Predstavljanje Institucionalnog barometra

Koalicija prEUgovor predstavila je publikaciju „Institucionalni barometar 2.0“, drugu po redu nezavisnu procenu efektivnosti institucija u sprovođenju politika iz oblasti obuhvaćenih poglavljima 23 i 24.

U Institucionalnom barometru analiziran je rad sledećih institucija: Agencije za borbu protiv korupcije; Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova; Komesarijata za izbeglice i migracije; Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima; Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Rad institucija koje imaju nadležnosti u oblastima iz poglavlja 23 i 24 analiziran je kroz primenu jedinstvene metodologije za procenu efektivnosti tri dimenzije institucionalnog funkcionisanja: interne efikasnosti, institucionalne povezanosti i legitimnosti institucije.

Ovo je drugo izdanje Institucionalnog barometra i predstavlja pionirski pokušaj koalicije prEUgovor da prati merljive efekte reformi u procesu evropskih integracija Republike Srbije na terenu.

Na prezentaciji je ukazano da institucije poput Agencije za borbu protiv korupcije i poverenika za informacije od javnog znacaja i zaštitu ravnopravnosti imaju zajednicke probleme - manjak kapaciteta, izloženost politickim pritiscima, neadekvatnu kaznenu politiku.

Na osnovu toga se može postaviti pitanje da li je u pregovarackim poglavljima 23 i 24 sa Evropskom unijom, posvecenim vladavini prava, slobodama i bezbednosti, zaista ostvaren napredak, izjavio je Dušan Šabic iz Fonda za otvoreno društvo.

Šabic je rekao da od 2010. godine Vlada ni u čemu nije iskazala toliku doslednost kao u ignorisanju rešenja Poverenika za informacije od javnog znacaja.

Poverenik se vladi obratio 238 puta, od cega 65 puta prošle godine. Vlada nijednom nije obezbedila izvršenje rešenja Poverenika, izjavio je Šabic.

On je naveo podatak da je parlament cetiri godine ignorisao izveštaje poverenika, mada je to obavezaa Skupštine Srbije. Izveštaj poverenika je razmatran tek ove godine, posle oštre kritike u izveštaju Evropske komisije, rekao je Šabic.

preugovor kzn 2Zlata Đordevic iz organizacije Transparentnost Srbija ocenila je da se efikasnost Agencije za borbu protiv korupcije nije poboljšala i dodala da ta institucija nema adekvatne kadrovske i prostorne kapacitete.

Novi direktor Agencije Dragan Sikimic je govorio da želi da ta institucija radi punim kapacitetom, ali se to nije dogodilo, izjavila je Zlata Đordevic. Ona je konstatovala da je Agencija tokom 10 godina rada opterećena neefikasnošcu i politickim pritiscima.

Sikimić je na funkciju direktora Agencije izabran kao član Srpske napredne stranke (SNS) i kao predstavnik te partije u Izbornoj komisiji u Zemunu. To ne otklanja sumnju u njegovu povezanost sa SNS, rekla je Zlata Đorđević.

U izveštaju se navodi da je Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, koji ima zadatak da kontroliše rad više od 40.000 zaposlenih u MUP, prošle godine oborio mnoge rekorde, što je, verovatno, rezultat povećanja broja zaposlenih za 22 službenika i nabavke opreme vredne skoro 700.000 evra.

Uprkos tome, postoje nedostaci u radu, ocenjuje se u izveštaju, uz konstataciju da Sektor unutrašnje kontrole nema odgovarajuce ljudske i materijalne resurse.

U tom sektoru rade 124 osobe, koje su lane podnele rekordnih 206 krivicnih prijava, navodi se u izveštaju, ali i dodaje da brojke ne daju stvaran prikaz korupcije i kriminala u policiji i da je teško saznati koliko su krivične istrage zaista efikasne.