Predstavljanje Globalnog barometra korupcije Transparency International za 2015/2016 - Rezultati za Srbiju -

To su neka od pitanja na koje ćemo potražiti odgovore u rezultatima Globalnog barometra korupcije - najvećeg svetskog istraživanjakoje istražuje direktna iskustva građana sa korupcijom, njihovu percepciju o korumpiranosti pojedinih institucija, zadovoljstvo građana učinkom vlade u borbi protiv korupcije i spremnost građana da se uključe u borbu protiv korupcije.

Transparentnost Srbija će u utorak 20. septembra u 11 časova predstaviti prvi krug rezultata Globalnog barometra korupcije Transparency International za 2015/2016, na konferenciji za štampu koja će biti održana u prostorijama organizacije, u Beogradu, Palmotićeva 31/III.

Na konferenciji će govoriti:

11.00 – 11.10                      Vladimir Goati, predsednik TS – uvodna reč

11.10 – 11.30                      Nemanja Nenadić, programski direktor TS – glavni nalazi istraživanja

11.30 – 11.35                     Rade Đurić, savetnik u Antikorupcijskom savetovalištu TS – rezultati GCB i iskustva Antikorupcijskog savetovališta TS

11.35 – 11.45                      Pitanja i odgovori

Istraživanje Globalni barometar korupcije nudi odgovore i na pitanja:

Iako su u Srbiji tokom poslednjih godina objavljivana i druga istraživanja koja daju odgovore na neka od pomenutih pitanja i o trendovima, Globalni barometar korupcije omogućava da uporedimo trendove od 2005. do 2016.

  

Po ocenama Transparetnosti, glavni problem korupcije u Srbiji jeste činjenica da veoma mali broj slučajeva ovih krivičnih dela ikada bude prijavljen. Globalni barometar korupcije i slična istraživanja iskustva sa korupcijom (za razliku od onih koja se bave isključivo percepcijom) daju priliku da steknemo uvid u veličinu „tamne brojke kriminaliteta“, jer se na osnovu odgovora ispitanika može steći makar okvirna procena o tome koliki je minimalni broj slučajeva korupcije koji se dogode svake godine.

Najzad, s obzirom na to da Transparentnost – Srbija već godinama vodi Antikorupcijsko savetovalište, predstavljanje nalaza Globalnog barometra korupcije biće izvrsna prilika da predstavimo i deo iskustava iz njegovog rada – u vezi sa kakvim problemima se građani najčešće obraćaju, kako funkcioniše sistem za borbu protiv korupcije i koje oblasti su najproblematičnije.

Drugi krug rezultata (kakvi su rezultati za Srbiju u poređenju sa drugim zemljama regiona i sveta) predstavićemo sredinom novembra 2016, a datum će biti naknadno određen.

Za sve učesnike konferencije pripremljeni su narativni i grafički prikaz rezultata na srpskom i engleskom jeziku. Prevod nije obezbeđen.

Transparentnost Srbija                                 

19. septembar 2016.