TS Vladi Srbije: Objaviti plan imunizacije i ukinuti oznaku tajnosti

Transparentnost Srbija (deo globalne mreže Transparency International)  pozvala je danas Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije protiv virusa korona, odnosno da se taj dokument izradi i objavi, ukoliko još ne postoji.

U pismu predsednici Vlade Ani Brnabić, TS je ukazala da su od funkcionera do javnosti dopirale veoma različite i u velikoj meri neprecizne izjave u vezi sa prioritetima, odnosno planom imunizacije.

"Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Republike Srbije nemaju neposredni uticaj. Međutim, bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i potreba da se objavi dokument na osnovu kojeg će građani moći jasno da vide za koje grupe ljudi je planirano da se prioritetno obezbedi mogućnost imunizacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima - npr. kome će biti ponuđeno prvih 1.000, prvih 10.000, prvih 100.000 vakcina itd", navodi se u dopisu TS.

Kada je reč o nabavci vakcina, imajući u vidu negativna iskustva od iz doba prethodne pandemije (tzv. svinjski grip) , kada je veliki broj nabavljenih vakcina ostao neiskorišćen, pozivamo Vladu Srbije da utvrdi potrebe za nabavkom vakcina, kako na osnovu saveta medicinskih stručnjaka, tako I na osnovu prikupljanja informacijama o zainteresovanosti građana..

TS je takođe pozvala Vladu da ukine zaključak na osnovu kojih su podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih ovim virusom, označeni oznakom stepena tajnosti „STROGO POVERLЈIVO".

Ceo tekst inicijative možete preuzeti sa sajta TS: https://transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/Inicijativa_TS_objavljivanje_plana_vakcinacije_i_planiranje_nabavki_vakcina.pdf