Pravo na pristup informacijama i njegova zaštita pred Upravnim sudom (Niš)

Organizacija Transparentnost – Srbija u periodu od 01. aprila 2015. do 31. marta 2016. sprovodi projekat Jačanje uloge Upravnog suda u borbi protiv korupcije. Projekat ima za cilj jačanje odgovornosti vlasti i unapređenje okruženja za rad nezavisnih tela kroz podršku Upravnom sudu u poboljšanju transparentnosti rada, kao i građanima i organizacijama civilnog društva sa ciljem boljeg prepoznavanja uloge Upravnog suda u primeni antikorupcijskog zakonodavstva. 

Upravni sud ima značajnu ulogu u primeni nekoliko antikorupcijskih propisa. U vezi sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja,Upravni sud je organ kojem se tražioci informacija obraćaju u dve situacije. Oni to mogu učiniti kada im informaciju uskrati Narodne skupština, predsednik Republike, Vlada Republike Srbije, Vrhovni kasacioni sud, Ustavni sud i Republički javni tužilac, jer tada ne mogu izjaviti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, već jedino pokrenuti upravni spor. Druga moguća situacija je ona kada tražioci nisu zadovoljni rešenjem Poverenika po žalbi, pa protiv te odluke pokreću upravni spor.

Jedna od planiranih aktivnosti projekta je i organizovanje fokus grupa za organizacije civilnog društva, sa ciljem da se utvrde prepreke i iskustva u podnošenju zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Učesnicima fokus grupe će biti dostupan i materijal o pravu na pristup informacijama i njegovoj zaštiti pred Upravnim sudom.

Fokus grupa će se održati u utorak, 22.12.2015. godine u periodu od 11-13.30 časova u Nišu, u prostorijama Centra za društvene inovacije „NIIT“- trening centar, ulica Svetosavska 20.

Molimo Vas za potvrdu učešća putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Za sve dodatne informacije možete se obratiti Bojani Medenici putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefona 011 303 38 27.