Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 13.10.2018

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Zivanović

Teme: Korupcija

Naslov: Josifovski: Lončarov predlog iznuđen pod pritiskom j avnosti

Bivši direktor beogradske Hitne pomoći, koji je otkrio aferu saradnje lekara i pogrebnika, o predlogu ministra zdravlja da bude na čelu antikorupcijskog tmi

Josifovski: Lončarov predlog iznuđen pod pritiskom j avnosti

Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog

postupka protiv mene Šefica

antikorupcijskog timau

Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka

policije, kojaje u svojoj istrazi podmetala lažne dokaze, sa ciljem dase afera prikrije

Beograd /// Rekao bih da je poziv ministra zdravlja Zlatibora Lončara, i ponuda da ja ubuduće vodim antikorupcijski resor, bio iznuđen pod pritiskom javnosti - kaže za Danas Borko Josifovski, bivši direktor beogradske Hitne pomoći, koji je 2005. godine ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika. Viši sud u Beogradu je nedavno presudio u njegovu korist, ali ne u vezi slučaja na koji je ukazao, već na posledice koje su iz toga proizašle, a to je, između ostalog, gubitakposla.

Josifovski je pre 13 godina obavestio Ministarstvo zdravlja i inspekciju o svojim saznanjima da nakon odlaska ekipe hitne pomoći sa adrese porodice koja je zvala zbog teško bolesnog ukućanina, koji je u međuvremenu preminuo, dolaze predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge. Adrese porodica su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu. Nakon toga, Josifovski je „nagrađen" otkazom, dobijao je pretnje smrću, a slučaj koji je prijavio nikada nije dobio sudski epilog. Nakon što je Viši sud u Beogradu nedavno utvrdio da je bilo propusta u istrazi i da je bivši direktor Hitne pomoći oštećen, slučaj je ponovo dospeo u žižu javnosti, a Josifovski je dobio ponudu od ministra Zlatibora Lončara da bude na čelu antikorupcijskog tela Ministarstva zdravlja. • Da li ste doneli odluku o predlogu ministra Lončara?

- Kada sam na kraju, pred kamerama, rekao da ću razmisliti, to se odnosilo samo na način na koji bi trebalo saopštiti odgovor. Pošto je ponuda bila javna, onda smatram da bi i odgovor trebalo da bude takav. Javnost će vrlo brzo čuti moje mišljenje otoj ponudi.

  • Kako ocenjujete njegov poziv da se pridružite antikorupcijskom telu ministarstva, nakon vaše višegodišnje borbe i tek posle presude Višeg suda?

- Moja borba pred sudovima je trajala 12 godina, a poznato je već da je ona započela zbog zataškavanja afere trgovine smrću izmeću lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnika, od strane Ministarstva zdravlja. Ni za vreme ove vlasti, sve do pre neki dan, nije bilo nikakvog oglašavanja u vezi s ovom monstruoznom aferom, gde se pomoć nije pružala umirućim pacijentima. Rekao bih zato da je taj poziv ministra i ponuda da ja ubuduće vodim antikorupcijski resor, bio iznuđen pod pritiskom javnosti. U svakom slučaju, bio je to veleobrt u stavu Ministarstva zdravlja prema meni. • Mislite li da će „slučaj" hitne pomoći biti rešen, iako je pravno završen?

- Ministarjejavnoobećaodaćesvi oni koji su učestvovali u toj aferi, odnosno u njenom prikrivanju i mom progonu, biti zakonski procesuirani. Afera je u potpunosti dokumentovana i to je, bez ikakve dileme, poznato u Ministarstvu zdravlja. A šta će se u vezi sa tim zaista dešavati, Pištaljka će redovno obaveštavati javnost. • Dešavaju li se i dalje takve stvari, na koje ste ukazali pre 13 godina?

- Ako krivci do sada nisu odgovarali, onda ne vidim zašto bi se sa tako unosnim poslom prestajalo. Sa druge strane, na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala lažne dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori. Na kraju, svedoci smo da se s vremenanavremepojavljuju vesti daje ekipa Hitne pomoći kasnila i da su se odmah posle njih na mestu akcidenta stvorili privatni pogrebnici. Uostalom i u javnosti se od strane zvaničnika te ustanove, spekulisanjem sa brojem intervencija, stvara takva klima da su ekipe preopterećene. Nikada se, naime, ne prezentuje koliko je u toku jedne 12- časovne smene, bilo raspoloživih lekarskih ekipa. • Ako ne prihvatite predlog ministra Lončara, da li ćete se i dalje, i na koji način, baviti korupcijom?

- Mislim da je sistemska korupcija u zdravstvu glavni problem i uzrok pojedinačnih kažnjivih dela u zdravstvu, zbog čega trpe pacijenti. Moj predlog, kao člana radne grupe za izradu antikorupcijske strategije u našem zdravstvu je zvanično usvojen još pre nekoliko godina. Nadležne samo treba podsećati da je potrebno da se pred zdravstvenim Fondom izjednače državna i privatna praksa i onda više pacijenti neće duplo plaćati za lekarsku uslugu, niti će biti lista čekanja Ukidanje koruptivnih odrednica iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti je nešto za šta se treba prioritetno boriti i mislim da u tome mediji mogu da odigraju ključnu ulogu.

čai

Katarina Zivanović

Fmgirana borba protiv korupcije Ako se uzme u obzir da je veliki broj afera iz prošlosti u zdravstvu potpuno dokumentovan, a da nijedna nije dobila svoj epilog, onda je i rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja, po mom mišljenju, samo fingiranjeborbeprotiv korupcije. Potrebna je samo politička volja da bi državni organi, čija je nadležnost borba protiv kriminala i korupcije, bili efikasni kaže Borkojosifovski.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Oduzeto 1,2 miliona evra zbog pranja novca

Oduzeto 1,2 miliona evra zbog pranja novca

Beograd /// Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je od fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića privremeno oduzeto 1.275.625 evra zbog sumnje da se radi o protivpravnoj imovinskoj koristi stečenoj izvršenjem krivičnih dela pranja novca. U nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, Tužilaštvo za organizovani kriminal je, u saradnji sa drugim nadležnim službama, izvršilo pretrese stanova, lokala i sefova Jankovića i Veljkovića, dodaje se u saopštenju. Osim novca, za sedam luksuznih stanova i lokal, koji se nalaze u Nišu i Beogradu, doneta je naredba o zabrani raspolaganja. D. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Danas     Strana: 1,8

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš

Posle tri meseca čekanja Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo odgovor Danasu

MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš

MUP ne zna koliko

građana Srbije ima pasoš

U ODGOVORU

NAŠEM LISTU, MUP PIŠEDAJE

INFORMACIJA OD JAVNOG ZNAČAJA ONA KOJAJE SADRŽANAU ODREĐENOM DOKUMENTU, A MUP NEMA NIJEDAN DOKUMENT KOJI SADRŽI BROJ IZDATIH PASOŠA UMUP-U

DOSLOVNO KAŽU DA Bi DAVANJE INFORMACIJA

"PODRAZUMEVALO IZRADU NOVOG DOKUMENTA U VIDU DAVANJA

ODGOVORA NA PITANJA", ŠTO -"NIJE OBAVEZA ORGANA VLASTI DA ČINI"

Posle tri meseca čekanja Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo odgovor Danasu šnjih poslova ne raspolaže konkretnim podatkom koliko građana Srbije ima pasoš i koliko njih ga je u poslednjih godinu dana koristilo. Posle tri meseca čekanja odgovora na ova pitanja MUP je Danasu 3. oktobra poslao pismeni odgovor, u kom navode, da oni te podatke nemaju, odnosno da "ne poseduju dokument koji sadrži tražene informacije".

Pitanja smo prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uputili MUP-u 4. jula, a kako odgovor nismo dobili u roku od 15 dana, žalili smo se i Povereniku koji im je naložio da nam dostave tražene informacije. Uprkos tome, odgovor nije stigao, te smo ista pitanja MUP-u prosledili još jednom 17. avgusta. U odgovoru, na kom je datum 10. septembar, ali koji je na adresu naše redakcije stigao tek 3. oktobra, MUR između ostalog citirajući odredbu pomenutog Zakona, navodi kako je "informacija od javnog značaja ona kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu i u vezi sa radom organa javne vlasti sadržana u određenom dokumentu".

Kako se dalje navodi u odgovoru, podrazumeva se da je informacija od javnog značaja, kao takva, već nastala u radu i da je sadržana u određenom dokumentu organa javne vlasti.

- Ovo Ministarstvo ne poseduje dokumenta koja sadrže tražene informacije, a dostavljanje traženih dokumentacija odnosno traženih podataka podrazumevalo bi izradu novog dokumenta u vidu davanja odgovora na pitanja, što nije obaveza organa vlasti da čini - ističe se u odgovoru Odeljenja zaobradu podataka, pritužbe i saradnju sa nezavisnim telima MUP.

Objašnjavajući zbog čega neće da nam odgovore na postavljena pitanja, u MUP-u za Danas ističu da Ministarstvo prema Zakonu nema obavezu da "sačinjava nov dokument koji sadrži traženu informaciju, izrađuje nov izveštaj, daje tumačenje ili da vrši bilo kakvu analizu". Lj. Bukvić

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Lj. Petrović

Teme: Korupcija

Naslov: Prelomna tačka u borbi protiv sistemske korupcije

OSTAJU NERAZREŠENE AFERE I POSLE PRVE PRESUDE U KORIST UZBUNjIVAČA (3]

Prelomna tačka u borbi protiv sistemske korupcije

Presuda koju je Viši sud u Beogradu doneo prošle nedelje u korist uzbunjivača dr Borka Josifovskog bila je do sada nezamisliva i stoga je presedan i prelomna tačka u borbi protiv sistemske korupcije, smatraju u Nevladinoj organizaciji “Doktori protiv korupcije”, čiji je član i dr Josifovski. Koordinator “Doktora protiv korupcije” dr Draško Karađinović ocenjuje da ova presuda pokazuje da uzbunjivač danas u Srbiji može da dobije potvrdu od suda da je bio žrtva progona od strane državnih institucija.

- Osim što donosi izvanredno ohrabrenje ljudima koji ukazuju na korupciju i zloupotrebe u organima vlasti, ovakva presuda predstavlja i prve opipljive znake ozdravljenja i konsolidacije srpskog pravosuđa posle katastrofalne reforme sudstva iz protekle decenije. Ovime se daju realni, a ne kao često do sada samo deklarativni temelji za konstituisanje pravne države po evropskim standardima - kaže dr Karađinović. - Sudbina časne lekarke, dr Bojane Bokorov koja je 2009. ukazala i dokazala masovnu trgovinu listama čekanja na zračenja obolelih od raka na Instututu za onkologiju Vojvodine, primer je dugogodišnjeg institucionalnog progona od strane tadašnjih pokrajinskih vlasti. Uprkos statusu uzbunjivača i zvanju docenta, izbačena je s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Sve do 2016. i promene u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, na svom radnom mestu radioterapeuta na Institutu za onkologiju Vojvodine trpela je kontinuiranu odmazdu, maltretiriranje i zastrašivanje, stalno na ivici otkaza - nvodi dr Karađinović.

Prema njegovim rečima, svi ti događaji ostavili su teške zdravstvene i profesionalne posledice na dr Bokorov, a kaže kako se “Doktori protiv korupcije” snažno zalažu za to da ova hrabra žena bar danas, skoro deset godina od ukazivanja na korupciju s tragičnim posledicama za mnoge obolele teške bolesnike, dobije zasluženo priznanje od društva.

- Istovremeno, zalažemo se kod osnivača preko Pokrajinskog sekratarijata za visokoškolsko obrazovanje, da oni koji su bili članovi dekanskog kolegijuma koji je izbacio dr Bokorov s Medicinskog fakulteta budu javno imenovani, i da ako već nemaju moralnog kapaciteta da se sami sklone, budu suspendovani s funkcija u toj univerzitetskoj ustanovi - dodaje dr Karađinović.

Presudu Višeg suda on smatra i dokazom nove društvene klime, te ocenjuje kako je nezamislivo da u pravnoj državi kakvoj se teži, progonitelj lekara uzbunjivača ima rukovodeću, istaknutu funkciju u obrazovnoj ustanovi koja školuje mlade lekare.

- Ova presuda morala bi da podstakne novosadsko tužilaštvo da konačno reaguje u skladu sa zakonom i pokrene istražni postupak o aferi trgovine listama čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju. Ako smo mi, sa skromnim mogućnostima jedne samofinansirajuće nevladine organizacije uspeli da prikupimo dovoljno čvrstih dokaza da Agencija za borbu protiv korupcije, posle službene provere, konstatuje brojna teška kršenja zakona, onda je jasno da u dubinama fioka tužilaštva i policije ima mnogo više dokaznog materijala - kaže dr Karađinović.

ćutanje tužilaštva tih godina on objašnjava mogućim pritiskom bivše pokrajinske vlasti koja je zapravo i stvorila okolnosti za ovakvu aferu.

- Dok je razlog aktuelnog ćutanja tužilaštva možda u bežanju od odgovornosti zbog prethodnog nečinjenja i pasivnosti. Ali da ne spekulišemo, akteri tih dešavanju su tu, pored nas i oni bi, kao odgovorni građani, trebalo da objasne kako je uopšte moglo da dođe do takve monstruozne afere, kako se to više nikada ne bi ponovilo. Zato bi bilo vrlo korisno da čujemo objašnjenje ondašnjih pokrajinskih zdravstvenih rukovodilaca i Pokrajinske vlade, šta ih je sprečilo da postupe u skladu sa zakonom, građanskom savešću i lekarskom etikom, te podnesu krivične prijave i izjasne o uzrocima nepostupanja javnog tužilaštva u koruptivnoj aferi koja je po zdravstvenim posledicama istovetna s aferom “Hitna pomoć” u Beogradu, okarakterisanoj od američkog stručnjaka za borbu protiv korupcije Stivena Kona kao “masovno ubistvo” naglašava dr Karađinović.

Reagovanja iz lekarskih krugova i etičkih tela na progon kolega bila su neadekvatna i dr Karađinović kaže da se čini kao da je lekarima, preko stradanja ovih uzbunjivača, namerno uterivan strah u kosti.

- Snažno su reagovale dve nevladine organizacije, antikoruptivni portal „Pištaljka" i mi. Posebno je žalosno da su etička tela potpuno podbacila - ocenio je Karađinović.

Smatra da je javnost veoma zainteresovana za probleme u zdravstvu, jer se oni tiču svih građana, te napominje da su mediji van Vojvodine informisali o ovim aferama, dok je u Vojvodini bila snažna medijska blokada.

- U Skupštini Srbije, Odbor za zdravlje održao je više sednica o trgovini na IOV, ali za tadašnju Skupštinu Vojvodine to je bila tabu tema. Sve su to okolnosti koje bi valjalo danas analizirati iz svedočenja učesnika i izvući zaključke koji bi pomogli da se otklone sistemske greške koje su dovele do ove tragične afere - izjavio je koordinator NVO “Doktori protiv korupcije”.

Lj. Petrović

Utvrđivanje odgovornosti činovnika Karađinovć ističe da posle ovakve presude sledi utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje niza činovnika u državnim organima i Agenciji za borbu protiv korupcije, jer su u presudi navedena dela nečinjenja, odugovlačenja, prikrivanja, falsifikovanja dokaza.

- Time će se ujedno biti poslato i drastično upozorenje drugim državnim službenicima, kako je došlo vreme da poverene im poslove obavljaju u skladu za zakonom, pravovremeno i savesno - ocenio je koordinator NVO “Doktori protiv korupcije”.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Kurir     Strana: 1,12,13

Rubrika: Hronika

Autori: Ekipa Kurira

Teme: Korupcija

Naslov: PRIVEDITE SERGEJA NEKA KAŽE GDE JE 10.500.000€

PRIVEDITE SERGEJA NEKA KAŽE GDE JE 10.500.000€

Prodaja Jedan od najtalentovanijih srpskih fudbalera Sergej Milinković-Savić biće saslušan zbog sumnjivih transfera iz FK Vojvodina u belgijski Genk, a potom iz Genka u Lacio. Pod lupom i transferi Filipa Mladenovića i Miloša Kosanovića

EKIPA KURIRA

Belgijski istražitelji koji su pokrenuli najveću međunarodnu akciju o malverzacijama u fudbalu, a u kojoj učestvuju i srpska BIA, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Specijalnotužilaštvo, najavljuju nova hapšenja zbog prisvajanja novca od transfera, nameštanja utakmica i pranja novca.

U sklopu istrage pominju se i imena fudbalera koji će biti pozvani na saslušanje, a među njima je i jedan od najtalentovanijih srpskih fudbalera Sergej Milinković-Savić.

- Sergej, koji je trenutno sa reprezentacijom u Rumuniji, biće saslušan po zahtevu belgijskih istražitelja koji proveravaju malverzacije oko čak dva njegova transfera. Prvi je prelazak iz FK Vojvodina u belgijski Genk, a drugiiz Genkau Lacio. Milinković-Savić je iz Vojvodine otišaozamilioni po evra, a posle je prodat u Lacio za devet miliona evra. Njegovi transferi pod lupom su jer su u njima učestvovali uhapšeni menadžeri Dejan Veljković i Uroš Janković, koji rade za agenciju Mateje Kežmana. I sam Kežman bio je angažovan oko ovog igrača i zbog toga se proverava i njegova uloga - objašnjava izvor Kurira.

Saslušanja počela

On navodi da srpske službe već uveliko rade sa kolegama iz Belgije, ali i drugih zemalja.

- Upravo je na zahtev belgijskih istražitelja u Beogradu uhapšen i crnogorski državljanin Uroš Janković, a saslušana su i trojica Veljkovićevih rođaka za koje se sumnja da su prali novac - dodaje naš sagovornik.

Saslušanja fudbalera u nekoliko zemalja već su počela. Belgijski istražni organi navodno su naložili i provere transfera još dvojice srpskih fudbalera

Filipa Mladenovića i Miloša Kosanovića, kao i crnogorskog reprezentativca Adama Marušića.

- Sumnja se da su od njihovih transfera uzimane provizije koje nisu prijavljivane - otkrili su izvori

SERGEJEV SLIPAJ SE

ISTRAZUJE ZBOG

UHAPSENIH MENADZERAIZ KEZMANOVE AGENCIJE

Menadžere Iz Srb||e pratlll godinu dana

Belgijska policija, kako otkriva dobro obavešteni izvor Kurira, duže od godinu dana je prisluškivala telefonske razgovore Dejana Veljkovića, njegove supruge i najbližih saradnika. Prema njegovim rečima, prateći razgovore i tokove novca, Belgijanci su stvorili potpuno jasnu sLiku svega što se dešavalo oko ovog menadžera, uključujući i poslove kojeje imao sa Urošem Jankovićem i njegovim najbližim prijateljem i saradnikom Matejom Kežmanom.

- Moglo bi se reći da je prelazak Sergeja Milinković-Savića iz Vojvodine u Genk jedan od prvih tragova koji su izazvali sumnju u belgijskom tužilaštvu. U njemu su učestvovala sva trojica pomenutih. Zna se da je transfer iznosio 1,5 miliona evra i Novosađani imaju tu dokumentaciju, a da je klubu isplaćeno samo 700.000 evra. Dakle, nedostaje 800.000. Kakoje Genk pristao da obeštećenjejednom klubu podeli na dva računa, moraće da otkrije ova istraga, ali već sada jejasno da to bez podmićivanja belgijske strane nije bilo moguće. Zbog toga Be-Igijance interesuje kako ovaj transfer tako i Mateja Kežman - naglašava izvor.

Nestao Kežman, niko ne zna gde je NIJE OTIŠAO NA UTAKMICU

Mateja Kežman, kako Kurir saznaje, odložio je u posLednjem trenutku planirani odlazak na meč između Srbije i Crne Gore, koji se pre dva dana igrao u Podgorici. Kako naš izvor otkriva, iako je imao obezbeđene karte, posLe izbijanja veLike fudbaLske afere, u kojoj se pominje i njegovo ime, ostao je na tajnoj Lokaciji, najverovatnije u Srbiji.

- Mateja je danima pričao da ide na utakmicu. Takva dešavanja dosad nikada nije propuštao jer su mu bitna kako u posLu tako i privatno. Prvi put to se dogodiLo sada, što znači da mu sigurno nije svejedno. Osim toga, u posLednjih neko Liko dana ne pojavLjuje se nigde, niti se javlja prijateLjima - otkriva naš izvor.

On dodaje i da je interesantno da je baš na dan kada je izbila veLika afera Kežman u svoj teLefon instaLirao najnoviju apLikaciju za tajno komuniciranje SignaL. Reč je o apLikaciji preko koje su sve tekstuaLne poruke, zvučni i video razgovori apsolutno bezbedni i da čak ni kompanija koja je napraviLa ovu apLikaciju ne može da prati sadržaj.

iz istrage, navodeći da akcije hapšenja još uvek nisu završene i da se za sada za dvojicom osumnjičenih, čija imena nisu objavljena, traga.

Uloga Kežmana bitna

Kako je Kurir pisao, posle hapšenja dvojice najbližih saradnika Mateje Kežmana, proverava se i njegova uloga u sumnjivim transferima. Sumnja se da je fudbalska mafija malverzacijama sa transferima, kao i nameštanjem utakmica, oprala oko 30 miliona evra. Novac koji su prisvajali navodno su ulagali u nekretnine, nakit i satove, a deo ubacivali u legalne tokove naplaćivanjem izmišljenih usluga.

- Među uhapšenima u Belgiji je i Veljkovićeva supruga Marija Bogojevska, kao ibivšimakedonski fudbaler Dragan Siljanoski, dok je hrvatski trener Briža Ivan Leko pušten - kaže izvor.

Kurir je juče pokušao da dobije komentar od Sergeja Milinković-Savića i Mateje Kežmana, ali oni nisu od-

govarali na

pozive.

Istragu u Srbiji vodi Specijalno tužilaštvo

ODUZETOI,3 MILIONA EVRAISEDAM STANOVA

: TužiLaštvo za organizovani kriminal saopštilo jejuče da je u nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim transferima fudbalera u evropske kLubove, u saradnji sa BIA, SLužbom za borbu protiv organizovanog kriminaLa, Jedinicom za finansijske istrage i

Upravom za sprečavanje pranja novca RepubLike Srbije, pretresLo sta-

nove, Lokale, sefove i račune uhapšenih menadžera. ¦ FudbaLskim menadžerima Urošu Jankoviću i Dejanu Vc-Ljkoviću privremeno je oduzeto 1.275.625 evra, od čega je 539.250 evra u gotovini i 736.375 evra na deviznim računima. Takođe, zabranjeno im je raspolaganje sa sedam Luksuznih stanova i jednim Loka Lom koji se naLaze u Nišu i Beogradu jer se sumnja da predstavLjaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih deLa pranja novca - saopštiLo jejuče SpecijaLno tužiLaštvo.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Politika    Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: M.D.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Policija proverava Trifunovićevu fondaciju

Policija proverava Trifunovićevu fondaciju

Kriminalistička policija MUP-a Srbije počela je da proverava poslovanje Fondacije „Produži život”, saopštio je njen osnivač glumac Sergej Trifunović. Kako saznajemo, policija dokumentaciju fondacije „češlja" po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je pokrenulo pretkrivični postupak. Humanitarnaorganizacijakojaje sakupljala novac za lečenje dece u inostranstvu našla se na udaru državnih organa posle tvrdnji pojedinih tabloida da njen rad nije bio u skladu sa zakonom, a potom i kada je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” iz Trstenika podneo krivičnu prijavu protivTrifunovića i upravitelja fondacije Ratomira Antonovića.

Na optužbe da je novac koji je prikupljan za lečenje bolesne dece proneveren, a građani obmanuti, iz fondacije su odgovorili saopštenjem u kojem se, pored ostalog, navodi da je ona, u skladu sa odredbama Zakona o zadužbinama i fondacijama, uložila novacu iznosu od 15.500.000 dinara u investicioni fond „Ilirika” radi uvećanja tih sredstava. M.D.

M.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Politika     Strana: 4

Rubrika: Region

Autori: N. Đurić

Teme: Korupcija

Naslov: Teško do novog izbornog zakonodavstva

Teško do novog izbornog zakonodavstva

Parlamentarne stranke u Crnoj Gori do kraja meseca treba da se izjasne o reformi

Od naiuei cuioahoi doiisnika

Podgorica - Hoće li u Crnoj Gori početi nova reforma izbornog zakonodavstva, biće poznato do kraja ovog meseca, do kada o tome treba da se izjasne sve parlamentarne stranke. Rok za sprovođenje izmena izbornog zakonodavstva jeste godinu dana pre održavanja parlamentarnih izbora.

O ovom pitanju predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović saopštio je: „Tokom ove sedmice prikupićemo dodatne sugestije svih učesnika na kolegijumu. Onda ćemo sumirati sve utiske i formirati operativnu grupu koja će doneti odluku, a kolegijum razmotriti i predložiti parlamentu do kraja oktobra.”

Radna grupa će se, prema najavama, baviti izmenama izbornog zakonodavstva, ali i izbornim ambijentom - uređivačkom politikom medija, radom Državne izborne komisije i Agencije za sprečavanje korupcije.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) smatraju da bi radno telo trebalo da se bavi i izmenama Ustava, dok poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović poručuje da će učestvovati u radu odbora samo ukoliko, u prethodnoj odluci i političkim konsenzusom, bude upisano i dogovoreno da će „sve promene sprovoditi vlada izbornog jedinstva”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović mišljenja je da se izmenama zakona treba baviti parlamentarni odbor, a ne radna grupa.

„Izbor parlamentarnog odbora je bolje rešenje, jer će rad onda biti ozbiljniji, sa više legitimiteta i kredibiliteta. Rad parlamentarnog odbora ima veću političku težinu i ozbiljnost”, kazao nam je Damjanović.

Za izmene zakona su i pripadnici koalicije „Albanci odlučno”. „Albanci su zakinuti u predstavljanju u parlamentu. Afirmativna akcija mora da drugačije bude tretirana kako bi garantovala učešće Albanaca u parlamentu, a ne da jedan mandat košta Albance 10.000 glasova”, ocenio je predsednik albanske koalicije Nazif Cungu.

Potpredsednik Skupštine Crne Gore i član Predsedništva vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Branimir Gvozdenović je izi javiodase„inicijativaDPSnebavi samo izbornim zakonodavstvom nego i širim ambijentom koji je u vezi sa održavanjem izbora 2020. godine”, kao i da se ne isključuje mogućnost ponovnog uspostavljanja vlade državnogjedinstva.

Poslanik DF i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je za naše novine kazao da je koncept prelazne vlade, koja bi se bavila implementacijom eventualno usvojenog izbornog zakonodavstva, „već viđen model iz 2016. godine, čiji je najveći domet bio montirani državni udar na dan izbora, a koji je direktno uticao na njihov rezultat i formiranje parlamentarne većine”.

„DF je i tada bio protiv prelazne vlade čije su se navodne nadležnosti pretvorile u opozicionu pohlepu i sačmarsko zapošljavanje tzv. eksperata”, naveo je Knežević. n. Đurić

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Politika     Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Dorotea Čarnić

Teme: Korupcija

Naslov: Dva novinara privedena zato što su hvalila korumpiranog sudiju

Dva novinara privedena zato što su hvalila korumpiranog sudiju

U Srbiji od Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića zaplenjeno 1,2 miliona evra

Dorošea Čarnić

Srpski fudbalski mena-

džer Dejan Veljković, prema navodima belgijskog federalnog tužioca, pod oznakama „skauting” i „dodatni troškovi” uspeo je da opere ogroman novac preko mreže malih predureća na Kipru, u Crnoj Gor? i u Srbiji. Prvi deo istrage finan-

sijskih prevara istražuje ulogu Veljkovića u stvaranju strukture sa različitim klubovima, uključujući i Lokeren, Mehelen, Genk i Briž, da sebi plati skrivene provizije. On je igračima koje je zastupao ispostavljao skrivene troškove, a deo tako zarađenog novca prebacivao sa ciljem izbegavanja ogromnog poreza na fudbalske transfere u Belgiji. strana 9

ISTRAGA PROTIV FUDBALSKIH MENADžERA IZ SRBIJE I BELGIJE

Dva novinara privedena jer su hvalila korumpiranog sudiju

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kri-

minal, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Jedinicom za finansijske istrage i Upravom za sprečavanje pranja novca Republike Srbije, pretreslo je stanove, lokale i sefove i obavilo pretragu po računima osumnjičenih fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića. Kako je juče rečeno u tužilaštvu, privremeno je oduzeto 1.275.625,14 evra, od čega 539.250 evra u gotovini i 736.375,14 na deviznim računima osumnjičenih.

U vezi sa sedam luksuznih stanova i jednim lokalom u Nišu i Beogradu donete su naredbe o zabrani raspolaganja, s obzirom na to da postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu pranjem novca.

U operaciji „Čiste ruke”, prema navodima belgijskih medija, 33 osumnjičena uhapšena su širom Evrope, a devet ih je ostalo u pritvoru. Trener Briža Ivan Leko pušten je i oslobođen sumnji za nameštanje utakmica, a pripisuje mu se pranje novca. Finansijski direktor Mehelena uhapšen je pod sumnjom da je „fingirao” meč. U pretresima kuća i prostorija devet fudbalskih klubova zaplenjeni su razni dokumenti i dosijei, kao i luksuzni satovi i nakit vredan osam miliona evra, a još 3,6 miliona evra blokirano je na bankovnim računima i u trezorima dok se ne ispita njihovo poreklo.

Pored članova uprava klubova i dvojice fudbalskih sudija o kojima smo pisali, uhapšen je i jedan bivši advokat, zaposleni iz računovodstvene firme, kao i dva sportska novinara koji su, po dogovoru, pisali pohvalno o sudiji Bartu Vertentenu, uključenom u nameštanje utakmica. Tom sudiji pripisuje se da je dosudio sumnjiv penal Antverpenu, kojim je taj klub pobedio Eupen sa dva prema nula i time pokušao da pomogne Mehelenu da ostane u ligi.

Agencija Belga, pozivajući se na svoje izvore, navodi da posgoje dokazi io podmićivanju sudije Sebastijana Delferijera, kao io njegovim neovlašćenim kontaktima sa Veljkovićem.

U pritvoru je i Makedonac Dragan Siljanoski, bivši fudbaler Antverpena i Veljkovićev saradnik, kome se takođe na teret stavlja pranje novca. Kao član kriminalne organizacije uhapšena je i Veljkovićeva supruga Marija Bogojevska. Zbog nameštanja mečeva u pritvoru su čak i dvojica vozača Mehelena.

Posebna priča je Mogi Bajat, po svemu sudeći najkrupniji igrač u ovoj aferi, a mediji prenose da se, pored pranja novca, istražuju transferi fudbalera i u moskovski Spartak, engleski Everton, iako on tvrdi da u tome nije bilo ničeg nezakonitog.

Istraga je značila trku sa vremenom pošto se, prema belgijskom zakonu, osumnjičeni posle 48 sati moraju izvesti pred sudiju ili pustiti na slobodu. Zato je u sudu u Tongerenu saslušanja obavljalo nekoliko sudija. *

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 7

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: Ustavni sud raspravlja o Sergeju Trifunoviću

Ustavni sud raspravlja o Sergeju Trifunoviću

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnostpodneo je inicijativu Ustavnom sudu da proceni da li rad fondacije Podrži život može da bude tajnovit, kao i da li imena članova lekarske komisije i njihova akta mogu da se svrstaju u službenu tajnu.

Generalni sekretar ovog saveta Mario Spasić kaže za Srpski telegraf da je ova inicijativa korak dalje u postupku protiv sumnji u malverzacije osnivača humanitarne fondacije SergejaTrifunovića, koji je 15,5 miliona dinara prikupljenih za lečenje bolesne dece prebacio na račun privatnog investicionog fonda lUrika iz Ljubljane.

- PodneU smo inicijativu za ocenu ustavnosti rada humanitarne fondacije, koji se predstavlja kao tajna. Smatramo takođe da ni imena članova lekarske komisije ni akta koja donose ne bi smeU da budu službena tajna, što je ovde slučaj. Sadje na odluci Ustavnog suda da proceni taj naš zahtev objašnjava Spasić.

On je uveren da sve aktivnije Trifunovićevo spinovanje putem društvenih mreža neće njemu biti od koristi, jer, kako ističe, bahato ponašanje glumca neće naterati sud da ga pomiluje.

- Razumem paniku koju je pokazao prilikom gostovanja na televiziji, a njegovo spinovanje da krivična prijava ne postoji i bahato ponašanje neće ga spasti suda. Može da nastavi da obmanjuje javnost i društvenim mrežama, ali istraga je u toku. Na sudu će imati priliku da objasni šta je bilo sa parama koje su građani donirali za lečenje đece, a verujem da će tužioci ubrzati početak procesa.

Da je sve u fondaciji po zakonu, onda bi sve bilo transparentno, kao što nije - kaže Spasić.

Sekretar Transparentnosti pretpostavlja da kriminalističkapolicija, koja od četvrtka boravi u prostorijama fondacije, radi svoj posao u skladu sa nadležnostima, što bi, kako navodi, značilo da rukovođstvo fondacije uveliko prikuplja zapisnike sa sednica UO kako bi se prikazao njihov rad. G. m.

Nepismen

©Tokom fudbalske

utakmice u okviru Lige nacija, kojaje odigrana u četvrtak, Trifunović je na Tviteru ostavio poruku: „Jeli ovo fala za mojkovačku bitku??“. Ubrzo su usledili komentari, a u jednom od njih i onaj koji je ukazao na glumčevu nepismenost i upotrebu rečce Li u punom i skraćenom obliku.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Širi se lista optuženih za korupciju u fudbalu

Spiker:Slede Vesti. Živana je sa nama. Živana dobro jutro!Spiker 2:Dobro jutro! Da li se širi lista umešanih u korupciju i u pranje novca u fudbalu?Novinar:Pa, prema pisanju današnje štampe, na listi onih koji se sumnjiče je i poznati fudbaler, sada fudbalski menadžer Mateja Kežman. Sumnja se da je u malverzacijama u transferima igrača, među kojima je i prelazak Kežmanovog klijenta Sergeja Milinkovića Savića u Belgiju iz Vojvodine, oprano navodno 30 miliona evra.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Prva televizija

Emisija: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Domaći sirevi u državnim restoranma

SpikerkaPovodom afere o skupim sirevima i retkim vrstama mleka, u Skupštini Srbije oglasila se Uprava za zajedničke poslove republičkih organa. Na meniju restorana za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni i mlečni proizvodi nabavljaju samo za posluženje prilikom poseta stranih delegacija i međunarodnih skupova, navodi se u saopštenju i ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou. Uprava, koja obavlja javnu nabavku hrane za restorane u institucijama državne uprave, u saopštenju precizira da je u septembru pokrenut postupak javne nabavke koja se odnosi na potrebe svih restorana i manjih ugostiteljskih objekata Uprave, kao i za potrebe protokola predsednika Srbije, predsednika Vlade, predsednika Skupštine i ministarstava, i to prilikom poseta stranih delegacija i za održavanje međunarodnih skupova.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: RTS1

Emisija: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zaplenjeno 1,27 miliona evra od fudbalskih menadžera

Spiker :Tužilaštvo za organizovani kriminal privremeno je oduzelo milion 275 hiljada evra od fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića. U nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima tužilaštvo je pretreslo stanove, lokale i sefove Jankovića i Veljkovića. Za sedam luksuznih stanova i lokal koji se nalaze u Nišu i Beogradu doneta je naredba o zabrani raspolaganja jer postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu krivičnim delom pranjem novca.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: RTV AS

Emisija: Na licu mesta

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Đilas i PKB

SpikerkaAntikorupcijski portal Embargo donosi tekst o Draganu Đilasu i PKB-u kako su zaista poslovali, a kako je minuse pokrivala država otpisom nekih dugovanja. Navodi se da će Antikorupcijski portal Embargo u narednom periodu ekskluzivno otkriti sve detalje poslovanja sajber stručnjaka, laptop foliranata koji do sada nisu prezentovani javnosti. Tekst * možete pročitati na portalu Embargo.rs.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Slovenija: Policija istražuje korupciju u zdravstvu

Slovenija: Policija istražuje korupciju u zdravstvuLJUBLJANA, 12. oktobra (Tanjug) - Istražitelji slovenačkog Nacionalnog istražnog biroa (NBI) u četvrtak su sproveli kućne pretrese u više gradova, vezane za prijave za korupciju u zdravstvu prilikom nabavke medicinske opreme i materijala.Policija je objavila da je pod sumnjom deset fizičkih osoba i dve firme čiji su poslovni i privatni prostori na području Ljubljane, Maribora, Kranja, Novog Mesta i Celja pregledani i obavljena ispitivanja, javila je agencija STA.U istrazi učestvuje 55 istražitelja, navela je slovenačka agencija.Tokom pretresa traženi su dokazi o nedozvoljenom primanju ili davanju poklona, saopštila je policija, navodeći da istraga još traje.Sumnja se da je krivičnim delima imovinska korist koju su osumnjičeni stekli veća od sto hiljada evra.Mediji navode da je istraga koncentrisana na nabavku medicinske opreme za neke bolnice po visokim cenama, pri čemu se posebno ističe nabavka stentova za vene prilikom kardioloških operacija.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: vesti-online.com

Link: https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/713509/Lekari-i-dalje-sahranjuju

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Lekari i dalje sahranjuju

Doktor Borko Josifovski, koji je 2006. progovorio o malverzacijama u beogradskoj Hitnoj pomoći i sprezi sa privatnim pogrebnicima, smatra da to kriminalno jezgro do danas nije ni dirnuto! On je 12 godina prolazio kroz pakao, od smene sa mesta direktora Hitne pomoći, otkaza, pretnji smrću i dugog suđenja koje je tek sada okončano u njegovu korist. U vreme kada je otkrio korupciju, kaže, očito je morao da bude uklonjen, jer nije bio poželjan neko ko će da govori o svemu i ometa krađu i kriminal!- Na moje navode nije reagovalo ni Ministarstvo zdravlja, ni tužilaštvo, policija nije pokrenula istragu, a jedan inspektor je čak falsifikovao podatke da bi zataškao aferu - kaže ovaj doktor koji u rukama ima odluku suda da mu je naneta šteta otkazom i činjenicom da nije postupano po njegovim prijavama.U malverzacije je Josifovski posumnjao kada su ljudi počeli da se žale zaštitniku pacijenata tvrdeći da pogrebnici dolaze brzo posle, ili gotovo istovremeno sa zdravstvenom ekipom. Javila se i sumnja da se ne ukazuje pomoć po protokolu hitne medicine, pa je pisao Ministarstvu zdravlja. Ostao je bez odgovora, ali nije stao, već je sazvao konferenciju za novinare i izneo navode koji uopšte nisu ispitani, a on je smenjen sa mesta direktora Hitne pomoći, a potom je dobio otkaz.Policija nije reagovala, a policijski službenik koji je falsifikovao podatke da bi se afera zataškala, prema rečima doktora, jeste inspektorka koja je sada šef grupe za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu zdravlja! Privatnu krivičnu prijavu za teško delo protiv zdravlja podneo je protiv dva lekara, a zbog zataškavanja slučaja i protiv tadašnjeg ministra zdravlja i direktora Hitne pomoći koji je došao posle njega.- Direktor koji mi je dao otkaz branio je tu kriminalnu grupu, a kasnije je bio direktor Torlaka i predsedavao Etičkim komitetom zdravstvene komore. Sadašnji direktor Hitne pomoći, koji je učestvovao u svemu protiv mene, i dalje je na funkciji, kao da mu je posao da sve sačuva - kaže Josifovski i dodaje da je i direktorka Torlaka pripadala istom miljeu.- Ministarstvo zdravlja je u obrazloženju mog otkaza navelo da sam neproverenim informacijama ugrozio rad Hitne službe i uznemirio javnost, ali su sve kasnije istrage dokumentovale ono što sam govorio. U arhivi Ministarstva, međutim, nema prijave protiv mene, što pokazuje da sam otkaz dobio na osnovu lažnog faksa iz Ministarstva, poslatog zbog propusta koji se dešavao mesec dana kasnije - kazao je dr Josifovski.Zato smatra da u okviru državnog sistema postoji kriminogena mreža koja ne dozvoljava da istina izađe na videlo.- A dešavala su se teška dela protiv zdravlja. Ljudi su gubili glavu zbog korupcije i kriminala - istakao je dr Josifovski.Bivši direktor Hitne pomoći govorio je i o finansijskim proneverama u službi na čijem je čelu ranije bio. Gradska budžetska inspekcija je, prema njegovim rečima, nalazila mahinacije koje sigurno podležu Krivičnom zakoniku, a policija da je Josifovski zloupotrebio službeni položaj, jer se u vreme dok je bio direktor plata medicinskim tehničarima delila po višem koeficijentu nego od onog po uredbi iz 2001. godine.- To je bilo bez osnova i po spisima se videlo da koeficijente nisam menjao, ali je tužilaštvo pokrenulo istragu i protiv mene i protiv dva direktora protiv kojih sam podneo prijave za višemilionske pronevere - otkriva Josifovski i dodaje da je velika stvar što je javnost najzad saznala istinu o ovom slučaju.O finansijskim malverzacijama Josifovski je obaveštavao ne samo resor zdravstva, već ih je dokumentovao Agenciji za borbu protiv korupcije.- Reč je o milionskim svotama kojima je oštećen Fond za naduvavanje cena usluga koje su se pružale Hitnoj pomoći, velike mahinacije na tenderima i fiktivna zapošljavanja - otkriva dr Borko Josifovski.D. Dekić - Vesti            

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: nuns.rs

Link: http://nuns.rs/info/news/38546/poziv-rem-u-da-izbor-clanova-upravnih-odbora-javnih-servisa-otvore-za-javnost.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Poziv REM-u da izbor članova upravnih odbora javnih servisa otvore za javnost

  1. 10. 2018. Izvor: Cenzolovka Povodom konkursa za izbor jednog člana Upravnog odbora RTS i dva člana Upravnog odbora RTV, Savetu Regulatornog tela za elektronske medije se obratilo 46 organizacija civilnog društva sa željom da se izbegnu kontroverze koje su obeležile prethodna imenovanja članova UO Tekst pisma organizacija civilnog društva Regulatornom telu za elektronske medije prenosimo u celini:U ime građana zainteresovanih za stručno, odgovorno i transparentno upravljanje našim javnim medijskim ustanovama (JMU), a da bi izbegli kontroverze i prigovore delova stručne i najšire javnosti koje su obeležile prethodna imenovanja članova upravnih odbora JMU, pozivamo vas da proces izbora novih članova upravnih odbora RTS i RTV učinite otvorenim i dostupnim javnosti na sledeći način: Po isteku roka za podnošenje kandidatura, objavite na svom sajtu kriterijume izbora, radne biografije i eventualnu prateću dokumentaciju kandidata, kao i podatke o njihovim predlagačima (uz zaštitu ličnih podataka);Organizujete javne razgovore s kandidatima u užem izboru;Na sajtu REM-a objavite zapisnik i snimak sednice Saveta REM na kojoj su birani novi članovi UO JMU, i obrazloženje odluka/izbora. Sa uverenjem da i vi, kao i drugi državni organi, nezavisna i regulatorna tela možete i više od propisanog minimuma, nudimo saradnju - posebno oko javnih razgovora s kandidatima, jer se nadamo da će među njima biti i predstavnika manjinskih grupa, i onih koji dolaze iz dosad nezastupljenih, zapostavljenih delova Srbije.Očekujući vaš odgovor,Građani za medije Alternativni centar za devojke, KruševacBeogradska otvorena školaBeogradski centar za ljudska pravaBIRN Srbija, BeogradBečejsko udruženje mladih - BUM Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA , BeogradCentar za humanističke studije, Niš Centar za nove medije Liber, Novi SadEdukacioni centar LeskovacGrađanske inicijative, BeogradKomitet pravnika za ljudska prava - Yucom, BeogradMedia Reform Centar, NišOdbor za ljudska prava NišOdbor za ljudska prava NegotinPartneri za demokratske promene Srbija, BeogradSlavko Ćuruvija fondacija, BeogradSHARE Fondacija, Beograd Toplički centar za ljudska prava i demokratiju, Prokuplje Transparentnost Srbija, Beograd Zaječarska inicijativa Inicijativi se pridružuju: A11-Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, BeogradAkademska inicijativa "Forum10", Novi PazarAsocijacija nezavisne kulturne scene BeogradCentar za istraživačko novinarstvo Kruševac - CINKCentar modernih veština, BeogradCentar za ljudska prava, NišCentar za prava Romkinja, NišCentar za razvoj građanskog društva Protecta, NišFemPlatz, PančevoGrađanski Forum Novi PazarGayten-LGBT, BeogradImpuls TutinJednakost organizacija za ljudska prava, BeogradKulturno oslobodilački pokret, NišLabris - organizacija za lezbejska ljudska prava, BeogradMedijski istraživački centar NišNacionalna koalicija za decentralizaciju, NišNarodni parlament, LeskovacOdbor za ljudska prava, ValjevoPONS fondacija, NišPROAKTIV, NišPraxis, BeogradSandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi PazarUdruženje eSigurnost, BeogradUdruženje građana Dijalog, ValjevoUdruženje građana Plant, Niš                                          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: istinomer.rs

Link: https://vesti.istinomer.rs/vesti/2018/10/12/konkurs-ministarstva-kulture-ubija-i-ono-malo-profesionalnih-medija/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Konkurs Ministarstva kulture ubija i ono malo profesionalnih medija"

Ministarstvo kulture i informisanja usvojilo je najgore prakse sa lokalnih konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, a to ubija i ono malo profesionalnih i odgovornih medija. To je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Kako je naglasio generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković, to udruženje više puta je govorilo da je konkurs nelegitimno i nezakonito sproveden od samog početka. Kazao je da se prvi put dogodilo da u konkursnim komisijama većinu članova ne čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, da se prvi put uvode medijski eksperti, ljudi koji su nepoznati medijskoj zajednici, a tek kada je ministar Vladan Vukosavljević upozoren, objavljen je sastav komisija. Raković je naglasio da ovaj konkurs potvrđuje ono što su NUNS i NDNV govorili, a to je da se radi o "organizovanom kriminalnom poduhvatu", jer je novac dat na nezakonit način, na štetu drugih medija i javnog interesa. Istaknuto je da je firmi "G.F.C. d.o.o" na konkursu dodeljeno 3,7 miliona dinara, a koristila je reference reditelja filma "U ime života" Boška Savkovića, koji, kako kaže, nema nikakve veze sa tom firmom. Savković tvrdi da se obratio Ministarstvu kulture, ali da je posle toga dobio pretnje. Glavni i odgovorni urednik televizije T1 Dušan Vojvodić dodao je da je dan pre objavljivanja rezultata konkursa saznao rezultate od onih koji su činili komisije, a ne od ljudi iz Ministarstva, kao i to da je firma "Essentis" dobila najveći iznos novca. "Čitamo u listu 'Danas', da je ta firma preprodata Vladimiru Đuriću, poznatijem kao Đura Mornar. Firma bez ijednog zaposlenog, prihoda i rashoda, sa 4,9 miliona državnog novca, promenila je vlasnika", rekao je Vojvodić i napomenuo da Đurić demantuje da je vlasnik firme. Savković je dodao da je Đurić zaposlen kao PR Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije i da je bio u sastavu konkursnih komisija koje su ove godine dodeljivale novac za sufinansiranje medijskih sadržaja. A predsednik NDNV Nedim Sejdinović kazao je da novinarska i medijska udruženja, kada su se zalagala za projektno finansiranje, "ni u najgorim noćnim morama" nisu zamišljala da će se taj mehanizam pretvoriti u svoju suprotnost, kako je učinjeno. On je, međutim, ukazao da država na druge načine, kroz javne nabavke, oglašavanje, sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji, promociji, ulaže mnogo veći novac u medije. "Savet za borbu protiv korupcije je krajem 2015. godine, na malom uzorku, utvrdio da se radi o desetinama miliona evra, a na lokalu te sume su i do deset puta veće od novca koji se daje kroz sufinansiranje medijskih sadržaja", rekao je Sejdinović, a preneo "Fonet".

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3135941/maja-se-pere-ali-nevesto-jos-ne-otkriva-ko-ce-jesti-budjav-sir-i-piti-bademovo-mleko-nego-prebacuje-krivicu-ja-bih-skupstinski-restoran-zatvorila-tamo-ionako-nikad-ne-idem

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: MAJA SE PERE, ALI NEVEŠTO! JOŠ NE OTKRIVA KO ĆE JESTI BUĐAV SIR I PITI BADEMOVO MLEKO, NEGO PREBACUJE KRIVICU: Ja bih skupštinski restoran zatvorila, tamo...

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, umesto da konačno objasni zašto su o trošku građana naručeni ekskluzivni sirevi i retka mleka za poslanike i zaposlene u parlamentu, prebacuje loptu na republičke organe, pa još i preti zatvaranjem restorana. foto: ...Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, umesto da konačno objasni zašto su o trošku građana naručeni ekskluzivni sirevi i retka mleka za poslanike i zaposlene u parlamentu, prebacuje loptu na republičke organe, pa još i preti zatvaranjem restorana.  Čelnica ove institucije tako je, gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi, ni manje ni više nego pitala zašto se ne proveravaju restorani drugih državnih organa, već samo skupštinski?!  "Vrlo je jasno i to svaka mala beba u ovoj državi zna da javne nabavke rade republički organi. Taj restoran nije skupštinski restoran, nego je kantina, kao što postoji i u Vladi Srbije i u svim javnim preduzećima, a o njima se nikada ne piše, da završimo već jednom hajku o tome, ja bih ga zatvorila. Onda, žao mi je, tu više neće moći da jedu ni vatrogasci koji jedu u skupštini, ni policajci, ni tetkice, ni službenici koji su tamo sa nama po 10-12 sati. Pa da završimo tu priču o nekoj kantini u kojoj se naručuje ne znam ni ja šta. I nama kad dođu strani gosti, mi ih ne vodimo u kantinu, već u restorane koje takođe vode republički organi koji raspisuju javne nabavke. Niko nikad nije pisao o restoranu u Skupštini Grada, šta oni tamo jedu, ko to nabavlja? Baš je Maja Gojković gladna, ja u taj restoran ni ne silazim, ali samo zato što radim i nemam vremena, inače bih", poručila je Gojkovićeva, i dalje izbegavajući da objasni ko će konzumirati skupocene đakonije.  Ali ni tu nije bio kraj, već je nastavila sa besmislenim optužbama kako se vodi hajka protiv parlamenta iza koje, kako je istakla, "ne stoji opozicija, već neko od ministara". Umesto da konačno da odgovore na pitanja na koja Kurir danima insistira, Gojkovićeva ponavlja da se na nju neko nameračio nakon što je iznela stav da je vreme za rekonstrukciju Vlade.  "Moj stav je, a ja predstavljam zakonodavnu vlast i mogu da kritikujem izvršnu, dok je obrnuto zabranjeno, da kažem da pojedini ministri treba da izađu iz Vlade i da se odmore na klupi, nisu Bogom dani, jer ne rade dobro, ambicije su im pojele mozak, ne uklapaju se u politiku i rad Vlade više. Sa ovoliko svojih godina imam pravo da kažem svoj utisak i svoj stav. Mislim da SNS ima dobre kadrove, Irenu Vujović, Miloša Vučevića, Igora Mirovića, imamo ljude koji nisu iz Beograda i Novog Sada, pa zašto da ne dođe do promene. Tu su ljudi koji sede u Vladi od 2012. godine, demotivišu se, ne idu više ulicom, nose Gučijeve tašne i Šopard ogrlice, više gledaju šta imaju na sebi nego u sebi i u mozgu i stalno imaju problem sa radom i kolegama u Vladi, pa zašto onda ne bi radili nešto drugo, neka se odmore malo?  Ja ću i dalje raditi ovaj posao, neću da idem u Vladu Srbije u ovom mandatu, već ću ga završiti kao predsednica Narodne skupštine, jer volim svoj posao i radim ga časno, a i slobodno govorim, zato sam meta. Pisanje da ću ja postati ministar je izazvalo histeriju i krenulo je sa napadima. A samo neka se piše, tako ćemo verovatno imati više puteva, boljih puteva, ljudi će manje ginuti, do Novog Sada ćemo stići za 5 minuta, aerodromi će proraditi neverovatno... Njima opasnost preti sa druge strane, ne od mene. Barem sam na jedan dan uspela da spasim Aleksandra Vučića napada, da može da se odmori, jer nema dana da ga ne napadaju i ne vređaju njegovu porodicu. A parlament neće uspeti da ponize, jer parlament kontroliše druge, a ne oni njega", poručila je ona.  Podsetimo, kako je Kurir objavio u ponedeljak, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je 2. oktobra konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, a na spisku su i ekskluzivni sirevi i retka mleka. Nabavka je, kako se navodi, i za Skupštinu.  Gojkovićeva je navela i da namirnice koje se pominju nikada nisu ušle u parlament. Istina je, međutim, da su skupi sirevi i retka mleka tek naručeni, te da se tek očekuje njihov "ulazak" u Skupštinu. ZamerkeI POSLANICI DANIMA ČEKALI OBJAŠNJENJEZnatan broj poslanika tvrdio je da su iznenađeni specijalnom porudžbinom jer, kako tvrde, ništa od tih ekskluzivnih specijaliteta oni ne jedu u skupštinskom restoranu. Pojedini su tražili da predsednica Skupštine objasni čemu ta skupa nabavka. Gojkovićeva ni na njihove zahteve nije odgovorila, a nisu izgleda delovale ni zamerke stručne javnosti i kritike da za takvu bahatost ne postoji racionalno opravdanje. (Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić)                                

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a427322/Biznis/Tender-za-izgradnju-pesackih-staza-ka-tvrdjavi-Ram.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za izgradnju pešačkih staza ka tvrđavi Ram

Opština Veliko Gradište urediće pristupe pešačke staze tvrđavi Ram, kako iz pravca sela, tako i iz pravca obale reke Dunav. U toku je tender za izvođače, a rok za izvršenje radova je 40 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Izabrani izvođač biće u obavezi da izradi staze koja povezuje tvrđavu sa pristanom na reci i drugu stazu koja povezuje tvrđavu sa pristupnom glavnom saobraćajnicom koja povezuje ulaz u selo Ram i vodi do reke. Ove dve staze spajaju se blizu vrha brda, tako da do tvrđave dolazi samo jedan krak. U planu je i izgradnja ograde. Takođe, celo brdo oko tvrđave je gusto uraslo divljim zelenilom, koje je predviđeno za raščišćavanje, te se predviđa sadnja novog niskog i visokog rastinja. Sve pešačke staze su iste širine - oko 2,50 m. Procenjena vrednost javne nabavke je 3.750.000 dinara bez PDV-a, a rok izvođačima da dostave ponude je 19. oktobar. Više informacija pronađite na sajtu eKapije, OVDE.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2278908/cacak-ulaze-100-miliona-dinara-u-rekonstrukciju-os-ratko-mitrovic-u-planu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Čačak ulaže 100 miliona dinara u rekonstrukciju OŠ Ratko Mitrović - U planu renoviranje još dve škole i bolnice

Čačak ulaže 100 miliona dinara u rekonstrukciju OŠ Ratko Mitrović - U planu renoviranje još dve škole i bolniceIlustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Lokalna samouprava Čačka potpisala je sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima ugovor o rekonstrukciji i potpunoj sanaciji Osnovne škole Ratko Mitrović.Vrednost radova je nešto više od 100 miliona dinara, a u narednih sedam dana grad Čačak bi trebalo da raspiše javnu nabavku i potpiše ugovor sa izabranim izvođačem, kako bi radovi krenuli čim dozvole vremenske prilike.- Ovaj projekat radimo više od godinu dana. Krenuli smo sa 14 miliona dinara, za najosnovnije potrebe sanacije, a došli smo do više od 100 miliona dinara koji će biti uloženi u rekonstrukciju - rekao je gradonačelnik Milun Todorović.Direktor OŠ Ratko Mitrović, Đuro Ćeranić, očekuje da će sledećeg 1. septembra đaci ući u nove rekonstruisane prostorije.- Kroz ovaj projekat škola će dobiti potpuno drugo lice. Rekonstrukcija je sveobuhvatna, tako da će biti zamenjene ograde, trotoar, poligon, a radiće se i na unutrašnjem enterijeru, pa ćemo na kraju dobiti moderan i funkcionalan objekat. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj vlasti, ali i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, jer će zahvaljujući njihovom trudu naši đaci imati bolje uslove za učenje - rekao je Ćeranić.Međutim, sanacija OŠ Ratko Mitrović" nije jedini projekat u Čačku za koji je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima uložila novac. Rekonstruiše se i OŠ Dr Dragiša Mišović, a očekuje se i renoviranje Opšte bolnice.Znatna sredstva uložena su u preventivnu infrastrukturu, i za saniranje šteta od elementaranih nepogoda.- Svi smo svedoci da je sliv zapadne Morave, napravio ogromne štete ranijih godina. Država je izdvojila sredstva, uklonili smo sve neuralgične tačke koje smo imali, a 1,6 milijardi dinara je izdvojeno za sanaciju svih oštećenih delova.Sada su pred nama novi radovi, uskoro ćemo imati tri nova gradilišta u Čačku, i finansiraćemo izgradnju zaštitnog zida kod Borčeve hale, kako bi omogućili sportistima da mogu bezbedno da treniraju. Biće izgrađen nov sistem za navodnjavanje, za dve i po hiljade hektara, a novac je obezbeđen iz kredita Abu Dabija. Ono što je bitno za ovaj kraj, a na čemu radimo, jeste Studija za zaštitu od velikih voda u slivu zapadne Morave, koja će u narednih godinu dana prikazati šta sve država mora uraditi u narednim godinama, kako bi građani živeli puno bezbednije i bez straha od poplava - istakao je Goran Puzović, direktor preduzeća Srbijavode.Puzović je u Čačku prisustvovao i obeležavanju Međunarodnog dana smanjenja rizika od elementranih nepogoda, koji je ove godine u sali Skupštine grada Čačka organizovan od strane gradova i opština sliva Zapadne Morave.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/emisije/dobro-jutro-srbijo/109666/maja-gojkovic-u-jutarnjem-programu-hepi-televizije-predlazem-da-se-kantina-zatvori-i-da-zavrsimo-vise-sa-tom-pricom

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: MAJA GOJKOVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU HEPI TELEVIZIJE: "Predlažem da se kantina zatvori i da završimo više sa tom pričom"!

Gost jutarnjeg programa Hepi televizije "Dobro jutro Srbijo" je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković protiv koje se proteklih dana vodi hajka. - Imam stav za sve koji naručuju ove budalaštine a to je da pojedini ministri treba da izađu iz Vlade jer ne rade ništa. Za ovoliko godina koliko se bavim ovim poslom, imam pravo da kažem svoj stav. Javne nabavke vode zajedničke službe Srbije i da Skupština nema nikakvih saznanja ni dodirnih tačaka sa tom nabavkom. Restoran društvene ishrane postoje u svim javnim preduzećima i nikada nisam videla da se o tome piše. Ja sam da se taj restoran zatvori, pa da ne mogu da jedu ni vatrogasci, ni policajci, ni tetkice iz Skupštine i da završimo priču o kantini gde se jedu neki skupoceni sirevi - kaže predsednica skupštine Srbije. Ona je rekla da sumnja ko stoji iza cele hajke koja se vodi protv nje. - Toliko imam godina da nikada neću prihvatiti SMS novinare, mobilni telefon koristim isključivo za najhitnije slučajeve. Rad fondova je ograničenog karaktera i onda će naći naravno novu žrtvu koju će da "razvlače" umesto mene. SNS ima odlične kadrove i zašto ne bi došlo do promene. I dalje ću raditi ovaj posao i neću da idem u Vladu Srbije, volim svoj posao i radim ga časno. Predsednica Skupštine Maja Gojković se osvrnula na trodnevnu posetu turskoj Antaliji. - Čitav arapski svet je bio u Antaliji, kao i evropske države, jedna velika politička snaga. Velika čast za Srbiju, što je Kazahstan pozvao samo nas u posetu 2019. godine, jer smo im mi veoma važni. Gojković je još jednom prokomentarisala natpise u novinama. - Kada dođu strani gosti mi ih ne vodimo u kantine. Predlažem da se kantina zatvori i da završimo više sa tom pričom i da vidim šta će dalje biti. Ovo je kampanja protiv mene jer ja mnogo radim i samo napred. Znam da će posle ovog razgovora još više poludeti ti koji su ovo naručili. Ne prozivam kolege koji se bave politikom i nisam im konkurencija, opasnost ide sa druge strane a ne od mene - zaključila je predsednica Skupštine u jutarnjem programu Hepi televizije. Happytv.rs Foto: Arhiva Pratite nas na društvenim mrežama

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/drustvo/nerazresene-afere-2-nema-krivca-za-trgovinu-listama-cekana-na-zracene-12-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nerazrešene afere (2): Nema krivca za trgovinu listama čekanja na zračenje

NOVI SAD: Devet godina je prošlo od kako je dr Bojana Bokorov prijavila slučaj trgovine listama čekanja na zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a osim što je doživela lični i profesionalni progon, afera je ostala nerazjašnjena.Ovaj slučaj koji je u javnosti bio prozvan "aferom listama smrti" izneo je podatak da su se na Institutu u takozvanom dopunskom radu zračili pacijenti iz Republike Srpske i za to davali po 3.000 do 4.000 hiljade evra, dok su naši osiguranici ostajali bez terapije ili su pak i oni plaćali, ne bi li dobili lečenje.U septembru 2009. na okruglom stolu o unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite prvi put su se u javnosti čula pitanja o kršenju zakona uprave Instituta za onkologiju Vojvodine, što je za posledicu imalo "uskraćena prava za oko 250 osiguranika koji boluju od malignih bolesti", kao i o eventualnim obeštećenjima porodicama pacijenata koji su preminuli usled uskraćene ili neblagovremene lekarske pomoći.Na okruglom stolu učestvovao je i tadašnji ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević koji je rekao da je problem na Institutu za onkologiju Vojvodine vrlo konkretan i za njega postoji rešenje, a to je inspekcijski nadzor i procedura utvrđivanja istinitosti. U martu 2010. tadašnja načelnica Odeljenja za visokovoltažnu radioterapiju u Institutu docent dr Bojana Bokorov prijavljuje zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja nepravilnosti u Klinici za radioterapiju. U predstavci kaže kako se već obraćala upravi ustanove u kojoj radi, kao i drugim nadležnim institucijama, povodom toga što se na Institutu leče strani državljani na uštrb naših osiguranika.Na zahtev Odbora za zdravlje Narodne skupštine dr Bokorov u julu iste godine dostavlja izveštaj o stanju na Institutu, gde kaže da u Vojvodini godišnje od raka oboli 9.500 ljudi, a umre njih 6.100, te da 3.500 građana Vojvodine ne stigne na radioterapiju zbog malih kapaciteta, trgovine listom čekanja i ne dobiju šansu za lečenje malignog oboljenja. Ukazala je i na propuste u stručnom delu, na neprihvatljivo dugo čekanje na početak radioterapije, osim za strane osiguranike, gde se u najvećem broju slučajeva počinje obrada i terapija u istom danu, što je ocenila da je "diskriminacija sa letalnim posledicama za stotine naših građana obolelih od raka". Iznela je i podatak o vođenju evidencija pacijenata.Knjiga - KE (2009. preko 400 inoosiguranika), postoji, sa puno relevantnih podataka, to su imena bolesnih ljudi iz inostranstva koji su platili 3.000 do 4.000 evra, a pored cene zračenja tu su uračunati bolnički dani, razne kontrole, CT dijagnostika, laboratorijske analize, utrošak lekova i medicinskog materijala. Ozbiljan tretman izlečivog bolesnika zahteva dosta vremena da se na njemu radi, a kada stigne grupa od 17, 18 bolesnika u popodnevnim satima, obrada bolesnika svede se na samo dva polja spreda i pozadi, takozvana "palačinka". Međutim, naplaćena je stranom osiguranju, odnosno pacijentima, konformalna, 3D, poštedna precizna terapija, a rađena je 2D! U knjigu KE ubačeni su i osiguranici RŽO, koji su mesto platili oko 1.500 evra u proseku, a RZZO ostalo, objavila je tada dr Bojana Bokorov.Istakla je da postoji izveštaj eksperata IAEA potpuno demantuje izveštaj Komisije za vandredni stručni nadzor koju je maju te godine oformilo Ministarstvo zdravlja, a čija su dva od tri člana uhapšena zbog korupcije.Zloupotrebe i preskakanje liste čekanja se nastavlja, inopacijenti, uvek bar četvoro do petoro u jednoj grupi iz Republike Srpske i Crne Gore, leče se zračenjem, uprkos činjenici da 3.500 domaćih obolelih od malignih bolesti ne mogu da stignu na red za lečenje, napisala je tada dr Bokorov i priložila kopije istorija bolesti inostranih pacijenata iz 2010.Dr Bokorov nastavlja da traži pomoć od svih nadležnih. Šest puta se obraćala ministru zdravlja dr Tomici Milosavljeviću, šest puta direktoru Instituta dr Dušanu Jovanoviću, dva puta pokrajinskom sekretaru za zdravstvo dr Atili Čengeriju, ministrima zdravlja Zoranu Stankoviću i Slavici Đukić Dejanović, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i drugima, a nastavila je da trpi progon, ugrozila zdravlje, izgubila karijeru.Agencija za borbu protiv korupcije donela je 13. maja 2013. rešenje u kojem se kaže da uvidom u dokumenta "proizilazi da je u tom periodu lečeno oko 400 pacijenata, od kojih je oko 300 iz Republike Srpske koji su usluge plaćali od 3.000 do 4.000 evra, dok su 80 pacijenata pacijenti RZZO, koj su uslugu takođe plaćali, kako bi se lečili preko reda", te da je u Institutu od marta 2009. obavljan dopunski rad bez saglasnosti Ministarstva. Tužilaštvo nije pokrenulo postupakDr Bojana Bokorov godinama je bila izložena progonu i mobingu, a nakon osam godina i petoro promenjenih sudija dobila je radni spor. Međutim, sudski postupak za utvrđivanje istinitosti njenih navoda o trgovini listama čekanja za zračenje tužilaštvo nikada nije pokrenulo.Izgubila je zvanje docenta i izbačena je sa Medicinskog fakulteta, iako joj je Agencija za borbu protiv korupcije dodelila status uzbunjivača. Prema Pravilniku o načinu, postupku i uslovima za obavljanje dopunskog rada iz 2008, "zdravstvne usluge vezane za pregled i lečenje malignih bolesti ni na koji način ne mogu biti pružane u okviru dopunskog rada ni domaćim ni stranim pacijentima". Osiguranici RZZO dodatno su plaćali usluge Institutu, koje su im bile obezbeđene u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja, kako bi bili lečeni u optimalnom roku... Utvrđeno je da su formirne liste čekanja za uslugu radiotrapije... čime se obesmišljavala svaka doneta odluka o vrsti i obimu radioterapije --- i da su postojale nezakonitosti u organizovanju i obavljanju dopunskog rada u okviru koje su pružane usluge radiotrapije stranim državljanjima, za novac, a na štetu osiguranika RŽO - ocenila je Agencija za borbu protiv korupcije, koja je naložila razrešenje direktora jer je, između ostalog, "omogućio organizovanje dopunskog rada na Institutu u okviru kojeg su pružane usluge radioterapije, a u cilju sticanja koristi, što je negativno uticalo na izvršavanje obaveza prema osiguranicima RZZO".Institut je u julu dobio novog direktora, a nakon toga su imenovana još dva direktora, ali afera sa trgovinama listama čekanje za zračenje nije završena, pa ni do danas nije dobila epilog.LJ. PetrovićSutra: Prelomna tačka u borbi protiv sistemske korupcije              

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3136103/kamenicki-park-u-novom-ruhu-novosadski-spomenik-prirode-dobio-novi-mobilijar-pesacke-staze-decje-igraliste

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: KAMENIČKI PARK U NOVOM RUHU: Novosadski spomenik prirode dobio novi mobilijar, pešačke staze, dečje igralište

Kamenički park u Novom Sadu dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište, zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine. Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja ...Kamenički park u Novom Sadu dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište, zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine. Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka.  Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje, a izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona.  Kamenički park obišli su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. "Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravljamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina ", naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada. "Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život", kazao je novosadski gradonačelnik. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije. Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor. Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu. . Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP ''Gradsko zelenilo'' Novi Sad.  (Kurir.rs)                      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/djordjevic-najavio-istragu-o-navodnom-namestanju-tendera-za-sos-telefon/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Djordjević najavio istragu o navodnom nameštanju tendera za SOS telefon

Foto: BetaPodeliMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas, povodom pisanja medija o navodnom nameštanju tendera za SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja, da je već naložio da se slučaj ispita i da će biti kažnjen svako za koga se utvrdi eventualna odgovornost."Pažljivo sam pročitao tekst koji je izašao u jednim dnevnim novinama. Lično ne znam ko je gospodin Aleksandar Djordjević, ali sam lično naložio savetniku za bezbednost u Odeljenju za unutrašnju kontrolu da ispitaju slučaj! Nema nikakvog smisla da ja insistiram na doslednom poštovanju zakona, a da se ovakvi slučajevi dešavaju", naveo je on.Dnevni list Blic objavio je danas da to ministarstvo, umesto javne nabavke, već treći put raspisalo konkurs za uvodjenje nacionalnog SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja i da pojedine nevladine organizacije sumnjaju da izvesni Aleksandar Djordjević pokušava da dodeli taj posao unapred planiranoj organizaciji.Kako se navodi u saopštenju iz Prokuplja, ministar je rekao da niko nema pravo da krši zakon i da on neće dozvoliti da se krše pravila, zakoni i Ustav, a da će najstrože biti kažnjen svako, ukoliko se utvrdi da je to tačno."Niko nije povlašćen, a sve u vezi sa SOS telefonom je transparentno i u skladu sa zakonom. Komisiju na ovom pilot-projektu čini ekspertski tim - Bojana Stanić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Ranka Vujović iz Generalnog sekretarijata Vlade. Verujem da će one izbor uraditi na transparentan način i da će kao žene uraditi sve da SOS telefon na nacionalnom nivou bude po svim pravilima i u korist žrtvama nasilja", rekao je Djordjević.(Beta)      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a427406/Vesti/Djordjevic-Vec-sam-nalozio-da-se-ispita-tender-za-SOS-telefon.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Đorđević: Već sam naložio da se ispita tender za SOS telefon

Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević je povodom pisanja medija o navodnom nameštanju tendera za SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja, izjavio da je već naložio da se slučaj ispita i da će biti kažnjen svako za koga se utvrdi eventualna odgovornost. "Pažljivo sam pročitao tekst koji je izašao u jednim dnevnim novinama. Lično ne znam ko je gospodin Aleksandar Đorđević, ali sam lično naložio savetniku za bezbednost u Odeljenju za unutrašnju kontrolu da ispitaju slučaj! Nema nikakvog smisla da ja insistiram na doslednom poštovanju zakona, a da se ovakvi slučajevi dešavaju", naveo je on. Dnevni list Blic objavio je danas da to ministarstvo, umesto javne nabavke, već treći put raspisalo konkurs za uvođenje nacionalnog SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja i da pojedine nevladine organizacije sumnjaju da izvesni Aleksandar Đorđević pokušava da dodeli taj posao unapred planiranoj organizaciji. Kako se navodi u saopštenju iz Prokuplja, ministar je rekao da niko nema pravo da krši zakon i da on neće dozvoliti da se krše pravila, zakoni i Ustav, a da će najstrože biti kažnjen svako, ukoliko se utvrdi da je to tačno. "Niko nije povlašćen, a sve u vezi sa SOS telefonom je transparentno i u skladu sa zakonom. Komisiju na ovom pilot-projektu čini ekspertski tim - Bojana Stanić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Ranka Vujović iz Generalnog sekretarijata Vlade. Verujem da će one izbor uraditi na transparentan način i da će kao žene uraditi sve da SOS telefon na nacionalnom nivou bude po svim pravilima i u korist žrtvama nasilja", rekao je Đorđević.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/98885-djordjevic-najavio-istragu-o-navodnom-namestanju-tendera-za-sos-telefon

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Djordjević najavio istragu o navodnom nameštanju tendera za SOS telefon

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas, povodom pisanja medija o navodnom nameštanju tendera za SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja, da je već naložio da se slučaj ispita i da će biti kažnjen svako za koga se utvrdi eventualna odgovornost. "Pažljivo sam pročitao tekst koji je izašao u jednim dnevnim novinama. Lično ne znam ko je gospodin Aleksandar Djordjević, ali sam lično naložio savetniku za bezbednost u Odeljenju za unutrašnju kontrolu da ispitaju slučaj! Nema nikakvog smisla da ja insistiram na doslednom poštovanju zakona, a da se ovakvi slučajevi dešavaju", naveo je on. Dnevni list Blic objavio je danas da to ministarstvo, umesto javne nabavke, već treći put raspisalo konkurs za uvodjenje nacionalnog SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja i da pojedine nevladine organizacije sumnjaju da izvesni Aleksandar Djordjević pokušava da dodeli taj posao unapred planiranoj organizaciji. Kako se navodi u saopštenju iz Prokuplja, ministar je rekao da niko nema pravo da krši zakon i da on neće dozvoliti da se krše pravila, zakoni i Ustav, a da će najstrože biti kažnjen svako, ukoliko se utvrdi da je to tačno. "Niko nije povlašćen, a sve u vezi sa SOS telefonom je transparentno i u skladu sa zakonom. Komisiju na ovom pilot-projektu čini ekspertski tim Bojana Stanić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Ranka Vujović iz Generalnog sekretarijata Vlade. Verujem da će one izbor uraditi na transparentan način i da će kao žene uraditi sve da SOS telefon na nacionalnom nivou bude po svim pravilima i u korist žrtvama nasilja", rekao je Djordjević.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3286991/poceo-da-radi-dijalizni-centar-u-vrnjackoj-banji.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počeo da radi dijalizni centar u Vrnjačkoj Banji

Većina bubrežnih bolesnika iz Vrnjačke banje više ne mora zbog dijalize da putuje u Kraljevo. Pre mesec dana, a posle deceniju čekanja, u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji počelo je da radi Odeljenje za hemodijalizu. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaVećina bubrežnih bolesnika iz Vrnjačke banje više ne mora zbog dijalize da putuje u Kraljevo. Pre mesec dana, a posle deceniju čekanja, u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji počelo je da radi Odeljenje za hemodijalizu.Deset bubrežnih bolesnika godinama su, po osam sati dnevno, provodili u putu i na dijalizi u kraljevčkoj bolnici. Od polovine septembra to im je samo ružno sećanje.     "Ja sam dvanaest godina već na dijalizi i išao sam u Kraljevo. koje su to golgote bile, zimi naročito. Čak smo i gurali kombi", kaže Milan Milenković, iz Vrnjačke Banje. Svetomir Zarić, iz Podunavaca kod Vrnjačke Banje je zadovoljan. Kaže: "Nije isto vozit se sedamdeset kilometara dnevno i dva". "Ovde je prelepo, sestre su jako ljubazne, doktorka bdi nad nama", kaže Milan Miljković, iz Vrnjačke Banje Da bdi i nad njima, čekaju još tri pacineta iz Vrnjačke Banje. "Sad su takve tehničke mogućnosti. Stavićemo u funkciju još šest aparata tako da ćemo da preuzmemo sve pacijente iz naše opštine koji se sada dijaliziraju u Kraljevu. Nadamo se i pacijenti iz opštine Trstenik koji su bliži našem centru nego kruševačkom uz naravno njihov pristanak", kaže dr Vanja Balšić, direktorka Specijalne bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji. U centru radi pet aparata nabavljenih u junu. Osam koje je Vlada Italije donirala deceniju stoje neotpakovani zbog spora bolnice i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja oko finansiranja troškova za potrošni materijal i režijske troškove. Sada se čeka javna nabavka da i oni prorade. "Svih osam doniranih italijanskih aparata će znači biti u punoj funkciji", kaže prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. I dodaje: "Na taj način mi smo praktično skoro duplirali kapacitete jer smatramo da će se sa razvojem Banje, sa razvojem zdravstvenog turizma stvarati i potreba da veći broj turista koji dođu ovde potraže upravo tu pomoć". Krajem prošle godine, po prijavi udruženja pacijenata zbog dugugodišnjeg nekorišćenja doniranih aparata reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i zatražila otvaranje Odeljenja za hemodijalizu u Vrnjačkoj Banji.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uprava o delikatesnom siru: Samo za strane delegacije

BEOGRAD, 12. oktobra (Tanjug) - Na meniju u restoranima za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni mlečni proizvodi nabavljaju samo za posluženje prilikom poseta stranih delegacija i međunarodnih skupova, saopštila je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nakon pisanja medija o javnoj nabavci za potrebe Skupštine Srbije.U saopštenju se takođe ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou.Uprava, koja obavlja javnu nabavku hrane za restorane u institucijama državne uprave, u saopštenju precizira da je u septembru pokrenut postupak javne nabavke koja se odnosi na potrebe svih restorana i manjih ugostiteljskih objekata Uprave, kao i za potrebe protokola predsednika Srbije, predsednika Vlade, predsednika Skupštine i ministarstva, i to prilikom poseta stranih delegacija i za održavanje međunarodnih skupova.   Navode da se prilikom pružanja usluga na protokolarnom nivou poštuje dogovor protokola stranih delegacija i da se na meniju u takvim prilikama koriste raznovrsni mlečni proizvodi, uvažavajući i zdravstvene i verske potrebe i zahteve.Sve količine navedene u konkursnoj dokumentaciji su procena o potrošnji na period od godinu dana, pa tako navode da je količina od deset litara bademovog mleka predviđena na godišnjem nivou, da je prosečna cena po litru 250 dinara, i da je predviđeno samo za potrebe stranih delegacija.Iz Uprave navode i da se ugostiteljske usluge za zaposlene u državnoj upravi pružaju na 15 lokacija, a da se na menijima takvih restorana ne nalaze sirevi stranih proizvođača, već samo domaći proizvodi.Ekskluzivni sirevi i mleko već nekoliko dana tema su u parlamentu i medijima, nakon što je jedan dnevni list objavio da će poslanici, o trošku građana Srbije, uživati u bademovom mleku, italijanskim i francuskim kravljim, kozijim i ovčijim sirevima.List je objavio konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, a na spisku su, pored mleka i jogurta, i više desetina vrsta sireva, uključujcuhi i vrhunske francuske i italijanske sireve, kao i po deset litara sojinog i bademovog mleka.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: rtvpanonija.rs

Link: http://rtvpanonija.rs/spomenik-prirode-kamenicki-park-u-novom-ruhu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Spomenik prirode - Kamenički park u novom ruhu

Zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište. Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2 . Kamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.- Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravljamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina - naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.- Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život - kazao je novosadski gradonačelnik.Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha. Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad.    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/uprava-o-delikatesnom-siru-samo-za-strane-delegacije/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uprava o delikatesnom siru: Samo za strane delegacije

BEOGRAD - Na meniju u restoranima za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni mlečni proizvodi nabavljaju samoFoto: Tanjug/Z.Žestić, arhivaPodeliBEOGRAD - Na meniju u restoranima za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni mlečni proizvodi nabavljaju samo za posluženje prilikom poseta stranih delegacija i međunarodnih skupova, saopštila je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nakon pisanja medija o javnoj nabavci za potrebe Skupštine Srbije.U saopštenju se takođe ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou.Uprava, koja obavlja javnu nabavku hrane za restorane u institucijama državne uprave, u saopštenju precizira da je u septembru pokrenut postupak javne nabavke koja se odnosi na potrebe svih restorana i manjih ugostiteljskih objekata Uprave, kao i za potrebe protokola predsednika Srbije, predsednika Vlade, predsednika Skupštine i ministarstva, i to prilikom poseta stranih delegacija i za održavanje međunarodnih skupova.Navode da se prilikom pružanja usluga na protokolarnom nivou poštuje dogovor protokola stranih delegacija i da se na meniju u takvim prilikama koriste raznovrsni mlečni proizvodi, uvažavajući i zdravstvene i verske potrebe i zahteve.Sve količine navedene u konkursnoj dokumentaciji su procena o potrošnji na period od godinu dana, pa tako navode da je količina od deset litara bademovog mleka predviđena na godišnjem nivou, da je prosečna cena po litru 250 dinara, i da je predviđeno samo za potrebe stranih delegacija.Iz Uprave navode i da se ugostiteljske usluge za zaposlene u državnoj upravi pružaju na 15 lokacija, a da se na menijima takvih restorana ne nalaze sirevi stranih proizvođača, već samo domaći proizvodi.Ekskluzivni sirevi i mleko već nekoliko dana tema su u parlamentu i medijima, nakon što je jedan dnevni list objavio da će poslanici, o trošku građana Srbije, uživati u bademovom mleku, italijanskim i francuskim kravljim, kozijim i ovčijim sirevima.List je objavio konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, a na spisku su, pored mleka i jogurta, i više desetina vrsta sireva, uključujcuhi i vrhunske francuske i italijanske sireve, kao i po deset litara sojinog i bademovog mleka.(Tanjug)          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2998983-konacno-stiglo-objasnjenje-ko-ce-jesti-skupe-sireve-u-skupstini-srbije-foto

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Konačno stiglo objašnjenje ko će jesti skupe sireve u Skupštini Srbije (FOTO)

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa izdala je saopštenje u kojem ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   Uprava za zajedničke poslove republičkih organa izdala je saopštenje u kojem ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivouFoto: Marko Todorović/A: NalbantjanNa meniju u restoranima za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni mlečni proizvodi nabavljaju samo za posluženje prilikom poseta stranih delegacija i međunarodnih skupova, saopštila je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nakon pisanja medija o javnoj nabavci za potrebe Skupštine Srbije .U saopštenju se takođe ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou.Ko je pričao o novim izborima, ko došao nepozvan, a ko nije imao gde da sedne? Evo kako je izgledao sastanak predstavnika opozicijeUprava, koja obavlja javnu nabavku hrane za restorane u institucijama državne uprave, u saopštenju precizira da je u septembru pokrenut postupak javne nabavke koja se odnosi na potrebe svih restorana i manjih ugostiteljskih objekata Uprave, kao i za potrebe protokola predsednika Srbije, predsednika Vlade, predsednika Skupštine i ministarstva, i to prilikom poseta stranih delegacija i za održavanje međunarodnih skupova.Navode da se prilikom pružanja usluga na protokolarnom nivou poštuje dogovor protokola stranih delegacija i da se na meniju u takvim prilikama koriste raznovrsni mlečni proizvodi, uvažavajući i zdravstvene i verske potrebe i zahteve.U saopštenju se ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou-PrintskinSve količine navedene u konkursnoj dokumentaciji su procena o potrošnji na period od godinu dana, pa tako navode da je količina od deset litara bademovog mleka predviđena na godišnjem nivou, da je prosečna cena po litru 250 dinara, i da je predviđeno samo za potrebe stranih delegacija.Iz Uprave navode i da se ugostiteljske usluge za zaposlene u državnoj upravi pružaju na 15 lokacija, a da se na menijima takvih restorana ne nalaze sirevi stranih proizvođača, već samo domaći proizvodi.Iz Uprave navode da se na menijima restorana ne nalaze sirevi stranih proizvođača, već samo domaći proizvodi-PrintskinEkskluzivni sirevi i mleko već nekoliko dana tema su u parlamentu i medijima, nakon što je jedan dnevni list objavio da će poslanici, o trošku građana Srbije, uživati u bademovom mleku, italijanskim i francuskim kravljim, kozijim i ovčijim sirevima.List je objavio konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, a na spisku su, pored mleka i jogurta, i više desetina vrsta sireva, uključujcuhi i vrhunske francuske i italijanske sireve, kao i po deset litara sojinog i bademovog mleka.(Telegraf.rs/Tanjug)                

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3136245/konacno-se-oglasila-i-uprava-za-zajednicke-poslove-evo-za-koga-su-naruceni-budjevi-sirevi

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: KONAČNO SE OGLASILA I UPRAVA ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE: Evo za koga su naručeni buđevi sirevi!

Na meniju u restoranima za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni mlečni proizvodi nabavljaju samo za posluženje prilikom poseta stranih delegacija i međunarodnih skupova, saopštila je Uprava za zajedničke poslove ...Na meniju u restoranima za zaposlene u državnim institucijama nalaze se samo domaći sirevi, dok se delikatesni mlečni proizvodi nabavljaju samo za posluženje prilikom poseta stranih delegacija i međunarodnih skupova, saopštila je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nakon pisanja medija o javnoj nabavci za potrebe Skupštine Srbije. U saopštenju se takođe ističe da su objavljeni podaci zapravo procena potrošnje tih namirnica na godišnjem nivou. Uprava, koja obavlja javnu nabavku hrane za restorane u institucijama državne uprave, u saopštenju precizira da je u septembru pokrenut postupak javne nabavke koja se odnosi na potrebe svih restorana i manjih ugostiteljskih objekata Uprave, kao i za potrebe protokola predsednika Srbije, predsednika Vlade, predsednika Skupštine i ministarstva, i to prilikom poseta stranih delegacija i za održavanje međunarodnih skupova. Navode da se prilikom pružanja usluga na protokolarnom nivou poštuje dogovor protokola stranih delegacija i da se na meniju u takvim prilikama koriste raznovrsni mlečni proizvodi, uvažavajući i zdravstvene i verske potrebe i zahteve. Sve količine navedene u konkursnoj dokumentaciji su procena o potrošnji na period od godinu dana, pa tako navode da je količina od deset litara bademovog mleka predviđena na godišnjem nivou, da je prosečna cena po litru 250 dinara, i da je predviđeno samo za potrebe stranih delegacija. Iz Uprave navode i da se ugostiteljske usluge za zaposlene u državnoj upravi pružaju na 15 lokacija, a da se na menijima takvih restorana ne nalaze sirevi stranih proizvođača, već samo domaći proizvodi. Ekskluzivni sirevi i mleko već nekoliko dana tema su u parlamentu i medijima, nakon što je Kurir objavio da će poslanici, o trošku građana Srbije, uživati u bademovom mleku, italijanskim i francuskim kravljim, kozijim i ovčijim sirevima. Kurir je objavio konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda, a na spisku su, pored mleka i jogurta, i više desetina vrsta sireva, uključujcuhi i vrhunske francuske i italijanske sireve, kao i po deset litara sojinog i bademovog mleka. (Kurir.rs/Tanjug)                      

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3136441/lekar-koji-je-otkrio-da-hitna-ne-pomaze-pacijentima-zbog-dila-sa-pogrebnim-borko-josifovski-loncarev-predlog-iznudjen-pritiskom-javnosti

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: LEKAR KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM Borko Josifovski: Lončarev predlog iznuđen pritiskom javnosti

On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja fingiranje borbe protiv korupcijeOn je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije"BEOGRAD - Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti". On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije". Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao. ISPOVEST LEKARA KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM: Život mi je postao pakao, ostao sam na ulici i dobijao JEZIVE poruke! "Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori", rekao je Josifovski. Portal Pištaljka (pistaljka.rs) naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari "utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća". Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se posle godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju. Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: istinomer.rs

Link: https://vesti.istinomer.rs/vesti/2018/10/13/deda-mraz-i-loznicane-upoznao-sa-zakonom-o-slobodnom-pristupu-informacijama/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Deda Mraz i Lozničane upoznao sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama

U okviru kampanje "Srbija do informacija" juče je i u Loznici organizovana ulična akcija "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?". Građani Loznice su preko Deda Mraza poslali pisma u kojima su tražili određene informacije od javnog značaja od državnih organa. I oni su, kao i stanovnici Prijepolja, Užica, Smedereva, Valjeva, Sombora, Čačka, Niša i Kragujevca, koji su proteklih dana imali priliku da razgovaraju sa aktivistima "Crte", izneli više problema koji muče njihov grad. U pismima upućenim Deda Mrazu najviše su se žalili na manjak informacija o tačnoj sumi potrošenoj za sanaciju deponije. Naglasili su i nedovoljnu transparentnost kod sufinasiranja medija i prilikom rekonstrukcija vrtića i ulica. Takođe, postavili su i pitanje održavanja puteva na teritoriji grada i opštine, kao i skladištenje opasnog otpada. Podsetimo, kampanjom "Srbija do informacija" ukazuje se na to da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazuje nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a da se "od građana očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac". Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna okupila je 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Između ostalih tu su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Organizacije su ukazale na to da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne.

----------------------------------------------------------