osiguranika, i druge.U martu ove godine, automatska overa omogucena je i za preduzetnike, poljoprivrednike, sveštenike, verske službenike, inostrane penzionere, samostalne umetnike, zaposlene kod fizickih lica (koji nemaju PIB) i one koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o razmeni strucnjaka ili sporazumu o medunarodnoj tehnickoj saradnji.Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja znaci da informacioni sistem RFZO preuzima podatke Poreske uprave o uplacenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vrši overu.Kontinuiranim uvodenjem novih i unapredenjem postojecih elektronskih servisa, Vlada Srbije uspostavlja elektronsku upravu, koja je u funkciji gradana i privrede i istovremeno je važan mehanizam u borbi protiv korupcije.Vlada Srbije pozvala je gradane da na sajtu RFZO www.rfzo.rs, provere da li im je kartica zdravstvenog osiguranja overena i do kada.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1753641-obavestenje-o-zakljucenom-okvirnom-sporazumu-za-javnu-nabavku-broj-12-18/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obaveštenje o zaključenom okvirnom sporazumu za javnu nabavku broj 12/18

GRAD BEOGRADSlužba za centralizovane javne nabavke i kontročetvrtak, 11. oktobar 2018.Služba za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavkiGRAD BEOGRADSlužba za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavkiBeograd, Kraljice Marije 1OBAVEŠTENJE O ZAKLJUENOM OKVIRNOM SPORAZUMUza centralizovanu javnu nabavku broj 12/18, dobra - Cmrznuta riba  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: srpskaekonomija.rs

Link: https://www.srpskaekonomija.rs/vesti/10/1//9776/Javna-rasprava-o-Nacrtu-zakona-o-javnim-nabavkama

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim nabavkama

Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim nabavkamaBeogradSrpska ekonomijaU Privrednoj komori Srbije održan je drugi po redu Okrugli sto ''Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o javnim nabavkama'' koji u okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o javnim nabavkama organizuje Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke i Privredna komora Srbije.Prisutnim ucesnicima javne rasprave koja je održana u PKS 10. oktobra, predstavnicima narucilaca i privrednicima, prezentovana su rešenja predložena u tekstu Nacrtu zakona koja su usaglašena sa direktivama i drugim aktima Evropske unije u oblasti javnih nabavki.Imajuci u vidu znacaj Zakona o javnim nabavkama za poslovanje privrednih subjekata na teritoriji Republike Srbije, nakon prezentovanih rešenja sprovedena je diskusija i razmena mišljenja, a sve u cilju iznalaženja najboljih i najcelishodnijih zakonskih rešenja, saopštila je PKS.Nakon održanih okruglih stolova u Novom Sadu i Beogradu, završni skup na ovu temu održace se u petak, 12. oktobra 2018. godine u Nišu.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/medijima-novac-dodeljen-za-partijsku-podobnost/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Medijima novac dodeljen za partijsku podobnost

Ministarstvo kulture i informisanja dodelio je medijima državni novac, ne za javni interes kako bi trebalo, već za političku i partijsku podobnost i naklonost vlasti.Foto: Medija centar  Najviše novca na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, na republičkom nivou kao i na lokalu, dobili su mediji koji ni ne kriju da su provladini, ukazano je na jučerašnjoj konferenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Tim rečima je Svetozar Raković, genrealni sekretar NUNS, otpočeo kritike na račun konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja koji je ove godine sprovelo Ministarstvo kulture i infomrisanja. On je istakao da je ovo ministarstvo u prethodnim godinama bilo primer i uzor dobre prakse u sprovođenju konkursa ali da su sada napravljene iste neregularnosti koje se već godinama pojavljuju na lokalnim konukursima. Najveći prostor za zloupotrebe u ovim procedurama, ističe Raković, stvara se izborom nestručnih ljudi za članove komisija koje odlučuju o dodeli sredstava. - Ako tamo ne sede ljudi od digniteta, autoriteta i kredibiliteta koji znaju šta je projektno finasiranje i javni interes u medijima, nego se dovode ljudi iz nekih fantomskih organizacija, formalno registrovanih kao medijska udruženja o čijim aktivnostima se ništa ne zna javno a neka od njih su osnovana neposredno pre konkursa, kada takvi ljudi odlučuju o javnom novcu dobijate porazne rezultate, naglašava on. Ovakve situacije koje su več ponavljaju bez izuzetaka, upozorava Raković, dešavaju se na štetu ozbiljnih profesionalnih i odgovornih medija koji se polako gase. Raković je naglasio da ovaj konkurs potvrruje ono što su NUNS i NDNV govorili, a to je da se radi o "organizovanom kriminalnom poduhvatu". Nedim Sejdinović, Predsednik NDNV, ističe da novinarska i medijska udruženja, kada su se zalagala za projektno finansiranje, "ni u najgorim noćnim morama" nisu zamišljala da će se taj mehanizam pretvoriti u svoju suprotnost, kako je učinjeno. On je, međutim, ukazao da država na druge načine, kroz javne nabavke, oglašavanje, sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji, promociji, ulaže mnogo veći novac u medije. U komisijama za dodelu novca i Đura Mornar Glavni i odgovorni urednik televizije T1 Dušan Vojvodić, koji se takođe bavio analizom ovih konkursa, podsetio je na brojne otkrivene neregularnosti u vezi sa firmama koje su dobile najviše novca, kao i da se zanimljive promene u njihovom poslovanju još uvek otkrivaju. On je podsetio na slučaj firme "Essentis", o kome su i UNS i Danas pisali, koja je dobila najviše novca na konkursu a koja je ubrzo preprodata. "Firma bez ijednog zaposlenog, prihoda i rashoda, sa 4,9 miliona državnog novca je promenila vlasnika, rekao je Vojvodić i napomenuo da je to Vladimir Đurić, poznatiji kao Đura Mornar iako on demantuje da je vlasnik firme. "On je ujedno bio član jedne od komisija koje su dodeljivale novac", podsetio je Vojvodić. konkurs, mediji, nezakonito, udruzenja, vladan vukosavljevicBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2998675-novi-pazar-cuva-uspomenu-na-majku-srebrenice-plato-u-ovom-gradu-ce-nositi-ime-po-hatidzi-mehmedovic

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Pazar čuva uspomenu na "Majku Srebrenice": Plato u ovom gradu će nositi ime po Hatidži Mehmedović

- Plato iza novopazarskog Kulturnog centra nosiće ime po predsednici udruženja "Majke Srebrenice" - saopšteno je posle donošenja odluke Gradskog veća Novog Pazara | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   - Plato iza novopazarskog Kulturnog centra nosiće ime po predsednici udruženja "Majke Srebrenice" - saopšteno je posle donošenja odluke Gradskog veća Novog PazaraSkandal u Beču! Srbija i Španija napustile skup zbog Kosova- Jednako važno je da smo na današnjoj sednici usvojili četrnaestu izmenu plana javnih nabavki, koja podrazumeva da ćemo do kraja godine asfaltirati novih 16 ulica na teriroriji Novog Pazara. Vrednost projekta je preko 85 miliona dinara a uz ranije potpisane ugovore za uređenje 67 ulica, dolazimo do zaključka da je u pogledu ulaganja u infrasatrukturu, ovo najuspešnija godina u istoriji Novog Pazara. Naš grad je najveće gradilište, ne samo u Sandžaku već u zemlji. Nadamo se da će nam vremenske prilike ići na ruku, kako bi sve što je planirano bilo i završeno do kraja godine - rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.Odlukom Gradskog veća Novog Pazara, plato iza novopazarskog Kulturnog centra nosiće ime po predsednici udruženja "Majke Srebrenice", rahmetli Hatidži Mehmedović .(Telegraf.rs)      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/poziv-rem-u-da-izbor-clanova-upravnih-odbora-javnih-servisa-otvore-za-javnost/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Poziv REM-u da izbor članova upravnih odbora javnih servisa otvore za javnost

Tekst pisma organizacija civilnog društva Regulatornom telu za elektronske medije prenosimo u celini: U ime građana zainteresovanih za stručno, odgovorno i transparentno upravljanje našim javnim medijskim ustanovama (JMU11. okt 2018.Povodom konkursa za izbor jednog člana Upravnog odbora RTS i dva člana Upravnog odbora RTV, Savetu Regulatornog tela za elektronske medije se obratilo 46 organizacija civilnog društva sa željom da se izbegnu kontroverze koje su obeležile prethodna imenovanja članova UOTekst pisma organizacija civilnog društva Regulatornom telu za elektronske medije prenosimo u celini:U ime građana zainteresovanih za stručno, odgovorno i transparentno upravljanje našim javnim medijskim ustanovama (JMU), a da bi izbegli kontroverze i prigovore delova stručne i najšire javnosti koje su obeležile prethodna imenovanja članova upravnih odbora JMU, pozivamo vas da proces izbora novih članova upravnih odbora RTS i RTV učinite otvorenim i dostupnim javnosti na sledeći način:Po isteku roka za podnošenje kandidatura, objavite na svom sajtu kriterijume izbora, radne biografije i eventualnu prateću dokumentaciju kandidata, kao i podatke o njihovim predlagačima (uz zaštitu ličnih podataka);Organizujete javne razgovore s kandidatima u užem izboru;Na sajtu REM-a objavite zapisnik i snimak sednice Saveta REM na kojoj su birani novi članovi UO JMU, i obrazloženje odluka/izbora.Sa uverenjem da i vi, kao i drugi državni organi, nezavisna i regulatorna tela možete i više od propisanog minimuma, nudimo saradnju - posebno oko javnih razgovora s kandidatima, jer se nadamo da će među njima biti i predstavnika manjinskih grupa, i onih koji dolaze iz dosad nezastupljenih, zapostavljenih delova Srbije.Povezane pričeAlternativni centar za devojke, KruševacBeogradska otvorena školaBeogradski centar za ljudska pravaBIRN Srbija, BeogradCentar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA , BeogradCentar za humanističke studije, Niš Centar za nove medije Liber, Novi SadEdukacioni centar LeskovacKomitet pravnika za ljudska prava - Yucom, BeogradMedia Reform Centar, NišOdbor za ljudska prava NišOdbor za ljudska prava NegotinPartneri za demokratske promene Srbija, BeogradSlavko Ćuruvija fondacija, BeogradToplički centar za ljudska prava i demokratiju, Prokuplje Transparentnost Srbija, Beograd  A11-Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, BeogradAkademska inicijativa "Forum10", Novi PazarAsocijacija nezavisne kulturne scene BeogradCentar za istraživačko novinarstvo Kruševac - CINKCentar modernih veština, BeogradCentar za ljudska prava, NišCentar za prava Romkinja, NišCentar za razvoj  građanskog društva Protecta, NišFemPlatz, PančevoJednakost organizacija za ljudska prava, BeogradKulturno oslobodilački pokret, NišLabris - organizacija za lezbejska ljudska prava, BeogradMedijski istraživački centar NišNacionalna koalicija za decentralizaciju, NišNarodni parlament, LeskovacOdbor za ljudska prava, ValjevoPONS fondacija, NišSandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi PazarUdruženje eSigurnost, Beograd                                              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2998650-spomenik-prirode-kamenicki-park-u-novom-ruhu-foto

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Spomenik prirode - Kamenički park u novom ruhu (FOTO)

Kamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   Foto: Jaroslav PapZahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište. Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka.Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2 .Foto: Jaroslav PapKamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović .- Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravljamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina - naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.- Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život - kazao je novosadski gradonačelnik.Foto: Jaroslav PapPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha. Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP ''Gradsko zelenilo'' Novi Sad.(Telegraf.rs/ PR)              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: slavkocuruvijafondacija.rs

Link: http://www.slavkocuruvijafondacija.rs/poziv-rem-u-da-izbor-clanova-upravnih-odbora-javnih-servisa-otvore-za-javnost/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Poziv REM-u da izbor članova upravnih odbora javnih servisa otvore za javnost

U ime građana zainteresovanih za stručno, odgovorno i transparentno upravljanje našim javnim medijskim ustanovama (JMU), a da bi izbegli kontroverze i prigovore delova stručne i najšire javnosti koje su obeležile prethodna imenovanja članova upravnih odbora JMU, pozivamo vas da proces izbora novih članova upravnih odbora RTS i RTV učinite otvorenim i dostupnim javnosti na sledeći način:- Po isteku roka za podnošenje kandidatura, objavite na svom sajtu kriterijume izbora, radne biografije i eventualnu prateću dokumentaciju kandidata, kao i podatke o njihovim predlagačima (uz zaštitu ličnih podataka);- Organizujete javne razgovore s kandidatima u užem izboru;- Na sajtu REM-a objavite zapisnik i snimak sednice Saveta REM na kojoj su birani novi članovi UO JMU, i obrazloženje odluka/izbora.Sa uverenjem da i vi, kao i drugi državni organi, nezavisna i regulatorna tela možete i više od propisanog minimuma, nudimo saradnju - posebno oko javnih razgovora s kandidatima, jer se nadamo da će među njima biti i predstavnika manjinskih grupa, i onih koji dolaze iz dosad nezastupljenih, zapostavljenih delova Srbije.Očekujući vaš odgovor,Građani za medije Alternativni centar za devojke, KruševacBeogradska otvorena školaBeogradski centar za ljudska pravaBIRN Srbija, BeogradBečejsko udruženje mladih - BUM Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA , BeogradCentar za humanističke studije, Niš Centar za nove medije Liber, Novi SadEdukacioni centar LeskovacGrađanske inicijative, BeogradKomitet pravnika za ljudska prava - Yucom, BeogradMedia Reform Centar, NišOdbor za ljudska prava NišOdbor za ljudska prava NegotinPartneri za demokratske promene Srbija, BeogradSlavko Ćuruvija fondacija, BeogradSHARE Fondacija, Beograd Toplički centar za ljudska prava i demokratiju, Prokuplje Transparentnost Srbija, Beograd Zaječarska inicijativa Inicijativi se pridružuju: A11-Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, BeogradAkademska inicijativa "Forum10", Novi PazarAsocijacija nezavisne kulturne scene BeogradCentar za istraživačko novinarstvo Kruševac - CINKCentar modernih veština, BeogradCentar za ljudska prava, NišCentar za prava Romkinja, NišCentar za razvoj građanskog društva Protecta, NišFemPlatz, PančevoGrađanski Forum Novi PazarGayten-LGBT, BeogradImpuls TutinJednakost organizacija za ljudska prava, BeogradKulturno oslobodilački pokret, NišLabris - organizacija za lezbejska ljudska prava, BeogradMedijski istraživački centar NišNacionalna koalicija za decentralizaciju, NišNarodni parlament, LeskovacOdbor za ljudska prava, ValjevoPONS fondacija, NišPROAKTIV, NišPraxis, BeogradSandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi PazarUdruženje eSigurnost, BeogradUdruženje građana Dijalog, ValjevoUdruženje građana Plant, Niš                                            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:754361-Kamenicki-park-postao-oaza-mira-FOTO

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kamenički park postao oaza mira (FOTO)

Decenijama zapušten najstariji park u Novom Sadu dobio novo ruho. Grad i Pokrajina zajedno u prvu fazu obnove uložili 70 miliona dinara, u drugu fazu biće uloženo još tolikoZavršena je prva faza radova na uređenju parkovske infrastrukture, vredna 70 miliona dinara. Park je dobio novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6.238 m2 .PROČITAJTE JOŠ - Vojvođanske priče: Kamenički park u moru kamelijaDuž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. Postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku,sređeno je dečje igralište.U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze.- Već je obezbeđen novac za drugu fazu, uskoro će biti raspisana javna nabavka.Kreće nova investicija takođe od 70 miliona dinara. -kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je danas zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem posetio obnovljeni park.PROČITAJTE JOŠ - Kamenički park: Sjaj zelene oazeMirović je naglasio da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava projekte Grada.- Zajednički cilj nam je da Novi Sad napreduje - rekao je Mirović i najavio da su za sledeću godinu spremni zajednički projekti iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture.              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: nsreporter.rs

Link: https://www.nsreporter.rs/2018/10/kamenicki-park-od-sada-moderniji/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kamenički park od sada moderniji

NOVI SAD - Zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu NOVI SAD - Zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište. Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2 . Kamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.- Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravljamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina - naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.- Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život - kazao je novosadski gradonačelnik.Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha. Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad.    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2998675-novi-pazar-cuva-uspomenu-na-majku-srebrenice-plato-u-ovom-gradu-ce-nositi-ime-po-hatidzi-mehmedovic

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Pazar čuva uspomenu na "Majku Srebrenice": Plato u ovom gradu će nositi ime po Hatidži Mehmedović

- Plato iza novopazarskog Kulturnog centra nosiće ime po predsednici udruženja "Majke Srebrenice" - saopšteno je posle donošenja odluke Gradskog veća Novog Pazara | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   - Plato iza novopazarskog Kulturnog centra nosiće ime po predsednici udruženja "Majke Srebrenice" - saopšteno je posle donošenja odluke Gradskog veća Novog PazaraSkandal u Beču! Srbija i Španija napustile skup zbog Kosova- Jednako važno je da smo na današnjoj sednici usvojili četrnaestu izmenu plana javnih nabavki, koja podrazumeva da ćemo do kraja godine asfaltirati novih 16 ulica na teriroriji Novog Pazara. Vrednost projekta je preko 85 miliona dinara a uz ranije potpisane ugovore za uređenje 67 ulica, dolazimo do zaključka da je u pogledu ulaganja u infrasatrukturu, ovo najuspešnija godina u istoriji Novog Pazara. Naš grad je najveće gradilište, ne samo u Sandžaku već u zemlji. Nadamo se da će nam vremenske prilike ići na ruku, kako bi sve što je planirano bilo i završeno do kraja godine - rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.Odlukom Gradskog veća Novog Pazara, plato iza novopazarskog Kulturnog centra nosiće ime po predsednici udruženja "Majke Srebrenice", rahmetli Hatidži Mehmedović .(Telegraf.rs)??11.10.2018 19:16Šamara nas i ponižava kako ko stigne. A mi i dalje mudro i hrabro ćutimo i okrećemo ko zna koji po redu obraz. E zato smo sve manji i manji, a ne zato što nam neko smeta ili nekog mrzimo. Možda i treba tako. Možda i treba da ponovo krenemo iz beogradskog pašaluka. Ali ovaj put sa velikim iskustvom.          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Slovenija: Policija istražuje korupciju u zdravstvu

Slovenija: Policija istražuje korupciju u zdravstvuLJUBLJANA, 12. oktobra (Tanjug) - Istražitelji slovenačkog Nacionalnog istražnog biroa (NBI) u četvrtak su sproveli kućne pretrese u više gradova, vezane za prijave za korupciju u zdravstvu prilikom nabavke medicinske opreme i materijala.Policija je objavila da je pod sumnjom deset fizičkih osoba i dve firme čiji su poslovni i privatni prostori na području Ljubljane, Maribora, Kranja, Novog Mesta i Celja pregledani i obavljena ispitivanja, javila je agencija STA.U istrazi učestvuje 55 istražitelja, navela je slovenačka agencija.Tokom pretresa traženi su dokazi o nedozvoljenom primanju ili davanju poklona, saopštila je policija, navodeći da istraga još traje.Sumnja se da je krivičnim delima imovinska korist koju su osumnjičeni stekli veća od sto hiljada evra.Mediji navode da je istraga koncentrisana na nabavku medicinske opreme za neke bolnice po visokim cenama, pri čemu se posebno ističe nabavka stentova za vene prilikom kardioloških operacija.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: vesti-online.com

Link: https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/713509/Lekari-i-dalje-sahranjuju

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Lekari i dalje sahranjuju

Doktor Borko Josifovski, koji je 2006. progovorio o malverzacijama u beogradskoj Hitnoj pomoći i sprezi sa privatnim pogrebnicima, smatra da to kriminalno jezgro do danas nije ni dirnuto! On je 12 godina prolazio kroz pakao, od smene sa mesta direktora Hitne pomoći, otkaza, pretnji smrću i dugog suđenja koje je tek sada okončano u njegovu korist. U vreme kada je otkrio korupciju, kaže, očito je morao da bude uklonjen, jer nije bio poželjan neko ko će da govori o svemu i ometa krađu i kriminal!- Na moje navode nije reagovalo ni Ministarstvo zdravlja, ni tužilaštvo, policija nije pokrenula istragu, a jedan inspektor je čak falsifikovao podatke da bi zataškao aferu - kaže ovaj doktor koji u rukama ima odluku suda da mu je naneta šteta otkazom i činjenicom da nije postupano po njegovim prijavama.U malverzacije je Josifovski posumnjao kada su ljudi počeli da se žale zaštitniku pacijenata tvrdeći da pogrebnici dolaze brzo posle, ili gotovo istovremeno sa zdravstvenom ekipom. Javila se i sumnja da se ne ukazuje pomoć po protokolu hitne medicine, pa je pisao Ministarstvu zdravlja. Ostao je bez odgovora, ali nije stao, već je sazvao konferenciju za novinare i izneo navode koji uopšte nisu ispitani, a on je smenjen sa mesta direktora Hitne pomoći, a potom je dobio otkaz.Policija nije reagovala, a policijski službenik koji je falsifikovao podatke da bi se afera zataškala, prema rečima doktora, jeste inspektorka koja je sada šef grupe za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu zdravlja! Privatnu krivičnu prijavu za teško delo protiv zdravlja podneo je protiv dva lekara, a zbog zataškavanja slučaja i protiv tadašnjeg ministra zdravlja i direktora Hitne pomoći koji je došao posle njega.- Direktor koji mi je dao otkaz branio je tu kriminalnu grupu, a kasnije je bio direktor Torlaka i predsedavao Etičkim komitetom zdravstvene komore. Sadašnji direktor Hitne pomoći, koji je učestvovao u svemu protiv mene, i dalje je na funkciji, kao da mu je posao da sve sačuva - kaže Josifovski i dodaje da je i direktorka Torlaka pripadala istom miljeu.- Ministarstvo zdravlja je u obrazloženju mog otkaza navelo da sam neproverenim informacijama ugrozio rad Hitne službe i uznemirio javnost, ali su sve kasnije istrage dokumentovale ono što sam govorio. U arhivi Ministarstva, međutim, nema prijave protiv mene, što pokazuje da sam otkaz dobio na osnovu lažnog faksa iz Ministarstva, poslatog zbog propusta koji se dešavao mesec dana kasnije - kazao je dr Josifovski.Zato smatra da u okviru državnog sistema postoji kriminogena mreža koja ne dozvoljava da istina izađe na videlo.- A dešavala su se teška dela protiv zdravlja. Ljudi su gubili glavu zbog korupcije i kriminala - istakao je dr Josifovski.Bivši direktor Hitne pomoći govorio je i o finansijskim proneverama u službi na čijem je čelu ranije bio. Gradska budžetska inspekcija je, prema njegovim rečima, nalazila mahinacije koje sigurno podležu Krivičnom zakoniku, a policija da je Josifovski zloupotrebio službeni položaj, jer se u vreme dok je bio direktor plata medicinskim tehničarima delila po višem koeficijentu nego od onog po uredbi iz 2001. godine.- To je bilo bez osnova i po spisima se videlo da koeficijente nisam menjao, ali je tužilaštvo pokrenulo istragu i protiv mene i protiv dva direktora protiv kojih sam podneo prijave za višemilionske pronevere - otkriva Josifovski i dodaje da je velika stvar što je javnost najzad saznala istinu o ovom slučaju.O finansijskim malverzacijama Josifovski je obaveštavao ne samo resor zdravstva, već ih je dokumentovao Agenciji za borbu protiv korupcije.- Reč je o milionskim svotama kojima je oštećen Fond za naduvavanje cena usluga koje su se pružale Hitnoj pomoći, velike mahinacije na tenderima i fiktivna zapošljavanja - otkriva dr Borko Josifovski.D. Dekić - Vesti            

----------------------------------------------------------