Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 14.10.2018

Medij: Alo     Strana: 1,2,3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Ž. Vujičić

Teme: Korupcija

Naslov: KO SMEŠTA ZVEZDI?

„L'EKIPOVE SUMNJE: SRPSKA ODBRANA PASIVNA, PSŽ SE ŠETAO DO GOLOVA U broju od subote, 13. oktobra, dan pošto je aktivirao bombu, „L'Ekip" je izašao na prvoj strani s naslovom: „Sumnjivo".

U podnaslovu se ističe da je njihovo saznanje upozorenje za UEFA, te da „francuski pravosudni organi sprovode istragu o mogućnosti nameštanja meča Lige šampiona izmedu PSŽ-a i Crvene zvezde (6:1)". Priča da je neimenovani Zvezdin funkcioner želeo da uplati 5.000.000 evra na poraz od pet golova razlike je, naravno, glavna na unutrašnjim stranama ovog francuskog dnevnika.

„Da li se Zvezdina odbrana pokazala kao pasivna u odnosu na golove PSŽ-a? To je očigledno, posebno tokom drugog, trećeg i petog gola. Mbape, Nejmar, Di Marija i Kavani šetali su se po delu terena srpskog tima. Da li su prekršaji koji su doveli do slobodnih udaraca Nejmara mogli da budu izbegnuti? Bez sumnje, kao i mnogi drugi. Da li su ta dva udarca Brazilca bila u domašaju golmana Milana Borjana? Prvi možda, drugi ne. Ali, bez obzira na sve, to su samo utisci i ne mogu biti dokazi", piše „L’Ekip". Novinar francuskog listaje naveo i da su Beogradani pretrčali samo 104,3 kilometara na utakmici, podsećajući da je protiv Napolija učinak bio 112,9 kilometara.

„Ali, ni to ne mora ništa da znači. PSŽ nije bio mnogo bolji, sa 104,9 pretrčanih kilometara", navodi se u tekstu.

Ž. VUJIČIĆ

Dosta je praštanja! Priča da su Srbi krivi za sve jednom mora da prestane. I ta glupost mora da se plati!

Ovako Dušan Savić reaguje na optužbe „L’Ekipa“ da je bilo pokušaja nameštanja nedavno odigrane utakmice Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Crvene zvezde (6:1). Legendarni fudbaler crveno-belih u razgovoru za „A1o!“ ističe da tu maloumnu ideju ne može da razume.

- To mi je toliko od vratno da ne mogu da se interesujem, da pratim detalje. Za sve su im krivi Srbi, makar bili na drugoj planeti. Toliko su nas prljali, šta još treba da urade da budu zadovoljni? Ne znam koliko neko treba da bude pokvaren i bolestan da izmisli ovakvu budalaštinu, i to na nivou Lige šampiona - priča Savić.

Miljenik Zvezdinih navijača dodaje za naš list da ne shvata potre bu za senzacionalizmom.

- Ne razumem ideju te glu pave priče. Nisam dovoljno inteligentan za takve prljave stvari. Jednostavno, ne razumem ko je to mogao da smisli, u čijem je to interesu. Ako im je potrebno, j| evo, imam dojavu, siguricu, da su Srbi ubili Kenedija! Pa nek pišu...

„L’Ekip“ je poznati sportski dnevnik, ali takvo pisanje naš sagovornik, bivši internacionalac u Francuskoj, ne pamti.

- Nekad je bio ugledan list, a ovo sad je bruka za fudbal, klub, državu. Za novinarsku struku. Taj koji je to napisao nije novinar, već plaćenik .

Plaćen za izvođenje prljavih radova. Šta znači to: „Šeo je da uplati novac?“ Ili jeste ili nije. Evo, ja sam hteo da srušim Ajfelovu kulu, i - jesam li je srušio ili nisam? Ma to su budalaštine.

Savić naglašava da su budalaštine i to da je „peko iz Zvezde sklon klađenju“ i poziva svoj klub da reaguje.

- Zvezda mora da tuži „L’Ekip“ za povredu časti! Da traži odštetu, da li fmansijsku ili samo u vidu moralne satisfakcije, svejedno. Od UEFA treba da traži da je zaštiti od insinuacija i gluposti. I ta drkava francuska država, ako drži do sebe, mora da reaguje. List iz te države je ukaljao ugled bivše prvaka Evrope. „L'Ekip" mora da plati za

objavljenu laž Dule Savić, kaže, ne veruje u teoriju zavere da je ovo udar na Kataranina Nasera cl Kelaifija, gazdu PSŽ-a, te da je Zvezda samo kolateralna šteta.

- Da oteraju čoveka koji je uložio milijardu evra u klub? Ma ne verujem... Ne, ovde se radi o laži. Kad trener izgubi utakmicu, bude smenjen. Kad igrač promaši penal, sledeći meč ostane na klupi. Kad golman primi smešan gol, više ne brani. Svako plaća grešku. Mora da plati i „L'Ekip".

Ne radi se o klubu iz pi*kovca, nego je to Crvena zvezda iz Beograda. I FSS mora da se uključi.

Dule poziva sve da stanu uz Zvezdu, jer je ovo udar i na Srbiju.

- Hajde da obrnemo situaciju, da je odavde puštena vest da je PSŽ hteo da namesti utakmicu, kako bi Francuzi reagovali? Ovo zaista više nema smisla. Sad glupost mora da se plati. Dosta je bilo praštanja. Lažov mora da plati za to što je lažov. Zvezda je bila prvak Evropa, Zvezda je najveći srpski klub, prethodno i jugoslovenski, ne može tek tako da se prlja njeno ime. Zvezda ovo mora da istera do krala je Dule Savić.

Francusko tužilaštvo pokrenulo istragu

Francusko tužilaštvo za finansijski kriminal pokrenulo je istragu, ali zasad ne želi ništa da komentariše. Uostalom, u ovoj fazi istrage još nema dokaza o pisanju „L'Ekipa", sve se svodi na osnovanu sumnju.

> Azijsko tržište

kiadenja neizmerno DEKLAN Hil, univerzitetski profesor iz SAD i autor dela „Kako namestiti fudbalski meč", poručuje da se mora sačekati kraj istrage. - To što na Balkanu postoji kultura nameštanja utakmica ne znači da je Zvezda kriva! Nikako! Tokom istrage svi detalji moraju da izadu na svetlost dana. A to što ARJEL (Regulatorno telo Francuske za onlajn igre) nije primetio nenormalne uplate u Evropi ne čudi, jer moguće je višemilionsku sumu uplatiti u Aziji. Tamošnje ilegalno tržište kladenja je najveće na svetu - tvrdi Hil. > Mnoge države nemaju

kontrolu kladionica ŽAN Fransoa Vilote, bivši direktor Regulatornog tela Francuske za kontrolu onlajn kladenja, tvrdi da ne postoji meč, u bilo kojem sportu, koji je zaštićen od kladenja. - Postoji veliki broj država, čak i u Evropi, koje nemaju kontrolu onlajn kladenja. U svetu je lako pronaći kladionice koje nisu kontrolisane. Višemilionske uplate se vrše na sajtovima kojima može da se pristupi iz svih zemalja. Uplata se izvrši iz nekoliko puta, u manjim iznosima, da bi se izbegla sumnja. Kriminalne mreže organizuju takve uplate - istakao je Vilote.

KLJUCNEINFORMACIJE

UEFAje nekoliko dana pre meča apelovala na francuske vlasti i upozorila na mogućnost nameštanja Francuske vlasti su otovrile istragu dan pre meča i ovakve tvrdnje uzete su veoma ozbiljno

Policija je angažovala eksperta koji je bio zadužen da prati angažovanje igrača Zvezde Navodno ovaj eksprt je objasnio da se kod pojedinih igrača videlo da se ne trude dovoljno Iz ovoga su novinari iz Francuske zaključili da su i igrači bili uključeni u plan

Čak se trude da opravdaju ovakve tvrdnje slikom smeha golmana Zvezde Milana Borjana u trenutku kada je primio šest gol

ZVEZDA RAZMIŠLJA 0 TUŽBI, angažovala advokata u Francuskoj

Crvena zvezda je angažovala advokata u Francuskoj i razmatra pravni osnov da tuži list „L’Ekip“ posle pisanja da postoje sumnje u pokušaj nečasnih radnji uoči meča Pari Sen Žermena i Crvene zvezde u Ligi šampiona, zbog narušavanja ugleda kluba.

Crveno-beli su jednom sa ogorčenjem i rezignacijom odbacili svaku mogućnost umešanosti u bilo kakve nečasne radnje bilo kog člana tog kluba, a ujedno insistiraju na što bržem rasvetljavanju slučaja jer je bačena ozbiljna mrlja na ime kluba.

„U kontaktu smo s našim advokatima da bismo na pravi način preduzeli sve moguće mere i zaštitili ugled FK Crvena zvezda, koji je neko, odnosno ’kredibilni doušnik’ pokušao da ugrozi. Očigledno je da nekome smeta moćna i uspešna Crvena zvezda i da je plasiranjem ovakve laži želeo da diskre dituje sve ostvarene uspehe koje smo postigli u proteklom periodu“, navodi se u saopštenju kluba iz Ljutice Bogdana.

Iz Zvezde dodaju da ih čudi i brine što je takva neproverena informacija procurila iz UEFA i dobila tako veliki medijski prostor.„Bez obzira na to što i list ’L’Ekip’ zadržava mogućnost da je sve izmišljeno, angažovali smo advokata i u Francuskoj, koji razmatra pravni osnov za tužbu protiv ’L’Ekipa’ zbog narušavanja ugleda. FK Crvena zvezda će biti istrajan da se dođe do konaćne istine, a da se manipulatori i doušnici koji stoje iza ove afere privedu pravdi i odgovaraju za sramno delo“, poručuju s „Marakane“.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.10.2018

Medij: Blic     Strana: 14,15

Rubrika: Ljudi

Autori: Andriana Janković

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ukazao na kriminal, a dobio otkaz i pretnje smrću

Ukazao na kriminal, a dobio otkaz i pretnje smrću

Kada je raskrinkao korupcionaški osinjak u Hitnoj pomoći, dr Borko Josifovski verovatno nije ni slutio da će umesto pohvala za savesnost dobiti dugogodišnje pretnje po život i otkaz. Moralnu satisfakciju, ne i pravdu, dobio je posle 13 godina!

ANDRIANA JANKOVIĆ

Za sve ove godine nikada se nisam pokajao. To je bilo pitanje časti i moja građanska dužnost. Kada bi vreme moglo da se vrati, učinio bih isto, kaže danas Josifovski, bivši direktor beogradske Hitne pomoći, čovek koji je ukazao na kriminalne veze dela lekara te zdravstvene ustanove i privatnih pogrebnih preduzeća.

Ako bismo priču o Josifovskom, morali bismo da ga smestimo u neku književnu epohu, uklopio bi se u pero Servantesa i olako prošao kao savremeni Don Kihot - više od decenije ovaj čovek vodio je, činilo se, unapred izgubljenu bitku protiv vetrenjača. Sve do oktobra ove godine Boris Josifovski je živeo s pečatom državnog neprijatelja. Proglasili su ga za osobu koja kleveta kolege i nanosi štetu ugledu profesije i institucija. Bio je nepoželjan. Trinaest punih godina trpeo je gotovo svakodnevne pretnje smrću, živeo u strahu za svoj život i život svoje porodice. Po prvi put Viši sud u Beogradu nedavno je doneo presudu po Zakonu o uzbunjivačima protiv državnih organa. Sud je utvrdio da je Josifovskom naneta šteta time što je nakon svojih istupa dobio otkaz, ali i što po njegovim prijavama nije postupano. Viši sud je utvrdio da je čak pet državnih organa preduzelo štetne radnje prema Josifovskom i stavilo ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja. U pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Iako zvaničnici sve do sada nisu hteli da potvrde da je njegova priča istinita, Josifovski smatra da njegova borba nije bila uzaludna.

- Koliko sam bio u moći, narod je bio upozoren. Ova presuda je priznanje da je akt koji sam ja tada učinio bio uzbunjivanje, odnosno da se to odnosilo na teško delo protiv zdravlja ljudi i da je prema meni primenjivan sistematski progon države. Presudom Višeg suda je postignuto i da javnost sazna o čemu se radi jer je ta monstruozna afera bila sve vreme prikrivana, i to od državnih organa objašnjava Josifovski. POČETAK SUMNJI

A sve je počelo 90-ih godina ugovorom o saradnji koji je sa tri privatna pogrebna preduzeća i JKP “Pogrebne usluge” potpisao tadašnji direktor Hitne pomoći. Radnici su bili upućivani da, u slučaju da se intervencija Hitne pomoći završi smrću pacijenta, obaveste neka od tih preduzeća. Svi redom su zvali privatne pogrebnike jer JKP “Pogrebne usluge” nije davalo honorar, odnosno proviziju na “dodeljen slučaj”. Nakon toga, počeli su da se javljaju ljudi sa širokim spektrom žalbi.

- Prve pritužbe bile su pritužbe pacijenata koji nisu mogli da refundiraju novac od Zavoda za zdravstveno osiguranje jer su im dokumenta nestala. Drugi su pak govorili da su bili opljačkani jer ih je ekipa Hitne pomoći uputila na usluge pogrebnika čija je cena bila mnogo veća od javnog preduzeća - priseća se Josifovski.

Ipak, prvi alarm kada je dr Josifovski posumnjao da se iza te trgovine krije nešto što ugrožava živote ljudi, bila je situacija kada su se pacijenti žalili da je ekipa Hitne pomoći došla tek nakon pogrebnika.

- Jednom su čak te dve službe stigle u isto vreme. U urgentnoj medicini sam dugo, 20 godina sam radio na terenu pre nego što sam postao direktor. Bilo mi je jasno da ti pacijenti nisu dobili pomoć po protokolu urgentne medicine priča Josifovski.

BEZ REAKCIJE

O sumnjivim radnjama odmah je, 19. juna 2005. godine, zvanično obavestio tadašnjeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića, ali odgovor nije dobio. Tri meseca kasnije, 26. septembra 2005. godine, piše i Inspekciji Ministarstva zdravlja. Opet ništa. To ga, kaže, nije nateralo da mirno gleda na celu situaciju. Angažovao je analitičku službu Hitne pomoći, koja je proverila sve neophodne podatke.

- Kada je zaživeo kol centar, imao sam precizne podatke o tome koliko je bilo poziva prvog reda hitnosti, ko je tačno otišao na taj poziv... To je bila grupa ljudi od oko 40 lekara. Tačno se videlo koji lekar je uputio na kog pogrebnika. Uglavnom su od strane pojedinih lekara bili angažovani isti pogrebnici - pojašnjava Josifovski, koji je nakon prikupljenih podataka, u septembru 2006. godine, sazvao konferenciju za novinare i izneo javnosti svoje sumnje. ŽIVOT - 200 EVRA Pred predstavnicima medija rekao je da pojedini doktori isključivo idu na slučajeve prvog stepena hitnosti, iako u tom trenutku ima i bližih ekipa, da se odugovlačilo s reakcijom na pozive, da su pacijenti neopravdano dugo čekali, da nisu rađene reanimacije pacijenata, a da su uredno prosleđivani podaci pogrebnicima o njihovoj adresi. No, iako ih je kažnjavao, te lekare to nije sprečilo da prestanu s tom praksom.

- Čim su pacijenti počeli da se žale, raskinuo sam ugovor sa privatnim pogrebnim preduzećima i kažnjavao svakog ko nije zvao JKP “Pogrebne usluge”. Na kraju krajeva, trebalo je ostaviti samoj rodbini da zove kog pogrebnika želi... Po zakonu nisam imao druge mogućnosti osim da ih kažnjavam oduzimanjem od plate 10 odsto. E sada, ukoliko vam kažem da su neki i više puta kažnjavani - to znači da ta kazna nije bila neki finansijski udarac za njih koji bi ih odvratio od tako nečeg - objašnjava Josifovski, dodajući da je i u blogovima pisalo da je minimalno 200 evra

iznosila provizija za lekara koji bi pogrebniku prijavio smrt pacijenta. OTKAZ

I onda, samo dva dana posle njegove konferencije za medije, iako je očekivao da će nakon toga sve biti ispitano, Josifovski biva smenjen, a ništa od onoga na šta je upozoravao nadležni organi nisu proverili. Ministar je prvo ćutao duže od godinu dana, a onda odjednom za dva dana utvrdio da Josifovski nije u pravu.

- Ministarstvo zdravlja je od početka gledalo da sve zataška. Umesto da provere sve, ja sam bio smenjen i kažnjen i stigmatizovan kao državni neprijatelj koji je ugrozio rad jedne vitalne službe i uznemirio javnost - kaže Josifovski.

Tužilaštvo se, zatim, proglasilo nenadležnim u tom slučaju, a kada je došla Komisija za vanredni stručni nadzor da utvrdi činjenično stanje po njegovim navodima, potvrdila je, kaže, njegove sumnje. Nakon toga je Ministarstvo zdravlja dva lekara zbog grešaka u radu kaznilo oduzimanjem 10 odsto od plate?!

- Ministarstvo zdravlja je donelo rešenje na osnovu rešenja te komisije gde nedvosmisleno stoji da su lekari napravili greške i propuste u radu, što opet navodi na činjenicu da je neko izgubio glavu zbog toga, a to je od javnosti bilo sakriveno. Tadašnji ministar zdravlja se pojavio u javnosti i rekao da nije pronađeno ništa što bi dokazalo da je jedno takvo delo postojalo - pojašnjava Josifovski.

Nakon smene s mesta direktora, Josifovski je u Hitnoj pomoći bio izložen konstantim pretnjama, zbog čega je odlučio da ode na neplaćeno odsustvo godinu dana, koje je proveo u humanitarnoj misiji u Sudanu. Po povratku, u Hitnoj pomoći raspoređen je da daje medicinske savete putem telefona pacijentima. Mesec dana nakon toga, u oktobru 2008. godine, saopšteno mu je da su se “stekli uslovi za prestanak radnog odnosa”. PRETNJE SMRĆU

U godinama koje su sledile porodica Josifovski suočavala se sa konstantnim pretnjama po život. Doktor Josifovski nije odustajao od borbe za svoja prava i za istinu. Poveo je radne sporove protiv Hitne pomoći (jedan je dobio, za nadoknadu u razlici plate; ali drugi vođen povodom otkaza je, iako je u prvom stepenu rešeno u njegovu korist, na kraju izgubio kada je zamenjena žena koja je sudila u njegovom slučaju), ali i podneo krivične prijave zbog teškog ugrožavanja zdravlja ljudi. Krivične prijave čamile su u fiokama Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za borbu protiv korupcije, tužilaštava u Beogradu...

- Kada je tadašnji ministar zdravlja izašao u javnost i rekao da nisu nađene greške zbog kojih bi pacijent izgubio glavu, tog trenutka je nastupio pakao. Možete da zamislite mene među njima koje sam prozvao za kriminal. Trpeo sam svakodnevne provokacije i pretnje, a onda su krenule i pretnje smrću meni i mojoj porodici zbog čega sam u jednom trenutku čak i napustio zemlju ne bi li moja porodica bila mirna - priseća se Josifovski, koji kaže da je, srećom, ostao u struci kao konsultant, od čega i danas živi. HITNA POMOĆ DANAS I tako to otprilike izgleda kada u Srbiji hoćete da budete uzbunjivač, da ukažete na neku društvenu pošast imenom i prezimenom - unište vas, prvo profesionalno, a onda pokušaju i privatno. A zlom na koje ste ukazivali niko se nije pozabavio. Josifovski tvrdi da u Hitnoj pomoći ima mnogo savesnih lekara koji rade svoj posao dobro. Ipak, kako kaže, ne može a da ne primeti da se i danas povremeno pojave slične informacije.

- S vremena na vreme pojavi se vest da je ekipa Hitne pomoći kasnila, da su pogrebnici bili na licu mesta iako ih rodbina nije pozvala... Ako niko od njih do sada nije procesuiran, a posao trgovine životima je vrlo unosan, zašto bi prekidali s tim? - kaže Josifovski.

S druge strane, ističe on, teško delo protiv zdravlja ljudi ne zastareva.

- Ali kada prođu tolike godine, svi ti državni organi koji su učestvovali u zataškavanju imali su vremena da sklone dokaze. Ne mogu da tvrdim da se to još radi, ali mogu da tvrdim da, ukoliko rade, to sada rade prikrivenije, a ne kao pre, bezobzirno - smatra Josifovski.

Savet oca sinu

“Nemoj da te dovedu u vezu sa mnom” Osim Borka Josifovskog, agoniju dugu 13 godina s njim je svakodnevno proživljavala njegova porodica. Sin Andrej priseća se tih dana.

- Najteže je bilo to što smo znali šta je istina, a bili smo označeni kao lažovi, klevetnici. Ja sam tada imao 16 godina. Bilo je i ciničnih komentara mojih nastavnika iz gimnazije i ljudi oko nas - priseća se Andrej.

Onda su krenule i pretnje smrću. - Dobio sam neku vrstu tika, stalno sam se okretao, obilazio sam oko automobila nekoliko puta pre nego što uđem u zgradu, prolazio sam dva-tri puta pored ulaza... - iskren je Andrej. Posebno mu je bilo teško što mu je otac govorio: “Nemoj da te dovode u vezu sa mnom”.

- Kao da je to nešto loše. Nemoj da te dovode u vezu sa svojim ocem koji radi ispravne stvari. Tata je prošle godine bio i jako bolestan, pa smo se borili i s tom opakom bolešću. Izgubio je tolike godine života boreći se za pravdu - zaključuje Andrej Josifovski.

Odbio ponudu ministra Nakon odluke Višeg suda u Beogradu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponudio je Josifovskom posao na mestu šefa antikorupcijskog tima pri Ministarstvu. - Četiri godine je i ovo ministarstvo ćutalo o tome, nije bilo pomena iako je sve dokumentovano. Mislim da meni tamo nije mesto. Niti je bilo kom policajcu mesto da radi u Ministarstvu zdravlja. To je posao službenika, odnosno institucija koje su za to nadležne. Ne treba lekar da bude policajac - kaže Josifovski. U svakoj instituciji, smatra on, postoje časni insajderi, samo ih treba ohrabriti i dati im podršku kada izađu u javnost da ne dožive progon i torturu.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.10.2018

Medij: Politika     Strana: 1,12,13

Rubrika: Tema nedelje

Autori: Aleksandar Aiosšolovski

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Doživotna titula i privilegije

Doživotna titula i privilegije

Šestorica bivših predsednika SRJ, Državne zajednice SCG i Republike Srbije žive povučeno i van očiju javnosti, osim Borisa Tadića, koji je lider marginalne stranke

Aleksandar Apostolovski

Sudbina Svetozara Marovića, poslednjeg šefa Državne zajednice Srbije i Crne Gore, najbolja je metafora neudobnosti predsedničke stolice. Magnetski je privlačna jer pruža iluziju da je u njoj moguće opušteno sedeti, a da niko sa strane ne uključi struju. Većina njih se, po odlasku, uveri da fotelja nema uzemljenje. Neki od njih su imali ogromnu moć i popularnost, neki se nisu mešali u svoj posao, ali i jedni i drugi sada žive povučeno i van očijujavnosti.

Marović to nije znao kada je poslat u Beograd, uoči odlaska Crne Gore iz zajedničke države, jer je Milo TJukanović znao da će samo Sveto moći da sprovodi politiku samostalne Crne Gore među takozvanim terazijskim Crnogorcima okupljenim oko Vojislava Koštunice. Zaista, Sveto je, umesto da pevuši uz gusle, guslao o evrointegracijama, demokratiji, zajedničkom životu i pomirenju na Balkanu.

Otuda njegov kraj može biti daleko od zatvorske ćelije u Spužu jer nije li mudrac koji je obožavao lovu i pravio neverovatne hedonističke zabave, najverovatnije tuđim novcem, odslužio svoju kaznu?

Milutinovićevi penzionerski dani Jedan od nekadašnjihpredsednikakoji danas živi kao pravi penzioner, u politici i uživotuje Milan Milutinović. Za razliku od kolega, pre nego pggo je penzionisan, prvo je otišao u Hag, gde je bio optužen za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. godine. Predao seujanuaru2oo3, a Beograd je napustio bez velikog publiciteta, policijskih sirena i pratnje i bez lisica na rukama. Prethodno je imao operaciju na otvorenom srcu, pa je na put krenuo u pratnji kardiologa sa dokumentacijom o bolesti. U džepu je imao pisma u kojima je predloženo da bude na slobodi do početka suđenja. Međutim, 2005. mu je dozvoljeno da se brani sa slobode, a šest godina kasnije Haški tribunal ga je oslobodio optužbi. Posle toga se gotovo u potpunosti povukao iz javnogživota. Nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi izjavio da „nije ogorčen i osvetoljubiv čovek", a da su mu dani u pritvoru prolazili brzo. Kasnije je izjavljivao da su mu najteže padali usamljenost i razdvojenost od porodice.

U medijima već godinama nema vesti o njemu. Na telefone se ne javlja, a upućeni kažu da se još više osamio nakon smrti supruge Olge, koja je preminula u januaru 2017. godine. Pola godine nakon tog gubitka, u junu 2017. godine, Svetozar Marović jedini je predsednik nekadašnje Državne zajednice SCG. O njemu se često izveštava jer je u Crnoj Gori 2016. osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na tri i po godine zatvora. Ova zemlja traži njegovo izručenje, po poternici Interpola. Marović je uhapšen u Crnoj Gori pre tri godine, a godinu dana kasnije je priznao da je njegovom krivicom oštećen budžet Opštine Budva za desetak miliona evra. Pravosnažno je osuđen na tri godine i devet meseci zatvora, a 100.000 evra je trebalo da uplati u dobrotvorne svrhe. Međutim, umesto na odsluženje kazne, Marović dolazi u Beograd. Njegov advokat je pre nekoliko meseci otkrio da je na psihijatrijskom lečenju, zbog čega se ne odaziva na sudske pozive.

U međuvremenu sud u Kotoru odbio je njegovu molbu za odlaganje izvršenja kazne, jer u „Spužu", kako je navedeno, može dobiti odgovarajući medicinski tretman. Izveštavano je da mu je država oduzela deo imovine, između ostalog i pet vikendica u Budvi. Prethodno su novinari otkrili da je njegova supruga imala 3,8 mili-Biografija

Milan Milutinović, rođen je 1942. godine u Beogradu gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet. Na mestu predsednika Srbije bio od 1997. do 2002. godine, a prethodno je bio ambasador Jugoslavije u Grčkoj, a zatim savezni ministar inostranih poslova.

prisustvovao je sahrani bivšeg grčkog premijera Konstantina Micotakisa, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Micotakis je bio njegov prijatelj, a Milutinović je nakon toga izjavio da je na ovoj sahrani bio jedini stranac. Na predsedničko mesto došao je posle izbora u decembru 1997, koji su ponovljeni zbog nedovoljnog odziva birača. SPS tada umesto Zorana Lilića kandiduje Milutinovića, koji u drugom krugu tesno pobeđuje Vojislava Šešelja. Iz ove kampanje ostala je upamćena njegova rečenica, sa jednog predizbornog mitinga, gde su partijski aktivisti ispred same bine razvili pregršt transparenata podrške. „Sklonite te čaršafe, ne vidim narod", poručio je budući predsednik Srbije.

Na poslednjem letu „konkorda"

Biografija

Svetozar Marović rođen je 1955. u Kotoru, gde je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici. Bioje predsednik Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine, kao i predsednik Saveta ministara SCG. Osim toga, bio je član Predsedništva Crne Gore, poslanik u crnogorskoj skupštini, poslanik u Veću građana Savezne skupštine i predsednik Skupštine Crne Gore.

ona dolara na računu u Švajcarskoj. U trenutku kada je uhapšen Marović je i dalje bio potpredsednik Demokratske partije socijalista Mila ¦đukanovića, pa su mnogi komentarisali da se njegovo delovanje nije moglo odvojiti od funkcije koju je obavljao. U diplomatskim krugovima se i dalje prepričava kako je Marović na početku mandata poželeo da ode u Njujork poslednjim letom čuvenog aviona „konkord", od Londona do Njujorka. Na ovaj put je išao sa suprugom Tjurđinom, a ceo diplomatski kor se držao za glavu jer su karte koštale nekoliko hiljada funti. J. P.

DOŽIVOTNA TITULA I PRIVILEGIJE

Crna Gora ga traži kao kriminalca, a Sveto, koji se zalagao za odvajanje Crne Gore od Srbije, nekoliko godina uživa zaštitu Beograda od Podgorice, lečeći svoju ranjenu dušu. Tek kada se Crna Gora odvojila, Sveto se i bukvalno vezao za Srbiju!

I Milan Milutinović, kao Miloševićev predsednik Srbije, odslužioje svoje u ćeliji, ali haškoj. Čak se poveravao Vuku Draškoviću da mu je sudbina bila ispisana i pre nego što je seo u predsedničku fotelju, a da pritom nije konsultovao Kleopatru. Znao je da će ga taj put odvesti u Hag, a potom u potpunu izolaciju, po povratku kući. Kakav apsurd! Toliko se retko viđa, da bi neupućeni mogli da pomisle da nije ni izašao iz Haga. I kada se pojavi u javnosti, odaje utisak senke. Uleteo je u predsedničku trku kao zamena Zoranu Liliću, popggo je Vojislav Šešelj dobio većinu, ali ne dovoljnu da bi postao predsednik, zbog nedovoljnog odziva birača. Milutinović je tesno pobedio Šešelja, dobivši ogromnu podršku albanskih glasača u Juniku i ostalim mestima gde je kasnije osnovana OVK, pa mu je Vojislav Šešelj, po izbijanju pobune, ironično preporučio da ode među svoje birače i smiri ih.

Posle pobede Vojislava Koštunice protiv Slobodana Miloševića za predsednika SR Jugoslavije, Milutinović je postao kooperativan prema dosovskim vlastima, čime je zakupio mirnu starost. Da li i spokojnu?

U epohi Miloševića, Zoran Lilić je postavljen za predsednika SR Jugoslavije, odlučan da se ne meša u svoj posao. Oni koji su ga potcenjivali dok je simulirao simbol federalne vlasti, promenili su mišljenje kada se povukao. Nekadašnji maneken s negovanim brkovima, sklopio je neobično i do sada nerazjašnjeno prijateljstvo s Muamerom Gadafijem i postao čovek za vezu s libijskim vođom,

Pecaroš, maneken i bankar Iako se povukao iz politike, Zoran Lilić jedan je od nekadašnjih predsednika koji su se pojavili na inauguraciji Aleksandra Vučića. Na ovaj skup došao u društvu Milana Milutinovića i Tomislava Nikolića. Radio je u različitim sferama, od fabrike guma, oružja, poljoprivrede, a u poslednjih pet godina je u bankarskim vodama. Dok je bio predsednik, njegova pecaroška strast zadavala je glavobolje obezbeđenju, naročito kada se odlučivao za ribolov u blizini državnih granica, pa su često vojne jedinice bile borbeno spremne u slučaju da tadašnjeg vrhovnog komandanta neko ugrozi dok peca.

Nakon napuštanja SPS-a i neuspešnog pokušaja stvaranja Srpske socijaldemokratske stranke, Lilić je odustao od politike i potpuno se posvetio biznisu. Mediji su pisali da je odustao od penzije zbog angažmana u Jubmes banci, ali zapravo tek ove godine stiče pravo na starosnu penziju. Neretko se pominje da je imao firmu koja se bavila zdravim biljem, odgojom i izvozom jagnjadi i ovaca u Libiju. Bio je jedan od svedoka u procesu Haškog tribunala protiv Slobodana Miloševića. Zahvaljujući kontaktima s nekadašnjim libijskim predsednikom Muamerom Gadafijem, pomogao je u evakuaciji naših državljana iz Libije, ali je posredovao i u oslobađanju pet Bugarki, koje su u ovoj zemlji osuđene na smrt.

U političkim krugovima se pričalo da je Lilić posredovao 2008. kako bi SPS ušao u koaliciju s Demokratskom strankom. Iste te godine postao je predsednik UO „Putevi Srbije". Njegov život bez politike krunisan je brakom s novinarkom RTS-a Mirom Jevtić. Pisalo se da je u mladosti radio razne poslove, da je bio kondukter, mlekadžija, pa čak i maneken. Po završetku fakulteta radio je u Fabrici guma „Rekord", u kojoj je stigao do mesta generalnog direktora, bio je predsednik UO ,Jugoimport", a sada je na mestu predsednika UO Jubmes banke.

Predsednički dodatak na penziju Posle isteka mandata bivši predsednici uživaju u određenim privilegijama. Neke traju samo šest meseci, neke doživotno. Tako bivši šef države, kako kaže Zakon o predsedniku, ima pravo da šest meseci prima naknadu u iznosu predsedničke pla-Biografija

Zoran Lilić rođen je 1953. godine u Brzoj Palanci, u kojoj je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Ha mestu predsednika Savezne Republike Jugoslavije bio je odjuna 1993. do juna 1997. godine. Prethodno je bio predsednik Skupštine Srbije (odjanuara do juna 1993), a nakon predsedničkog mandata imenovan je za potpredsednika Vlade Jugoslavije (od maja 1998. do avgusta 1999). Bio je i savetnik predsednika SRJ Slobodana Miloševića za ekonomske poslove s inostranstvom.

  1. To pravo može da se produži dok ne ispuni uslove za penziju, ali najviše još šest meseci. Ako se bivši predsednik zaposli, a njegova plata je manja od 80 odsto od plate predsednika republike, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu te razlike. Ukoliko se penzioniše, pa mu je penzija manja od 80 odsto od predsedničke plate, takođe, ima pravo na tu razliku.

Ovo pravo koristi Tomislav Nikolić. Kako stoji na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, on

koju su rado koristili i Koppunica i Tadić. Obrijavši brkove i uživajući u pecanju, svom omiljenom hobiju, Zoran Lilić se pokazao daleko većim igračem posle odlaska s vlasti nego kada je vršio. Za političkog Srbina, nema većeg komplimenta.

Koja je tajna Vojislava Koštunice, koji je u momentu kada je svrgnuo Slobu, imao podršku kao Idi Amin, dakle apsolutnu, ali nikada nije zloupotrebio toliku količinu moći? Mogao je da ukloni sa scene, kao Ričard Treći, sve svoje protivnike. Vojaje učinio nešto drugo: govorio je o legitimitetu, izgradnji institucija i vladavini prava. Podeljene demokrate su posebno ismevale tu njegovu legalističku mantru, a sada je ponavljaju horski, kada to isto traže od Vučića.

Treba li danas Srbiji onaj Koštunica, koji bi mogao da bude stabilizator između moćnog Vučića i opozicione nejači? Verovatno bi mnogi voleli da Voja sam sebi izda dozvolu za izlazak iz političkog samoizgnanstva.

Voleli ga ili ne, to je čovek koji je, kada su ga primorali da bira između sebe i Srba, izabrao ove druge. Od njih je, zauzvrat, dobio očekivani poklon-zaborav!

Boris Tadić je čvrsto vladao dva mandata na Andrićevom vencu, ali je precenio sebe, raspisujući izbore pre roka. Nije shvatio da je, isporukom Karadžića i Mladića, prošao njegov garantni rok, što mu je, bez uvijanja, u Beogradu poručila Angela Merkel. Dok je vladao, pokazao se kao daleko otrovnije piće od ledeno hladne „koka-kole", kako su ga maliciozno opisivali njegovi oponenti, smatrajući ga za savršeno upakovani marketinški proizvod. Spisak onih koji su to otkrili je poprilično dugačak, poput Zorana Živkovića i Čedomira Jovanovića.

Noć po odlasku s vlasti, obećao je da ćemo ga gledati u nekom dru-

Uvaženi profesor Jedan od kreatora predizborne kampanje Borisa Tadića, njegov bliski saradnik Srđan Šaper, jednom prilikom je opisujući svog prijatelja rekao da „kao što 'koka-kola' ima tajni sastojak za koji se ne zna, ne zna se ni šta je to što je privuklo birače Borisu Tadiću". U javnosti je važio za nekoga ko uživa naklonost ženskog dela biračkog tela. Italijanski premijer Silvio Berluskoni, poznat po svom neformalnom ophođenju, jednom mu se tokom susreta u Italiji obratio s „predsedniče Kluni".

Najbliži saradnici tvrde da je Tadić i danas vrlo aktivan i da „obavlja dužnost bivšeg šefa države", srećući se s brojnim stranim državnicima. Ali, takođe, navode i da mu je prioritet opoziciono delovanje s mesta predsednika Socijaldemokratske stranke, koju je osnovao početkom 2014, kada je napustio mesto počasnog predsednika Demokratske stranke posle razilaženja s tadašnjim rukovodstvom s Draganom 'đilasom na čelu.

Kako za „Politiku" objašnjava portparol SDS-a Konstantin Samofalov, Tadić je odnedavno i na nekim funkcijama koje se do sada nisu pominjale u javnosti. Tako je, recimo, postao član Upravnog odbora Konfederacije globalnih Privrednih komora sa sedištem u Hongkongu. Član je naučnog borda Instituta „Istvestjuropijan", koji je između ostalog, kako piše na njegovom sajtu, specijalizovan za političke analize i istraživanja, obuku za međunarodne karijere. Specijalni je savetnik Instituta Pangoal u Pekingu. Ima status uvaženi profesor na Univerzitetu Normalu Pekingu, kao i na Koledžu Švarcman Univerziteta Ćinhua.

Od 2014. godine član je međunarodnog savetodavnog odbora kompanije „Telenor" i međunarodnog savetodavnog odbora Unikredit banke. Šest godina je član organizacije „Madridski klub", koja okuplja bivše demokratski izabrane predsednike i premijere. U organizaciji „Madridskog kluba" i OEBS-a bio je u misijama u Mjanmaru i Moldaviji. U aprilu 2015. izabran je za člana Upravnog odbora i Noiz PIO fonda prima 71.909, a još 25.575 kao „bivši predsednik Republike - penzioner". To pravo iskoristili su i Zoran Lilić (odrekao ga se 2013. kada je ušao u UO Jubmes banke) i Milan Milutinović, ali ne i Boris Tadić.

Zakon bivšim predsednicima omogućava i da se vrate na posao koji su radili pre nego što su izabrani gom filmu, ali je tamo kratko boravio, pa kao nekadašnji apsolutni gospodar sada podseća na političkog naturščika vodeći malu Socijaldemokratsku stranku. Jedini je od šestorice bivših šefova svih naših država, a bile su ih tri (SRJ, SCG i Srbija) koji se ponovo politički aktivirao. Pogrešna procena. Da je odlučio da odglumi nestanak, možda bi ga Srbi ponovo poželeli.

U kom filmu je Tomislav Nikolić? Sa štrajkačkog stiropora je, kao s tramboline, uskočio u predsedničke odaje, pobedivši upravo Borisa Tadića. To su mu prorekli ne samo građani Srbije već i Brisel, koji mu je čestitao pobedu tri sata pre nego što su zatvorene biračke kutije.

Sada vodi kancelariju za saradnju s Rusijom i Kinom, ali nije viđen prilikom Vučićeve posete Moskvi i Pekingu. Ostaje nepoznanica da li je bio opravdano odsutan. Toma, zapravo, nije primećen od kada je kandidaturu predao aktuelnom šefu države. Da li se Nikolić oseća udobno u dubokoj senci? Njegovo ćutanje bi, u svakom drugom poslu, osim politike, trebalo da znači potvrdan odgovor. f

Biografija

Boris Tadić je rođen 15. januara 1958. godine u Sarajevu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bioje predsednik Srbije u dva mandata. Prvi put je na tu funkciju izabran na junskim izborima 2004. godine. U februaru 2008. ponovo je pobedio na predsedničkim izborima, ali je 5. aprila 2012. godine podneo ostavku na tu funkciju čime je skratio svoj petogodišnji mandat. Nije, međutim, uspeo da pobedi i treći put na predsedničkim izborima održanim 6. maja 2012. godine. Poražen je od Tomislava Nikolića.

minacionog komiteta Aleksandrijske biblioteke. Član je i Savetodavnog odbora Evroazijskog komiteta. Od 2013. je član Upravnog odbora Centra za kulturnu i međunarodnu saradnju „Nizami Gandževi". Jelena Cerovina

na funkciju, imaju pravo na kancelariju, savetnika, sekretara, službeni automobil s vozačem na onoliko dugo koliko im je trajao mandat. Takođe i na obezbeđenje godinu dana po isteku mandata ili duže ako je potrebno. Mogu da dobiju i diplomatski pasoš i imaju pristup arhivama iz vremena dok su bili na toj funkciji. Titulu bivši predsednik republike mogu da koriste doživotno, s tim što zakon propisuje da na nju imaju pravo „svi predsednici Republike Srbije birani počev od 9. decembra 1990. godine, odnosno od održavanja prvih višestranačkih izbora, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i predsednici Državne zajednice Srbija i Crna Gora, koji su bili iz Republike Srbije". J. C.

Crkva zadužbina i saradnja s Rusima i Kinezima Istog dana kada je otišao s Andrićevog venca Tomislav Nikolić odlazi i u penziju. Međutim, samo formalno. S prestankom predsedničke funkcije on nije želeo i da se potpuno povuče i posveti penzionerskom životu. Iz predsedničke ušao je u fotelju šefa Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i Kinom, čiji je i idejni tvorac bio.

Posle razlaza s Vojislavom Šešeljom i napuštanja radikala, 2008. osniva Srpsku naprednu stranku s Aleksandrom Vučićem, na čijem je čelu ostao sve do 2012, kada je pobedio Borisa Tadića na predsedničkim izborima. Tokom mandata često je bio na meti zbog fondacije koju je 2012. osnovala njegova supruga Dragica. Nikolić je dugo odbijao da saopšti imena donatora fondacije, jer po zakonu to nije morao da uradi, ali je spisak na kraju dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije u decembru 2016, nakon što je ovo telo pokrenulo postupak u kom je utvrđivano da li je povredio zakon kojim se sankcioniše koruptivno postupanje državnih službenika.

Upravo sa suprugom Dragicom bio je ktitor crkve zadužbine u rodnoj Bajčetini kod Kragujevca, 2017, koju je osveštao patrijarh Irinej. I kao šef države, redovno je posećivao Bajčetinu, gde je pekao čuvenu rakiju „tomovaču", koju je rado poklanjao brojnim svetskim državnicima. Nikada do kraja nije razjašnjeno šta se desilo u aprilu 2015, kada je otkazao posetu Vatikanu zbog kvara na motoru aviona iznad Jadrana i prinudno se vratio na beogradski aerodrom. Mediji su pisali da je neko prosuo kafu na instrument-tablu.

Bilo je onih koji su kritikovali njegov „narodski" stil tokom predsedničkog mandata. Ostalo je upamćeno

Vojislav Koštunica bio je jedan od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke 1989. o čemu se s grupom prijatelja dogovarao u svom stanu u Francuskoj ulici. Iz politike, stranačkog i javnog života potpuno povukao se 19. marta 2014, kada je podneo ostavku na mesto predsednika Demokratske stranke Srbije. Od tada nije dostupan medijima, a retko se viđa is bivšim stranačkim kolegama. Ostaće upamćen kao čovek koji je, na čelu DOS-a, pobedio Slobodana Miloševića i nasledio ga na mestu predsednika SRJ, nakon prevrata 5. oktobra 2000, što se smatra početkom demokratskih promena u našoj zemlji.

Prekretnica u političkoj karijeri bio je njegovo napuštanje DS-a i formiranje DSS-a 1992. godine, čiji je osnivač i prvi predsednik, sve do fijaska na parlamentarnim izborima 2014. godine. Oženio se početkom ove godine, a upućeni kažu da mu je smrt prve supruge Zorice Radović, koja je umrla 2015, veoma teško pala. Najčešće boravi u vikendici u Belanovici, druži se s meštanima i piše knjigu, svoja zapažanja po-Biografija

Tomislav Nikolić je rođen 1952. godine u Kragujevcu, gde je završio i srednju tehničku školu. Diplomirao je 2007. godine na Fakultetu za menadžmentu Novom Sadu, a 2012. završio master studije na novosadskom Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Oko ovih njegovih diploma biloje mnogo polemike ujavnosti. Za predsednika države izabran je na prevremenim izborima u maju 2012. godine kao kandidat Srpske napredne stranke. Na funkciji je bio do 31. maja 2017. godine. njegovo pozivanje na Tarabiće u razgovoru s kineskim premijerom Li Kećijangom. „Bio je jedan čovek kod nas pre 200 godina, a bio je prorok, i nikada nije čuo za Kinu, ali je rekao: 'Doći će ljudi s istoka - žuti ljudi - i zavladaće svetom i piće vodu s reke Morave.' To je srpska reka. Danas piju i još će da piju vodu i sarađuju. Otišli su dalje nego što je naš prorok mogao da zamisli", rekao je Nikolić tokom tog razgovora u decembru 2014. godine.

Koštunica piše knjigu

Biografija

Vojislav Koštunica rođen je 1944. godineu Beogradu,u Skadarskoj ulici, kao sin sudije Jovana V. Koštunice. U Beogradu je završio osnovnu školu, Drugu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet, na kojem je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Poslednji je predsednik SRJ (od 2000. do 2003. godine), a nakon toga je bio u dva navrata predsednik Vlade Srbije (od 2004. do 2008.). litičkih zbivanja. Nakon odlaska s premijerske funkcije nije bio zaposlen, uplaćivao je sebi staž. U starosnu penziju je otišao 2009. godine.

Bio je disident komunističkog režima jer je, kao mladi asistent na Pravnom fakultetu, podržao profesora dr Mihaila TJurića, koji je kritikovao Ustav iz 1974. godine. Morao je da napusti mesto asistenta, zaposlio se na Institutu društvenih nauka, a kasnije na Institutu za filozofiju i društvenuteoriju.Njegov pradeda Jovan Damjanović, bio je učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858, kao narodni poslanik iz Koštunića. J. P.

jj? Neki od njih su imali ~ ogromnu moć

i popularnost,

neki se nisu mešali u svoj posao

----------------------------------------------------------

Datum: 14.10.2018

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sudijama ne smetaju argumentovane kritike

Sudijama ne smetaju argumentovane kritike

Pretpostavku nevinosti najčešće krše predstavnici izvršne vlasti, rečeno je u Vrnjačkoj Banji

„Ne vidim zašto građanin ili novinar ne bi imao pravo da kritikuje neku sudsku odluku koju sam ja doneo. Međutim, kritike na rad sudova moraju da budu obrazložene i da se ne svode na uvrede”, rekao je Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS), na okruglom stolu „Sud i mediji” u Vrnjačkoj Banji.

To je bilo prvi put da se o ovoj temi raspravlja na redovnom godišnjem savetovanju sudija, koje se već decenijama održava u okgobru u organizaciji najvišeg suda. Okruglom stolu prisustvovao je veliki broj predsednika sudova i sudija. VKS je pozvao i novinare nekoliko redakcija, koji su govorili o svojim iskustvima u saradnji sa sudovima i izveštavanju o istragama i suđenjima. Uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, organizovan je panel s temom „Pretpostavka nevinosti i komentarisanje sudskih presuda u medijima”, na kome su učestvovali predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović, sudija Ivana Ramić, novinari Veran Matić, đorđe Vlajić, Aleksandra Petrović i Senka Vlatković Odavić, kao i Amet Kabravala, pravni savetnik Ministarstva pravde SAD.

Sudije često doživljavaju kritike medija kao pritisak na sud i napad na nezavisnost sudija i zameraju novinarima da često krše pretpostavku nevinosti, naročito u tabloidima.

Ako je neko uhapšen, to ne znači da je kriv, ukazuju sudije. Isto tako, ako je okrivljeni pušten iz pritvora, to ne znači da je nevin.

Novinari, koji prate sudske postupke, nekada nesvesno krše pretpostavku nevinosti, a trebalo bi da budu dovoljno obučeni da mogu pravilno da izveštavaju javnost i da na taj način učestvuju i u edukovanju javnosti. Na primer, kako je naveo Milojević, sve tamne brojke nerešenih ubistava i drugih krivičnih dela pripisuju se sudstvu, ali javnost treba da zna da sudstvo može da sudi samo ono što dođe pred sud, a slučaj dolazi pred sud tek kada tužilaštvo uradi svoj posao i optužnica bude potvrđena.

Nepoznavanje osnovnih pravila o tome kako funkcioniše krivični postupak ukazuje na nedostatak pravne kulture u društvu, ukazala je sudija VKS Radmila Dragičević Dičić.

„Sudovi mogu da doprinesu da javnost bude bolje informisana i da se uspostavi balans između prava na informisanje i poštovanje pretpostavke nevinosti, koju najčešće krše predstavnici izvršne vlasti, ali moram da kažem da niko ne može da utiče na rad suda svojim izjavama u javnosti”, rekla je sudija Dragičević Dičić. Istakla je da novinari ne treba krivično da odgovaraju za kršenje pretpostavke nevinosti.

Novinarka našeg lista ukazala je da mediji mogu da komentarišu sudsku odluku i kritikuju sud, a da pritom poštuju prava okrivljenih na pretpostavku nevinosti. Predlog da se uvede krivično delo kršenja pretpostavke nevinosti može predstavljati opasnost da novinari budu „kolateralna šteta” kada citiraju izjave predstavnika vlasti, koje unapred nekoga osuđuju, a pritom bi se političari pozvali na svoj imunitet u slučaju da budu krivično gonjeni zbog kršenja prava na prezumpciju nevinosti, dok bi novinari, ni krivi ni dužni, trpeli krivičnu sankciju.

Međutim, moguće je da se uspostavi neka vrsta odgovornosti novinara i urednika, naročito u slučajevima medijskog linča, kada se građaninu nanosi velika pggeta tekstovima koj i ga unapred osuđuju. Time mediji ugrožavaju pravo na fer i pravično suđenje, a često i pravo na privatnost, pggo može proizvesti veliku štetu s dalekosežnim posledicama po život, zdravlje, porodicu i okruženje „žrtve” medijskih priloga, koja je stavljena na stub srama.

Novinari su na okruglom stolu zamerili sudijama da danas nisu više u dobroj komunikaciji s novinarima kao pggo su nekada bili. Međutim, sudije su shvatile da moraju preuzeti akgivnu ulogu u informisanju javnosti o svom radu i predstavljena je komunikaciona strategija pravosuđa, koja će uskoro biti sprovedena u delo. Sudski portparoli, prema ovoj sgrategiji, ne bi više bili samo administrativno-tehnička lica, već predstavnici sudova, koji su spremni da odgovore na sva pitanja novinara, uz saradnju sa sudijama i predsednikom suda.

„Bolji odnos s medijima je jedan od prioritetnih zadataka pravosuđa u narednom periodu. Moramo težiti otvorenosti i transparentnosti, jer ćemo time približiti svoj rad javnosti. Rezultati našeg rada nisu tako loši kao pggo se to u medijima predstavlja”, rekao je Milojević.

Nova strategija komunikacije s medijima predviđa da sudovi redovno informišu građane o suđenjima za koje se javnost interesuje. Dobra saradnja novinara i sudija treba da se zasniva na nezavisnosti obe profesije jer bez njihove saradnje i nezavisnosti nema ni pravne države, zaključenoje na okruglom stolu. Dogovoreno je da predstavnici sudske vlasti češće organizuju razgovore s predstavnicima medija. Aleksandra Petrović

----------------------------------------------------------

Datum: 14.10.2018

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: REKLI SU...

REKLI SU...

Kompromis: Mislim da je moja ideja za kompromisnim rešenjem za Kosovo i Metohiju bila mnogo bolja za budućnost Srbije. Taj predlogćete procenjivati za 15 ili 20 godina.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Učlanjenje: U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci vidim mnogo odličnih i kvalitetnihljudi. Počela sam da razmišljam da se učlanim u tu stranku.

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Budućnost: Tu su formulacije koje koriste politički doktori kada je u pitanju Kosovo - okrenite se budućnosti, ostavite Kosovo. Pa recite vi ovima u Prištini „okrenite se budućnosti, budite autonomija u Srbiji”. Prebijete nekoga pa mu posle kažete „okreni se budućnosti”. Nije to tako jednostavno, to su parole. Nije život.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Identifikacija: Korupcija mora da ima svoje ime i prezime i mora da bude sankcionisana. To je jedini način da se promeni svest kod ljudi, jer ako prolazi nekažnjeno nema motiva za buduće generacije da ne rade isto ili slično.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Manjine: Kako bi izgledala Srbija bez Bošnjaka i bez Mađara u vlasti? Kako bi izgledala Crna Gora bez svojih manjina u vlasti, uključujući i Hrvate? Nije to interes samo manjine, to je interes i države. Ali postoje različiti koncepti i viđenja. Neki ne žele manjine u svojoj'državi, pa ih ne žele ni u vladi. E, nije to slučaj u Srbiji, nije ni u Crnoj Gori, a neki bi hteli da bude u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća

Zadovoljstvo: Sada kao član Predsedništva BiH založiću se da promenimo izborni zakon i da u njemu piše da glasove od sada broji samo američka ambasadorka Morin Kormak. Dakle, dokle god je ži-

va, da ne bude nekih problema, da žena ima neko zadovoljstvo ovde u BiH.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

Oaza: Nacionalizam je nešto što čoveka ograničava, njegove limite, njegove koordinate, manite se toga. Iako je nacionalizam u porasgu svuda oko nas, svuda u Evropi, u svetu, mi hoćemo da budemo oaza normalnosti.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Razmirice: Ponekad ga (Donalda Trampa) preklinjem da prestane da tvituje. Jednom smo se toliko posvađali da sam mu rekla da spusti telefon, nakon čega sam mu ga otela.

Melanija Tramp, prva dama SAD

Polovina: Oni (crnogorska vlast) bi bili mnogo bliži ostvarenju otvorenog društva, kojem toliko očajnički teže, ukoliko bi zabranili svim Srbima ulazak u svoju zemlju. Ovako, udaranjem zabrana samo probranima, ostaju na pola puta.

Matija Bećković, akademik

Katanac: Ukoliko bilo ko, u Berlinu ili Briselu, planira da izbaci više desetina migranata iz neovlašćenih čarter letova, trebalo bi da znaju da neće biti dostupnihaerodroma, jer ćemo ih zatvoriti kao što su oni luke.

Mateo Salvini, italijanski ministar unutrašnjih poslova

Vizija: Moja partija mora da ponudi bolju i optimističniju viziju budućnosti, a naša politika to mora da sprovede u delo.

Tereza Mej, britanska premijerka

Intervencionizam: Štoje nekotržište više narušeno tu je više nesavršenosti u privredi, pa to onda nužno podrazumeva i državnu intervenciju. To je način da se poveća produktivnost.

Roman Štulinger, ekonomista Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije

Higijena: Mene je majka učila da sam perem svoje čarape. Na juniorskim turnirima nije bilo novca čak ni za onaj žeton za mašinu. Ujednom hotelu, u gradu u Francuskoj, lavabo je bio u spavaćem delu sobe, čak ne ni u kupatilu. Mi smo čarape tu prali, a onda ih sušili na uličnim banderama, da je čak policija dolazila da nam kaže da to ne radimo.

Novak Đoković, teniser

Zabrana: Predložićemo da mlađi od 16 godina, u Novom Sadu, ne mogu da budu u kafićima i klubovima posle 22 časa.

Vladimir Jelić, član Gradskog veća Novog Sada

Frustracije: Šta god da sam obukla i izjavila tog dana ljudi bi isto komentarisali jerto suljudi koji nemaju svoje živote, kriju se iza lažnih imena. Ljudi koji svoju mržnju i frustraciju leče na drugima. Oni zapravo govore o sebi, a ja sam davno prestala da čitam i da se osvrćem na takve komentare.

Milena Ivanović, supruga ubijenog Olivera Ivanovića

Večnost: Za Predraga Ejdusa gluma je bila igra duha, beskrajno traganje za slikama čoveka, s one strane dobra i zla, način otkrivanja sveta i ljudske dubine, spoznaja i samospoznaja, ispovest duše...

Tatjana Mandić Rigonat, rediteljka

Konkurs: Reč je o veoma ozbiljnim pretnjama koje nisu upućene od strane nekog pojedinca već od strane globalne terorističke organizacije kojaje sve svoje članove i simpatizere pozvala da me ubiju. To vam je kao da su otvorili neku vrstu konkursa za moje ubistvo.

Muamer Zukorlić, narodni poslanik, lider Stranke pravde i pomirenja

Molitva: Kada bih postao religiozan, a to se u mojim godinama ne može desiti, dakle kada bih postao musliman, kao i svi Bošnjaci, molio bih se Bogu na srpskom i to bi bilo skandalozno.

Emir Kusturica, reditelj

Novac: Kompanije iz Srbije su dobrodošle, ali ne u strateške sektore kao što su telekomunikacije.

Edi Rama, premijer Albanije

Zapošljavanje: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je štetna i trebalo bi je što pre ukinuti. Pavle Petrović,

predsednik Fiskalnog saveta Jaz: Velika je razlika između nas i današnje dece. Oni sve žele brzo i odmah. Uče danas za danas, a ne kao u naše vreme u ponedeljak za petak.

Milena Vasić, glumica

Nacionalizam: Danas u Hrvatskoj, a verovatno i ovde u Srbiji, jer su to preslične zemlje da ne bi bilo isto, ako niste u neizmernom, javnom lupanju u prsa da ste zaljubljeni u vlastitu domovinu, odmah ste sumnjivi da ste Srbin, Jugosloven, Židov ili nešto još strašnije.

Rajko Grlić, hrvatski reditelj

----------------------------------------------------------

Datum: 14.10.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 4

Rubrika: Događaji

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DSS JE ZA KORENITE PROMENE

MILOŠ JOVANOVIĆ NA GLAVNOM ODBORU STRANKE

DSS JE ZA KORENITE PROMENE

SRBIJA se već punih 10 godina nalazi u ozbiljnoj političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i moralnoj krizi i zato su potrebne korenite i istinske promene, rekao je juče predsednik DSS Miloš Jovanović na sednici GO stranke.

Jovanović kaže da je kriza izazvana politikom da EU nema alternativu, pogrešnim ekonomskim potezima privlačenja stranih investicija, partokratijom, klijentelizmom, korupcijom i kršenjem Ustava. Za DSS je potpuno neprihvatljiva svaka ideja o podeli Srbije i davanju stolice u UN nezavisnom Kosovu, a zalaže se za nastavljanje pregovora sa kosovskim Albancima, samo o pitanjima koja se tiču svakodnevnog života.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1753720-raspisani-tenderi-za-vodovod-na-ledinama-i-kanalizaciju-u-vinogradskoj-ulici/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisani tenderi za vodovod na Ledinama i kanalizaciju u Vinogradskoj ulici

subota, 13. oktobar 2018. U okviru programa uređivanja građevinskog zemljišta prestonice, Grad Beograd je među prioritete stavio i izgradnju vodovoda u naselju Ledine i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Shodno takvom pristupu Grada, istakao je on, već su i raspisani tenderi za projektovanje i izgradnju vodovoda u naselju Ledine i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, u opštini Novi Beograd, a vrednost oba posla je procenjena na oko 120 miliona dinara. Mladenović je dodao da se ponude dostavljaju do 8. novembra tekuće godine. -Projektovanje i izvođenje radova na izgradnji vodovodne mreže u naselju Ledine predstavlja posao od velikog značaja za stanovnike tog dela Novog Beograda, s obzirom da u naselju postoji delimično izgrađena vodovodna mreža nedovoljnog kapaciteta - smatra pomoćnik gradonačelnika. Pa stoga, dodao je Mladenović, doneta je odluka da se uradi idejni projekat i projekat za građevinsku dozvolu, koji će predstavljati osnov za dobijanje odgovarajuće dozvole za rekonstrukciju i izgradnju tri kilometra vodovodne mreže u više od deset ulica naselja Ledine. Ta novoizgrađena mreža biće povezana na gradski cevovod u Surčinskoj ulici, prema uslovima nadležnog javnog preduzeća, pojasnio je on. Mladenović je najavio i da će se sekundarna kanalizaciona mreža graditi u naselju uz Vinogradsku ulicu, pod obroncima Stare Bežanije. On je pojasnio da na južnoj strani Vinogradske ulice, prema reci Savi, ne postoji izgrađena sekundarna kanalizaciona mreža, dok je naseljavanje ovog područja intenzivirano tokom poslednjih decenija. -Radi sprečavanja daljeg nekontrolisanog izlivanja otpadnih voda u okolno područje, programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu koji usvaja Skupština grada Beograda, planirana je izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji oko 1.500 metara sekundarne kanalizacione mreže - rekao je Mladenović. On je dodao da će odvođenje otpadnih voda biti obezbeđeno za oko sto domaćinstava uz Vinogradsku ulicu, a po završetku radova korisnici će moći da se prijave nadležnom komunalnom preduzeću za priključenje na gradsku mrežu. Kanalizacija prečnika 250 mm biće povezana na postojeći gravitacioni kanal u Vinogradskoj ulici i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici. Na Portalu javnih nabavki Grada Beograda objavljeni su ovi tenderi i po prikupljanju ponuda i njihovom pregledu zaključiće se ugovori sa najpovoljnijim ponuđačima, nakon čega će biti započeta izrada tehničke dokumentacije, istakao je Mladenović i zaključio da će radovi biti izvođeni sledeće godine po dobijanju neophodnih dozvola za građenje.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1753720-raspisani-tenderi-za-vodovod-na-ledinama-i-kanalizaciju-u-vinogradskoj-ulici_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisani tenderi za vodovod na Ledinama i kanalizaciju u Vinogradskoj ulici

U okviru programa uređivanja građevinskog zemljišta prestonice, G subota, 13. oktobar 2018. U okviru programa uređivanja građevinskog zemljišta prestonice, Grad Beograd je među prioritete stavio i izgradnju vodovoda u naselju Ledine i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Shodno takvom pristupu Grada, istakao je on, već su i raspisani tenderi za projektovanje i izgradnju vodovoda u naselju Ledine i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, u opštini Novi Beograd, a vrednost oba posla je procenjena na oko 120 miliona dinara. Mladenović je dodao da se ponude dostavljaju do 8. novembra tekuće godine. -Projektovanje i izvođenje radova na izgradnji vodovodne mreže u naselju Ledine predstavlja posao od velikog značaja za stanovnike tog dela Novog Beograda, s obzirom da u naselju postoji delimično izgrađena vodovodna mreža nedovoljnog kapaciteta - smatra pomoćnik gradonačelnika. Pa stoga, dodao je Mladenović, doneta je odluka da se uradi idejni projekat i projekat za građevinsku dozvolu, koji će predstavljati osnov za dobijanje odgovarajuće dozvole za rekonstrukciju i izgradnju tri kilometra vodovodne mreže u više od deset ulica naselja Ledine. Ta novoizgrađena mreža biće povezana na gradski cevovod u Surčinskoj ulici, prema uslovima nadležnog javnog preduzeća, pojasnio je on. Mladenović je najavio i da će se sekundarna kanalizaciona mreža graditi u naselju uz Vinogradsku ulicu, pod obroncima Stare Bežanije. On je pojasnio da na južnoj strani Vinogradske ulice, prema reci Savi, ne postoji izgrađena sekundarna kanalizaciona mreža, dok je naseljavanje ovog područja intenzivirano tokom poslednjih decenija. -Radi sprečavanja daljeg nekontrolisanog izlivanja otpadnih voda u okolno područje, programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu koji usvaja Skupština grada Beograda, planirana je izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji oko 1.500 metara sekundarne kanalizacione mreže - rekao je Mladenović. On je dodao da će odvođenje otpadnih voda biti obezbeđeno za oko sto domaćinstava uz Vinogradsku ulicu, a po završetku radova korisnici će moći da se prijave nadležnom komunalnom preduzeću za priključenje na gradsku mrežu. Kanalizacija prečnika 250 mm biće povezana na postojeći gravitacioni kanal u Vinogradskoj ulici i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici. Na Portalu javnih nabavki Grada Beograda objavljeni su ovi tenderi i po prikupljanju ponuda i njihovom pregledu zaključiće se ugovori sa najpovoljnijim ponuđačima, nakon čega će biti započeta izrada tehničke dokumentacije, istakao je Mladenović i zaključio da će radovi biti izvođeni sledeće godine po dobijanju neophodnih dozvola za građenje.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/dw-ima-li-pukotina-u-naprednjackom-monolitu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: DW: Ima li pukotina u naprednjačkom monolitu?

Baražna paljba režima Aleksandra Vučića po kritičarima pojačava se prethodnih meseci. Jedna škola mišljenja kaže da je to predznak raspada. Ali pre se čini da je u pitanju oprobani recept samo sa jačim sastojcima.Foto: FoNet/Nenad Đorđević Srpska napredna stranka je od dolaska na vlast na razne načine pokušavala da našminka radikalski imidž i nekako ga uklopi u naprasno otkriveno evropejstvo. Ali, kako vreme odmiče, ta mimikrija se praktično raspada. Preteća i vulgarna retorika protiv svakoga ko je procenjen kao politički protivnik je bila stalno prisutna, ali u proteklih nekoliko meseci podseća na zlatne radikalske dane. Šlageri radikala iz devedesetih su se na velika vrata vratili na srpsku političku scenu, a među njima su svakako najpoznatiji oni o "stranim špijunima" i "neprijateljima Srbije". Dok su prvih nekoliko godina meta uglavnom bili opozicioni političari, u poslednje vreme su u strane agente i špijune svrstane brojne novinske redakcije i nevladine organizacije. Možda bi sve to moglo da se označi već viđenim da optužbe ne stižu sa najviših mesta u srpskoj vlasti. Na primitivan rečnik u stranačkim saopštenjima Naprednjaka se već naviklo, ali da stvari polako odlaze predaleko nagovestio je svesprisutni Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, koji je govorio o ljudima koji su "deo sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji". Nadovezao se Marko Parezanović iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji je na listu subverzivnih elemenata stavio "pojedince iz redova opozicionih političkih partija, pojedine delove medija i nevladinog sektora". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pokušaju da umiri javnost zapravo potvrdio izjavu predstavnika BIA rekavši kako ljudi o kojima govori BIA "nemaju nikakav uticaj u srpskom društvu". Tu su i izjave pojedinih predstavnika Srba sa Kosova, koji su opozicionim liderima zapretili "kako će ih posetiti u njihovim kućama ukoliko nastave sa ometanjem državne politike na Kosovu"; ostalo je pri tome nejasno na koju se politiku misli i šta je tačno prekršaj opozicije koji zaslužuje (ne)prijateljske kućne posete. BIA kao partijski servis Pojačana retorika vlasti za Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, samo je pojačavanje već poznatog ponašanja. Činjenica da su se u takvu vrstu kvalifikacija uključile i tajne službe za Popovića je ipak novost "koja govori da je BIA svedena na partijski servis. Ponavljanje onoga što govore političari od strane tajne službe, koja ima velika resurse i velika ovlašćenja, može da bude opasno po čitavo društvo." U kritičkoj javnosti ima škola mišljenja koja kaže da su to znaci dekadencije vlasti, straha od gubitka moći i potencijalnog raspada. U tom čitanju vlast ne dozvoljava ni mrvu kritike jer zna da je svaka sitnica može ugroziti. Sociolog Đokica Jovanović se sa tim ne slaže. "Pošto je ostvarila monopol u skoro svim sferama društva, vlast ide korak dalje i pokušava da stvori monolit. Stoga to ne vidim kao znak slabosti vlasti već, naprotiv, kao znak da smo na putu monolitizacije društva. Zato i toliki pritisak na već prilično ugažen nevladin sektor, jer on poseduje neku klicu slobodnog mišljenja. A monolitna vlast to ne podnosi. Svako naprsnuće u tom monolitu dovodi do rušenja te vlasti", kaže Jovanović za DW. Mreža lažnih NVO Poseban fenomen u najnovijoj seriji napada na kritičare jeste pojava čitavog niza fantomskih nevladinih organizacija. Reč je o organizacijama koje po ciljevima, ali i po imenu, veoma podsećaju na već etablirane nevladine organizacije. Koristeći se takvim trikovima stvoren je dvojnički sistem NVO, ali i to je već oproban recept. Baš kao što svaka opoziciona kritika u parlamentu mora da bude praćena odgovorom, i svaka iole poznatija NVO mora da dobije svoju senku. To pokazuje svež primer progona koji doživljava humanitarna organizacija glumca Sergeja Trifunovića, koga je za proneveru novca optužila malo poznata organizacija čiji naziv je veoma sličan etabliranoj NVO Transparentnost Srbija. "Prva svrha tog paralelnog sektora je da napada pripadnike opozicije i kritičke javnosti", kaže Dragan Popović u razgovoru za DW. "Druga je da ih vlast koristi za situacije gde su im formalno-pravno potrebna neka udruženja građana, recimo da nekoga preporučuju za članstvo u nekim telima ili da podnose prijave protiv drugih pojedinaca ili organizacija. A poslednji razlog je korupcija, jer se tako izvlači novac iz državnog i lokalnih budžeta i međusobno deli." S obzirom da vlast u poslednje vreme igra samo đonom, možda i ne bi bilo iznenađenje ukoliko se mnoge NVO u Srbiji zabrane kao strane agenture, a na njihovo mesto dođu već pripremljene bogougodne zamene. Sličnog su naziva - valjda niko neće primetiti razliku. Dragan Popović se nada da do toga ipak neće doći, jer "Naprednjaci uvek igraju na dve strane, pa ponekad daju ustupke kako se partneri sa Zapada ne bi naljutili. Problem je što oni uskoro neće imati ni razloga da nekoga zabrane jer je delovanje istinskog NVO sektora već jako suženo - nemate gde da plasirate svoje stavove, a vlast se po važnim pitanjima poput Ustava i reforme pravosuđa više i ne osvrće na stav civilnog sektora. A uskoro ćemo izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama izgubiti i to važno ljudsko pravo i važan instrument za rad civilnog društva", ističe Popović. Tinja socijalno nezadovoljstvo Mnogi analitičari su skloni da svaku neurozu vlasti povežu sa frustracijama oko Kosova i neuspehom Aleksandra Vučića da progura svoje vizije o rešavanju tog problema. Međutim, Đokica Jovanović zaoštrenu retoriku vlasti više posmatra kroz socijalnu prizmu i tinjajuće nezadovoljstvo građana. "Kosovo je svakako veliki i nerešiv problem, ali postoji mnogo dublji i opasniji problem, a to je prekarizacija rada. Kada vam stotine hiljada ljudi radi za 200 evra, to znači dugoročnu akumulaciju nezadovoljstva koje se neće moći kontrolisati. Mislim da vlast oseća bujanje nezadovoljstva ljudi koji ne mogu da sastave kraj sa krajem. Zato se i pojačava delovanje represivnog aparata", ocenjuje Jovanović. Teško je, čini se, zaključiti da li paranoično ponašanje znači krizu vlasti - koja svim sredstvima pokušava da nekako zbije redove - ili taj sistem vladanja sasvim dobro funkcioniše. Koliko juče su, naime, najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazala da vladajuća SNS i dalje ima natpolovičnu podršku onih koji bi glasali što bi trebalo da podrazumeva lagodnu poziciju. Utoliko nije neobično što je mašinerija vlasti, zajedno sa tobože nezavisnim regulatornim telima, angažovana na očuvanju pozicija televizije Pink i njihovog prava da televizija emituje nasilje, pornografiju i linč političkih protivnika sve dok, po rečima Aleksandra Vučića, "plaća porez i zapošljava veliki broj radnika". Taj sistem jednostavno funkcioniše kako mora, skreće pažnju Dragan Popović. "Ako želite da napravite sistem lične vlasti, morate da urušite kritički potencijal društva, institucije i sprečite slobodne izbore. Za takav sistem je prirodno da koristi pojačanu retoriku, govor mržnje i satanizaciju protivnika. Sad je drugo pitanje kako će to da se završi, ali takvi sistemi lične vlasti se obično ne završavaju dobro ni po vladara ni po građane zemlje." aleksandar vucic, dojce vele, sns

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/beograd/tenderi-za-vodovod-na-ledinama-i-kanalizaciju-u-vinogradskoj-ulici/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tenderi za vodovod na Ledinama i kanalizaciju u Vinogradskoj ulici

U okviru programa uređivanja građevinskog zemljišta prestonice, Grad Beograd je među prioritete stavio i izgradnju vodovoda u naselju Ledine i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.Foto: BC Shodno takvom pristupu Grada, istakao je on, već su i raspisani tenderi za projektovanje i izgradnju vodovoda u naselju Ledine i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, u opštini Novi Beograd, a  vrednost oba posla  je procenjena na oko 120 miliona dinara. Mladenović je dodao da se ponude dostavljaju do 8. novembra tekuće godine. - Projektovanje i izvođenje radova na izgradnji vodovodne mreže u naselju Ledine predstavlja posao od velikog značaja za stanovnike tog dela Novog Beograda, s obzirom da u naselju postoji delimično izgrađena vodovodna mreža nedovoljnog kapaciteta - smatra pomoćnik gradonačelnika. Pa stoga, dodao je Mladenović, doneta je odluka da se uradi idejni projekat i projekat za građevinsku dozvolu, koji će predstavljati osnov za dobijanje odgovarajuće dozvole za rekonstrukciju i izgradnju tri kilometra vodovodne mreže u više od deset ulica naselja Ledine. Ta novoizgrađena mreža biće povezana na gradski cevovod u Surčinskoj ulici, prema uslovima nadležnog javnog preduzeća, pojasnio je on. Mladenović je najavio i da će se sekundarna kanalizaciona mreža graditi u naselju uz Vinogradsku ulicu, pod obroncima Stare Bežanije. On je pojasnio da na južnoj strani Vinogradske ulice, prema reci Savi, ne postoji izgrađena sekundarna kanalizaciona mreža, dok je naseljavanje ovog područja intenzivirano tokom poslednjih decenija. - Radi sprečavanja daljeg nekontrolisanog izlivanja otpadnih voda u okolno područje, programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu koji usvaja Skupština grada Beograda, planirana je izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji oko 1.500 metara sekundarne kanalizacione mreže - rekao je Mladenović. On je dodao da će odvođenje otpadnih voda biti obezbeđeno za oko sto domaćinstava uz Vinogradsku ulicu, a po završetku radova korisnici će moći da se prijave nadležnom komunalnom preduzeću za priključenje na gradsku mrežu. Kanalizacija prečnika 250 mm biće povezana na postojeći gravitacioni kanal u Vinogradskoj ulici i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici. Na Portalu javnih nabavki Grada Beograda objavljeni su ovi tenderi i po prikupljanju ponuda i njihovom pregledu zaključiće se ugovori sa najpovoljnijim ponuđačima, nakon čega će biti započeta izrada tehničke dokumentacije, istakao je Mladenović i zaključio da će radovi biti izvođeni sledeće godine po dobijanju neophodnih dozvola za građenje. kanalizacija, ledine, vodovodBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/drustvo/nerazresene-afere-3-prelomna-tacka-u-borbi-protiv-korupcije-13-10-2018

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nerazrešene afere (3): Prelomna tačka u borbi protiv korupcije

Presuda koju je Viši sud u Beogradu doneo prošle nedelje u korist uzbunjivača dr Borka Josifovskog bila je do sada nezamisliva i stoga je presedan i prelomna tačka u borbi protiv sistemske korupcije, smatraju u Nevladinoj organizaciji "Doktori protiv korupcije", čiji je član i dr Josifovski.Koordinator "Doktora protiv korupcije" dr Draško Karađinović ocenjuje da ova presuda pokazuje da uzbunjivač danas u Srbiji može da dobije potvrdu od suda da je bio žrtva progona od strane državnih institucija.- Osim što donosi izvanredno ohrabrenje ljudima koji ukazuju na korupciju i zloupotrebe u organima vlasti, ovakva presuda predstavlja i prve opipljive znake ozdravljenja i konsolidacije srpskog pravosuđa posle katastrofalne reforme sudstva iz protekle decenije. Ovime se daju realni, a ne kao često do sada samo deklarativni temelji za konstituisanje pravne države po evropskim standardima - kaže dr Karađinović.- Sudbina časne lekarke, dr Bojane Bokorov koja je 2009. ukazala i dokazala masovnu trgovinu listama čekanja na zračenja obolelih od raka na Instututu za onkologiju Vojvodine, primer je dugogodišnjeg institucionalnog progona od strane tadašnjih pokrajinskih vlasti. Uprkos statusu uzbunjivača i zvanju docenta, izbačena je s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Sve do 2016. i promene u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, na svom radnom mestu radioterapeuta na Institutu za onkologiju Vojvodine trpela je kontinuiranu odmazdu, maltretiriranje i zastrašivanje, stalno na ivici otkaza - nvodi dr Karađinović.Prema njegovim rečima, svi ti događaji ostavili su teške zdravstvene i profesionalne posledice na dr Bokorov, a kaže kako se "Doktori protiv korupcije" snažno zalažu za to da ova hrabra žena bar danas, skoro deset godina od ukazivanja na korupciju s tragičnim posledicama za mnoge obolele teške bolesnike, dobije zasluženo priznanje od društva.- Istovremeno, zalažemo se kod osnivača preko Pokrajinskog sekratarijata za visokoškolsko obrazovanje, da oni koji su bili članovi dekanskog kolegijuma koji je izbacio dr Bokorov s Medicinskog fakulteta budu javno imenovani, i da ako već nemaju moralnog kapaciteta da se sami sklone, budu suspendovani s funkcija u toj univerzitetskoj ustanovi - dodaje dr Karađinović. Utvrđivanje odgovornosti činovnikaKarađinovć ističe da posle ovakve presude sledi utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje niza činovnika u državnim organima i Agenciji za borbu protiv korupcije, jer su u presudi navedena dela nečinjenja, odugovlačenja, prikrivanja, falsifikovanja dokaza.- Time će se ujedno biti poslato i drastično upozorenje drugim državnim službenicima, kako je došlo vreme da poverene im poslove obavljaju u skladu za zakonom, pravovremeno i savesno - ocenio je koordinator NVO "Doktori protiv korupcije". Presudu Višeg suda on smatra i dokazom nove društvene klime, te ocenjuje kako je nezamislivo da u pravnoj državi kakvoj se teži, progonitelj lekara uzbunjivača ima rukovodeću, istaknutu funkciju u obrazovnoj ustanovi koja školuje mlade lekare.- Ova presuda morala bi da podstakne novosadsko tužilaštvo da konačno reaguje u skladu sa zakonom i pokrene istražni postupak o aferi trgovine listama čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju. Ako smo mi, sa skromnim mogućnostima jedne samofinansirajuće nevladine organizacije uspeli da prikupimo dovoljno čvrstih dokaza da Agencija za borbu protiv korupcije, posle službene provere, konstatuje brojna teška kršenja zakona, onda je jasno da u dubinama fioka tužilaštva i policije ima mnogo više dokaznog materijala - kaže dr Karađinović.Ćutanje tužilaštva tih godina on objašnjava mogućim pritiskom bivše pokrajinske vlasti koja je zapravo i stvorila okolnosti za ovakvu aferu.- Dok je razlog aktuelnog ćutanja tužilaštva možda u bežanju od odgovornosti zbog prethodnog nečinjenja i pasivnosti. Ali da ne spekulišemo, akteri tih dešavanju su tu, pored nas i oni bi, kao odgovorni građani, trebalo da objasne kako je uopšte moglo da dođe do takve monstruozne afere, kako se to više nikada ne bi ponovilo. Zato bi bilo vrlo korisno da čujemo objašnjenje ondašnjih pokrajinskih zdravstvenih rukovodilaca i Pokrajinske vlade, šta ih je sprečilo da postupe u skladu sa zakonom, građanskom savešću i lekarskom etikom, te podnesu krivične prijave i izjasne o uzrocima nepostupanja javnog tužilaštva u koruptivnoj aferi koja je po zdravstvenim posledicama istovetna s aferom "Hitna pomoć" u Beogradu, okarakterisanoj od američkog stručnjaka za borbu protiv korupcije Stivena Kona kao "masovno ubistvo" - naglašava dr Karađinović.Reagovanja iz lekarskih krugova i etičkih tela na progon kolega bila su neadekvatna i dr Karađinović kaže da se čini kao da je lekarima, preko stradanja ovih uzbunjivača, namerno uterivan strah u kosti.- Snažno su reagovale dve nevladine organizacije, antikoruptivni portal "Pištaljka" i mi. Posebno je žalosno da su etička tela potpuno podbacila - ocenio je Karađinović.Smatra da je javnost veoma zainteresovana za probleme u zdravstvu, jer se oni tiču svih građana, te napominje da su mediji van Vojvodine informisali o ovim aferama, dok je u Vojvodini bila snažna medijska blokada.- U Skupštini Srbije, Odbor za zdravlje održao je više sednica o trgovini na IOV, ali za tadašnju Skupštinu Vojvodine to je bila tabu tema. Sve su to okolnosti koje bi valjalo danas analizirati iz svedočenja učesnika i izvući zaključke koji bi pomogli da se otklone sistemske greške koje su dovele do ove tragične afere - izjavio je koordinator NVO "Doktori protiv korupcije".LJ. Petrović              

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: istinomer.rs

Link: https://vesti.istinomer.rs/vesti/2018/10/13/deda-mraz-i-loznicane-upoznao-sa-zakonom-o-slobodnom-pristupu-informacijama/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Deda Mraz i Lozničane upoznao sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama

U okviru kampanje "Srbija do informacija" juče je i u Loznici organizovana ulična akcija "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?". Građani Loznice su preko Deda Mraza poslali pisma u kojima su tražili određene informacije od javnog značaja od državnih organa. I oni su, kao i stanovnici Prijepolja, Užica, Smedereva, Valjeva, Sombora, Čačka, Niša i Kragujevca, koji su proteklih dana imali priliku da razgovaraju sa aktivistima "Crte", izneli više problema koji muče njihov grad. U pismima upućenim Deda Mrazu najviše su se žalili na manjak informacija o tačnoj sumi potrošenoj za sanaciju deponije. Naglasili su i nedovoljnu transparentnost kod sufinasiranja medija i prilikom rekonstrukcija vrtića i ulica. Takođe, postavili su i pitanje održavanja puteva na teritoriji grada i opštine, kao i skladištenje opasnog otpada. Podsetimo, kampanjom "Srbija do informacija" ukazuje se na to da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazuje nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a da se "od građana očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac". Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna okupila je 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Između ostalih tu su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Organizacije su ukazale na to da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3136441/lekar-koji-je-otkrio-da-hitna-ne-pomaze-pacijentima-zbog-dila-sa-pogrebnim-borko-josifovski-loncarev-predlog-iznudjen-pritiskom-javnosti

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: LEKAR KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM Borko Josifovski: Lončarev predlog iznuđen pritiskom javnosti

On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja fingiranje borbe protiv korupcijeOn je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije"BEOGRAD - Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti". On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije". Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao. ISPOVEST LEKARA KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM: Život mi je postao pakao, ostao sam na ulici i dobijao JEZIVE poruke! "Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori", rekao je Josifovski. Portal Pištaljka (pistaljka.rs) naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari "utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća". Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se posle godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju. Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: nedeljnik.rs

Link: http://www.nedeljnik.rs/politiko/portalnews/josifovski-loncarev-predlog-je-iznuden-pritiskom-javnosti/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Josifovski: Lončarev predlog je iznuđen pritiskom javnosti

Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski rekao je da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravljaBivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti", piše Danas.On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije".Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao."Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori", rekao je Josifovski.Portal Pištaljka naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari "utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća".Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se nakon godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju.Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.        

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/josifovski-ponuda-loncara-iznudjena-pritiskom-javnosti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Josifovski: Ponuda Lončara iznuđena pritiskom javnosti

Foto: prtscr ytb Bivši direktor hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti" On je za list Danas rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije". Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao. "Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori", rekao je Josifovski. Portal Pištaljka (pistaljka.rs) naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari "utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća". Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se nakon godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju. Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a427564/Vesti/Josifovski-o-ponudi-Loncara.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Josifovski: Ponuda Lončara iznuđena pritiskom javnosti

Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti". On je za list Danas rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije". Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao. "Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori", rekao je Josifovski. Portal Pištaljka naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari "utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća". Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se nakon godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju. Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/svet/priznao-ubistvo-novinarke-ali-ne-i-silovanje-ovo-nije-jedino-sumnjivo-ko-je-pravi-ubica-foto-2018-10-13

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Priznao ubistvo novinarke, ali ne i silovanje, a OVO nije jedino sumnjivo! KO JE PRAVI UBICA (FOTO)

Imala samo 30 godina. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.13.10.2018. • 08:30 Srbija Danas/Politiko Foto: FacebookImala samo 30 godinaOko ubistva bugarske novinarke i voditeljke Viktorije Marinove i dalje postoje brojne nedoumice, uprkos tome što je osumnjičeni za ovaj zločin priznao ubistvo.Za ubistvo i silovanje Marinove (30) je u Nemačkoj uhapšen Bugarin Severin Krasimirov (21), međutim mnoge stvari su još nejasne, tvrde bugarski novinari.Krasimirov je priznao da ju je udario i ubio, ali je rekao da je nije silovao. Takođe on je rekao da nije imao nameru da je ubije i da je bio pijan.Marinova je nedavno ugostila u svojoj emisiji dvojicu novinara koji su radili na istrazi potencijalne zloupotrebe fondova EU.Poslednja emitovana priča govorila je o kompanijama koje su umešane u infrastrukturne projekte koje je finasirala EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.Prema toj priči, između 30 i 40 odsto od ukupnog fonda koje su primile grupe tih kompanija, potrošeno je na korupciju i podmićivanja.Atanas Čobanov, urednik bugarskog portala Bivol.bg, koji je takođe radio na ovoj priči, rekao je da je sledeći zadatak Marinove bio da poseti mesto u selu Hitrino na severoistoku Bugarske, gde se pojavilo više pitanja u vezi sa ugovorom o javnim nabavkama.Da li je slučajnost što je ona ubijena baš nakon objavljivanja priče o korupciji?Nakon što je objavljeno da je uhapšen osumnjičeni i da se radi o "spontanom ubistvu" nevezanom za njen novinarski rad, Čobanov je rekao da je vladina verzija događaja puna nedoslednosti.- Pažljivo pregledamo činjenice i pronašli smo protivrečnosti po pitanju napadačevog profila i akcija, kako ih je policija objavila - rekao je on.Čobanov je ukazao na to da je Krasimirov mnogo niži od Marinove i da ga je policija opisala kao "veoma pijanog", ali je on navodno snimljen bezbednosnim kamerama kako trči veoma brzo.Za osumnjičenog je i rečeno da je "poneo odeću žrtve kući".Čobanov je rekao i da su bugarske vlasti rekle i da se on neko vreme krio u žbunju i čekao žrtvu, ali su isto tako rekle i to da je reagovao spontano.Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske nije želelo da da komentar.Stručnjaci tvrde da bugarsko pravosuđe ima loš imidž.- Bugarske vlasti imaju dugu istoriju podmetanja zločina nevinim ljudima - rekla je Radosveta Vasiljeva, stručnjak za pravo.Ona je podsetila na to da je Bugarska bila komunistička zemlja.- lako je naći ranjivu osobu pripisati joj krivicu, naročito kada postoji veliki pritisak u javnosti da se reši neki slučaj - rekla je ona.S druge strane postoje i oni koji upozoravaju na to da je njeno ubistvo prebrzo povezano sa njenim poslom, a da za to nema dokaza.Danijel Kadik, koji je na čelu bugarskog ogranka Fondacije Fridrih Nojman, nevladine organizacije koja je povezana sa nemačkom strankom Slobodne demokrate, smatra da je ubistvo Marinove bacilo novo svetlo na unutrašnje poslovanje bugarske države i priznaje da slučaj izgleda sumnjivo.- S obzirom na ozbiljne probleme Bugarske u vezi s slobodom štampe i demokratijom, razumljivo se postavlja pitanje da li bi ubistvo Marinove moglo biti povezano sa njenim novinarskim radom. Međutim, ono što smatram opasnim, jeste da su mnogi zapadni mediji već u potpunosti uvereni da zločin ima veze sa njenim psolom - rekao je on.                           

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/2018/10/13/dw-ima-li-pukotina-u-naprednjackom-monolitu/

Autori: http://srbin.info

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: DW: Ima li pukotina u naprednjačkom monolitu?

Baražna paljba režima Aleksandra Vučića po kritičarima pojačava se prethodnih meseci. Jedna škola mišljenja kaže da je to predznak raspada. Ali pre se čini da je u pitanju oprobani recept samo sa jačim sastojcima. Srpska napredna stranka je od dolaska na vlast na razne načine pokušavala da našminka radikalski imidž i nekako ga uklopi u naprasno otkriveno evropejstvo. Ali, kako vreme odmiče, ta mimikrija se praktično raspada. Preteća i vulgarna retorika protiv svakoga ko je procenjen kao politički protivnik je bila stalno prisutna, ali u proteklih nekoliko meseci podseća na zlatne radikalske dane. Šlageri radikala iz devedesetih su se na velika vrata vratili na srpsku političku scenu, a među njima su svakako najpoznatiji oni o "stranim špijunima" i "neprijateljima Srbije". Dok su prvih nekoliko godina meta uglavnom bili opozicioni političari, u poslednje vreme su u strane agente i špijune svrstane brojne novinske redakcije i nevladine organizacije. Možda bi sve to moglo da se označi već viđenim da optužbe ne stižu sa najviših mesta u srpskoj vlasti. Na primitivan rečnik u stranačkim saopštenjima Naprednjaka se već naviklo, ali da stvari polako odlaze predaleko nagovestio je svesprisutni Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, koji je govorio o ljudima koji su "deo sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji". Nadovezao se Marko Parezanović iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji je na listu subverzivnih elemenata stavio "pojedince iz redova opozicionih političkih partija, pojedine delove medija i nevladinog sektora". OBRADOVIĆ: Željko Mitrović je najmoćniji čovek u zemlji, Vučića i Brnabićku drži u šaci https://t.co/PyIMVodYBh - SRBIN info (@srbininfo) October 12, 2018 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pokušaju da umiri javnost zapravo potvrdio izjavu predstavnika BIA rekavši kako ljudi o kojima govori BIA "nemaju nikakav uticaj u srpskom društvu". Tu su i izjave pojedinih predstavnika Srba sa Kosova, koji su opozicionim liderima zapretili "kako će ih posetiti u njihovim kućama ukoliko nastave sa ometanjem državne politike na Kosovu"; ostalo je pri tome nejasno na koju se politiku misli i šta je tačno prekršaj opozicije koji zaslužuje (ne)prijateljske kućne posete. BIA kao partijski servis Pojačana retorika vlasti za Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, samo je pojačavanje već poznatog ponašanja. Činjenica da su se u takvu vrstu kvalifikacija uključile i tajne službe za Popovića je ipak novost "koja govori da je BIA svedena na partijski servis. Ponavljanje onoga što govore političari od strane tajne službe, koja ima velika resurse i velika ovlašćenja, može da bude opasno po čitavo društvo." U kritičkoj javnosti ima škola mišljenja koja kaže da su to znaci dekadencije vlasti, straha od gubitka moći i potencijalnog raspada. U tom čitanju vlast ne dozvoljava ni mrvu kritike jer zna da je svaka sitnica može ugroziti. Sociolog Đokica Jovanović se sa tim ne slaže. "Pošto je ostvarila monopol u skoro svim sferama društva, vlast ide korak dalje i pokušava da stvori monolit. Stoga to ne vidim kao znak slabosti vlasti već, naprotiv, kao znak da smo na putu monolitizacije društva. Zato i toliki pritisak na već prilično ugažen nevladin sektor, jer on poseduje neku klicu slobodnog mišljenja. A monolitna vlast to ne podnosi. Svako naprsnuće u tom monolitu dovodi do rušenja te vlasti", kaže Jovanović za DW. Mreža lažnih NVO Poseban fenomen u najnovijoj seriji napada na kritičare jeste pojava čitavog niza fantomskih nevladinih organizacija. Reč je o organizacijama koje po ciljevima, ali i po imenu, veoma podsećaju na već etablirane nevladine organizacije. Koristeći se takvim trikovima stvoren je dvojnički sistem NVO, ali i to je već oproban recept. Baš kao što svaka opoziciona kritika u parlamentu mora da bude praćena odgovorom, i svaka iole poznatija NVO mora da dobije svoju senku. To pokazuje svež primer progona koji doživljava humanitarna organizacija glumca Sergeja Trifunovića, koga je za proneveru novca optužila malo poznata organizacija čiji naziv je veoma sličan etabliranoj NVO Transparentnost Srbija. "Prva svrha tog paralelnog sektora je da napada pripadnike opozicije i kritičke javnosti", kaže Dragan Popović u razgovoru za DW. "Druga je da ih vlast koristi za situacije gde su im formalno-pravno potrebna neka udruženja građana, recimo da nekoga preporučuju za članstvo u nekim telima ili da podnose prijave protiv drugih pojedinaca ili organizacija. A poslednji razlog je korupcija, jer se tako izvlači novac iz državnog i lokalnih budžeta i međusobno deli." S obzirom da vlast u poslednje vreme igra samo đonom, možda i ne bi bilo iznenađenje ukoliko se mnoge NVO u Srbiji zabrane kao strane agenture, a na njihovo mesto dođu već pripremljene bogougodne zamene. Sličnog su naziva - valjda niko neće primetiti razliku. Dragan Popović se nada da do toga ipak neće doći, jer "Naprednjaci uvek igraju na dve strane, pa ponekad daju ustupke kako se partneri sa Zapada ne bi naljutili. Problem je što oni uskoro neće imati ni razloga da nekoga zabrane jer je delovanje istinskog NVO sektora već jako suženo - nemate gde da plasirate svoje stavove, a vlast se po važnim pitanjima poput Ustava i reforme pravosuđa više i ne osvrće na stav civilnog sektora. A uskoro ćemo izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama izgubiti i to važno ljudsko pravo i važan instrument za rad civilnog društva", ističe Popović. Tinja socijalno nezadovoljstvo Mnogi analitičari su skloni da svaku neurozu vlasti povežu sa frustracijama oko Kosova i neuspehom Aleksandra Vučića da progura svoje vizije o rešavanju tog problema. Međutim, Đokica Jovanović zaoštrenu retoriku vlasti više posmatra kroz socijalnu prizmu i tinjajuće nezadovoljstvo građana. "Kosovo je svakako veliki i nerešiv problem, ali postoji mnogo dublji i opasniji problem, a to je prekarizacija rada. Kada vam stotine hiljada ljudi radi za 200 evra, to znači dugoročnu akumulaciju nezadovoljstva koje se neće moći kontrolisati. Mislim da vlast oseća bujanje nezadovoljstva ljudi koji ne mogu da sastave kraj sa krajem. Zato se i pojačava delovanje represivnog aparata", ocenjuje Jovanović. Teško je, čini se, zaključiti da li paranoično ponašanje znači krizu vlasti - koja svim sredstvima pokušava da nekako zbije redove - ili taj sistem vladanja sasvim dobro funkcioniše. Koliko juče su, naime, najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazala da vladajuća SNS i dalje ima natpolovičnu podršku onih koji bi glasali što bi trebalo da podrazumeva lagodnu poziciju. Utoliko nije neobično što je mašinerija vlasti, zajedno sa tobože nezavisnim regulatornim telima, angažovana na očuvanju pozicija televizije Pink i njihovog prava da televizija emituje nasilje, pornografiju i linč političkih protivnika sve dok, po rečima Aleksandra Vučića, "plaća porez i zapošljava veliki broj radnika". Taj sistem jednostavno funkcioniše kako mora, skreće pažnju Dragan Popović. "Ako želite da napravite sistem lične vlasti, morate da urušite kritički potencijal društva, institucije i sprečite slobodne izbore. Za takav sistem je prirodno da koristi pojačanu retoriku, govor mržnje i satanizaciju protivnika. Sad je drugo pitanje kako će to da se završi, ali takvi sistemi lične vlasti se obično ne završavaju dobro ni po vladara ni po građane zemlje."                       POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: dw.com Objavio: danas.rs Oznake: Aleksandar Vučić, DW, naprednjaci, SNS

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2018

Medij: webtribune.rs

Link: http://webtribune.rs/dojce-vele-ima-li-pukotina-u-naprednjackom-monolitu/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: DOJČE VELE: Ima li pukotina u naprednjačkom monolitu?

Baražna paljba režima Aleksandra Vučića po kritičarima pojačava se prethodnih meseci. Jedna škola mišljenja kaže da je to predznak raspada. Ali pre se čini da je u pitanju oprobani recept samo sa jačim sastojcima.Srpska napredna stranka je od dolaska na vlast na razne načine pokušavala da našminka radikalski imidž i nekako ga uklopi u naprasno otkriveno evropejstvo. Ali, kako vreme odmiče, ta mimikrija se praktično raspada. Preteća i vulgarna retorika protiv svakoga ko je procenjen kao politički protivnik je bila stalno prisutna, ali u proteklih nekoliko meseci podseća na zlatne radikalske dane. Šlageri radikala iz devedesetih su se na velika vrata vratili na srpsku političku scenu, a među njima su svakako najpoznatiji oni o "stranim špijunima" i "neprijateljima Srbije". Dok su prvih nekoliko godina meta uglavnom bili opozicioni političari, u poslednje vreme su u strane agente i špijune svrstane brojne novinske redakcije i nevladine organizacije.Možda bi sve to moglo da se označi već viđenim da optužbe ne stižu sa najviših mesta u srpskoj vlasti. Na primitivan rečnik u stranačkim saopštenjima Naprednjaka se već naviklo, ali da stvari polako odlaze predaleko nagovestio je svesprisutni Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, koji je govorio o ljudima koji su "deo sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji". Nadovezao se Marko Parezanović iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji je na listu subverzivnih elemenata stavio "pojedince iz redova opozicionih političkih partija, pojedine delove medija i nevladinog sektora".Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pokušaju da umiri javnost zapravo potvrdio izjavu predstavnika BIA rekavši kako ljudi o kojima govori BIA "nemaju nikakav uticaj u srpskom društvu".Tu su i izjave pojedinih predstavnika Srba sa Kosova, koji su opozicionim liderima zapretili "kako će ih posetiti u njihovim kućama ukoliko nastave sa ometanjem državne politike na Kosovu"; ostalo je pri tome nejasno na koju se politiku misli i šta je tačno prekršaj opozicije koji zaslužuje (ne)prijateljske kućne posete. BIA kao partijski servisPojačana retorika vlasti za Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, samo je pojačavanje već poznatog ponašanja. Činjenica da su se u takvu vrstu kvalifikacija uključile i tajne službe za Popovića je ipak novost "koja govori da je BIA svedena na partijski servis. Ponavljanje onoga što govore političari od strane tajne službe, koja ima velika resurse i velika ovlašćenja, može da bude opasno po čitavo društvo."U kritičkoj javnosti ima škola mišljenja koja kaže da su to znaci dekadencije vlasti, straha od gubitka moći i potencijalnog raspada. U tom čitanju vlast ne dozvoljava ni mrvu kritike jer zna da je svaka sitnica može ugroziti. Sociolog Đokica Jovanović se sa tim ne slaže. "Pošto je ostvarila monopol u skoro svim sferama društva, vlast ide korak dalje i pokušava da stvori monolit. Stoga to ne vidim kao znak slabosti vlasti već, naprotiv, kao znak da smo na putu monolitizacije društva. Zato i toliki pritisak na već prilično ugažen nevladin sektor, jer on poseduje neku klicu slobodnog mišljenja. A monolitna vlast to ne podnosi. Svako naprsnuće u tom monolitu dovodi do rušenja te vlasti", kaže Jovanović za DW.Mreža lažnih NVOPoseban fenomen u najnovijoj seriji napada na kritičare jeste pojava čitavog niza fantomskih nevladinih organizacija. Reč je o organizacijama koje po ciljevima, ali i po imenu, veoma podsećaju na već etablirane nevladine organizacije. Koristeći se takvim trikovima stvoren je dvojnički sistem NVO, ali i to je već oproban recept. Baš kao što svaka opoziciona kritika u parlamentu mora da bude praćena odgovorom, i svaka iole poznatija NVO mora da dobije svoju senku. To pokazuje svež primer progona koji doživljava humanitarna organizacija glumca Sergeja Trifunovića, koga je za proneveru novca optužila malo poznata organizacija čiji naziv je veoma sličan etabliranoj NVO Transparentnost Srbija."Prva svrha tog paralelnog sektora je da napada pripadnike opozicije i kritičke javnosti", kaže Dragan Popović u razgovoru za DW. "Druga je da ih vlast koristi za situacije gde su im formalno-pravno potrebna neka udruženja građana, recimo da nekoga preporučuju za članstvo u nekim telima ili da podnose prijave protiv drugih pojedinaca ili organizacija. A poslednji razlog je korupcija, jer se tako izvlači novac iz državnog i lokalnih budžeta i međusobno deli." S obzirom da vlast u poslednje vreme igra samo đonom, možda i ne bi bilo iznenađenje ukoliko se mnoge NVO u Srbiji zabrane kao strane agenture, a na njihovo mesto dođu već pripremljene bogougodne zamene. Sličnog su naziva - valjda niko neće primetiti razliku.Dragan Popović se nada da do toga ipak neće doći, jer "Naprednjaci uvek igraju na dve strane, pa ponekad daju ustupke kako se partneri sa Zapada ne bi naljutili. Problem je što oni uskoro neće imati ni razloga da nekoga zabrane jer je delovanje istinskog NVO sektora već jako suženo - nemate gde da plasirate svoje stavove, a vlast se po važnim pitanjima poput Ustava i reforme pravosuđa više i ne osvrće na stav civilnog sektora. A uskoro ćemo izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama izgubiti i to važno ljudsko pravo i važan instrument za rad civilnog društva", ističe Popović.Tinja socijalno nezadovoljstvoMnogi analitičari su skloni da svaku neurozu vlasti povežu sa frustracijama oko Kosova i neuspehom Aleksandra Vučića da progura svoje vizije o rešavanju tog problema. Međutim, Đokica Jovanović zaoštrenu retoriku vlasti više posmatra kroz socijalnu prizmu i tinjajuće nezadovoljstvo građana. "Kosovo je svakako veliki i nerešiv problem, ali postoji mnogo dublji i opasniji problem, a to je prekarizacija rada. Kada vam stotine hiljada ljudi radi za 200 evra, to znači dugoročnu akumulaciju nezadovoljstva koje se neće moći kontrolisati. Mislim da vlast oseća bujanje nezadovoljstva ljudi koji ne mogu da sastave kraj sa krajem. Zato se i pojačava delovanje represivnog aparata", ocenjuje Jovanović.Teško je, čini se, zaključiti da li paranoično ponašanje znači krizu vlasti - koja svim sredstvima pokušava da nekako zbije redove - ili taj sistem vladanja sasvim dobro funkcioniše. Koliko juče su, naime, najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazala da vladajuća SNS i dalje ima natpolovičnu podršku onih koji bi glasali što bi trebalo da podrazumeva lagodnu poziciju.Utoliko nije neobično što je mašinerija vlasti, zajedno sa tobože nezavisnim regulatornim telima, angažovana na očuvanju pozicija televizije Pink i njihovog prava da televizija emituje nasilje, pornografiju i linč političkih protivnika sve dok, po rečima Aleksandra Vučića, "plaća porez i zapošljava veliki broj radnika".Taj sistem jednostavno funkcioniše kako mora, skreće pažnju Dragan Popović. "Ako želite da napravite sistem lične vlasti, morate da urušite kritički potencijal društva, institucije i sprečite slobodne izbore. Za takav sistem je prirodno da koristi pojačanu retoriku, govor mržnje i satanizaciju protivnika. Sad je drugo pitanje kako će to da se završi, ali takvi sistemi lične vlasti se obično ne završavaju dobro ni po vladara ni po građane zemlje."(Dojče Vele,Danas.rs)              

----------------------------------------------------------