Javno slušanje u Sokobanji o izgradnji vetroparkova na planini Devica

U okviru projekata “Jačanje parlamenatne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga” koji sprovodi Program UN za razvoj uz podršku Švajcarske, u Sokobanji je 23. novembra 2020 održana onlajn javna rasprava na temu: “Planina Devica – zaštićeno prirodno dobro ili izgradnja vetroparkova”. Javno slušanje organizovala je Komisija za urbanizam, stambeno komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Sokobanja, u saradnji sa Transparentnosti Srbija.

Javnu raspravu su otvorili predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić i predsednik Skupštine opštine Vladan Petković. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, obratio se prisutnima vezano za organizaciju javnog slušanja i unapređenja transparentnosti u radu lokalnih samouprava, kao i o važnosti uključivanja javnosti i nevladinih organizacija i udruženja u postupak donošenja odluka. Nenad Gršić iz UNDP pozdravio je prisutne, ukazao vezano za važnost javnih slušanja i dijaloga, kao i sa programom UN za razvoj u okviru Projekta „Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga“.

Direktor Turističke organizacije Ljubinko Milenković govorio je o aktivnostima ove organizacije i strateškim dokumentima koji su u pripremi, programu razvoja turizma i podsetio na važnost očuvanja i zaštite prirode na teritoriji opštine Sokobanja, kao prve ekološke opštine u Srbiji. Upoznao je sve prisutne sa pokretanjem procedure da se zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode područje planine Devica stavi pod zaštitu, kao i da bilo kakve aktivnosti na izgradnji vetroparkova na području ove planine nisu prihvatljivi.

Danko Jović, šef kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu napomenuo je da Zavod kao institucija, da bi se izjasnio mora da se upozna sa konkretnim podacima vezanim za izgradnju od strane zainteresovanih za izgradnju vetrogeneratora. Vladan Petković obavestio je prisutne da je inicijativa za javno slušanje vezana za pismo o namerama firme IVICOM opštinskom veću, a vezano za zainteresovanost za izgradnju vetroparka na planini Devica. Obavestio je prisutne da su iz ove firme obavešteni o javnom slušanju, ali da su javili da nisu u prilici da se spreme u kratkom roku za ovo javno slušanje i nisu u mogućnosti da uzmu učešće. Upoznao je prisutne sa tekućim izmenama i dopunama Prostornog plana opštine Sokobanja i namerom opštine Sokobanja da planinu Devicu stavi pod zaštitu i da se iz prostornog plana uklone lokacije za pomenuti vetro-park.

Nemanja Nenadić zamolio je da se pojasni procedura usvajanja planskog dokumenta. Vladan Petković upoznao je prisutne sa tekućom procedurom Izmena i dopuna prostornog plana opštine Sokobanja, kao i sa podnetim prigovorima Turističke organizacije i Sokobanjskog ekološkog društva vezano za ovu temu i podsetio da je stav opštine Sokobanja da se planina Devica proglasi za zaštićeno prirodno dobro.      Nikola Nikolić, šef odseka za urbanizam opštine Sokobanja, obavestio je prisutne gde mogu da izvrše uvid u planska dokumenta na sajtu i kome mogu da se obrate povodom toga.

Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode podsetio je da Zavod sa opštinom zajedno već radi na zaštiti planine Device i Ozrena, gde je podsetio na koridore kuda prolaze ptice i uticaj postavljanja vetrogeneratora na tim koridorima. Vladan Dimitrijević iz Sokobanjskog ekološkog društva (SED) je prikazao prisutnima prezentaciju sa tehničkim podacima i izlagao vezano za štetu koja može biti uzrokovana izgradnjom vetrogeneratora na određenom područiju, sa posebnim osvrtom na planinu Devicu i ekološku štetu na biljni i životinjski svet ove planine. Ekološko društvo traži brisanje lokacija za vetroparkove iz planskih dokumenata. Igor Stojanović podsetio je na štete po prirodu od izgradnje dodatne infrastrukture, bilo hotela ili kakvih drugih objekata na Devici. Napomenuo je da na Devici postoje i arheološka nalazišta. Vladan Petković podsetio je da ne postoje planovi da se gradi na Devici i da je namera opštine da se Devica zaštiti. Podsetio na potencijalna arheološka nalazišta. Izrazio je lični stav da se zalaže da se ne grade vetroparkovi na Devici. Jedan od učesnika konstatovao je da iz izloženog nema uslova za vetropark na Devici i upitao da li postoje druge lokacije. Vladan Dimitrijević (SED) smatra da na teritoriji opštine Sokobanja nema uslova za izgradnju vetroparkova ni na drugim lokacijama.

Darko Vasiljić iz Planinarskog društva Oštra čuka podsetio je na karakteristike Device i njene vrednosti kao očuvanog prirodnog dobra i konstatovao da ne treba graditi na ovoj planini. Goran Sekulić iz Svetske organizacije za prirodu je zaključio iz navedenog da se ovde opština opredelila da se Devica zaštiti i podržao ovakav stav. Upitao je za drugu lokaciju iz prostornog plana iznad sela Šarbanovac i Nikolinac. Vladan Petković rekao je da postoje prigovori i na tu lokaciju i da će verovatno i ona biti obrisana iz planskih dokumenata. Vladan Dimitrijević (SED) smatra da se prvo moraju raditi studije pa tek onda predviđati lokacije za izgradnju vetroparkova i smatra da ih treba ukloniti iz planova. Zahvalio se opštini na organizaciji slušanja, na saradnji i prilici da iznesu svoje stavove.

U raspravu se uključio i Zorislav Antun Petrović, predsednik Zelene alternative iz Hrvatske, i upoznao prisutne sa problemima u Hrvatskoj vezano za obnovljive izvore energije sa propustima u procedurama i štetnim posledicama po prirodu.   Igor Stojanović pitao je koliko je opština upoznata sa iskustvima Mađarske i Rumunije sa vetroelektranama i da li Sokobanja učestvuje finansijski u nekom projektu. Smatra da opštinski sajt treba da bude bolje organizovan što se tiče informacija.

Vladan Petković konstatovao je da opština nema dovoljno saznanja vezano za iskustva sa vetroparkovima u susednim zemljama, sem onih koji se pojavljuju na vestima na internetu. Sokobanja ne učestvuje ni finansijski niti na bilo koji drugi način u projektima izgradnje vetroelektrana. Podsetio da je namera da se Devica zaštiti i da se tamo ne grade vetroparkovi. U toku je postupak izrade novog sajta opštine Sokobanja, a opština će se potruditi da uz podršku organizacije Transparentnost Srbija u narednom periodu otkloni nedostatke i unapredi procedure za transparentnost u radu.

Većina učesnika iz Sokobanje je ocenila da na planini Devici ne treba dozvoliti izgradnju vetroparka, da je ova planina očuvano prirodno dobro izuzetnih odlika i da je treba zaštititi. Na kraju rasprave, Nemanja Nenadić izrazio je spremnost organizacije Transparentnost Srbija da pruži podršku opštini Sokobanja u daljem unapređenju transparentnosti u radu.

Snimak konferencije na Youtube kanalu TS: https://www.youtube.com/watch?v=Nqe-PGx6CWc&feature=youtu.be