Institucija koja ne postoji

Datum kreiranja: nedelja, 13 decembar 2015

lebaneDešava se da poštar ne može da pronađe neku osobu pa da se dopis upućen na ime vrati. U Lebanu je zbog sukoba dve osobe nestala cela institucija. 

Nakon što se u medijima pojavila vest da je javni pravobranilac opštine Lebane Igor Cvetanović podneo krivičnu prijavu protiv predsednika svoje opštine, Gorana Janjića, te da je predsednik potom smenio pravobranioca, Transparentnost Srbija uputila je dopise na adrese dva organa i zatražila oba dokumenta - krivičnu prijavu i odluku o razrešenju.

Naime, iz vesti o dešavanjima u Lebanu (http://goo.gl/uJsZrM) nije bilo jasno za šta pravobranilac optužuje predsednika. Moglo se čuti da je prijava podneta zbog zloupotrebe službenog položaja, da je "šteta 1,7 miliona dinara" koji su uplaćeni "privatnoj firmi", ali ne i o kakvoj vrsti pravnog posla se radi (npr. javna nabavka, subvencija ili nešto treće) i kakvoj vrsti zloupotrebe.

Zbog toga smo od pravobranioca tražili da nam dostavi kopiju krivične prijave (bez ličnih podataka - jmbg, adresa stanovanja i drugo) ili drugi dokument iz kojeg se može videti šta je predmet ove krivične prijave.

S obzirom da se u vesti samo kratko pominjalo da je posle podnošenja prijave predsednik smenio pravobranioca, kojeg je (kako smo pronašli pretragom na internetu) na funkciju javnog pravobranioca postavilo Opštinsko veće, na predlog predsednika opštine 18. februara ove godine, od Veća smo Kopiju akta o razrešenju javnog pravobranioca opštine Lebane Igora Cvetanovića, i povezanih dokumenata koje organ vlasti poseduje (npr. obrazloženi predlog za razrešenje, transkript diskusije povodom predloga za razrešenje i slično).

lebane 1Od opštinskog veća još nismo dobili odgovor, ali je zanimljivo da nam je dopis upućen na adresu pravobranioca vraćen, sa naznakom da adresat ne postoji. To znači da, čak i ako je Cvetanović smenjen, ne postoji neko ko obavlja tu dužnost, pa čak ni pisarnica koja prima poštu u ima pravobranioca. Zbog odnosa između predsednika opštine i pravobranioca, građanin koji ima saznanja o šteti načinjenoj na račun opštine, neće moći da o tome izvesti instituciju do izbora nove osobe na funkciju.

Inače, na internetu smo uspeli da pronađemo informaciju da je konkurs za novog pravobranioca raspisan još sredinom oktobra.