Finansiranje predizborne kampanje i borba protiv korupcije u Srbiji – godinu dana nakon izbora i prva godina rada Vlade

Organizacija Transparentnost – Srbija Vas poziva da prisustvujete

Konferenciji za štampu

Finansiranje predizborne kampanje i borba protiv korupcije u Srbiji – godinu dana nakon izbora i prva godina rada Vlade

Koja će se održati u sredu, 31. jula 2013. sa početkom u 11.00 časova, u Medija centru, Terazije 3

 

Na konferenciji će biti predstavaljeni rezultati međunarodnog istraživačkog projekta Transparency International KRINIS (CRINIS)[1] Zapadni balkan – Osvetljavanje tokova novca u politici[2].

 

Posebno će biti predstavljeni rezultati istraživanja za Srbiju. U fokusu su bile odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koje se odnose na finansiranje izborne kampanje i njegova primena na izborima u maju 2012.[3] Transparentnost – Srbija je na osnovu ovog istraživanja formulisala preporuke za izmenu propisa i prakse postupanja državnih organa. Smatramo da ove preporuke dobijaju na značaju zbog činjenice da je postupak kontrole izveštaja o finansiranju kampanje još uvek u toku i da je novom Strategijom za borbu protiv korupcije predviđeno unapređenje propisa iz oblasti finansiranja partija. Posebna pažnja će biti posvećena i pitanjima primene medijskih propisa i Krivičnog zakonika u vezi sa finansiranjem izborne kampanje.

 

Budući da se navršava godinu dana rada aktuelne Vlade Srbije, koja je borbu protiv korupcije istakla kao jedan od svojih prioriteta, na ovoj konferenciji ćemo komentarisati i ostvarivanje pojedinih obećanja za borbu protiv korupcije iz Koalicionog sporazuma[4].

 

Na konferenciji će govoriti:

 

 

 

Materijal:

 

U Beogradu,

29.07.2013



[1] Ovo međunarodno istraživanje do sada je sprovedeno u zemljama Centralne i Južne Amerike kao i regiona Azije i Pacifika, dok se u Evropi prvi put sprovodi sada, obuhvatajući pet zemlja Balkana.

[2] Projekat je sproveden uz podršku Norveškog ministarstva spoljnih poslova, a nalazi za region su dostupni na adresi http://www.transparency.org/whatwedo/pub/buying_influence_money_and_elections_in_the_balkans

[3] Primerak publikacije sa rezultatima istraživanja na srpskom i engleskom jeziku biće obezbeđen za sve učesnike konferencije.

[4]http://www.transparentnost.org.rs/images/stories/materijali/19072012/Osvrt%20na%20koalicioni%20Sporazum.doc