Vezani aranžmani

Datum kreiranja: subota, 19 decembar 2015

vucic kina vladaTransparentnost Srbija zatražila je od Vlade Srbije kopije "memoranduma koji je potpisan sa Narodnom Republikom Kinom za dve deonice na Koridoru 11“.  Rok za odgovor je istekao, memorandum nismo dobili, zbog čega ćemo uputiti požurnicu, a ukoliko odgovora ne bude ni u narednih sedam dana, podnećemo tužbu Upravnom sudu.

Memorandum je pominjao predsednik Vlade tokom nedavne posete Kini, u izjavi za medije u Srbiji, ali iz vesti nije bilo jasno da li je taj dokument sada potpisan, da li postoji od ranije pa se menja ili se još uvek o njemu pregovara. Naime, Vučić je rekao da će "sa premijerom Kine Li Kećijangom razgovarati o povoljnijim uslovima“, ali takođe i to da je "reč o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu, pri čemu ćemo dobiti značajan grejs-period, a o ceni smo se dogovorili – oko 209 miliona evra za 17,8 kilometara puta Surčin–Obrenovac, sa izgradnjom mosta preko Save, što je izuzetno složeno“.

Na osnovu rečenog, čini se da je pomolu još jedan „vezani posao“, kakvih Srbija već ima, kako sa Kinom (npr. elektrana u Kostolcu) tako i sa drugim zemljama. Kod takvih poslova se uvek govori o jednoj strani medalje – Srbija će dobiti kredit pod povoljnim uslovima. Ono što nedostaje je druga strana priče – da li unapred dogovoreni izvođač javnih radova radi jednako kvalitetno i jednako jeftino kao i onaj koji bi bio odabran u slobodnom nadmetanju? Logika kaže da nadmetanje donosi bolje ponude. Dakle, koristi od povoljnog kredita treba odmeriti spram gubitaka usled odsustva konkurencije. Možda su ovakvi aranžmani u zbiru zaista povoljni, ali za takve tvrdnje javnosti nikada nisu bili predstavljeni dokazi u vidu analize koja obuhvata obe strane medalje.

foto: srbija.gov.rs