Javne nabavke i javno privatna partnerstva – između solidnih propisa i loše prakse

Transparentnost Srbija vas poziva na konferenciju Javne nabavke i javno privatna partnerstva – između solidnih propisa i loše prakse koja će se održati putem platforme ZOOM u ponedeljak 31.5.2021. godine, u trajanju od 11.00 do 12.00 časova

Na konferenciji možete učestvovati putem linka:

https://us02web.zoom.us/j/88040171847?pwd=MXhGblZHVjdMR3F5R1JTVndLeXV4dz09

Meeting ID: 880 4017 1847

Passcode: 955505

U ime organizacije Transparentnost Srbija govoriće:

Nemanja Nenadić i Zlata Đorđević

Na konferenciji ćemo predstaviti odgovore na sledeća pitanja:; Da li se povećala ili smanjila transparentnost javnih nabavki nakon početka primene novog zakona; da li se povećala ili smanjila konkurencija; ima li odgovornosti za kršenje pravila o javnim nabavkama; da li se prati izvršenje velikih javno – privatnih partnerstava i ugovora o nabavkama. Kroz ilustrativne primere ćemo ukazati na slabosti u sistemu javnih nabavki i JPP i  predstaviti predloge za njegovo unapređenje.

 

O projektu: Transparentnost Srbija je u poslednjih godinu i po dana sprovodila projekat Pogled na javne nabavke i javno privatna partnerstva u Srbiji. U okviru njega smo pratili i pokušali da utičemo na postupak usvajanja novih propisa u oblasti javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva u Srbiji. Međutim, iako je bilo planirano da ovi zakoni budu promenjeni i usklađeni sa pravilima EU tokom 2019. godine, novi Zakon o javnim nabavkama je počeo da se primenjuje tek od 1.7.2020, a kada je reč o Zakonu o javno-privatnim partnerstvima još uvek ne postoji ni nacrt. Pored usklađivanja sa EU pravilima, bilo je planirano da izmene zakona donesu smanjenje rizika od nastanka korupcije. Međutim, umesto toga neki od rizika su čak i povećani. Pored toga, nastavljena je praksa da se mnogi poslovi ugovaraju bez primene pravila iz ova dva sistemska zakona, a na osnovu međudržavnih sporazuma ili odredaba posebnih zakona, donetih za samo jedan ili za nekoliko vrsta projekata.

Transparentnost Srbija je takođe tokom ovog perioda pratila nekoliko desetina postupaka za zaključivanje ugovora o javnim nabavkama i javno-privatnom partnerstvu kao i sprovođenje tih ugovora. Pratili smo i kako su u vezi sa javnim nabavkama postupali ključni državni organi i uputili im veliki broj zahteva za pristup informacijama i inicijativa.

Molimo da se prijavite isključivo putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Aleksandi Ajdanić (pristup i prijavljivanje biće omogućeni i tokom samog događaja. Jezik konferencije je srpski.

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA. Sva izložena mišljenja pripadaju TS i ne može se smatrati da odražavaju stavove donatora.