Korupcija u Srbiji - trendovi i strategija rešavanja problema

Imamo ogroman problem,čije rešenje treba tražiti u uozbiljavanju borbe protiv korupcije, tako da, ako smo doneli zakon, hajde da ga sprovedemo, rečeno je u sredu tokom Okruglog stola "Korupcija u Srbiji - trendovi i strategija rešavanja problema".

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadićje izjavio da je usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača, ali da nema pokazatelja da je doneo značajne rezultate, dok je zakon o javnim preduzećima prekršen "na najdrastičniji način".

Najvažnije odluke se ne donose u parlamentu, već u vladi, a skupština ih zatim, kao glasačka mašina, bespogovorno usvaja. Ne zna se ko je dolazio u vladu da dogovara sadržaj budućih pravilnika, uredbi i zakona koji donose ugovore vredne stotine miliona evra, rekao je Nenadić, uz ocenu da bi zakon o lobiranju mogao doprineti da građani o tome znaju više.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je izjavila da stanje u pravosuđu nikada nije bilo lošije i iznela podatak da postoji više od tri miliona nerešenih predmeta.

Prema njenim rečima, sudije su "zaplašene", jer vlast tvrdi da je biznismen Miroslav Mišković najveći kriminalac u Srbiji, da ne postoji krivica za smrt sedam osoba prilikom pada vojnog helikoptera, niti u slučaju gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Mnogo je teže suditi pod takvim pritiskom, ocenila je Jelisaveta Vasilić, dodavši da su predsednici sudova"produžena ruka izvršne vlasti".

Jelisaveta Vasilić je navela da je predsednik suda izuze osudiju u slučaju firme Asomakum, vezan za falsifikat lične karte Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića. Kao razlog je navedeno odugovlačenja spora, mada to ne možebiti razlog za izuzeće sudije. U tom sudu je te godine u 153 predmeta traženo izuzeće, a usvojeno je u samo tri ili četiri. Da li bi bilo izuzeća da se nije radilo opremijerovom bratu? Ako Aleksandar Vučić unapred kaže da jeto falsifikat, a u parlamentu se to postavi kao državno pitanje, onda imate ovakvo pravosuđe, izjavila je JelisavetaVasilić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić je rekao da pogodno tlo za korupciju obezbeđuju veliki broj državnih preduzeća, nejasni propisi, nizak kvalitet državne birokratije i teške ekonomske okolnosti.U Srbiji postoji prilično indiferentan odnos javnosti prema korupciji, ali moralni stav naroda prema korupciji se može promeniti, ocenio je Arsić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić je rekaoda je u Srbiji borba prtoiv korupcije "nemoguća bez šokterapije", odnosno bez usvajanja strukturnih antikorupcijskih zakona, a prvi je zakon o poreklu imovine. Čupić je izjavio da je bio član vladinog Saveta za borbuprotiv korupcije koji je 2001. godine počeo da radi savelikim entuzijazmom.Predložili smo antikorupcijske zakone, ispitivanje učešćačlanova vlade u upravnim i nadzornim odborima i doveli upitanje diskreciona ovlašćenja. Podneo sam ostavku posle 14meseci, jer sam obećao da će biti usvojena najmanje dva antikorupcijska zakona, a nije donet nijedan, rekao jeČupić.

Okrugli sto je organizovalo Udruženje Davidović Grol.