Zabuna sa saopštenjem

Više medija prenelo je saopštenje organizacije sa nazivom sličnom našem (u doba prethodnog zakona bilo je moguće registrovati organizacije sa sličnim nazivima), ilustrujući je našim logom ili korsteći samo odrednicu "Transparentnost", što je izazvalo zabunu. Reč je o saopštenju organizacije "Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije - Transparentnost" koju vodi Mario Spasić iz Trstenika i koja sa nama nema nikakave veze. 

S obzirom da smo u nekoliko poruka na FB i na Tviteru bez krivnje ili zasluge kritikovani ili hvaljeni zbog tog saopštenja, u kome se poziva da se naplati porez od estrade umesto da se smanjuju penzije, osećamo obavezu da se odredimo o toj ideji.

Ove dve stvari (primanja penzionera i prikupljanje poreza) nisu neposredno povezane. Svaki porez koji se ne plaća (bilo da je reč o estradi ili nečemu drugom) država treba da prikupi i pri tom treba da koristi unakrsne provere imovine i prihoda (o tome smo se mnogo puta oglašavali, a nešto od toga je zahvaljujući našim naporima ušlo i u novu antikorupcijsku strategiju, ali su sve u svemu rezultati još uvek slabi). Ako bi se prikupilo više poreza, bilo bi manje potrebe za uzimanjem kredita a to je rashod koji prioritetno treba smanjivati.