Lobiranje i zarobljavanje države

Organizacija Transparentnost Srbija Vas poziva na konferenciju za novinare:

„Lobiranje i zarobljavanje države“

koja će biti održana u sredu, 31. oktobra 2018. godine u Medija centru (Terazije 3, Beograd), sa početkom u 10.30 sati.

Na konferenciji će biti predstavljeno istraživanje TS o zarobljavanju države u sektorima urbanog planiranja i energetskom sektorui predlozi TS za unapređenje teksta zakona o lobiranju.

Evropska komisija je u februaru 2018. u Strategiji proširenja na Zapadni Balkan konstatovala da zemlje regiona pokazuju elemente "zarobljenih država". Ovaj fenomen je bio predmet više istraživanja na kojima je tokom 2018. godine radila Transparentnost Srbija. U sredu ćemo predstaviti ključne nalaze istraživanja koje na dva primera istražuje elemente zarobljavanja u oblastima urbanog planiranja i rada javnih preduzeća. Slična istraživanja je Transparency International tokom prethodnih godina sproveo u zemljama zapadnog Balkana, a uz podršku EU.

Jedan od načina da se osvetli i zaštiti proces donošenja propisa od zarobljavanja jeste uređenje lobiranja, što je druga tema o kojoj ćemo govoriti. Očekuje se da parlament počne raspravu o Predlogu ovog važnog zakona, a TS će na konferenciji predstaviti ocenu kvaliteta zakonskih rešenja i predloge amandmana koji će danas biti dostavljeni i poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini.

Učestvuju:

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija

Zlatko Minić, saradnik Transparentnosti Srbije

Transparentnost Srbija

Beograd, 29. oktobar 2018.