Na loše ocene Vlada treba da reaguje rešavanjem uočenih problema

Saopštenje koalicije prEUgovor:

 

Koalicija prEUgovor pozdravlja interesovanje koje je Vlada Srbije pokazala za nalaze iz ALARM izveštaja, koji ova grupa organizacija civilnog društva već sedam godina objavljuje svakih šest meseci, prateći stanje u oblastima koje su vezane za poglavlje 23 (pravosuđe, borba protiv korupcije, osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) evropskih integracija. Smatramo da bi bilo izuzetno značajno, i daleko korisnije za reforme u Srbiji, kada bi pregovarački tim i Vlada razmatrali naše nalaze i predloge za rešavanje problema, onda kada ih objavimo u Srbiji, ne čekajući, kao u ovom slučaju, da oni prvo budu korišćeni kao izvor u drugim istraživanjima.

preugovor logoVlada Srbije je uputila otvoreno pismo američkoj organizaciji Freedom House, u vezi sa njihovim novim izveštajem „Nacije u tranziciji“. Razlog za to je za nijansu slabiji skor na toj listi (sa 50 na 49 od 100 mogućih poena), usled čega je Srbija pala u nižu kategoriju („prelazni/hibridni režimi“ umesto „polukonsolidovana demokratija“). Taj pad je uzrokovan slabijom ocenom za kategoriju „korupcija“, gde Freedom House ocenjuje „percepciju korupcije u javnosti, poslovne interese donosilaca političkih odluka, zakone o objavljivanju finansijskih interesa i sukobu interesa i efikasnosti inicijativa za borbu protiv korupcije“.

Nalazi Freedom House koji se pozivaju na ALARM izveštaj koalicije prEUgovor iz septembra 2019 i reakcija Vlade su bili sledeći:

Freedom House navodi da se u prEUgovor ALARM izveštaju konstatuje određeni napredak po pitanju izmena zakona za borbu protiv korupcije, ali da nije ostvaren napredak u primeni postojećeg. To je bio povod da kabinet predsednice Vlade zaključi kako se u izveštaju prEUgovora „ne pominje zaostajanje ili nazadovanje u vezi sa korupcijom u Srbiji“. U reagovanju Vlade se, s druge strane, ne komentariše preostali deo izveštaja Freedom House koji se poziva na ALARM: „Nasuprot tome [odsustvo napretka u primeni zakona], postojeća Nacionalna antikorupcijska strategija je istekla 2018, a činjenica da nova nije doneta ni devet meseci potom, jasan je dokaz da borba protiv korupcije nije prioritet Vlade. [Alarm] Izveštaj takođe beleži brojne propuste da se usvoje propisi u vezi sa borbom protiv korupcije i da se preduzmu druge mere, što sve ukazuje na odsustvo političke volje da se ovaj problem reši“.

Ne ulazeći u metodologiju za izradu istraživanja Freedom House i ispravnost primene te metodologije prilikom davanja ocene za Srbiju u konkretnom slučaju, smatramo da bi Vlada trebalo da se osvrne na sve iznete nalaze i zaključke kada sprovodi ovakve analize. U svakom slučaju, daleko važnije od reagovanja na nepovoljne rezultate istraživanja i rangiranja zemalja bilo bi rešavanje konkretnih i nesumnjivih problema, na koja prEUgovor dosledno ukazuje godinama.

Sledeći ALARM izveštaj, za period od oktobra 2019. do aprila 2020, biće objavljen uskoro.