Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

preugovor izvestajmAktivnosti novoformirane Vlade i Narodne skupštine tokom proteklih šest meseci nisu donele ubedljive rezultate u procesu reformi kada su u pitanju politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora s EU, ocenjeno je u novom Alarm izveštaju koalicije prEUgovor.

Obnovljeni napori vlade, čiji je cilj bio da se "nadoknade izgubljene godine u procesu evropskih integracija", pre predstavljaju nastavak nekadašnjeg pristupa "štikliranja stavki", navodi koalicija.

"Iako i dalje postoji deklarativna posvećenost putu Srbije ka EU (povremeno isprekidana izlivom antievropskih poruka), koalicija još uvek nije uverena da, u stvari, postoji politička volja za sprovodjenje suštinskih reformi", navodi se u izveštaju.

Izveštaj je predstavljen na online konferenciji koalicije.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić ukazao je na predstavljanju na nekoliko tema povezanih sa antikorupcijskim aktivnostima i korupcijskim rizicima.

Lokalni izbori u Kosjeriću i Zaječaru bili su pokazna vežba funkcionerske kampanje. Osim ovog problema, kritično je i pitanje finansiranja političkih aktivnosti, koje će sigurno dobiti na značaju pred očekivani referendum o izmenama Ustava, naveo je Nenadić. Kad je reč o javnim nabavkama, imamo nastavak trenda u kome se najkrupniji poslovi zaključuju bez ikakvog nadmetanja na osnovu međudržavnih sporazuma. Sve nabavke vezane za Covid u Srbiji su tajne. U javnim preduzećima vlada nezakonito stanje. Vlada nastavlja da, čak i retroaktivno, legalizuje v.d. postavljenja.  Takođe, postoji opasnost kvarenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na čijim se izmenama trenutno radi, tako što se se sniziti nivo stečenih prava (što je zabranjeno Ustavom) i povećati mogućnosti za ograničenje prava na pristup informacijama.

U dokumentu koji je predstavljen se podseća da Srbija nije uspela da otvori nijedno novo pregovaračko poglavlje od 2019. godine, uglavnom zbog slabih rezultata, zbog stagnacije, pa čak i zbog pogoršanja u ključnim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Deo razloga, dodaje se, leži u očekivanoj primeni nove metodologije proširenja, koju su u medjuvremenu odobrile obe strane.

U izveštaju se ukazuje i da su vlasti težile da marginalizuju i diskredituju sve negativne primedbe i kritike zbog nedostatka reformi u ključnim oblastima, a koje su "postale vidljivije" u izveštajima institucija EU, kao i u izveštajima drugih medjunarodnih tela i organizacija.

"Mada su pružene mogućnosti za formalni dijalog o odredjenim pitanjima, nema utiska da se drugačija mišljenja i argumenti zaista čuju ili uzimaju u obzir, što ukazuje na puko zadovoljavanje forme bez suštine", navela je Koalicija.

Što se tiče političkih kriterijuma, u izveštaju se navodi da vladajuća koalicija u Skupštini nastavlja da, bez ikakvih prepreka, potvrdjuje odluke izvršne vlasti, a da su napadi i diskreditovanje svih koji se kritički odnose prema radu Vlade postali svakodnevna praksa.

"Takodje, uobičajili su se i hvalospevi predsedniku Republike (i šefu vladajuće partije) Aleksandru Vučiću, bez obzira na to šta je tema rasprave", navodi se u izveštaju i ocenjuje da ne postoji volja da se primeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen krajem decembra.

Koalicija navodi da su preduzeti prvi koraci da se konačno nastavi postupak izmene Ustava, koji je predvidjen Akcionim planom za Poglavlje 23, kako bi se obezbedile čvrste garancije nezavisnosti pravosudja, ali ocenjuje da Nacrt ustavnih amandmana ne vodi ka ostvarenju tog cilja.

Ocenjuje se i da nisu zabeležena nikakva poboljšanja kada je reč o zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije i već se ozbiljno kasni sa sprovodjenjem Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, usvojenog u julu 2020.

"Napretka nije bilo, a došlo je čak i do dodatnog pogoršanja u sprovodjenju postojećih zakona o borbi protiv korupcije, posebno kada je reč o javnim nabavkama i upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu", ocenjuje Koalicija, dodajući da Vlada i dalje zanemaruje Savet za borbu protiv korupcije.

Kada je u pitanju oblast slobode izražavanja i medija, Koalicija ocenjuje da nije bilo napretka, da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zadržalo ignorantski odnos prema zadacima koji su mu povereni i da "nestabilan, netransparentan i proizvoljan postupak sufinansiranja medijskih projekata predstavlja pretnju finansijskoj održivosti medija, naročito onih lokalnih".

Koalicija prEUgovor ocenjuje da su nedostatak transparentnosti organizacione reforme Ministarstva unutrašnjih poslova i nemogućnost da se operativna autonomija policije zaštiti od uticaja politike i organizovanog kriminala dve glavne prepreke u reformi policije u Srbiji.

"Uprkos hapšenjima i činjenici da su podignute optužnice protiv članova jedne organizovane kriminalne grupe visokog profila (slučaj Belivuk), kao i uprkos tome što je nastavljeno suđenje i što su optužnice potvrdjene i u drugim istaknutim predmetima (Jovanjica i Jovanjica 2), veze izmedju političara i ovih organizovanih kriminalnih grupa i dalje su neistražene iako postoji obilje dokaza", navodi se u izveštaju.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

 

Preuzmite izveštaj sa stranice PrEUgovora: https://www.preugovor.org/Alarm-izvestaji/1641/Izvestaj-koalicije-prEUgovor-o-napretku-Srbije-u.shtml